Dodaj do ulubionych

Wyborcza donosi:

IP: *.elpos.net 14.04.06, 23:40
serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34180,3275402.html
Co z tym zrobisz Kamilar?
Obserwuj wątek
    • duch_zenona Re: Wyborcza donosi: 15.04.06, 01:12
      Wiele wniosków mi się nasuwa.

Już dawno ktoś powiedział, że historię piszą zwycięzcy. Dobrze, że np
      matematyką, fizyką, chemią, medycyną, itd zajmują sie naukowcy. Historia to
      dziwka, która daje du.y temu kto jest wyżej w hierarchii i sypnie więcej kasy.

Myślę, że to świetny pomysł ze zmianą nazwy obozów. Rząd polski będzie mógł
      składać oficjalny protest az każdym razem, gdy zostanie użyty termin "polskie
      obozy". Amerykanie będą nas lekcjoważyć i pouczać, z początku, ale po załóżmy
      dziesiątym proteście, zaczną się zastanawiać. Oni też ostatnio dużo stracili w
      oczach opinii światowej i będą potrzebować wiernych sojuszników, jakimi są
      Polacy. Można też będzie wynająć dobrego prawnika, najlepiej żydowskiego
      pochodzenia i trochę się posądzić się w amerykańskich sądach. Wygramy czy też
      raczej nie, ale narobimy trochę rozgłosu.

Dalsze wyciszanie sprawy, przepraszanie i chowanie głowy w piasek nic nie daje,
      gdy wciąż nas w du.ę kopią. Uprzedzając przyszłe ataki adwersarzy dodam, że
      wiem, że bezpieczeństwo i istnienie Polski zależy od USA, co więcej z własnej
      nieprzymuszonwj woli zawołam God Bless America, ale są pewne granice uległości,
      których przekraczać się nie powinno.

Pochwalę też autora artykułu za odważny artykuł. Wydaje się, że wyborcza już
      czuje na karku oddech powstającego konkurenta.
      • Gość: kotwicz Re: Wyborcza donosi: IP: 1.3.* / *.proxy.aol.com 15.04.06, 04:49
        w gruncie rzeczy ciekawe uwagi i wnioski....
        nasuwa sie tylko jedno pytanie, od kiedy SKZ=USA....?

P.S. kamilar i tak to zaraz przeniesie na HP.......
        • duch_zenona Re: Wyborcza donosi: 15.04.06, 05:46
          witaj, kotwiczu

a ja myślę, że kamilar nie przeniesie, bo na razie nie ma powodów. Chyba, że
          CI "z drugiej strony" zaczną jak zwykle stosować chwyty poniżej pasa, wtedy
          będzie musiał.
          • duch_zenona Re: Wyborcza donosi: 15.04.06, 06:31
            a merytorycznie na pytanie nie odpowiem, bo albo strona (dziwnie) zniknęla,
            albo zbyt wiele wody ognistej. Wrzucę ochłapa ku wyobraźni:

www.ksg.harvard.edu/news/opeds/2002/iraq_che_111502.htm
          • fiat_lux Re: Wyborcza donosi: 15.04.06, 15:56
            duch_zenona napisał:

> witaj, kotwiczu
            >
            > a ja myślę, że kamilar nie przeniesie, bo na razie nie ma powodów. Chyba, że
            > CI "z drugiej strony" zaczną jak zwykle stosować chwyty poniżej pasa, wtedy
            > będzie musiał.

tez mysle ze poki co watek sie bedzie trzymal. narazie jest zgodny z prawda,
            poprzedni byl normalnie antysemicki czego zp nie dostrzegal stawiajac pod sciana
            sterna jak i autora artykulu ktory ktory teraz prezentuje.
            druga rzecz co mnie denerwuje to prostota zp z jego staro-testamentowa (sic!)
            zasada oko za oko. nie mozesz sie wyniesc ponad huliganow?
            • Gość: Z.P. Re: Wyborcza donosi: IP: *.elpos.net 15.04.06, 20:13
              Oko za oko, powiadasz? No cóż, pozostawiam bez komentarza.
              • Gość: tidi Re: Wyborcza donosi: IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 15.04.06, 23:07
                No taak . Z.P. musisz sie opamietac . O zydach tylko i wylacznie mow dobrze ,
                chyba ze jakis reprezentat ich nacji np.taki Dawid Warszawski pusci troche
                farby , wtedy spokojnie bez podniet rzuc zdawkowe zdanie :tez prawda .
                A ja tak sie pytam , tez bez podniet , jakim to dzisiaj krajem bylaby Polska
                bez tego nieszczescia , ktore dotknelo Zydow w latach wojny ? Czy bylby to
                jasny , czerwony czy ponury kolor ? Czy bylby stosowany z jeszcze wieksza
                zajadloscia zamordyzm w temacie :Zyd ?
                Ot , takie luzne i na luzie pytanka .
                • fiat_lux Re: Wyborcza donosi: 17.04.06, 15:36
                  Gość portalu: tidi napisał(a):

> No taak . Z.P. musisz sie opamietac . O zydach tylko i wylacznie mow dobrze ,
                  > chyba ze jakis reprezentat ich nacji np.taki Dawid Warszawski pusci troche
                  > farby , wtedy spokojnie bez podniet rzuc zdawkowe zdanie :tez prawda .
                  > A ja tak sie pytam , tez bez podniet , jakim to dzisiaj krajem bylaby Polska
                  > bez tego nieszczescia , ktore dotknelo Zydow w latach wojny ? Czy bylby to
                  > jasny , czerwony czy ponury kolor ? Czy bylby stosowany z jeszcze wieksza
                  > zajadloscia zamordyzm w temacie :Zyd ?
                  > Ot , takie luzne i na luzie pytanka .

oczywiscie ze mozna mowic o zydach zle ale wtedy jestes antysemita, co nie jest
                  karalne a jedynie niektorzy postrzegaja to negatywnie, wiec nie wiem skad takich
                  wstyd.
                  nawet na samym artykule ktory zacytowal zp widac ze jeden zyd przeciwstawia sie
                  zdaniu drugiego zyda, a wiec nie mozna mowic o wszystkich zydach negatywnie (tak
                  jak to robi zp). a wiec nie mozna calej nacji stawiac pod jednym murem za
                  wypowiedz jednego czlowieka i ludzi go popierajacych. mozna mowic konkretnie o
                  tych ludziach. wiec uzywania slowa "zydzi" w stosunku do wypowiedzi sterna i
                  jemu podobnym jest niesprawiedliwe dla wszystkich zydow i wynika z antysemityzmu
                  tego kto sie tak wypowiada - vide post zp
                  to wszystko
            • Gość: kotwicz Re: Wyborcza donosi: IP: 1.3.* / *.proxy.aol.com 16.04.06, 01:06
              to przedstawienie wypowiedzi Sterna z SKZ jest antysemickie.....?
              co by nie bylo, to nowosc w stosowaniu chwytu "ty antysemito!"....
              przedstawiajac wypowiedz jakby nie bylo Zyda, stajemy sie antysemitami....wow..
              od kiedy.....i w ktorym momencie ktokolwiek stawial Sterna wraz z Warszawskim
              pod jakas sciana.....?
              czyzbys negowal, ze wypowiedz Sterna byla swinstwem i klamstwem.....?
              w jaki sposob zostala zdjeta, na stronie SKZ nie man awet po niej sladu.....
              i wszystko wraca do normy, tak jakby nic sie nie stalo.......
              a gdzie przeprosiny pana Sterna za hanbiaca wypowiedz.....to juz chyba nie w
              jego mocy.....
              a jednak jego slowa nie zostaly calkowicie usuniete i wszystcy zainteresowani
              moga nadal popatrzec na "historie" i udzial Polakow w dzialalnosci Auschwitz:
              72.14.203.104/search?
              q=cache:ZCCLdtPLtS8J:www.worldjewishcongress.org/news/globalnews/gn_archives/200
              6/04/gn_060407_auschwitz.html+site:www.worldjewishcongress.org+%
              22Although+the+camp+had+been+built+and+run+by+Nazi+Germany,+everybody+in+the+are
              a+had+known+about+its+existence+and+workers+were+recruited+from+the+Polish+popul
              ation+in+the+neighboring+village.%22&hl=en&gl=us&ct=clnk&cd=1
              • Gość: kotwicz Re: Wyborcza donosi: IP: 1.3.* / *.proxy.aol.com 16.04.06, 01:11
                GW walczy......
                zdobyla sie nawet na nazwanie klamliwej i hanbiacej wypowiedzi
                Sterna...jako....kontrowersyjny komentarz......
                jak to fiat lubi mowic.....Alleluja i do przodu....

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53621,3281252.html
              • Gość: kotwicz Re: Wyborcza donosi: IP: 1.3.* / *.proxy.aol.com 16.04.06, 01:12

72.14.203.104/search?
                q=cache:ZCCLdtPLtS8J:www.worldjewishcongress.org/news/globalnews/gn_archives/200
                6/04/gn_060407_auschwitz.html+site:www.worldjewishcongress.org+%
                22Although+the+camp+had+been+built+and+run+by+Nazi+Germany,+everybody+in+the+are
                a+had+known+about+its+existence+and+workers+were+recruited+from+the+Polish+popul
                ation+in+the+neighboring+village.%22&hl=en&gl=us&ct=clnk&cd=1
                • Gość: kotwicz Re: Wyborcza donosi: IP: 1.3.* / *.proxy.aol.com 16.04.06, 01:15
                  nie wiem czemu, ale link nie dziala, ale mozemy zacytowac:
                  "....Global News
                  Polish request to rename Auschwitz site met with criticism
                  07 April, 2006

The Polish government's request to change the official name of the "Auschwitz-
                  Birkenau Concentration Camp" to "Former Nazi German Concentration Camp
                  Auschwitz-Birkenau" has been met with criticism. Maram Stern, deputy secretary
                  general of the World Jewish Congress, said that "they want to redefine history
                  by changing the name". Although the camp had been built and run by Nazi
                  Germany, everybody in the area had known about its existence and workers were
                  recruited from the Polish population in the neighboring village. The government
                  in Warsaw wants the history of Auschwitz, which is listed as a UNESCO world
                  heritage site, to be separated from Polish history and make it clear that
                  Poland had no involvement in the death camp. Officials in Warsaw expect an
                  answer to the renaming request from UNESCO later this year.

subscribe to WJC news updates..."

• duch_zenona to może "polsko-żydowskie" 16.04.06, 18:04
                    Gość portalu: kotwicz napisał(a):

> nie wiem czemu, ale link nie dziala, ale mozemy zacytowac:
                    > "....Global News
                    > Polish request to rename Auschwitz site met with criticism
                    > 07 April, 2006
                    >
                    > The Polish government's request to change the official name of the "Auschwitz-
                    > Birkenau Concentration Camp" to "Former Nazi German Concentration Camp
                    > Auschwitz-Birkenau" has been met with criticism. Maram Stern, deputy
                    secretary
                    > general of the World Jewish Congress, said that "they want to redefine
                    history
                    > by changing the name". Although the camp had been built and run by Nazi
                    > Germany, everybody in the area had known about its existence and workers were
                    > recruited from the Polish population in the neighboring village. The
                    government
                    >
                    > in Warsaw wants the history of Auschwitz, which is listed as a UNESCO world
                    > heritage site, to be separated from Polish history and make it clear that
                    > Poland had no involvement in the death camp. Officials in Warsaw expect an
                    > answer to the renaming request from UNESCO later this year.
                    >
                    >
                    > subscribe to WJC news updates..."
                    >
                    >
                    >
                    =================
                    Ciekawa argumentacja Sterna. Idąc jego logiką należałoby obozy koncentracyjne
                    nazwać polsko-zydowskimi, biorąc pod uwagę pracowitych ochotników z
                    Sonderkommando.

Tak samo w przypadku ataku na WTC mielibyśmy do czynienia z amerykańskim
                    terroryzmem, bo przecież zamach wydarzył się na terytorium USA, wyprodukowane w
                    USA, z tegoż terytorium wystartowały, pilotowane przez amerykańską załogę a
                    właścicielami tamtych samolotów byli amerykańskie firmy.

A swoją drogą dziwne rzeczy dzieją się w internecie. Jeszcze tydzień temu
                    wyszukiwarka Google bez trudu znajdowała świetny artykuł dwóch amerykańskich
                    autorytetów - Johna J. Mearsheimera (prawda, że ładne nazwisko?) i Stephena M.
                    Walta o tym czy wojna z Irakiem była rzeczywiście w interesie USA i w czyim
                    interesie ona rzeczywiście była.

Niestety, jak już wspomniałem wypiłem przedtem kilka drinków i chyba dlatego
                    nie zapisałem treści tego artykułu na dysku. Teraz na Google aż się roi od
                    odpowiedzi na ten artykuł.

To ja sie pytać - po cholerę mi te odpowiedzi, jak ja nie móc znaleźć artykułu,
                    z którym polemizują.

Do kamilara - jak widzisz, staram się dyskutować merytorycznie, bez żadnych
                    antysemickich wybryków.
                    • Gość: kotwicz Re: to może "polsko-żydowskie" IP: 1.3.* / *.proxy.aol.com 16.04.06, 21:18
                      w "trojce" prof Bartoszewski powiedzial, ze jeszcze troche a zacznie lansowac
                      okreslenie "zydowskie obozy koncentracyjne" poniewaz w jez. polskim tak mozna
                      okreslac obozy w ktorych mordowano Zydow....
                      • duch_zenona Re: to może "polsko-żydowskie" 16.04.06, 21:45
                        A słyszałeś jak Bartoszewski zgasił kolesi z ŚKŻ będąc kiedyś w USA?

Spytał ich czy są obywatelami amerykańskimi czy obywatelami Izraela. Tamci
                        odparli, że amerykańskimi.

-A ja jestem Żydem i obywatelem Izrala (jest honorowym obywatelem), więc
                        przestańcie mnie pouczać w kwestiach żydowskich.

Mądry facet, o wielkim międzynarodowym autorytecie. Nie widzę lepszego
                        kandytata na ministra spraw zagranicznych.
                        • fiat_lux Re: to może "polsko-żydowskie" 17.04.06, 14:28
                          duch_zenona napisał:

> A słyszałeś jak Bartoszewski zgasił kolesi z ŚKŻ będąc kiedyś w USA?
                          >
                          > Spytał ich czy są obywatelami amerykańskimi czy obywatelami Izraela. Tamci
                          > odparli, że amerykańskimi.
                          >
                          > -A ja jestem Żydem i obywatelem Izrala (jest honorowym obywatelem), więc
                          > przestańcie mnie pouczać w kwestiach żydowskich.
                          >
                          > Mądry facet, o wielkim międzynarodowym autorytecie. Nie widzę lepszego
                          > kandytata na ministra spraw zagranicznych.

watpie w prawdziwosc tej historii przynajmniej w tym formacie, bo bartoszewski
                          nie jest zydem
                          • duch_zenona Re: to może "polsko-żydowskie" 17.04.06, 16:34
                            fiat_lux napisał:

> duch_zenona napisał:
                            >
                            > > A słyszałeś jak Bartoszewski zgasił kolesi z ŚKŻ będąc kiedyś w USA?
                            > >
                            > > Spytał ich czy są obywatelami amerykańskimi czy obywatelami Izraela. Tamc
                            > i
                            > > odparli, że amerykańskimi.
                            > >
                            > > -A ja jestem Żydem i obywatelem Izrala (jest honorowym obywatelem), więc
                            > > przestańcie mnie pouczać w kwestiach żydowskich.
                            > >
                            > > Mądry facet, o wielkim międzynarodowym autorytecie. Nie widzę lepszego
                            > > kandytata na ministra spraw zagranicznych.
                            >
                            > watpie w prawdziwosc tej historii przynajmniej w tym formacie, bo bartoszewski
                            > nie jest zydem
                            >
                            -----------------------
                            Według Sterna nie jest Żydem, bo jest wyznania katolickiego

Rabini zaś twierdzą, że Żydem jest każdy, którego matka jest Żydówką,
                            niezależnie od wyznawanej wiary.

W jednym z wywiadów Bartoszewski stwierdził, że jest Polakiem żydowskiego
                            pochodzenia i takie jest moje kryterium "polowania" na Żydów w polskich elitach.

• fiat_lux Re: to może "polsko-żydowskie" 17.04.06, 16:48
                              duch_zenona napisał:

> fiat_lux napisał:
                              >
                              > > duch_zenona napisał:
                              > >
                              > > > A słyszałeś jak Bartoszewski zgasił kolesi z ŚKŻ będąc kiedyś w USA
                              > ?
                              > > >
                              > > > Spytał ich czy są obywatelami amerykańskimi czy obywatelami Izraela
                              > . Tamc
                              > > i
                              > > > odparli, że amerykańskimi.
                              > > >
                              > > > -A ja jestem Żydem i obywatelem Izrala (jest honorowym obywatelem),
                              > więc
                              > > > przestańcie mnie pouczać w kwestiach żydowskich.
                              > > >
                              > > > Mądry facet, o wielkim międzynarodowym autorytecie. Nie widzę lepsz
                              > ego
                              > > > kandytata na ministra spraw zagranicznych.
                              > >
                              > > watpie w prawdziwosc tej historii przynajmniej w tym formacie, bo bartosz
                              > ewski
                              > > nie jest zydem
                              > >
                              > -----------------------
                              > Według Sterna nie jest Żydem, bo jest wyznania katolickiego
                              >
                              > Rabini zaś twierdzą, że Żydem jest każdy, którego matka jest Żydówką,
                              > niezależnie od wyznawanej wiary.
                              >
                              > W jednym z wywiadów Bartoszewski stwierdził, że jest Polakiem żydowskiego
                              > pochodzenia i takie jest moje kryterium "polowania" na Żydów w polskich elitach
                              > .

nie widzialem tego wywiadu a wszystko co dotychczas na temat tego czlowieka to
                              to ze zydem nie jest ani nie jest pochodzenia zydowskiego
                              pl.wikipedia.org/wiki/W%C5%82adys%C5%82aw_Bartoszewski

moze przedstawisz link do tego wywiadu lub jakiejkolwiek informacji ktoraby
                              wskazywala na to ze masz racje? polonica.net sie nie liczy
                              • duch_zenona Re: to może "polsko-żydowskie" 17.04.06, 18:14
                                Sam już nie wiem. Znalazłem coś o jego rodzicach - urzędnikach o CHŁOPSKIM
                                rodowodzie, ale też coś o krewnych w Izraelu.

Nie nadaję się na sliedziciela grzebiącego w cudzych życiorysach. Żle sie z tym
                                czuję.

Niech więc pozostanie on honorowym obywatem Izraela.
                                • fiat_lux Re: to może "polsko-żydowskie" 17.04.06, 18:23
                                  duch_zenona napisał:

> Sam już nie wiem. Znalazłem coś o jego rodzicach - urzędnikach o CHŁOPSKIM
                                  > rodowodzie, ale też coś o krewnych w Izraelu.
                                  >
                                  > Nie nadaję się na sliedziciela grzebiącego w cudzych życiorysach. Żle sie z tym
                                  >
                                  > czuję.
                                  >
                                  > Niech więc pozostanie on honorowym obywatem Izraela.

ja za to znalazlem cos co byc moze zmniejszy twoja sympatie do bartoszewskiego:
                                  www.naszawitryna.pl/krzyze_auschwitz/przemowienie_prezesa_moskala.htm
                                  "Nie tak dawno, polski minister spraw zagranicznych Władysław Bartoszewski
                                  milcząco stał w Knessecie, gdy członkowie izraelskiego parlamentu rzucali obelgi
                                  na Polskę i oskarżali Polaków, że byli gorsi niż naziści. Był on, jak wielu
                                  innych polskich przedstawicieli, przygotowany do przyjęcia obrazy, wyrażenia
                                  zgody na każde kłamstwo i ustąpienia wszelkim żądaniom, niedorzecznie trzęsąc
                                  się przed wszystkim, co pochodziło od społeczności żydowskiej lub agentów Izraela."
                                  • Gość: kotwicz Re: to może "polsko-żydowskie" IP: *.teradyne.com 17.04.06, 18:29
                                    a tak prof Bartoszewski wspomina dsziecinstwo:
                                    "....Los chciał – i nie ma w tym mojej zasługi – że pierwsze siedem lat życia
                                    mieszkałem z rodzicami przy ulicy Bielańskiej 12, niedaleko Nalewek. Na skraju
                                    dzielnicy żydowskiej. Synagoga znajdowała się bliżej niż kościoły. W tej
                                    okolicy były tylko dwie posesje, w których mieszkali nie-Żydzi, pod numerem
                                    dwunastym i pod czternastym – w pałacu Radziwiłłów. Warszawa była jedyną
                                    stolicą, w której co trzeci mieszkaniec był Żydem. A w okolicy, w której
                                    mieszkałem, w promieniu jakiegoś kilometra byli sami Żydzi. Sklepy były
                                    żydowskie, cukiernie były żydowskie, wszystko było żydowskie. Miałem głębokie
                                    przekonanie, że panowie w cukierni powinni siedzieć w kapeluszach, bo tylko
                                    takich widziałem. Żydzi, których spotykałem, byli częściowo lub całkowicie
                                    zasymilowani, ubierali się i zachowywali bardzo podobnie, jak dzisiejsi
                                    mieszkańcy Warszawy. Jako dziecko bawiłem się w Ogrodzie Krasińskich z dziećmi
                                    żydowskimi, bo innych nie było. Zacząłem rozumieć jidysz, bo w tym języku
                                    mówili moi koledzy. Niejednokrotnie słyszałem, jak żydowska mama mówiła do
                                    swojego żydowskiego dziecka: „Chodź, nie baw się z tym głupim gojem”. Tym
                                    głupim gojem byłem oczywiście ja. Moi rodzice utrzymywali stosunki towarzyskie
                                    z niektórymi rodzinami żydowskimi. Były to rodziny inteligenckie, ze sposobu
                                    bycia, z ubrania całkowicie zasymilowane – urzędnicy, inżynierowie, adwokaci,
                                    bankowcy. Do niektórych mówiłem „wujku”, bo tak mi kazano....".....

• nickus01 Re: to może "polsko-żydowskie" 17.04.06, 19:40
                                      A linka podać to nie łaska?

kiosk.onet.pl/charaktery/1316248,1255,artykul.html
    • Gość: asd Re: Wyborcza donosi: o roli medi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.06, 10:32
      tiny.pl/gtc1w
    • kamilar Nic z tym nie zrobię 18.04.06, 14:01
      załączę jedynie link
      www.rmf.fm/fakty/?id=98316
      • Gość: kotwicz Re: Nic z tym nie zrobię IP: *.teradyne.com 18.04.06, 19:16
        a moze chlopcy z SKZ nie wiedza o istnieniu Yad Vashem....;)?
        • Gość: Z.P. Re: Nic z tym nie zrobię IP: *.elpos.net 18.04.06, 19:29
          Powiedzmy, że nie są tą wiedzą zainteresowani.
        • duch_zenona Re: Nic z tym nie zrobię 18.04.06, 19:33
          A ja po pomyłce z pochodzeniem usilnie chcę się odkuć. Szukam i szukam, ale jak
          na złość niczego znaleźć nie mogę.

Jestem pewien, że Bartoszewski będąc ministrem spraw zagranicznych powołując
          się na honorowe obywatelstwo Izraela (a nie pochodzenie - cóż lata lecą)
          powiedział, że to on może wypowiadać się w sprawach Izraela czy Żydów dokładnie
          nie pamiętam a nie oni.

Może ty, kotwicz coś na ten temat znajdziesz? Z góry dziękuję.
          • Gość: kotwicz Re: Nic z tym nie zrobię IP: *.teradyne.com 18.04.06, 20:29
            sadzac z tego w jaki sposob Bartoszewski opisuje wlasne dziecinstwo, to nie ma
            podstaw aby sadzic, ze byl on Zydem:
            kiosk.onet.pl/charaktery/1316248,1255,artykul.html
            • oginn Re: Nic z tym nie zrobię 18.04.06, 20:34
              Na katolika i Polaka wychowali go rodzice, ale kim oni (albo dziadkowie)
              rzeczywiście byli, to pan Bartoszewski nie mówi.
              • Gość: kotwicz Re: Nic z tym nie zrobię IP: *.teradyne.com 18.04.06, 20:52
                rzeczywiscie, chociaz kolejnym argumentem moze byc jego pobyt i zwolnienie z
                Auschwitz......
                Zydow z Auschwitz nie zwalniano..........a przynajmniej nie slyszalem o takim
                przypadku.....
            • duch_zenona Re: Nic z tym nie zrobię 18.04.06, 20:50
              Ależ ja najpierw napisałem, że już nie jestem pewien, ale znalazłem. że rodzice
              byli pochodzenia CHŁOPSKIEGO a więc prawdopodobnie jest tylko honorowym
              obywatelem Izraela, ponieważ polscy Żydzi bardzo rzadko zostawali rolnikam.

W ostatnim poście przyznaję się do pomylki - że nie miałem racji pisząc o
              (żydowskim) pochodzeniu Bartoszewskiego.

Chciałbym, żebyś mi pomógł i odnalazł coś na temat spotkania min.
              Bartoszewskiego z przedstawicielami ŚKŻ i jego twierdzenia, że to jako
              (honorowy) obywatel Izraela ma większe prawo wypowiadać się w imieniu tego
              państwa. Czy dodał też, że w kwestii Żydów również, nie przesądzam.

Zakwestionował to fiat lux.
    • fiat_lux Re: Wyborcza donosi: 21.04.06, 19:53
      wiadomosci.onet.pl/1310191,11,item.html
      najbardziej mnie ciekawi czy z.p wyciagniesz wnioski czy tez nadal uwazasz ze
      "Żydom tak zależy na tym, aby świat uważał niemieckie obozy śmierci za polskie"
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=562&w=40023315
      • fiat_lux zly link 21.04.06, 20:09
        onet cos maci:
        wiadomosci.onet.pl/1310195,11,item.html

Związek Gmin Wyznaniowych Żydowskich za zmianą nazwy Auschwitz

Związek Gmin Wyznaniowych Żydowskich w Polsce popiera propozycję polskiego rządu
        dotyczącą zmiany nazwy "Obozu koncentracyjnego Auschwitz" na "Były Nazistowski
        Niemiecki Obóz Koncentracyjny Auschwitz-Birkenau" na liście UNESCO.
        Związek ocenia, że zmiana nazwy jest konieczna nie tylko z powodu pojawiających
        się prasowych kłamstw na temat rzekomych polskich obozów; zauważa też, że
        pojawiły się głosy sprzeciwu wobec dokładnej i czytelnej nazwy byłego obozu.

"Utwierdza nas to w głębokim przekonaniu, że takie podkreślenie instytucjonalnej
        i państwowej odpowiedzialności za politykę niemieckiej III Rzeszy, jest nie
        tylko zgodne z historią, ale i niestety staje się jawną koniecznością
        dzisiejszych czasów" - napisali w oświadczeniu przekazanym w piątek PAP
        przewodniczący Rady Związku Gmin Wyznaniowych Żydowskich Symcha Keller i
        przewodniczący Związku Gmin Wyznaniowych Żydowskich Piotr Kadlcik.

Związek Gmin Wyznaniowych Żydowskich przekazał swoje stanowisko z opóźnieniem,
        spowodowanym - jak wyjaśniono - obchodami święta Pesach.

W czwartek minister kultury i dziedzictwa narodowego Kazimierz Michał Ujazdowski
        powiedział, że wniosek polskiego rządu o zmianę nazwy b. niemieckiego obozu
        koncentracyjnego Auschwitz na liście światowego dziedzictwa UNESCO powinien być
        rozpatrzony podczas lipcowej konferencji UNESCO w Wilnie.

Przypomniał, że bezpośrednim motywem zgłoszenia propozycji było przekonanie, iż
        dotychczasowa nazwa jest zbyt lakoniczna. Wniosek polskiego rządu jest też
        odpowiedzią na częste używanie w zachodnich mediach formuły "polski obóz zagłady".

Wniosek uzyskał poparcie m.in. izraelskiego Instytutu Yad Vashem.

Polski rząd wystąpił na początku marca do UNESCO o zmianę obecnej nazwy: "Obóz
        koncentracyjny Auschwitz" na: "Były Nazistowski Niemiecki Obóz Koncentracyjny
        Auschwitz-Birkenau".

Obóz Auschwitz wpisano na listę światowego dziedzictwa UNESCO w październiku
        1979 roku. W obozie Auschwitz w latach 1940-1945 hitlerowcy zgładzili co
        najmniej 1,1 mln osób, głównie Żydów, ale także Polaków, Romów, jeńców
        radzieckich i przedstawicieli innych narodów.
        • Gość: Z.P. Re: zly link IP: *.elpos.net / *.elpos.net 21.04.06, 20:20
          Mówią: mądremu dość po słowie. A Fiatowi_luxowidodatkowo link
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=562&w=40025449&a=40025770
          • fiat_lux Re: zly link 21.04.06, 20:51
            ty juz sie madroscia wykazales kilkakrotnie i wyglada na to ze niezaleznie od
            ilosci linkow i wypowiedzi roznych organizacji zydowskich tobie zawsze beda
            wszyscy zydzi sala w oku lacznie z twoja slawetna "swiatowa organizacja zydow"

normalnemu czlowiekowi wystarczy ze narazie tylko jedna organizacja zydowska
            miala czlonka ktory nie za bardzo wiedzial o czym mowi, ale z.p. juz
            naprodukowal tu linkow ile trzeba i jeszcze okazuje zdziwienie czemu te watki
            wylatuja na smietnik. no ale wiadomo bez zydow nie byloby radyja
            • Gość: Z.P. Re: zly link IP: *.elpos.net / *.elpos.net 21.04.06, 21:05
              Trop dalej antysemitów. Dobrze ci to idzie.
              • fiat_lux Re: zly link 21.04.06, 21:19
                niechec do nacji (w ramach akceptowalnych przez prawo) jest moze niepoprawna
                politycznie ale akceptowalna w panstwie ktora chce uchodzic za chlubiace sie
                wolnoscia slowa

natomiast czysta glupota jak ta tu:
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=562&w=40023315
                rzuca zle swiatlo na wszystkich polakow
                • Gość: Z.P. Re: zly link IP: *.elpos.net / *.elpos.net 21.04.06, 21:31
                  To ty teraz za prawdziwego Polaka robisz?
                  • fiat_lux Re: zly link 21.04.06, 21:36
                    Gość portalu: Z.P. napisał(a):

> To ty teraz za prawdziwego Polaka robisz?

pewne kregi calkowicie zdewaluowaly pewne pojecia wiec trudno powiedziec tak lub
                    nie. na dzien dzisiejszy obecne wladze nam uswiadamiaja ze patryjotyzm oznacza
                    glosowanie na pis i sluchanie radyja. takim "patriota" i takim "prawdziwym
                    polakiem" niestety byc nie chce
                    i chyba nie jestem sam w tej ocenie tych pojec
                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=33946356&a=33950273
                    • kamilar Re: zly link 22.04.06, 15:01
                      No cóż, nie zrozumiałem wówczas prowokacyjnego charakteru Twojego wątku:)
                      • fiat_lux Re: zly link 22.04.06, 16:57
                        najgorsze jest ze nie odbiegal on tak wcale od tekstow puszczanych przez
                        politykierow najwyzszego szczebla w naszej biednej kaczej rp
                    • Gość: kotwicz Re: zly link IP: *.teradyne.com 22.04.06, 15:02
                      chcesz wlezc kamilarowi do ...... bez wazeliny, czy tylko twierdzisz, ze jestes
                      jego klonem.....;)?
                      tez chcesz sie zjudaizowac i do Izraela.....;)?
                      a moze wskazesz dowody na wlasne slowa, ze obecna "wladza" wlasnie tak
                      uswiadamia patryjotyzm.....
                      czy tez moze znow kaganiec zdjeto i zaczyna sie festiwal plucia i
                      szczekania....?
                      • fiat_lux Re: zly link 22.04.06, 16:55
                        mozemy porozmawiac o dowodach jak poznasz znaczenie tego slowa
                        • kotwicz69 Re: zly link 22.04.06, 16:58
                          badz gdy bedziesz zdolny jakiekolwiek przedstawic......
                          ...... a karawana jedzie dalej.......
                          • fiat_lux Re: zly link 22.04.06, 17:11
                            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=40394603&a=40505226
                            wiem ze marnuje czas bo do zakutego lba nie dociera
                            • kotwicz69 Re: zly link 22.04.06, 17:38
                              moze powinienes ten link sobie przybic do czola (aluzja o zakutym lbie pasuje
                              jak ulal...).....
                              cytat.....a scislej mowiac data i numer edycji z "wypocinami" Cichego to
                              rzeczywiscie niezbity "dowod"........
                              tak na marginesie, to nigdy nie wspominales, ze pochodzisz z rodzinny o
                              rodowodzie rycerskim.........
                              • fiat_lux Re: zly link 22.04.06, 17:46
                                nic nie wiesz o mojej rodzinie, ale coz oszczerstwa i klamstwa obce tobie nie sa
                                jednym czym nie chcial bym byc to wlasnie kim takims jak ty
                                - tato skoro jestes takim patriota to czemu mieszkasz w stanach? czy pieniadze
                                sa lepsze od ojczyzny?
                                - eee eee eee
                                • kotwicz69 Re: zly link 22.04.06, 18:02
                                  skoro masz zakuty leb, to myslalem zes potomkiem jakiegos rycerza......
                                  co do reszty postu, to sie nie wysilaj bo ci zylka peknie......:)
                                  nie zapomnij nastepnym razem o zolci, pewnym Zydzie i ufo.......
                                  • Gość: Z.P. Re: zly link IP: *.elpos.net / *.elpos.net 22.04.06, 21:33
                                    No i koniecznie o antysemitach, czy jak im tam.
              • fiat_lux Re: zly link 21.04.06, 21:21
                jak widac nawet swiatowy kongres zydow nie podpisuje pod wypowiedzia sterna
                www.rmf.fm/fakty/?id=98090
                • Gość: kotwicz Re: zly link IP: *.teradyne.com 22.04.06, 14:57
                  i nadal nie zna slowa przepraszam.....?
                  czyzby Stern zarzadzal portalem Kongresu.....?
                  no bo ktos przeciez jego wypowiedz tam zamiescil.........
                  • Gość: kotwicz Re: zly link IP: 1.3.* / *.proxy.aol.com 25.04.06, 04:39
                    a oni dalej swoje......
                    zachecam do przeczytania korespondencji wlasnej z Tel Awiwu Filipa Netza,
                    zamieszczonego we wczorajszej Angorze.....
                    mozna sie tam dowiedziec, ze....:
                    Hebrajska witryna www.ngr.co.il (wlasnosc "Maariwu", drugiej co do wielkosci
                    gazety w Izraelu) pisze: "Polska ubiega się o zmiane nazwy obozu zaglady tak,
                    zeby za morderstwa obarczyc odpowiedzialnoscia Niemcow"

"Sztuka przeadresowania odpowiedzialnosci dotarla takze do Polski. RP probuje
                    zmienic nazwe obozu zaglady Auschwitz zeby podkreslic wylacznie
                    odpowiedzialnosc nazistowskich Niemiec za dokonanie najwiekszej zbrodni w
                    dziejach ludzkosci"

Haaretz pisze i nazywa polska ziemie "ziemia przekleta".

Portal internetowy Yediot Achronot: "Trzynascie godzin na tej przekletej ziemi
                    wystarcza w zupelnosci"- organizatorzy wycieczki szkolnej do obozu Auschwitz.
                    Jak widac na Sternie to sie nie konczy, a kampania oszczerstw i klamstw trwa
                    nadal w najlepsze.......

• fiat_lux Re: zly link 25.04.06, 04:41
                      kolega juz tu cie o cos prosil a ja ponawiam prosbe
                      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=40322702&a=40398246
                      • Gość: kotwicz Re: zly link IP: 1.3.* / *.proxy.aol.com 25.04.06, 04:45
                        podalem zrodlo, w ktorym korespondencja jest zamieszczona.....
                        daj zarobic Angorze, a nie tylko Agorze.......;)
                        • Gość: kotwicz Re: zly link IP: 1.3.* / *.proxy.aol.com 25.04.06, 04:56
                          a tu masz kolejna "probke" tolerancji i dialogu:
                          www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3235047,00.html
                          • fiat_lux Re: zly link 25.04.06, 05:02
                            i co jest nie tak z tym artykulem?
                            • Gość: kotwicz Re: zly link IP: *.teradyne.com 25.04.06, 13:25
                              zastanawiam sie od kiedy szwedzki kandydat do parlamentu, pan D.Schatz jest
                              specjalista od polskiego prawa i doradca w sprawach mienia pozydowskiego na
                              terenie Polski.......
                              czyzby zapomnial, ze w polowie lat 90tych Polska przekazala majatki nalezace do
                              dawnych gmin zydowskich wspolczesnym gminom, oraz Organizacji Restytucji Mienia
                              Zydowskiego.....?
                              • fiat_lux Re: zly link 25.04.06, 14:10
                                to dobrze ze sie zastanawiasz ale co jest nie tak z tym artykulem?
                                • kotwicz69 Re: zly link 25.04.06, 14:15
                                  przemilcznie prawdy....
                                  Polska juz przekazala mienie gmin zydowskich, a autor to pomija milczeniem i
                                  stwierdza, ze nic nie zostalo uczynione......
                                  • fiat_lux Re: zly link 25.04.06, 15:38
                                    kotwicz69 napisał:

> przemilcznie prawdy....
                                    > Polska juz przekazala mienie gmin zydowskich, a autor to pomija milczeniem i
                                    > stwierdza, ze nic nie zostalo uczynione......

nieprawda jest ze polska przekazala mienie gmin zydowskich
                                    a poza tym co jest zlego w tym artykule? dla jasnosci mi sie nie podoba, ale
                                    chcialbym sie dowiedziec co wg ciebie jest zlego w tym artykule?
                                    • Gość: kotwicz Re: zly link IP: *.teradyne.com 25.04.06, 15:57
                                      nieprawda, to po co ta ustawa....?:

"Ustawa o stosunku państwa do gmin wyznaniowych żydowskich
                                      20 lutego 1997 r. Sejm przyjął "Ustawę o stosunku państwa do gmin wyznaniowych
                                      żydowskich". Ustawa weszła w życie 11 czerwca, a Rada Ministrów wydała
                                      rozporządzenie wykonawcze dopiero w październiku. Ustawa była najważniejszym
                                      krokiem poczynionym przez Polskę w kierunku uregulowania problemów własności
                                      związanych z Holocaustem. Prace nad jej przyjęciem trwały kilka lat i
                                      wywoływały powszechną krytykę ze strony środowisk żydowskich na całym świecie,
                                      a zwłaszcza Światowej Organizacji do spraw Restytucji Mienia (World Jewish
                                      Restitution Organization, WJRO) i Światowej Federacji Żydów Polskich (World
                                      Federatation for Polish Jews, WFPJ), które oskarżały stronę polską o umyślne
                                      odwlekanie decyzji. WJRO dążyła do uczestnictwa w pracach nad kształtem ustawy
                                      i uznania jej za współwłaściciela zwracanego majątku. Takie rozwiązanie byłoby
                                      jednak sprzeczne z polskim prawodawstwem.

Problem restytucji żydowskiego mienia komunalnego pojawił się także w trakcie
                                      wizyty oficjalnej ówczesnego prezesa Rady Ministrów RP Włodzimierza
                                      Cimoszewicza w Izraelu, w styczniu 1997 r. Rząd izraelski nie deklarował woli
                                      bycia stroną w rozmowach na ten temat, natomiast poruszano go podczas spotkań w
                                      Knesecie oraz ze środowiskiem Żydów-emigrantów z Polski. W kontaktach
                                      oficjalnych dominowały inne sprawy, np. perspektywy współpracy przemysłów
                                      obronnych Polski i Izraela.

Zgodnie z Ustawą (a szerzej z polskim prawodawstwem) jedynym podmiotem procesu
                                      restytucji mienia są poszczególne gminy i Związek Żydowskich Gmin Wyznaniowych
                                      w RP. Zapis ten napotkał gwałtowną krytykę wymienionych wyżej organizacji
                                      żydowskich, które argumentowały, że obecna liczba gmin i Żydów w Polsce jest
                                      niewspółmiernie niższa niż przed wojną. Wskazywano na fakt, że znaczna liczba
                                      osób mieszkających obecnie w Izraelu lub w różnych krajach Diaspory ma prawo do
                                      dziedziczenia lub przynajmniej współdecydowania o własności swoich przodków.
                                      Domagano się włączenia tych osób do ustawy jako prawnych spadkobierców
                                      przedwojennych gmin żydowskich w Polsce.

Praktyczny kompromis w tej sprawie ofiarowywał zapis ustawy o możliwości
                                      powołania fundacji, działającej w ramach polskiego prawodawstwa, której
                                      zadaniem byłoby przygotowywanie wniosków o restytucję poszczególnych obiektów i
                                      administrowanie przywracaną własnością. W jej skład wchodziliby zarówno
                                      przedstawiciele Związku Żydowskich Gmin Wyznaniowych w Polsce, jak i WJRO.
                                      Kontrowersyjna jest liczba obiektów mogących być przedmiotem postępowania
                                      restytucyjnego. Według szacunków władz polskich jest ich około 2000, w tym 1000
                                      cmentarzy, według danych WJRO około 6000, o różnej wartości, wielkości i
                                      znaczeniu. Pewna liczba budynków, w tym przede wszystkim dawnych synagog, ma
                                      dużą wartość zabytkową."

badz w jakiej kwestii toczyly sie ponizsze sprawy?:
                                      bip.lublin.uw.gov.pl/i.php?option=str_wydz&m=i20505920&link=sprawy&lim=360&par=%25&s=&b=

juz wczesniej wspomnialem, autor artykulu przemilcza i klamie......
                                      a moze wiesz na jakiej podstawie prawnej Singer i Harris domagaja sie (Singer
                                      60 miliardow $US, Harris "tylko" 2.5 miliarda $US) pieniedzy od Polski.....?
                                      • fiat_lux Re: zly link 25.04.06, 16:41
                                        wiem ze mienie nie zostalo przekazane i wiem ze ustawa nie reguluje daty do
                                        kiedy ma to zostac zrobione. zacytowales caly tekst ale chyba go nie przeczytales.
                                        wiem ze ten artykul nie wspomina o zadnym harrisie i tym drugim, pytania do nich
                                        kieruj (uwaga!) do nich

no wiec co konkretnie jest zlego w tym artykule? tylko prosze nie cytuj mi ustaw
                                        ani nie zjezdzaj na tor boczny o tym czego ktos tam inny chce
                                        • Gość: kotwicz Re: zly link IP: *.teradyne.com 25.04.06, 17:10
                                          mozemy zaczac od podtytulu.....
                                          Stolen property must be return........ukradziona wlasnosc....czy aby
                                          napewno....?
                                          jesli sie nie myle, to te sprawy w polskim prawodastwie warunkuje dekret z
                                          10.08.1946, ktory stwierdza, ze jesli do 01.01.1949 roku nie zostalo przed
                                          polskim sadem wydane postanowienie o stwierdzeniu nabycia spadku, to taki
                                          spadek, jako tzw. utracony przypada skarbowi panstwa.....
                                          pytanie wiec oczywiste, co sie dzialo i gdzie byly ofiary Holokaustu o ktorych
                                          mowi artykul pomiedzy datami wymienionymi powyzej......?
                                          • fiat_lux Re: zly link 25.04.06, 17:49

> mozemy zaczac od podtytulu.....
                                            > Stolen property must be return........ukradziona wlasnosc....czy aby
                                            > napewno....?
                                            > jesli sie nie myle, to te sprawy w polskim prawodastwie warunkuje dekret z
                                            > 10.08.1946, ktory stwierdza, ze jesli do 01.01.1949 roku nie zostalo przed
                                            > polskim sadem wydane postanowienie o stwierdzeniu nabycia spadku, to taki
                                            > spadek, jako tzw. utracony przypada skarbowi panstwa.....
                                            > pytanie wiec oczywiste, co sie dzialo i gdzie byly ofiary Holokaustu o ktorych
                                            > mowi artykul pomiedzy datami wymienionymi powyzej......?

ok
                                            • Gość: kotwicz Re: zly link IP: *.teradyne.com 25.04.06, 18:46
                                              wow, bez zolci, pewnego Zyda i ufo.....;)?
                                              chyba zapisze w notesie......;)))
                                              • Gość: kotwicz Re: atak.....nastepny.....i jeszcze raz......... IP: *.teradyne.com 27.04.06, 17:10
                                                fiacie, jak to skomentujesz?:
                                                www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_060427/publicystyka/publicystyka_a_2.html

zabawa nadal trwa........
                                                a moze podzielisz sie wlasnym zdaniem, dotyczacym "antysemityzmu" rodem z
                                                Kalwarii Zebrzydowskiej.....?:
                                                wiadomosci.wp.pl/kat,1356,wid,8289185,wiadomosc.html?ticaid=117ff#
                                                juz sam nie wiem, smiac sie, czy plakac......
                                                • Gość: kotwicz Re: atak.....nastepny.....i jeszcze raz......... IP: *.teradyne.com 27.04.06, 17:14
                                                  z samego "zrodla"....
                                                  www.wiesenthal.com/site/apps/nl/content.asp?c=fwLYKnN8LzH&b=312458&content_id={E0FB8EB3-97F4-48A2-9837-593EBA9B9751}¬oc=1

• duch_zenona Re: atak.....nastepny.....i jeszcze raz......... 27.04.06, 18:39
                                                    Jak tak dalej pójdzie, to wktótce ukaże się ocenzurowana "słuszna" wersja nowego
                                                    testamentu. Czytanie starej wersji będzie antysemityzmem.
                                                  • Gość: Z.P. Re: atak.....nastepny.....i jeszcze raz......... IP: *.elpos.net / *.elpos.net 27.04.06, 18:46
                                                    Wygląda na to, że już jest.:-)
                                                  • fiat_lux Re: atak.....nastepny.....i jeszcze raz......... 27.04.06, 19:09

> Wygląda na to, że już jest.:-)

z.p. oprocz sluchania radyja czytales kiedys ta ksiazke o jezusie i jego kumplach?
                                                  • Gość: kotwicz Re: atak.....nastepny.....i jeszcze raz......... IP: *.teradyne.com 27.04.06, 19:11
                                                    to juz nie wystarcza czytanie atakow centrum Wiesenthala......?
                                                  • fiat_lux Re: atak.....nastepny.....i jeszcze raz......... 27.04.06, 19:16

> to juz nie wystarcza czytanie atakow centrum Wiesenthala......?

szkoda ze patrzac na swiat przygladasz sie tylko dzirom w nim
                                                  • Gość: kotwicz Re: atak.....nastepny.....i jeszcze raz......... IP: *.teradyne.com 27.04.06, 19:17
                                                    "dzirom" sie nie przygladam, ale przyznam ze mnie raza.......
                                                  • fiat_lux Re: atak.....nastepny.....i jeszcze raz......... 27.04.06, 18:51
                                                    zgadzam sie z madra i wywazona odpowiedzia kuleszy:

"Polskie państwo podziemne nie tylko nie brało udziału w morderstwach dokonanych
                                                    na społeczności żydowskiej, ale wydawało wyroki śmierci na Polaków, którzy się
                                                    tego dopuszczali. W ten sposób zostało zabitych ponad dwa tysiące tzw.
                                                    szmalcowników" - wskazuje profesor.

Przyznaje jednak, że Polacy z własnej inicjatywy dopuszczali się mordów na
                                                    żydowskich sąsiadach. Ile takich przypadków było? Precyzyjnych ocen nikomu nie
                                                    udało się sporządzić. Jednak opierając się na dokumentach zgromadzonych przez
                                                    Żydowski Instytut Historyczny, jego dyrektor Feliks Tych sądzi, że w około
                                                    trzydziestu miejscowościach w regionie Łomży i Białegostoku mogło w ten sposób
                                                    zginąć nawet kilkanaście tysięcy osób. Tyle samo mogło być też ofiar
                                                    pojedynczych zabójstw na terenie całej okupowanej Polski, dokonanych choćby
                                                    przez polskich chłopów na Żydach ukrywających się w lasach i szukających
                                                    pożywienia. Zdaniem ekspertów ŻIH kilkanaście tysięcy Żydów mogło także zostać w
                                                    czasie okupacji wydanych Niemcom, co oznaczało dla nich wyrok śmierci. A po
                                                    wojnie nieco ponad tysiąc Żydów zostało zamordowanych, głównie, gdy wracali po
                                                    swoją własność.

I te szacunki wydają się jednak profesorowi Kuleszy zawyżone. "Jestem daleki od
                                                    umniejszania zbrodni dokonanych przeciwko Żydom z rąk Polaków. Jednak z zeznań
                                                    tych, którzy przetrwali, wynikało, że w Jedwabnem zabito 1600- 1800 osób, a po
                                                    dokonaniu ekshumacji okazało się, że było ich mniej niż 400" - wskazuje.
                                                  • Gość: kotwicz Re: atak.....nastepny.....i jeszcze raz......... IP: *.teradyne.com 27.04.06, 18:59
                                                    nie pytalem o odpowiedz Kuleszy, pytalem o wypowiedz Kahna......
                                                    a co sadzisz o "oskarzeniach" centrum Wiesenthala.....?
                                                    wyglada na to, ze Stern nie jest tak calkowicie odosobniony...........
                                                  • Gość: Z.P. Re: atak.....nastepny.....i jeszcze raz......... IP: *.elpos.net / *.elpos.net 27.04.06, 19:03
                                                    Fiat_lux napisał:
                                                    zgadzam sie z madra i wywazona odpowiedzia kuleszy:
                                                    Przecież byłes wielkim przeciwnikiem takich uogólnień. Jak widzę, ta twoja
                                                    zasada działa tylko w jedną stronę.
                                                  • fiat_lux Re: atak.....nastepny.....i jeszcze raz......... 27.04.06, 19:08

> Fiat_lux napisał:
                                                    > zgadzam sie z madra i wywazona odpowiedzia kuleszy:
                                                    > ________________
                                                    > A nie rażą cię słowa:
                                                    > "Przyznaje jednak, że Polacy z własnej inicjatywy dopuszczali się mordów na
                                                    > żydowskich sąsiadach..."
                                                    > Przecież byłes wielkim przeciwnikiem takich uogólnień. Jak widzę, ta twoja
                                                    > zasada działa tylko w jedną stronę.

przeczytaj tekst jeszcze raz
                                                    i jeszcze raz
                                                    i jeszcze raz
                                                  • Gość: kotwicz Re: atak.....nastepny.....i jeszcze raz......... IP: *.teradyne.com 27.04.06, 19:12
                                                    ale ktory, ten Kuleszy czy Kahna......?
                                                  • fiat_lux Re: atak.....nastepny.....i jeszcze raz......... 27.04.06, 19:17

> ale ktory, ten Kuleszy czy Kahna......?

do ciebie nie pisalem nic.
                                                  • Gość: kotwicz Re: atak.....nastepny.....i jeszcze raz......... IP: *.teradyne.com 27.04.06, 19:19
                                                    to wiem i nadal jak ognia unikasz mojego pytania o wrazenia z lektury Kahna.....
                                                  • fiat_lux Re: atak.....nastepny.....i jeszcze raz......... 27.04.06, 19:27

> to wiem i nadal jak ognia unikasz mojego pytania o wrazenia z lektury Kahna....
                                                    > .

slepy jestes? (pytam bo wiem ze durny to na pewno)
                                                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=40322702&a=40956070
                                                  • Gość: kotwicz Re: atak.....nastepny.....i jeszcze raz......... IP: *.teradyne.com 27.04.06, 19:29
                                                    durnia poszukaj w lusterku (napewno znajdziesz)....
                                                    czytaj jeszcze nie nauczyli.....?
                                                    pytalem o Kahna, a nie o odpowiedz Kuleszy.....
                                                    nie udawaj durnia, nie musisz.......
                                                  • fiat_lux Re: atak.....nastepny.....i jeszcze raz......... 27.04.06, 19:32

> durnia poszukaj w lusterku (napewno znajdziesz)....
                                                    > czytaj jeszcze nie nauczyli.....?
                                                    > pytalem o Kahna, a nie o odpowiedz Kuleszy.....
                                                    > nie udawaj durnia, nie musisz.......

kulesza odpowiedzial kahnowi a ja sie z nim zgadzam
                                                    byly szef ipn tez juz nie pasuje? coz zostala juz tylko niniwa i porwania ufo
                                                    organizowane przez cia...
                                                  • Gość: kotwicz Re: atak.....nastepny.....i jeszcze raz......... IP: *.teradyne.com 27.04.06, 19:36
                                                    wow, zapomniales wspomniec o zolci, pewnym Zydzie.....o ufo nie
                                                    zapomniales.....;)
                                                    a w ktorym miejscu twierdze, ze Kulesza (od kiedy byl szefem IPNu...???-kolejne
                                                    klamstwo fiacie) nie pasuje.....?
                                                  • Gość: Z.P. Re: atak.....nastepny.....i jeszcze raz......... IP: *.elpos.net / *.elpos.net 27.04.06, 19:12
                                                    No cóż, posługujesz się bełkotem zamiast argumentami.
                                                  • Gość: Z.P. Re: atak.....nastepny.....i jeszcze raz......... IP: *.elpos.net / *.elpos.net 27.04.06, 19:15
                                                    "No cóż, posługujesz się bełkotem zamiast argumentami." to było do Fiata_luxa.
                                                  • fiat_lux Re: atak.....nastepny.....i jeszcze raz......... 27.04.06, 19:20

> "No cóż, posługujesz się bełkotem zamiast argumentami." to było do Fiata_luxa.

na co konkretnie argumentow potrzebujesz? nowy testament ma wydzwiek
                                                    antysemicki. byl pisany przez ludzi ze swiata rzymskiego dla ludzi ze swiata
                                                    rzymskiego - pilat nie mogl byc winny, wiec paragraf zostal podczepiony pod kogo
                                                    innego.
                                                  • Gość: kotwicz Re: atak.....nastepny.....i jeszcze raz......... IP: *.teradyne.com 27.04.06, 19:21
                                                    mozna byloby zrozumiec takie uogolnienie, gdyby Kulesza wspomnial rowniez o
                                                    sasiadach zydowskich mordujacych swoich polskich sasiadow, a nie uwidacznial
                                                    tylko jedna strone medalu......
                                                  • fiat_lux Re: atak.....nastepny.....i jeszcze raz......... 27.04.06, 19:28

> mozna byloby zrozumiec takie uogolnienie, gdyby Kulesza wspomnial rowniez o
                                                    > sasiadach zydowskich mordujacych swoich polskich sasiadow, a nie uwidacznial
                                                    > tylko jedna strone medalu......

z pewnoscia jesli spedzisz wystarczajaco duzo czasu znajdziesz strone o ufo
                                                    ktora bedzie pisala co tylko bedziesz chcial
                                                  • Gość: kotwicz Re: atak.....nastepny.....i jeszcze raz......... IP: *.teradyne.com 27.04.06, 19:30
                                                    nie zawracaj Wisly kijem......
                                                  • Gość: kotwicz Re: atak.....nastepny.....i jeszcze raz......... IP: *.teradyne.com 27.04.06, 19:02
                                                    nie ma co sie rozdrabniac......
                                                    wyglada na to, ze chrzescijanstwo to czysty "antysemityzm"......;)
                                                  • fiat_lux Re: atak.....nastepny.....i jeszcze raz......... 27.04.06, 19:07

> nie ma co sie rozdrabniac......
                                                    > wyglada na to, ze chrzescijanstwo to czysty "antysemityzm"......;)

jesli poszukasz sobie slowa zyd w ewangelii chociazby jana i spojrzysz na
                                                    kontekst to odpowiedz jest prosta
                                                    znowu niewierzacy ma uczyc katolika zasad jego wlasnej religii?
                                                  • Gość: kotwicz Re: atak.....nastepny.....i jeszcze raz......... IP: *.teradyne.com 27.04.06, 19:10
                                                    nie, nie musisz.....
                                                    wystarczy, ze centrum Wiesenthala robi to za ciebie......
                                                    zebym nie wiedzial kto tak napisal o "antysemityzmie" w Kalwarii
                                                    Zebrzydowskiej, to pomyslalbym ze to tekst z jakiegos kabaretu.......
                                                  • Gość: Z.P. Re: atak.....nastepny.....i jeszcze raz......... IP: *.elpos.net / *.elpos.net 27.04.06, 19:18

> nie, nie musisz.....
                                                    > wystarczy, ze centrum Wiesenthala robi to za ciebie......
                                                    > zebym nie wiedzial kto tak napisal o "antysemityzmie" w Kalwarii
                                                    > Zebrzydowskiej, to pomyslalbym ze to tekst z jakiegos kabaretu.......
                                                    _________________________________
                                                    Można byłoby jeszcze podejrzewać Fiata_luxa.
                                                  • fiat_lux Re: atak.....nastepny.....i jeszcze raz......... 27.04.06, 19:24

> Gość portalu: kotwicz napisał(a):
                                                    >
                                                    > > nie, nie musisz.....
                                                    > > wystarczy, ze centrum Wiesenthala robi to za ciebie......
                                                    > > zebym nie wiedzial kto tak napisal o "antysemityzmie" w Kalwarii
                                                    > > Zebrzydowskiej, to pomyslalbym ze to tekst z jakiegos kabaretu.......
                                                    > _________________________________
                                                    > Można byłoby jeszcze podejrzewać Fiata_luxa.

paragraf jest tylko podejrzanego brakuje. jakie to znajome prawda z.p.?
                                                  • Gość: Z.P. Re: atak.....nastepny.....i jeszcze raz......... IP: *.elpos.net / *.elpos.net 27.04.06, 19:26
                                                    Na ciebie Fiacie_luxie nie ma paragrafu. Możesz być tylko podejrzanym.
                                                  • Gość: kotwicz Re: atak.....nastepny.....i jeszcze raz......... IP: *.teradyne.com 27.04.06, 19:25
                                                    Wybiorcza nadchodzi z odsiecza:
                                                    serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34314,3310729.html
                                                    kicz w Kalwarii Zebrzydowskiej, groteskowa "Pasja" Gibsona......
                                                    juz dawno tak sie nie smialem.........
                                                    czekam na film o nowym wcieleniu Judasza, Wybiorcza napewno okrzyknie
                                                    to "dzielo" arcydzielem na skale swiatowa......;))))))
                                                  • fiat_lux Re: atak.....nastepny.....i jeszcze raz......... 27.04.06, 19:31

> Wybiorcza nadchodzi z odsiecza:
                                                    > serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34314,3310729.html
                                                    > kicz w Kalwarii Zebrzydowskiej, groteskowa "Pasja" Gibsona......
                                                    > juz dawno tak sie nie smialem.........
                                                    > czekam na film o nowym wcieleniu Judasza, Wybiorcza napewno okrzyknie
                                                    > to "dzielo" arcydzielem na skale swiatowa......;))))))

moge ci juz teraz gwarantowac ze sukces kodu da vinci bedzie wiekszy niz pasji
                                                    jedno jest na podstawie historii przed zorganizowana religia katolicka
                                                    drugie to ekranizacja zwidow niemieckiej XIX wiecznej zakonnicy
                                                  • Gość: kotwicz Re: atak.....nastepny.....i jeszcze raz......... IP: *.teradyne.com 27.04.06, 19:38
                                                    "....jedno jest na podstawie historii przed zorganizowana religia
                                                    katolicka...."- mozesz jeszcze raz w jez.polskim.....?
                                                    swoje gwarancje to mysle ze wiesz gdzie mozesz wlozyc.......
                                                    a moze chcesz sie zalozyc......?
                                                  • fiat_lux Re: atak.....nastepny.....i jeszcze raz......... 27.04.06, 19:23

> nie, nie musisz.....
                                                    > wystarczy, ze centrum Wiesenthala robi to za ciebie......
                                                    > zebym nie wiedzial kto tak napisal o "antysemityzmie" w Kalwarii
                                                    > Zebrzydowskiej, to pomyslalbym ze to tekst z jakiegos kabaretu.......

ale co ja mam wspolnego z cyrkiem w centrum wiesenthala czy kabaretem w
                                                    kalawarii????
                                                    tego nie potrafie zrozumiec? i czego sie mnie tak z tym uczepil jak pies nogawki?

napisalem ci i napisze jeszcze raz:
                                                    POPIERAM WYPOWIEDZ KULESZY: JEST MADRA I WYWAZONE
                                                    do swojej glupiej gadki wez sobie rownego sobie niedorozwoja. z.p. jest chetny
                                                    jak widac
                                                  • Gość: kotwicz Re: atak.....nastepny.....i jeszcze raz......... IP: *.teradyne.com 27.04.06, 19:33
                                                    a gdzie bylo powiedziane, ze masz cos wspolnego......?
                                                    roztkwililes sie niedawno nad wypowiedzia Edelmana, to myslalem ze Stern,Kahn,
                                                    badz "medrcy" z centum Wiesenthala tez cie rozczula.......
                                                    Edelman nadal milczy......?
                                                    aaa przepraszam, te swinstwa nie wyszly z RM, wiec mozna przemilczec.......
                                                  • fiat_lux obroncy "prawdziwej polskosci" wg rm 27.04.06, 19:34
                                                    bawcie sie dalej sami w swoim bagienku
                                                    kulesza juz tez widze nie pasuje
                                                    hitlerjugend niedlugo przyjezdza do polski i zrobi porzadek w toruniu - gdziez
                                                    wy sie biedaki wtedy podziejecie?
                                                  • Gość: kotwicz Re: udajac pajaca.... IP: *.teradyne.com 27.04.06, 19:44
                                                    sam sie tylko osmieszasz.....
                                                    obroncy "prawdziwej poskosci", niewygodny Kulesza......tylko na tyle cie
                                                    stac.....?
                                                    popros Sterna, Kahna badz "medrcow" z Wiednia o pomoc, juz oni zrobia z ciebie
                                                    czlowieka.....;))))))
                                                  • fiat_lux Re: udajac pajaca.... 27.04.06, 19:55

> sam sie tylko osmieszasz.....
                                                    > obroncy "prawdziwej poskosci", niewygodny Kulesza......tylko na tyle cie
                                                    > stac.....?
                                                    > popros Sterna, Kahna badz "medrcow" z Wiednia o pomoc, juz oni zrobia z ciebie
                                                    > czlowieka.....;))))))

frajerze frajera szukasz? sam popros o co ci sie zywnie podoba
                                                    ja sie zgadzam z kulesza - taka jest i zawsze byla odpowiedz na twoje pytania
                                                    (po raz 10ty). to ze ci nie pasuje do twojej pyskowki to niestety nic nie poradze
                                                  • Gość: kotwicz Re: udajac pajaca.... IP: *.teradyne.com 27.04.06, 21:12
                                                    ten debilizm to dziedziczny czy wrodzony.......?
                                                    co ma Kulesza i jego wypowiedz do mojego pytania.....?

• fiat_lux Re: udajac pajaca.... 27.04.06, 21:15

> ten debilizm to dziedziczny czy wrodzony.......?
                                                    > co ma Kulesza i jego wypowiedz do mojego pytania.....?
                                                    >

czy cie twoj chlopak wali ze mozg ci wyciekl uszami.......?
                                                    to ze kulesza odpowiada na to pytanie jasno, wyraznie i wyczerpujaco. a ja sie z
                                                    nim zgadzam
                                                  • Gość: Z.P. Re: udajac pajaca.... IP: *.elpos.net / *.elpos.net 27.04.06, 21:18
                                                    Dzisiaj się zgadzasz, a niedawno protestowałeś przeciwko takim uogólnieniom.
                                                    Mentalność Kalego.
                                                  • Gość: kotwicz Re: udajac pajaca.... IP: 1.3.* / *.proxy.aol.com 27.04.06, 22:37
                                                    aha......dociera....
                                                    to moze od dzis zmien nick na KuleszaBis.......

co do chlopcow i walenia........to widze, ze kaganiec zdjety......a piana
                                                    plynie z ust.....miodzio....
                                                    pajac pozostaje pajacem.......
                                                  • Gość: Z.P. Re: obroncy "prawdziwej polskosci" wg rm IP: *.elpos.net / *.elpos.net 27.04.06, 21:20
                                                    Fiat_lux napisał:
                                                    hitlerjugend niedlugo przyjezdza do polski i zrobi porzadek w toruniu - gdziez
                                                    wy sie biedaki wtedy podziejecie?
                                                  • fiat_lux Re: obroncy "prawdziwej polskosci" wg rm 27.04.06, 21:24

> Fiat_lux napisał:
                                                    > hitlerjugend niedlugo przyjezdza do polski i zrobi porzadek w toruniu - gdziez
                                                    > wy sie biedaki wtedy podziejecie?
                                                    > ________________
                                                    > Nie lubisz Fiacie_luxie goi. Nieładnie.

"nie mow falszywego swiadectwa przeciw blizniemu swemu"
                                                  • Gość: kotwicz Re: obroncy "prawdziwej polskosci" wg rm IP: 1.3.* / *.proxy.aol.com 27.04.06, 22:39
                                                    jesli dobrze rozumiem, to to przykazanie nie ma zastosowania w stosunku do
                                                    ciebie.....obejmuje jedynie homo sapiens......
                                                  • fiat_lux Re: obroncy "prawdziwej polskosci" wg rm 27.04.06, 23:00

> jesli dobrze rozumiem, to to przykazanie nie ma zastosowania w stosunku do
                                                    > ciebie.....obejmuje jedynie homo sapiens......

obejmuje tych ktorzy sie mienia wyznawcami jezusa chrystysa
                                                  • Gość: Z.P. Re: obroncy "prawdziwej polskosci" wg rm IP: *.elpos.net / *.elpos.net 27.04.06, 23:06
                                                    Fiacie_luxie, czy nie mógłbyś pisać prozą?
                                                  • fiat_lux Re: obroncy "prawdziwej polskosci" wg rm 27.04.06, 23:17

> Fiacie_luxie, czy nie mógłbyś pisać prozą?

nie. klawiatura jest o wiele wygodniej
      • Gość: Z.P. Re: Wyborcza donosi: IP: *.elpos.net / *.elpos.net 21.04.06, 20:12
        Albo linki ci się pomyliły, albo wątki.
    • Gość: SZtucer Re: Wyborcza donosi: IP: *.hsd1.nj.comcast.net 22.04.06, 22:38
      Duch Zenmona w końcu się przyznał że jest po kilku drinkach, Teraz rozumiem skąd
      tyle abstrakcyjnego bełkotu nie na temat i bez sensu. A więc wznoszę toast " za
      crix marines bundes marines i ten stary b.... w Casablance" Ahoj
      • duch_zenona Re: Wyborcza donosi: 25.04.06, 06:36
        Gość portalu: SZtucer napisał(a):

> Duch Zenmona w końcu się przyznał że jest po kilku drinkach, Teraz rozumiem ską
        > d
        > tyle abstrakcyjnego bełkotu nie na temat i bez sensu. A więc wznoszę toast " za
        > crix marines bundes marines i ten stary b.... w Casablance" Ahoj

++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Powąchaj lepiej rzeczy osobiste swego dziadka z Sonderkommando czy nie pachną
        spalenizną. Teraz zapewne jest wielkim wrogiem "ziemi przeklętej"?

Nie dziwię się - świadków-rodaków zakopał osobiście. Ale przecież więźniami
        byli też Polacy i jeszcze mogliby poznać...
        • Gość: tidi Re: Wyborcza donosi: IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 25.04.06, 08:31
          po co "Zenek" tyle ceregieli ?
          Krzyknij temu potomkowi niedobitkow : DREI LITTER !
          Powinien zrozumiec .
          • duch_zenona Re: Wyborcza donosi: 27.04.06, 20:33
            fiat_lux napisał:

> na co konkretnie argumentow potrzebujesz? nowy testament ma wydzwiek
            > antysemicki. byl pisany przez ludzi ze swiata rzymskiego dla ludzi ze swiata
            > rzymskiego - pilat nie mogl byc winny, wiec paragraf zostal podczepiony pod kog
            > o
            > innego.

====================
            Eureka! Nareszcie zrozumiałem!

Rzymianie palili i przybijali do krzyża pierwszych chrześcijan w ramach walki z
            antysemityzmem!

• fiat_lux Re: Wyborcza donosi: 27.04.06, 20:40
              duch_zenona napisał:

> fiat_lux napisał:
              >
              >
              > > na co konkretnie argumentow potrzebujesz? nowy testament ma wydzwiek
              > > antysemicki. byl pisany przez ludzi ze swiata rzymskiego dla ludzi ze swi
              > ata
              > > rzymskiego - pilat nie mogl byc winny, wiec paragraf zostal podczepiony p
              > od kog
              > > o
              > > innego.
              >
              > ====================
              > Eureka! Nareszcie zrozumiałem!
              >
              > Rzymianie palili i przybijali do krzyża pierwszych chrześcijan w ramach walki z
              > antysemityzmem!
              >

przyjmijmy ze zrozumiales
              • duch_zenona Re: Wyborcza donosi: 27.04.06, 20:43
                "To o co ciebie w końcu chodzi?"
                • fiat_lux Re: Wyborcza donosi: 27.04.06, 21:13
                  duch_zenona napisał:

> "To o co ciebie w końcu chodzi?"

wyjales moja odpowiedz gdzies z gaszcza watkow i teraz mam dedukowac co chcesz
                  tu dopowiedziec
                  zadaj moze pytanie a ja odpowiem co na ten temat sadze.

nowy testament jest i musial byc antysemicki. historia uczy ze pilat nie byl
                  takim gosciem ktory by sie przejmowal strata jezusa tak jak uczy nowy testament.
                  wrecz przeciwnie mordowal na potege tak ze rzym martwil sie czy jego
                  postepowanie nie doprowadzi do buntu. a tu ewangelie robia z niego prawie
                  swietego. dlaczego?

jesli chodzi o narodowosc czytelnika do ktorego adresowano ewangelie to popatrz
                  na to w ten sposob. gdyby nowy testament znosil obowiazek obrzezania, to czy
                  owczesni europejczycy obrzezywali sie dla tej nowej religii?
            • Gość: Z.P. Re: Wyborcza donosi: IP: *.elpos.net / *.elpos.net 27.04.06, 21:02
              Precz z antyrzymianizmem.
              • duch_zenona Re: Wyborcza donosi: 27.04.06, 21:37
                Zacytowałem twoją wypowiedż i później ją skomentowałem, żeby pokazać
                nonsensowność twojego myślenia i do jakich wniosków prowadzą nonsensy.

Co do Piłata, to dlaczego nie chcesz się pogodzić z NAJBARDZIEJ LOGICZNYM
                wyjaśnieniem?

Gdyby rzeczywiście Piłat uznał, że Chrystus jest zagrożeniem dla Rzymu, to nie
                umywałby rąk. Jezus był zagrożeniem dla faryzeuszy, bo to ich postawę krytykował
                On w swoich naukach a nie Rzymian.

Kto się bardziej obawiał ewentualnych buntów żydowskich? Potężny Rzym czy bogaci
                faryzeusze? Czy wiesz jak zołnierze rzymscy lubili tłumić takie bunty? Przecież
                nie ma większej okazji, żeby się obłowić i do resztę życia spędzić dostatnio.

Nie komplikuj tego, co jest proste.

P.S.
                Precz z antyrzymianizmem!

• Gość: Z.P. Re: Wyborcza donosi: IP: *.elpos.net 27.04.06, 21:54
                  Jeżeli to było do mnie, to chcę zaznaczyć, że napisałem "Precz z
                  antyrzymianizmem!" właśnie po to, żeby wykazać bezsensowność pewnego sposobu
                  myślenia.
                  • fiat_lux Re: Wyborcza donosi: 27.04.06, 22:23

> Jeżeli to było do mnie, to chcę zaznaczyć, że napisałem "Precz z
                    > antyrzymianizmem!" właśnie po to, żeby wykazać bezsensowność pewnego sposobu
                    > myślenia.

pokazaliscie tylko ze nie znacie podstaw wlasnej religii
                    • Gość: Z.P. Re: Wyborcza donosi: IP: *.elpos.net / *.elpos.net 27.04.06, 22:28
                      Skoro tak twierdzisz nauczycielu....
                  • duch_zenona Re: Wyborcza donosi: 27.04.06, 22:52
                    Ależ oczywiście to było do fiata. A twoje "precz" mi się podoba, to powtarzam

Precz z antyrzymianizmem
                • fiat_lux Re: Wyborcza donosi: 27.04.06, 22:21
                  duch_zenona napisał:

> Zacytowałem twoją wypowiedż i później ją skomentowałem, żeby pokazać
                  > nonsensowność twojego myślenia i do jakich wniosków prowadzą nonsensy.

ok wlasnie przeglam non-nonsensy

>
                  > Co do Piłata, to dlaczego nie chcesz się pogodzić z NAJBARDZIEJ LOGICZNYM
                  > wyjaśnieniem?

wg mnie wlasnie je przedstawilem

>
                  > Gdyby rzeczywiście Piłat uznał, że Chrystus jest zagrożeniem dla Rzymu, to nie
                  > umywałby rąk. Jezus był zagrożeniem dla faryzeuszy, bo to ich postawę krytykował
                  > On w swoich naukach a nie Rzymian.

jezus nie byl zagrozeniem dla faryzeuszy. faryzeusze nie mieli zadnej wladzy.
                  saduceusze mieli - jest dyskretna roznica. poznasz ja ja zapoznasz sie troche z
                  historia:
                  pl.wikipedia.org/wiki/Sanhedryn
                  "Składał się z 71 członków (23 kapłanów, 23 pisarzy, czyli rabinów i 23
                  starszych, czyli arystokratów świeckich) , głównie arystokracji saducejskiej"

a wiec nie faryzeusze
                  sanhedryn to wlasnie ci co biblia twierdzi ze wydali jezusa rzymianom

>
                  > Kto się bardziej obawiał ewentualnych buntów żydowskich? Potężny Rzym czy bogac
                  > i
                  > faryzeusze? Czy wiesz jak zołnierze rzymscy lubili tłumić takie bunty?

1. faryzeusze NIE BYLI bogaci:
                  pl.wikipedia.org/wiki/Faryzeusze
                  to byl zwykly plebs ale mial posluch wsrod spoleczenstwa.

2. tak rzym obiawial sie buntu. i faktycznie buntu byl w 60 roku ne i nastapilo
                  zniszczenie jerozolimy i swiatyni. rzym sie obawial buntu i bunt nastapil.
                  pozniej ziemia ta zostala nazwana palestyna - co oznacza ze rzymianom sie ten
                  bunt nie podobal

Przecież
                  > nie ma większej okazji, żeby się obłowić i do resztę życia spędzić dostatnio.
                  >
                  > Nie komplikuj tego, co jest proste.

jak widac nie znasz podstawowych faktow historyczny, wiec skad mozesz wiedziec
                  czy cos skomplikowalem czy czy cos jest proste???

>
                  > P.S.
                  > Precz z antyrzymianizmem!
                  >

heh... znawca
                  • fiat_lux Re: Wyborcza donosi: 27.04.06, 23:17
                    to jak z ta merytorycznoscia duchu?
                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=40394603&a=40403467
                  • duch_zenona Re: Wyborcza donosi: 28.04.06, 00:32
                    A jednak z twoją logiką, fiacie jest coś na bakier.

Cytujesz fragment, który niczym cenzor ucinasz:

"Sanhedryn (Sanchedryn), inaczej Wysoka Rada lub Wielki Sanhedryn (hebr.
                    Sanhedrin Ha-Gadol) był w starożytnej Judei, żydowską instytucją religijną i
                    sądowniczą, znaną od ok. 200 roku p.n.e. Składał się z 71 członków (23 kapłanów,
                    23 pisarzy, czyli rabinów i 23 starszych, czyli arystokratów świeckich) ,
                    głównie arystokracji saducejskiej. Od czasu Machabeuszów w skład sanhedrynu
                    wchodzili także faryzeusze."

Myślę więc, że jednak byli i bogaci faryzeusze. Choćby ci, którzy obłowili się
                    za czasów królowej Aleksandry Salome lub (i) wchodzili w skład sanhedrynu (czy
                    też Sahendrynu)

Tak więc najłatwiej manipulując cytatami i cenzorskimi nożycami próbować
                    zasugerować komuś niekompetencję, jeżeli się ośmieszyło przedtem kulawą logiką.

Czy uważasz, że zasiadanie w sanhedrynie, to żadna władza?

W ewangeliach często faryzeusze i saduceusze występują razem (Biblia Tysiąclecia):

Mt 3:7 BT "A gdy widział, że przychodzi do chrztu wielu spośród faryzeuszów
                    i saduceuszów, mówił im: Plemię żmijowe, kto wam pokazał, jak uciec przed
                    nadchodzącym gniewem?"

Mt 16:1 BT "Przystąpili do Niego faryzeusze i saduceusze i wystawiając Go na
                    próbę, prosili o ukazanie im znaku z nieba."

Mt 16:6 BT "Jezus rzekł do nich: Uważajcie i strzeżcie się kwasu faryzeuszów
                    i saduceuszów!"

Mt 16:11 BT "Jak to, nie rozumiecie, że nie o chlebie mówiłem wam, lecz:
                    strzeżcie się kwasu faryzeuszów i saduceuszów?"

Mt 16:12 BT "Wówczas zrozumieli, że mówił o wystrzeganiu się nie kwasu
                    chlebowego, lecz nauki faryzeuszów i saduceuszów."

Mt 22:34 BT "Gdy faryzeusze dowiedzieli się, że zamknął usta saduceuszom,
                    zebrali się razem,"

W języku potocznym istnieje określenie faryzeusz jako ktoś, fałszywy, którego
                    wiara jest powierzchowna, na pokaz. Określenia saduceusz nie ma.

Nie twierdzę, że jestem alfą i omegą, ale w odróżnieniu od ciebie pojmuję to co
                    czytam i w odróżnieniu od ciebie potrafię logicznie myśleć i wyciągać prawidłowe
                    wnioski. Tobie zaś radzę czytać coś łatwiejszego, co będziesz rozumiał. Na
                    przykład Pismo Święte. Na koniec mały fragment z Biblii Tysiąclecia:

"Wiedząc zaś, że jedna część składa się z saduceuszów, a druga z faryzeuszów,
                    wołał Paweł przed Sanhedrynem: Jestem faryzeuszem, bracia, i synem faryzeuszów,
                    a stoję przed sądem za to, że spodziewam się zmartwychwstania umarłych."

(fragm. dz. apost. 23:7)
                    • fiat_lux Re: Wyborcza donosi: 28.04.06, 00:49
                      duch_zenona napisał:

> A jednak z twoją logiką, fiacie jest coś na bakier.
                      >
                      > Cytujesz fragment, który niczym cenzor ucinasz:
                      >
                      > "Sanhedryn (Sanchedryn), inaczej Wysoka Rada lub Wielki Sanhedryn (hebr.
                      > Sanhedrin Ha-Gadol) był w starożytnej Judei, żydowską instytucją religijną i
                      > sądowniczą, znaną od ok. 200 roku p.n.e. Składał się z 71 członków (23 kapłanów
                      > ,
                      > 23 pisarzy, czyli rabinów i 23 starszych, czyli arystokratów świeckich) ,
                      > głównie arystokracji saducejskiej. Od czasu Machabeuszów w skład sanhedrynu
                      > wchodzili także faryzeusze."

ok czyli wchodzili w sklad, ale "glownie arystokracja saduejska" - napisane
                      wyraznie. wiec jesli mowimy o wydaniu jezusa rzymianom rowniez mowimy glownie o
                      arystokracji saducejskiej. jednak ty "zapomniales" tego dodac i piszesz jedynie
                      o faryzeuszach

>
                      > Myślę więc, że jednak byli i bogaci faryzeusze. Choćby ci, którzy obłowili się
                      > za czasów królowej Aleksandry Salome lub (i) wchodzili w skład sanhedrynu (czy
                      > też Sahendrynu)

myslec mozesz co chcesz. porozmawiajmy o faktach. to saduceusze mieli kontrole
                      nad swiatynia i nad tym co sie stalo z chrystusem - nie faryzeusze

>
                      > Tak więc najłatwiej manipulując cytatami i cenzorskimi nożycami próbować
                      > zasugerować komuś niekompetencję, jeżeli się ośmieszyło przedtem kulawą logiką.
                      >
                      > Czy uważasz, że zasiadanie w sanhedrynie, to żadna władza?

wczesniej pisales o bogactwie.

>
                      >
                      > W ewangeliach często faryzeusze i saduceusze występują razem (Biblia Tysiącleci
                      > a):
                      >
                      >
                      > Mt 3:7 BT "A gdy widział, że przychodzi do chrztu wielu spośród faryzeuszów
                      > i saduceuszów, mówił im: Plemię żmijowe, kto wam pokazał, jak uciec przed
                      > nadchodzącym gniewem?"
                      >
                      > Mt 16:1 BT "Przystąpili do Niego faryzeusze i saduceusze i wystawiając Go n
                      > a
                      > próbę, prosili o ukazanie im znaku z nieba."
                      >
                      > Mt 16:6 BT "Jezus rzekł do nich: Uważajcie i strzeżcie się kwasu faryzeuszó
                      > w
                      > i saduceuszów!"
                      >
                      > Mt 16:11 BT "Jak to, nie rozumiecie, że nie o chlebie mówiłem wam, lecz:
                      > strzeżcie się kwasu faryzeuszów i saduceuszów?"
                      >
                      > Mt 16:12 BT "Wówczas zrozumieli, że mówił o wystrzeganiu się nie kwasu
                      > chlebowego, lecz nauki faryzeuszów i saduceuszów."
                      >
                      >
                      > Mt 22:34 BT "Gdy faryzeusze dowiedzieli się, że zamknął usta saduceuszom,
                      > zebrali się razem,"

biblia nie jest zrodlem historycznym

>
                      > W języku potocznym istnieje określenie faryzeusz jako ktoś, fałszywy, którego
                      > wiara jest powierzchowna, na pokaz. Określenia saduceusz nie ma.

to prawda. nie wynika to z historii, a wersji zdarzen sprzed 2000 lat promowanej
                      przez kosciol katolicki, ktorej jak widac i ty padles ofiara. jest jednak
                      nadzieja ze wyciagniesz z tego wnioski.

>
                      > Nie twierdzę, że jestem alfą i omegą, ale w odróżnieniu od ciebie pojmuję to co
                      > czytam i w odróżnieniu od ciebie potrafię logicznie myśleć i wyciągać prawidłow
                      > e
                      > wnioski.

to moze byc twoja opinia, ale fakty sa takie ze na podstawie 2 ostatnich postow
                      moge powiedziec ze nie znasz historii wlasnej religii

> Tobie zaś radzę czytać coś łatwiejszego, co będziesz rozumiał. Na
                      > przykład Pismo Święte. Na koniec mały fragment z Biblii Tysiąclecia:
                      >
                      > "Wiedząc zaś, że jedna część składa się z saduceuszów, a druga z faryzeuszów,
                      > wołał Paweł przed Sanhedrynem: Jestem faryzeuszem, bracia, i synem faryzeuszów,
                      > a stoję przed sądem za to, że spodziewam się zmartwychwstania umarłych."
                      >
                      > (fragm. dz. apost. 23:7)

no i sie nie doczekal biedak.

patrz rowniez na to kto to napisal i skad ta wiadomosc posiada ten kto to
                      napisal. na miejscu tego zdarzenia na pewno nie byl
                • fiat_lux Re: Wyborcza donosi: 28.04.06, 00:59
                  duch_zenona napisał:

> Kto się bardziej obawiał ewentualnych buntów żydowskich? Potężny Rzym czy bogac
                  > i
                  > faryzeusze?

tu masz cos o bogactwie faryzeuszy:
                  pl.wikipedia.org/wiki/Faryzeusze
                  "Faryzeusze wywodzili się z biedniejszych warstw społeczeństwa żydowskiego i
                  reprezentowali żydowską religijność ludową."
                  • duch_zenona Re: Wyborcza donosi: 28.04.06, 01:22
                    Fiacie. To, że WYWODZILI SIĘ z biedniejszych warstw społeczeństwa nic tak
                    naprawdę nie wnosi do istoty dyskusji, podobnie jak twoje poprzednie
                    bezpodstawne oskarżenia. Lepper to też przecież były bankrut.
                    • fiat_lux Re: Wyborcza donosi: 28.04.06, 03:08
                      ok to przedstaw dowody ze byli bogaci. chyba pamietasz jeszcze ze tak twierdziles?
                      • duch_zenona Re: Wyborcza donosi: 28.04.06, 04:26
                        fiat_lux napisał:

> ok to przedstaw dowody ze byli bogaci. chyba pamietasz jeszcze ze tak twierdzil
                        > es?
                        ============
                        Ależ ja tylko twierdzę, że byli również i bogaci faryzeusze.

To ty zarzuciłeś mi, że "nie znam podstawowych faktów historycznych", więc na
                        tobie spoczywa ciężar udowodnienia, że faryzeusze zasiadający w Sanhedrynie byli
                        biedni.

Chyba już przyznajesz, że zasiadali w Sanhedrynie? Że w takim razie kłamałeś
                        twierdząc, że faryzeusze nie mieli żadnej władzy? Że nie zrozumiałeś więc tekstu
                        z wikipedii, który podlinkowałeś.

Ja ci nie zarzucam braku wiedzy. Zarzucam błędy w rozumowaniu i absurdalne
                        poglądy w sprawie antysemickości ewangelii i też ci to wykazałem.
                        • fiat_lux Re: Wyborcza donosi: 28.04.06, 04:48
                          duch_zenona napisał:

> fiat_lux napisał:
                          >
                          > > ok to przedstaw dowody ze byli bogaci. chyba pamietasz jeszcze ze tak twi
                          > erdzil
                          > > es?
                          > ============
                          > Ależ ja tylko twierdzę, że byli również i bogaci faryzeusze.
                          >
                          > To ty zarzuciłeś mi, że "nie znam podstawowych faktów historycznych", więc na
                          > tobie spoczywa ciężar udowodnienia, że faryzeusze zasiadający w Sanhedrynie byl
                          > i
                          > biedni.

tak faryzeusze z zasady nie zasiadali w sanhedrynie - jak sie wlasnie
                          dowiedziales byl on zdominowany przez saduceuszy, zasiadaly tez inni ludzie. to
                          saduceusze byli kaplanami swiatyni. i to oni trzymali wladze nie faryzeusze
                          pisanie tak jak tu
                          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=40322702&a=40965531
                          "Jezus był zagrożeniem dla faryzeuszy, bo to ich postawę krytykował
                          On w swoich naukach a nie Rzymian."
                          jest tak samo niedorzeczne jak pisanie ze lpr stoi teraz na czele rzadu.

>
                          > Chyba już przyznajesz, że zasiadali w Sanhedrynie? Że w takim razie kłamałeś
                          > twierdząc, że faryzeusze nie mieli żadnej władzy?

tak jak ty sklamales ze pilat umyl rece.

> Że nie zrozumiałeś więc tekstu
                          > z wikipedii, który podlinkowałeś.

dzieki temu linkowi dowiedziales sie wiele rzeczy. miedzy innymi ze bajki z
                          nowego testamentu nie maja pokrycia w rzeczywistosci

>
                          > Ja ci nie zarzucam braku wiedzy. Zarzucam błędy w rozumowaniu i absurdalne
                          > poglądy w sprawie antysemickości ewangelii i też ci to wykazałem.

a gdzie mi konkretnie to wykazales?
                          • duch_zenona Re: Wyborcza donosi: 28.04.06, 18:04
                            Jestem poważnie zaniepokojony, fiacie. Co się z tobą dzieje? Znamy się przecież
                            na tym forum od dawna. Z rozrzewnieniem wspominam stare dobre czasy, gdy po
                            niechlubnym okresie burzy i naporów zaczęliśmy merytorycznie dyskutować. Byłeś
                            mi najgroźniejszym adwersarzem. Zmuszałeś mnie do ekstremalnego wysiłku
                            intelektualnego. Nigdy nie brnąłeś w dyskusje z góry skazane na porażkę.

Mam wrażenie, że przejąłeś maksymę posiadającego też niewątpliwie dużą wiedzę
                            pewnego alexa - usram się a nie poddam się.

A dziś? Nawet nie potrafisz wykorzystać moich błędów. Niepotrzebnie wspomniałem,
                            że "w języku potocznym istnieje określenie faryzeusz jako ktoś, fałszywy,
                            którego wiara jest powierzchowna, na pokaz". Dopiero póżniej zauważyłem pewne
                            twoje błędy i że może opłaci mi się dalej drążyć temat, tym bardziej bezkarnie.

Cel osiągnięty, więc ucinam dyskusję. W języku polskim słowo faryzeusz ma dwa
                            znaczenia. Pierwsze - członek stronnictwa polityczno-religijnego, drugie chyba
                            częściej używane - «człowiek obłuny, fałszywy, udający wielką pobożność; bigot,
                            świętoszek, hipokryta» . Polecam też takie hasła jak faryzeizm, faryzeuszostwo,
                            faryzeuszowski.

sjp.pwn.pl/slowo.php?co=faryzeusz

Teraz zastanów się, czy jesteś w stanie obronić swoją tezę, że ewangelia była
                            pisana "dla świata rzymskiego" i jest antysemicka. Czy ci się opłaca taka dyskusja.
                            • fiat_lux Re: Wyborcza donosi: 28.04.06, 18:38
                              duch_zenona napisał:

> Teraz zastanów się, czy jesteś w stanie obronić swoją tezę, że ewangelia była
                              > pisana "dla świata rzymskiego" i jest antysemicka. Czy ci się opłaca taka
                              dyskusja.

ale ktora ewangelia??? chodzi ci o wszystkie ewangelie? mi chodzilo o jana

wszystkie 4 ewangelie i caly nowy testament byl pisany pod swiat rzymski - to
                              jest jasne i oczywiste. caly czas chcesz oczyscic pilata tak jak robi to nowy
                              testamet tymczasem:
                              pl.wikipedia.org/wiki/Pi%C5%82at
                              "W ocenach ewangelistów, Piłat nie zdecydował się skazać Jezusa dopóki
                              (żydowski) tłum nie zaczął nalegać. __Niektórzy uważali, że mogłyby być to
                              starania wczesnych chrześcijan o przypodobanie się Rzymowi zrzucając winę
                              zamordowania Jezusa na Żydów.

W następnych dziesięcioleciach, po zaprzestaniu prześladowań wyznawców
                              Chrystusa, przyjęto credo Euzebiusza podczas posiedzenia w Nicei (rok 325)
                              zwołanego przez Imperatora. Jednoznacznie mówiło, że Jezus został "ukrzyżowany
                              (...) pod Poncjuszem Piłatem". Chrześcijańscy obywatele Rzymu byli przygotowani
                              krytykować działania Rzymian w rejonach Judei. Jakkolwiek głównym powodem
                              zawarcia tego stwierdzenia było oznajmienie istnienia Jezusa."

(podkreslenie moje)
                              dopiero 300 lat pozniej obywatele rzymu byli przygotowani na samokrytyke

- 3 ewangelie w kanonie nowego testamentu byly pisane przez osoby ze swiata
                              rzymskiego. czwarta ktorej jako autora przyjmuje sie jana apostola, byla
                              paradoksalnie pisana najpozniej i na pewno przeszla wiele redakcji przez ludzi
                              rowniez ze swiata rzymskiego (vide ostatni rozdziaj).

- jezus mimo gloszenia "dobrej nowiny" w swiecie zydowskim, nie odniosl w tym
                              swiecie zadnego sukcesu. paradoksalnie najwiekszy sukces odniosly podroze
                              misjonarskie pawla (nie jezusa nie piotra) w swiecie rzymskim. dlateog tez nowy
                              testament zostal w wiekszosci napisany przez ludzi ze swiata rzymskiego dla
                              ludzi ze swiata rzymskiego - stad tez wybielania pilata ktory historycznie taki
                              litosciwy nie byl, a oczernianie zydow - publiki ktora nie sa zainteresowani
                              autorzy nowego testamentu

- jezus wyslal swoich apostolow aby glosili "dobra nowine" po calym swiecie.
                              dziwne jednak jest ze w kanonie biblii mamy jednak mamy jedynie dzieje
                              apostolskie z podrozy po swiecie rzymskim, a nie zawarte zostaly apokryfy z
                              ewangelizacji indii czy etiopii gdzie mieli udac sie tomasz, bartlomiej czy
                              maciej. a moze nie jest takie dziwne? na soborze nicejskim gosc ktory zostal
                              chrzescijaninem na lozu smierci zadecydowal ktore ewangelie sa najlepsze dla
                              swiata rzymskiego, praktycznie zadecydowal o bostwie jezusa a data urodzin
                              zostala ustalona na date swieta slonca
                              pl.wikipedia.org/wiki/Jezus_Chrystus_%28data_narodzin%29
                              dziwne? mnie to nie dziwi
                              • duch_zenona Re: Wyborcza donosi: 28.04.06, 22:16
                                Wybacz fiacie, że nawet się nie pofatygowałem i nie sprawdziłem dokładnie
                                pewnych danych, ale uważam, że tym razem sprawa jest na tyle prosta, że uznałem
                                to za stratę czasu.

Na początek - widzę twoją pułapke "pod tytułem" świat rzymski. Cały świat w
                                którym będziemy się poruszać w tej dyskusji to świat rzymski. Domyślam się więc,
                                że miałeś na myśli Rzym.

Do rzeczy. Trzech ewangelistów było Żydami. Kim był czwarty? Nie wiem chyba
                                Grekiem. Skoro ewangelia jest antysemicka, to ŻYDZI BYLI ANTYSEMITAMI gorszymi
                                niż obecnie Polacy. A fuj fiacie!

Jeżeli ewangelie pisane byłyby dla Rzymian, to dlaczego pisane były w takich
                                dziwnych językach jak aramejski (żydowski), grecki, a nie po rzymiańsku, czyli
                                po łacinie? Nie jestem tego pewien, ale wygląda na to, że ŻADNA ewangelia nie
                                została napisana po łacinie! Nawet jak uda ci się znaleźć jedną, to jedna
                                jaskółka wiosny nie czyni. To tak jakbyś chciał dziś rozpropagować w Polsce
                                konfucjonizm i rozsyłał ludziom ulotki po chińsku.

Apostołowie i ich zwolennicy rozeszli się po całym świecie głosząc nową wiarę.
                                MIĘDZY INNYMI trafili do Rzymu. Jeżeli ewangelie były pisane dla Rzymian, to
                                dlaczego pierwsi chrześcijanie byli tak prześladowani? Czyżby to była walka
                                Rzymu z antysemityzmem?

Z tekstu ewangelii wynika, że Piłat być może coś słyszał o "jakimś" Jezusie
                                (właśnie chyba zgrzeszyłem przez ciebie fiacie), ale zupełnie nie znał jego nauk
                                i działalności. Plotki głoszą, że zainteresował się tym później już po śmierci
                                Chrystusa. Chcieć zabić kogoś nieznajomego?

Chrystus pił, ucztował z rzymskimi celnikami (rzymskimi - nie chodzi mi o
                                narodowość). Wszystkie ówczesne żydowskie ruchy polityczno-religijne
                                bezwzględnie celników potępiały. Nie był On więc wrogiem Rzymian. Głosił -
                                oddajcie co boskie Bogu a co cesarskie cesarzowi. Myślę fiacie, że w swoim
                                polowaniu na czarownice nie zapędzisz się tak daleko i nie będziesz Jego
                                podejrzewał o antysemityzm?

To żydowscy dostojnicy z sanhedrynu przyprowadzili Jezusa przed oblicze Piłata i
                                to oni domagali się kary. To ich faryzejską postawę potępiał Chrystus w swoich
                                naukach. To dla nich szybko rosnąca rzesza słuchaczy i sława Chrystusa była
                                zagrożeniem. Powstające nowe wyznanie było zagrożeniem ich interesów i pozycji.
                                To nie Rzymianie krzyczeli uwolnić Barabasza ale manipulowany przez żydowskich
                                dostojników tłum. Rzymscy żołnierze pełnili tylko rolę współczesnej policji.

Rzymianie nie mieli zwyczaju mieszać się w sprawy religijne w podbitych krajach,
                                chyba że miejscowi kapłani nawoływali do buntu. Stawiali sobie świątynię, ale
                                tubylców nie próbowali nawracać na swoją wiarę.

Wyobraź sobie taką sytuację. Jesteś przedstawicielem potężnego imperium, a tu
                                tubylcy ci przyprowadzają kogoś o kim coś słyszałeś ale nic konkretnego nie
                                wiesz i ŻĄDAJĄ od ciebie kary śmierci. Nawet twoja pozycja i powaga urzędu
                                kazałaby ci umyć ręce.
                                • fiat_lux Re: Wyborcza donosi: 28.04.06, 23:01
                                  duch_zenona napisał:

> Wybacz fiacie, że nawet się nie pofatygowałem i nie sprawdziłem dokładnie
                                  > pewnych danych, ale uważam, że tym razem sprawa jest na tyle prosta, że uznałem
                                  > to za stratę czasu.

skoro wiedza jest dla ciebie strata czasu, to i tyle sa warte twoje wywody
                                  po pierwsze musisz opierasz sie na biblii jako na zrodle historycznym a to jest
                                  blad. przykladem jest rzez niewiniatek ktorej nigdy nie bylo a nowy testament
                                  przytacza to jako fakt

>
                                  > Na początek - widzę twoją pułapke "pod tytułem" świat rzymski. Cały świat w
                                  > którym będziemy się poruszać w tej dyskusji to świat rzymski. Domyślam się więc
                                  > ,
                                  > że miałeś na myśli Rzym.

nie. mialem na mysli swiat rzymski w ktorym czesc ludzi poslugiwalo sie jezykiem
                                  greckim

>
                                  > Do rzeczy. Trzech ewangelistów było Żydami. Kim był czwarty? Nie wiem chyba
                                  > Grekiem. Skoro ewangelia jest antysemicka, to ŻYDZI BYLI ANTYSEMITAMI gorszymi
                                  > niż obecnie Polacy. A fuj fiacie!

jesli to odpowiedz na moje to napisalem ze 3 bylo nie-zydami. jesli ty uwazasz
                                  ze bylo zydami, to doczytaj sobie na temat autorow bibli. 4 ewangelia miala byc
                                  spisana na podstawie opowiadan jana apostola a czy tak bylo? moze czesc a moze i
                                  to nie

>
                                  > Jeżeli ewangelie pisane byłyby dla Rzymian, to dlaczego pisane były w takich
                                  > dziwnych językach jak aramejski (żydowski), grecki, a nie po rzymiańsku, czyli
                                  > po łacinie?

najstarsze kopie znakomitej wiekszosci nowego testamentu sa spisane po grecku.
                                  nie po aramejsku i nie po lacinie - wiec masz odpowiedz na swoje pytanie

> Nie jestem tego pewien, ale wygląda na to, że ŻADNA ewangelia nie
                                  > została napisana po łacinie! Nawet jak uda ci się znaleźć jedną, to jedna
                                  > jaskółka wiosny nie czyni. To tak jakbyś chciał dziś rozpropagować w Polsce
                                  > konfucjonizm i rozsyłał ludziom ulotki po chińsku.

ja jestem pewien, ze ty po prostu tego nie wiesz
                                  en.wikipedia.org/wiki/New_testament#Language
                                  "The common language spoken in the time of Jesus was Aramaic. However, the
                                  original text of the New Testament was most likely written in Koine Greek, the
                                  vernacular dialect in 1st-century Roman provinces, and has since been widely
                                  translated into other languages, most notably, Latin, Syriac, and Coptic."

masz wiec odpowiedz na swoje pytania: nowy testament byl po grecku dla
                                  mieszkancow prowincji rzymskich

>
                                  > Apostołowie i ich zwolennicy rozeszli się po całym świecie głosząc nową wiarę.
                                  > MIĘDZY INNYMI trafili do Rzymu. Jeżeli ewangelie były pisane dla Rzymian, to
                                  > dlaczego pierwsi chrześcijanie byli tak prześladowani? Czyżby to była walka
                                  > Rzymu z antysemityzmem?

pierwsi chrzescijanie byli przesladowani z tego samego powodu dla ktorego
                                  pozniej katolicy palili na stosach inowiercow

>
                                  > Z tekstu ewangelii wynika, że Piłat być może coś słyszał o "jakimś" Jezusie
                                  > (właśnie chyba zgrzeszyłem przez ciebie fiacie), ale zupełnie nie znał jego nauk
                                  > i działalności. Plotki głoszą, że zainteresował się tym później już po śmierci
                                  > Chrystusa. Chcieć zabić kogoś nieznajomego?

stawiasz naukowe pytanie na podstawie plotek?

>
                                  > Chrystus pił, ucztował z rzymskimi celnikami (rzymskimi - nie chodzi mi o
                                  > narodowość). Wszystkie ówczesne żydowskie ruchy polityczno-religijne
                                  > bezwzględnie celników potępiały. Nie był On więc wrogiem Rzymian. Głosił -
                                  > oddajcie co boskie Bogu a co cesarskie cesarzowi.

moze zacznijmy od pytania skad wiesz ze jezus imprezowal z celnikami??? jak mi
                                  wiadomo tylko mateusz jest celnikiem ale czy mozna mowic o imprezach z
                                  celnikami? bylo kilka prostytutek ale bez przesady

> Myślę fiacie, że w swoim
                                  > polowaniu na czarownice nie zapędzisz się tak daleko i nie będziesz Jego
                                  > podejrzewał o antysemityzm?

ja na nikogo nie poluje. jak narazie to ty wykazujesz sie zerowa wiedza na temat
                                  swojej wlasnej religii

>
                                  > To żydowscy dostojnicy z sanhedrynu przyprowadzili Jezusa przed oblicze Piłata
                                  > i
                                  > to oni domagali się kary. To ich faryzejską postawę potępiał Chrystus w swoich
                                  > naukach. To dla nich szybko rosnąca rzesza słuchaczy i sława Chrystusa była
                                  > zagrożeniem. Powstające nowe wyznanie było zagrożeniem ich interesów i pozycji.
                                  > To nie Rzymianie krzyczeli uwolnić Barabasza ale manipulowany przez żydowskich
                                  > dostojników tłum. Rzymscy żołnierze pełnili tylko rolę współczesnej policji.

spokojnie moze od poczatku: oprocz biblii czy masz choc jedno zrodlo historyczne
                                  potwierdzajace taka historie?
                                  nie powstawalo zadne nowe wyznanie - wyznawcy chrystusa dalej chodzili do
                                  synagog i nadal wyznawali judaizm. niektorzy jednak wierzyli ze oczekiwanie na
                                  mesjasza sie skonczylo. wiec o jakim wyznaniu mowisz? jak jezus umarl to
                                  wyznanie w palestynie umarlo razem z nim.

to pawel rozpoczal nowe wyznanie w rzymie: jego wyznawcy na wiare przyjeli
                                  historie o gosciu ktorego w zyciu na oczy nie widzieli, ktory robil jakis
                                  cudowne rzeczy, w ktorego jego wlasna ojczyzna nie wierzyla. uwierzyli w
                                  opowiesci pawla i jego kumpli - on rozpoczal nowe wyznanie

>
                                  > Rzymianie nie mieli zwyczaju mieszać się w sprawy religijne w podbitych krajach,
                                  > chyba że miejscowi kapłani nawoływali do buntu. Stawiali sobie świątynię, ale
                                  > tubylców nie próbowali nawracać na swoją wiarę.

na podstawie czego tak sadzisz?

>
                                  > Wyobraź sobie taką sytuację. Jesteś przedstawicielem potężnego imperium, a tu
                                  > tubylcy ci przyprowadzają kogoś o kim coś słyszałeś ale nic konkretnego nie
                                  > wiesz i ŻĄDAJĄ od ciebie kary śmierci. Nawet twoja pozycja i powaga urzędu
                                  > kazałaby ci umyć ręce.

moge sobie taka sytuacje wyobrazic - ale to jest wylacznie twoja spekulacja nie
                                  potwierdzona faktami historycznymi. fakty mowia ze pilat byl bezlitosny i
                                  chetnie stosowal kare smierci. FAKTY przemawiaja za tym ze pilat nie mial
                                  problemu ze skazaniem na smierc kogos kto w czasie swieta w ktorym cala judea
                                  przybyla do jerozolimy urzadza burdy, bo to grozilo buntem i destabilizacja na
                                  powierzonym mu terytorium
                                  • duch_zenona Re: Wyborcza donosi: 28.04.06, 23:53

"ŁUKASZ EWANGELISTA, święty (I w.), wzmiankowany w Nowym Testamencie jako uczeń
                                    św. Pawła, lekarz z Antiochii; wg źródeł z końca II w. autor Ewangelii Łukasza i
                                    Dziejów Apostolskich; wykształcony i piszący lit. greką; jako jedyny z autorów
                                    Nowego Testamentu nie był Żydem; jego dzieła były przeznaczone gł. dla
                                    nawróconych z pogaństwa chrześcijan."

encyklopedia.pwn.pl/43445_1.html
                                    Już był na tym forum taki jeden "naukowiec", co podważał wiarygodność
                                    encyklopedii PWN. Mam nadzieję, że ty nie będziesz. No chyba nie powiesz, że
                                    polscy naukowcy to antysemici? A może oni też wykazują się zerową wiedzą? Tak
                                    więc trzech ewangelistów było ŻYDAMI. Jeżeli masz jakieś informacje
                                    zaprzeczające tej tezie, to wyślij je do PWN a jestem pewien, że "błędy" poprawią.

Jeżeli zarzucasz, że ewangeliści kłamali o postawie Piłata to ty musisz mieć na
                                    to jakieś naukowe podstawy. Ja im wierzę, tym bardziej, że trzech z nich było
                                    Żydami. Tak też mi logika podpowiada.

Skąd wiem, że Jezus jadł i pił z celnikami?
                                    Biblia Tysiąclecia, Ewangelia wg Św. Mateusza, 11:19:

"Przyszedł Syn Człowieczy: je i pije. a oni mówią: Oto żarłok i pijak,
                                    przyjaciel celników i grzeszników. A jednak mądrość usprawiedliwiona jest przez
                                    swe czyny."

Jak będziesz naciskał, to poszukam, bo sądzę, że jedna z ewangelii pisana była
                                    po aramejsku. Sam jednak przyznajesz, że na łacinę została przełożona i o to mi
                                    chodziło.

• fiat_lux Re: Wyborcza donosi: 29.04.06, 00:26
                                      duch_zenona napisał:

>
                                      > "ŁUKASZ EWANGELISTA, święty (I w.), wzmiankowany w Nowym Testamencie jako uczeń
                                      > św. Pawła, lekarz z Antiochii; wg źródeł z końca II w. autor Ewangelii Łukasza
                                      > i
                                      > Dziejów Apostolskich; wykształcony i piszący lit. greką; jako jedyny z autorów
                                      > Nowego Testamentu nie był Żydem; jego dzieła były przeznaczone gł. dla
                                      > nawróconych z pogaństwa chrześcijan."
                                      >
                                      > encyklopedia.pwn.pl/43445_1.html
                                      > Już był na tym forum taki jeden "naukowiec", co podważał wiarygodność
                                      > encyklopedii PWN. Mam nadzieję, że ty nie będziesz. No chyba nie powiesz, że
                                      > polscy naukowcy to antysemici? A może oni też wykazują się zerową wiedzą? Tak
                                      > więc trzech ewangelistów było ŻYDAMI. Jeżeli masz jakieś informacje
                                      > zaprzeczające tej tezie, to wyślij je do PWN a jestem pewien, że "błędy" popraw
                                      > ią.

encyklopedia.pwn.pl/44981_1.html
                                      "MAREK EWANGELISTA, święty (I w.), wg tradycji chrześc. odnotowanej już u
                                      Papiasza z Hierapolis (pocz. II w.) autor jednej z Ewangelii"

WEDLUG TRADYCJI CHRZESC. - a tradycja to nie historia

ew jana 21:24
                                      "Ten właśnie uczeń daje świadectwo o tych sprawach i on je opisał. A wiemy, że
                                      świadectwo jego jest prawdziwe."

za uwaz "a wiemy" w osobie pierwszej i napisane o janie w osobie trzeciej -
                                      widac wiec kto pisal ta ewangelie

>
                                      > Jeżeli zarzucasz, że ewangeliści kłamali o postawie Piłata to ty musisz mieć na
                                      > to jakieś naukowe podstawy. Ja im wierzę, tym bardziej, że trzech z nich było
                                      > Żydami. Tak też mi logika podpowiada.

wierzysz im dla tego ze byli zydami? to rzeczywiscie naukowa postawa
                                      zarzucam biblii ze nie jest zrodlem historycznej. mam nadzieje ze rozmawiamy o
                                      historii a nie o legendzie?

poza tym tomasz i maciej i reszta ewangelistow byla zydami, jakos ich ewangelii
                                      nie przytaczasz. jakos jak jezus konal na krzyzu to nie bylo przy nim ani marka
                                      ani mateusza ani lukasza ewangelistow - jakie jest zrodlo ich wiedzy zeby mogli
                                      pisac o tym czego nie widzieli?

>
                                      > Skąd wiem, że Jezus jadł i pił z celnikami?
                                      > Biblia Tysiąclecia, Ewangelia wg Św. Mateusza, 11:19:
                                      >
                                      > "Przyszedł Syn Człowieczy: je i pije. a oni mówią: Oto żarłok i pijak,
                                      > przyjaciel celników i grzeszników. A jednak mądrość usprawiedliwiona jest przez
                                      > swe czyny."

a ilu konkretnie poza mateuszem mial tych celnikow przyjaciol?

>
                                      > Jak będziesz naciskał, to poszukam, bo sądzę, że jedna z ewangelii pisana była
                                      > po aramejsku. Sam jednak przyznajesz, że na łacinę została przełożona i o to mi
                                      > chodziło.

naciskam
                                      • duch_zenona Re: Wyborcza donosi: 29.04.06, 01:31
                                        Ponawiam apel. Staraj się zrozumieć to, co czytasz. "święty wg tradycji
                                        chrześcijańskiej" oznacza, że nauka nie chce się mieszać do spraw wyznania.
                                        Świętości owej nie potwierdza ani też nie zaprzecza.

Teraz o aramejskiej ewangelii

"Najcenniejszą pamiątką, jaką po sobie zostawił św. Mateusz, to jego Ewangelia.
                                        Napisał ją pomiędzy rokiem 50 a 60. Według wszelkiego prawdopodobieństwa miał ą
                                        napisać w języku aramejskim, ponieważ była przeznaczona przede wszystkim dla
                                        Żydów. Cała treść Ewangelii, jej styl i język oraz podane szczegóły, wskazują na
                                        autora świadka i Żyda, doskonale zorientowanego w sytuacji i w czasach, o
                                        których pisał. Tekst wszakże aramejski rychło zaginął, ale pozostały liczne jego
                                        tłumaczenia na język grecki, zapewne jeszcze za życia Świętego. Tak wygląda, że
                                        tłumacze nie mogli dać sobie rady z niektórymi wyrażeniami aramejskimi, nie
                                        znajdując w języku greckim dla nich odpowiedników. Dlatego zostawili tu i ówdzie
                                        wyrazy aramejskie."

prace.sciaga.pl/29586.html
                                        Wiem, że zakwestionujesz naukowość źródła, ale argumenty przekonywujące.

A to ze źródła bilskiego twoim poglądom:

"Mateusz napisał swą ewangelię w języku aramejskim, a następnie inni
                                        przetłumaczyli ją na grekę, jak kto potrafił (Euzebiusz, HK, III, 39, 16). Jest
                                        to wielce prawdopodobne z dwóch powodów i w tym przypadku relacja Papiasza może
                                        być prawdziwa. Po pierwsze, Ewangelia Mateusza jest najbardziej żydowską z
                                        ewangelii kanonicznych i jej kontekst sugeruje bliskowschodnią żydowską diasporę
                                        a więc Żyda jako autora. Po drugie, jest rzeczą nader ciekawą, że Kazanie na
                                        Górze, przetłumaczone na język aramejski brzmi znacznie lepiej niż w grece.
                                        Fakt, że ta ewangelia mogła być napisana w aramejskim czy też, że jej fragmenty
                                        są tłumaczeniem z tego języka oznaczać może jedynie, że jej autorem był Żyd.

Podobnie ma się sprawa z Ewangelią Łukasza, która w znacznym stopniu również
                                        opiera się na Ewangelii Marka. Argument nie do obalenia pozostaje tu ten sam.
                                        Naoczny świadek, opisywanych wydarzeń nie musiałby kopiować znacznej części
                                        swojego dzieła z tekstu kogoś, kto naocznym świadkiem nie był. Jest również
                                        niewykluczone, że oryginał i tej ewangelii był napisany w języku aramejskim, a
                                        na pewno znajdują się tam fragmenty tłumaczeń z tego języka na grekę. Niektóre
                                        zresztą błędne. Na przykład taki fragment:

Nierozumni! Czyż Stwórca zewnętrznej strony nie uczynił także wnętrza? Raczej
                                        dajcie to, co jest wewnątrz, na jałmużnę, a zaraz wszystko będzie dla was czyste
                                        (Łukasz 11:41).

Fragment ten jest zupełnie bezsensowny i na nic tu teologiczne bajdurzenie, aby
                                        go objaśnić. Problem tkwi w tym, że aramejskie "jałmużna" zakkau zostało
                                        wstawione zamiast aramejskiego "oczyścić" dakkau. Błąd ten jest ewidentnie
                                        widoczny, gdy porównamy ten fragment z odpowiednikiem w Mateuszu, gdzie tekst
                                        jest poprawny i ma sens: Faryzeuszu ślepy! Oczyść wpierw wnętrze kubka, żeby i
                                        zewnętrzna jego strona stała się czystą. (Mateusz 23:26). "

www.racjonalista.pl/kk.php/s,2451
                                        A więc być może nawet dwie ewangelie były pisane po aramejsku.

Wpisz sobie w google "aramejska ewangelia" i zobaczysz jak wielu tak myśli i że
                                        ja nie wyssałem tego z palca. Myślę, że świat nauki jest w tej kwestii
                                        podzielony, ale większość się skłania za tym, że oryginał Ewangelii wg Św.
                                        Mateusza był pisany po aramejsku.

• duch_zenona Re: Wyborcza donosi: 29.04.06, 03:16
                                          To przesądza sprawę:

"jak i czynniki mogące zmienić pierwotne brzmienie przekazów (np. lit. obróbka
                                          materiału, niedokładności przekładów z języka aramejskiego na gr.,"

Nie ty jeden negujesz historyczność biblii. Słowo skrajność bardzo do twoich
                                          poglądów pasuje:

"W ostatnich 2 stuleciach rozwinęła się krytyka historyczna Ewangelii, której
                                          wielu przedstawicieli (D. Strauss, F.Ch. Baur, a zwł. R. Bultmann) podważało lub
                                          negowało możliwość dotarcia do „Jezusa historycznego”. Współczesna biblistyka
                                          unika skrajności przyjmując, że gł. dane o życiu Jezusa są znane, natomiast
                                          wiele szczegółów jest niepewnych, gdyż autorzy Ewangelii nie dążyli do
                                          protokolarnej dokładności w przedstawianiu faktów."

encyklopedia.pwn.pl/20735_1.html
                                          • fiat_lux Re: Wyborcza donosi: 29.04.06, 05:32
                                            duch_zenona napisał:

> Nie ty jeden negujesz historyczność biblii. Słowo skrajność bardzo do twoich
                                            > poglądów pasuje:

moje poglady nie skrajne. moje poglady sa naukowe, krytyczne, sceptyczne

moje poglady nie wykluczaja prawdopodobienstwa historii wg ewangeli, nie
                                            pisanych dla swiata rzymskiego, tak jak apokryficzna ewangelia filipa, ktorej
                                            kontynuacji w postaci "kodu da vinci" tak boi sie kosciol katolicki

obie strony sporu wydaja sie mniej interesujace wobec pytania ktore coraz
                                            czesciej stawia sobie swiat nauki: czy jezus w ogole jest postacia historyczna?
                                        • fiat_lux Re: Wyborcza donosi: 29.04.06, 05:28
                                          duch_zenona napisał:

> Ponawiam apel. Staraj się zrozumieć to, co czytasz. "święty wg tradycji
                                          > chrześcijańskiej" oznacza, że nauka nie chce się mieszać do spraw wyznania.

rozsmieszyles mnie do lez. no pewnie ze sie nie chce mieszac - nauka dziala na
                                          zasadzie takiej ze kazda teze nalezy udowodnic, a tezy na istnienie boga nie da
                                          sie udowodnic - tak wiec namacalne stygmaty czy calun w turynie nie sa dowodem,
                                          a wiec sam sobie dopowiedz czym sa

swiety wg tradycji oznacza tyle co oznacza - tak mowi tradycja nie nauka.
                                          obszerniejsza _historie_ (nie tradycje) moze przeczytac w linkach z tej strony
                                          en.wikipedia.org/wiki/Gospel
                                          > Świętości owej nie potwierdza ani też nie zaprzecza.
                                          >
                                          > Teraz o aramejskiej ewangelii
                                          >
                                          > "Najcenniejszą pamiątką, jaką po sobie zostawił św. Mateusz, to jego Ewangelia.
                                          > Napisał ją pomiędzy rokiem 50 a 60. Według wszelkiego prawdopodobieństwa miał ą
                                          > napisać w języku aramejskim, ponieważ była przeznaczona przede wszystkim dla
                                          > Żydów. Cała treść Ewangelii, jej styl i język oraz podane szczegóły, wskazują n
                                          > a
                                          > autora świadka i Żyda, doskonale zorientowanego w sytuacji i w czasach, o
                                          > których pisał. Tekst wszakże aramejski rychło zaginął, ale pozostały liczne jeg
                                          > o
                                          > tłumaczenia na język grecki, zapewne jeszcze za życia Świętego. Tak wygląda, że
                                          > tłumacze nie mogli dać sobie rady z niektórymi wyrażeniami aramejskimi, nie
                                          > znajdując w języku greckim dla nich odpowiedników. Dlatego zostawili tu i ówdzi
                                          > e
                                          > wyrazy aramejskie."
                                          >
                                          > prace.sciaga.pl/29586.html
                                          > Wiem, że zakwestionujesz naukowość źródła, ale argumenty przekonywujące.

wiesz jaka jest roznica miedzy wszelkim prawdopodobienstwem a faktem?
                                          pl.wikipedia.org/wiki/Ewangelia_Mateusza
                                          "Ewangelia Mateusza była prawdopodobnie pierwotnie napisana po aramejsku, a
                                          dopiero później przetłumaczona na grekę. Teza ta budzi kontrowersje.
                                          Potwierdzają ją:

* Świadectwo Papiasza z przełomu I i II wieku o mowach Jezusa spisanych
                                          przez Mateusza w języku hebrajskim.
                                          * Fakt, że księga byłą pisana przede wszystkim z myślą o Żydach. Wskazują na
                                          to liczne semityzmy (np.: Raka - 5,22; Mamona - 6,24) oraz zwyczaje żydowskie,
                                          których autor nie objaśnia (np. obmycia rytualne - 15,2).

Oryginał aramejski musiał jednak zaginąć bardzo wcześnie gdyż Ojcowie Kościoła z
                                          II wieku znają tylko grecką wersję."

>
                                          > A to ze źródła bilskiego twoim poglądom:
                                          >
                                          > "Mateusz napisał swą ewangelię w języku aramejskim, a następnie inni
                                          > przetłumaczyli ją na grekę, jak kto potrafił (Euzebiusz, HK, III, 39, 16). Jest
                                          > to wielce prawdopodobne z dwóch powodów i w tym przypadku relacja Papiasza może
                                          > być prawdziwa. Po pierwsze, Ewangelia Mateusza jest najbardziej żydowską z
                                          > ewangelii kanonicznych i jej kontekst sugeruje bliskowschodnią żydowską diaspor
                                          > ę
                                          > a więc Żyda jako autora. Po drugie, jest rzeczą nader ciekawą, że Kazanie na
                                          > Górze, przetłumaczone na język aramejski brzmi znacznie lepiej niż w grece.
                                          > Fakt, że ta ewangelia mogła być napisana w aramejskim czy też, że jej fragmenty
                                          > są tłumaczeniem z tego języka oznaczać może jedynie, że jej autorem był Żyd.
                                          >
                                          > Podobnie ma się sprawa z Ewangelią Łukasza, która w znacznym stopniu również
                                          > opiera się na Ewangelii Marka. Argument nie do obalenia pozostaje tu ten sam.

fakt: najstarsza znana ewangelia marka czy lukasza czy mateusza jest po grecku -
                                          to jest jedno i to samo:
                                          en.wikipedia.org/wiki/Q_document
                                          (kolejna nowosc dla ciebie)

czy jest prawdopodobne ze oryginal (Q?) byl pisany w jezyku aramejskim? tak. ale
                                          fakt jest taki ze ewangelie sa znane po grecku bo byly pisane dla swiata rzymskiego
                                          dlatego tez oficjalny kanon biblii zawiera jedynie te ewangelie ktore sa
                                          wartosciowe dla swiata rzymskiego. decyzje dla kolejnych 1700 lat kosciola
                                          katolickiego podjal (uwaga) poganin na soborze nicejskim. to on faktycznie
                                          ustalil narodziny jezusa na date swieta boga slonca. od tego soboru zaczeto tez
                                          przyjmowac ze jezus byl bogiem

dla wszystkiego powyzszego w nowym testamencie nie zawieraja sie inne ewangelie
                                          ktore wierze stworzonej przez pawla dla swiata rzymskiego by nie odpowiadaly.
                                          tu masz pelna liste tego co mozna nazwac ewangeliami i tego jak sa datowane i w
                                          jakim jezyku byly pisane:
                                          www.earlychristianwritings.com/

oczywiscie nie przeszly przez cenzure utworzonej juz wtedy zorganizowanej
                                          religii bo nie odpowiadaly jej zalozeniom
                                          stad tez ewangelia filipa ktora pisze
                                          www.racjonalista.pl/kk.php/s,1046
                                          Zbawiciel ukochał Marię Magdalenę bardziej aniżeli wszystkich pozostałych
                                          uczniów i częstokroć całował ją w usta". Uczniowie byli bardzo zazdrośni o takie
                                          uprzywilejowanie Magdaleny: "Pozostali uczniowie przyszli do niej i robili jej
                                          wymówki. Mówili [też] do Niego: 'Dlaczego kochasz ją bardziej niż nas
                                          wszystkich?' Zbawiciel odpowiadając, powiedział im: 'Dlaczego nie kocham was tak
                                          jak ją?'".

nie przeszlaby do zycia juz wtedy bo nie taki obraz jezusa przedstawil swiatu
                                          rzymskiemu pawel.

nie przeszlaby ewangelia dziecinstwa jezusa wg tomasza. gdzie jezusa usmierca i
                                          wskrzesza swoich kolegow

> Naoczny świadek, opisywanych wydarzeń nie musiałby kopiować znacznej części
                                          > swojego dzieła z tekstu kogoś, kto naocznym świadkiem nie był.

no to tu ameryke odkryles. a jednak nie mamy ewangelii naocznych swiadkow tylko
                                          ludzi ktorzy swiadkami nie byli
                                          byc moze wynika ta stad ze jezus jasno dal swoim wyznawcom do zrozumienia ze
                                          wroci jeszcze za ich zycia a wiec nie potrzeba nic spisywac. zaczeto spisywac
                                          dopiero jak sie obietnica nie spelnila. pozniej piotr (bodajze) zaczal
                                          usprawiedliwiac ze moze jezus nie mial na mysli tego co powiedzial moze "jeden
                                          dzień u Pana jest jak tysiąc lat".

> Jest również
                                          > niewykluczone, że oryginał i tej ewangelii był napisany w języku aramejskim, a
                                          > na pewno znajdują się tam fragmenty tłumaczeń z tego języka na grekę. Niektóre
                                          > zresztą błędne. Na przykład taki fragment:
                                          >
                                          > Nierozumni! Czyż Stwórca zewnętrznej strony nie uczynił także wnętrza? Raczej
                                          > dajcie to, co jest wewnątrz, na jałmużnę, a zaraz wszystko będzie dla was czyst
                                          > e
                                          > (Łukasz 11:41).
                                          >
                                          > Fragment ten jest zupełnie bezsensowny i na nic tu teologiczne bajdurzenie, aby
                                          > go objaśnić. Problem tkwi w tym, że aramejskie "jałmużna" zakkau zostało
                                          > wstawione zamiast aramejskiego "oczyścić" dakkau. Błąd ten jest ewidentnie
                                          > widoczny, gdy porównamy ten fragment z odpowiednikiem w Mateuszu, gdzie tekst
                                          > jest poprawny i ma sens: Faryzeuszu ślepy! Oczyść wpierw wnętrze kubka, żeby i
                                          > zewnętrzna jego strona stała się czystą. (Mateusz 23:26). "
                                          >
                                          > www.racjonalista.pl/kk.php/s,2451
                                          > A więc być może nawet dwie ewangelie były pisane po aramejsku.
                                          >
                                          > Wpisz sobie w google "aramejska ewangelia" i zobaczysz jak wielu tak myśli i że
                                          > ja nie wyssałem tego z palca. Myślę, że świat nauki jest w tej kwestii
                                          > podzielony, ale większość się skłania za tym, że oryginał Ewangelii wg Św.
                                          > Mateusza był pisany po aramejsku.
                                          >

ja rowniez sie sklaniam, ale fakty sa takie ze najstarsza zachowana kopia jest
                                          po grecku. obecny kanon biblii byl dla prowincji rzymskich i byl pisany po
                                          grecku. stad zachowaly sie teksty greckie a zydowskie nie. stad tez pilat
                                          (rzymianin mowiacy najprawdopodobniej po grecku) jest sprawiedliwy jak aniolek a
                                          zydzi nie. stad tez przez cala ewangelie slyszymy ze zydzi musza zginac

jak juz jestes na stronie
                                          • fiat_lux Re: Wyborcza donosi: 29.04.06, 05:36
                                            jak juz jestes na stronie racjonalista, to moze odwdzieczysz sie im za tak
                                            potrzebne ci teksty poprzez zakup tego artykulu?
                                            www.racjonalista.pl/ks.php/k,1011
                                            • duch_zenona Re: Wyborcza donosi: 02.05.06, 06:05
                                              Szanowny fiacie.

Już cię przejrzałen i wiem w jakim kierunku chcesz skierować dalsze tory naszej
                                              dyskusji.

W twoim interesie jest, by nasze rozważania rozmydlić, żeby temat rzekomo
                                              antysemickich czterech Ewangelii pozostawić nierostrzygnięty a dyskusję
                                              skierować na tematy typu "dlaczego tak późno powstały ewangelie", "dlaczego
                                              żaden z apostołów - świadków nie napisał ewangelii, dlaczego wg ciebie ewangelie
                                              były przepisywane, gdzie zaginęły inne ewangelie, itd, itd. Jestem nawet gotowy
                                              podjąć temat rzekomej ewangelii Judasza i innych takich rzeczy w które ty jako
                                              ateista wierzysz (ateista wierzy?) a ja nie. Jestem otwarty na dyskusję, ale
                                              póki co chcę nacieszyć się swoim nieuchronnym zwycięstwem.

Nie jestem w stanie odpowiedzieć na wszystkie twoje podteksty. Uważam, że
                                              dowiodłem bardzo dużo, że ewangelie nie są antysemickie i w moim interesie jest
                                              zakończyć całą dyskusję

Wiem, że teraz będzie twoja kolej, żeby wyznaczyć temat następnej dyskusji a
                                              póżniej będzie moja kolej.

Czy masz jakiś pomysł, kto z nas ma decydować kiedy temat dyskusji ma się kończyć?

Wiem, że jak nie dam się zbić z tematu, to z tobą wygram. Wprawdzie będzie tylko
                                              1:0, ale dobre i to. Najgorsze jest to, że szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie
                                              jak ma przebiegać koniec dyskusji i przejście do następnego, wyznaczonego przez
                                              ciebie tematu.

I have no idea,

jak podobno powiedział kiedyś Konfucjusz, aczkolwiek tego żadne źródła
                                              historyczne nie potwierdzają, ponieważ tak sobie przed chwilą zmyśliłem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka