Dodaj do ulubionych

Prosba do rowerzystow

07.10.06, 10:42
Bradzo Was prosze walczcie o sciezki rowerowe...i poki co PO ULICACH
BIALEGOSTOKU JEZDZIJCIE ZGODNIE Z ZASADAMI RUCHU DROWEGO.
Jestem kierowca i obserwuje sobie poczynania niektorych z Was...1 na 10
rowerzystow jezdzi jak Bog przykazal.A reszta jak im sie podoba...jak chca to
jada ulica jak robi sie ciasno ni z gruszki ni z pietruszki wjezdzaja na
chodni, skrecaja nie sygnalizujac tego w zaden sposiob, zatrzymuja sie w
najmniej oczekiwanym momencie, jada od kraweznika do krawenzika(oki-jetsescie
normlanymi uzytkownikami drog-mozeceie korzytsac z calej szerkosci drogi-tylko
w takim razie, jak stoicie w korku nie pchajcie sie na 3 do przodu...), ulica
jednokierunkowa obowiazuje rowniez Was(ostatnio jakis uczestnik imprezy
rowerowej -na Waszym forum chwalil sie ze jechal pod prad!), sygnalizacja
swietlna to tz "twor" do korego musicie sie dostosowac(widzialam ostanio
chlopaka ktory smignal na zcerwonym bo nic nie jechalo...na szczecsie, albo
jedziecie ulica zmieniaja sie swiatla na zcerwone, przerzucacie sie na chodnik
nie zwracajac uwagi na nic- po przejsciach jezdzicie rowerem-a o ile mi
wiadomo rower sie przeprowadza!)

Ile razy mija rowerzyste serce bije mi tysiac razy mocniej niz zwykle -nigdy
nie wiem czy trafiam na pirata drogowego czy nie...

PROSZE WAS BADZCIE OSTROZNI I NIE KRZYCCIE ZE KIEROWCY STWARZAJA WAM WELKIE
ZAGROZENIE, WY TEZ JE STWARZACIE....

to tylko takie moje spostrzezenia
Obserwuj wątek
    • Gość: MARTM! Re: Prosba do rowerzystow IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 07.10.06, 11:34
      jaka kultura jazdy kierowców, taka i rowerzystów!
      sam boję się jeździć po ulicach, bo wg porzekadła: "duży może więcej" tak też zachowują się kierowcy samochodów, autobusów czy trucków!

cuż, życzę, żeby piratów było jak najmniej (tych świadomych i nieświadomych)
      • Gość: gosc Re: Prosba do rowerzystow IP: *.bsk.vectranet.pl 07.10.06, 11:49
        Nie ulega watpliwosci ze i niektorym kierowcom samochodow bark kultury, ale
        Drogo Rowerzysto to nie znazcy ze masz na ulicy nie stosowac sie do znakow
        zakazow i nakazow...to chodzi o Twoje zycie i zycie osoby,ktora moze niechcacy
        zrobic Ci krzywde...
    • kung_fu_plaster Re: Prosba do rowerzystow 07.10.06, 12:59
      Moim zdaniem ulice trzeba przekwalifikować na ścieżki rowerowe, a samochody...
      Samochody można oddać na złom.
      • zewsi Re: Prosba do rowerzystow 07.10.06, 13:07
        Och, naprawdę??
        Czekałem już tylko na Twoją zgodę.
    • www.zieloni-bialystok.w.pl rozwiazanie=dobra siec dróg rowerowych 07.10.06, 14:22
      dobra siec dróg rowerowych spowodowałaby ze rowerzysci wolelibuy z nich
      korzystac zamiast z drog dla samochodów

DROGI ROWEROWE PRZY KAŻDEJ DRODZE! ZE WZGLĘDU NA BEZPIECZEŃSTWO,OCHRONĘ
      ŚRODOWISKA,PŁYNNOŚĆ RUCHU! Drogi rowerowe powinny powstawać ze względu na
      bezpieczeństwo, płynność ruchu i ochronę środowiska przy budowie, przebudowie i
      modernizacji każdej drogi, na której samochody poruszają się z prędkością
      powyżej 30 km/h

Drogi rowerowe powinny być integralną częścia dróg i dotyczy to także ich
      finansowania-tak jest np. w Holandii-kwestie bezpieczeństwa i tworzenie dróg
      rowerowych w ramach budowy i modernziacji dróg jest skuteczniejsze niż
      skromniutkie fundusze na ochrone srodowiska

W miastach Zachodniej Europy drogi rowerowe powstają z innych powodów, niż
      tworzy się je w Polsce. Nie są to drogi o przeznaczeniu wyłącznie rekreacyjnym,
      położone z dala od centrów miast. Ścieżki rowerowe tworzy się ze względów
      bezpieczeństwa rowerzystów, kierowców i pieszych. Każda ulica, na której
      samochody poruszają się z prędkością większą niż 30 km/h posiada drogę
      rowerową, lub przynajmniej wymalowany na chodniku pas rowerowy. Drogi rowerowe
      powstają tam, gdzie jazda rowerem jest najbardziej niebezpieczna, by zmniejszyć
      ryzyko wypadków. Dlatego to głównie w centrach miast wytycza się drogi
      rowerowe, które tworzą zwarty system połączeń. Najczęściej połączone jest to z
      ograniczeniami w ruchu samochodowym w centrum, w którym dominują pasaże
      handlowo – spacerowe, deptaki oraz strefy piesze. Coraz więcej miast stawia
      także na promocję szybkiej i wygodnej komunikacji zbiorowej, - autobusów i
      szybkiej kolei miejskiej. Dla przykładu w Wiedniu każdy kierowca opłacający
      podatek za samochód otrzymuje całoroczny bilet na komunikację autobusową.
      Codzienne sceny z życia miast Europy to ludzie korzystający z deptaków, dróg
      rowerowych czy dworców kolejowych i przystanków komunikacji zbiorowej
      umożliwiające szybką przesiadkę na potrzebny środek transportu. A wszystko to
      po to, by zwiększyć wygodę podróżowania, zmniejszyć hałas, ilość
      zanieczyszczeń, zaoszczędzić czas i pieniądze. Czy nasze społeczeństwo,
      projektanci i decydenci dojrzeli do tego, by w ten nowy - ekologiczny sposób
      spojrzeć na transport, komunikację i nowy wizerunek miast?

Drogi rowerowe powinny być integralną częścia dróg i dotyczy to także ich
      finansowania-tak jest np. w Holandii-kwestie bezpieczeństwa i tworzenie dróg
      rowerowych w ramach budowy i modernziacji dróg jest skuteczniejsze niż
      skromniutkie fundusze na ochrone srodowiska

www.zieloni.osiedle.net.pl/rower.htm
      WYSTAWA DOT. ŚCIEŻEK ROWEROWYCH -PODLASKI OŚRODEK AKTYWNOŚCI EKOLOGICZNEJ
      BIAŁYSTOK, UL. LIPOWA 32 A 7 CZERWCA – 17 CZERWCA 1999 R.
      ORGANIZATOR: FEDERACJA ZIELONYCH W BIAŁYMSTOKU - PODLASKI OŚRODEK AKTYWNOŚCI
      EKOLOGICZNEJ

• Gość: Ja z Bojar Re: Prosba do rowerzystow IP: *.csk.pl 08.10.06, 13:05
      Masz całkowitą rację.Żadnej ale to żadnej kultury jazdy nie uświadczysz wśród
      części rowerzystów. Nie mówię o Rowerzyku i jego ferajnie rowerowej. Są o.k.
      Gorzej jest z tymi pospolitymi wsiokami ( to tacy niereformowalni, jak ci zwący
      się "prawdziwymi Polakami). Gdy widzę jak cała 4. osobowa rodzinka czyli tata z
      mamą i dwoje brzdąców przejeżdża przez przejście dla pieszych nie zsiadając z
      roweru, to ciarki mi chodzą po plecach szczególnie na ul Ciołkowskiego przy
      wyjeździe z Plant do Lasku Zwierzynieckiego. Co gorsze niew ypada zwracać
      rodzicom uwagi przy dzieciach. I tak w kółko Macieju-rosną młode kadry wsioków.
      • Gość: wkoronkiewicz Re: Prosba do rowerzystow IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 08.10.06, 21:00
        nioe używajmy może epitetów.
        zarówno bowiem u rowerzystów jak i wśród innych uczestników dróg zdarzają się
        przypadki naginania czy wręcz łamania prawa.
        w przypadku rowerzystów wiąże się to jednak z olbrzymim niebezpieczeństwem. bo
        w przypadku jakiejkolwiek kolizji ryzykują zdrowiem i życiem.
        brak oświetlenia, wjeżdżanie na pasy czy przejeżdżanie na czerwonym świetle
        może zatem zakończyć się tragicznie. warto o tym przypominać. nie tylko zresztą
        rowerzystom.
        są kraje gdzie jazda rowerem pod prąd po ulicy jednokierunkowej jest dozwolona.
        zarówno bowiem kierowca auta, jak i rowerzysta mają ze sobą kontakt wzrokowy. i
        jeśli wzdłuż ulicy nie stoją zaparkowane samochody, istnieje możliwość manewru.
        mam zatem nadzieję, że Polska też wkrótce wprowadzi taką zmianę w prawie
        drogowym.
        co się natomiast tyczy korków - to nie bardzo rozumiem - dlaczego rowerzytsa
        miałby też stać w szeregu aut? wiele osób wybiera właśnie rower, dlatego, że
        nie muszą stać w korkach. przy krawężniku jest wystarczająco dużo miejsca, aby
        przejechać. jeśli kierowca lub pasażer auta nie otworzą drzwi - żadnego
        niebezpieczeństwa nie ma.
        czasem zetknąłem się natomiast z sytuacją, ze kierowca widząc we wstecznym
        lusterku nadjeżdżający rower, sam skręca w kierunku krawężnika, aby
        uniemożliwić mi wyprzedzenie go.
        jeżdżenie po chodnikach uważam za wysoce nieetyczne. i jeżeli sam muszę
        korzystać z tej drogi, to tylko w wyjątkowych przypadkach i pamiętając, że
        chodnik jest przede wszystkim dla pieszego.
        ale owinni też o tym pamiętać użytkownicy aut, parkujący na chodnikach tak, że
        czasami trudno przejść.
        nie oskarżajmy się zatem nawzajem i nie wyzywajmy. wszyscy korzystamy z dróg i
        róbmy to odpowiedzialnie.
        • Gość: micha Re: Prosba do rowerzystow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.06, 09:29
          Na ulicach Białegostoku , a pewnie i nie tylko Białegostoku, panuje całkowita
          anarchia. Sam jeżdże sporo zarówno rowerem jak i samochodem więc to widzę na
          codzień. Kierowcy aut często wyprzedzaja rowerzystów "na grubość lakieru",
          rowerzyści nagminnie jeżdżą po przejściach dla pieszych,często jeżdżą wieczorem
          totalnie bez oświtlenia , a i piesi są chyba zupełnie nieświadomi , że istnieje
          coś takiego we wszechświecie jak ścieżki rowerowe.
          Ja osobiście często jeżdże (świadomie nieprzepisowo) po chodnikach - na jezdni
          ryzykuje życiem , na chodniku tylko otrzymaniem mandatu.Kilka "numerów"
          kierowców(w tym popisowy numer kierowcy autobusu który mnie wyprzedził na ulicy
          i zaraz skręcił z zatoczkę ładując mnie w tłum pasażerów),skłoniło mnie do
          takich , a nie innych wyborów.
          Kolejna sprawa to ścieżki rowerowe , heheeh
          Nie dość że zaczynają się równie nieprzewidywalnie jak kończą ,to nie stanowią
          ,przynajmniej w Białymstoku, jakiejś większej całości. Ot tu kawałek ,tam
          kawałek itd. Wczoraj jechałem ścieżką wzdłuż al.Piłsudskiego.Na pasie
          wyznaczonym dla rowerzystów jak zykle:wózki z dziećmi,psy na smyczy,oczekujący
          na autobus itd.
    • Gość: cramer Re: Prosba do rowerzystow IP: *.bsk.vectranet.pl 11.10.06, 18:45
      Omijanie aut stojących w korku jest zgodne z prawem, więc nie wiem o co Ci chodzi.

Natomiast co do przejeżdżania na czerwonym... Istnieje w Białymstoku wiele miejsc, gdzie można rowerem bezpiecznie przejechać na czerwonym, nie stwarzając zagrożenia. Rowerzysta, który tak jedzie ryzykuje najwyżej własne życie/zdrowie, a kierowca, co na czerwonym przejeżdża także ryzykuje życie innych użytkowników drogi. Rower jest szybki, zwrotny i lepiej sobie radzi w mieście pomiędzy sznurami aut.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka