Dodaj do ulubionych

Wkrótce święta

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.07, 10:24
Od wielu lat prawosławne Święta Bozego Narodzenia były dniami wolnymi w
skzołach tam, gdzie 30% dzieci jest tego wyznania. nie było koniecnzości ich
odpracownaia. W tym roku drugi dzień świąt należy odpracować. Informacja
dotarła do szkoł w czwartek 4 stycznia.
Obserwuj wątek
    • Gość: americanos Re: Wkrótce święta IP: *.chello.pl 04.01.07, 21:55

Gdyby w Nowym Jorku dniami wolnymi od pracy było święto każdej mniejszości, to
      miasto by upadło

• Gość: katolik Re: Wkrótce święta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.07, 21:59
      no i slusznie. nalezy odpracowac. czy wy prawoslawni myslicie ze wiedza wam sama
      do glowy wejdzie. trzeba chodzic do szkoly! no!
      • Gość: monika Re: Wkrótce święta IP: 82.139.176.* 05.01.07, 03:05
        odezwal sie. a ty myslisz ze jak na katolickie swieta masz tydzien wolnego to
        ci wiedza wplynie?? watpie a wrecz mowiac wyparuje razem z sylwestrowym kacem!
        hahaha
        a tak poza tym uwazam za glupote robic wolne od 3 d0 9 stycznia! wolalabym zeby
        wolne bylo przed swietami zeby mozna bylo wigilie przygotowac bo kiedy niby
        mamy to zrobic? w dzien wigilii? bez sensu!! kto jest na tyle głupi zeby nie
        zdac sobie z tego sprawy??
        • koczisss Re: Wkrótce święta 06.01.07, 01:39
          Ale dając prawosławnym dzieciom wolne, tak naprawdę krzywdzi się katolickie!
          Prawosławne na święta katolickie miały też wolne, i teraz też mają za friko dostać?
          • nekroskop88 Re: Wkrótce święta 06.01.07, 12:46
            Oj biedne dzieci katolickie, przez jeden dzień można okropnie dużo zrobić...
            • Gość: gggutek Re: Wkrótce święta IP: *.elpos.net 09.01.07, 19:41
              e a co swieta na calym swiecie wiadomo kiedy sa i jeden jest Nowy Rok a ni dwa
              tygodnie po czasie a moze bedziemy obchodzic chinski Nowy rok 18 lutego
      • Gość: realista Re: Wkrótce święta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.07, 06:15
        pewnie ze tak...wiedza podobno najlepiej wchodzi do głowy w czasie tygodniowych
        rekolekcji . Wiec dlaczego w obliczu tak wielkiej obłudy nie pomstujesz do
        nieba w zatroskaniu o wiedze która niedotarła do maluczkich, a taka sola w oku
        jest dla ciebie jeden poniedziałkowy dzień swieta ?
      • Gość: !!!! Re: Wkrótce święta IP: *.koba.pl 05.01.07, 22:33
        Tobie na pewno nie weszła
    • Gość: prawosławny Re: Wkrótce święta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.07, 08:20
      Nie w tym rzecz. W skzole uczymy dzieci tolerancji, również wyznaniowej. Od
      wielu lat funkcjonował zapis mówiący o tym ,że tam, gdzie jest określona liczba
      uczniów prawosławnych, dni świąt są dniami wolnymi. Jeśli zmian dokonuje sie w
      przeddzień Wigilii, trudno o znalezienie innego wyjasnienia, niż to o braku
      tolerancji. Są szkoły w naszyum województwie, w których uczy sie 70- 80 lub
      więcej procent dizeci wyznaia prawosławnego. Szkoda, że nikt z Państwa nie
      słyszał reakcji dzieci na tę wiadomość. I po co mamny mówić o tolerancji? A
      może program "Zero tolerancji" zawiera jeszcze inne zapisy, o których nie
      wiemy. Nie dziwcie sie takim reakcjom. Takie decyzje są bardzo nierprzemyślane
      i bardzo niestety bolą.
      PS. Czy Pani Kurator orientuje się, jak kształtuje sie liczba uczniów
      prawosławnych w poszczególnych szkołach?
      • andrijko Program "Zero tolerancji !" - dobre !!! 05.01.07, 09:35
        Program "Zero tolerancji !" - dobre !
        • Gość: meg Re: Program "Zero tolerancji !" - dobre !!! IP: *.chello.pl 05.01.07, 15:39
          z tego co pamiętam dzieci wyznania prawosławnego były zwolnione z zajęć
          szkolnych i dni świąteczne nie były zaznaczane jako nieobecność w szkole, poza
          tym w czasie świąt treść tematów lekcyjnych nie była znacząca na klasówce, nie
          dość, że w czasie świąt katolickich miały długą przerwę świąteczną zupełnie bez
          uzasadnienia, to w czasie swoich świąt były traktowane bardziej niż ulgowo, no
          nie powiem, bardzo prześladowana mniejszość, już przestańcie się ośmieszać,
          w innych polskich miastach nikt na was nie zwróciłby uwagi, podobnie powinno
          być w Białymstoku, macie szczęście, że tam mieszkacie,
          • nekroskop88 Re: Program "Zero tolerancji !" - dobre !!! 05.01.07, 15:46
            > podobnie powinno
            > być w Białymstoku

Nie, nie powinno być podobnie.
            • Gość: meg Re: Program "Zero tolerancji !" - dobre !!! IP: *.chello.pl 05.01.07, 16:05
              dlaczego?
              każdy ma wolność wyznania, nikt nikomu nie robi problemu, że jest zwalniany z
              zajęć, słyszałeś, żeby jakikolwiek uniwersytet, czy szkoła średnia w Polsce
              była sparaliżowana z okazji święta mniejszości w takim stopniu jak w
              Białymstoku?
              niby dlaczego dzieciaki żyjące w kraju katolickim i wzrastający w religii
              kraju, który wieki temu przyjął chrzest mają mieć ograniczony dostęp do wiedzy
              i tracić czas przez to, że w grupie są 3 osoby wyznania prawosławnego?
              żyjąc w cudzym kraju i korzystając z dobrodziejstw jakie sobie wywalczył trzeba
              liczyc się z przyjętymi w nim zasadami, a nie pod hasłem tolerancji włazić
              komuś na głowę, nigdzie indziej nie spotkałam się z takim stopniem pobłażania
              wyznawcom innych religii jak w Białymstoku, po prostu wyznawcy prawosławia mają
              tu za dobrze, pożyliby w innym mieście i lecieliby do Białegostoku jak na
              skrzydłach, wtedy wszystko by im pasowało, w Krakowie, Warszawie i Poznaniu
              jest juz dawno po świętach i nikogo to nie dziwi, momo, ze wyznawców
              prawosławia jest wielu.
              • syrenka_turbo Re: nie zapominajmy o swietach muzulmanskich 05.01.07, 16:19
                Tatarzy maja takie samo prawo do wolnego jak inni.
                • czlowiek.z.szarego.tlumu Re: nie zapominajmy o swietach muzulmanskich 05.01.07, 16:30
                  oraz o zydach budddystach i innych mniejszosciach LOL
              • nekroskop88 Re: Program "Zero tolerancji !" - dobre !!! 05.01.07, 18:54
                > dlaczego?

Chociażby dlatego, że Białystok jest największym w Polsce skupiskiem ludności
                prawosławnej. Albo dlatego, że prawosławni tu zawsze byli. Równouprawnienie
                religii to podstawa. Nie wiem na jakiej podstawie twierdzisz, że żyją w "cudzym
                kraju". Szkoły, w których jest spory odsetek uczniów prawosławnych powinny mieć
                wolne. Tyle.

Jak cię czytam to mam wrażenie, że nadajesz na tych samych falach co mohery od
                Rydzyka.
                • Gość: meg Re: Program "Zero tolerancji !" - dobre !!! IP: *.chello.pl 06.01.07, 00:20
                  > Chociażby dlatego, że Białystok jest największym w Polsce skupiskiem ludności
                  > prawosławnej

i co z tego? religia to jedno, a funkcjonowanie miasta to drugie. w Polsce
                  obowiązuje oficjalny kalendarz świąt państwowych i kościelnych i nikt nikomu
                  nie robi na złość, że święta innych religii są normalnym dniem pracującym.
                  prawosławni zawsze byli zarówno w Białymstoku, jak i wielu innych miastach, a
                  to, że najwieksze skupisko jest właśnie tu o niczym nie przesądza dla tego
                  miasta

>Równouprawnienie
                  > religii to podstawa.

właśnie dzięki prawosławnym w Białymstoku doznałam, czym jest brak tolerancji i
                  równouprawnienia,
                  przeleć chociażby tytuły tutejszych wątków

>Nie wiem na jakiej podstawie twierdzisz, że żyją w "cudzym
                  >
                  > kraju".

zapytaj prawosławnego żyjącego w kraju prawosławnym co myśli na temat obywatela
                  swego kraju, który jest katolikiem

> Jak cię czytam to mam wrażenie, że nadajesz na tych samych falach co mohery
                  od
                  > Rydzyka.

nie musisz się tak wysilać, żeby mnie obrażać, mohery to nie moja poezja
                  • koczisss Re: Program "Zero tolerancji !" - dobre !!! 06.01.07, 01:45
                    Niech przejdą wreszcie na obowiązujący w tym kraju i całym prawie świecie
                    gregoriański kalendarz, to i święta zgrają się z kalendarzem, nie będzie problemu:)
                • koczisss Re: Program "Zero tolerancji !" - dobre !!! 06.01.07, 01:42
                  To niech te szkoły działają na święta katolickie!
                  Dlaczego dzieci prawosławne mają mieć dwa dni wolnego więcej niż katolicy?
                  W tym roku dzień, ale w przyszłym będą dwa!
              • Gość: MARTM! Re: Program "Zero tolerancji !" - dobre !!! IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 06.01.07, 11:52
                Gość portalu: meg napisał(a):
                że jest zwalniany z
                > zajęć, słyszałeś, żeby jakikolwiek uniwersytet, czy szkoła średnia w Polsce
                > była sparaliżowana z okazji święta mniejszości w takim stopniu jak w
                > Białymstoku?

sparaliżowana piszesz ?, czy jeden dzień dłuzej do nauki przed sesją przeszkadza katolikom czy też mającym wtedy święty spokój kadrze ?!

> i tracić czas przez to, że w grupie są 3 osoby wyznania prawosławnego?
                > żyjąc w cudzym kraju i korzystając z dobrodziejstw jakie sobie wywalczył trzeba

kuriozum do potęgi "entej"
                całe szczęście że mam u siebie w grupie około połowy prawosławnych, (w liceum miałem 1/3 a w podstawówce ponad), zatem wg twojego rozumowania wtedy dni wolne są już należne ?
          • Gość: MARTM! Re: Program "Zero tolerancji !" - dobre !!! IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 06.01.07, 11:32

> nie powiem, bardzo prześladowana mniejszość, już przestańcie się ośmieszać,
            > w innych polskich miastach nikt na was nie zwróciłby uwagi, podobnie powinno
            > być w Białymstoku, macie szczęście, że tam mieszkacie,

w warszawie faktycznie nikt na to nie zwraca uwagi, na religię chodzi się do cerkwii do sawy na pradze, a swieta obchodzi się razem z lepszymi, bo katolikami
            i wszystko jest ok (tutaj pasowałby swietny emotikon, którego tutaj nie ma)

na szczescie bialystok jest bialymstokiem, szkoda, ze niektorzy chca wprowadzac zasady swiatowo-warszawskie
            • koczisss Re: Program "Zero tolerancji !" - dobre !!! 06.01.07, 11:37
              Bo prawosławni warszawscy są praktyczni i widać mądrzy i wolą mieć święta razem,
              co ułatwia znacznie życie!
              A tutejsi widocznie lubią być inni, a później płaczą, ze ich się w jakiś tam
              sposób dyskryminuje!
              Zaraz będą świętować nowy rok, kolejny raz zresztą!
              A czy nowy rok to święto kościelne, że obchodzą według kalendarza cerkiewnego?
              To jest chore Panie Martm!
              • Gość: MARTM! Re: Program "Zero tolerancji !" - dobre !!! IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 06.01.07, 12:07
                koczisss napisał:
                > Bo prawosławni warszawscy są praktyczni i widać mądrzy

nie ukrywam, że jest to praktyczne rozwiązanie, ale czy są mądrzy ? raczej zmuszeni do tego

koczisss napisał:
                > To jest chore Panie Martm!

wiesz co jest chore ?
                ten pan!
                images11.fotosik.pl/14/3377cbf3aaaae0b5.jpg
                • koczisss Re: Program "Zero tolerancji !" - dobre !!! 06.01.07, 12:11
                  Chociaż mi nie mów, że świętowanie nowego roku 13 stycznia jest czymś normalnym!
                  • Gość: MARTM! Re: Program "Zero tolerancji !" - dobre !!! IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 06.01.07, 12:15
                    koczisss napisał:

> Chociaż mi nie mów, że świętowanie nowego roku 13 stycznia jest czymś normalnym
                    > !

akurat do tego się nie odwoływałem
                    powiem tak: młodzieży jest to kolejna okazja do imprezowania (nigdy ktoś prawosławny nie zaprosił Cię na imprezkę noworoczną ?)
                    starszym ludziom to swięto to czysta symbolika - lampka szmapana o 24 i spać
                    co bardziej zamożniejsi znowuż wracają do ideologii gó..arzy - dobra okazja do wyjścia na jakiś bal, tym bardziej, że tradycja organizowania takowych jest tutaj dłuższa
                    nie widzę w niczym problemu, to tylko jakaś tam data, a tyle dobrego :D
                    • koczisss Re: Program "Zero tolerancji !" - dobre !!! 06.01.07, 12:21
                      > powiem tak: młodzieży jest to kolejna okazja do imprezowania (nigdy ktoś prawos
                      > ławny nie zaprosił Cię na imprezkę noworoczną ?)

Nie!

A ja se nie życzę, aby ktoś mnie fajerwerkami budził w nocy!
                      Nowy rok już był, a jak wiadomo poza sylwestrem i Wielkanocą jest zakaz zabawy
                      takimi rzeczami!
                      • Gość: MARTM! Re: Program "Zero tolerancji !" - dobre !!! IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 06.01.07, 12:25
                        koczisss napisał:
                        > > ławny nie zaprosił Cię na imprezkę noworoczną ?)
                        >
                        > Nie!

szkoda zatem

> A ja se nie życzę, aby ktoś mnie fajerwerkami budził w nocy!
                        > Nowy rok już był, a jak wiadomo poza sylwestrem i Wielkanocą jest zakaz zabawy
                        > takimi rzeczami!

eeee, ale ja mówię o zwykłej prywatce; fajerwerki to raczej atrybut osiedlowych dzieciaków, no chyba, że sylwestra robi się na swoich włościach gdzieś za miastem
                        • koczisss Re: Program "Zero tolerancji !" - dobre !!! 06.01.07, 12:31
                          Nie chodzi mi o prywatki, niech se każdy robi w zaciszu domowym sylwestra nawet
                          codziennie, albo z rana i z wieczora, wedle uznania!
                          Chodzi mi o hałasowanie w nocy!
                          By czas na to i tyle!
                          • Gość: MARTM! Re: Program "Zero tolerancji !" - dobre !!! IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 06.01.07, 12:37
                            koczisss napisał:

> Nie chodzi mi o prywatki, niech se każdy robi w zaciszu domowym sylwestra nawet
                            > codziennie, albo z rana i z wieczora, wedle uznania!
                            > Chodzi mi o hałasowanie w nocy!
                            > By czas na to i tyle!

mam wrażenie, że idziesz w zaparte i demonizujesz
                            z igly widły, ja sam nie przypominam sobie, by fajerwerki budziły mnie ze snu dnia 13 stycznia ?
                            ale to może wina mojego twardego snu lub spokojnego sąsiedztwa
                            • koczisss Re: Program "Zero tolerancji !" - dobre !!! 06.01.07, 12:39
                              Mam swe zdanie i w tej kwestii nigdy nie zmienię!
                              • Gość: MARTM! Re: Program "Zero tolerancji !" - dobre !!! IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 06.01.07, 12:42
                                koczisss napisał:

> Mam swe zdanie i w tej kwestii nigdy nie zmienię!

i ja je szanuję
                                wynika ono jednak z doświadczeń (huk w nocy), czy raczej z zasady, że nie powinno się używać fajerwerków przed katolicką Wielkanocą ?
                      • nekroskop88 Re: Program "Zero tolerancji !" - dobre !!! 06.01.07, 12:42
                        > A ja se nie życzę, aby ktoś mnie fajerwerkami budził w nocy!

Tak, dwa razy do roku, to strasznie dużo.
                        • koczisss Re: Program "Zero tolerancji !" - dobre !!! 06.01.07, 12:46
                          O jeden raz za dużo!
                          Pies mi się stresuje, ryby i żaby w oczku również!

A rzekłbym, ze nawet o dwa razy!
                • koczisss Re: Program "Zero tolerancji !" - dobre !!! 06.01.07, 12:18
                  > koczisss napisał:
                  > > Bo prawosławni warszawscy są praktyczni i widać mądrzy
                  >
                  > nie ukrywam, że jest to praktyczne rozwiązanie, ale czy są mądrzy ? raczej zmus
                  > zeni do tego

Tu też są mniejszością i należy ich zmusić w takim razie!

A jak to jest, jak ktoś już tu wspomniał. Sawa jedzie do Warszawy i świętuje tam
                  razem z katolikami, przyjeżdża tu i w drugim terminie. Dlaczego tak robi?
                  Czy to jest normalne, etyczne, praktyczne?
                  A może on lubi pochlać i każda okazja jest dobra?

Skoro tam można razem z katolikami, to dlaczego tu nie?
                  No powiedz, dlaczego?
                  Przecież kościół prawosławny w Polsce, podobno jest nieuzależniony od nikogo i
                  może sobie sam ustalić okresy świąt, nikt im tego nie zakaże, zresztą to widać w
                  innych miastach, tylko nie na tym zgniłym wschodzie!

Skoro zwierzchnik Cerkwi świętuje dwa razy, to coś jest nie tak!
                  Może jest tak, ze jedzie tam, odprawia nabożeństwo w Cerkwi w czasie katolickich
                  świat, aby nie stracić tamtych duszyczek i aby one pozostałý przy Cerkwi, a
                  przyjeżdża tu i też chce być tym dobrym i wedle tradycji żyć?
                  To jest fałszywy, obłudny itd!
                  • Gość: MARTM! Re: Program "Zero tolerancji !" - dobre !!! IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 06.01.07, 12:35
                    koczisss napisał:
                    > Tu też są mniejszością i należy ich zmusić w takim razie!

proszę, nie ironizuj...

> A jak to jest, jak ktoś już tu wspomniał. Sawa jedzie do Warszawy i świętuje ta
                    > m
                    > razem z katolikami, przyjeżdża tu i w drugim terminie. Dlaczego tak robi?
                    > Czy to jest normalne, etyczne, praktyczne?
                    > A może on lubi pochlać i każda okazja jest dobra?

temat na oddzielną dyskusję, bom nie teolog

> Skoro tam można razem z katolikami, to dlaczego tu nie?
                    > No powiedz, dlaczego?
                    > Przecież kościół prawosławny w Polsce, podobno jest nieuzależniony od nikogo i
                    > może sobie sam ustalić okresy świąt, nikt im tego nie zakaże, zresztą to widać
                    > w
                    > innych miastach, tylko nie na tym zgniłym wschodzie!
                    >
                    > Skoro zwierzchnik Cerkwi świętuje dwa razy, to coś jest nie tak!
                    > Może jest tak, ze jedzie tam, odprawia nabożeństwo w Cerkwi w czasie katolickic
                    > h
                    > świat, aby nie stracić tamtych duszyczek i aby one pozostałý przy Cerkwi, a
                    > przyjeżdża tu i też chce być tym dobrym i wedle tradycji żyć?
                    > To jest fałszywy, obłudny itd!

czy to nie nadinterpretacja ?
                    prawosłąwni warszawiacy stanowią ilościowo ułamek tych mieszkającycj w samym białymstoku, czyli mieście o wielkości jednej dzielnicy warszawy, np ursynowa (koło 320 tys mieszkańców)

to nie ta skala, w latach 90 było najgorzej, w pracy lepiej było się nie przyznawać do innego wyznania niż tego właściwego w kraju, urlopu co rok nikt by poprostu nie dostał

mówi się, że nasze miasto jest ogniskiem wszelkich konfliktów
                    a jak ocenisz zachowanie, kiedy wychodzacych z cerkwii po wieczornym nabożeństwie ludzie na przystanku tramu (chyba linii 4?) obrzucali hasłam typu "wstretne kacapy" ?

inna mentalność, inne wymagania
                  • nekroskop88 Re: Program "Zero tolerancji !" - dobre !!! 06.01.07, 12:39
                    > Tu też są mniejszością i należy ich zmusić w takim razie!

Czuję powiew komuny...
                    • koczisss Re: Program "Zero tolerancji !" - dobre !!! 06.01.07, 12:47
                      Skoro w Warszawie, jak to zaznaczył Martm dalo się zmusić, to może i tu się da!@
                      • nekroskop88 Re: Program "Zero tolerancji !" - dobre !!! 06.01.07, 12:50
                        Oczywiście, że się da. To kiedy idziemy burzyć cerkwie?
                        • koczisss Re: Program "Zero tolerancji !" - dobre !!! 06.01.07, 12:52
                          A kto mówi o burzeniu cerkwi?
                          Oj, znalazł się Nekroskop obrońca uciśnionych prawosławnych!
                          Gnojonych, sponiewieranych, opluwanych, mordowanych za wiarę!
                          • nekroskop88 Re: Program "Zero tolerancji !" - dobre !!! 06.01.07, 12:59
                            A pewnie, że się znalazł. Nienawidzę nacjonalistów i ksenofobów. Mieszkamy na
                            pograniczu kilku kultur i twierdzenie, że to ziemie rdzennie polskie i
                            katolickie jest śmieszne. Każdej religii i narodowości należy się szacunek.
                            Robicie wielkie halo o niewiadomo co.
                            • koczisss Re: Program "Zero tolerancji !" - dobre !!! 06.01.07, 13:03
                              Pultasz się chłopcze!
                              Czy teraz jest mowa o rdzenności tych ziem, o katolicyzmie wrodzonym?,
                              Sam jesteś katolikiem, a stoisz murem za prawosławnymi i razem z nimi plujesz na
                              swoją wiarę!
                              Nie chodzi o to, aby się nienawidzić, nie lubić itd., trzeba żyć w zgodzie, ale
                              jak widać niektórzy tego nie chcą!
                              Założyciel wątku, tak go zaczął, że z igły widły się zrobiły!
                              Jakieś dziwne roszczenia i pretensje z jego strony!
                              Jeszcze raz napiszę, jak ja uczęszczałem do szkoły, nie było wolnego specjalnie
                              dla prawosławnych, a zwyczajnie nie przychodzili!
                              A teraz im się chce specjalnie robic wolne całym szkołom!
                              • zewsi Re: Program "Zero tolerancji !" - dobre !!! 06.01.07, 16:28
                                Koczisssie, Koczisssie, skąd tyle agresji w Tobie??????
                                • Gość: meg Re: Program "Zero tolerancji !" - dobre !!! IP: *.chello.pl 06.01.07, 16:34
                                  dla kogo racjonalne i rozsądne stanowisko jest aktem agresji?
                                  • zewsi Re: Program "Zero tolerancji !" - dobre !!! 06.01.07, 16:37
                                    Zmuszanie kogoś do postępowania zgodnego z własnymi przekonaniam jest aktem
                                    agresji droga meg.
                                    • Gość: meg Re: Program "Zero tolerancji !" - dobre !!! IP: *.chello.pl 06.01.07, 16:54
                                      co wspólnego ma rozsądna argumentacja ze zmuszaniem? może lepiej skupić się na
                                      urodzinach Jezusa nie na wyimaginowanym ucieśnianiu?

• zewsi Re: Program "Zero tolerancji !" - dobre !!! 06.01.07, 17:07
                                        Najdroższa z wszystkich forumowych Meg.
                                        Dobrą praktyką jest prześledzić cały wątek, a następnie wyrazić swoje zdanie.
                                        Takie jest moje zdanie.
                                        • Gość: meg Re: Program "Zero tolerancji !" - dobre !!! IP: *.chello.pl 06.01.07, 18:33
                                          dobrze powiedziane, więc dlaczego się do tego nie stosujesz?
                                          mam wyrazić swoje zdanie na temat swojego zdania wypowiadanego tu regularnie od
                                          wczoraj?:))))dobre
                                          • zewsi Re: Program "Zero tolerancji !" - dobre !!! 06.01.07, 20:52
                                            Dobre, powiem więcej - smaczne.
                                            Nie przekonasz mnie jednak Meg, że zdanie typu "trzeba kogoś do czegoś zmusić,
                                            żeby zachowywał się tak, jak ja chcę" wpisuje się w rzeczową wymianę argumentów
                                            i że nie ma w nim agresji.
                                            • Gość: meg Re: Program "Zero tolerancji !" - dobre !!! IP: *.chello.pl 07.01.07, 00:17
                                              może potraktowałabym Twoją wypowiedź poważnie, gdybym znała jakikolwiek akt
                                              agresji wymierzony przeciw prawosławnemu zmuszonemu do postępowania zgodnie z
                                              wolą katolika.
                                              obchodzenie święta równolegle przez wyznawców obu religii WYMUSZANE jest
                                              racjonalnym praktycznym podejściem do tematu i zdrowym rozsądkiem.

świeto zwyczajowo wypada na koniec grudnia, w miastach mających kontakt ze
                                              światem po nowym roku znowu pełną parą pracują banki, giełdy, instytucje
                                              finansowe, lotniska itp. i nikt nie skupia się na swoich prywatnych sprawach
                                              strojąc przy tym fochy.
                                              jeżeli białystok ma się rozwijać i otwierać na świat, to może czas najwyższy,
                                              żeby pewne sprawy doczekały się praktycznych rozwiązań, inaczej nadal
                                              pozostanie egzotycznym zamkniętym skansenem i słowo daję, że indywidualny
                                              charakter tego miejsca to żadna zaleta ani atrakcja
                                              • zewsi Re: Program "Zero tolerancji !" - dobre !!! 07.01.07, 10:09
                                                Być może los obszedł się z Tobą okrutnie.
                                                Być może sama byłaś w życiu zmuszana do czynienia rzeczy, co do których nie
                                                byłaś przekonana, których nie chciałaś, a które chcieli żebyś czyniła inni. Może
                                                dotknęło Cię coś na wzór syndromu helsińskiego?
                                                Uwierz mi, nawoływanie do zmuszania innych do robienia rzeczy, na przekór ich
                                                woli niesie w sobie ładunek agresji.
                                                • Gość: meg Re: Program "Zero tolerancji !" - dobre !!! IP: *.chello.pl 07.01.07, 20:43
                                                  na każde "być może" odpowiadam NIE,
                                                  mam swoją godność, sumienie, charakter i ambicje.
                                                  można mnie do wielu rzeczy przekonać używając rozsądnych argumentów, siła i
                                                  agresja powoduje jedynie opór.
                                                  widzę, że nie rozumiesz mojego popstu. nie ma tu mowy o jakimkolwiek
                                                  nawoływaniu. życie jest życiem i każdy ma takie samo prawo, żeby spróbować się
                                                  w nim odnaleźć, a do tego potrzeba jedynie odwagi do porzucenia klapek na
                                                  oczach.
                      • Gość: MARTM! Re: Program "Zero tolerancji !" - dobre !!! IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 06.01.07, 12:50
                        koczisss napisał:

> Skoro w Warszawie, jak to zaznaczył Martm dalo się zmusić, to może i tu się da!
                        > @

oczywiście, że się da
                        siłą można wszystko
                • Gość: meg Re: Program "Zero tolerancji !" - dobre !!! IP: *.chello.pl 06.01.07, 13:57
                  > nie ukrywam, że jest to praktyczne rozwiązanie, ale czy są mądrzy ? raczej
                  zmus
                  > zeni do tego

nikt nikogo do niczego nie zmusza, takie rozwiązania są oczywiste i nikt się
                  nie buntuje. święta to pamiątka i symbol, kurczowe trzymanie się kalendarza
                  jest jedynie potrzebą zaznaczenia swojej obecności i okazją, żeby użalać się
                  nad swoim losem pooniewieranego niezrozumianego wyznawcy. a gdzie tu istota
                  święta?
        • Gość: idzikczortu Re: Program "Zero tolerancji !" - dobre !!! IP: *.sub-66-174-79.myvzw.com 05.01.07, 16:20
          Przed Podlasiem stoi tyle wyzwan a to natury gospodarczej a to natury spolecznej
          (wynikajacy m.in. z braku wysoko-platnych miejsc pracy), ze kazdy rozsadny
          umysl potrzebny jest do budowania lepszej przyszlosci a tu, widze kolejny
          przyklad bezmyslnosci. Robi sie wewnetrzne zamieszanie by para szla znowu w
          gwizdek zamiast w kierunku wspolnych benefitow.
          Co za idiota probuje dzielic spolecznosc polska regionu zabierajac teraz jednej
          grupie uprawnienia ktorymi sie ta cieszyla przez wiele lat? Cui bono?
          (po cholere? I w czyim interesie?).
          Prawoslawni sa na Podlasiu od wiekow i madrzy Prawoslawni zasluguja na taki sam
          szacunek jak i reszta madrych.
          Tutaj przeciez nie ma dylematu takiego jaki maja np., mieszkancy niektorych
          miast belgijskich czy francuskich o duzym procencie nowo - przybylych muzulmanow
          a ktorzy protestuja (i pewnie slusznie), przeciwko tysiacom rytualnych podcinan
          gardla kozom lub baranom (po zakonczeniu Ramadanu), na ulicach miast gdzie
          swiadkami tego okrutnego zwyczaju sa takze male dzieci.
          • Gość: meg Re: Program "Zero tolerancji !" - dobre !!! IP: *.chello.pl 05.01.07, 16:38
            > Prawoslawni sa na Podlasiu od wiekow i madrzy Prawoslawni zasluguja na taki
            sam
            > szacunek jak i reszta madrych

Są od wieków nadal mniejszością na obcej ziemi, i nadal robia zamieszanie
            A swoją drogą na jaki szacunek zasługują głupi prawosławni?
            takiej ciekawostki się nie spodziewałam
            • Gość: Radecki Nie przesadzaj prosze IP: *.elpos.net 05.01.07, 18:28
              Na żadnej obcej ziemi nie jestem. W Białymstoku jestem u siebie podobnie jak i
              ty. Z tego co wiem problem odpracowywania nie dotyczy białostockich szkół, tu
              nigdy nie wobiono wolnego dla całej szkoły z powodu kilkudzieciędziu
              prawosławnych uczniów. Problem dotyczy szkół w regionie gdzie procent
              prawosławnych jest o wiele większy, więc nie wypisuj smutnych kawałków o
              parazliżowaniu pracy szkół czy szczególnie ulgowym traktowaniu uczniów, bo są
              to zwykłe kłamstwa.
              • Gość: meg Re: Nie przesadzaj prosze IP: *.chello.pl 05.01.07, 18:54
                >W Białymstoku jestem u siebie

to już wystarczy się zastanowić, czy Białystok to jeszcze Polska skoro czujesz,
                ze na obcej ziemi nie jesteś
                ja już tam nie mieszkam i nigdy nie czułam sie tam u siebie po pochodzę z
                centrum kraju i szykany w Białymstoku znosiłam przez lata, bo zarówno polskie
                pochodzenie jak i wyznanie katolickie były wystarczającym powodem, żeby takie
                osoby jak ja tłamsić, dlatego jestem przeciwna każdemu ustępstwu podejmowanemu
                na rzecz mniejszości narodowej i wyznaniowej, której wystarczy podać rękę, żeby
                wlazła na głowę
                większość białostockich uczelni jest sparaliżowana do połowy stycznia, ja z
                czasów liceum pamiętam jak prawosławni byli traktowani jak święte krowy,
                zwalniani z lekcji i klasówek i w styczniu nie było w szkole połowy
                nauczycieli, jeżeli chodzi o region, to większośc dzieciaków uczy się w
                białostockich szkołach, oczywiście tych, którzy chcą się uczyć
                • Gość: jatoja Re: Nie przesadzaj prosze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.07, 19:11
                  dokladnie. dzisiaj prawoslawni, a jutro jehowi i inne sekty zaczną wchodzic nam
                  na glowe. Zyjemy w Polsce- przypominam 95% katolicy. Jestes prawoslawny, chcesz
                  obchodzic swieta- wez urlop- prosta sprawa i żal sie na forum.
                  • koczisss Re: Nie przesadzaj prosze 06.01.07, 01:54
                    Albo zmień kalendarz:)
                  • Gość: MARTM! Re: Nie przesadzaj prosze IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 06.01.07, 12:19
                    Gość portalu: jatoja napisał(a):
                    Jestes prawoslawny, chcesz
                    > obchodzic swieta- wez urlop- prosta sprawa i żal sie na forum.

ależ odkrywczy jesteś
                    takie praktyki prowadzone są od zawsze, szpitale, komunikacja miejska, firmy etc
                    ewentualnie zamina dyżurów
                    dobra wola może zdziałać cuda
                • nekroskop88 Re: Nie przesadzaj prosze 06.01.07, 12:38
                  > szykany w Białymstoku znosiłam przez lata, bo zarówno polskie
                  > pochodzenie jak i wyznanie katolickie były wystarczającym powodem, żeby takie
                  > osoby jak ja tłamsić,

Oj biedaczka. Czytając twoje posty nie dziwię się, że ktoś cię "tłamsił" (i to
                  pewnie nie z powodu twego pochodzenia czy wyznania, a z powodu zachowania). Ja
                  jakoś nigdy nie spotkałem się z wrogością ze strony prawosławnych.
                  • Gość: meg Re: Nie przesadzaj prosze IP: *.chello.pl 06.01.07, 14:04
                    > Oj biedaczka. Czytając twoje posty nie dziwię się, że ktoś cię "tłamsił" (i
                    to
                    > pewnie nie z powodu twego pochodzenia czy wyznania, a z powodu zachowania).
                    Ja
                    > jakoś nigdy nie spotkałem się z wrogością ze strony prawosławnych.
                    >

w istocie nie z powodu pochodzenia i wyznania, ale pretekst był doskonały.
                    moi rodzice byli w całym ogromnym bloku wśród 5 osób mających wyższe
                    wykształcenie i nie należeli do wiadomej partii. ale jak tu zgnoić takiego i
                    przyznać, że jest się kapusiem po zawodówce? prościej było uderzyć w wyznanie.

> jakoś nigdy nie spotkałem się z wrogością ze strony prawosławnych
                    nie zmuszaj mnie do komentarza, spójrz wyżej...
              • koczisss Re: Nie przesadzaj prosze 06.01.07, 01:52
                Nie możecie przejść na kalendarz gregoriański?
                Po co te podziały?
                Przecież Wam i nam było by łatwiej!
                Pomyśl, zanim Polska i wiele innych krajów porzuciły kalendarz juliański, to
                prawosławni i katolicy mieli wigilię 23 grudnia, tak?
                Cały świecki świat zmienił kalendarz, uznaje go, a za nim przeszły również
                wszystkie kościoły chrześcijańskie, oprócz prawosławnych i unitów!
                Dlaczego nie przeszliście również?
                Przecież to było by bardziej praktyczne, nie tak?
                Chyba, ze cerkiew musi się koniecznie wyróżniać i być inna, tak?
                Ale co z tej inności wynika?
                Między innymi taka dyskusja, czy tu na forum, czy w życiu realnym!
                Nawet noc świętojańską, która co prawda jest zaczerpnięta z pogaństwa
                obchodzicie, nie tak jak powinno być, czyli w najkrótszą w roku, a z 13 dniowym
                opóźnieniem. Wtedy ta noc już nie jest najkrótsza!
                Czy to normalne?
                • Gość: meg Re: Nie przesadzaj prosze IP: *.chello.pl 06.01.07, 10:36
                  w sumie masz rację, koczisss. akurat powód podziału między katolikami i
                  prawosławnymi jest dość płytki

