nekroskop88 Re: mini-serwis wyborczy 21.07.06, 10:55 Kazimierz Pieńkowski Reprezentuje mieszkańców osiedli Śródmieście, Liniarskiego, Kopernika, Skłodowskiej, Tysiąclecia, Przydworcowe, Piaski, Waryńskiego i Bema. W wyborach startował z listy Białostockiego Porozumienia Prawicy. Otrzymał 592 głosy. Rocznik 1935. Nauczyciel akademicki na Politechnice Białostockiej. Rektor Wyższej Szkoły Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży. RADNY O SOBIE Wspierałem mieszkańców Białegostoku, którzy nie zgadzali się z systemem rozliczeń za ogrzewanie w spółdzielniach mieszkaniowych. Na osiedlu Tysiąclecia starałem się o ulicę, która jest alternatywą dla jednokierunkowej ul. Wesołej. Przekonałem radnych, że warto sprzedać z bardzo dużą bonifikatą 1600 metrów kw. na osiedlu Tysiąclecia pod budowę kościoła. Krytykowałem pomysł robienia z Lipowej deptaka. Cztery razy występowałem w obronie prezydenta Ryszarda Tura. Choć nie jest on najlepszym gospodarzem miasta, to jednak uważam, że ci radni którzy go najgłośniej krytykują, są od niego dużo głupsi. CO MA RADNY Mieszkanie: 46,7 m kw. o wartości około 50.000. Działka rekreacyjna o powierzchni 845 m kw. z domkiem letniskowym, o wartości około 40.000. Zarobki: 60.255 zł rocznie na Politechnice Białostockiej, 72.714 na etacie rektora, 15.581 - dieta radnego, 20.434 - renta. Samochód: renault megane, rocznik 2001. Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: mini-serwis wyborczy 21.07.06, 10:55 Piontkowski Dariusz Reprezentuje mieszkańców osiedli Tuwima, Przyjaźń, Sady Antoniukowskie, Dziesięciny, Fasty Bacieczki, Wysoki Stoczek, Bacieczki, Dziesięciny i Sołectwo Zawady. W wyborach w 2002 roku otrzymał 1126 głosów. Startował z listy Prawa i Sprawiedliwości. Rocznik 1964. Nauczyciel w I Liceum Ogólnokształcącym im. Adama Mickiewicza. Jednym z jego pomysłów był apel radnych do prezydenta o naprawę białostockich placów zabaw. Radni zmusili Ryszarda Tura do przedstawienia harmonogramu ich remontów, niestety, na planach napraw się skończyło. RADNY O SOBIE Często zwracałem mu uwagę na stan nawierzchni dróg miejskich, co nieraz skutkowało ich poprawą. Pomagałem też urzędnikom z magistratu w prowadzeniu polityki oświatowej. Dbałem o wynagrodzenia nauczycieli i innych pracowników oświaty, udało się stworzyć takie dodatki motywacyjne, które faktycznie motywują, a nie są tylko dodatkiem do pensji. Wspierałem białostockie placówki kulturalne, ostatnio Domowi Kultury "Śródmieście", który miał problemy lokalowe. Interweniowałem w sprawie logicznego rozmieszczenie sieci sprzedaży biletów. CO MA RADNY Oszczędności: 40.000 zł, obligacje skarbowe o wartości 8.000 zł. Mieszkanie: 48 m kw. wyceniane na 75-80.000 zł. Zarobki: OKE Łomża (egzaminator) 976 zł, pensja nauczyciela - 43.157,04 zł, dieta radnego - 26.474,66 zł. Samochód: volkswagen golf III, rocznik 1997, o wartości 14-15.000 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: mini-serwis wyborczy 21.07.06, 10:55 Lech Rutkowski Reprezentuje mieszkańców osiedli Białostoczek, Sienkiewicza, Pietrasze, Wysockiego-Zgoda, Jaroszówka, Wyżyny, Bagnówka, Pieczurki, Wygoda i Traugutta. Otrzymał od wyborców 601 głosów. Startował z listy proprezydenckiego Białostockiego Porozumienia Prawicy, jest przewodniczącym klubu radnych BPP. Przewodniczący komisji budżetowej. Rocznik 1944. Wiceprzewodniczący rady nadzorczej Jagiellonia SSA. radny od kilku kadencji, w przeszłości był m.in. prezydentem Białegostoku. RADNY O SOBIE Największym sukcesem jest uratowanie od upadłości Jagiellonii, o którą walczyłem jako działacz sportowy i radny. Dużo uwagi w tej kadencji poświęciłem też osiedlowym uliczkom, o których większość rządzących zapomina. Walczyłem też o przebudowę dużych ulic w mieście. Wspierałem miasto w komunalizacji stadionu Hetmana, bo uważam, że Białystok zasługuje na porządny obiekt sportowy. Niestety nie udało się uporządkować Bojar, choć od wielu lat marzy mi się w tym miejscu park kulturowy. CO MA RADNY Oszczędności: 128.000 zł i 332 dolarów, akcje o wartości 179.262 zł. Dom: 200 m kw., 150.000 zł, mieszkanie - 48 m kw. o wartości 70.000 zł, dom - 150 m kw. o wartości 150.000 zł, garaż 16 m kw. o wartości 15.000 zł, działka budowlana - 558 m kw. o wartości 18.000 zł, działki niezabudowane - 1 ha 5.300 m kw., wartość 8.000 zł, działka - 980 m kw. o wartości 25.000 zł, działki rolne - 3,51 ha o wartości 10.000 zł; o powierzchni 4,96 ha - wartość 20.000 zł. Zarobki: dieta radnego - 26.475 zł, praca - 82.173 zł, zlecenia - 2.400. Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: mini-serwis wyborczy 21.07.06, 10:55 Joanna Zabielska-Cieciuch Reprezentuje mieszkańców osiedli Tuwima, Przyjaźń, Sady Antoniukowskie, Fasty Bacieczki, Wysoki Stoczek, Bacieczki, Dziesięciny i Sołectwo Zawady. W wyborach w 2002 roku otrzymała 534 głosy. Startowała z listy proprezydenckiego Białostockiego Porozumienia Prawicy, jednak w ramach protestu wobec polityki, jaką prowadzi prezydent maista została radną niezależną. Rocznik 1965. Jest kierownikiem NZOZ Przychodnia Rodzinna. RADNA O SOBIE Kadencję kończę z poczuciem wypełnionej misji. Jeszcze kilka lat temu połowa białostoczan była pod opieką lekarzy pracujących w miejskim zakładzie opieki zdrowotnej, a druga przez lekarzy prywatnych. Do całego systemu miasto każdego roku dokładało 2,5 miliona złotych. Na szczęście udało się przekonać i władze miasta, i większość radnych do likwidacji miejskiego ZOZ-u i sprywatyzowania gabinetów lekarskich. Ale jest też kilka porażek. Przede wszystkim to, że wraz z prywatyzacją podstawowej opieki zdrowotnej, lekarzom i pielęgniarkom miasto nie zezwoliło na kupno lokali, w których przyjmowali i nadal przyjmują pacjentów. CO MA RADNA Mieszkanie: 85 m kw. o wartości 120.000 zł. Zarobki: - działalność gospodarcza - 174.743 zł (przychód), 60.183,50 zł (przychód), umowy o dzieło i zlecenia - 360 zł, prawa autorskie - 500 zł, dieta radnej - 20.365,09 zł, dieta członka Okręgowej Rady Lekarskiej - 240 zł. Samochód: alfa romeo 146, rocznik 1998. Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: mini-serwis wyborczy 21.07.06, 10:56 Zbigniew Zwierz Reprezentuje mieszkańców osiedli Bojary, Kraszewskiego, Bojary-Chopina, Piasta, Skorupy, Nowe, Dojlidy, Przemysłowe i Mickiewicza. Startował z listy Białostockiego Porozumienia Prawicy. W wyborach w 2002 roku otrzymał 221 głosów, to było za mało by wejść do rady miejskiej. Radnym został po tym, jak ze swojego mandatu zrezygnował Krzysztof Teodoruk - został dyrektorem Szpitala Miejskiego. Rocznik 1951. Zatrudniony w Wojewódzkim Urzędzie Pracy. RADNY O SOBIE Zajmowałem się przede wszystkim osobami niepełnosprawnymi. Jedną z ważniejszych rzeczy, którą udało się zrobić, to podjazd między kinem Ton a katedrą. Od początku wspierałem też mieszkańców, którzy walczyli o budowę Baranowickiej. Zajmowałem się też planami zagospodarowania przestrzennego, wspierałem budowę lotniska, które miejmy nadzieję w końcu powstanie. Żałuję, że dalej nierozwiązany pozostaje problem lustracji. Mieliśmy na ten temat dyskusje, ale nic konkretnego z tego nie wynikło. CO MA RADNY Oszczędności: 150 zł, dom - 160 m kw. o wartości 150.000 zł. Zarobki: pensja - 32.667,90 zł, ZUS: 8280,88 zł, zakład radiologii x-Res 3.100,70 zł, dieta radnego - 20.305,09 zł. samochód: trabant, wartość 1.000 zł, citroen saxo, rocznik 2002, wart około 8.000, żaglówka 7.000 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: mini-serwis wyborczy 21.07.06, 10:56 Jacek Żalek Reprezentuje mieszkańców osiedli Nowe Miasto, Ścianka-Bażantarnia, Starosielce, Zielone Wzgórza, Słoneczny Stok, Leśna Dolina, Marczuk i Młodych. W wyborach w 2002 roku otrzymał 1229 głosów. Startował z listy Ligi Polskich Rodzin, ale w kilka miesięcy po wyborach został wyrzucony z tej partii. Przez większą część tej kadencji był radnym niezależnym, by w końcu wstąpić do Prawa i Sprawiedliwości. Rocznik 1973. RADNY O SOBIE Nie mam dobrego zdania o tej radzie. Radni nie słuchają siebie nawzajem, zamiast argumentów, są monologi często zupełnie nie związane z tematem. Ja przez większość kadencji byłem radnym niezależnym i chyba to m.in. wpłynęło na to, że wszystkie moje inicjatywy nie zyskiwały aprobaty. Kiedy proponowałem podział Białegostoku na dzielnice, radni uznali, że lepszy będzie podział na osiedla. Dzieląc Białystok głównie kierowali się tym, jak nowe linie będą wyglądały na mapie, a nie tym, czy ludzie z poszczególnych ulic mają ze sobą coś wspólnego. CO MA RADNY Oszczędności: 3.900 zł. Zarobki: dieta radnego - 19.580 zł, działalność wykonywana osobiście 499 zł. Nie ma mieszkania, nie ma samochodu. Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: mini-serwis wyborczy 05.08.06, 09:19 Jest taki wariant, że kandydatem na prezydenta będzie Krzysztof Sawicki - mówi Ryszard Tur Drugi zostanie pierwszym Ryszard Tur, po ośmiu latach rządzenia Białymstokiem, chce przekazać władzę swojemu zastępcy i partyjnemu koledze Krzysztofowi Sawickiemu. Taka zamiana ról może zapewnić im zwycięstwo - uważają eksperci. Zarówno Ryszard Tur, jak i Krzysztof Sawicki od wielu lat związani są z Chrześcijańskim Ruchem Samorządowym. Pierwszy już dwie kadencje jest prezydentem Białegostoku, drugi w poprzedniej był członkiem zarządu miasta, w tej jest zastępcą Tura. Władzy nie zamierzają oddawać, a jedynie zamienić się rolami. Nie potwierdzam, nie zaprzeczam Ryszard Tur od lat jest powszechnie krytykowany za niezdecydowanie, brak pomysłu na rządzenie miastem, obarczany winą za nasze zapóźnienie inwestycyjne i gospodarcze. W Białymstoku jest tylko jeden hipermarket, nie mamy żadnej galerii handlowej, dużych zakładów produkcyjnych. Prezydentowi zarzuca się też nadmierną hojność wobec Kościoła, któremu za niewielkie pieniądze sprzedał wiele działek, często położonych w ścisłym centrum miasta i jego okolicach. Miejscy radni, niezadowoleni z pracy Ryszarda Tura, trzy razy nie udzielili mu absolutorium. - Tur zdaje sobie sprawę, że jego szanse na wygranie najbliższych wyborów są praktycznie żadne. Dlatego CHRS wystawi Krzysztofa Sawickiego, który ma na swoim koncie o wiele mniej wpadek - zdradza nam jeden z lokalnych polityków. Sami zainteresowani nie chcą na razie wprost mówić o planach na przyszłość. - Nie potwierdzam, nie zaprzeczam - śmieje się Sawicki, kiedy pytamy go, czy będzie kandydował na prezydenta Białegostoku. - Nie potwierdzam, nie zaprzeczam - jak echo mówi Ryszard Tur, a po chwili dodaje. - Rozpatrujemy różne scenariusze, jeden z nich jest taki, że naszym kandydatem na prezydenta miasta będzie Krzysztof Sawicki. Tadeusz Ferenc, prezydent Rzeszowa już od dawna wie, że Tur nie będzie kandydował na prezydenta. - Spotkaliśmy się podczas wizyty Benedykta XVI w Krakowie. Już wtedy powiedział, że nie startuje w wyborach samorządowych - wspomina Ferenc. Szanse całkiem spore Prof. Marcin Król, politolog z Uniwersytetu Warszawskiego, wprawdzie nie zna przypadku, żeby w którymś mieście w Polsce prezydent ze swoim kolegą zamienili się rolami, ale nie widzi w tym nic dziwnego. - To nie jest sytuacja wyjątkowa, bywało tak podczas lokalnych wyborów w Stanach Zjednoczonych, a zdarzało się także w Europie, chociażby we Francji - mówi prof. Król. Specjalista od marketingu politycznego, dr Wojciech Cwalina ze Szkoły Wyższej Psychologii Społecznej twierdzi, że taka zamiana miejsc chrześcijańskich samorządowców może wyjść partii na dobre. - Wiceprezydent jest osobą popularną w mieście, a trzeba pamiętać, że ludzie najczęściej głosują na tych, których znają. Powód jest prosty: wiedzą, czego można się po kandydacie spodziewać - twierdzi dr Wojciech Cwalina. Nie kryje jednak, iż rozwiązanie jest obarczone pewnym ryzykiem. - Przeciwnicy będą go rozliczać za błędy całego urzędu, w którym pracował, bo przecież jako zastępca prezydenta miał wpływ na strategiczne decyzje - wyjaśnia Cwalina. Radosław Poniat, socjolog z Uniwersytetu w Białymstoku uważa jednak, że Sawicki ma całkiem spore szanse na zwycięstwo. - Będzie się chwalił, że ma duże doświadczenie i nie dopuścił do budowy hipermarketów, co w Białymstoku przez wielu jest odbierane pozytywnie. Dodatkowym jego plusem jest to, że u nas konkurencyjne partie zachowują się tak, jakby w ogóle nie chciały wygrać wyborów - mówi Poniat. Cięty język - Osobiście bardzo lubię pana Krzysztofa, ale szczerze mówiąc mniej kompetentnego urzędnika w otoczeniu prezydenta Tura trudno znaleźć - krytykuje Sawickiego Krzysztof Bil-Jaruzelski, radny miejski z ramienia SLD-UP-SdPl. - Wszystkie wydziały, które nadzoruje w magistracie potwornie kuleją, dlatego jego ewentualny start w wyborach prezydenckich traktuję jak ponury dowcip. Oszczędniejszy w komentarzu jest radny PiS, Dariusz Piontkowski. - To bardzo kontrowersyjna postać, ma cięty język, w wypowiedziach nigdy nie brakuje mu odwagi. Trudno powiedzieć, czy jest dobrym kandydatem na gospodarza Białegostoku - mówi Piontkowski. Poranny Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: mini-serwis wyborczy 07.08.06, 10:09 Lewica się spiera, PiS tajemniczy, tylko PO ma kandydata Kto na prezydenta Lewica dzisiaj zadecyduje, kto będzie jej kandydatem na prezydenta Białegostoku. PiS cały czas się zastanawia. Mówi się o Krzysztofie Putrze, Marku Kozłowskim, Dariuszu Piontkowskim. Jedynie Platforma ma oficjalnego kandydata, ale coraz głośniej mówi się, że chce się on z kampanii wycofać. Krzysztof Bil-Jaruzelski, Janusz Kochan czy może jeszcze ktoś inny? Zjednoczona przed wyborami podlaska lewica (16 różnych ugrupowań) dzisiaj ma podjąć decyzję, kto będzie jej wspólnym kandydatem na prezydenta Białegostoku. W ubiegłym tygodniu większość była za Bilem-Jaruzelskim z SdPl. Wygrał niedużą różnicą głosów z Januszem Kochanem (SLD), którego kilka miesięcy temu rekomendował lokalny Sojusz Lewicy Demokratycznej. – Obaj są dobrymi kandydatami, obaj dobrze rządziliby miastem, ale już dawno zapadła decyzja, że lewica wyłoni jedną osobę, która będzie się ubiegała o fotel prezydenta – mówi Wiesław Kobyliński z SLD. – Lewica nie jest w Białymstoku faworytem, dlatego potrzebuje bardzo intensywnej kampanii. Zużywanie energii na jakieś wewnętrzne spory to strata czasu. Wiadomo, że Bil-Jaruzelski miałby większe szanse niż Kochan. Ale część SLD chce przeforsować własnego kandydata – wyjaśnia jeden z członków SLD. – Bil- Jaruzeski nie będzie się wdawał w głupią wewnętrzną walkę. – Poparcie dla mojej osoby nie jest zdecydowane, dlatego zastanawiam się nad rezygnacją z kandydowania – nie ukrywa Bil-Jaruzelski. Coraz głośniej mówi się, że pojawi się trzecia osoba, która pogodzi wszystkie opcje z porozumienia ugrupowań lewicowych. Jako potencjalnych kandydatów na prezydenta wymienia się m.in. Jerzego Półjanowicza i Andrzeja Tanajewskiego. Cały czas nie wiadomo, kogo w wyborach na gospodarza Białegostoku wystawi PiS. W kuluarach mówi się o marszałku Krzysztofie Putrze, Marku Kozłowskim, a także Dariuszu Piontkowskim. Jak już pisaliśmy w sobotę, Chrześcijański Ruch Samorządowy chce postawić na Krzysztofa Sawickiego, obecnego zastępcę prezydenta Białegostoku. – Nie chce mi się jednak wierzyć, że Ryszard Tur (obecny prezydent miasta, członek ChRS – przyp. red.) zrezygnuje z ubiegania się o to stanowisko – komentuje Kobyliński. – Sawicki jest postacią kontrowersyjną, a elektorat ChRS- u nie bardzo lubi takich kandydatów. Tur ma większe szanse na dobry wynik niż Sawicki – dodaje. Tylko Platforma Obywatelska ma oficjalnego kandydata na prezydenta Białegostoku. Jest nim Tadeusz Truskolaski. W środowiskach politycznych coraz głośniej mówi się jednak o tym, że Truskolaski chce wycofać się z kampanii. – Jestem człowiekiem poważnym i skoro zdecydowałem się na udział w wyborach, to nie po to, żeby teraz zmieniać zdanie – dementuje spekulacje kandydat PO. Poranny Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: mini-serwis wyborczy 16.08.06, 09:26 Liderów dwóch www.poranny.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20060816/BIALYSTOK/60815009 Ludzie chcą zmian www.poranny.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20060816/BIALYSTOK/60815008 Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: mini-serwis wyborczy 17.08.06, 22:25 POPiS to prawie połowa www.poranny.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20060817/BIALYSTOK/60816032 Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: mini-serwis wyborczy 23.08.06, 12:09 Alibi na mandat www.poranny.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20060823/BIALYSTOK/60822033 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ptik Re: mini-serwis wyborczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.06, 22:25 I slusznie.Tak ma byc,niech bedzie idiota, niech nic nie umie, ale zeby teczke mial czyta. Bo przeciez w RM potrzbujemy Beaty Antypik i innych.Oni napewno w IPN czysci.Toz za komuny nie zhanbili sie jakakolwik dzialalnoscia. A te wszystkie Bile ,Piatkowskie i inne to podejrzane mocno.. Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: mini-serwis wyborczy 30.08.06, 08:53 Kandydaci PiSu www.poranny.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20060830/BIALYSTOK/60829028 Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: mini-serwis wyborczy 02.09.06, 08:34 "Umizgi przedwyborcze" www.poranny.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20060902/BIALYSTOK/60901027 Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: mini-serwis wyborczy 05.09.06, 08:59 "Centrolewica ante portas" www.poranny.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20060905/BIALYSTOK/60904024 Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: mini-serwis wyborczy 08.09.06, 14:22 Blok na PiS www.poranny.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20060908/BIALYSTOK/60908001 Odpowiedz Link Zgłoś