Dodaj do ulubionych

Cerkiew prosi o zwrot

08.09.06, 18:41
ww6.tvp.pl/2834,20060908392498.strona
Obserwuj wątek
    • duch_zenona Re: Cerkiew prosi o zwrot 08.09.06, 18:43
      Widzę, że przed wyborami samorządowymi cerkiew staje się dziwnie aktywna...
      • nekroskop88 Re: Cerkiew prosi o zwrot 08.09.06, 18:46
        Za to kościół rozkrada państwo aktywnie cały rok.
        • duch_zenona Re: Cerkiew prosi o zwrot 08.09.06, 19:06
          A ja myślałem, że to komuchy rozkradli i uwłaszczyli Polskę a kościół zbudował
          to państwo i pozwolił przetrwać narodowi ciężkie lata zniewolenia.
          • nekroskop88 Re: Cerkiew prosi o zwrot 08.09.06, 19:17
            > a kościół zbudował
            > to państwo

:-)))))))))))))))
            • Gość: Łomża Re: Cerkiew prosi o zwrot IP: *.lomza.mm.pl 08.09.06, 19:22
              Miąłem z historii na maturze 6 .więc uwierz mądrzejszym ,że zbudował . Do
              Jawingów nie dotarł dlatego możecie życ na ich ziemiach
              • Gość: Łomża Re: Cerkiew prosi o zwrot IP: *.lomza.mm.pl 08.09.06, 19:23
                Ziemie cerkwi w Łomży zabrał specjalnym dekretem Piłsudski za kolaborację z
                zaborcą . Zgadnijcie jakim?
                • azp11 Re: Cerkiew prosi o zwrot 08.09.06, 19:30
                  Sądzę, że dekrety byłych zaborców nie są dziś zobowiązujące.
              • fiat_lux Re: Cerkiew prosi o zwrot 08.09.06, 19:36
                Gość portalu: Łomża napisał(a):

> Miąłem z historii na maturze 6 .więc uwierz mądrzejszym ,że zbudował . Do
                > Jawingów nie dotarł dlatego możecie życ na ich ziemiach

ja mialem na maturze 6. z plusem i ze sloneczkiem i zgadzam sie z nekroskopem

jestem za przestaniem "oddawania" i cerkwi i kosciolowi. ale tak sie niestety
                nie stanie. w koncu czarni zyja z podarowanego, tylko oddac cos z powrotem to
                juz ciezej
                • kotwicz69 Re: Cerkiew prosi o zwrot 08.09.06, 19:44
                  "...ja mialem na maturze 6. z plusem i ze sloneczkiem...."
                  chyba u alexa .....;)))
              • Gość: idzikczortu Re: Cerkiew prosi o zwrot IP: *.sub-66-174-79.myvzw.com 08.09.06, 19:58
                Sa ludzie (mlodzi i nie doswiadczeni?), ktorzy czegokolwiek sie nie dotkna to im
                rzecz wypada z reki.
                Cos mi sie widzi, ze biskup Jakub, po malo fortunnym politycznie - wojowniczym
                liscie do wojewody, wykonal byl wlasnie kolejny szybki ruch w skladzie
                porcelany, tluczac w drobny mak pare cennych okolicznosci po stronie mozliwego
                tzw., zalatwienia polubownego.
                Okazujac szacunek biskupowi Jakubowi, zakladam Jego zbozne intencje,
                uszczkniecia czego sie da, przy kazdej nadarzajacej sie okazji. Jednakze, Jego
                ranga wymaga by byl on swiadom, ze nie dziala w prozni. Nic juz i nigdzie w
                Polsce (pewnie poza sprawami duchowymi), nie lezy odlogiem. Biorac cos sobie
                trzeba tym samym odebrac to cos, innym. I tu widze olbrzymi problem. Lepiej by
                mu bylo nie zaczynac sprawy, jezeli nie ma przygotowania w chodzeniu po linie.
                A z linoskoczkami to bywa roznie, czesto-gesto spada taki z liny w przepasc.
                Dosc enigmatow.
                Sieganie po argument, iz jakas posiadlosc winna wrocic do kosciola prawoslawnego
                bo podczas okupacji carskiej okupant zabral to sila Polakom, by na tym miejscu
                postawic cerkiew, jest mieczem dwusiecznym. Wydobywa bowiem na nowo, plytko
                zakopany argument, iz okupant carski uzywal per fas et nefas religii
                prawoslawnej jako jednego z narzedzi do wynaradawiania Polakow, na ich ziemi!
                Argument, ktorym posluzyl sie biskup Jakub, verbatim, moglby byc uzyty takze
                przez inne denominacje religijne, ot chocby kosciol Luteransko - Ewangeliczny
                jako kolejna prosba o zwrot np., w Centrum Warszawy tych i tamtych dzialek bo po
                zdobyczach terytorialnych Hitlera, zbierali sie tam podczas wojny, zolnierze
                Wehrmachtu - w celach religijnych. I t.p. I t.d.
                • nekroskop88 Re: Cerkiew prosi o zwrot 08.09.06, 20:00
                  Biskup Jakub bierze przykład z Kościoła Katolickiego (agresywna polityka,
                  odzyskiwanie mienia), nie widzę w tym nic dziwnego.
                  • azp11 Re: Cerkiew prosi o zwrot 08.09.06, 20:14
                    Posądzasz biskupa Jakuba o naśladownictwo?
                    • nekroskop88 Re: Cerkiew prosi o zwrot 08.09.06, 20:30
                      Stwierdzam tylko, że teraz są bardzo dobre czasy dla czarnych.
                      • azp11 Re: Cerkiew prosi o zwrot 08.09.06, 20:41
                        A ty jesteś czarny?
                        • nekroskop88 Re: Cerkiew prosi o zwrot 08.09.06, 20:42
                          Nie jestem.
      • fiat_lux Re: Cerkiew prosi o zwrot 08.09.06, 19:36
        duch_zenona napisał:

> Widzę, że przed wyborami samorządowymi cerkiew staje się dziwnie aktywna...

jak dziecko jestes, wszystko cie dziwuje
        • duch_zenona Re: Cerkiew prosi o zwrot 09.09.06, 03:55
          Jeszcze mnie dziwuje dlaczego polska podobno autonomiczna cerkiew prawosławna
          wysuwa pretensje do dóbr, które ongiś zawłaszczyła imperialna rosyjska cerkiew
          prawosławna. Co innego, żeby moskale upomnieli się o te dobra.

Do du,y z taką autonomią, a biskupa Jakuba na lekcje logiki wysłać, nieprawdaż
          fiacie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka