Dodaj do ulubionych

Czy ktoś z was był w Lublinie?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.06, 22:09
Zaglądam często na wiele forów polskich, najczęśćiej na forum krakowskie i
lubelskie. Na forum lubelskim szaleją całe zgraje zakompleksionych oszołomów
opluwających własne miasto i opowiadających jaką tą "ostatnią dziurą" ono
jest. Dosłownie coś niewiarygodnego. Co rusz wybucha awantura w stylu "Lublin
Polska B - zapraszamy do Wrocławia". W naszym Białymstoku, mimo że miasto jest
młode i nie ma czegoś, co można by nazwać Starówką, a nawet Śródmieściem,
jakoś tak nie plujemy na nasz gród.
Bardzo lubię turystykę miejską a słyszałam że Lublin to jedno z najbardziej
malowniczo położonych i najbardziej bogatych w zabytki miast w Polsce. Jakie
są wasze opinie? Wybieram się do Krakowa z moim chłopakiem i pojedziemy trasą
o 35 km dłuższą niż przez Warszawę, mianowicie przez Międzyrzec Podlaski,
LUBLIN i SANDOMIERZ. Po drodze planujemy "sprawdzić Lublin".
Obserwuj wątek
    • kamilar Re: Czy ktoś z was był w Lublinie? 20.05.06, 22:12
      Nie bylem w Lublinie, ale opinie tych co byli były diametrialnie różne-od
      zachwyty po dezaprobatę.
      P.S. W tym roku planuje podróz do Krakowa tą samą trasą co Ty:)
      • Gość: datura Re: Czy ktoś z was był w Lublinie? IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 20.05.06, 22:37
        co prawda byłam w Lublinie tylko przejazdem, ale miasto wywarlo na mnie b
        pozytywne wrazenie. malownicze kamieniczki, jak ilustracja z jakiejs bajki,
        śliczne to było, chyba zreszta starówka (takie klimatyczne, z odpadajaca farba
        itd, jak zreszta w wiekszosci polskich miast). poza tym zapamietalam ze maja
        tam tez tzw kucheny/ cebulaki, jak w Białymstoku (w koncu kresy wsch), no i ze
        łatwo jest sie przez Lublin przedrzeć jadąc na stopa ;)
        • Gość: bellini Re: Czy ktoś z was był w Lublinie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.06, 23:02
          własnie się niedwno z lublina wyprowadziłem, po 10 latach mieszkania, miasto
          fajne na wycieczke ale pozatym niemili, zakompleksieni mieszkańcy rdzenni,

nie dobre miejsce na zycie dla czlowieka wychowanego na podlaskiej goscinnosci

ale zwiedzanie polecam
    • fiat_lux Re: Czy ktoś z was był w Lublinie? 20.05.06, 23:09
      lubli ma swoj bialystok
      pl.wikipedia.org/wiki/Bia%C5%82ystok_%28wojew%C3%B3dztwo_lubelskie%29
    • Gość: Jaco Re: Czy ktoś z was był w Lublinie? IP: 82.111.48.* 22.05.06, 19:31
      Spedzilem w Lublinie najfajniejszy okres w zyciu czyli studia. Poprostu super
      miasto!!! JEsli chodzi o standard zycia podobne do bialegostoku ale wg mnie
      sporo ladniejsze.Teraz jednak jestem w Plymouth w Anglii gdzie jest jeszcze
      ladniej. Pozdrawiam Polske i Bialystok.
      • junior.senior Re: Czy ktoś z was był w Lublinie? 22.05.06, 19:33
        To prawda, wiekszosc mieszkancow Lublina pluje ile wlezie na to miasto. Własne
        niepowodzenia zrzucają na Lublin. Nigdy nie słyszałem w Rzeszowie by ktoś
        nazwał to miasto Polską B, jak już to nazywają Polską A. Powiedz lubelakowi że
        jego to miasto to dziura - przytaknie. A powiedz mieszkancowi Rzeszowa -
        zbluzga albo da w pysk. To jest ta roznica. Smutne ze w Lublinie nie ma
        patriotyzmu lokalnego.
    • junior.senior Re: Czy ktoś z was był w Lublinie? 23.05.06, 13:06
      www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=328516
      Zapraszam do Rzeszowa. Pozdrawiam.
      • fotel_prl Re: Czy ktoś z was był w Lublinie? 23.05.06, 15:33
        ale brednie ja tu wyczytuje, straszne!!!

po pierwsze mieszkancy Lublina nie wrzucaja na wlasne miasto (podany przyklad na
        forum) tylko tzw. TROLE-osoby z innych forow regionalnych wchodzace na lubelskie
        i wysmiewajace miasto, jesli nie wierzycie to linki:

-forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=62&w=38818901

-forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=62&w=41149038

-forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=62&w=37542901 szczegolnie przczytajcie
        -forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=62&w=37542901&a=37624364

-forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=62&w=35287139 (szczegolnie tekst o
        duzych polskich miastach tj. Elblag, Olsztyn...

-forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=62&w=42122832

glownie chodzi tu o osoby z Rzeszowa, ktore wchodzily na forum lubelskie i
        zakladaly takie oto watki (junior.senior nalezy oczywiscie do nich, takze
        ukrywajacy sie pod innymi linkami)

pieprzenie ze w Lublinie nie ma swiadomosci lokalnej to bzdura. jedni sie
        utozsamiaja z tym miastem bardziej inni mniej a niektorzy w ogole, z reszta jak
        w kazdym innym miescie w Polsce. a teksty typu ze mowia o Rzeszowie co najmniej
        o Polsce A ,a nigdy w zyciu ze to Polska B pozostawiam bez komentarza ,bo sa
        wytworem chorej psychiki mikaela/junior.senior/signal itp. Ze tez nie znudzilo
        mu sie jeszcze wchodzic na nasze forum. po prostu mieszkancy Lublina olewaja juz
        w wiekszosci takie posty ,a tym bardziej nie wchodza i nie wypisuja czego Rzesow
        nie ma i na pewno miec nie bedzie w niedalekiej przyszlosci ,lub w ogole:

-zrobiono centrale PZU na Polske wschodnia... w Lublinie
        -sortownia poczty jednak bedzie wybudowana
        -rzeszowscy parlamentarzysci musieli interweniowac u ministra aby w Rzeszow nie
        byl wlaczony do centrali (z siedziba w Lublinie) okregu elektrowni na wschodnia
        Polske
        -zeby dojechac do wawki z rzeszowa pociagiem trzeba jechac ,albo przez krakow
        ,albo przez lublin ,wiec wysmiewanie sie z dwa razy wiekszego miasta i to tym
        bardziej na innych forach jest zalosne.

poza tym jestem na waszym forum i odpisuje jedynie dlatego ze ten link znalazl
        sie na lubelskim forum GW.

A jesli ktos ma jakies watpliwosci to zapraszam na priva i moge wiecej linkow
        podrzucic.

pzdr.
        • junior.senior Re: Czy ktoś z was był w Lublinie? 23.05.06, 15:59
          Odpieprz się głupi buraku ode mnie bo nie rozumiesz treści czytanego tekstu.
          Napisałem że Rzeszowianie nigdy by tak nie nazwali swojego miasta, a ty
          przygłupie mówisz o innych. Nie wchodze na wasze wymierające forum już od
          miesięcy. Masz kompleksy to lecz je gdzie indziej.
          • junior.senior Re: Czy ktoś z was był w Lublinie? 23.05.06, 16:01
            Po drugie kogo obchodzi centrala TP, Rzeszów będzie mieć bazę Ryanair (TVP
            Rzeszów podała wczoraj), ma szanse na osrodek Boeinga i Siemensa. Takze wiele
            inwestycji panstwowywch - sad rejonowy, sortownia poczty, rozbudowa terminalu.
            Remont torów Rzeszów-Wawa już się zaczął.
            • fotel_prl Re: Czy ktoś z was był w Lublinie? 23.05.06, 16:18
              ja mam leczyc kompleksy? tylko jakie bo takowych nie mam => dwa lotniska w
              najblizszej przyszlosci :P

-sad rejonowy to bez kitu zajebista panstwowa inwestycja na miare europejska

-poczta oficjalnie sie wycofala z robienia sortowni w reszowie w przeciagu kilku
              lat a lbn trwa aktualizacja dokumentow a juz sa robione drogi serwisowe

-nie mowilem tu o centrali TP tylko o tym wszystkie firmy i urzedy jesli maja
              tylko jedno swoje przedstawicielstwo na cala sciane wschodnia to lokuja sie w
              lublinie a pierwsze przyklady z glowy to wymienione juz wczesniej PZU, TP
              (odbrze ze mi przypomniales), Orange, centrala energetyczna

-dla mnie inwestycja panstwowa jest np budowa obwodnicy lubelskiej za 1,2mld a
              nie sadu okregowego czy rejonowego za 20 czy iles mln

jesli chcesz sie dalej licytowac to zapraszam na

-www.skyscrapercity.com/forumdisplay.php?f=234 tam nawet na oko widac
              ile jest iwnestycji w Rz a w L

Zaczales mnie wyzywac z jakiego powodu, dlatego ze jestes nadpobudliwy i
              psychiczny w niektorych momentach to musisz sie wyzywac an forum. czlowieku badz
              czlowiekiem, po prostu takimi tekstami jak Rz to co najmniej Polska A osmieszasz
              sie. cala sciana wschodnia to Polska B. wyskocz z takim Rz Polska A gdzie w
              wawce to cie wysmieja i twoje miasto wiec sie zastanow co mowisz.
              • junior.senior Re: Czy ktoś z was był w Lublinie? 23.05.06, 16:25
                I kto tu ma kompleksy? Ja uważam że Rzeszów to Polska A, ma lotnisko, 8%
                bezrobocia, wysoki dochód na mieszkanca - nie dorównuje mu żadne miasto w
                przedziale 100-200 tys. Taka jest prawda. Jesli swoje miasto uwazasz za Polske
                B to ty masz kompleks. Cala sciana wschodnia czyli np. Nowogard, Swidwin (50%
                bezrobocia) to Polska A prawda a Rzeszów czy Krosno (8%, 2 razy wyzszy dochod)
                to B. Głupota totalna. Rzeszów póki co ma wiecej inwestycji niz Lublin co jest
                dosc smieszne biorac pod uwage wielkosc miasta. Sortownia poczty powstanie.
                Wasze dwa lotniska to kompletna mrzonka, na razie nie macie zadnego. Obwodnica
                lubelska za 1.2 mln to fantasmagoria, a na autostrade nie macie szans nawet za
                20 lat. Rzeszow zajmuje wysokie miejsca w rankingach, w przeciwienstwie do
                Lublina. Zycze wam dobrze ale z takimi kompleksami nie zajedziecie daleko.
              • junior.senior Re: Czy ktoś z was był w Lublinie? 23.05.06, 16:26
                A mi chodziło o to, skoro nie zrozumiałes, ze w Rzeszowie nikt nie mówi o swoim
                mieście Polska B a jak juz bawi sie w podzialy to klasyfikuje go do A, a w
                Lublinie takie okreslenie swojego miasta widac na kazdym kroku - nawet ty to
                potwierdzasz.
                • fotel_prl Re: Czy ktoś z was był w Lublinie? 23.05.06, 16:36
                  wybuchasz agresja i kipisz nia. ja nie mam kompleksow. pytam sie jakie
                  konkretnie inwestycje? oswietlenie I LO :P? powiedz konkretnie.

mowiac o rzeszowie polska A sam narazasz sie na smiech. ja mowie o lublinie
                  polska B bo taki podzial w kraju istnieje i niezmienisz tego ,a dotyczy to
                  rowniez i rzeszowa ze to polska B, choc zgadzam sie z toba ze nasze miasta sa
                  zdecydowanie wieksze od tyych co uwazane sa za polske A ,ale stereotyp w kraju
                  juz taki mamy i bynajmniej ja nie przyrownuje materialnie naszych maist na
                  polske B tylko stereotypowo jak to robi kazdy przecietny polak w tym kraju.

dostalismy kase na lotnisko w swidniku na ten rok, niedzwiada ma podpisane umowy
                  z inwestorami strategicznymi i wykup gruntow w 80%, jasionka nie dostanie w tym
                  roku pieniedzy na rozbudowe terminala bo wasi parlamentarzysci cos spieprzyli,
                  poza tym w lublinie juz sie robi obwodnica tzw. srodmiejska. a autostrada
                  brzebiega przez rzeszow tylko i wylacznie z tego powodu ze idzie na ukraine, my
                  za to bedziemy mieli 3, albo 4 ekspresowki ktore roznia sie jedynie tym ,ze za
                  jazde po nich sie nie placi ,a za autostrady tak.
                  • junior.senior Re: Czy ktoś z was był w Lublinie? 23.05.06, 16:38
                    Jesteś skończonym kretynem. Taki podział kraju nie istnieje i nie masz na to
                    argumentów. Widziałem podobnej wielkości miasta na zachodzie i wiem jak tam sie
                    zyje - po prostu gorzej niż w Rzeszowie. A jesli narazam sie na smiech to co
                    najwyzej tak zakompleksionych głupków jak ty.
                  • junior.senior Re: Czy ktoś z was był w Lublinie? 23.05.06, 16:40
                    Aha i jeszcze jedno - mieszkałem przez ponad rok w Szczecinie i mówiłem że
                    jestem z Rzeszowa - nigdy nikt nie powiedział mi o takim podziale czy o tym by
                    go uznawał, więc twoją pisaninę traktuję jako brednię masochisty z Lublina.
                    Stereotypy padają gdy ktoś tylko przyjedzie do Rzeszowa - sam pokazałem miasto
                    wielu osobom z zachodu i bardzo im się podobało, nigdy by go tak nie nazwały.
                    Rzeszow to 21 gmina w kraju pod względem dochodu na mieszkanca. A jesli chodzi
                    ci o media - moge pokazac ci link gdzie Mysliborz koło Gorzowa nazwano Polską
                    D. I co z tego?
    • kalasanty76 mhm 23.05.06, 15:43
      Za pierwszym razem Lublin zrobił na mnie wrażenie. Za drugim i następnymi już
      nie tak. Oprócz fajnego dreptaka i starówki, Lublin to miasto jak miasto
    • andrzej.sawa Re: Czy ktoś z was był w Lublinie? 23.05.06, 16:10
      Nie kieruj się "opinią" opluwarzy.Takich palantów możesz znależć wszędzie.To są
      cymbały,które chcą zaistnieć.Umysłowo można ich poruwnać z głupimi lewakami.Oni
      tak mają.
      A przy okazji wpadnij do Chełma,Zamościa i w malownicze okolice.Pooglądaj
      zdjęcia na forum zdjęciowym Lublin.
      • andrzej.sawa Re: Czy ktoś z was był w Lublinie? 23.05.06, 16:11
        NO i trafiły mi się literówki - przepraszam za brak korekty.
        • junior.senior Re: Czy ktoś z was był w Lublinie? 23.05.06, 16:16
          Za wiekszosc prowokacji odpowiada petit7/j.laskowice/robertrobert2 z Jelcza-
          Laskowic. Za pozostale - Bydgoszczanin ktory chciał oczernić Toruń jako
          mat.rubinkowo (podszywajac sie pod mieszkanca Torunia obrazal Lublin, po czym
          jako Bydgoszczanin przeprosił za Toruń). Dankowalski to warszawiak - wyraził
          swoją opinię i ma do tego prawo.
          • fotel_prl Re: Czy ktoś z was był w Lublinie? 23.05.06, 16:21
            ale jakos za czesto te opinie wyrazane sa a pod nimi notka czy uwaga ze rzeszow
            przy tym to metropolia itd.

wiesz co nie obchodzi mnie to tylko jak czytam takie brednie to mi sie flaki
            przewracaja i mi sie smiac chce.
            • junior.senior Re: Czy ktoś z was był w Lublinie? 23.05.06, 16:27
              To wy zaczeliscie i wasz troll prezu rok temu, pretensje miejcie do siebie - od
              nas nie widze by ktos wchodzil na wasze forum, bo wobec was na pewno nie mamy
              kompleksów!
              • junior.senior Re: Czy ktoś z was był w Lublinie? 23.05.06, 16:29
                Poki co ta "metropolia" nie ma porzadnego kina czy sklepów - nigdy nie
                chciałbym tam wyjechac, już wolę Rzeszów - cywilizacyjnie 20 lat do przodu.
                Sprawdz w archiwum GW skad pisze dankowalski, petit7, mat.rubinkowo i inne
                trolle - zdziwisz sie ze nie z Rzeszowa.
                • fotel_prl Re: Czy ktoś z was był w Lublinie? 23.05.06, 16:40
                  a skad? zobacz na forum rzeszow ,te same osoby :P

tak w ogole to zaczales ty => mikael

nie bede sie z toba spieral ,po prostu sam to powiedziales ze rzeszow nie ma
                  konkurenta w miastach 100-200tys , a jak dobrze wiesz lublin ma dwa razy wiecej.
                  2/3 liczzby ludnosci rz to liczba ilolsci studentow w l, sam widzisz obraz i skale.
                  • junior.senior Re: Czy ktoś z was był w Lublinie? 23.05.06, 16:41
                    Skoro musisz porównywać się do Rzeszowa to już twój problem, to innego rodzaju
                    miasta, porównaj do Bydgoszczy czy Szczecina - i oprócz braku lotniska nie
                    wypadnie tak źle. Po co ponizasz swoje miasto, dlatego że kilku poznaniaków
                    pisze głupoty na forum?
                    • junior.senior Re: Czy ktoś z was był w Lublinie? 23.05.06, 16:44
                      Skoro mówisz że mało się dzieje, bo nie piszmy o tym na SSC:

Inwestycje w Rzeszowie na najbliższe lata:

* Sortownia Poczty Polskiej (CE-R)
                      * Biurowiec sądu rejonowego
                      * Centrum Cushman (dwa razy wieksze niz wasza Plaza Lublin)
                      * Hotele Grand i Radisson
                      * Preinkubator akademicki
                      * Rozbudowa strefy S1 i S2 parku technologicznego
                      * Budowa 4 dużych osiedli łącznie blisko 120 bloków, plus setki domów
                      jednorodzinnych
                      * Centrum olimpijskie Politechniki Rzeszowskiej
                      * Laboratorium Lotnicze
                      * Baza techniczna Ryanair
                      * (potencjalna) Ośrodek szkoleniowy Boeing
                      * (potencjalna) Ośrodek naukowo-badawczy Siemens
                      * Laboratorium biologiczne UR
                      * Campus WSAiZ
                      * Kompleks naukowo-dydaktyczny UR (300 mln zł)
                      * Szpital kardiochirurgiczny (otwarcie za miesiąc)
                      * Ośrodek rehabilitacyjno-edukacyjny
                      * CH Nowe Miasto (84 tys. m.kw., w budowie)
                      * CH Nowy Swiat (42 tys.m, multipleks itd.)
                      * CH Casta Invest (7 sklepów wielkopow. plus multipleks)
                      * Rozbudowa sieci darmowego internetu (www.resman.pl)
                      * Rozbudowa i modernizacja stadionu
                      * Przebudowa płyty rynku
                      * Mała obwodnica (120 mln zł)
                      * Autostradowa obwodnica (2009)
                      * Poprawa infrastruktury - wiadukty, mosty, poszerzanie ulic
                      * Podświetlenie starego miasta, estetyzacja

Rzeszow złożył projekty na sumę 1.6 mld zł na kilka najbliższych lat. To 10
                      razy więcej niż przez ostatnie lata kiedy i tak dużo się działo i kiedy miasto
                      weszło do czołówki pod względem wskaźnika bezrobocia i dochodu gminy na
                      mieszkanca. Nie wymieniam dziesiatek mniejszych inwestycji w oparciu o lokalny
                      kapitał.
    • junior.senior Moja opinia o Lublinie 23.05.06, 17:02
      Moja opinia o Lublinie - stosunkowo duże, w miarę bogate miasto na wschodzie
      kraju. Ważny ośrodek uniwersytecki i kulturalny. Pewne zapóźnienia rzeczywiście
      są - np. brak lotniska - i życzę aby powstało jak najszybciej. Ale ogólnie
      miasto w niczym nie gorsze np. od Bydgoszczy. Co jest sukcesem, bo to miasto
      tradycyjnie od pokoleń polskie, a nie zasiedlone Polakami (z reguły zza Buga)
      które nie korzysta z dobrodziejstw poniemieckiej infrastruktury. Problemem są
      mieszkańcy którzy lubią sami siebie poniżać. O podziale na Polskę A i B a od 2
      lat jeżdżę przynajmniej raz w tygodniu po kraju - słyszałem dwa razy - i zawsze
      w Poznaniu. Raz Polską B pewna kobieta określiła Bieszczady (zapewnie Rzeszów
      też miała na myśli), a raz poznaniak z którym rozmawiałem powiedział właśnie o
      Rzeszowie, że gdyby miał klasyfikowac - to do A. Ostatnio co tydzień jestem na
      Śląsku i ludzie nic tam nie mają do Rzeszowa - ich stosunek do miasta jest
      wręcz pozytywny. Mam tam dziewczynę, ktora mowila ze nigdy nie spotkała się z
      poniżaniem Rzeszowa czy tego regionu. W rzeczywistosci ludzie ktorzy mowia o
      tym podziale mają kompleksy i potrzebują się wyżyć - w końcu mieszkają w tym
      zacofanym kraju, najgorszym w UE wiec moga sie pocieszyc, ze ktos ma gorzej. W
      Rzeszowie rzadko słyszałem by ktoś narzekał na to miasto czy mowil ze jest
      biedne, tym bardziej szokiem było dla mnie czytać takie opinie w necie. Ja
      żyłem tam tak jak chciałem, na poziomie, niczego mi nie brakowało, a przez rok
      mieszkania na zachodzie poznałem smutne realia m.in. małych poniemieckich
      miastezek i dawnych PGRów. Nie życzę żadnemu mieszkancowi Rzeszowa by przyszlo
      mu tam kiedys mieszkac.
      • Gość: mm Re: Moja opinia o Lublinie IP: *.pl / *.enterpol.pl 23.05.06, 20:05
        www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=299864&page=17&pp=20
        na dole strony zdjęcia ze Śródmieścia. Zapraszam.
        • Gość: mm Re: Moja opinia o Lublinie IP: *.pl / *.enterpol.pl 23.05.06, 20:08
          sam jestem mieszkańcem Lublina, w Rzeszowie jestem parenaście razy do roku.
          Liotnisko zawsze możemy zbudować, centra handlowe tez, ale Rzeszów NIGDY nie
          będzie miał takiej Starówki i Śródmieścia jakie ma Lublin. Wycieczke polecam. Po
          Polsce podróżuje dużo i często więc mam porównanie. Lublin jakoś znacząco nie
          odbiega od innych maist w Polsce. Wiadomo, że nigdy nie będzie Warszawą czy
          Krakowem, ale jest bardzo oryginalne i w porzadku. Mieszka sie do całkiem OK.!
          Pozdrawiam
          • duch_zenona Re: Moja opinia o Lublinie 23.05.06, 20:20
            Lublin jest niewątpliwie ładniejszym miastem niż Białystok. Dawno już tam nie
            byłem i trzeba będzie kiedyś to miasto odwiedzić.

Największym atutem Białegostoku jest jego położenie. Blisko są piękne lasy,
            jeziora, itd.
          • junior.senior Re: Moja opinia o Lublinie 23.05.06, 20:52
            MM - jedyne w czym odstaje Lublin od podobnych miast to brak lotniska - i
            obyscie mieli je jak najszybciej (pewnie nie uwierzysz ale jestem
            Rzeszowianinem :)) Brak autostrady nie swiadczy o zacofaniu bo nie ma jej tez
            Gdansk, Warszawa (!) czy Bydgoszcz. Lublin ma piękną starówke, Rzeszów też
            niebrzydką ale niestety małą. Obu miastom życze jak najlepiej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka