Dodaj do ulubionych

Nowa władza.

01.12.06, 10:43
Do niedawna bardzo aktywni na forach, teraz okopują się na świeżo zdobytych
pozycjach w Urzędzie Miasta i Sejmiku.
Do niedawna chętnie informowali o swoich poczynaniach oraz zamiarach, teraz
po byle informację odsyłają na jakieś spotkania.
Przypomną sobie o nas za 4 lata, pewnie znowu naobiecują, jabłkami
poczęstują...
Lipa.
Obserwuj wątek
    • cayetan Re: Nowa władza. 01.12.06, 11:04
      Na razie możesz poczytać sobie, co władza chce. To bardzo ciekawe podejscie,
      nazwałbym je chciejstwem. Poprzednia rada też chciała, obecna nie jest od
      chciejstwa wolna. Nikt jednak nie określił konkretnie co, za ile i kiedy.
      Poniższy tekst pochodzi z portalu Twojelapy.

„Gazeta Współczesna” przedstawiła sylwetki radnych Rady Miejskiej w Łapach oraz
      to, czym chcieliby się zająć jako radni.
      Prawo i Sprawiedliwość:
      Marek Gołko. Jako radny, pochodzący z Uhowa, chciałby przede wszystkim zadbać o
      tamtejszą infrastrukturę drogową.
      Krzysztof Kondraciuk. Jako radny chciałby zmienić wizerunek gminy.
      Ireneusz Łapiński. Chce zadbać o bezpieczeństwo mieszkańców, ekologię i
      właściwe wykorzystanie walorów Narwi.
      Sławomir Maciejewski. Jako radny chciałby zająć się sprawami finansowymi w
      gminie.
      Marek Ołtarzewski. Jako radny chciałby wpłynąć na zmniejszenie bezrobocia oraz
      przyciągnąć inwestorów do gminy.
      Zdzisław Penza. Jako radny chciałby zająć się sprawami oświaty, a przede
      wszystkim organizacją czasu wolnego dla młodzieży.
      Piotr Pułkośnik. Chciałby zająć się sprawami sportu, oświaty, kultury i zdrowia.
      Józef Rząca. Chce się zająć ekologią i wykorzystać walory regionu do
      przyciągnięcia inwestorów.
      Paweł Sakowicz. Przewodniczący Rady. Chce wyrwać gminę z marazmu, ożywić
      współprace z radami osiedlowymi oraz sołectwami.
      Dariusz Wincenciak. Chce się zająć oświatą oraz organizacją pozaszkolnych form
      spędzania czasu przez młodzież.
      Krystyna Zakrzewska. Chce zająć się oświatą, kulturą, służbą zdrowia oraz
      sportem.
      LPR
      Jerzy Grochowski. Będzie zabiegał o budowę dróg oraz kanalizację we wsi Gąsówka
      Oleksin.
      Katarzyna Kostrowska. Jako radna chciałaby przede wszystkim zadbać o interesy
      osiedla Wity w Łapach.
      Wiktor Kulesza. Jako radny chciałby zadbać o infrastrukturę drogową.
      Alina Łapińska. Chce zadbać o rozwój przedsiębiorczości w gminie, dbać o
      gospodarność.
      Barbara Łapińska. Chce pracować na rzecz społeczności łapskiej, dbać o
      bezpieczeństwo, drogi i oświatę.
      Nasze Podlasie:
      Marek Łapiński. Jako radny chciałby zając się polepszeniem infrastruktury
      drogowej.
      Zbigniew Łapiński. Jako radny będzie zabiegał o odbudowę trybun na stadionie w
      Łapach.
      Andrzej Mojkowski. Jako radny chce zadbać o rozwój gminy, infrastrukturę.
      Wiesław Szustak. Chciałby zając się przede wszystkim bezpieczeństwem w gminie.
      ChRS:
      Halina Kamińska. Najbardziej zależy jej na naprawie i modernizacji dróg oraz
      pomocy szpitalowi w Łapach.

«
      • miejscowy7 Re: Nowa władza. 01.12.06, 13:21
        Rzeczywiście dużo chęci, ale z oceną Radnych wstrzymam się przynajmniej rok.
        Ważne, że są lepsi od poprzedników chociaż - z małym wyjątkiem - np. pan
        Sławomir Gołaszewski z poprzedniej rady był całkiem ok.
        Teraz trzeba patrzeć i słuchać, co mają nam do zaproponowania Burmistrz i
        Przewodniczący Rady, bo to oni nadadzą rytm działania.
        Bo mam nadzieję, że jednak mają coś do zaproponowania...
        • pablo1980 Re: Nowa władza. 01.12.06, 13:53
          Mniejsza aktywność to nie wynik bufonady, a zwykłej kolei rzeczy. Mandat
          społeczny pozwala to, o czym wcześniej się mówiło, realizować.
          Pozdrawiam
          • pablo1980 Re: Nowa władza. 01.12.06, 13:56
            Pisząc o mniejszej aktywności miałem na mysli mniejszą aktywność na forum
            dyskusyjnym, oczywiście, a nie taką ogólną.
            To tak na wszelki wypadek, gdyby niektórzy "życzliwi" czepiali się słówek :)
          • cayetan Re: Nowa władza. 01.12.06, 14:20
            Idea powolania powiatu upadła? Niomal każdy z kandydatów w swoim programie
            wyborczym obiecywał walczyć o powiat i co, jakoś nie widać tych chęci w
            deklaracjach. Typowa wyborcza kiełbasa?
            • miejscowy7 Re: Nowa władza. 01.12.06, 14:53
              cayetan napisał:

> Idea powolania powiatu upadła? Niomal każdy z kandydatów w swoim programie
              > wyborczym obiecywał walczyć o powiat

Nie słyszałem, żeby Burmistrz Czepe cokolwiek obiecywał w sprawie Powiatu. Ale
              mogę się mylić, więc jeśli ktoś słyszał, niech napisze.
              Pablo1980 - może coś wiesz w tym temacie?
            • pablo1980 Re: Nowa władza. 01.12.06, 22:41
              Bardzo konkretna rzecz w sprawie powiatu: musimy obliczyć, czy powiat złożony z
              trzech gmin (Łapy,Poświętne, Suraż) jest w stanie się utrzymać. Konieczne jest
              zrobienie symulacji budżetu takiego powiatu. Powiat sejneński ma ok. 22 tys.
              mieszkańców i nieźle sobie radzi. Powiat łapski złożony z trzech gmin miałby
              powyżej 30 tys. mieszkańców. Symulacja takowa będzie w najbliższym czasie wykonana.
              Czy powiat łapski powinien posiadać więcej niż 3 gminy? Z pewnością tak.
              Ale łatwie to nie jest. Musimy przyciągnąć, przekonać inne gminy, że warto. I
              tutaj widzę rolę nie tylko władz gminy, ale również innych środowisk.
          • miejscowy7 Re: Nowa władza. 02.12.06, 13:15
            pablo1980 napisał:

> Mandat społeczny pozwala to, o czym wcześniej się mówiło, realizować.
            > Pozdrawiam

Czy masz na myśli np. "Inkubator Przedsiębiorczości"? Swego czasu często o tym
            pisałeś, a nie ukrywam że to niezły pomysł.
            • pablo1980 Re: Nowa władza. 02.12.06, 19:59
              miejscowy7 napisał:

> Czy masz na myśli np. "Inkubator Przedsiębiorczości"? Swego czasu często o tym
              > pisałeś, a nie ukrywam że to niezły pomysł.

Na dniach powstanie punkt biznesu przy Bibliotece Publicznej. Zebrana w nim
              będzie wszelka informacja na temat zakładania firmy, procedur, itp. Na początek
              skromnie, ale sukcesywnie zakres działania punktu będzie się rozszerzał. Krok po
              kroku, mam nadzieję, przerodzi się on w porządny inkubator przedsiębiorczości.
              • miejscowy7 Re: Nowa władza. 04.12.06, 10:16
                pablo1980 napisał:

> Na dniach powstanie punkt biznesu przy Bibliotece Publicznej.

Byłem, widziałem - punkt informacji biznesowej istnieje tam już od 2 lat.
                Gratuluję refleksu. :)
                • pablo1980 Re: Nowa władza. 04.12.06, 13:00
                  miejscowy7 napisał:

> Byłem, widziałem - punkt informacji biznesowej istnieje tam już od 2 lat.
                  > Gratuluję refleksu. :)
                  >

Cegiełka do cegiełki.
                  Za jakiś czas może znowu zajdziesz i zobaczysz co się zmieni.
                  Stopniowo i nie wszystko od razu.
                  • miejscowy7 Re: Nowa władza. 04.12.06, 14:04
                    Do pablo1980:
                    1 - napisałeś o otwarciu za kilka dni czegoś, co otwarto już przed dwoma laty.
                    Nieładnie "podpinać się" pod czyjeś osiągnięcia.
                    2 - Mam nadzieję że "cegiełka do cegiełki i coś się zmieni".
                    • pablo1980 Re: Nowa władza. 05.12.06, 12:33
                      miejscowy7 napisał:

> Nieładnie "podpinać się" pod czyjeś osiągnięcia.

Zamiast łapać za słowa, mógłbyś napisać kilka dobrych rad swojego autorstwa
                      odnośnie omawianego tematu (inkubator przedsiębiorczości). Byłoby to o wiele
                      bardziej pomocne, wszyscy wtedy może się czegoś nauczymy.
                      Pozdrawiam
                      • miejscowy7 Re: Nowa władza. 05.12.06, 15:15
                        pablo1980 napisał:

> Zamiast łapać za słowa,

Nie za słowa, tylko za czyny - a w tym przypadku nie popisałeś się.

> mógłbyś napisać kilka dobrych rad swojego autorstwa
                        > odnośnie omawianego tematu (inkubator przedsiębiorczości).

O ile pamiętam, pomysł "inkubatora" jest Twój, więc może zacznij wreszcie go
                        realizować. Bo jak na razie próbujesz "modlić się cudzą świeczką".

> Byłoby to o wiele
                        > bardziej pomocne, wszyscy wtedy może się czegoś nauczymy.
                        > Pozdrawiam

W przeciwieństwie do Ciebie nie mam zapędów do pouczania, ale jeśli mi zadasz
                        konkretne pytanie, to moja odpowiedź będzie równie konkretna.
                        Pozdrawiam.
                        • pablo1980 Re: Nowa władza. 05.12.06, 15:23
                          Zamiast cytować odniosę się ogólnie do Twojej wypowiedzi, w której udowadniasz,
                          że sens dyskusji z Twoją osobą jest niewielki. Zamiast pisać o moich
                          skłonnościach do pouczania innych, proponuję zastanowić się nad swoimi
                          skłonnościami.
                          Niemniej jednak pozdrawiam
                          • miejscowy7 Re: Nowa władza. 05.12.06, 15:45
                            I co Cię tak rozeźliło? Może to, że niby-tworzone przez Ciebie biuro w Łapskiej
                            Bibliotece działa już od 2 lat i ktoś inny je założył - bo na pewno nie Ty?
                            Jeśli następnym razem znowu przyjdzie Ci do głowy podeprzeć się cudzymi
                            osiągnięciami, to powinieneś się zastanowić kilka razy zanim to uczynisz.
                            I to jest moje jedyne - jak dotąd - "pouczenie" na forum.
                            Pozdrawiam.

Ps. pablo1980 napisał:

> Zamiast cytować odniosę się ogólnie do Twojej wypowiedzi, w której
                            > udowadniasz, że sens dyskusji z Twoją osobą jest niewielki.

A jaki jest sens dyskusji z Tobą - człowiekiem przypisującym sobie dokonania
                            innych? Rozumiem, że w polityce to norma, ale tu jest forum a nie zebranie
                            partyjne.
                            • pablo1980 Re: Nowa władza. 05.12.06, 15:54
                              Dlaczego przypisujesz mi stwierdzenia, których nie użyłem? Nie mam w zwyczaju
                              przypisywać sobie dokonań innych. Temu, że coś istnieje od 2 lat, nikt nie
                              zaprzeczy. Przyglądamy się temu uważnie i mamy kilka planów, by działalność
                              punktu rozszerzać i stopniowo przekształcać w inkubator przedsiębiorczości.
                              Konkretnych pytań i kwestii organizacyjnych, formalno-prawnych i różnych innych
                              jest na obecnym etapie bardzo dużo. Osobiście mam nadzieję, ze uporamy się z nim
                              szybko.
                              • miejscowy7 Re: Nowa władza. 05.12.06, 16:00
                                pablo1980 napisał:

> Na dniach powstanie punkt biznesu przy Bibliotece Publicznej. Zebrana w nim
                                > będzie wszelka informacja na temat zakładania firmy, procedur, itp.

Ja nadal uważam, że ten punkt istnieje, Ty napisałeś, że dopiero powstanie...
                                Nie pisz bzdur, to nie będziesz musiał potem się z nich tłumaczyć.
                                Pozdrawiam
                                • pablo1980 Re: Nowa władza. 05.12.06, 17:30
                                  Spróbowałem wyłuskać przyczynę naszego nieporozumienia i wyszło mi na to, że
                                  potraktowałeś półki z książkami jako punkt biznesowy - a zatem owszem, takowy
                                  jest od jakiegoś czasu. W ramach dokładania cegiełek, o którym wcześniej
                                  wspominałem, nam zależy na punkcie, gdzie kompetentna osoba posłuży radą. I
                                  takiej osoby własnie szukamy.
                                  Kwestia jak to nazwiemy ma drugorzędne znaczenie. Póki co i tak będzie to tylko
                                  malutka część większej całości. Ale, w mojej opinii, już ważna część.
                                  • miejscowy7 Re: Nowa władza. 05.12.06, 18:30
                                    Ok. przyjmuję Twoją wersję pod jednym małym warunkiem: przejdź się do
                                    biblioteki i pogadaj na miejscu. Ja byłem, z miłą panią pogadałem i zobaczyłem
                                    tam zbiór informacji nt. zakładania i prowadzenia firmy. Są tam przewodniki,
                                    poradniki, oraz "krok po kroku - zakłądam firmę". Słowem - komplet informacji.
                                    Miła pani poinformowała mnie, że "punkt" istnieje tam od 2 lat, ale nie jest
                                    zbytnio popularny.
                                    Pozdrawiam
        • uspoleczniony Re: Nowa władza. 01.12.06, 18:05
          A konkretnie co O.K.?
          • miejscowy7 Re: Nowa władza. 01.12.06, 20:50
            uspoleczniony napisał:

> A konkretnie co O.K.?

Jesli chcesz zaprzeczyć, przedstaw swoje argumenty.
    • misiu120 Re: Nowa władza. 04.12.06, 10:01
      A pro po powiatu - powiat łapski: gmina Łapy, Poświętne, Suraż, Turośń
      Kościelna, Sokoły i Kobylin Borzymy... no co pomarzyć nie wolno ?
      • srutnakaczki Re: Nowa władza. 04.12.06, 10:08
        A pewno, że można marzyć.
        Powiat łapski aż po Nową Hutę!!!
    • srutnakaczki Re: Burmistrz rozpoczął kadencję 05.12.06, 08:51
      Na imprezie inaugurującej działalność nowej władzy burmistrz Czepe zabrał głos.
      Jako człowiek wykształcony i światły, a może za wzorem wodza Wałęsy, część mowy
      wygłosił w języku angielskim. Słowa niezrozumiałe większości radnym i tym,
      którym korytek zabrakło, w wolnym tłumaczeniu brzmiały „Nie obiecuję Wam nic...”
      O tym „nic” przekonała się już zwolniona z pracy sekretarka, długoletnia
      pracownica, znająca fach swego stanowiska.
      • miejscowy7 Re: Burmistrz rozpoczął kadencję 05.12.06, 08:58
        srutnakaczki napisała:

> O tym „nic” przekonała się już zwolniona z pracy sekretarka, długoletnia
        > pracownica, znająca fach swego stanowiska.

Posada sekretarki to też "korytko". Może nie za wielkie, ale zawsze te 600zł
        miesięcznie za zaparzanie kawy wpadnie. :)
        • srutnakaczki Re: Burmistrz rozpoczął kadencję 05.12.06, 09:13
          Ile płaci, tyle płaci.
          To, że na stanowisko swej sekretarki zatrudnił sprawdzoną już przez niego
          osobę, też nie jest dziwne. Ale za co poleciała poprzedniczka?
          • charlotte7 Re: Burmistrz rozpoczął kadencję 05.12.06, 09:21
            srutnakaczki napisała:
            > osobę, też nie jest dziwne. Ale za co poleciała poprzedniczka?

za poprzednika Czepego :P
          • miejscowy7 Re: Burmistrz rozpoczął kadencję 05.12.06, 09:21
            srutnakaczki napisała:

> Ile płaci, tyle płaci.

Do tej pory kwestia wysokości uposażenia była dla Ciebie kluczowa...
            • srutnakaczki Re: Burmistrz rozpoczął kadencję 05.12.06, 09:39
              nawet tematy rozmowy mieszają ci się
    • srutnakaczki Nasz burmistrz rządzi dalej 07.12.06, 11:23
      Prezes Ekiert wymówił Domowi Kultury w Łapach najem lokalu, w którym mieści się
      kino. Na co burmistrz Czepe ma natychmiastowe rozwiązanie.
      Na kino zaadoptujemy salę gimnastyczną!!!
      Ciekawe na którą podstawówkę padnie, a może sala gimnazjum, tam można pokusić
      się o muliplex.

Więc ćwiczcie dzieciaki jak najszybciej, wasze gimnastyki są już policzone.

Ktoś jeszcze twierdzi, że to światły człowiek??
      • cayetan Re: Nasz burmistrz rządzi dalej 07.12.06, 11:56
        W podobny sposób można w miescie rozwiazac wiekszosć spraw, np. zbiorowisko
        straganów w centrum przechrzcić na centrum handlowe, plac naprzeciwko dworca
        zamienic w parkiet do tańca, resztki lasu na bindudze mianować rezerwatem
        biosfery, a stadion Maracaną. Tylko co to zmieni, jak był syf, tak będzie, od
        gadania i durnych pomysłów nie zniknie.
        • srutnakaczki Re: Nasz burmistrz rządzi dalej 07.12.06, 12:11
          Ja to odebrałem nie jako próbę zmiany nazwy, ale jako zapowiedź konkretnego
          działania.
          A skoro mowa o łapskim kinie aż drżę na myśl, że SP 1 lub SP 2 zmuszona będzie
          oddać salę gimnastyczną pod kino.
          Łatwo sobie wyobrazić co będzie dalej....
          • cayetan Re: Nasz burmistrz rządzi dalej 07.12.06, 12:18
            Spokojnie, ani konkretnego, ani żadnego innego działania nie bedzie, to pewne.
            Będzie za to dużo gadki i bicia piany. Jeśli ktoś ma takie pomysły, a co gorsza
            nie wstydzi sie ich przedstawiać w prasie, komentarz jest zbędny.
            • miejscowy7 Re: Nasz burmistrz rządzi dalej 07.12.06, 12:24
              Jeśli w sali gimnastycznej będzie kino, to dzieci mogą mieć WF w bibliotece.
              Pomiędzy regałami z książkami jest przecież wystarczająco dużo miejsca
              na "berka" lub "chowanego".
              • srutnakaczki Re: Nasz burmistrz rządzi dalej 07.12.06, 12:35
                Pod warunkiem, że biblioteka nie zostanie zamieniona np. w drink-bar
            • srutnakaczki Re: Nasz burmistrz rządzi dalej 07.12.06, 12:33
              Co prawda, to prawda.
              Nie dziwiłyby mnie takie wypowiedzi z ust szatniarza w kinie, ale burmistrz
              miasta, jeśli jest psychicznie zdrowy, nie może w ten sposób się wypowiadać.
    • kopacz.maly Re: Nowa władza. 07.12.06, 12:02
      Głowny czepopawian znalazł salomonowe rozwiazanie ciekawy jestem kiedy on to
      bedzie robił, a gdzie ja bede chodził do kina moze zamowi nam Łapiakom
      objazdowe lub pod chmurka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka