Dodaj do ulubionych

Witajcie na Podlasiu

10.03.06, 15:23

Obserwuj wątek
    • oginn Re: Witajcie na Podlasiu 11.03.06, 18:41
      Sejny nie są na Podlasiu jako regionie geograficznym i historycznym, tylko w
      woj. podlaskim.
      • ela0508 Re: Witajcie na Podlasiu 13.03.06, 00:07
        Ano witajcie :)

Napiszcie coś o sobie!
        • oginn Re: Witajcie na Podlasiu 13.03.06, 11:30
          Ja mieszkam w Suwałkach, Sejny mało znam.
          • dzelna Re: Witajcie na Podlasiu 17.03.06, 10:48
            O jak fajnie! Forum sejneńskie! A ja mieszkam w Sejnach, Suwałki mało znam.
            • oginn Re: Witajcie na Podlasiu 17.03.06, 21:27
              Jeśli byśmy się zapoznali, to i te mało znane miasta odkryłyby się dla nas.
              • dzelna Re: Witajcie na Podlasiu 22.03.06, 16:49
                Well...jak mam to rozumieć?
                • oginn Re: Witajcie na Podlasiu 22.03.06, 17:06
                  Ja mógłbym Cię oprowadzić i zapoznać z Suwałkami, a Ty mnie z Sejnami. Tylko
                  trzeba by wpierw umówić się na spotkanie w którymś z tych miast. Jak się na to
                  zapatrujesz?
                  • dzelna Re: Witajcie na Podlasiu 22.03.06, 17:31
                    Właściwie to niezły pomysł. Jeśli przy okazji mogłabym zwalczyć swoje
                    uprzedzenie do Suwalczan, to całkiem byłoby dobrze. Jestem pracoholiczką i mam
                    czas z reguły tylko co drugi tydzień w określone dni. Np. ten tydzień mam
                    zajęty "do bólu". Może na wiosnę?(prawdziwą wiosnę, nie to co teraz)
                    • oginn Re: Witajcie na Podlasiu 22.03.06, 19:46
                      Fajnie, że spodobała się Tobie moja propozycja. Wiosna to dobra pora na takie
                      spotkanie i wycieczkę. Poczekajmy więc i jak nam się nie odechce, możemy umówić
                      się gdzieś w Suwałkach albo Sejnach. Ja mam dużo wolnego czasu i dostosuję się
                      do Twoich wolnych dni.

oginn@NOSPAM.gazeta.pl
                      • dzelna Re: Witajcie na Podlasiu 23.03.06, 14:01
                        ok. wobec tego przypomnę się, kiedy pogoda będzie lepsza :)
      • dzelna Re: Witajcie na Podlasiu 28.03.06, 14:23
        Właśnie oświecił mnie ironiczny prostaczek, ze jesteś zwolennikiem przyłączenia
        tych ziem do WKL. Możesz coś więcej napisać na ten temat?
        • oginn Re: Witajcie na Podlasiu 29.03.06, 09:23
          Nie do WKL, bo go już nie ma, ale do Litwy. Suwalszczyzna to stare litewskie
          ziemie w obrębie WKL, niesprawiedliwie przyznane Polsce po I wojnie światowej.
          Była toczona o nie krwawa wojna polsko-litewska. Nasi dziadkowie i
          pradziadkowie widzeli to na własne oczy, a niektórzy byli osobiście
          zaangażowani.
          • dzelna Re: Witajcie na Podlasiu 29.03.06, 10:00
            Trochę się nie zrozumieliśmy. Historię znam doskonale, bardziej chodziło mi o
            twoje poglądy i ich źródło. Dlaczego tak uważasz, jakie widzisz wady i zalety,
            czy jest to możliwe twoim zdaniem, itp. Po-polemizujmy :)
            Co do WKL to nie jestem pewna czy go nie ma... Nie ma go w taki sam sposób, jak
            na Wyspach Brytyjskich nie ma Avalonu. Jest obecny w sztuce, snach, mitach,
            nawet w rocku. WKL jest nawet bardziej realne. Jadąc z Suwaliszek przez Sejny w
            stronę granicy nie sposób nie zauważyć zmiany krajobrazu. Dlatego wkurza mnie
            jak ktoś mówiąc "Suwalszczyzna" wrzuca do jednego worka i Sejny i Berżniki i
            Jeleniewo i Becejły.
            • oginn Re: Witajcie na Podlasiu 29.03.06, 12:22
              Wiesz, jakoś nie mam już ochoty na polemikę w sprawie powrotu Suwalszczyzny do
              swej litewskiej Macierzy. Jeśli Cię interesują moje poglądy - możesz przejrzeć
              różne wątki na suwalskim forum, jak znajdziesz trochę czasu.
              Po przeczytaniu Twoich postów na suwalskim forum myślę, że lepszym ode mnie
              partnerem do rozmów i przewodnikim po Suwałkach będzie dla Ciebie Ironiczny
              Prostaczek. On też ma dużo wolnego czasu i niejednokrotnie próbował zapoznać
              się suwalskimi forumowiczkami.
              • dzelna Re: Witajcie na Podlasiu 29.03.06, 14:25
                Jaaaasne. Chłopiec zreflektował się, że nie ma do czynienia z suwalczanką w
                bazarowych ciuchach i z kolczykiem w nosie. Dezerteruj lepiej, skoro nie
                czujesz się dostatecznie obkuty w kwestiach Pol-Lit. A propos - lubię Litwinów.
                Ale tchórzy - nie.
                • oginn Re: Witajcie na Podlasiu 29.03.06, 16:46
                  Jaki tam ze mnie Litwin, jak ja znam dosłowie kilka słów po litewsku i w
                  rodzinie nie mam żadnych Litwinów? A czy tchórz?
                  Wiem o Tobie, że masz 30 lat i 23-letniego partnera do seksu. Ironiczny
                  Prostaczek ma tak jak Ty - 30 lat. Może być z Was dobrana para.
                  • dzelna Re: Witajcie na Podlasiu 30.03.06, 09:38
                    Skoro mam partnera (a mam? nic mi o tym nie było wiadomo), to po co mi
                    prostaczek? Komuś coś się pomyliło i wygląda na to, że właśnie tobie.
                    • oginn Re: Witajcie na Podlasiu 30.03.06, 10:27
                      Dowiedziałen się tego z Twoich wpisów na innym forum Gazety. To nie może być
                      pomyłka. Mogę podać linki, ale wtedy będzie jeszcze większy wstyd dla Ciebie, a
                      dla mnie nie o to chodzi. Może jednak już nie masz tego partnera i szukasz
                      innego. Wg. mnie lepszym ode mnie będzie dla Ciebie Ironiczny Prostaczek.
                      • ironicznyprostaczek Re: Witajcie na Podlasiu 31.03.06, 00:13
                        coś mocno za mną agitujesz oginn, a ja nie wiem czy my kiedyś ze sobą
                        rozmawialiśmy poza forum, mieszkasz może na kościuszki z żoną i masz dużego
                        białego owczarka podhalańskiego?
                        • oginn Re: Witajcie na Podlasiu 31.03.06, 09:55
                          Byłem już prawie z nią umówiony i gdy rozmyśliłem się, Ty możesz być dla niej
                          rekompensatą czy wetem, jeśli tak można powiedzieć.

Na pewno nie znam Ciebie ani Ty mnie.
                          • ironicznyprostaczek Re: Witajcie na Podlasiu 31.03.06, 18:06
                            "Mnie" też mogłeś napisać z dużej he?
                            • oginn Re: Witajcie na Podlasiu 31.03.06, 18:38
                              Poważnie? Takie są zasady pisowni? Nic o tym ja nie wiem. Chyba Ty żartujesz.
                              • ironicznyprostaczek Re: Witajcie na Podlasiu 01.04.06, 09:22
                                ja piszę wszystko z małej, a ty z dużej, więc zauwazyłem brak ciągłości u ciebie
                                • dzelna Re: Witajcie na Podlasiu 03.04.06, 11:28
                                  Byliśmy prawie umówien - przypominam - na zwiedzanie Suwałk i Sejn i na nic
                                  więcej. Ja osobiście nie stosowałam w wypowiedziach żadnych dwuznaczności. Co
                                  do kwestii tego, ile mam lat i czy, oraz w jakim wieku mam partnera, to nie
                                  rozumiem, czego miałabym się wstydzić? Trąci mi tu coś hipokryzją i
                                  ciemnogrodem. I chyba się nie mylę, bo sam fakt, że pasjonujesz się, drogi
                                  Suwalczaku, odgrzebywaniem i wytykaniem forumowiczom elementów z ich życia,
                                  świadczy o niezdrowych upodobaniach. Sugestia typu: "szukasz następnego" jest
                                  nie na miejscu. To ty zaproponowałeś zwiedzanie i jak widzę, nie miałeś tylko
                                  zwiedzania na myśli. Jeśli faktycznie masz żonę, to składam biedulce wyrazy
                                  wspułczucia.
                                  • oginn Re: Witajcie na Podlasiu 03.04.06, 16:29
                                    Długo nie odzywałaś się, jakbyś ze wstydu pod ziemię się zapadła. Ale jednak
                                    dzielna jesteś. Wydałaś mi się nieodpowiednią dla mnie panienką do towarzystwa
                                    i dlatego zrezygnowałem z umawiania się z Tobą, co chyba Cię jakoś dotknęło i
                                    wypowiedziałaś parę niemiłych pod moim adresem słów, a ja tylko oddałem Ci
                                    weta. Głupio wyszło tak publicznie umawiać się i sprzeczać, więc może
                                    kontynuujmy (albo nie) naszą rozmowę na ten temat poprzez pocztę Gazety, a nie
                                    na forum. oginn@gazeta.pl

Natomiast na suwalskim forum jest mój wątek o kresowej Suwalszczyźnie, której
                                    to nie uznają suwalscy forumowicze, mówiąc że Suwalszczyzna to nie kresy
                                    wschodnie. Jakbyś miała ochotę, to zapraszam do wypowiedzenia się, a jako że
                                    doskonale znasz historię naszego regionu, Twe zdanie będzie miało dużą wagę.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=74&w=39604865&v=2&s=0
                                    • ironicznyprostaczek Re: Witajcie na Podlasiu 03.04.06, 17:58
                                      wasza romowa staje się taka erotyczna, że aż mnie podnieca i rozpala
                                      • dzelna Re: Witajcie na Podlasiu 04.04.06, 12:01
                                        I dlatego zostanie definitywnie zakończona, bez możliwości przeniesienia na
                                        łono poczty mailowej. Mniemam, że w osobie ogina mam do czynienia z kimś nie do
                                        końca zróżnoważonym, kto najpierw proponuje coś, następnie zieje agresją, aby
                                        na końcu stwierdzić, że "chyba poczułam się urażona". Co do mojego zniknięcia
                                        spowodowanego rzekomo wstydem, to muszę powiedzieć, że dorośli rzadko mają czas
                                        na stałe przesiadywanie w internecie, jeśli ich życie zawodowe rozgrywa się w
                                        realu i nie są np. programistami, czy informatykami, czy kreatorami www. Co
                                        innego nie-dorośli.
                                        • ironicznyprostaczek Re: Witajcie na Podlasiu 04.04.06, 13:14
                                          są jeszcze blogerzy, są opiniotwórcze blogi, np:www.ooops.pl/blog/ tego
                                          prowadzi 50letni makowski, artysta plastyk interesujący się polityką,
                                          czy gazety jak np: www.artpapier.com/ czy strony literackie o nowych
                                          książkach, często prowadzone przez autorów (więcej na moim blogu
                                          tajnapolska.blox.pl) lub na zasadzie forum, np: nieszuflada.pl/,
                                          dla wtajemniczonych są kumple, adresu nie podaje, bo tylko dla zainteresowanych
                                          środowiskiem literackim;

w realu zaś oni sporo piją, to nie dla każdego, poza tym prowadzą pisma
                                          literackie, wszystko się robi na kompie teraz, ha.art.pl/ czy
                                          muzyka.onet.pl/lampa/ (lampa.art.pl)

dostałem dziś z krakowa z ha!artu dużo książek,( dokłądnie krakowskiej fundacji
                                          alternatywa) w tym dwie książki jerzego nasierowskiego "zbrodnia i ..." -
                                          zainteresowanej osobie mogę podarować
                                        • oginn Re: Witajcie na Podlasiu 04.04.06, 16:48
                                          dzelna napisała:

Mniemam, że w osobie ogina mam do czynienia z kimś nie do
                                          >końca zróżnoważonym, kto najpierw proponuje coś, następnie zieje agresją, aby
                                          > na końcu stwierdzić, że "chyba poczułam się urażona".

Nie napisałaś o swej zjadliwej w stosunku do mnie reakcji na moją niechęć
                                          polemiki z Tobą na temat spraw polsko-litewskich i rezygnację ze spotkania
                                          towarzysko-krajoznawczego.
                                          • ironicznyprostaczek Re: Witajcie na Podlasiu 05.04.06, 11:49
                                            czlu że co? nawet się nie pocałujecie?
                                            litwini nie przyjaźnią się między sobą?
                                            • dzelna Re: Witajcie na Podlasiu 06.04.06, 14:05
                                              "Czlu", że nie tylko się nie pocałujemy, ale nawet nie jesteśmy Litwinami,
                                              przynajmniej ja nie jestem. Ciekawe, jak niewiele suwalczanie wiedzą o
                                              otaczającym ich świecie. Czyżby metropolia była tak samowystarczalna, że nie
                                              warto znać np. historii lub choćby składu etnicznego pobliskich miejscowości?
                                              Jeśli każdy z Sejn jest Litwinem, to może każdy z Suwałk jest potomkiem
                                              carskiego urzędnika? Albo, co lepsze, pochodzi z Jeleniewa lub Szypliszk i
                                              nijak nie chce przyznac się, że słoma uwiera go w podeszwy?
                                              • oginn Re: Witajcie na Podlasiu 06.04.06, 15:05
                                                dzelna napisała:

Ciekawe, jak niewiele suwalczanie wiedzą o
                                                > otaczającym ich świecie. Czyżby metropolia była tak samowystarczalna, że nie
                                                > warto znać np. historii lub choćby składu etnicznego pobliskich miejscowości?

Jako pomoc w poznawaniu naszego regionu niechaj posłuży ta mapa,
                                                przedstawiająca zasięg gwar litewskich na Suwalszczyźnie.

img210.imageshack.us/my.php?image=gwarylitewskie7ua.jpg
                                              • ironicznyprostaczek Re: Witajcie na Podlasiu 06.04.06, 20:29
                                                moja rodzina z podlasia pochodzi, ale nie utrzymuję z nią zażyłych kontaktów,
                                                a że moi rodzice to buraki to prawda, według mnie są wieśniakami, a ja kim
                                                jestem według innych to nie wiem... nic nie wiem... :)

w sejnach nigdy nie byłem, nie było okazji, ale słyszałem że krasnogruda
                                                prowadzi edukację polsko-litewską, założyli jakieś muzeum, jednoczą polaków i
                                                litwinów, nie chciało mi się tego sprawdzać, czy to prawda, naczelny czyżewski
                                                już nie mieszka w sejnach, przeniósł się do suwałk.

ale w puńsku byłem w dzieciństwie kilka razy i słyszałem litewski w sklepie,
                                                i tak to się kojarzy mi wasz rejon z litwą, niedaleko do kalwarii, jeździłem
                                                latem kupować przyprawy, np. słodki pieprz, mięsa już nie jem, więc nie wybieram
                                                sie na razie po kiełbasę litewską, ale pojadę po tani kawior
                                                • ironicznyprostaczek Re: Witajcie na Podlasiu 06.04.06, 20:31

kumple.blog.pl
                                                  • oginn Re: Witajcie na Podlasiu 07.04.06, 17:01
                                                    zlozerudy.blox.pl/html
                                                  • ironicznyprostaczek Re: Witajcie na Podlasiu 08.04.06, 15:25
                                                    byłem, ciekawy blogasek
                                                  • oginn Re: Witajcie na Podlasiu 08.04.06, 19:02
                                                    Ciekawa panienka z tej Dzelnej i zdaje się aktualnie samotna, ale jednak dla
                                                    mnie nieodpowiednia, a ja nie dla niej. Może byście umówili się na spotkanie w
                                                    celach towarzysko-krajoznawczych? Wiosna tuż-tuż.
                                                  • ironicznyprostaczek Re: Witajcie na Podlasiu 09.04.06, 11:31
                                                    ja bardzo chętnie bym się spotkał
                                                  • oginn Re: Witajcie na Podlasiu 09.04.06, 17:46
                                                    No to zaproponuj jej spotkanie i zwiedzanie razem Suwałk i Sejn. Ona sama aż
                                                    się prosi. To dlatego ja jej złożyłem taką propozycję.
                                                  • ironicznyprostaczek Re: Witajcie na Podlasiu 10.04.06, 11:54
                                                    nie wiem co powie na to dzielna?
                                                  • oginn Re: Witajcie na Podlasiu 10.04.06, 13:33
                                                    Spróbuj umówić się z nią, to dowiesz się, jak zechce w ogóle odpowiedzieć.
                                                  • ironicznyprostaczek Re: Witajcie na Podlasiu 10.04.06, 13:55
                                                    jak radzisz to zrobić? tutaj na forum zagadać?
                                                  • oginn Re: Witajcie na Podlasiu 10.04.06, 14:30
                                                    Na forum lepiej nie rozmawiać o tym, bo z niej ostra, "krwista" babka i żeby
                                                    czasem znowu nie było obciachu. Wyślij maila na jej gazetowy adres, a na forum
                                                    poproś o odbranie go, bo nie wiadomo, czy zagląda do swej skrzynki.
                                                    Powodzenia! ;-)
                                                  • ironicznyprostaczek Re: Witajcie na Podlasiu 10.04.06, 23:11
                                                    wysłałem Ci meila dzielna,
                                                    pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka