clarisse_von 10.03.06, 13:23 Czy w Mesjaszu Haendla w cz.1 chór 4 For unto us child.... wystepuje progresja? CZy znacie jakies strony, na ktorych są informacje dot. technik formalnych zastosowanych w największych dziełach Bacha, Mozarta, Haydna itp? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zamek Mesjasz 10.03.06, 13:41 Słonko, a masz nutki? Jeżeli masz (wyciąg fortepianowy wystarczy), to sprawdź, czy powtarza się rytm i odleglości między dźwiękami na pięciolinii w pionie. Jeżeli tak - mamy do czynienia z progresją. To również słychać (słyszymy ten sam rytm i taką samą lub podobną melodię grane od coraz wyższych lub coraz niższych dźwięków), a zatem nawet nuty nie są wymagane. Do sprawdzenia tego nie potrzeba stron o technikach formalnych, wystarczy uważne słuchanie. Nad zadawaniem szyku przez pisanie obco brzmiących tytułów (zwłaszcza z błędem) pozwolę sobie spuścić zasłonę miłosierdzia. Odpowiadając na pozostałem pytania dzisiejszego teleturnieju stwierdzam, iż: - O kształtowaniu postaw moralnych przez muzykę klasyczną w ciekawy sposób pisze Anthony Burgess w powieści "Mechaniczna pomarańcza". Polecam. - Tak, przynajmniej powinna, chociaż są przykłady świadczące przeciwnie. Dziękuję, do widzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
arana Teleturniej 10.03.06, 14:00 zamek napisał: >[...] Odpowiadając na pozostałem pytania dzisiejszego teleturnieju stwierdzam, iż:> - O kształtowaniu postaw moralnych przez muzykę klasyczną w ciekawy sposób pisze Anthony Burgess w powieści "Mechaniczna pomarańcza"[...] ...oraz Zbigniew Herbert ("Pana Cogito przygody z muzyką), z którym pod tym względem wyjątkowo się nie zgadzam - wybieram "marzenia o mowie cherubów". Odpowiedz Link Zgłoś
pamflet1 Re: Maessiah 10.03.06, 17:09 Po pierwsze: nie Maessiah, ale Messiah; po drugie: nie "For unto us Child", ale "For unto us a Child [is born]". Odpowiedz Link Zgłoś
clarisse_von Re: Messiah 10.03.06, 18:31 przepraszam! powinnam była dodać wielokropek..... Odpowiedz Link Zgłoś
clarisse_von Re: Messiah 10.03.06, 18:32 ale i w istocie dodałam, wiec nie wiem skad te złośliwości...widzę, ze to forum ortografów nie melomanów Odpowiedz Link Zgłoś
dwakretki Re: Messiah 11.03.06, 15:49 widzisz, jeśli się coś lubi, to dba się o szczegóły z tym związane. jakie znaczenie dla Ciebie ma słowo "meloman" - dla mnie to ktoś, kto lubi słuchać muzyki i tyle Odpowiedz Link Zgłoś