Dodaj do ulubionych

Konopnicka - lesbijka

26.04.06, 23:48
Czy w oficjalnych biografiach dumy naszego miasta taki fakt jest w ogóle
wspominany? Czy mówi się tylko o nieszczęśliwym małżeństwie? Bo to jest
prawda: Konopnicka była lesbijką. Najtrudniej chyba jest pogodzić się z
tą "szkodliwą plotką" szkole, której patronką jest poetka. Ale hipokryzja to
już inny temat. A może okaże się, że Konopnicka nie jest z Suwałk?:/ Dla
zainteresowanych polecam opis książki m.in. o naszej krajance:
ksiazki.wp.pl/wiadomosci/id,31436,wiadomosc.html
Obserwuj wątek
    • filikander Re: Konopnicka - lesbijka 27.04.06, 10:46
      Zupełnie nie rozumiem problemu. Lesbijka czy nie - jakie to ma znaczenie. Ja
      nikomu pod kołdrę nie zaglądam i nie życzę sobie, żeby ktoś mi zaglądał. Istotne
      jest to, że Konopnicka była wybitną pisarką dla dzieci, jedną z najlepszych na
      świecie, i tyle. A czy była lesbijką, czy nie, nie ma w tym wypadku żadnego
      znaczenia.
      • oginn Re: Konopnicka - lesbijka 27.04.06, 12:13
        filikander napisała:

> Zupełnie nie rozumiem problemu. Lesbijka czy nie - jakie to ma znaczenie. Ja
        > nikomu pod kołdrę nie zaglądam i nie życzę sobie, żeby ktoś mi zaglądał.
        Istotne
        > jest to, że Konopnicka była wybitną pisarką dla dzieci, jedną z najlepszych na
        > świecie, i tyle. A czy była lesbijką, czy nie, nie ma w tym wypadku żadnego
        > znaczenia.

A jakie znaczenie ma jej nieudane małżeństwo, o czym można się dowiedzieć albo
        to, że pochodziła z Suwałk? Wszelkie fakty i ciekawostki z życia sławnych ludzi
        są godne wzmianek w ich biografii.
    • ironicznyprostaczek Re: Konopnicka - lesbijka 27.04.06, 10:50
      gdyby ktoś zeskanował ten fragment o konopnickiej

w tym świetle nie bez znaczenia jest fakt, że jej biografię i twórczość w
      zbiorowym dziele "Obraz literatury polskiej XIX w." ( podręczniku akademickim)
      opracowała maria janion, znana profesor gender study, nazywana pajęczycą,
      promotorka m.in kazi szczuki, feministki czy agnieszki graff od lesbijek właśnie,
      • paug_suw Re: Konopnicka - lesbijka 27.04.06, 16:43
        proszę o wyjaśnienie: w jakim świetle nie bez znaczenia jest fakt, że biografię
        i twórczość Konopnickiej w jednym z podręczników akademickich opracowała Maria
        Janion, znana profesor gender study, etc.? czy to jakaś konkluzja, czy może
        aluzja?
        aha, i coś takiego jak "gender study" nie istnieje, w nomenklaturze
        akademickiej występuje nazwa GENDER STUDIES. I czy pan jest na "Ty" z Kazimierą
        Szczuką? a może z Manią Janion też?
        • ironicznyprostaczek Re: Konopnicka - lesbijka 27.04.06, 19:54
          to taka aluzja potwierdzająca fakt orientacji i nie tylko seksualnej u marii
          konopnickiej w tej nowej książce o lesbijkach, to wymaga rzecz jasna przyjrzenia
          się temu, ale może też nic nie znaczyć, to może być przypadek że akurat maria
          janion ( ponoć lesbijka odnośnie m.żmigrodzkiej - jak mówił pewien znajomy prof.
          m.inglot) napisała o konopnickiej w obrazie, a może nie... ale to się łączy
          jedno z drugim tematycznie ( motywem jak to się mówi w krytyce literackiej i w
          policji :)).

nie znam się prywatnie z paniami badaczkami literatury, ale zamieniłem kilka
          słów kiedys z janion na jej seminarium doktoranckim w warszawie, na które
          chodziła kazimiera szczuka i najwięcej ze wszystkich uczestników (ok 50-100
          osób) mówiła o różnych książkach, mozna powiedzieć, że tam nauczyła się gadać o
          ksiażkach, ja chodziłem tam 4 lata temu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka