nekroskop88 13.09.06, 09:13 Pewnie znowu będą ulubione kopuły Koczisssa w stylu rosyjskim :-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Bialostoczanin Re: Nowe Miasto: cerkiew z kopułami IP: *.csk.pl 13.09.06, 19:27 BARDZO LADNIE TO WYGLADA DOCZEKAC SIE NIE MOGE NA EFEKT . BOZE DOPOMUSZ PRZY PRACY !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hrabia ze stali nierdzewnej ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.06, 17:18 boja sie żeby nie ukradli? ja widziałem te kopuły na ziemi, wg mnie były pokrywane złotem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bialostoczanin Nowe Miasto: cerkiew z kopułami IP: *.csk.pl 13.09.06, 19:28 TO BARDZO LADNIE WYGLADA SZKODA ZE TYLKO NAZEKACIE ZAMIAST POPIERAC !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meg Re: Nowe Miasto: cerkiew z kopułami IP: *.chello.pl 14.09.06, 12:47 Z ciekawosci pytam, czy wygląd kopuły jest wspólmierny do religijności? Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Nowe Miasto: cerkiew z kopułami 24.09.06, 11:41 o tu można zobaczyć jak wygląda jedna z nich: images4.fotosik.pl/136/90c8a503e9f6c954.jpg zdjęcie MAR_tma z forum polskich wieżowców :) Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Nowe Miasto: cerkiew z kopułami 24.09.06, 11:55 O rzesz ku.., jaki shit!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kamilar Re: Nowe Miasto: cerkiew z kopułami 24.09.06, 11:54 "Specyficzny chrakter mają kopuły typu ruskiego, w kształcie cebul, często porównywalne do płomienia swiecy, bowiem mają one wyrażać płomienne modlitwy... Jednoczesnie są kojarzone z kroplami i symbolizują łaskę"- A. Laszuk, Prawosławie. Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Nowe Miasto: cerkiew z kopułami 24.09.06, 11:56 A czy my w Rosji mieszkamy, że się tu buduje w ten sposób? Grecja ma swój styl, Bułgaria, Rumunia też, nawet na terenach Polski buduje się inaczej, ale nie w Białymstoku! Jaki z tego wniosek? Niech każdy sobie go wysnuje!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kamilar Re: Nowe Miasto: cerkiew z kopułami 24.09.06, 12:14 JAki?? Kościoły w Polsce często też są jedynie recepcje wzorów z innych krajów. Co tu dużo mowić, Rosja może nie jest trzecim Rzymem, ale jest ważnym krajem prawosławnym. Zresztą wolę cerkiew w stylu rosyjskim niż koszmarki, jak w Hajnołce (albo to był Bielsk). Cerkiew Św. Mikołaja mamy w stylu greckim:) Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Nowe Miasto: cerkiew z kopułami 24.09.06, 12:21 Tyle że ta nie była budowana ostatnio, a znacznie wcześniej! Jaki wniosek, silna pro rosyjskość wśród wiernych, ot taki! Nie dziwię się, że na Białystok i mieszkańców mówią białorusy, jak ktoś przyjedzie z innej części kraju i zobaczy te wszystkie cerkwie, to faktycznie może poczuć się, jak na terenie Rosji, a nie w Polsce! Ważnym krajem prawosławnym, w którym to przez 80 lat burzono świątynie? Odpowiedz Link Zgłoś
kamilar Re: Nowe Miasto: cerkiew z kopułami 24.09.06, 12:28 koczisss napisał: > Tyle że ta nie była budowana ostatnio, a znacznie wcześniej! > > Jaki wniosek, silna pro rosyjskość wśród wiernych, ot taki! Wniosek nie jest uprawomocniony po prostu do wzorców rosyjskich w budownictwie sakralnym jest bliżej niż do Greckich. Wynika to z geografii. > Nie dziwię się, że na Białystok i mieszkańców mówią białorusy, jak ktoś > przyjedzie z innej części kraju i zobaczy te wszystkie cerkwie, to faktycznie > może poczuć się, jak na terenie Rosji, a nie w Polsce! To już jego problem, ja z powodu historii tego regionu nie mam kompleksów. Czemu Ci nie przeszkadza barok wileński, czy barok Włoski. > Ważnym krajem prawosławnym, w którym to przez 80 lat burzono świątynie? To już opowieśeść na inny wątek:( Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Nowe Miasto: cerkiew z kopułami 24.09.06, 12:36 Dlaczego ten barok mi odpowiada? Bo to jest w stylu łacińskim, w którym w Polsce zawsze się budowało, jesteśmy w kręgu oddziaływania kultury łacińskiej od samego chrztu! Czy nie można opracować charakterystycznego stylu polskiego? Co z tego, ze geograficznie bliżej? Choć można z tym się spierać, bo jakoś do Moskwy mamy podobną odległość jak do Grecji, nie mówiąc już o Rumunii i Bułgarii! A zresztą, cerkwie też były budowane w stylu barokowym, ale to było kiedyś! Odpowiedz Link Zgłoś
kamilar Re: Nowe Miasto: cerkiew z kopułami 24.09.06, 12:41 Bo to może unickie były:) Zresztą był taki okres, kiedy nawet wierchuszka prawosławna zboczyła w stronę łacińskości. Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Nowe Miasto: cerkiew z kopułami 24.09.06, 12:51 To co, ze unickie? Zwierzchność uznawana Rzymu, ale obrządek wschodni, czyż nie tak? A jednak budowano inaczej! Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Nowe Miasto: cerkiew z kopułami 24.09.06, 12:52 ale to byli półkatolicy, półprawosławni od katolików wzięli styl budowania świątyń i zwierzchnika, od prawosławnych obrządek:-) Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Nowe Miasto: cerkiew z kopułami 24.09.06, 12:58 A nie prawosławni, którzy uznali zwierzchnictwo Rzymu? Chyba raczej tak! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 123 Re: Nowe Miasto: cerkiew z kopułami IP: 80.48.230.* 24.09.06, 13:54 koczisss jesli Ci sie tu nie podba to zmień miasto najlepije na takie gdzie jest mono kultura wyznaniowa. A co do histori białęgostoku a zwąłszcza kanonów architektury cerkwi sie nie wypowiadaj bo po tym co piszesz to nei masz o tym zielonego pojęcia! Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Nowe Miasto: cerkiew z kopułami 24.09.06, 14:50 Nie chodzi mi o czyjeś wyznanie, bo to mi zwisa i powiewa, ale o cerkwie, które są po rusku budowane i nic więcej! To sprawia, ze jesteśmy postrzegani jako ruskie miasto! Odpowiedz Link Zgłoś
kamilar Re: Nowe Miasto: cerkiew z kopułami 24.09.06, 18:19 koczisss napisał: > To sprawia, ze jesteśmy postrzegani jako ruskie miasto! I tak bardzo Ci to przeszkadza. Bo mi to powiewa i nie wstydzę się nigdzie, że jestem Białostoczaninem ani tego że mamy tu dużo cerkwi. Które gdy mam gosci z poza regionu, zawsze im pokazuję-są zachwyceni. A jak ktoś mówi o "ruskości" czy "dziurze zabitej dechami" to się po prostu uśmiecham, tak jak się uśmiecha na widok nieszkodliwego głupka. Odpowiedz Link Zgłoś
horry_piotter Nierówno pod kopułą 24.09.06, 19:11 kamilar napisał: > koczisss napisał: > > > > To sprawia, ze jesteśmy postrzegani jako ruskie miasto! > > I tak bardzo Ci to przeszkadza. Bo mi to powiewa i nie wstydzę się nigdzie, że > jestem Białostoczaninem ani tego że mamy tu dużo cerkwi. Które gdy mam gosci z > poza regionu, zawsze im pokazuję-są zachwyceni. A jak ktoś mówi o "ruskości" cz > y > "dziurze zabitej dechami" to się po prostu uśmiecham, tak jak się uśmiecha na > widok nieszkodliwego głupka. To patrząc w lustro musisz uśmiechac się od ucha do ucha :) Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Nierówno pod kopułą 24.09.06, 19:11 Nie przesadzaj hp, nie każdy ma tak jak ty. Odpowiedz Link Zgłoś
kamilar Re: Nierówno pod kopułą 24.09.06, 19:24 Nekro ja się nie przejmuje, to i Ty nie musisz:) Napisz mu po prostu: BIAłYSTOK:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prawoslawny Re: Nowe Miasto: cerkiew z kopułami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.06, 16:50 tyle złota... a nie lepiej wykupić dzieciom obiady w szkołach????? Chyba więcej dobra by sie zrobiło karmiąc dzieci niż ładować kasę w mury.... Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Nowe Miasto: cerkiew z kopułami 25.09.06, 17:16 Na jakim świecie Ty żyjesz? Jaki klecha da na dzieci kasę? No są wyjątki, ale to jest mniejszość! Pałace trzeba stawiać, tak było zawsze, nie ważne jakie by to nie było wyznanie! Odpowiedz Link Zgłoś