Dodaj do ulubionych

Jak dobrze mieć sąsiada

IP: 64.132.239.* 31.05.06, 17:08
"Niestety, na imprezie zorganizowanej na Starym Rynku przez łomżyński
magistrat nie zjawiły się tłumy."

"Jeden pan zamierzał urządzić święto na swoim tarasie, kupił dziesięć
kilogramów kaszanki i zaprosił sąsiadów."

:-)))))))))
Postaw się a zastaw się, toż to ponad pół puda kaszanki... Trza będzie
zacisnąć pasa przez najbliższy miesiąc. No ale kulturka jest...

miasta.gazeta.pl/bialystok/1,35235,3382966.html
Obserwuj wątek
    • Gość: lomzza Re: Jak dobrze mieć sąsiada IP: 64.132.239.* 31.05.06, 17:12
      zazdriscis nam?
      • Gość: idzikczortu Re: Jak dobrze mieć sąsiada IP: *.sub-66-174-79.myvzw.com 31.05.06, 17:38
        A jest czego zazdroscic.
        Na ten przyklad, w lepiej zorganizowanych dzielnicach Nowego Jorku, poza
        Manhattanem, tam gdzie sa lokalne niewielkie koscioly, zazwyczaj na koscielnej
        tablicy ogloszen, kazdego roku poczynajac od konca maja, pojawiaja sie
        harmonogramy "ulicznej wspolnoty". I tak, na czas weekend'u, wybrana ulica jest
        zamykana dla ruchu na caly dzien, a dla dzieci sprowadza sie rozne takie
        karuzele z muzyka i cuda niewidy. Starsi wystawiaja przed domy stoly z lekkimi
        potrawami a do tego napoje z piwa lub wina. Slowem, wielka frajda wszystkim z
        tej ulicy a jednoczesnie szansa aby sie poznac nawzajem i potem wzajemnie sie
        ostrzegac gdy jakies podejrzane typy "sprawdzaja" ulice.
        • lindow1 Re: Jak dobrze mieć sąsiada 01.06.06, 12:30
          Ja robię takie spotkania od kilku lat na swoim piętrze. Sąsiedzi mają za
          zadanie przynieść własne szkło. W tym roku przynieśli nawet ciasta i jakąś
          wodeczkę. I jest to miłe spotkanie, bo przychodzą uśmiechnięci, radośni,
          wyluzowani na te kilkanaście minut.
          • zewsi Re: Jak dobrze mieć sąsiada 01.06.06, 12:46
            lindow1 napisał:

> Ja robię takie spotkania od kilku lat na swoim piętrze. Sąsiedzi mają za
            > zadanie przynieść własne szkło. W tym roku przynieśli nawet ciasta i jakąś
            > wodeczkę. I jest to miłe spotkanie, bo przychodzą uśmiechnięci, radośni,
            > wyluzowani na te kilkanaście minut.

To jacyś supersprinterzy z nich. :-)
        • Gość: juniorek Re: Jak dobrze mieć sąsiada IP: *.csk.pl 01.06.06, 21:07
          ciekawe co mówisz - taka inicjatywa podoba mi się. U nas chyba raczej nie do
          przyjęcia. Conajmniej połowa mieszkanców tak by się integrowała, że zażygaliby
          ulice, chodniki itp. Do tego wokoło biegajace samopas psy zasrałyby kępki cudem
          ocalałej trawy. A poważnie - takie spotkania integracyjne o jakich napisałeś to
          najlepsza droga do walki o porządek wokół własnych bloków, osiedli itp., dobra
          droga do poznania sie bliżej. Ech, ale co z tego?
    • Gość: mala mi Re: Jak dobrze mieć sąsiada IP: *.gdynia.mm.pl 31.05.06, 21:59
      hiip hip huraaa-łomża oprócz wymienienia w 'Klanie' przy okazji obciachowej
      postaci drugoplanowej typu Cesia wsławi się teraz kaszanką sąsiedzką-jednakze
      ja się czuje lokalnie-patriotycznie usatysfakcjonowana.
      Łomżynianka, co teraz w Gdyni mieszka;]
      • Gość: wkoronkiewicz Re: Jak dobrze mieć sąsiada IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 01.06.06, 11:31
        szkoda, że w Białymstoku nie było podobnej imprezy.
        ale może warto robić podobne spotkania nie tylko jeden raz w roku?
        • Gość: Stanisław Re: Jak dobrze mieć sąsiada IP: *.pools.arcor-ip.net 01.06.06, 22:43
          Ale było w Grybowie.
          Brawo Grybowo!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka