Dodaj do ulubionych

Jednostronna dyskusja o obwodnicy

20.11.06, 00:00
"...dlaczego na ulicy, którą codziennie do granicy z Litwą przejeżdża kilka
tysięcy tirów, jest tylko jedno przejście dla pieszych ze światłami,
odpowiedział, że większa ich ilość zakłóciłaby płynność ruchu. Kolejne pytanie
- o to czy płynność ruchu jest ważniejsza od życia mieszkańców, burmistrz
określił jako głupie i absurdalne. Chwilę później zakończył spotkanie."

gwoli scislosci - sa dwa przejscia ze swiatlami, po obu stronach skrzyzowania.
Ale od 8 lat, przez dwie kadencje pana Cieslika nie powstalo zadne nowe. A w
okolicach mostu na kanale, tam gdzie droga biegnie na nasypie, to pewnie i
przejscie podziemne daloby sie latwo wybudowac.

pozdrawiam, olek
Obserwuj wątek
    • Gość: mocniak Re: Jednostronna dyskusja o obwodnicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.06, 00:25
      W sumie to wszystko było do przewidzenia. Od dawna było wiadome, że obwodnica
      Augustowa powstanie pod wpływem emocji, a nie dzięki merytorycznej dyskusji.

Czekam tylko z niecierpliwością, na blokadę inwestycji przez Unię. Zobaczymy
      wtedy, kto był mądrzejszy.
      • ksiadzprzeor Re: Jednostronna dyskusja o obwodnicy 20.11.06, 09:13
        "Czekam tylko z niecierpliwością, na blokadę inwestycji przez Unię. "
        Pomijając całe zamieszanie,może nie oglądajmy się ciągle na ten eurokołchoz.
        Ten twór zdycha i długo już nie pociągnie,z resztą na szczęście.
        • Gość: Raf Re: Jednostronna dyskusja o obwodnicy IP: *.broadband.pl 20.11.06, 09:59
          ksiadzprzeor napisał:

> "Czekam tylko z niecierpliwością, na blokadę inwestycji przez Unię. "
          > Pomijając całe zamieszanie,może nie oglądajmy się ciągle na ten eurokołchoz.

Słusznie, weszliśmy do niego po to by się na niego nie oglądać, każdą zbudowana
          w pocie i za grubą kasę obwodnicę rozbierać i jeszcze za nią karę płacić :-)

> Ten twór zdycha i długo już nie pociągnie,z resztą na szczęście.

Ten Twór zdycha od kilku dekad i nie sądzę by przez najblizsze kilka dekad
          zdechł. Mieszkańcy Augustowa chyba nie chcą czekac tak długo. Choć znając Ich
          opinie, moznaby mieć watpliwości ;-)
        • Gość: aaaa Re: Jednostronna dyskusja o obwodnicy IP: 80.240.191.* 20.11.06, 22:05
          Ale to jakoś nie przeszkadza Polsce wyciągać z tego zdychającego tworu sporych
          pieniędzy na budowę dróg...
    • Gość: marc Re: Jednostronna dyskusja o obwodnicy IP: 85.219.142.* 20.11.06, 00:30
      poprawienie bezpieczenstwa na glownej drodze tanimi sposobami, to widocznie dla
      pana Cieslika kiepski interes... tak samo jak wybudowanie obwodnicy tam gdzie
      jest to tansze, mniej kontrowersyjne i umozliwiajace szybsze zakonczenie
      budowy - a tak, na obietnicach szybkiego rozpoczecia prac moze bedzie mogl
      wygrac kolejne wybory, bo ciemny narod to kupi...
      • bialostoczanin Re: Jednostronna dyskusja o obwodnicy 20.11.06, 00:37
        ciemnogród kupi ...
        a później się zdziwi ...
        i wszyscy zapłacimy cenę głupoty.
        ja w tym momencie nie będę już więcej pisał ...

jeśli będzie trzeba pojechać i przywiązać się do drzewa to pojadę, nawet z
        minuty na minutę.

i znowu nie idźcie do wyborów bo Wam się nie chce - tak mądrzy Polacy !!!

www.pomocy.hk.pl
        • Gość: Fiut Re: Jednostronna dyskusja o obwodnicy IP: *.dsl.bell.ca 21.11.06, 19:58
          Trzeba czy nie, to do drzewa proponuje
          przywiazac sie dzisiaj i to w miejscu zamieszkania.
          FF.
      • Gość: Wilon Re: Jednostronna dyskusja o obwodnicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.06, 00:46
        > pana Cieslika kiepski interes... tak samo jak wybudowanie obwodnicy tam gdzie
        > jest to tansze, mniej kontrowersyjne i umozliwiajace szybsze zakonczenie
        > budowy - a tak, na obietnicach szybkiego rozpoczecia prac moze bedzie mogl
        > wygrac kolejne wybory, bo ciemny narod to kupi...

Zwłaszcza że znowu znający prawo ekolodzy spowodują swoimi pismami zatrzymanie
        inwestycji. I o to im chodzi. Winni będą ekolodzy.
        Batalia trwa.
        Świateł i niczego nie robimy, o obwodnice walczymy. Z dumni wypiętą piersią,
        dla narodu rad śpiewamy. ups kurcze epoki mi się pomyliły.
        E nie to nie mnie.
        • bialostoczanin Re: Jednostronna dyskusja o obwodnicy 20.11.06, 00:50
          walczymy o obwodnicę która może zostać zbudowana szybciej niż obecny projekt
          dzięki dofinansowaniu Unii Europejskiej!
          więc o co chodzi ja się pytam ?
          • koczisss Re: Jednostronna dyskusja o obwodnicy 20.11.06, 16:29
            A skądże możesz wiedzieć, ze ta obwodnica będzie wolno budowana?
            Masz taką pewność?
            Na ta waszą lokalizację nie ma ani pozwoleń, planów, projektów, działek, czyli
            niczego nie ma, a tu jest wszystko przygotowane i można zaczynać. Zanim wszystko
            się przygotuje pod nową lokalizację, to tu prace będą mocno posunięte do przodu!
            Masz pewność, ze udało by się pozyskać pieniądze z Unii?
            Udowodnij mi to, ze to jest możliwe i że nie jest możliwym szybkie wybudowanie
            obwodnicy według obecnego planu!
            Udowodnij mi też to, ze trzeba będzie rozebrać tą drogę i płacić kary!
            Gdzie jest napisane, że przez obszar Natura 2000 nie mogą przebiegać drogi?
            • masiewo Re: Jednostronna dyskusja o obwodnicy 20.11.06, 16:44
              koczisss napisał:

> A skądże możesz wiedzieć, ze ta obwodnica będzie wolno budowana?
              > Masz taką pewność?
              Kolego - masz troche wspólnego z drogownictwem, wielokrotnie to tutaj
              podkreślałeś. Gdaka twierdzi, że wybuduje tę obwodnicę w 33 m-ce. Ma ona mieć,
              o ile mie poamięć nie myli 17 km długości. Z tego prawie osiem na terenach
              Natura 2000. tam też ma znaleźć się ponad półkilometrowa estakada i jeszcze
              kilka innych obiektów inżynieryjnych dużych rozmiarów - m.in. dwa przejścia dla
              zwierząt o szerokości 60 m. Na terenach natura 2000 nie można budować przez
              cały rok, z racji okresu legowego ptaków. NGOsy twirdzą, że okres lęgowy w tym
              rejonie trwa od początku stycznia do lipca włącznie. Drogowcy - że od początku
              marca do lipca włącznie. newet biorąc pod uwagę ich optymistyczną wersję
              oznacza to, że pięć miesięcy w roku nie można tam robić nic. Kolejne trzy
              miesięce z siedmiu które zostają - to zima. Wiesz jak leje się beton i układa
              asfalt przy mrozach? Defacto więc na zbudowanie półkilometrowego wiaduktu,
              dwóch przejść dla zwierząt i prawie ośmiu kilometrów trasy częściowo przez
              bagna (z koniecznością wymiany niestabilnych gruntów podłoża) zostaje 12
              miesięcy. jak myślisz - dadzą radę?

> Na ta waszą lokalizację nie ma ani pozwoleń, planów, projektów, działek, czyli
              > niczego nie ma, a tu jest wszystko przygotowane i można zaczynać. Zanim
              wszystk
              > o
              > się przygotuje pod nową lokalizację, to tu prace będą mocno posunięte do
              przodu
              > !
              Posłowie lada tydzień mają przywrócić do życia specustawę o drogownictwie. jako
              niepraktykujacy drogowiec wiesz co to oznacza. Innym przypomnę - błyskawiczne
              wykupy i wywłaszczenia, brak konieczności zmian w pzp i inne takie. Możliwośc
              załatwienia wszystkich formalności w półtora roku. Pozostałe trzy na budowę. To
              za cztery i pół roku masz obwodnicę.

> Masz pewność, ze udało by się pozyskać pieniądze z Unii?

Pewność to mam że umrę. Ale jest bardzo duże prawdopodobieństwo. chociażby
              dlatego, że ta inwestycja może być częścią I paneuropejskiego korytarza
              transportowego - Via Baltiki. I w całości znajduje się poza obszarami Natura
              2000, które skutecznie uniemożliwiają korzystanie z jakiejkolwiek kasy z Unii,
              również programu infrastruktura i środowisko w którym do wykorzystania jest 16
              mld euro.

> Udowodnij mi to, ze to jest możliwe i że nie jest możliwym szybkie wybudowanie
              > obwodnicy według obecnego planu!
              Jeżeli to co napisałem wyżej cię nie przekonało, to odwrócę twoje pytanie -
              udowodnij mi że jest możliwe szybkie wybudowanie według obecnego planu.

> Udowodnij mi też to, ze trzeba będzie rozebrać tą drogę i płacić kary!
              W analogicznej sytuacji znalazły się następujące państwa - Portugalia,
              Hiszpania i Grecja. W każdym wypadku rozbierały drogi.

> Gdzie jest napisane, że przez obszar Natura 2000 nie mogą przebiegać drogi?
              W dyrektywach ptasich i siedliskowych KE. Jest napisane, że przez obszar natura
              2000 moga przebiegać inwestycje liniowe pod warunkiem że nie ma rozwiązania
              alternatywnego. Tutaj jest.
              • bialostoczanin Re: Jednostronna dyskusja o obwodnicy 20.11.06, 16:59
                dzięki wielkie stary, bo to było pytanie do mnie. Więc już kończę szukanie
                argumentów bo je w wspaniały sposób przytoczyłeś .

A do tego te 4 czy 5 miesięcy w roku pozwalających na budowę w roku to też są
                optymalne terminy, bez uwzględnienia niespodzianek. Takich jak przy remoncie
                średnicy. I co wtedy?
                W profesjonalnych projektach takie niespodzianki bierze się od uwagę .

Oczywiście nie wykluczam ich przy wersji ekologów, ale obiecywanie 33 miesięcy
                graniczy z idiotyzmem.
              • koczisss Re: Jednostronna dyskusja o obwodnicy 20.11.06, 17:00
                Odniosę się tylko do wymiany gruntów, otóż nic tam się nie będzie wymieniać, bo
                estakada będzie posadowiona na palach, które oprą się poniżej torfów w warstwie
                mineralnej!
                Główna część obwodnicy jest poza terenami ochronnymi, czyli dość szybko pójdzie,
                a to co piszesz, o lęgach, to jaki ptak lęgnie się w zimie?
                Jak wiadomo, drapieżniki, takie jak Sokoły, Jastrzębie, Błotniaki i podobne
                odlatują w cieplejsze rejony i przylatują na wiosnę, tak samo jak zresztą inne
                mniejsze ptaki, czyli dopiero od wiosny okres jest ochronny, do lipca, czyli 5
                miesięcy, przez 7 można prowadzić prace!
                Jeśli nie ma dużego mrozu, to spokojnie można budować z betonu, są do tego
                specjalne dodatki, dzięki którym nawet można wylewać beton w temperaturach
                nieznacznie minusowych!
                Warstwa bitumiczna, to już koniec prac i z tym nie ma żadnych problemów,
                stawiasz kilka brygad i taki odcinek w ciągu kilku dni zrobią (mówię o obszarze
                chronionym), zresztą same prace przy układaniu nawierzchni mogą być wykonywane i
                w okresie ochronnym, bo już nie ingerują bardziej w przyrodę, bo zostało to
                zrobione wcześniej.

Tak, myślę, ze dadzą radę i to spokojnie!
                Jak widzisz, mamy aurę taką a nie inną, można spokojnie prowadzić prace ziemne i
                wycinać drzewa, do wiosny nasypy i wykopy były by praktycznie gotowe, później
                czekamy aż ptaszki sobie pójdą i prowadzimy prace dalej!
                Jak nie wiesz, to Ci powiem, estakada może być budowana z gotowych
                prefabrykatów, gdzie praktycznie beton będzie wykorzystany tylko w końcowej
                fazie, czyli przy wylewaniu płyty, choć nie koniecznie, bo i one mogą być gotowe.
                Jestem dobrej myśli, jeśli chodzi o czas budowy, aby tylko nikt nie
                przeszkadzał, to będzie dobrze!
                • masiewo Re: Jednostronna dyskusja o obwodnicy 20.11.06, 17:08
                  koczisss napisał:

> Odniosę się tylko do wymiany gruntów, otóż nic tam się nie będzie wymieniać,
                  bo
                  > estakada będzie posadowiona na palach, które oprą się poniżej torfów w
                  warstwie
                  > mineralnej!

Wymiana gruntów, w myśl prokektu nie dotyczy estakady, gdzie bedzie tak jak
                  mówisz, ale innych odcinków trasy, również leżących w obszarach Natura.
                  Zwłaszcza w lasach okalajacych południową część doliny.

> Główna część obwodnicy jest poza terenami ochronnymi, czyli dość szybko
                  pójdzie
                  > ,
                  > a to co piszesz, o lęgach, to jaki ptak lęgnie się w zimie?
                  > Jak wiadomo, drapieżniki, takie jak Sokoły, Jastrzębie, Błotniaki i podobne
                  > odlatują w cieplejsze rejony i przylatują na wiosnę, tak samo jak zresztą inne
                  > mniejsze ptaki, czyli dopiero od wiosny okres jest ochronny, do lipca, czyli 5
                  > miesięcy, przez 7 można prowadzić prace!
                  To też pisałem, że teoretycznie przez siedem można. Ale co do ptaków, to orzeł
                  bielik - początek okresu lęgowego - styczeń/luty. W rejonie oddziaływania
                  trasy - dwa gniazda.

> Jeśli nie ma dużego mrozu, to spokojnie można budować z betonu, są do tego
                  > specjalne dodatki, dzięki którym nawet można wylewać beton w temperaturach
                  > nieznacznie minusowych!
                  > Warstwa bitumiczna, to już koniec prac i z tym nie ma żadnych problemów,
                  > stawiasz kilka brygad i taki odcinek w ciągu kilku dni zrobią (mówię o
                  obszarze
                  > chronionym), zresztą same prace przy układaniu nawierzchni mogą być
                  wykonywane
                  > i
                  > w okresie ochronnym, bo już nie ingerują bardziej w przyrodę, bo zostało to
                  > zrobione wcześniej.

Nie mogą - tu przepisy są jasne.
                  Co do łagodności mrozów - pamiętasz ostatnią zimę ;)
                  >
                  > Tak, myślę, ze dadzą radę i to spokojnie!
                  > Jak widzisz, mamy aurę taką a nie inną, można spokojnie prowadzić prace
                  ziemne
                  > i
                  > wycinać drzewa, do wiosny nasypy i wykopy były by praktycznie gotowe, później
                  > czekamy aż ptaszki sobie pójdą i prowadzimy prace dalej!

W tym roku mamy taką aurę. W ubiegłym mieliśmy znacznie mniej łaskawą. Średnia
                  jest raczej dla twoich prognoz mało sprzyjająca.

> Jak nie wiesz, to Ci powiem, estakada może być budowana z gotowych
                  > prefabrykatów, gdzie praktycznie beton będzie wykorzystany tylko w końcowej
                  > fazie, czyli przy wylewaniu płyty, choć nie koniecznie, bo i one mogą być
                  gotow
                  > e.
                  > Jestem dobrej myśli, jeśli chodzi o czas budowy, aby tylko nikt nie
                  > przeszkadzał, to będzie dobrze!

Podziwiam twój optymizm, ale moim zdaniem jest on zupełnie niuzasadniony.
          • aniiatka Re: Jednostronna dyskusja o obwodnicy 21.11.06, 19:55
            /.
        • Gość: tutejszy pozdrawia Re: Jednostronna dyskusja o obwodnicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.06, 00:59
          www.aug.webd.pl/comment.php?what=news&id=796
          • bialostoczanin Re: Jednostronna dyskusja o obwodnicy 20.11.06, 01:29
            Gość portalu: tutejszy pozdrawia napisał(a):

> www.aug.webd.pl/comment.php?what=news&id=796

przeczytałem wszystko uważnie i pozdrawiam !

tylko szkoda i smutno i wstyd mi za Polaków którzy nie przyszli porozmawiać z
            ekologami, wstyd mi za młodych mieszkańców Augustowa.

Rok w rok przyjeżdżałem z gromadą ludzi do Augustowa na wakacje. Ale widzę że to
            straszna dziura ludzi zacofanych umysłowo ( przepraszam wszystkich
            logiczniejszych mieszkańców Augustowa, ale taką mieliście reprezentację ! )
            Teraz prowadząc witrynę internetową zachęcającą do odwiedzania pięknych terenów
            województwa podlaskiego, pisząc o pięknym Augustowie będę niestety zmuszony
            pisać o zacofaniu umysłowym mieszkańców. Przykro mi że tak musi być. Mam
            nadzieję że po następnym spotkaniu się wszystko zmieni.
            Że jeszcze kiedyś wrócę do Augustowa, i nie będę musiał pisać tak przykrych
            rzeczy po wsze czasy dla turystów .
          • bialostoczanin Re: Jednostronna dyskusja o obwodnicy 20.11.06, 01:42
            "Burmistrz Augustowa twierdzi, że ucierpi na zainstalowaniu sygnalizacji
            „płynność ruchu”. Kiedy pytaliśmy o ludzkie życie udaje, że nie rozumie pytania."

"Co więcej stwierdził filmowany także przez TVP1, że opinia Prezydenta RP Lecha
            Kaczyńskiego z sierpnia tego roku „ nie ma żadnego znaczenia”. Kiedy
            dopytywaliśmy, czy najważniejsza osoba w Polsce, odpowiedzialna za dziedzictwo
            narodowe, nie ma znaczenia dla burmistrza, po raz kolejny usłyszeliśmy że
            zadajemy śmieszne pytania."

cisną się miliony najstarszych zawodów świata do ust ...
            teraz jestem pewien na milion procent - tak pojadę- przywiąże się do drzewa ....
            ale wcześniej będę walczył do upadłego, oczywiście za wariantem lepszym dla
            Podlasia.
            • Gość: AZ Re: Jednostronna dyskusja o obwodnicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.06, 15:14
              To zdanie Kaczyńskiego jest wyrwane z kontekstu, a przynajmniej jest to zdanie
              na tyle ogólne, że nic nie znaczy (z gatunku, żeby w Polsce żyło się lepiej).
              • antypolityk1 Re: Jednostronna dyskusja o obwodnicy 20.11.06, 15:19
                Może faktem jest, że prezydent Kaczyński powiedział właśnie na tej
                zasadzie: "aby było lepiej", ale powiedział to Prezydent RP i nie zmienia to
                faktu, że burmistrz Augustowa zupełni nie czuje ekologii, zupełnie nie czuje
                przyrody i dla niego nie ma w ogóle dyskusji. Traktuje naturę zupełnie
                instrumentalnie jak za komuny czy jak w średniowieczu.
            • koczisss Re: Jednostronna dyskusja o obwodnicy 20.11.06, 17:04
              Mam nadzieję, ze razem z tym drzewem Cię zetną, ale nie licz wtedy na opiekę
              lekarską, bo za głupotę sam zapłacisz!
    • Gość: bobo Jednostronna dyskusja o obwodnicy IP: 212.33.81.* 20.11.06, 07:48
      Tereny Puszczy Augustowskiej, jak i sam Augustów to jeden z najpięknieśzych
      terenów. Podlasie jest już w tej chwili skansenem przyrodniczym. Bicie piany to
      nic dobrego. Rozumiem mieszkańców Augustowa. Swego czsu kiedy jechałem do
      Augustowa na odcinku 88 km liczyłem jadące TIR-y z Augustowa i te, które
      wyprzedzałem - 233 TIR-y. Szok ze stresem !!!.... Ekolodzy zamieszkajcie pod
      namiotami na drodze. Miłych wrażeń i spokoiności zyczę!!!...
      • Gość: M Aby nie było nic IP: *.chello.pl 20.11.06, 08:27
        Jak mieszkańcy Augustowa z burmistrzem na czele będą dalej mieli klapki na
        oczach i siano w głowie to efekt będzie taki, że nie będzie Doliny Rospudy, nie
        będzie obwodnicy, nie będzie nic. I widocznie o to im chodzi.
      • Gość: Raf Re: Jednostronna dyskusja o obwodnicy IP: *.broadband.pl 20.11.06, 09:31
        Gość portalu: bobo napisał(a):

> Tereny Puszczy Augustowskiej, jak i sam Augustów to jeden z najpięknieśzych
        > terenów. Podlasie jest już w tej chwili skansenem przyrodniczym. Bicie piany to
        >
        > nic dobrego.

No ja właśnie też nie rozumiem tych mieszkańców. Oni chcą zniszczyć to, dzięki
        czemu w Ich rejonie nie ma w miarę bezrobocia, czyli ten najpiękniejszy teren.
        Widocznie chcą być w tej samej Specjalnej Strefie Ekonomicznej co Suwałki, gdzie
        bezrobocie przekracza 20%, a młodzi zwiewają z miasta za pracą.

> Rozumiem mieszkańców Augustowa.

A ja nie. Ja na Ich miejscu chciałbym obwodnicy, która ma szansę powstac i
        najlepiej ma szansę powstać szybko.
        Wariant przez Rospudę takich szans nie ma bo jest sprzeczny z prawem Unijnym,
        czyli, de facto, Polskim, które musimy respektować (trzeba było głosować PRZECIW
        wejściu do UE). Nie ma też szans na dofinansowanie z UE co by zapewniło szybką
        budowę i lepsze wykonanie. Do tego wiele organizacji już zapowiada protesty i
        blokowanie inwestycji w obecnej formie.

> Swego czsu kiedy jechałem do
        > Augustowa na odcinku 88 km liczyłem jadące TIR-y z Augustowa i te, które
        > wyprzedzałem - 233 TIR-y. Szok ze stresem !!!

No i te wszystkie TIRy z powodu chorych ambicji Burmistrza i GDDKiA będą przez
        Augustów jeździły jeszcze przez następną dekadę. Ja tamtędy jeżdżę co najmniej
        raz w miesiącu, też mnie to smuci... zwłaszcza, że jeżdżę do Suwałk, czyli muszę
        przejeżdżać przez cały Augustów ludziom pod oknami... nierzadko z resztą w nocy.

>.... Ekolodzy zamieszkajcie pod
        > namiotami na drodze.

Mieszkałem pod namiotem przy tej trasie. Niedaleko hotelu Warszawa (dawny dom
        wczasowy FSO) macie pole namiotowe, a w zasadzie ośrodek z domkami... było to w
        czasie, gdy pisałem przewodnik rowerowy po Mazurach, w tym także po okolicach
        Augustowa (kanał Augustowski - niestety tym ciekawszy im dalej od Augustowa,
        trasa wokoło jeziora Białe i Sajno, jedna przez Rospudę właśnie (i do Raczek i
        Ełku)). I póki jedyne argumenty Augustowian (z resztą niezbyt reprezentacyjnej
        grupy mieszkańców) są takie, że jestem gó..arzem, zapewne opłaconym, to jakoś
        do mnie nie przemawiają. Faktycznie powinni skończyć bić pianę ;-)
    • Gość: jerzy Obiektywnie IP: 212.33.64.* 20.11.06, 08:23
      Obiektywnie patrząc na sprawę łatwo zauważyć, że każdorazowe oprotestowanie
      jakiejkolwiek decyzji administracyjnej opóźnia jej uprawomocnienie się. Tak też
      jest z budową obwodnicy. Gdyby nie protesty "ekologów" budowa już by trwała.
      • olecky Re: Obiektywnie 20.11.06, 08:30
        Gość portalu: jerzy napisał(a):
        > Gdyby nie protesty "ekologów" budowa już by trwała.

albo rozbieranie...

pozdrawiam, olek
        • koczisss Re: Obiektywnie 20.11.06, 16:32
          Nikt tu nikomu rozbierać nic nie będzie kazał!
      • Gość: lbv Re: Obiektywnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.06, 12:02
        Dobra, panie "obiektywny", udokumentuj proszę swoje twierdzenie i wskaż
        konkretne przykłady, tj. nazwa organizacji, treść i data złożenia wniosku i
        decyzja władz opóźniająca inwestycję. Dla równowagi mógłbyś również sporządzić
        listę niekompetentnych i sprzecznych z prawem działań urzędników na etapie
        planowania i przygotowania do realizacji. Obawiam się, że byłaby znacznie
        dłuższa.
        • alex.4 Re: Obiektywnie 20.11.06, 12:11
          no cóz zapewne teraz yrzędasy bedą wszystko zrzucały na ekologów i odsuwaly wine od siebie...
        • koczisss Re: Obiektywnie 20.11.06, 16:33
          Obwodnica Wasilkowa miała być zaczęta w poprzednim roku, a może będzie w
          przyszłym, a dlaczego?
          Ano z powodu protestów i tyle!
    • Gość: AZ Jednostronna relacja gazety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.06, 08:38
      Bo jakby się wsłuchać w dyskusje to tak na prawdę mieszkańcy Augustowa byli
      lepsi merytorycznie. "Ekolodzy" tak na prawdę nie mają żadnej alternatywy -
      "projekt" narysowany palcem na mapie przez "specjalistów z SISKOMU" jest
      zupełnie oderwany od rzeczywistości i warunków lokalnych. Wyliczenia kosztów są
      też robione metodą na oko. Ze strony mieszkańców padały konkretne argumenty,
      dlaczego taki przebieg jest nierealny. To co proponuje GDDPiA nie jest
      optymalne, ale przynajmniej da się zbudować. Na chwilę obecną, gdy już jest
      wykupowana ziemia ciężko jest mamić mieszkańców jakąś wyciągniętą z kosmosu
      alternatywą. Ciekawe, że nikt z ekologów się nie zastanawia, jakie szkody ponosi
      środowisko w wyniku przejazdu tranzytu przez miasto. Śmieszne też były
      argumenty, że miasto w wyniku zbudowania obowodnicy straci na turystach albo że
      przeniesienie ruchu na obowodnice, sprawi że miasto opanują samochody osobowe.
      Argument może i trafny, ale w Warszawie (czy innych dużych miastach). Bo w
      miastach, w których wybudowano obwodnice ulice stają się całkiem puste. A
      hasełko Tiry na tory jest może i nośne, ale tak na prawdę to jego realizacja
      zależy od polityki transportowej państwa i konkretnych stojących za nimi ustaw.
      Logistyka tak długo będzie nastawiona na transport samochodowy, jak długo będzie
      to najtańsza forma transportu. Nawet ostatnie trendy w logistyce wykazują
      przeniesienie magazynowania do jeżdżących samochodów (bo tak taniej). Bo dla
      ideologii na pewno żaden koncern nie będzie tracił zysków.
      • Gość: Raf Re: Jednostronna relacja gazety IP: *.broadband.pl 20.11.06, 09:54
        Gość portalu: AZ napisał(a):

> Bo jakby się wsłuchać w dyskusje to tak na prawdę mieszkańcy Augustowa byli
        > lepsi merytorycznie.

Zdecydowanie wyzywanie drugiej strony od 'opłaconych gó..arzy' można nazwać
        merytorycznym. Gratuluję :-)

> "Ekolodzy" tak na prawdę nie mają żadnej alternatywy -
        > "projekt" narysowany palcem na mapie przez "specjalistów z SISKOMU" jest
        > zupełnie oderwany od rzeczywistości i warunków lokalnych.

Za to projekt obecny, sprzeczny z prawem i niszczący przyrodę z której żyje
        większość Augustowa (w końcu miejscowość turystyczna) i nie mający szansy
        realizacji jest mniej oderwany od rzeczywistości?
        BTW SISKOM to Stowarzyszenie inżynierów - tych samych, co robią inne projekty
        dróg. Nie sądzę więc by Ich projekt był gorszy niż projekt GDDKiA.

> Ze strony mieszkańców padały konkretne argumenty,
        > dlaczego taki przebieg jest nierealny.

Tzn jakie, bo ja osobiscie słyszałem tylko inwektywy kilku mieszkańców w
        podeszłym wieku i oderwanych od rzeczywistości (takiej, że augustów żyje z
        turystyki i przyrody).

> To co proponuje GDDPiA nie jest
        > optymalne, ale przynajmniej da się zbudować.

A potem jeszcze szybciej rozebrać, bo jest niezgodne z prawem.

> Na chwilę obecną, gdy już jest
        > wykupowana ziemia ciężko jest mamić mieszkańców jakąś wyciągniętą z kosmosu
        > alternatywą.

Gdyby GDDKiA zaczynała konsultacje społeczne na etapie koncepcji, a nie budowy,
        problemu pewnie by nie było. Dziś byłby gotowy projekt omijający Rospudę, byłyby
        wykupione działki i pewnie byłoby też dofinansowanie z UE, którego teraz nie ma
        szans dostać, co zapewne uniemożliwi, albo odciągnie w czasie budowę.

Ciekawe, że nikt z ekologów się nie zastanawia, jakie szkody ponos
        > i
        > środowisko w wyniku przejazdu tranzytu przez miasto. Śmieszne też były
        > argumenty, że miasto w wyniku zbudowania obowodnicy straci na turystach albo że
        > przeniesienie ruchu na obowodnice, sprawi że miasto opanują samochody osobowe.
        > Argument może i trafny, ale w Warszawie (czy innych dużych miastach). Bo w
        > miastach, w których wybudowano obwodnice ulice stają się całkiem puste.

Z prawdami objawionymi trudno dyskutować, więc dodam tylko, że taki Berlin,
        Londyn, czy inne miasta (Amerykańskie to już w ogóle) to w ogóle korków nie
        mają. Nawet Warszawa z jedną obwodnica wokoło Centrum, drugą dla TIRów przez
        Górę Kalwarię i połową trzeciej obwodnicy (etapowej) nie ma korków ani trochę i
        jeździ się po Centrum jak w bajce :-)

A to co widzimy na obrazkach poniżej to oczywiście nie korki:
        www.zm.org.pl/img/thumb.06a/jasna-zatoka.jpg
        www.zm.org.pl/img/thumb.06a/rower-bus5.jpg
        www.zm.org.pl/img/thumb.upload/dbskorek.jpg
        www.zm.org.pl/img/thumb.05/i_wiesz_czym_jezdzic.jpg
        Powyższe fatamorgany to ulica Mazowiecka w Centrum Warszawy i Wisłostrada przed
        słynnym tunelem za 200mln PLN (równie bezsensownym i drogim jak obwodnica przez
        Rospudę). Mógłbym dorzucić jeszcze ze sto takich obrazków fatamorgan w mieście
        bez korków, ale zwyczajnie nie chce mi się szukać.

> A
        > hasełko Tiry na tory jest może i nośne, ale tak na prawdę to jego realizacja
        > zależy od polityki transportowej państwa i konkretnych stojących za nimi ustaw.

Tak samo jak realizacja każdej polityki, także tej dotyczącej obwodnicy Augustowa.

> Logistyka tak długo będzie nastawiona na transport samochodowy, jak długo będzi
        > e
        > to najtańsza forma transportu.

Gdyby tak było, wszyscy jeździliby rowerami ;-)

> Nawet ostatnie trendy w logistyce wykazują
        > przeniesienie magazynowania do jeżdżących samochodów (bo tak taniej). Bo dla
        > ideologii na pewno żaden koncern nie będzie tracił zysków.

No tak, tylko, że gdy zetniemy ostatnie drzewo i zabijemy ostatnie zwierze
        odkryjemy, ze pieniędzy jeść się nie da.
        • Gość: AZ Re: Jednostronna relacja gazety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.06, 14:53
          > > Bo jakby się wsłuchać w dyskusje to tak na prawdę mieszkańcy Augustowa byli
          > > lepsi merytorycznie.
          > Zdecydowanie wyzywanie drugiej strony od 'opłaconych gó..arzy' można nazwać
          > merytorycznym. Gratuluję :-)
          Wyzwanie mieszkańców od staruchów też ;)
          OK, argumenty padały, tylko nie z ust ludzi, którzy się do mikrofonu dorwali.
          Mówię, o dyskusjach z ludźmi, którzy gazetki rozdawali.

> BTW SISKOM to Stowarzyszenie inżynierów - tych samych, co robią inne projekty
          > dróg. Nie sądzę więc by Ich projekt był gorszy niż projekt GDDKiA.
          Pozwól, że zdanie o SISKOMie to sobie zostawię dla siebie. Ja też jestem prawie
          inżynierem. I też pare projektów zrobiłem, ale bałbym się je w życie wdrażać ;)

> Z prawdami objawionymi trudno dyskutować, więc dodam tylko, że taki Berlin,
          > Londyn, czy inne miasta (Amerykańskie to już w ogóle) to w ogóle korków nie
          > mają. Nawet Warszawa z jedną obwodnica wokoło Centrum, drugą dla TIRów przez
          > Górę Kalwarię i połową trzeciej obwodnicy (etapowej) nie ma korków ani trochę
          > jeździ się po Centrum jak w bajce :-)
          No fakt nie doprecyzowałem. Ale myślałem, ze ludzie inteligentni sobie
          dopowiedzą. Chodzi o obwodnice w miastach kilkunasto-kilkudziesiecio
          tysięcznych, w których ruch tranzytowy stanowi większość. O ile przykład Ostrowi
          jest nie jako porównywalny, o tyle Warszawa ma sie do tego nijak. Miałem na
          myśli miasta pokroju Łowicza, Mińska Maz., Białobrzegi itp.

> Logistyka tak długo będzie nastawiona na transport samochodowy, jak długo
          > będzie
          > to najtańsza forma transportu.
          > Gdyby tak było, wszyscy jeździliby rowerami ;-)
          Oczywiście. Tylko weź kilkanaście-kilkadziesiąt ton ładunku tym rowerem przewieź.

> > Nawet ostatnie trendy w logistyce wykazują
          > > przeniesienie magazynowania do jeżdżących samochodów (bo tak taniej). Bo
          > > dla ideologii na pewno żaden koncern nie będzie tracił zysków.
          > No tak, tylko, że gdy zetniemy ostatnie drzewo i zabijemy ostatnie zwierze
          > odkryjemy, ze pieniędzy jeść się nie da.
          Powiedz to tym, którzy decydują o rozwiązaniach logistycznych. Spróbuj namówić
          firmy logistyczne, aby zamiast taniej proponowały klientom droższe rozwiązania.
          Rynek to rynek, jest bezwzględny. Tak długo jak państwo nie wymusi odpowiednimi
          ustawami i regulacjami, tak długo będzie się wozić jak najtaniej bez względu na
          koszty zewnętrzne, bo przecież koncern ich nie ponosi.
        • koczisss Re: Jednostronna relacja gazety 20.11.06, 16:38
          Chory jesteś porównując Augustów do Warszawy!
          Że niby kto te korki w Augustowie ma robić poza sezonem?
          Rowerzyści i matki z wózkami?
          Raczej tyle samochodów w tej malej mieścinie nie ma, aby ja zakorkować!
      • Gość: Krab Re: Jednostronna relacja gazety IP: 193.58.232.* 20.11.06, 10:12
        Gość portalu: AZ napisał(a):
        Bo w miastach, w których wybudowano obwodnice ulice stają się całkiem puste.

I tu się chłopie zdziwisz. Niedawno przejeżdzałem przez centrum Ostrowi Mazowieckiej, ruch prawie jak przed wybudowaniem obwodnicy. Tyle, że nie ma TIRów.

Zakładając, że obwodnica Augustowa będzie płatana, a z czasem na pewno będzie to którędy pojadą setki litwinów swoimi osobówkami ????
        • koczisss Re: Jednostronna relacja gazety 20.11.06, 16:40
          Dlaczego ma być płatna?
          To nie autostrada, a tylko te w Polsce są płatne!
    • Gość: eser Totalna klęska ekologów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.06, 09:31
      Dobrze, że była policja bo mieszkańcy Augustowa by ich zlinczowali.
      • Gość: Zadymiarzyk Re: Totalna klęska ekologów IP: *.broadband.pl 20.11.06, 09:57
        Około 60 starszych babć i dziadków (tzw mieszkańców) kontra grubo ponad 200
        sprawnych, w większości młodych ekologów? Byłby to cokolwiek ciekawy lincz na
        ekologach :-)
      • Gość: lbv Re: Totalna klęska ekologów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.06, 11:19
        Rozumiem, że wolaż(wolała)byś, żeby zwolennicy wariantu przez Chodorki złamali
        ci nos i podpalili kilka sklepów. Niestety, mamy inne zwyczaje prowadzenia
        dyskusji. Poza tym, sądzę, że wyrządzasz krzywdę wielu mieszkańcom Augustowa,
        uznając za ich przedstawicielstwo głównie czerstwą i rumianą grupę, w której
        prawdopodobnie nadreprezentowani byli rezydenci pobliskiego parku.

Wszystkim bez różnicy życzę jak najszybszej budowy obwodnicy. Chroniąc Rospudę
        także o to walczymy. O mniej przeszkód i więcej pieniędzy dla inwestycji
        realizowanej poza terenem chronionym. Pozdrawiam i do zobaczenia na pięknej
        ziemi augustowskiej!
    • Gość: Darko w polu Jednostronna dyskusja o obwodnicy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.11.06, 09:35
      Prawda jest taka, że Ci na stołkach już dawno mają wykupioną ziemię w rejonach,
      których ma przebiegać obwodnica. Jakakolwiek zmiana trasy była by im nie na rękę
      bo stracili by dużo pieniążków. Tym powinna zająć się prokuratura.
      • Gość: Jana Re: Jednostronna dyskusja o obwodnicy IP: *.chello.pl 21.11.06, 19:29
        Też jestem tego zdania. Zbyt duży upór wykazują urzędnicy Augustowa. Jak dla
        mnie, mają w tym swój interes.
    • Gość: dx czemu gazeta broni ekologów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.11.06, 10:14
      jaka zawiśc tkwi w gazecie wyborczej czemu ciagle atakuja ludzi dlaczego cenią
      bardziej życie kwiatków niz ludzkie niepowinni być tak stronniczy powinni
      przedstawiac rzetelnie fakty czemu stoja tylko za jedna opcją a może pracuja
      tam ludzie którzy sa wrogo nastawieni do mieszkańców województwa podlaskiego?
      • Gość: Krab Re: czemu gazeta broni ekologów IP: 193.58.232.* 20.11.06, 10:23
        Gość portalu: dx napisał(a):
        jaka zawiśc tkwi w gazecie wyborczej czemu ciagle atakuja ludzi ... ble ble ble

Czemuś biedny boś głupi, czemuś głupi boś biedny. Zamknięty krąg. Nawet nie próbuj zrozumieć.
        • Gość: jerzy Re: czemu gazeta broni ekologów IP: 212.33.64.* 20.11.06, 11:41
          Sposób działania ekoterorystów przypomina metody bolszewickie. Tyko "ekolodzy"
          mają rację w każdym przypadku i w każdej sprawie. Ci którzy myślą inaczej muszą
          być zniszczeni - kiedyś zamordowani - dziś opluci, obrzuceni wyzwiskami itp.
          • alex.4 Re: czemu gazeta broni ekologów 20.11.06, 11:56
            w tym przypadku racja jest w 100% po stronie ekologów. Najczęściej racje mają w jakims stopniu obie strony. W rtm wypadku jest jednak inaczej.
            • Gość: vlad79 Re: czemu gazeta broni ekologów IP: 195.177.196.* 20.11.06, 15:07
              Znowu gazeta wyborcza przeinacza fakty.Oto pełna wypowiedz burmistrza Cieślika :
              "Dlaczego na tej szosie nie ma sygnalizatorów swietlnych ?
              -Pan jest śmieszny -odpowiada burmistrz- Wyobraża pan sobie co by tu
              było,gdybyśmy zamontowali światła? Sznur tirów nie miałby końca. Chodzi o
              płynność ruchu"

Wiadomo ,że na ważnych trasach tranzytowych budowa świateł nie ma sensu
              ,ponieważ to powoduję jedynie totalne zakorkowanie miejscowości przez które one
              przechodzą,a co za tym idzie także zwiększone zanieczyszczenie spalinami.
              Dlatego na takich trasach budowane są skrzyżowania bezkolizyjne a ruch
              wyprowadzany jest poza miejscowości. Ale może faktycznie skorzystać z pomysłu
              jednego z "ekologów" który proponował wywłaszczenie (za 20 tyś
              pln.!!!)okolicznych autochtonów-tubylców mieszkających wokół obecnej trasy przez
              Augustów... I tak powinni się cieszyć ,że nikt nie wpadł na pomysł aby ich
              grupowo rozstrzelać :)
              • natt Re: czemu gazeta broni ekologów 20.11.06, 15:18
                Gość portalu: vlad79 napisał(a):

> Znowu gazeta wyborcza przeinacza fakty.Oto pełna wypowiedz burmistrza
                Cieślika
                > :
                > "Dlaczego na tej szosie nie ma sygnalizatorów swietlnych ?
                > -Pan jest śmieszny -odpowiada burmistrz- Wyobraża pan sobie co by tu
                > było,gdybyśmy zamontowali światła? Sznur tirów nie miałby końca.
                Chodzi
                > o
                > płynność ruchu"

Czyli płynność ruchu jest ważniejsza od życia mieszkańców ginących na
                przejściach bez swiateł?

Sens tego cytatu jest identyczny z wypowiedzią w Gazecie. Poza tym, dobrze
                byłoby podać źródło
                • Gość: vlad79 Re: czemu gazeta broni ekologów IP: 195.177.196.* 20.11.06, 15:28
                  cytat jest z dzisiejszego Kuriera Porannego
                  • masiewo Re: czemu gazeta broni ekologów 20.11.06, 16:19

> cytat jest z dzisiejszego Kuriera Porannego

Czyli wyborcza kłamie a poranny pisze prawdę - tak po prostu, z założenia. ALe
                    złożenie jest niestey błędne.
                    Tak się głupio składa, że uczestniczyłem w tej konferencji. Facet z portalu
                    4lomza zapytał, dlaczego nie ma światel na przejściach dla pieszych. W
                    odpowiedzi usłyszał od burmistrza, ze zaklócały by plynnosc ruchu, wzrosłaby
                    ilosc spalin i mieszkanie wzdłuż drogi byłoby nie do zniesienia. Na to facet z
                    wyborczej mocno zdziwiony zapytał, czy to znaczy, że płynnosc ruchu jest
                    wazniejsza od zycia mieszkanców ginacych na niestrzezonych przejsciach. Na co
                    burmistrz odpowiedzial, że pytanie jest glupie i absurdalne. jak nie wierzysz -
                    zwróc się do Alicji Zielinskiej z Porannego (któremu bardziej wierzysz) o
                    udostępnienie nagrania. Bo widziałem że nagrywała.
                    • alex.4 Re: czemu gazeta broni ekologów 20.11.06, 16:52
                      Pytanie oczywiscie nie było głupie ani naiwne, a jedynie pokazało dwulicowość burmistrza Augustowa
                    • Gość: vlad79 Re: czemu gazeta broni ekologów IP: 195.177.196.* 20.11.06, 19:26
                      masiewo napisał: ...

Chłopie uspokój się, nie bierz wszystkiego dosłownie bo ciężko będzie ci
                      żyć.Uważam tylko ,że w temacie szeroko rozumianej "ekologi" wyborcza nie jest
                      obiektywna , a jej artykuły są strasznie tendencyjne
              • antypolityk1 Re: czemu gazeta broni ekologów 20.11.06, 15:21
                Podobnie antyekolodzy obciążają ekologów moralnie za wypadki i wyzywają od
                ekoterrorystów, nie zdając sobie zupełnie sprawy co rzeczywiście znaczy
                ekoterrorysta. Każdy kij ma dwa końce. Bądźmy konsekwentni.
          • antypolityk1 Re: czemu gazeta broni ekologów 20.11.06, 18:08
            Ekoterorryzm. Znasz pojęcie tego słowa?
      • koczisss Re: czemu gazeta broni ekologów 20.11.06, 16:42
        Czytałem dziś artykuł w porannym na ten tema, pisali trochę odmiennie od
        wybiórczej i gdzie tu prawda?
        • masiewo Re: czemu gazeta broni ekologów 20.11.06, 16:45
          koczisss napisał:

> Czytałem dziś artykuł w porannym na ten tema, pisali trochę odmiennie od
          > wybiórczej i gdzie tu prawda?
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=52491616&a=52527842
      • Gość: yo yo dx wes doczytaj do konca a nie powtarzasz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.06, 16:55
        :p
    • Gość: Wojtek z Hajnówki Jednostronna dyskusja o obwodnicy IP: 148.81.7.* 20.11.06, 15:31
      Popieram mieszkańców i ich starania o wybudowanie obwodnicy Augustowa.W
      przyrodzie bowiem najwżniejszy jest człowiek!!!
      Tak było jest i będzie,i nie zmienią tego żadni ekolodzy,którzy na
      demonstracje jeżdżą samochodami.
      • alex.4 Re: Jednostronna dyskusja o obwodnicy 20.11.06, 16:15
        Ekolodzy nie przyjechali samochodami na demonstracje tylko pociagiem. Po drugie ekolodzy nie twierdzą że najważniejszy nie jest człowiek. wręcz przeciwnie chcą w końcu doprowadzić do budowy obiecywanej obwodnicy Augustowa. PO trzecie jesli człowiek jest najwazniejszy to nie może doprowadzić do zniszczenia totalnego przyrody bo konsekwencją tego bedzie wymarcie człowieka.
        • koczisss Re: Jednostronna dyskusja o obwodnicy 20.11.06, 16:45
          A pociąg jechał na ropę i smrodził aż od Warszawy do Augustowa, wioząc tylko 200
          osób!
          Czy to ekologiczne?
          • alex.4 Re: Jednostronna dyskusja o obwodnicy 20.11.06, 16:55
            Bardziej ekologiczne niż jezdzenie samochodami:)
            Człowiek jest coraz bliżej ściany. Raporty niedawno opublikowane pokazują, że niedługo Europa stanie przed problemem wielkiego braku energii. Złoż odnawialnych nie będzie przybywało. Jak nigdy wczesniej raporty dotyczące szacowanej ilości znanych źróż kopalnych bogactw są bardzo pesymistyczne. jeśli nie nastąpi radykalne oszczedzanie energii czy benzyny, jeśli nie wejdą nowe źródła pozyskiwania energii to nasza cywilziacja znajdzie się pod scianą. Warto o tym pamiętać
            • koczisss Re: Jednostronna dyskusja o obwodnicy 20.11.06, 17:02
              Powinni rowerami przyjechać!:)
              • alex.4 Re: Jednostronna dyskusja o obwodnicy 20.11.06, 21:36
                pociąg jest najbardziej ekologicznym środkiem transportu - w porównaniu z samochodem bez dwóch zdań:)
                • koczisss Re: Jednostronna dyskusja o obwodnicy 20.11.06, 21:48
                  Tak, ale rower jeszcze bardziej:)
                  • alex.4 Re: Jednostronna dyskusja o obwodnicy 20.11.06, 21:51
                    Tyle, że rowerem nie dojedziesz do Białegostoku z Warszawy w jeden dzień (chybaże jestś zawodowym kolarzem)
                    • koczisss Re: Jednostronna dyskusja o obwodnicy 20.11.06, 22:10
                      Mogli dzień wcześniej wyjechać:)
                      • Gość: Aba Re: Jednostronna dyskusja o obwodnicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.06, 22:11
                        > Mogli dzień wcześniej wyjechać:)
                        Koczi masz zachciankę, to sobie jedż rowerem nawet dzień wcześniej - kierunek
                        wybierz sam. Proponujesz innym, sam wykonaj. Pa - niech cię tir nie potrąci.
                        • evvcik Re: Jednostronna dyskusja o obwodnicy 21.11.06, 22:28
                          Że też ludzie tak łatwo się dają podpuścić... ;-)
                          Byłam nad Rospudą na rowerku w lipcu tego roku i chętnie nie raz tam wrócę, tak
                          jak i na całą Suwalszczyznę.
                        • koczisss Re: Jednostronna dyskusja o obwodnicy 21.11.06, 22:33
                          Jak potrzebuję to jeżdżę, a bywało, ze robiłem sobie jednodniowe wycieczki z
                          Białegostoku do Augustowa, oczywiście rowerowe!:)
                          • alex.4 Re: Jednostronna dyskusja o obwodnicy 30.11.06, 09:44
                            życzę jak najwiecej takich wycieczek. To zdrowe:)
          • masiewo Re: Jednostronna dyskusja o obwodnicy 20.11.06, 16:57
            koczisss napisał:

> A pociąg jechał na ropę i smrodził aż od Warszawy do Augustowa, wioząc tylko
            20
            > 0
            > osób!
            > Czy to ekologiczne?
            300 - to wiadomo dokładnie, bo tyle sprzedano biletrów na przejazd. W pociągu
            zaś było miejsc 400. Więc obłożenie miał w trzech czwartych. Ponadto na tej
            trasie ten pociąg zużył mniej ropy i narobił mniej smrodu niż jeden tir na
            analogicznej trasie
            • koczisss Re: Jednostronna dyskusja o obwodnicy 20.11.06, 17:02
              Rowerami nie łaska było?
          • Gość: marek stok [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.06, 17:04
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • Gość: vlad79 Re: Jednostronna dyskusja o obwodnicy IP: 195.177.196.* 20.11.06, 19:29
          ludzie, jakie totalnego wyniszczenia,wierzysz sam w to co mówisz?!
        • Gość: Radek Re: Jednostronna dyskusja o obwodnicy IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 21.11.06, 00:08
          Przyjeć jeszcze trzema pociągami i H.. CI TO DA
      • antypolityk1 Re: Jednostronna dyskusja o obwodnicy 20.11.06, 16:20
        Bez przyrody umrzesz. To dzięki niej możesz jeździć bryką. A poza tym poczytaj
        uważnie nt konfliktu dot. Rospudy i wtedy zabieraj głos.
    • Gość: jerzy Jednostronna dyskusja o obwodnicy IP: *.cnb.com.pl 20.11.06, 17:53
      "Z jednej strony spokój, życzliwość i merytoryczne argumenty, z drugiej
      agresywny i rozkrzyczany tłum - tak wyglądało sobotnie spotkanie ekologów z
      mieszkańcami Augustowa." Gdyby tylko chodziło o dyskusję. "spokój, życzliwość i
      merytoryczne argumenty" przyjechały do Augustowa na zabawę, żeby pokazać swoją
      mądrość, wyższość - w sumie pogardę dla ludzi, którzy tyle lat czekają na
      obwodnicę. "agresywny i rozkrzyczany tłum " bronił swojego prawa do normalnego
      życia.
      • antypolityk1 Re: Jednostronna dyskusja o obwodnicy 20.11.06, 18:03
        Może wygląda to tak, że GW przedstawiła spotkanie tendencyjnie, ale ja wiem co
        myśli się w Polsce o ekologach, ba i ideii ekologii w ogóle. Więc nie wierzę
        ani na koniuszek palca mieszkańcom. Polacy jeśli chodzi o infrastrukturę
        drogową są chorym narodem.
        • Gość: Sokol A co z wariantami alternatywnymi? IP: *.chello.pl 21.11.06, 01:22
          Właśnie...

A co z wariantem przez Raczki? Albo tym za którym obstawali ekolodzy?

Mam znajomego w branży budowlano-konstrukcyjnej, który twierdzi, że estakada w
          torfie będzie osiadać, chyba że wybudowana za bajońskie sumy, wedle
          najnowocześniejszych technologii i do głębokości skał. Tylko taki mały szkopuł -
          będzie to długa budowa i nie tylko orzeł bielik, ale i pospolity wróbel spakuje
          manatki i się wyniesie.

Serio, tak trudno posilić się o wariant alternatywny? Mając za sobą
          wszechpotężną Unię?

Do zwolenników budowy przez Dolinę Rospudy (podkreślam, że nie do zwolenników w
          ogóle): Byliście tam? Widzieliście? Warto to poświęcić?

Co przemawia za akurat takim wariantem???
          • koczisss Re: A co z wariantami alternatywnymi? 21.11.06, 09:32
            Wróble nie żyją nad Rospudą, to są ptaki miejskie, a nie wiejskie!
            • Gość: Sokol Re: A co z wariantami alternatywnymi? IP: *.u.mcnet.pl 21.11.06, 09:54
              Ale zastanawiam się, pomimo mojej gafy z wróblem, co tak naprawdę obchodzi
              Białostoczan, takich jak Ty Kocziss, czy obwodnica przebiegnie przez, czy wokół
              Doliny Rospudy?
              Czyżbyś był przeciwnikiem Via Baltica przez Białystok? Chyba się trochę spóźniłeś.
              • koczisss Re: A co z wariantami alternatywnymi? 21.11.06, 10:02
                Jestem za Via przez Białystok i za obwodnicą Augustowa, w jakiejkolwiek formie,
                a ze ta proponowana jest raczej przesądzona i bliska realizacji, to popieram jej
                budowę!
                • Gość: Sokol Re: A co z wariantami alternatywnymi? IP: *.u.mcnet.pl 21.11.06, 11:06
                  Hmm, przesądzona w kategoriach faktu dokonanego.
                  Zresztą kto powiedział, że jest bliska realizacji? Kto powiedział, że w ogóle są
                  na nią pieniądze?
                  Zresztą, uważam decyzję o przebiegu obwodnicy za arogancję władz centralnych w
                  B-stoku, a dodatkowe manipulowanie opinią publiczną, że jak nie przez Rospudę,
                  to wcale, brzmi co najmniej podejrzanie.
                  Popatrzcie, nawet Nasz Dziennik się wypowiedział, ustami (piórem) swojego
                  korespondenta z Białegostoku:
                  www.siskom.waw.pl/artykuly/k-060801-naszd.gif
                  Ja się pytam, co Białostoczanom do Augustowa?

Nawet SISKOM się wypowiedział w tej sprawie:

www.siskom.waw.pl/siskom-dzialania-rospuda.htm
                  I tak krytykowany "wariant alternatywny", wykorzystujący istniejące już szlaki
                  drogowe:

www.siskom.waw.pl/rospuda/Wariant_alt/Wariant_alternatywny.jpg
                  • Gość: jerzy Re: A co z wariantami alternatywnymi? IP: *.cnb.com.pl 21.11.06, 15:59
                    Wydaje mi się, że o pieniądzach na drogi na Podlasiu to mówił sam premier oraz
                    jego minister od dróg. Padły też terminy ukończenia dróg S-8 i S-19 - 2013r.
                    • Gość: Sokol Re: A co z wariantami alternatywnymi? IP: *.u.mcnet.pl 21.11.06, 16:15
                      Skoro są pieniądze, to bardzo dobrze. Rzekłbym, wspaniale!
                      Nie zdarza się sytuacja, by na tak potężną, w dodatku lokalną inwestycję
                      znajdowały się pieniądze tak szybko.

Smutno mi jednak z tego powodu, że budowa dróg odbywa się bez należytej debaty.
                      Że decyzje zapadają centralnie, w otoczeniu Premiera i ministrów. Przez to
                      tracimy wpływ na to, co się dzieje w regionie i na co idzie kasa z podatków.
            • mazur.1 Re: A co z wariantami alternatywnymi? 21.11.06, 10:06
              koczisss napisał:

> Wróble nie żyją nad Rospudą, to są ptaki miejskie, a nie wiejskie!

Ściebie miastowy pacuk, alie nie myślij sobie, ze jech ni ma na wioskach.
              • koczisss Re: A co z wariantami alternatywnymi? 21.11.06, 10:13
                We wsiach samych mogą być, ale nigdy na otwartej przestrzeni, tylko w pobliżu
                osad ludzkich!
                Dziko w naturze żyją tylko Mazurki, bardzo podobne do wróbli, bliscy ich kuzyni!

www.otop.org.pl/start.php?poddzial=nowosci&wypisz=113
      • Gość: lbv Re: Jednostronna dyskusja o obwodnicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.06, 14:40
        Naprawde plenisz sie na tym forum ponad miare. Poprzednio porownywales ekologow
        do bolszewikow, a teraz sam, jako trybun ludowy, bierzesz w
        obrone "pokrzywdzonych, zwyklych ludzi", ktorzy w mysl najlepszych
        komunistycznych regul organizowania wiecow krzyczeli: "do szkoly!", "do
        nauki!", czy "do domu!".

<przyjechały do Augustowa na zabawę, żeby pokazać swoją
        > mądrość, wyższość - w sumie pogardę dla ludzi,>

Przykro mi z powodu twoich kompleksow. To ty czujesz sie gorszy, a nie ja
        lepszy. Zapraszajac kogos do debaty okazuje mu szacunek.
        • Gość: jerzy Re: Jednostronna dyskusja o obwodnicy IP: *.cnb.com.pl 21.11.06, 16:10
          Gadać, gadać i gadać. Dyskutować, dyskutować i dyskutować. Nic nie robić! A
          nawet przeszkadzać innym, gdy już wreszcie po tylu latach zaczynają budować.
          Nie czuję się ani lepszy, ani gorszy. Nie mam też kompleksów. Uważam, że takie
          akcje nie mają sensu. Mój post odnosił się przede wszystkim do sposobu relacji
          dziennikarskiej. Autor był nieobiektywny, nie próbował przedstawić motywów
          zachowania mieszkańców. Było widać, że jest po stronie przyjezdnych. Gdybym
          miał dowody to bym powiedział, że jest jednym z "zielonych".
    • radiomarian Ekolodzy? Malolactwo i pieniactwo 20.11.06, 19:20
      ciekaw jestem, czy jak panom "ekologom" przed domem przejezdzaloby dziennie 100
      tirow, to tez byliby tacy zmartwieni losem zwierzatek? ochrona srodowiska jest
      bardzo wazna, ale tylko w Polsce jest mozliwe, zeby mala grupka tzw. "ekologow"
      (w wiekszosci to zwykle malolaty - bo ile z nich ma np wyksztalcenie zwiazane z
      ekologia?)blokowala inwestycje majace wplyw na jakosc zycia i bezpieczenstwo
      tysiecy ludzi i rozwoj gospodarczy calego regionu
      • bialostoczanin Re: Ekolodzy? Malolactwo i pieniactwo 20.11.06, 19:56
        ile trzeba tłumaczyć że inwestycję wspieraną przez ekologów można zrealizować
        szybciej niż tą wspieraną przez mieszkańców.
        chcemy szybciej zabrać tiry z miasta . czy to źle ?
        • radiomarian Re: Ekolodzy? Malolactwo i pieniactwo 20.11.06, 21:15
          a czy ekolodzy maja cala potrzebna dokumentacje, pozwolenia, ekspertyzy itp?
          czy rozpisali przetargi na roboty, podwykonawstwo itp? przeciez to zabiera lata
          pracy...ja doceniam to, ze mlodziez chce sie angazowac i urzadzac
          happeningi...problem w tym, ze znaczna wiekszosc tych "ekologow" nie ma
          zielonego pojecia jak taka inwestycja wyglada w praktyce, wiekszosc z nich nie
          ma zadnego wyksztalcenia ani kwalifikacji, zeby to wiedziec...i kto to wogole
          jest "ekolog"? czy to jest zawod, czy wystarczy lubic zwierzatka, zeby nim
          zostac? jak oni chca miec wplyw na takie inwestycje, to niech kandyduja do
          wladz lokalnych, niech zaloza partie polityczna z konkretnym programem, ktory
          mozna "sprzedac" wyborcom....a takie wiece i happeningi to kazdy glupi umie
          organizowac...
          • alex.4 Re: Ekolodzy? Malolactwo i pieniactwo 20.11.06, 21:38
            Przecież na wariant przygotowywany przez drogowców nie ma pieniędzy. Są tylko na początek prac. A potem nie ma zarezerwowanych środków... czyli wariant przygotowany prze drogowców nie zostanie zrealizowany. zaczną prace a potem swoją nieudolnością obciążą ekologów...
        • evvcik Re: Ekolodzy? Malolactwo i pieniactwo 20.11.06, 21:54
          ile można tłumaczyć??
          ojjj... dłuuugo... obawiam się, że co poniektórzy dyskutanci na tym forum NIGDY
          nie zrozumieją jak ważna jest ochrona przyrody już teraz - nie za 10 lat - nie
          za 100 - ale teraz i natychmiast... no ale cóż... niektórzy z uporem maniaka
          będą podcinać gałąź na której siedzą, tylko nie widzą że nie tylko oni na niej
          siedzą, ale i inni ludzie - czy naprawdę tak trudno zrozumieć że z tą planetą
          stanowimy JEDNOŚĆ?? niszcząc Ziemie - niszczymy siebie ... może czasami warto
          się zastanowić PO CO się żyje i jaki ma się CEL w swoim życiu...
          Augustów potrzebuje obwodnicy - zresztą nie jest jedynym miastem, które cierpi z
          powodu TIR-ów - tylko - jak by powiedział Pan Kononowicz... CZEMU BY NIE przez
          Chodorki budować? ;-)

aha... i dziękuję za komplement, ale małolatą już nie jestem, co sugerowali
          przedstawiciele mieszkańców Augustowa, z którymi miałam przyjemność w sobotę się
          spotkać....
          • koczisss Re: Ekolodzy? Malolactwo i pieniactwo 20.11.06, 22:13
            Wyłącz komputer i prądu nie marnuj, bo zanieczyszczasz środowisko i przyczyniasz
            się do efektu cieplarnianego!
            Skończ z tym niecnym procederem, zakręć grzejniki, bo przez Ciebie klimat nam
            się zmienia, zajmij się zbieractwem i zamieszkaj w szałasie, a wtedy będzie żyła
            w zgodzie z naturą!
            Przekonaj do tego innych ludzi i zapanuje powszechna szczęśliwość na naszej
            pięknej Ziemi!
            • evvcik Re: Ekolodzy? Malolactwo i pieniactwo 20.11.06, 22:14
              AMEN :D
              • bialostoczanin Re: Ekolodzy? Malolactwo i pieniactwo 20.11.06, 22:19
                i to się nazywa - nie dać się rozdrażnić :)
                • evvcik Re: Ekolodzy? Malolactwo i pieniactwo 20.11.06, 22:23
                  bo w przeciwieństwie do mojego przedmówcy.... jestem niepoprawną optymistką :):):)
                  • koczisss Re: Ekolodzy? Malolactwo i pieniactwo 20.11.06, 22:25
                    Fakt, kiedyś ludzie znów zaczną żyć na łonie natury, jak wszystko nam się skończy:)
                    • evvcik Re: Ekolodzy? Malolactwo i pieniactwo 20.11.06, 22:28
                      A co ? Ty tak nie potrafisz żyć w zgodnie z samym sobą? to współczuję...
                      Poza tym - nie wiadomo czy ludzie PRZEżyją jak się wszystko skończy.
                      • koczisss Re: Ekolodzy? Malolactwo i pieniactwo 20.11.06, 22:30
                        Z samym sobą?
                        Jakoś se radzę:)
                        Jednostki przeżyją, nie martw się o to!
                        Człowiek to taka zaraza, która potrafi przetrwać wiele kataklizmów!
                        • evvcik Re: Ekolodzy? Malolactwo i pieniactwo 20.11.06, 22:38
                          koczisss napisał:

> Z samym sobą?
                          > Jakoś se radzę:)

uff.. bo już myślałam, że źle z Tobą ;-) pamiętaj że też należysz do przyrody

> Jednostki przeżyją, nie martw się o to!
                          > Człowiek to taka zaraza, która potrafi przetrwać wiele kataklizmów!

pewnie masz rację.... tylko czy te kataklizmy to koniecznie muszą być?
                          • koczisss Re: Ekolodzy? Malolactwo i pieniactwo 20.11.06, 23:45
                            Prawa natury.
                            Może to być spowodowane naszym działaniem, ale również niezależnym od nas
                            działaniem sił przyrody:)
                            • evvcik Re: Ekolodzy? Malolactwo i pieniactwo 21.11.06, 06:49
                              Polemizowałabym czy częstotliwość i siła tych kataklizmów jest w 100% niezależne
                              od nas.... no ale może się czepiam - jak to baba ;-)
                              • alex.4 Re: Ekolodzy? Malolactwo i pieniactwo 21.11.06, 09:14
                                Jak wybuch wulkanu to niezależny od nas... ale wiele klęsk jest rezultatem działań ludzi - np. zniszcenie naturalnych rozlewisk rzek przez uregulowanie rzek powoduje powodzie na dużą skalę
                                W każdym razie mamy do czynienie obecnie z jednym z największych okresów wymierań w dziejach Ziemi...
                                A co przetrwania ludzkości to też nie byłbym taki pewien. dzisiejsi siedemdziesiąlatkowie mają w spermie więcej żywych plemników niż ich 20 letni wnukowie. Liczba ta drastycznie spadła w ciągu ostatnich dziesięcioleci - to rezultat chemii...
                                • koczisss Re: Ekolodzy? Malolactwo i pieniactwo 21.11.06, 10:00
                                  Skończy się przemysł, skończy się chemia, a ludzie wrócą na łono natury,
                                  oczywiście najsilniejsze osobniki, które dostosują się. Ewolucja wciąż zachodzi,
                                  bardzo powoli, tego nie widzimy, ale jednak. Zauważ, ze ludzie w średniowieczu z
                                  reguły byli małej postury, krępi, silni, ale niscy, a teraz jest tendencja do
                                  większego wzrostu. Spowodowane to jest zmianami w środowisku, zmianą stylu
                                  pracy, odżywiania się itd., po prostu człowiek ewoluuje. Coraz więcej jest
                                  łysych i jest tendencja do tego, że ludzi w przyszłości pozbędą się owłosienia,
                                  które jest zbyteczne, chyba, ze wrócą do lasu, to proces się z karzdym
                                  pokoleniem odwróci.
                                  Człowiek to tylko zwierze, tak jak każde inne, z tym, ze ma samoświadomość i
                                  "dar" niszczenia swojego otoczenia.
                                  Ostatnio odkryto gatunek, podgatunek, rasę, jak zwał, tak zwał, człowieka, a
                                  raczej jego szczątki, którego nazwano Hobbit.
                                  serwisy.gazeta.pl/nauka/1,72395,3283827.html
                                  Dowodzi to tego, iż człowiek jak każde inne zwierzę zmienia swój wygląd, który
                                  jest zależny od środowiska naturalnego, nawet miniaturyzuje się.
                                  Dlatego też uważam, ze jesli dojdzie do upadku cywilizacji ludzi rozumnych, do
                                  którego nieuchronnie dążymy od momentu wynalezienia ognia, to te jednostki,
                                  które pozostaną przy życiu zapoczątkują nowy gatunek człowieka, który dostosuje
                                  się do otaczających warunków, jak nawet będą bardzo niekorzystne.
                                  Oczywiście pod jednym warunkiem, że na Ziemi będzie możliwe jeszcze jakiekolwiek
                                  życie, czyli będzie dostęp do tlenu i wody.
                                  Ktoś powie, a co z przyrodą?
                                  Coś tam zawsze przetrwa, a później rozwiną się znów nowe formy życia, tak było
                                  od początku powstania tej planety, jest i będzie.
                                  To o czym tu piszę jest tylko czystą fantastyką, ale w dalszej perspektywie
                                  niestety bardzo realną.
                                  Jest nas na ziemi zbyt dużo, a będzie jeszcze więcej.
                                  Doprowadzi to wkrótce do załamania się wielu ekosystemów na ziemi, bez czego
                                  taka ilość ludzi nie ma szans utrzymać się, musi się zredukować nasze pogłowie i
                                  tyle. My tego nie dożyjemy, ale biedni nasi następcy, którzy będą walczyć o
                                  wodę i żywność, a lasy będą mogli zobaczyć tylko na archiwalnych zdjęciach i
                                  filmach.
                                  Te nasze dbanie o przyrodę tak na prawdę nic nie da, to jest tylko doraźne
                                  działanie, które tylko nieznacznie spowalnia proces wymierania Ziemi. Jedynym
                                  lekarstwem dla tej planety, niestety, ale jest unicestwienie naszego gatunku, bo
                                  to on jako jedyny skutecznie niszczy wszystko. Bez te gatunki będą wymierały,
                                  tak jak wymierają, zwłaszcza w Azji, bo tam najwięcej mieszka ludzi, a będzie
                                  jeszcze więcej.
                                  Zanim poznamy wszystkie gatunki zwierząt z Amazonii, to one bezpowrotnie wyginą!
                                  Teraz taka mała dygresja.
                                  Aby lasy nie były wycinane w tym tempe co dotychczas, należy wprowadzić
                                  alternatywne źródła celulozy, bo to dla jej pozyskania głównie się tnie!
                                  A tym źródłem i to o wiele lepszym są konopie, które jeszcze 80 lat temu były
                                  legalne, i to z nich głównie produkowało się papier, sznury konopne, materiały
                                  na żagle itd., papier z nich jest trwalszy, produkcja szybsza, łatwiejsza, bo
                                  rośliny szybciej rosnąitd.
                                  hyperreal.info/node/1288
                                  Tylko jest mały problem, konopie w większości krajów są zakazane, a i zbyt wiele
                                  na tym by stracili zainteresowani wycinką lasów, głównie Brazylia, która to ma
                                  ogromne dochody ze sprzedaży drzew!
                                  I to by było na tyle!
                              • koczisss Re: Ekolodzy? Malolactwo i pieniactwo 21.11.06, 09:34
                                W historii i prehistorii było bardzo dużo zmian klimatycznych i katastrof
                                naturalnych, których powodem na pewno nie byli ludzie. Były to zmiany bardziej
                                poważne, niż te, które niby teraz zachodzą, chodzi mi oczywiście o klimat!
                                Przykład, otóż Grenlandia była zieloną wyspą, z gęstymi lasami, a co teraz jest?
                                • alex.4 Re: Ekolodzy? Malolactwo i pieniactwo 21.11.06, 09:57
                                  Tym razem to jednak człowiek jest odpowiedzialny za olbrzymia falę wymierań. Co wiecej wymieranie zwierzat i roślin nasila się i jeśli nie zsoatnie zachamowane to w połowie wieku doprowadzi do katastrofy chyba porównywalnej jedynie z wymieraniem permskim. Ludzie nie tylko tepili zwierzęta, ale zniszczyli ich naturalne środowisko. Dziś sporo gatunków zwierząt utrzymuje się w neiwielkich izolowanych populacjach, które są skazane na zagładę. nadal zabijane przez kłosowników są gatunki bliskie wymnarcia. Wiele gatunków jest przetrzebiona przez nadmierny połów. Znaczna część gatunków morskich zapewne wymrze do połowy wieku. Straty powodowane przez człowieka już dziś są większe niż skutki wymierania w Kredzie.
                                  • koczisss Re: Ekolodzy? Malolactwo i pieniactwo 21.11.06, 10:10
                                    No i tak się stanie, bo populacja ludzka wzrasta i coś żreć musi!
                                    Rozwiązanie?
                                    Trzeba trochę Chińczyków, Hindusów i Indonezyjczyków i Arabów wytruć, to tylko
                                    pomoże!
                                    Te nacje rozrastają się w postępie geometrycznym i to one są lub będą tak
                                    naprawdę odpowiedzialne za katastrofę!
                                    To nie Europejczycy kłusują i zabijają Tygrysy, żeby później sproszkowaną żółć
                                    jeść, to nie Europejczycy jedzą codziennie ryby, a żółci, nie Europejczycy
                                    zabijają Goryle górskie, czy Słonie, Nosorożce.
                                    Biali kurczą się i niedługo za degradację tej planety będą głównie odpowiadali
                                    przedstawiciele innych ras, bo to one wciąż się rozmnażają jak króliki!
                                    • alex.4 Re: Ekolodzy? Malolactwo i pieniactwo 21.11.06, 11:13
                                      Populacje ludzkie najsilniejszy wrost mają juz za sobą. Wrozts poziomu zycia, system emerytalny powoduje, że nie tzreba mieć dużo dzieci aby zapewnić sobie starość. Dziś w Chinach przyrost ludności już jest praktycznie wychamowany (co nie znaczy że jeszcze siła rozpędu nie bedzie wzrastać ludność). Za kilkanaście lat zapewne praktycznie wszędzie wrost zostanie zamachowany i pozytywne tandencja jąką jest zmneijszenie kludności zacznie pojawiać się nie tylkow Europie czy japonii. Tyle że do tego czasu dla wielu gatunków nie bedzie już ratubku. Zrtesztą nadal Europejczycy i Amerykanie ponoszą największą winę za niszczenie środowisk naturalnych.
    • Gość: petro Jednostronna dyskusja o obwodnicy IP: *.elpos.net 20.11.06, 23:10
      dlaczego ci pseudoekolodzy nie zajmą się środowiskiem w miejscu, gdzie
      mieszkają? niech lepiej zajmą się własnym smrodem głównie w Warszawie a nie
      przyjeżdżają pouczać o potrzebie ochrony środowiska ludzi, którzy od wieków
      zachowali tą przyrodę!!!
      • bialostoczanin Re: Jednostronna dyskusja o obwodnicy 20.11.06, 23:24
        po pierwsze to był cały przekrój Polski, po drugie są Polakami, po 3 na
        obwodnicę idzie kasa z ich podatków.
      • sith_df Re: Jednostronna dyskusja o obwodnicy 20.11.06, 23:24
        Idiota. Nic innego na Twoj temat mi nie przychodzi. Pomysl, pozniej pisz. Po
        stukroc idiota. I Ci co przyszli na spotkanie z jak to nazywacie ekologami.
        • Gość: Maciek- ZG Samorządowcy wstydzcie się !!!!! IP: *.westnet.pl 20.11.06, 23:57
          Ktoś tutaj gadał że wariant ekologów był tylko jakąś krechą na mapie i poza
          forsowanym przez samorządowców wariantem nie ma tak na preawde żadnego.
          To tylko świadczy o kompetencjach drogowców i urzędników. Bowiem każda taka
          inwestycja na etapie planowania musi mieć opracowanych kilka wariantów , które
          są następnie dyskutowane z naukowcami, mieszkańcami i organizacjami
          pozarządowymi, badana ich zgodnośc z prawem, uwaględniane ew. uwag, protestów
          itp. Pominięcie tych działań może być argumentem do zaskarżenia planowanej
          inwestycji w NSA. W moim mieście w ten sposób unieważniono plan
          zagospodarowania przestrzennego. w przypadku budowy obwodnicy augustowa tego
          nie zrobiono.poprzestanano na jednym wariancie i tyle.
          • bialostoczanin Re: Samorządowcy wstydzcie się !!!!! 21.11.06, 00:03
            i żeby tak było to by nie było żadnego problemu i inwestycja byłaby już wykonywana.
            niestety nasz kraj musi się jeszcze dużo nauczyć, przez co niestety teraz
            cierpią mieszkańcy Augustowa...
            • Gość: Radek Re: Samorządowcy wstydzcie się !!!!! IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 21.11.06, 00:24
              a czy ekolodzy maja cala potrzebna dokumentacje, pozwolenia, ekspertyzy itp?
              czy rozpisali przetargi na roboty, podwykonawstwo itp? przeciez to zabiera lata
              pracy...ja doceniam to, ze mlodziez chce sie angazowac i urzadzac
              happeningi...problem w tym, ze znaczna wiekszosc tych "ekologow" nie ma
              zielonego pojecia jak taka inwestycja wyglada w praktyce, wiekszosc z nich nie
              ma zadnego wyksztalcenia ani kwalifikacji, zeby to wiedziec...i kto to wogole
              jest "ekolog"? czy to jest zawod, czy wystarczy lubic zwierzatka, zeby nim
              zostac? jak oni chca miec wplyw na takie inwestycje, to niech kandyduja do
              wladz lokalnych, niech zaloza partie polityczna z konkretnym programem, ktory
              mozna "sprzedac" wyborcom....a takie wiece i happeningi to kazdy glupi umie
              organizowac...

POpieram. Gó..arstwo i i dyletantyzm stworzony przez michnikową gazetę na siłę
              chce narzucić swoją opcję. Ekolodzy ha ha ha siusiumajtki po niespełna 14 lat
              chcą zablokować HaHa
              • Gość: Sokol Re: Samorządowcy wstydzcie się !!!!! IP: *.chello.pl 21.11.06, 01:30

Gość: Radek IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl

Zastanawiam się jaki interes mają Białostoczanie w takim a nie innym przebiegu
                obwodnicy AUGUSTOWA. Czy to jakiś bezinteresowny gest "żeby braciom z Augustowa
                żyło się lepiej"? Rozumiem wzburzenie, gdyby była to obwodnica Białegostoku.

Akurat Radek może być studentem z Augustowa, lub innym sezonowym bywalcem
                Białegostoku, ale taki kocziss to już chyba nie.

• koczisss Re: Samorządowcy wstydzcie się !!!!! 21.11.06, 10:18
                  Sądząc po Twym adresie IP Ty też nie!
                  • Gość: Sokol Re: Samorządowcy wstydzcie się !!!!! IP: *.u.mcnet.pl 21.11.06, 13:33
                    Ja się wypowiadam w kwestii ochrony środowiska, które jest dobrem wspólnym, a Ty
                    opowiadasz się za interesem Twojego miasta, chociaż nie wiem, jaki Białystok ma
                    interes w przebiegu obwodnicy Augustowa? Jakimi argumentami dysponują mieszkańcy
                    Białegostoku?

Może zgodnie z logiką Koczissa będę protestował przeciw połowom łososi na morzu
                    Północnym, bo nie jadam łososi.
                    • koczisss Re: Samorządowcy wstydzcie się !!!!! 21.11.06, 13:48
                      Jeśli mi bronisz wypowiadać się na temat Augustowa, bo tam nie mieszkam, to i
                      sam zamilcz, boś nie tutejszy! (augustowski)
                      • Gość: Sokol A co na to Białystok???? IP: *.u.mcnet.pl 21.11.06, 14:14
                        Ja się wypowiadam w kontekście ochrony przyrody. Ominąć Dolinę Rospudy zamiast
                        ją przecinać.

Moja racja to ochrona przyrody.

Jaka jest Twoja racja Kocziss? Czym się różni obwodnica przecinająca obszar
                        chroniony a omijająca te delikatne tereny?

Jak byś się czuł, gdyby ktoś z Augustowa wypisywał, że budując obwodnicę
                        Białegostoku należy zaorać Świętą Wodę, Dolinę Biebrzy i Puszczę Knyszyńską, że
                        o Dolinie Narwi już nie wspomnę?

Przypuszczałem, że jako pasjonat fotografii masz chociaż cień sympatii dla
                        unikalnego krajobrazu.
                        • koczisss Re: A co na to Białystok???? 21.11.06, 14:24
                          Widać, że mieszkasz dość daleko od Podlasia, bo niewiele się orientujesz w
                          położeniu Białegostoku!
                          Święta Woda, fakt, jest w okolicy, ale dolina Biebrzy, co ona ma do niego, czy
                          Narwi?
                          Jak będzie budowana obwodnica Wasilkowa, a także Białegostoku, to niestety, ale
                          część drzew z Puszczy Knyszyńskiej trzeba będzie wyciąć, bo inaczej się
                          zwyczajnie nie da!
                          Od strony północnej i wschodniej Białystok otaczają lasy i chcą wybudować
                          obwodnicę, trzeba w nie wejść!
                        • koczisss Re: A co na to Białystok???? 21.11.06, 14:27
                          Tak myślałem, Warszawiak nam tu się objawił i wtrąca się, przy okazji
                          zabraniając mi wypowiadać się na temat mojego województwa!
                          • Gość: Sokol Raporty z konsultacji społecznych. IP: *.u.mcnet.pl 21.11.06, 15:05
                            www.viabaltica.scottwilson.com.pl/do%20sciagania/raporty_ze_spotkan.pdf
                            Dotarłem do raportów z konsultacji społecznych. Otóż w uwagach na końcu firma
                            konsultingowa podkreśla, że konsultacje nie były ogłaszane należycie, na
                            konsultacjach nie pojawiali się przedstawiciele GDDKiA. O konsultacjach w
                            Ostrołęce nie został nawet powiadomiony ratusz.
                            W Suwałkach padło sporo argumentów za i przeciw wariantowi przez Chodorki, ale
                            uznano, że nie warto go rozpatrywać. Nie będzie kolejnej tury konsultacji.
                            Postawa GDDKiA sugeruje, że przed zakończeniem konsultacji zlecono już pewne
                            prace przygotowawcze. Czyli konsultacje, wymagane prawem, były "o kant d***
                            potłuc". Kolejna arogancja władz centralnych.
                            Koczisss mówił bodajże o ekspertyzach, że już są zrobione dla obwodnicy
                            Augustowa. Zatem ja się pytam po co konsultacje społeczne, skoro de facto
                            wariant przez Dolinę Rospudy jest w trakcie realizacji.
                            W takim razie NSA nie powinien mieć wielkiego dylematu przy wydawaniu wyroku w
                            przypadku podważenia decyzji o budowie. Niezależnie czy zakwestionuje ją ekolog,
                            czy zawiedziony mieszkaniec Łomży, Ostrołęki, Ełku, Moniek.

Jeszcze raz napiszę, konsultacje społeczne odbyły się w okresie

20.09.2006 - 28.09.2006

Skoro istnieją ekspertyzy, plany, skoro działki są już wykupione, to znaczy, że
                            cała inwestycja jest niezgodna z prawem.
                            • Gość: Augustowianin Re: Raporty z konsultacji społecznych. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.06, 18:06
                              > www.viabaltica.scottwilson.com.pl/do%20sciagania/raporty_ze_spotkan.pdf
                              > Dotarłem do raportów z konsultacji społecznych. .......
                              .........
                              > Skoro istnieją ekspertyzy, plany, skoro działki są już wykupione, to znaczy,
                              że
                              > cała inwestycja jest niezgodna z prawem.

Ależ p. Sokol wsystko jest zgodne dodam ZGODNE. z prawem kaduka.
          • evvcik Re: Samorządowcy wstydzcie się !!!!! 21.11.06, 07:10
            Gość portalu: Maciek- ZG napisał(a):

> Bowiem każda taka
            > inwestycja na etapie planowania musi mieć opracowanych kilka wariantów , które
            > są następnie dyskutowane z naukowcami, mieszkańcami i organizacjami
            > pozarządowymi, badana ich zgodnośc z prawem, uwaględniane ew. uwag, protestów
            > itp. Pominięcie tych działań może być argumentem do zaskarżenia planowanej
            > inwestycji w NSA.

Z tego co wiem... to wariantów obwodnicy rozważanych przez drogowców było 4
            (cztery) i WSZYSTKIE przechodziły przez dolinę Rospudy, tyle tylko że w różnych
            miejscach. Wybrano wariant IV, który przecina dolinę w najwęższym miejscu z tych
            czterech wariantów. Do 2005 roku CHYBA - powtarzam chyba, jak mylę fakty, proszę
            o sprostowanie - nikt nie rozważał poprowadzenia trasy POZA obszarem, o który
            walczą ekolodzy i inne osoby wcale nie związane z tymi organizacjami.
            Czy do tych pierwotnych czterech wariantów były przeprowadzane konsultacje
            społeczne - nie wiem, ale walka o dolinę trwa tak właściwie od 1986 roku, kiedy
            były prowadzone pierwsze prace inwentaryzacyjne na terenie Doliny Rospudy. Rodzą
            się wówczas plany utworzenia rezerwatu na obszarze Doliny Rospudy. Natomiast w
            1992 roku Generalna Dyrekcja Dróg Publicznych (GDDP) w Warszawie zleciła Biuru
            Projektowemu "Transprojekt" w Warszawie opracowanie Studium
            Techniczno-Ekonomicznego (STE) węzła dróg krajowych w Augustowie. DOPIERO w 1998
            roku został udostępniony do publicznego wglądu projekt miejscowego planu
            zagospodarowania przestrzennego gminy Augustów dotyczący budowy obwodnicy dla
            miasta Augustowa. Zdaje się, że był to już wybrany (przez kogo???)sporny IV
            wariant. Do projektu planu dołączona była "Prognoza skutków wpływu ustaleń
            miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego...". Okazało się wtedy, że
            planowana obwodnica przechodzić ma przez środek projektowanego rezerwatu
            przyrody. No i zaczęła się "polka", która trwa do dziś i długo się zdaje nie
            skończy jak wynika z dzisiejszych doniesień :
            miasta.gazeta.pl/bialystok/1,35235,3745896.html
            • Gość: ekoskop Re: Samorządowcy wstydzcie się !!!!! IP: *.neto.pl 21.11.06, 08:46
              Niestety wiekszość Polaków nie należy do myślących. Dzięki wszechobecjen
              melioracji w latach 60-tych i 70-tych mamy utracone bezpowrotnie unikalne
              uroczyska. Zachwiane zostały ekosystemy. Teraz kiedy świadomośc powinna byc
              większa nadal spotykamy się z wszechobecna debiliozą i betonem. Ludzie!!! Czy
              nie widzicie, że czas Nowej Huty i kołchozów juz minął? Rozumiem, że wyrastając
              w pewnym systemie ma sie pewne naleciałości. ale przynajmniej rzeba je łagodzić.
              Ludzie myślcie! To nie boli!
              Ludzie na wsi nauczyli sie żyć w zgodzie z naturą. Nikt nie ścina nic bez
              potrzeby. Jakos nie widać aby wsie były gładkim wybetonowanym placem. Wtręcz
              przeciwnie króluja z daleka widoczne duże skupiska wieloletnich drze, które
              przeżyły wile pokoleń ludzkich. Ale najwidoczniej owa ludnośc wiejska
              zmieszkująca obecnie "u blokach" straciła dotychczasowy smak i gust
              zachłystując sie w betonie i asfalcie. Jednak wielu z wsioków zamieszkujących
              betonowe dżungle i asfaltowe łąki z tęsknąta mysli o prawdziwej przyrodzie.
              Pozwólcie, że zacytuję tekst piosenki. Słowa napisał A. Ciołkiewicz.

Medytacje wiejskiego przybysza

Gdzie okiem sięgnąć – blokowiska.
              Bez horyzontu człowiek chory,
              I jakiś żal wciąż serce ściska
              smętne poranki i wieczory...

Ref.
              A we wspomnieniach polna grusza,
              w sadzie jabłonie pełne kwiecia
              i śpiew skowronka, który wzrusza,
              bo on ze wspomnień nie odleciał...

Wiadro tańczące w cembrowinie,
              symfonia wróbli na stodole....
              I chęć, co nigdy nie przeminie,
              by z ranną rosą wybiec w pole...

Czujesz, że ci powietrza braknie
              W spalinach człowiek ledwo dyszy
              Organizm wciąż spokoju łaknie
              By gdzieś nareszcie zaznać ciszy

Ref.

Czy tak naprawdę, czy może mara
              jakaś nas nas dręcząc, żyć przeszkadza?
              Nie, to się sprawdza prawda stara
              Że starych drzew się nie przesadza.

Ref.

• koczisss Re: Samorządowcy wstydzcie się !!!!! 21.11.06, 10:19
              W wariancie ekologów, trasa też Rospudę by przecięła inaczej nie da się:)
              • evvcik Re: Samorządowcy wstydzcie się !!!!! 21.11.06, 10:40
                Ależ oczywiście :-) Chodzi tylko, aby jak najmniej ingerować w samą dolinę i
                rzekę.
                W kazdym razie - cieszę się że dyskusja zaczeła przebiegać bardziej "po
                ludzku" - z konkretnymi argumentami. :-)
    • Gość: Gazeta wybiórcza Jednostronna dyskusja o obwodnicy IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 21.11.06, 10:24
      Gazeta wybiórcza jak zwykle wybiórczo podaje fakty w dodatku tendencyjnie i bez
      merytorycznych podstaw.
      • masiewo Re: Jednostronna dyskusja o obwodnicy 21.11.06, 10:58
        Gość portalu: Gazeta wybiórcza napisał(a):

> Gazeta wybiórcza jak zwykle wybiórczo podaje fakty w dodatku tendencyjnie i
        bez
        > merytorycznych podstaw.

Konkrety, konkrety....
        • alex.4 Re: Jednostronna dyskusja o obwodnicy 21.11.06, 11:14
          na te tradycyjnie nie doczekamy się...
          • Gość: vlad79 Re: Jednostronna dyskusja o obwodnicy IP: 195.177.196.* 21.11.06, 13:54
            Gość portalu: Sokol napisał(a):

> Hmm, przesądzona w kategoriach faktu dokonanego.
            > Zresztą kto powiedział, że jest bliska realizacji? Kto powiedział, że w ogóle s
            > ą
            > na nią pieniądze?

tak pieniądze są zagwarantowane w polskim budżecie

> Zresztą, uważam decyzję o przebiegu obwodnicy za arogancję władz centralnych w
            > B-stoku, a dodatkowe manipulowanie opinią publiczną, że jak nie przez Rospudę,
            > to wcale, brzmi co najmniej podejrzanie.

dokładnie ta manipulacja wiadomych kół i narodowości :)

> Popatrzcie, nawet Nasz Dziennik się wypowiedział, ustami (piórem) swojego
            > korespondenta z Białegostoku:
            > www.siskom.waw.pl/artykuly/k-060801-naszd.gif

o proszę nasz dziennik -spluwaczka rydzykowa, może znasz jeszcze inne
            opiniotwórcze gazety ?

> Ja się pytam, co Białostoczanom do Augustowa?

a ty chłopcze skąd jesteś z Wrocławia czy Warszawy? Pytam się, co masz do Augustowa?

> Nawet SISKOM się wypowiedział w tej sprawie:
            >
            > www.siskom.waw.pl/siskom-dzialania-rospuda.htm
            > I tak krytykowany "wariant alternatywny", wykorzystujący istniejące już szlaki
            > drogowe:
            >
            > www.siskom.waw.pl/rospuda/Wariant_alt/Wariant_alternatywny.jpg

chłopcze obecne technologie stosowane w drogownictwie są na tak zaawansowanym
            poziomie ,że wybudowanie tej estakady nie będzie najmniejszym problemem.Do tego
            w poprzednim poście bredzisz coś o posadowieniu fundamentów podpór na "skale"
            hehee ..to że uważasz się za "ekologa" nie oznacza jeszcze ze na wszystkim się
            znasz. W miejscu przecięcia przyszłej obwodnicy torfowiska są o najmniejszej
            głębokości ( 2 metry),podczas gdy w innych miejscach ich średnia wynosi ok 8
            metrów.Nawet w górę od Raczek jest większa niż w miejscu planowanej inwestycji.
            Sokół wiesz w ogóle o czym piszesz czy tak po prostu mądrzysz się gdzieś z
            drugiego końca Polski ?
            • Gość: Augustowianin Re: Jednostronna dyskusja o obwodnicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.06, 14:49
              > obecne technologie stosowane w drogownictwie są na tak zaawansowanym
              > poziomie ,że wybudowanie tej estakady nie będzie najmniejszym problemem.
              Niestety błądzisz są z tym problemy i to poważne.
              > w poprzednim poście bredzisz coś o posadowieniu fundamentów podpór na "skale"
              Sam bredzisz – przeczytaj co on pisał.

> znasz. W miejscu przecięcia przyszłej obwodnicy torfowiska są o najmniejszej
              > głębokości ( 2 metry), podczas gdy w innych miejscach ich średnia wynosi ok 8
              > metrów.
              Vlad - a ty to się znasz na wszystkim. 2 m torfu, ciekawe skąd to wiozłeś.
              Niestety, to kompletne brednie.
              Znaczenie ma to co jest pod torfami i tego nikt nie badał zbyt dokładnie.
              Niestety Vlad ekspercie platformerski.
              > Nawet w górę od Raczek jest większa niż w miejscu planowanej inwestycji.
              A co to ma dorzeczy. A za Uralem to są dopiero torfy. Ale co z tego
              > Sokół wiesz w ogóle o czym piszesz czy tak po prostu mądrzysz się gdzieś z
              > drugiego końca Polski ?
              A co z tego że z drugiego końca. A ty z którego. I niby co te końce mają do
              rzeczy.
              Ty Vlad wyglądasz na gościa co potrafi wszystkiemu zaprzeczyć, nawet wschodom
              słońca.
              > chłopcze …. Na takie poufałości pozwalasz sobie w stosunku do nieznajomego –
              to pokazuje ześ chłoptaś. Szczeniak który pozwala sobie na aroganckie pisanie.
              • Gość: vlad79 Re: Jednostronna dyskusja o obwodnicy IP: 195.177.196.* 21.11.06, 15:12
                "augustowianin" (jeśli ty jesteś z Augustowa to je jestem z Marsa) może jakieś
                argumenty , czy też uważasz się za wszechwiedzącego "ekologa"? hehe
                • Gość: Augustowianin Re: Jednostronna dyskusja o obwodnicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.06, 18:02
                  > czy też uważasz się za wszechwiedzącego "ekologa"? hehe

Jak "hehe" to powiem - ze szczeniackimi zachowaniami niema co dialogować.
                  Sam szukaj argumentów, albo rób co robicz cały czas - wychodż na głupca i
                  aroganta.
                  • Gość: vlad79 Re: Jednostronna dyskusja o obwodnicy IP: 195.177.196.* 21.11.06, 20:17
                    Gość portalu: Augustowianin napisał(a):

> > czy też uważasz się za wszechwiedzącego "ekologa"? hehe
                    >
                    > Jak "hehe" to powiem - ze szczeniackimi zachowaniami niema co dialogować.
                    > Sam szukaj argumentów, albo rób co robicz cały czas - wychodż na głupca i
                    > aroganta.

Chłopcze przeczytaj swoje wcześniejsze posty ,z każdego zionie agrecha i brak
                    jakichkolwiek merytorycznych argumentów.I ty uważasz się na tym forum za wzór
                    do naśladowania?.Prezentujesz poziom jak twoi idole z pisuaru prostaku
              • Gość: vlad79 Re: Jednostronna dyskusja o obwodnicy IP: 195.177.196.* 21.11.06, 15:15
                pisuarczyku "augustowianin" twoje próby odpowiedzi na fragmenty mojego postu są
                tak głupie że nawet nie mam czego komentować
                • Gość: Sokol Re: Jednostronna dyskusja o obwodnicy IP: *.u.mcnet.pl 21.11.06, 15:42
                  Nie odniosę się do Twoich inwektyw.

Poczytaj raport z konsultacji społecznych dot. Via Baltica. Stosunkowo niedawno
                  się zakończyły.

Twoje IP sugeruje, że piszesz z Białegostoku. Może zainteresuje Cię fakt, że na
                  konsultacjach społecznych brakowało przedstawicieli z Białegostoku, nawet
                  przedstawicieli GDDKiA. Napisano w raporcie, że te środowiska są upewnione o
                  swoim wariancie trasy, stąd absencja.

www.viabaltica.scottwilson.com.pl/do%20sciagania/raporty_ze_spotkan.pdf
                  kawałki:

Łomża

"GDDKiA dołożyła wszelkich starań aby nikt nie przyszedł na spotkanie."

"Augustów, jako uzdrowisko, powinno być ominięte szerokim Łukiem."

Mońki

"Dziwi nas, że nie ma przedstawiciela GDDKiA z Białegostoku."

Ełk

"Ważne są względy prawne związana z ochroną środowiska i wkroczeniem na
                  tereny Natura 2000."

"Mam wątpliwość czy te konsultacje są prawdziwe – nie ma przedstawicieli
                  GDDKiA, a zaproszenie dostałem wczoraj."

Suwałki:

"Wariant przez Chodorki wymaga wywłaszczenia około 1000 działek."

"Omijając obszary Natura 2000 odbieramy argumenty chcącym protestować."

"Nie zbadano podłoża pod torfem na przebiegu planowanej dziś obwodnicy
                  przez Rospudę."

"Brakuje wariantu przez Chodorki."

• alex.4 Re: Jednostronna dyskusja o obwodnicy 21.11.06, 15:41
                Augustowianinie - a jeśli głebokość torfu rzeczywoiscie miejscami wynosi 8 m, to co?:)
                • Gość: Augustowianin Re: Jednostronna dyskusja o obwodnicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.06, 17:57
                  > Augustowianinie - a jeśli głebokość torfu rzeczywoiscie miejscami wynosi 8 m,
                  t
                  > o co?:)
                  Alex. Miejscami wynosi 8 m. Ale co masz na myśli.
                  Ilekolwiek metrów mają pokłady torfu. Droga ma sens wielki tam gdzie niema
                  torfu. I to zawsze było wskazywane. I ty też popierasz takie rozwiązanie poza
                  torfami i poza "Naturą 2000". Co jest możliwe szybciej niż w tej kpinie z
                  logiki, uczciwości i ekonomi. W tym co zaproponował Pan Topczewski z
                  koleżeństwem. Jest to też kpina z mieszkańców Augustowa, którzy tych machinacji
                  czasowo, techniczno, finansowych, nie rozumieją i nie muszą przecież ich
                  rozumieć. Ale że ich nie potrafi zrozumieć burmistrz, jasno wskazuje na to że
                  był to jego trik wyborczy.
                  • alex.4 Re: Jednostronna dyskusja o obwodnicy 21.11.06, 21:38
                    co wiecej burmistrz wykorzystuje niechec do obcych (ekologów) i zwala na nich całą winę za swoja niekompetencje
            • robert_c >>> Do Vlad79 - Jednostronna dyskusja o obwodnicy 21.11.06, 15:41
              Od razu napisze, że SISKOM nie poparł akcji "Pociąg do Rospudy".
              Tu jednak pozwolę sobie odnieśc się do niektórych nieścisłości, jakie sa
              wypisywane.

> chłopcze obecne technologie stosowane w drogownictwie są na tak zaawansowanym
              > poziomie ,że wybudowanie tej estakady nie będzie najmniejszym problemem.

Owszem. Estakadę da się zbudowac. Kwestia tylko czasu i kosztów.
              Budowa będzie więc problemem. Tym bardziej, że mozna będzie prowadzić prace
              budowlane tylko poza okresem lęgowym ptaków, tylko przez 6 miesiecy w ciągu
              roku.
              Technologia jaką planuje się zastosowac do budowy tej estakady może być
              okreslona jako eksperymentalna, nigdy do tej pory nie stosowana w Polsce na
              taką skalę. Budoanie estakady ma być prowadzone z tymczasowego pomostu
              technicznego bez uzycia cięzkiego sprzętu. Budowlańcy boją się tzw. zjawiska
              tiksotropii, czyli nagłego upłynnienia gruntów pod wpływem wstrząsów.

> Do tego
              > w poprzednim poście bredzisz coś o posadowieniu fundamentów podpór na "skale"

W budownictwie pojęcie skały jest nieco inne niż w mowie potocznej. Skałą sa
              też piaski.

> W miejscu przecięcia przyszłej obwodnicy torfowiska są o najmniejszej
              > głębokości ( 2 metry),podczas gdy w innych miejscach ich średnia wynosi ok 8
              > metrów.

W miejscu planowanego przejścia estakady przez dolinę Rospudy miąższośc torfów
              wynosi 4-5 metrów. I rzeczywiście jest najmniejsza w stosunku do innych
              wariantów trasy rozpatrywanych przez GDDKiA Białystok (podkreślam -
              ROZPATRYWANYCH). Nie miąższośc torfów jest tu problemem, ale to, co zalega pod
              nimi. A są to mocno nawodnione piaski o słabym zagęszczeniu. Na nich nie da się
              posadowić konstrukcji. Stabilny grunt znajduje sie dopiero na 18 metrach pod
              powierzchnią. Tak więc pale do posadowienia podpór estakady trzeba będzie
              wwiercać do głebokości 20 metrów.

> Nawet w górę od Raczek jest większa niż w miejscu planowanej inwestycji.

Wariant alternatywny zakłada przejście przez rzekę Rospuda w Chodorkach, gdzie
              nie ma pokładów torfów w ogóle, a szerokosc doliny rzecznej pozwala na
              zbudowanie mostu nawet jedoprzęsłowego o długości 150-160 metrów:
              siskom.waw.pl/rospuda/zdjecia/rospuda6.JPG
              siskom.waw.pl/rospuda/zdjecia/rospuda5.JPG
              Co jest w góre od Raczek zupełnie nas nie interesuje i nie rozumiem tego
              argumentu.
              • Gość: vlad79 Re: >>> Do Vlad79 - Jednostronna dysk IP: 195.177.196.* 21.11.06, 20:37
                robert_c napisał:

> Od razu napisze, że SISKOM nie poparł akcji "Pociąg do Rospudy".
                > Tu jednak pozwolę sobie odnieśc się do niektórych nieścisłości, jakie sa
                > wypisywane.
                >
                > Gość portalu: vlad79 napisał(a):
                >
                > > chłopcze obecne technologie stosowane w drogownictwie są na tak zaawansow
                > anym
                > > poziomie ,że wybudowanie tej estakady nie będzie najmniejszym problemem.
                >
                > Owszem. Estakadę da się zbudowac. Kwestia tylko czasu i kosztów.
                > Budowa będzie więc problemem. Tym bardziej, że mozna będzie prowadzić prace
                > budowlane tylko poza okresem lęgowym ptaków, tylko przez 6 miesiecy w ciągu
                > roku.
                > Technologia jaką planuje się zastosowac do budowy tej estakady może być
                > okreslona jako eksperymentalna, nigdy do tej pory nie stosowana w Polsce na
                > taką skalę. Budoanie estakady ma być prowadzone z tymczasowego pomostu
                > technicznego bez uzycia cięzkiego sprzętu. Budowlańcy boją się tzw. zjawiska
                > tiksotropii, czyli nagłego upłynnienia gruntów pod wpływem wstrząsów.
                >
                w przetargu mogą uczestniczyć firmy z całej Europy które posiadają odpowiednie
                doświadczenie i sprzęt

> > Do tego
                > > w poprzednim poście bredzisz coś o posadowieniu fundamentów podpór na "sk
                > ale"
                >
                > W budownictwie pojęcie skały jest nieco inne niż w mowie potocznej. Skałą sa
                > też piaski.
                >
                > > W miejscu przecięcia przyszłej obwodnicy torfowiska są o najmniejszej
                > > głębokości ( 2 metry),podczas gdy w innych miejscach ich średnia wynosi o
                > k 8
                > > metrów.

nie mówi się na to "skała" tylko grunty nośne

> W miejscu planowanego przejścia estakady przez dolinę Rospudy miąższośc torfów
                > wynosi 4-5 metrów. I rzeczywiście jest najmniejsza w stosunku do innych
                > wariantów trasy rozpatrywanych przez GDDKiA Białystok (podkreślam -
                > ROZPATRYWANYCH). Nie miąższośc torfów jest tu problemem, ale to, co zalega pod
                > nimi. A są to mocno nawodnione piaski o słabym zagęszczeniu. Na nich nie da się
                >
                > posadowić konstrukcji. Stabilny grunt znajduje sie dopiero na 18 metrach pod
                > powierzchnią. Tak więc pale do posadowienia podpór estakady trzeba będzie
                > wwiercać do głebokości 20 metrów.

a co to jest 20 metrów przy obecnej technologi?

> > Nawet w górę od Raczek jest większa niż w miejscu planowanej inwestycji.
                >
                > Wariant alternatywny zakłada przejście przez rzekę Rospuda w Chodorkach, gdzie
                > nie ma pokładów torfów w ogóle, a szerokosc doliny rzecznej pozwala na
                > zbudowanie mostu nawet jedoprzęsłowego o długości 150-160 metrów:
                > siskom.waw.pl/rospuda/zdjecia/rospuda6.JPG
                > siskom.waw.pl/rospuda/zdjecia/rospuda5.JPG
                > Co jest w góre od Raczek zupełnie nas nie interesuje i nie rozumiem tego
                > argumentu.

faktycznie miałem na myśli Chodorki a nie Raczki
                • alex.4 Re: >>> Do Vlad79 - Jednostronna dysk 21.11.06, 21:07
                  caly czas nie znajduje odpowiedzi na jedno pytanie - dlaczego drogowcy i bumistrz Augustowa uparli się na droższy i mneij realny wariant przebiegu trasy
                  • Gość: Jana Re: >>> Do Vlad79 - Jednostronna dysk IP: *.chello.pl 21.11.06, 21:40
                    Nie wiesz? A kto ma interes w tym żeby obwodnica przebiegała właśnie taką
                    trasą? Powiem Ci, właściciele ziemi, na której będzie obwodnica. Władze
                    Augustowa są zbyt pewne siebie i nie chcą dyskusji , bo decyzję już /pomimo
                    protestów/ podjęli. Resztę sobie dośpiewaj.
                • siskom_tak Re: >>> Do Vlad79 - Jednostronna dysk 21.11.06, 22:36

> w przetargu mogą uczestniczyć firmy z całej Europy które posiadają odpowiednie
                  > doświadczenie i sprzęt

Ale uczestniczą firmy polskie.

>
                  > nie mówi się na to "skała" tylko grunty nośne

Tak. Ale piasek w geologii też nazywa się skałą

>
                  > a co to jest 20 metrów przy obecnej technologi?

A możesz napisać co to za "obecna" technologia i czym różni się od "nieobecnej"?
                  Poza tym skoro piszesz, ze 20 m to żaden problem, to również w takim razie miąższośc torfów nie ma znaczenia. Czemu więc jako argument podajesz, ze akurat w tym miejscu miąższośc torfow jest najmniejsza? Przecież gdyby nawet byla 18 m to w czym problem?

>
                  > faktycznie miałem na myśli Chodorki a nie Raczki

No i faktycznie w Chodorkach nie ma w ogole torfów.
                  • Gość: vlad79 Re: >>> Do Vlad79 - Jednostronna dysk IP: 195.177.196.* 22.11.06, 20:13
                    siskom_tak napisał:

> Gość portalu: vlad79 napisał(a):
                    >
                    >
                    > > w przetargu mogą uczestniczyć firmy z całej Europy które posiadają odpowi
                    > ednie
                    > > doświadczenie i sprzęt
                    >
                    > Ale uczestniczą firmy polskie.

widocznie czują się na siłach aby to przedsięwzięcie zrealizować

> > nie mówi się na to "skała" tylko grunty nośne
                    >
                    > Tak. Ale piasek w geologii też nazywa się skałą
                    >
                    >
                    > >
                    > > a co to jest 20 metrów przy obecnej technologi?
                    >
                    > A możesz napisać co to za "obecna" technologia i czym różni się od "nieobecnej"

zamierzasz sie czepiać słówek?

> Poza tym skoro piszesz, ze 20 m to żaden problem, to również w takim razie miąż
                    > szośc torfów nie ma znaczenia. Czemu więc jako argument podajesz, ze akurat w t
                    > ym miejscu miąższośc torfow jest najmniejsza? Przecież gdyby nawet byla 18 m to
                    > w czym problem?

to udowodnij mi ,że w miejscu przecięcia planowanej inwestycji grunty na których
                    można posadowić pale są na głębokości 20 metrów . Jakiś link o badaniach
                    geologicznych w tym miejscu
                    >
                    > >
                    > > faktycznie miałem na myśli Chodorki a nie Raczki
                    >
                    > No i faktycznie w Chodorkach nie ma w ogole torfów.

tak jak wyżej,czekam na dane to potwierdzające
                    • robert_c Re: >>> Do Vlad79 - Jednostronna dysk 29.11.06, 18:51

>
                      > widocznie czują się na siłach aby to przedsięwzięcie zrealizować

Wątpię. napewno nie za 300 mln i nie w takim terminie i nie przy takich
                      obostrzeniach wykonawczych.

> >
                      > > A możesz napisać co to za "obecna" technologia i czym różni się od "nieob
                      > ecnej"
                      >
                      > zamierzasz sie czepiać słówek?

Nie. Chcę po prostu zobaczyć, czy wiesz cokolwiek na temat technologii
                      wykonywania obiektów inzynierskich na gruntach niestabilnych. W swoich postach
                      piszesz sformułowania, że "przy obecnych technologiach budowa estakady to żaden
                      problem".
                      napisz wiec dokładnie co wiesz o tych obecnych technologiach i czym to niby ma
                      się różnić od technologii sprzed 20-30 lat.
                      No śmiało.

> >
                      > > No i faktycznie w Chodorkach nie ma w ogole torfów.
                      >
                      > tak jak wyżej,czekam na dane to potwierdzające

Co potwierdzajace? Że w Chodorkach nie ma torfów?
                      Wystarczy spojrzeć na zdjecia, szate roślinną i mieć choć odrobine pojęcia o
                      gleboznawstwie:
                      www.siskom.waw.pl/rospuda/zdjecia/rospuda5.JPG

Dolina Rospudy ma w Chodorkach 150 metrów szerokości. Można zbudowac nawet
                      jednoprzęsłowa estakadę.
                      Jak widzisz na zdjeciu - piasek.

Pozdrawiam.
                      • alex.4 Re: >>> Do Vlad79 - Jednostronna dysk 30.11.06, 08:40
                        Polskie firmy może czuja się na siłąch, bo nie wiedzą z czym mają do czynienia?????:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka