Dodaj do ulubionych

mini-serwis wyborczy

• nekroskop88 Re: mini-serwis wyborczy 21.07.06, 10:55
      Kazimierz Pieńkowski
      Reprezentuje mieszkańców osiedli Śródmieście, Liniarskiego, Kopernika,
      Skłodowskiej, Tysiąclecia, Przydworcowe, Piaski, Waryńskiego i Bema. W wyborach
      startował z listy Białostockiego Porozumienia Prawicy. Otrzymał 592 głosy.
      Rocznik 1935. Nauczyciel akademicki na Politechnice Białostockiej. Rektor
      Wyższej Szkoły Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży.

RADNY O SOBIE
      Wspierałem mieszkańców Białegostoku, którzy nie zgadzali się z systemem
      rozliczeń za ogrzewanie w spółdzielniach mieszkaniowych. Na osiedlu Tysiąclecia
      starałem się o ulicę, która jest alternatywą dla jednokierunkowej ul. Wesołej.
      Przekonałem radnych, że warto sprzedać z bardzo dużą bonifikatą 1600 metrów kw.
      na osiedlu Tysiąclecia pod budowę kościoła. Krytykowałem pomysł robienia z
      Lipowej deptaka. Cztery razy występowałem w obronie prezydenta Ryszarda Tura.
      Choć nie jest on najlepszym gospodarzem miasta, to jednak uważam, że ci radni
      którzy go najgłośniej krytykują, są od niego dużo głupsi.

CO MA RADNY
      Mieszkanie: 46,7 m kw. o wartości około 50.000. Działka rekreacyjna o
      powierzchni 845 m kw. z domkiem letniskowym, o wartości około 40.000. Zarobki:
      60.255 zł rocznie na Politechnice Białostockiej, 72.714 na etacie rektora,
      15.581 - dieta radnego, 20.434 - renta.
      Samochód: renault megane, rocznik 2001.
      Piontkowski Dariusz
      Reprezentuje mieszkańców osiedli Tuwima, Przyjaźń, Sady Antoniukowskie,
      Dziesięciny, Fasty Bacieczki, Wysoki Stoczek, Bacieczki, Dziesięciny i Sołectwo
      Zawady. W wyborach w 2002 roku otrzymał 1126 głosów. Startował z listy Prawa i
      Sprawiedliwości.
      Rocznik 1964. Nauczyciel w I Liceum Ogólnokształcącym im. Adama Mickiewicza.
      Jednym z jego pomysłów był apel radnych do prezydenta o naprawę białostockich
      placów zabaw. Radni zmusili Ryszarda Tura do przedstawienia harmonogramu ich
      remontów, niestety, na planach napraw się skończyło.

RADNY O SOBIE
      Często zwracałem mu uwagę na stan nawierzchni dróg miejskich, co nieraz
      skutkowało ich poprawą. Pomagałem też urzędnikom z magistratu w prowadzeniu
      polityki oświatowej. Dbałem o wynagrodzenia nauczycieli i innych pracowników
      oświaty, udało się stworzyć takie dodatki motywacyjne, które faktycznie
      motywują, a nie są tylko dodatkiem do pensji. Wspierałem białostockie placówki
      kulturalne, ostatnio Domowi Kultury "Śródmieście", który miał problemy
      lokalowe. Interweniowałem w sprawie logicznego rozmieszczenie sieci sprzedaży
      biletów.

CO MA RADNY
      Oszczędności: 40.000 zł, obligacje skarbowe o wartości 8.000 zł. Mieszkanie: 48
      m kw. wyceniane na 75-80.000 zł. Zarobki: OKE Łomża (egzaminator) 976 zł,
      pensja nauczyciela - 43.157,04 zł, dieta radnego - 26.474,66 zł. Samochód:
      volkswagen golf III, rocznik 1997, o wartości 14-15.000 zł.
      Lech Rutkowski
      Reprezentuje mieszkańców osiedli Białostoczek, Sienkiewicza, Pietrasze,
      Wysockiego-Zgoda, Jaroszówka, Wyżyny, Bagnówka, Pieczurki, Wygoda i Traugutta.
      Otrzymał od wyborców 601 głosów. Startował z listy proprezydenckiego
      Białostockiego Porozumienia Prawicy, jest przewodniczącym klubu radnych BPP.
      Przewodniczący komisji budżetowej.
      Rocznik 1944. Wiceprzewodniczący rady nadzorczej Jagiellonia SSA. radny od
      kilku kadencji, w przeszłości był m.in. prezydentem Białegostoku.

RADNY O SOBIE
      Największym sukcesem jest uratowanie od upadłości Jagiellonii, o którą
      walczyłem jako działacz sportowy i radny. Dużo uwagi w tej kadencji poświęciłem
      też osiedlowym uliczkom, o których większość rządzących zapomina. Walczyłem też
      o przebudowę dużych ulic w mieście. Wspierałem miasto w komunalizacji stadionu
      Hetmana, bo uważam, że Białystok zasługuje na porządny obiekt sportowy.
      Niestety nie udało się uporządkować Bojar, choć od wielu lat marzy mi się w tym
      miejscu park kulturowy.

CO MA RADNY
      Oszczędności: 128.000 zł i 332 dolarów, akcje o wartości 179.262 zł. Dom: 200 m
      kw., 150.000 zł, mieszkanie - 48 m kw. o wartości 70.000 zł, dom - 150 m kw. o
      wartości 150.000 zł, garaż 16 m kw. o wartości 15.000 zł, działka budowlana -
      558 m kw. o wartości 18.000 zł, działki niezabudowane - 1 ha 5.300 m kw.,
      wartość 8.000 zł, działka - 980 m kw. o wartości 25.000 zł, działki rolne -
      3,51 ha o wartości 10.000 zł; o powierzchni 4,96 ha - wartość 20.000 zł.
      Zarobki: dieta radnego - 26.475 zł, praca - 82.173 zł, zlecenia - 2.400.
      Joanna Zabielska-Cieciuch
      Reprezentuje mieszkańców osiedli Tuwima, Przyjaźń, Sady Antoniukowskie, Fasty
      Bacieczki, Wysoki Stoczek, Bacieczki, Dziesięciny i Sołectwo Zawady.
      W wyborach w 2002 roku otrzymała 534 głosy. Startowała z listy
      proprezydenckiego Białostockiego Porozumienia Prawicy, jednak w ramach protestu
      wobec polityki, jaką prowadzi prezydent maista została radną niezależną.
      Rocznik 1965. Jest kierownikiem NZOZ Przychodnia Rodzinna.

RADNA O SOBIE
      Kadencję kończę z poczuciem wypełnionej misji. Jeszcze kilka lat temu połowa
      białostoczan była pod opieką lekarzy pracujących w miejskim zakładzie opieki
      zdrowotnej, a druga przez lekarzy prywatnych. Do całego systemu miasto każdego
      roku dokładało 2,5 miliona złotych. Na szczęście udało się przekonać i władze
      miasta, i większość radnych do likwidacji miejskiego ZOZ-u i sprywatyzowania
      gabinetów lekarskich.
      Ale jest też kilka porażek. Przede wszystkim to, że wraz z prywatyzacją
      podstawowej opieki zdrowotnej, lekarzom i pielęgniarkom miasto nie zezwoliło na
      kupno lokali, w których przyjmowali i nadal przyjmują pacjentów.

CO MA RADNA
      Mieszkanie: 85 m kw. o wartości 120.000 zł. Zarobki: - działalność gospodarcza -
      174.743 zł (przychód), 60.183,50 zł (przychód), umowy o dzieło i zlecenia -
      360 zł, prawa autorskie - 500 zł, dieta radnej - 20.365,09 zł, dieta członka
      Okręgowej Rady Lekarskiej - 240 zł.
      Samochód: alfa romeo 146, rocznik 1998.
    • nekroskop88 Re: mini-serwis wyborczy 21.07.06, 10:56
      Zbigniew Zwierz
      Reprezentuje mieszkańców osiedli Bojary, Kraszewskiego, Bojary-Chopina,
      Piasta, Skorupy, Nowe, Dojlidy, Przemysłowe i Mickiewicza.
      Startował z listy Białostockiego Porozumienia Prawicy. W wyborach w 2002 roku
      otrzymał 221 głosów, to było za mało by wejść do rady miejskiej. Radnym został
      po tym, jak ze swojego mandatu zrezygnował Krzysztof Teodoruk - został
      dyrektorem Szpitala Miejskiego.
      Rocznik 1951. Zatrudniony w Wojewódzkim Urzędzie Pracy.

RADNY O SOBIE
      Zajmowałem się przede wszystkim osobami niepełnosprawnymi. Jedną z ważniejszych
      rzeczy, którą udało się zrobić, to podjazd między kinem Ton a katedrą. Od
      początku wspierałem też mieszkańców, którzy walczyli o budowę Baranowickiej.
      Zajmowałem się też planami zagospodarowania przestrzennego, wspierałem budowę
      lotniska, które miejmy nadzieję w końcu powstanie. Żałuję, że dalej
      nierozwiązany pozostaje problem lustracji. Mieliśmy na ten temat dyskusje, ale
      nic konkretnego z tego nie wynikło.

CO MA RADNY
      Oszczędności: 150 zł, dom - 160 m kw. o wartości 150.000 zł. Zarobki: pensja -
      32.667,90 zł, ZUS: 8280,88 zł, zakład radiologii x-Res 3.100,70 zł, dieta
      radnego - 20.305,09 zł.
      samochód: trabant, wartość 1.000 zł, citroen saxo, rocznik 2002, wart około
      8.000, żaglówka 7.000 zł.
    • nekroskop88 Re: mini-serwis wyborczy 21.07.06, 10:56
      Jacek Żalek
      Reprezentuje mieszkańców osiedli Nowe Miasto, Ścianka-Bażantarnia,
      Starosielce, Zielone Wzgórza, Słoneczny Stok, Leśna Dolina, Marczuk i Młodych.
      W wyborach w 2002 roku otrzymał 1229 głosów. Startował z listy Ligi Polskich
      Rodzin, ale w kilka miesięcy po wyborach został wyrzucony z tej partii. Przez
      większą część tej kadencji był radnym niezależnym, by w końcu wstąpić do Prawa
      i Sprawiedliwości. Rocznik 1973.

RADNY O SOBIE
      Nie mam dobrego zdania o tej radzie. Radni nie słuchają siebie nawzajem,
      zamiast argumentów, są monologi często zupełnie nie związane z tematem. Ja
      przez większość kadencji byłem radnym niezależnym i chyba to m.in. wpłynęło na
      to, że wszystkie moje inicjatywy nie zyskiwały aprobaty. Kiedy proponowałem
      podział Białegostoku na dzielnice, radni uznali, że lepszy będzie podział na
      osiedla. Dzieląc Białystok głównie kierowali się tym, jak nowe linie będą
      wyglądały na mapie, a nie tym, czy ludzie z poszczególnych ulic mają ze sobą
      coś wspólnego.

CO MA RADNY
      Oszczędności: 3.900 zł. Zarobki: dieta radnego - 19.580 zł, działalność
      wykonywana osobiście 499 zł. Nie ma mieszkania, nie ma samochodu.
    • nekroskop88 Re: mini-serwis wyborczy 05.08.06, 09:19
      Jest taki wariant, że kandydatem na prezydenta będzie Krzysztof Sawicki - mówi
      Ryszard Tur

Drugi zostanie pierwszym

Ryszard Tur, po ośmiu latach rządzenia Białymstokiem, chce przekazać władzę
      swojemu zastępcy i partyjnemu koledze Krzysztofowi Sawickiemu. Taka zamiana ról
      może zapewnić im zwycięstwo - uważają eksperci.
      Zarówno Ryszard Tur, jak i Krzysztof Sawicki od wielu lat związani są z
      Chrześcijańskim Ruchem Samorządowym. Pierwszy już dwie kadencje jest
      prezydentem Białegostoku, drugi w poprzedniej był członkiem zarządu miasta, w
      tej jest zastępcą Tura. Władzy nie zamierzają oddawać, a jedynie zamienić się
      rolami.

Nie potwierdzam, nie zaprzeczam
      Ryszard Tur od lat jest powszechnie krytykowany za niezdecydowanie, brak
      pomysłu na rządzenie miastem, obarczany winą za nasze zapóźnienie inwestycyjne
      i gospodarcze. W Białymstoku jest tylko jeden hipermarket, nie mamy żadnej
      galerii handlowej, dużych zakładów produkcyjnych. Prezydentowi zarzuca się też
      nadmierną hojność wobec Kościoła, któremu za niewielkie pieniądze sprzedał
      wiele działek, często położonych w ścisłym centrum miasta i jego okolicach.
      Miejscy radni, niezadowoleni z pracy Ryszarda Tura, trzy razy nie udzielili mu
      absolutorium.
      - Tur zdaje sobie sprawę, że jego szanse na wygranie najbliższych wyborów są
      praktycznie żadne. Dlatego CHRS wystawi Krzysztofa Sawickiego, który ma na
      swoim koncie o wiele mniej wpadek - zdradza nam jeden z lokalnych polityków.
      Sami zainteresowani nie chcą na razie wprost mówić o planach na przyszłość. -
      Nie potwierdzam, nie zaprzeczam - śmieje się Sawicki, kiedy pytamy go, czy
      będzie kandydował na prezydenta Białegostoku.
      - Nie potwierdzam, nie zaprzeczam - jak echo mówi Ryszard Tur, a po chwili
      dodaje. - Rozpatrujemy różne scenariusze, jeden z nich jest taki, że naszym
      kandydatem na prezydenta miasta będzie Krzysztof Sawicki.
      Tadeusz Ferenc, prezydent Rzeszowa już od dawna wie, że Tur nie będzie
      kandydował na prezydenta. - Spotkaliśmy się podczas wizyty Benedykta XVI w
      Krakowie. Już wtedy powiedział, że nie startuje w wyborach samorządowych -
      wspomina Ferenc.

Szanse całkiem spore
      Prof. Marcin Król, politolog z Uniwersytetu Warszawskiego, wprawdzie nie zna
      przypadku, żeby w którymś mieście w Polsce prezydent ze swoim kolegą zamienili
      się rolami, ale nie widzi w tym nic dziwnego. - To nie jest sytuacja wyjątkowa,
      bywało tak podczas lokalnych wyborów w Stanach Zjednoczonych, a zdarzało się
      także w Europie, chociażby we Francji - mówi prof. Król.
      Specjalista od marketingu politycznego, dr Wojciech Cwalina ze Szkoły Wyższej
      Psychologii Społecznej twierdzi, że taka zamiana miejsc chrześcijańskich
      samorządowców może wyjść partii na dobre. - Wiceprezydent jest osobą popularną
      w mieście, a trzeba pamiętać, że ludzie najczęściej głosują na tych, których
      znają. Powód jest prosty: wiedzą, czego można się po kandydacie spodziewać -
      twierdzi dr Wojciech Cwalina.
      Nie kryje jednak, iż rozwiązanie jest obarczone pewnym ryzykiem. - Przeciwnicy
      będą go rozliczać za błędy całego urzędu, w którym pracował, bo przecież jako
      zastępca prezydenta miał wpływ na strategiczne decyzje - wyjaśnia Cwalina.
      Radosław Poniat, socjolog z Uniwersytetu w Białymstoku uważa jednak, że Sawicki
      ma całkiem spore szanse na zwycięstwo. - Będzie się chwalił, że ma duże
      doświadczenie i nie dopuścił do budowy hipermarketów, co w Białymstoku przez
      wielu jest odbierane pozytywnie. Dodatkowym jego plusem jest to, że u nas
      konkurencyjne partie zachowują się tak, jakby w ogóle nie chciały wygrać
      wyborów - mówi Poniat.

Cięty język
      - Osobiście bardzo lubię pana Krzysztofa, ale szczerze mówiąc mniej
      kompetentnego urzędnika w otoczeniu prezydenta Tura trudno znaleźć - krytykuje
      Sawickiego Krzysztof Bil-Jaruzelski, radny miejski z ramienia SLD-UP-SdPl. -
      Wszystkie wydziały, które nadzoruje w magistracie potwornie kuleją, dlatego
      jego ewentualny start w wyborach prezydenckich traktuję jak ponury dowcip.
      Oszczędniejszy w komentarzu jest radny PiS, Dariusz Piontkowski. - To bardzo
      kontrowersyjna postać, ma cięty język, w wypowiedziach nigdy nie brakuje mu
      odwagi. Trudno powiedzieć, czy jest dobrym kandydatem na gospodarza
      Białegostoku - mówi Piontkowski.

Poranny
    • nekroskop88 Re: mini-serwis wyborczy 07.08.06, 10:09
      Lewica się spiera, PiS tajemniczy, tylko PO ma kandydata

Kto na prezydenta

Lewica dzisiaj zadecyduje, kto będzie jej kandydatem na prezydenta
      Białegostoku. PiS cały czas się zastanawia. Mówi się o Krzysztofie Putrze,
      Marku Kozłowskim, Dariuszu Piontkowskim. Jedynie Platforma ma oficjalnego
      kandydata, ale coraz głośniej mówi się, że chce się on z kampanii wycofać.
      Krzysztof Bil-Jaruzelski, Janusz Kochan czy może jeszcze ktoś inny? Zjednoczona
      przed wyborami podlaska lewica (16 różnych ugrupowań) dzisiaj ma podjąć
      decyzję, kto będzie jej wspólnym kandydatem na prezydenta Białegostoku. W
      ubiegłym tygodniu większość była za Bilem-Jaruzelskim z SdPl. Wygrał niedużą
      różnicą głosów z Januszem Kochanem (SLD), którego kilka miesięcy temu
      rekomendował lokalny Sojusz Lewicy Demokratycznej.
      – Obaj są dobrymi kandydatami, obaj dobrze rządziliby miastem, ale już dawno
      zapadła decyzja, że lewica wyłoni jedną osobę, która będzie się ubiegała o
      fotel prezydenta – mówi Wiesław Kobyliński z SLD.
      – Lewica nie jest w Białymstoku faworytem, dlatego potrzebuje bardzo
      intensywnej kampanii. Zużywanie energii na jakieś wewnętrzne spory to strata
      czasu. Wiadomo, że Bil-Jaruzelski miałby większe szanse niż Kochan. Ale część
      SLD chce przeforsować własnego kandydata – wyjaśnia jeden z członków SLD. – Bil-
      Jaruzeski nie będzie się wdawał w głupią wewnętrzną walkę.
      – Poparcie dla mojej osoby nie jest zdecydowane, dlatego zastanawiam się nad
      rezygnacją z kandydowania – nie ukrywa Bil-Jaruzelski.
      Coraz głośniej mówi się, że pojawi się trzecia osoba, która pogodzi wszystkie
      opcje z porozumienia ugrupowań lewicowych. Jako potencjalnych kandydatów na
      prezydenta wymienia się m.in. Jerzego Półjanowicza i Andrzeja Tanajewskiego.
      Cały czas nie wiadomo, kogo w wyborach na gospodarza Białegostoku wystawi PiS.
      W kuluarach mówi się o marszałku Krzysztofie Putrze, Marku Kozłowskim, a także
      Dariuszu Piontkowskim.
      Jak już pisaliśmy w sobotę, Chrześcijański Ruch Samorządowy chce postawić na
      Krzysztofa Sawickiego, obecnego zastępcę prezydenta Białegostoku.
      – Nie chce mi się jednak wierzyć, że Ryszard Tur (obecny prezydent miasta,
      członek ChRS – przyp. red.) zrezygnuje z ubiegania się o to stanowisko –
      komentuje Kobyliński. – Sawicki jest postacią kontrowersyjną, a elektorat ChRS-
      u nie bardzo lubi takich kandydatów. Tur ma większe szanse na dobry wynik niż
      Sawicki – dodaje.
      Tylko Platforma Obywatelska ma oficjalnego kandydata na prezydenta
      Białegostoku. Jest nim Tadeusz Truskolaski. W środowiskach politycznych coraz
      głośniej mówi się jednak o tym, że Truskolaski chce wycofać się z kampanii. –
      Jestem człowiekiem poważnym i skoro zdecydowałem się na udział w wyborach, to
      nie po to, żeby teraz zmieniać zdanie – dementuje spekulacje kandydat PO.

Poranny
    • nekroskop88 Re: mini-serwis wyborczy 16.08.06, 09:26
      Liderów dwóch
      www.poranny.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20060816/BIALYSTOK/60815009

Ludzie chcą zmian
      www.poranny.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20060816/BIALYSTOK/60815008
    • nekroskop88 Re: mini-serwis wyborczy 17.08.06, 22:25
      POPiS to prawie połowa
      www.poranny.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20060817/BIALYSTOK/60816032
    • nekroskop88 Re: mini-serwis wyborczy 23.08.06, 12:09
      Alibi na mandat
      www.poranny.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20060823/BIALYSTOK/60822033
      • Gość: ptik Re: mini-serwis wyborczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.06, 22:25
        I slusznie.Tak ma byc,niech bedzie idiota, niech nic nie umie, ale zeby teczke
        mial czyta.
        Bo przeciez w RM potrzbujemy Beaty Antypik i innych.Oni napewno w IPN
        czysci.Toz za komuny nie zhanbili sie jakakolwik dzialalnoscia.
        A te wszystkie Bile ,Piatkowskie i inne to podejrzane mocno..
    • nekroskop88 Re: mini-serwis wyborczy 30.08.06, 08:53
      Kandydaci PiSu
      www.poranny.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20060830/BIALYSTOK/60829028
    • nekroskop88 Re: mini-serwis wyborczy 02.09.06, 08:34
      "Umizgi przedwyborcze"
      www.poranny.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20060902/BIALYSTOK/60901027
    • nekroskop88 Re: mini-serwis wyborczy 05.09.06, 08:59
      "Centrolewica ante portas"
      www.poranny.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20060905/BIALYSTOK/60904024
    • nekroskop88 Re: mini-serwis wyborczy 08.09.06, 14:22
      Blok na PiS
      www.poranny.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20060908/BIALYSTOK/60908001