szczerze mówiąc też pomysł niektórych wanikatystów dot. zniesienia oficjalnego
                  świętowania świąt bożego narodzenia wcale nie jest taki głupi, chyba prościej
                  byłóoby o równość we wzajemnym traktowaniu, gdyby dni wolnych nie było w ogóle,
                  a świętowałby ten, kto tego naprawdę chce poświęcając urlop czy zajecia. co
                  prawda chodziło w tym pomyśle o coś innego, ale może przy okazji uniknęlibyśmy
                  dyskusji o dyskryminacji na tle wyznania
                • Gość: Radecki Znalazł się specjalista od spraw wiary :-) IP: *.elpos.net 06.01.07, 12:21
                  Podziały były, są i będą, szczególnie w głowach takich osobników jak ty.
                  Starocerkiewny wam przeszkadza, wyglad cerkwi wam przeszkadza, nawet jeśli
                  zmieniono by kalendarz to i tak termin Wielkanocy by wam przeszkadzał, bo on
                  pozostał by niezmienionym. Ja osobiscie nie widzą powodu by dla jednego święta
                  i tych 2-3 dni wolnego zmieniać kalendarz.
                  • koczisss Re: Znalazł się specjalista od spraw wiary :-) 06.01.07, 12:24
                    To jak nie chcesz zmieniać kalendarza, to nie płacz i bierz urlop na święta, a
                    dla dzieciaka pisz zwolnienie!
                    W Warszawie, czy Szczecinie prawosławni mają razem święta z katolikami i
                    wszystko gra, a tu nie może!
                    Jednak te przywiązanie do Moskwy robi swoje:)!
                    • Gość: Radecki Ależ ja wcale nie płaczę IP: *.elpos.net 06.01.07, 12:34
                      to wy robicie burzę w szklance wody. Problem nie dotyczy białostockich szkół.
                      Jeżeli jakaś ze szkół w Bielsku czy Hajnówce chce zrobić jeden dzień wolnego
                      swoim uczniom na święta to należy to uszanować, a nie pluć jadem jak ty to
                      robisz (nie po raz pierwszy zresztą).
                      • koczisss Re: Ależ ja wcale nie płaczę 06.01.07, 12:43
                        Czekaj, to jeśli załóżmy w jakiejś szkole w Narwi jest 90% prawosławnych, to
                        niech mają lekcje na święta katolickie, a na swoje wolne!
                        A oni mają wolne wtedy, a i teraz się chce!
                        • Gość: Radecki Re: Ależ ja wcale nie płaczę IP: *.elpos.net 06.01.07, 12:51
                          Na jedno by wyszło ponieważ mieli by i tak tydzień przerwy między świętami a
                          sylwesterem. Poza tym np. 1 stycznia niektóre dziecie mogły by mieć problem z
                          dotarciem do szkoły PKSem, nie wspominając o nauczycielach katolikach. Jeśli
                          tak bardzo przeszkadza ci ten jeden dzień wolnego dla prawosławnych dzieciaków
                          to naprawdę musisz być złym człowiekiem.
                          • koczisss Re: Ależ ja wcale nie płaczę 06.01.07, 12:59
                            To już naprawdę nie chodzi o ten dzień wolnego, bo jeśli macie święta, to
                            dziecko zwyczajnie nie przyjdzie do szkoły i tyle. Usprawiedliwienie napiszesz i
                            git!
                            Ale po co wolne robić od razu dla wszystkich?
                            W podstawówce uczyło się ze mną kilku prawosławnych, to jak mieli święta to
                            zwyczajnie nie było ich w szkole i nie było problemu. W średniej był tylko
                            jeden, który na swoje święta przychodził do szkoły, bo był po prostu mało wierzący.

Kiedyś nikt nie miał wolnego z urzędu, a teraz nagle musi mieć?
                            Od czego jest usprawiedliwienie od rodziców?
                            Napiszesz, a wszyscy zrozumieją i konsekwencji przecież nie będzie, nie tak?

A jeśli uprzeć się, ze jednak robić wolne, to kryterium 30% jest trochę zbyt
                            małym, 50 - 60%, no to już można by było pomyśleć!

Przy klasie 30 osobowej, raptem jest 9 dzieciaków prawosławnych, a 21 katolików
                            i z tego powodu odwoływać lekcje?
                            • Gość: Radecki Przecież w Białymstoku nikt wolnego nie chce IP: *.elpos.net 06.01.07, 13:04
                              czytaj uważnie. Sprawa dotyczy szkół w Bielsku czy innej Hajnówce, a i to w
                              zasadzie tylko tych z dodatkowym językiem białoruskim. Mam nadzieję że wreszcie
                              zrozumialeś.
                      • koczisss Re: Ależ ja wcale nie płaczę 06.01.07, 12:44
                        Co do jadu, to mój jad jest tylko kropelką w porównaniu do jadu wylewanego na
                        katolików i kościół katolicki na tym forum!
                        • nekroskop88 Re: Ależ ja wcale nie płaczę 06.01.07, 12:45
                          A Ty oczywiście założyłeś, że 100% tych wątków założyli prawosławni :/
                          • koczisss Re: Ależ ja wcale nie płaczę 06.01.07, 12:49
                            Nie, tylko stwierdzam jak jest!
                            Żeby nie było, ze jestem jakiś gorliwy katolik, bo tak nie jest, ale to jest
                            wku..ające, że jak coś się na prawosławnych powie, to wielkie halo, od razu
                            nietolerancja, ale jak jedzie się po katolikach jak po burej suce, to wszystko gra!
                        • Gość: MARTM! Re: Ależ ja wcale nie płaczę IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 06.01.07, 12:48
                          koczisss napisał:

> Co do jadu, to mój jad jest tylko kropelką w porównaniu do jadu wylewanego na
                          > katolików i kościół katolicki na tym forum!

fakt jest faktem, ale należy odróżnić i ew. zignorować zaczepny w swej istocie spam pisany przez nudzących się buraków (także prawosławnych) od w miarę merytorycznej wymiany zdań
                      • Gość: Prawosławny Polak Re: Ależ ja wcale nie płaczę IP: *.bsk.vectranet.pl 06.01.07, 13:09
                        Tacy osobnicy jak Radecki przynoszą wstyd nam - Prawosławnym Polakom.
                        Radecki i jemu podobni szukają dziury w całym żeby poczuć się pokrzywdzonym.
                        Oni pokrzywdzenie mają to już we krwi. Bez tego pokrzywdzenia nie mogliby żyć.
                        Obnoszą swoją wyimaginowanie pokrzywdzenie wszędzie. Patrzcie jak nam jest źle -
                        nas nie lubią, nam nie dają świętować wg naszego kalendarza wzorowanego na
                        wzór Prawosławnej Cerkwi Moskiewskiej. Czyli wg kalendarza Cerkwi, która
                        najpierw pozwala wiernym w Moskwie świętować 1 stycznia Nowy Rok - pić, hulać,
                        itp, a kilka dni później jak gdby nic - każe pościć przed 6 stycznia.
                        Podziwiam Radeckiego i jemu podobnych, że im się od tego nie pokiełbasi
                        duchowo, ale to już ich problem.

A ja to mam już wszystko za sobą - co niedziela chodzę do Cerkwi na
                        Antoniukowskiej, gdzie mogę pomodlić się w swoim ojczystym języku i
                        równocześnie mogę być bez problemu prawosławnym chrześcijaninem.

• Gość: Radecki ale jak ja rusin moge wstyd Polakowi przynosić ? IP: *.elpos.net 06.01.07, 13:13
                          tobie się coś pokiełbasiło :-)
                          • Gość: Prawosławny Polak Re: ale jak ja rusin moge wstyd Polakowi przynosi IP: *.bsk.vectranet.pl 06.01.07, 13:24
                            Zdziwiłbym się, gdyby twoja odpowiedź była inna.
                            P.S. A gdzie jest twój współśpiewca ten debil-pidlaszuk ? Że też jeszcze nie
                            odkrył tej "dyskusji".
                    • Gość: MARTM! Re: Znalazł się specjalista od spraw wiary :-) IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 06.01.07, 12:45
                      koczisss napisał:

> To jak nie chcesz zmieniać kalendarza, to nie płacz i bierz urlop na święta, a
                      > dla dzieciaka pisz zwolnienie!
                      > W Warszawie, czy Szczecinie prawosławni mają razem święta z katolikami i
                      > wszystko gra, a tu nie może!
                      > Jednak te przywiązanie do Moskwy robi swoje:)!

o!, dobrze żeś o szczecinie napisał
                      w zachodnich miastach problemu nie ma i podejrzewam, że niskie ku konfliktom przesłanki nie miałyby tam racji bytu

czy z tego spornego dnia wolnego wynika wiele zła ?
                      moim zdaniem nie, a jednak jego brak prowokuje chociażby do takiej miejscami idiotycznej dyskusji na forum
                  • Gość: MARTM! Re: Znalazł się specjalista od spraw wiary :-) IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 06.01.07, 12:41
                    Gość portalu: Radecki napisał(a):
                    > Podziały były, są i będą, szczególnie w głowach takich osobników jak ty.
                    > Starocerkiewny wam przeszkadza, wyglad cerkwi wam przeszkadza, nawet jeśli
                    > zmieniono by kalendarz to i tak termin Wielkanocy by wam przeszkadzał, bo on
                    > pozostał by niezmienionym. Ja osobiscie nie widzą powodu by dla jednego święta
                    > i tych 2-3 dni wolnego zmieniać kalendarz.

jeżeli chodzi o te 2 dni wolne - linie lotnicz,de komunikacja miejska i służba zdrowia pracuje normalnie
                    ten problem jest niebywale sztucznie nakręcany

zresztą firmy prywatne same ustalają te kwestie
    • Gość: x Re: Wkrótce święta IP: *.elpos.net 05.01.07, 16:09
      To jakas paranoja po co dawac wszystkim wolne w szkolach na swieta prawoslawne
      jak w poprzednich latach .Wystarczylo by aby prawoslawni byli zwolnieni z lekcji
      w tym dniu a pozostali przyszli normalnie do szkoly . To najlepsze
      rozwiazanie.Kilka dni wolnego nie spowodowalo by zbyt wielkich zaleglosci.Ale
      osobiscie bym wam radzil obchodzenie swiat razem z nami wtedy by nie bylo takich
      problemow .W innych miastach prawoslawni obchodza swieta razem z nami , wiec
      czemu w Bialymstoku nie korzystacie z tej mozliwosci .
    • cygan37 Re: Wkrótce święta 05.01.07, 16:30
      Wesołych Swiąt mimo wszystko wszystkim prawosławnym.
      Może nie jest to Wam potrzebne do spokojnego przeżywania przyjścia Chrystusa co
      powiem ale tych kilku oszołomów Was tu obrażających to produkt
      nacjonalistycznej polityki Jarka i Romka z jego Młodzierzą Wszechpolską.
      Nie zwracaj uwagi na szumowiny.
      • pijany_latarnik Re: Wkrótce święta 05.01.07, 17:50
        Moim zdaniem powinno być tak jak w innych krajach. Pracodawca ma obowiązek na
        święta innych wyznań udzielić pracownikowi urlopu a nieobecność dzieci w szkole
        powinna być usprawiedliwiana. Gdy w jakiejś szkole więcej niż 30% dzieci ma tego
        dnia świętować, dyrektor ogłasza ten dzień dniem wolnym.
        • Gość: aa Re: Wkrótce święta IP: *.euro-net.pl 05.01.07, 18:44
          Należy przejść na kalendarz gregoriański jak w Polsce już dawno zrobiły cerkwie
          innych dekanatów (oraz cerkwie Grecji i i innych). Pozostałby tylko problem
          świat ruchomych zależnych od Wielkanocy. Ciekawe Metropolita Sawa raz odprawia
          nabożeństwa Bożonarodzeniowe wg kalendarza gregoriańskiego - w Warszawie, a
          potem na białostoczczyźnie wg kalendarza juliańskiego - to kiedy grzeszy, bo
          dla niektórych prawosławnych (może nawet większości z tych terenów obchodzenie
          świąt wg kalendarza gregoriańskiego to grzech).
          • natt Re: Wkrótce święta 05.01.07, 19:44
            Wyznającym wiarę prawosławną mieszkańcom podlaskiego zyczę wszystkiego dobrego
            z okazji Świąt.

A tym co tu tak radosnie plują, nie potrafiąc uszanować czyjegoś czasu
            świątecznego przypomnieć chcę kilka faktów:
            1. W ubiegłych latach dni wolne dotyczyły wyłacznie szkół w których
            prawosławnych dzieci było powyżej 30 procent. W innych nauczyciele, ze zwykłego
            szacunku dla czyjegoś wyznania zazwyczaj nie robili żadnych problemów z
            kilkudniowej nieobecności.
            2. Są takie w województwie gminy, ba powiaty nawet w których wyznawcy
            prawosławia stanowią absolutną większość. Ogólnie w województwie jest ich około
            300-400 tysięcy, czyli gdzieś między jedną trzecią a jedną czwartą. Nie oznacza
            to oczywiście, że tyle osób w województwie deklaruje narodowość białoruską.
            Wielu prawosławnych uważa się za Polaków. Są zresztą również Białorusini -
            katolicy.
            3. Dzielenie ludzi na lepszych i gorszych ze względu na ich narodowość czy
            wyznanie dowodzi potwornej głupoty. Głupoty która w przeszłości niejednokrotnie
            owocowała stosami, nocami długich noży i kominami krematoriów.
            4. Zarówno prawosławni jak i katolicy na znacznej części ziem województwa
            podlaskiego byli od ”zawsze”. Tj. od czasów gdy dotarło do tej części Europy
            chrzescijaństwo. Czy się to nam podoba czy nie - żyjemy na terenie pogranicza
            narodów, kultur i wyznań. I powinniśmy przekuć to w nasz atut a nie uważać za
            hańbę.

A tak na zakończenie, wy co bolą was tak te prawosławne święta, pomyślcie
            chwilę na pamiątkę czego się odbywają. Toż to narodziny Chrystusa, Zbawiciela -
            tego samego i dla katolików i dla prawosławnych. A że kalendarz sprzed reformy?
            Toż to tylko konkwencja.
            • koczisss Re: Wkrótce święta 06.01.07, 01:57
              > Toż to tylko konkwencja.

To zmienić ją, to i opluwanie jak to mówisz zniknie:)
              • Gość: MARTM! Re: Wkrótce święta IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 06.01.07, 12:55
                koczisss napisał:

> > Toż to tylko konkwencja.
                >
                > To zmienić ją, to i opluwanie jak to mówisz zniknie:)

tak jak pewien papież wprowadził dogmat o swojej nieomylności
                cel uświęca środki, nie ważne jak niskie są to pobudki, nieprawdaż ?
            • Gość: meg Re: Wkrótce święta IP: *.chello.pl 06.01.07, 14:13

> A tak na zakończenie, wy co bolą was tak te prawosławne święta, pomyślcie
              > chwilę na pamiątkę czego się odbywają. Toż to narodziny Chrystusa,
              Zbawiciela -
              >
              > tego samego i dla katolików i dla prawosławnych.

i nie prościej obchodzić pamiątkę narodzin Chrystusa w jednym dniu?
    • Gość: Heil Wielgus zerwać konkordat!!!!! IP: *.csk.pl 05.01.07, 20:56
      Wprowadzić państwo świeckie!
      • Gość: idzikczortu Re: zerwać konkordat!!!!! IP: *.sub-66-174-93.myvzw.com 05.01.07, 21:16
        Yawohl glupi Obersturmfuehrer'ze!
        To ci powinno pomoc w twoim problemie z Vergagenheitsbewaeltigung.
        • Gość: hans Re: zerwać konkordat!!!!! IP: *.eu 05.01.07, 21:34
          Ja zaś życzę tym prawosławnym którzy swe kompleksy i niepowodzenia życiowe
          wylewają w chamskich obraźliwych atakach na katolików żeby im na święta stanął
          i trumny nie mogli zamknąć. Reszcie prawosławnych życzę wesołych świąt.
          • Gość: 10bkpm Wesolych Swiat IP: 207.164.214.* 05.01.07, 23:06
            Zycze wszystkiego najlepszego z okazji Swiat Bozego Narodzienia.
            A tym ,co zapomnieli,iz to swieto ma laczyc a nie dzielic(bez wzgledu na to czy
            to Katolicy,Prawoslawni czy ktokolwiek)zalecam chwilke zadumy i dobrej woli.
            Jesli ktos mowi o Prawoslawnych z Polski ,ze nie sa Polakami to jest
            zdemoralizowany przez szunowiny i wynarodowionych prowokatorow,ktorych na tym
            forum jest niemalo.
            A tym Prawoslawnym ,ktorzy mowia o sobie ,ze sa Bialorusinami czy Ukraincami,a
            zyli cale zycie w Polsce ,zycze by w koncu poradzili sobie jakos z
            tym "rozdwojeniem".I prosze nie odbierac tego zle, bo niema w tym zadnej
            zlosliwosci.
    • Gość: Kropka Re: Wkrótce święta IP: *.csk.pl 05.01.07, 23:11
      Ja tez zycze wszystkiego najlepszego w te Święta. Święta to w koncu Święta,
      radujcie sie i uczcie od Nowonarodzonej Dzieciny, niech przyniesie Ona Wam
      wiele Łask Bożych i blogoslawienstwo na caly Nowy Rok.
      • pogromca_czerwonych_hien Re: Wkrótce święta 06.01.07, 01:03
        A ja ci życzę kropko żebyś chociaż przez te święta powstrzymała się trochę z
        wypuszczaniem gazów i lizaniem rowków. Życzę też żeby w najbliższym czasie nie
        podrożały ani Corega Tabs ani wybielające pasty do zębów.
        • Gość: Kropka Re: Wkrótce święta IP: *.csk.pl 06.01.07, 01:42
          Ja Święta juz mialam. Ale tobie z okazji swiat zycze, zebys zaczal uzywac
          mozgu, a jesli go nie masz, to zebys sie duzo modlil o to, aby Bog obdarzyl cie
          organem, ktorego nie posiadasz.
        • Gość: MARTM! Re: Wkrótce święta IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 06.01.07, 12:57
          pogromca_czerwonych_hien napisał:

> A ja ci życzę kropko żebyś chociaż przez te święta powstrzymała się trochę z
          > wypuszczaniem gazów i lizaniem rowków. Życzę też żeby w najbliższym czasie nie
          > podrożały ani Corega Tabs ani wybielające pasty do zębów.

@białostoczaninie! widzisz i nie banujesz ?!
          • pogromca_czerwonych_hien Re: Wkrótce święta 06.01.07, 16:45
            A dlaczego miałby banować, bo wy prawosławni tylko jęczycie jak wam źle w
            Polsce i jak was źli katolicy prześladują. Poczytaj sobie jakie chamstwo było
            na forum na katolickie święta i jak się wtedy kropka zachowywała. A znasz takie
            przysłowie Jak Kuba Bogu tak Bóg Kubie?

Lepiej wyjaśnij nam co miało znaczyć twoje "w latach 90 było najgorzej, w pracy
            lepiej było się nie przyznawać do innego wyznania niż tego właściwego w kraju,
            urlopu co rok nikt by poprostu nie dostał"

Czyżbyś sugerował że Warszawiacy prześladowali prawosławnych? Łatwo rzucać
            chamskie oskarżenia i pluć na Polaków ale proszę o SZCZEGÓŁY jak to was w
            Warszawie prześladowano. Żyjecie w tolerancyjnej Polsce od pokoleń i zamiast
            być wdzięcznym tylko na Polskę plujecie i narzekacie jak tu was prześladują.
            Chciałbym żeby Polacy na Białorusi mieli takie wyimaginowane problemy jak wy
            tu.
            • Gość: Kropka Re: Wkrótce święta IP: *.csk.pl 06.01.07, 17:07
              To znajdz sobie swoj post z zyczeniami na katolickie swieta i moj. Bluznisz jak
              zwykle.
              • pogromca_czerwonych_hien Re: Wkrótce święta 06.01.07, 22:14
                Gość portalu: Kropka napisał(a):

> To znajdz sobie swoj post z zyczeniami na katolickie swieta i moj. Bluznisz
                jak
                >
                > zwykle.

Znalazłem twój post z życzeniami. Sama przyznasz że nieprzeciętnie chamskie i
                zakłamane są twoje życzenia świąteczne:

I ty jestes katolik?????????????????????????????
                Jestes zerem i zwyklym prostakiem, a juz na pewno nie chrzescijaninem i
                katolikiem. Bedziesz smazyl sie w piekle na wolnym ogniu.
                Jednak dla mnie Święta Bożego Narodzenia to znamienny czas i powkem Ci tylko
                tyle: Niech Ci Boża Dziecina Nowonarodzona blogoslawi i calej Twojej rodzinie.
                Dobrego roku!
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=54259031&a=54436498

• Gość: Kropka Re: Wkrótce święta IP: *.csk.pl 07.01.07, 01:46
                  A swoje znalazles? Ode mnie dostales zyczenia choc na nie nie zaslugujesz.
                  Jestes bluznierca i chorym czlowiekiem. No coz, ale nie kazdemu dane bylo
                  urodzic sie w zdrowej rodzinie.
                  • pogromca_czerwonych_hien Re: Wkrótce święta 08.01.07, 19:09
                    Ja znalazłem co chciałem a ty sobie poszukaj czego chcesz. To ty jesteś chora i
                    bluźnisz choćby w dyskusji o pierdzeniu w kościele. Prawda że lubisz takie
                    klimaty?

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=55009477&v=2&s=0
                    • Gość: Kropka Re: Wkrótce święta IP: *.csk.pl 08.01.07, 22:22
                      Kazdym wpisem potwierdzasz brak mozgu.
                      • pogromca_czerwonych_hien Re: Wkrótce święta 08.01.07, 23:12
                        To ty swój mózg już dawno wypierdziałaś
                        • Gość: Kropka Re: Wkrótce święta IP: *.csk.pl 08.01.07, 23:14
                          Widze, ze masz doskonale doswiadczenia w tej sprawie. Ale moja fizjonomia nie
                          pozwala mi na takie rzeczy. Moj mozg pracuje dobrze, a twoj... sam widzisz :P
            • Gość: MARTM! Re: Wkrótce święta IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 06.01.07, 17:08

> A dlaczego miałby banować, bo wy prawosławni tylko jęczycie jak wam źle w
              > Polsce i jak was źli katolicy prześladują. Poczytaj sobie jakie chamstwo było
              > na forum na katolickie święta i jak się wtedy kropka zachowywała.

chłopie, za sam twój język powinieneś dostać miesięcznego banana, bo tylko nowe pokolenie "dzieci neo" czerpie wzorce z tego zacnego forum
              o nic więcej mi nie chodzi,a o chamstwie względem KK, napisałem krótko w jednym z wcześniejszych postów

> Lepiej wyjaśnij nam co miało znaczyć twoje "w latach 90 było najgorzej, w pracy
              nie bedę nic wyjaśniał, jak chcesz porozmawiać, to zapraszam na GG: 2690099
              poza tym to nie "moje lata 90", tylko rodziny, a dokładnie sytuacji w warszawie

> Czyżbyś sugerował że Warszawiacy prześladowali prawosławnych?
              nic nie sugeuję, raczej panowała nietolerancyjna atmosfera przejawiająca się w drobnych i większych złośliwościach, teraz na szczęście co raz mniej jest ludzi ciemnych i ograniczonych

Łatwo rzucać
              > chamskie oskarżenia i pluć na Polaków ale proszę o SZCZEGÓŁY jak to was w
              > Warszawie prześladowano.

o dziękuję Wielki Polaku Katoliku najszczerszy! to ja już nie jestem Polakiem ?
              w głowie Ci się poprzewracało, żyjesz albo niewiedzą, albo stereotypami

> być wdzięcznym tylko na Polskę plujecie i narzekacie jak tu was prześladują.
              jeszcze raz powtórzę, nie twierdzę, że ktoś tu kogoś prześladuje, ale Tobie wygodnym jest takie wnioskowanie, nie pluję na Polskę i nie narzekam, ale budzą we mnie odrazę, przepraszam za użycie kolokwialnego uproszczenia - Prawdziwych Polaków
              • pogromca_czerwonych_hien Re: Wkrótce święta 06.01.07, 22:24
                Gość portalu: MARTM! napisał(a):
                1/.
                > to nie ta skala, w latach 90 było najgorzej, w pracy lepiej było się nie
                przyzn
                > awać do innego wyznania niż tego właściwego w kraju, urlopu co rok nikt by
                popr
                > ostu nie dostał

2/.
                > jeszcze raz powtórzę, nie twierdzę, że ktoś tu kogoś prześladuje, ale Tobie
                wyg
                > odnym jest takie wnioskowanie, nie pluję na Polskę i nie narzekam, ale budzą
                we
                > mnie odrazę, przepraszam za użycie kolokwialnego uproszczenia - Prawdziwych Po
                > laków

Tak to jest jak ktoś sam sobie przeczy. To jak to jest? Publicznie rzucasz
                oskarżenia na Warszawiaków i prywatnie chcesz się z tego tłumaczyć? Dziecko
                jesteś?
                • Gość: MARTM! Re: Wkrótce święta IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 06.01.07, 23:52
                  > Tak to jest jak ktoś sam sobie przeczy. To jak to jest? Publicznie rzucasz
                  > oskarżenia na Warszawiaków i prywatnie chcesz się z tego tłumaczyć? Dziecko
                  > jesteś?

za to Ty czytasz i cytujesz ze zrozumieniem, właśnie jak dziecko
                  może mam nazwę firmy mam podać ?
                  ciężko się pofatygować, co nie ?
                  • pogromca_czerwonych_hien Re: Wkrótce święta 08.01.07, 19:13
                    Jak się rzuca oskarżenia o rzekomym prześladowaniu to trzeba wiedzieć że ktoś
                    może się domagać wyjaśnień. Mam gdzieś nazwę firmy czy jakieś dane osobowe.
                    Chciałbym tylko się dowiedzieć na czym rzekome prześladowanie polegało a więc
                    przestań rżnąć głupka.
                    • Gość: MARTM! Re: Wkrótce święta IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 09.01.07, 15:33

> Jak się rzuca oskarżenia o rzekomym prześladowaniu to trzeba wiedzieć że ktoś
                      > może się domagać wyjaśnień. Mam gdzieś nazwę firmy czy jakieś dane osobowe.
                      > Chciałbym tylko się dowiedzieć na czym rzekome prześladowanie polegało a więc
                      > przestań rżnąć głupka.

co ma tłumaczyć ?! podałem 2 przykłady, jeden z dawaniem urlopów na święta prawosławne w prywatnej firmie, drugi przykład z 2000r, co się stało na ulicy, czego jeszcze chcesz ?
                      mam Ci zapostować zeznania świadków ?
    • Gość: prawoslawny II Re: Wkrótce święta IP: *.csk.pl 06.01.07, 10:46
      Dni 7-8.01 powinny byc dniami wolnymi przynajmniej dla uczniow i studentow .
      Dlaczego w KRAJU TOLERANCYJNYM jest dyskryminowana -bo to tak trzeba nazywac
      religia ktorej wyznawcow nie jest pare osob tylko tysiace osob ktorych najwiecej
      jest na Podlasiu . Liczmy na zrozumienie Pana Giertycha ze za rok bedziemy mogli
      spokojnie swietowac tak jak nasi bracia i siostry Katolicy.
      Czy dodatkowe 2 dni wolne przeszkadzalyby katolickim czy innym uczniom - bo ja
      uwazam ze nie . Kazdy dzien wolny jest dobry a co szkodzi by te 2 dni byly
      wolne??? Pzecierz nie w kazdym roku te dni beda przypadaly w tygodniu , czasami
      tak jak w tym roku potrzebny jest wolny tylko 1 DZIEN !!! CZY TO TAK WIELE !!

Wszystkim Prawoslawnym zycze wesolych swiat i szczesliwego Nowego Roku !!
      Wszystkim Katolikom i innowiercom zycze zrozumienia nas.
      • Gość: meg Re: Wkrótce święta IP: *.chello.pl 06.01.07, 14:28
        > Wszystkim Katolikom i innowiercom zycze zrozumienia nas.

no jasne katolik i innowierca do jednego wora, a czy ty masz świadomość w co
        wierzysz? w kalendarz?
        no cóż, nawet przy okazji składania życzeń trzeba komuś dokręcić śrubę.
        mimo wszystko wesołych świąt i życzenia większej świadomości
        • nekroskop88 Re: Wkrótce święta 08.01.07, 22:56
          "innowierca, osoba należąca do innego wyznania, wyznająca inną wiarę, inną
          religię"

cóż cię tak oburzyło w tym słowie?
          • Gość: meg Re: Wkrótce święta IP: *.chello.pl 09.01.07, 16:15
            > "innowierca, osoba należąca do innego wyznania, wyznająca inną wiarę, inną
            > religię"
            >
            > cóż cię tak oburzyło w tym słowie?

innowierca w tym znaczeniu odnosi się jedynie do dawnej historii, dzisiejsze
            użycie tego słowa jest równoznaczne nie tyle z wyznawcą innej religii, co z
            niewiernym, czyli wyznającym religię inną niż muzułamanizm i będące
            wystarczającym powodem do poderżniecia mu gardła. gdzie tu miejcse na dialog i
            zrozumienie, skoro wyznawca prawosławia, używa takich określeń wobec katolika?

• nekroskop88 Re: Wkrótce święta 09.01.07, 17:19
              Wydaje mi się, że to nadinterpretacja. Według mnie wszystko jest jasne,
              prawosławny II napisał:
              "Wszystkim Katolikom i innowiercom [w domyśle - wyznawcom innych religii] zycze
              zrozumienia nas."
    • nekroskop88 Re: Wkrótce święta 06.01.07, 13:03
      Ta rozmowa do niczego nie doprowadzi, każdy ma inne poglądy.
      Wszystkim prawosławny życzę wesołych i spokojnych świąt.
    • Gość: ALEMA Re: Wkrótce święta IP: 80.54.236.* 06.01.07, 13:19
      Z okazji Prawoslawnzch SwiatWszystkim Katolikom?/sensu stricte/zycze Daj Boze
      NA KOLEDE i.. Oby za ROK SYCYESLIWIE.O cym nie pamietaja!Nie bede komentowala
      wzypowiedzyi.w-w.Nie mamzy wplyzywu na Historie,ale wole miesykac w Polsce ,bo
      to jest moj Kraj,tu sie urodyilam i nic nie poradyze na to ze jestem wyzynania
      prawoslawnego.DAJ BOZE NA KOLEDE...I OBY ZA ROK SZCZESLIWIE..Tego zycze
      PRAWOSLAWNYM i KATOLIKOM.
    • Gość: lowa_z_mohylowa Re: Wkrótce święta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.07, 13:26
      Traktowanie mniejszości oraz podejście do jej problemów jest probierzem kultury
      narodu (wyznania) przeważającego. (Nie chcę używać słowa "tolerancja", bo to
      oklepany slogan). Szkoda wam jednego głupiego dnia dla kilkuset dzieciaków? Nam
      ludzie pokroju Giertycha z Wielgusem wpychają polski patriotyzm i poczucia
      religijne odgórnie - przy czym na chama, obłudnie i fałszywie. Prawosławni
      trwają w wierze w znacznie mniej sprzyjających warunkach. Poza tym nie są żadną
      ludnością napływową na Podlasiu i nigdy taką nie byli.

A praktycznie rzecz biorąc - na tym polega jedyny urok tego przaśnego zadupia
      pt. Białostocczyzna. Że są mieszane małżeństwa, podwójne Święta z życzeniami
      (raz u siebie, drugi raz u sąsiada)i drugi Nowy Rok wg. starego stylu. Wszyscy
      moi znajomi "z Polski" - bez prowincjonalnych kompleksów i zahamowań - właśnie
      tym są zachwyceni. Bo żubrami i bezmięsną kiełbasą - eufemistycznie nazywaną
      "kiszką ziemniaczaną" już zaczynają rzygać.
    • Gość: ALEMA Re: Wkrótce święta IP: 80.54.236.* 06.01.07, 14:15
      Dlaczego ztego powodu mam cierpiec?.Szanuje Swieta Katolikow..nie
      trzepie "dywanow",nie zagluszam Ich Swiat,Szanuje Je.Jak mam reagowac na
      koparke pod oknem,ktora jest odzwierdciedlenie...nie napisze...Skad te plugawe
      slowa w/w...Skad tyle ...nienawisci..!!Jestesmy "wyjatkowym regionem"
      zihistorii "albo tu albo tam ".Nie mielismy na to wplywu...""Ach,
      slowa,slowa ,slowa",Ktos tam napisal,ale czy wiedza otym Ci co zabieraja glos w
      tej "debacie"Z powazaniem dla wszyskich internautow.Wesolych Swiat nie tylko
      Prawoslawnym.ALEMA
    • Gość: Stanisław Górale - ludzie bez ksenofobii. IP: *.pools.arcor-ip.net 07.01.07, 08:44
      Bożonarodzeniowo w Zakopanem:

serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34308,3833306.html
    • Gość: pimek Re: Wkrótce święta IP: *.torun.mm.pl 08.01.07, 18:57
      wszystkim prawosławnym życzę Wesołych Świąt!
    • nekroskop88 Re: Wkrótce święta 08.01.07, 21:57
      No i co krzykacze? Do szkół w Dubiczach Cerkiewnych, Hajnówce i Bielsku
      Podlaskim nie przyszli uczniowie - zarówno prawosławni jak i katoliccy.
      Oczywiście przyszli nauczyciele, chociaż lekcji nie było. I jaki w tym sens?
      • pogromca_czerwonych_hien Re: Wkrótce święta 08.01.07, 23:17
        Sens był taki żeby razem pochlać pojeść i za to kasę wziąć. Jakby jakieś dzieci
        katolickie przyszły do szkoły i przeszkodziły w biesiadowaniu to by miały
        później przerąbane. Zeby musieli pracować to by wzięli urlopy a tak przyszli
        poimprezowali i poszli.
        • nekroskop88 Re: Wkrótce święta 08.01.07, 23:18
          Zapomniałeś wziąć dzisiaj tabletek.
          • Gość: Kropka Re: Wkrótce święta IP: *.csk.pl 08.01.07, 23:25
            Widzisz Nekro, a jednak ten pogromca nie ma mozgu. Potwierdza to kazdym swoim
            wpisem na forum.
            • pogromca_czerwonych_hien Re: Wkrótce święta 08.01.07, 23:43
              A ty nekroskop weź kropkę i idźcie się umyć bo wasz smród dotrze za chwilę w
              najdalsze zakątki miasta.
              • Gość: Kropka Re: Wkrótce święta IP: *.csk.pl 08.01.07, 23:47
                Twoj szpiegowski sowiecki odorek za to juz rozciagnal sie po calym swiecie.
                Umyj sie czlowieku, juz ci mowilam. Jak mozna tak zyc?
                • Gość: prawosławny Re: Wkrótce święta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.07, 08:30
                  To ja zaczęłam ten wątek. Przeczytałam wszystkie wypowiedzi i jestem przerażona.
                  1. Białorusin to nie koniecznie to samo co prawosławny. Nie wolno utożsamiać
                  tych pojęć.
                  2. Prawosławny nie ma nic wspólnego z Moskwą.
                  3. Wyjaśniam, dlaczego tak zabolała decyzja pani kurator i skąd szum. Od 1992
                  roku dni świąt prawosławnych były dniami wolnymi bez konieczności ich
                  odpracowania. Nie należało tego zmieniać, a już z pewnością nie w przeddzień
                  Wigilii. Naszą wspaniałą podlaską tradycją było takie potraktowanie sprawy. Po
                  co iść na skróty, przychodzić "fikcyjnie" do pracy. Uczymy dzieci tolerancji,
                  w grudniu odbywają sie spotaknia przedwigilijne w szkole z udziałem księży obu
                  wyznań, przychodzą rodzice. Jest naprawdę dobrze. Prawdziwy ekumenizm jest
                  właśnie w szkołach w Hajnówce, Bielsku, Narwi.... Trzeba sie od nas uczyć.
                  • Gość: prawosławny Re: Wkrótce święta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.07, 15:10
                    A swoją drogą szkoda, że nikt nie widział tego, co działo sie w skzole wtedy,
                    kiedy było wiadomo o decyzji pani kurator ( 4 stycznia). Dzieci są okropne i
                    mimo naszej pracy nad nimi - a mam to szczęście, ze nasi księża są naprawdę
                    wspaniali- były komentarze o tym , kto jest lepszy a kto gorszy. Niwważne, że w
                    Warszaiwe, Szczecinie czy Nowym Jorku jest inaczej. Powinnismy sie szczycić
                    sowją odrebnością. Tego juz nigdzie na świecie nie ma. Tylko u NAS. Niestety,
                    szczerze mówiąc, wyróżnia nas odmienność. Turyści odwiedzają nasz region ze
                    względu na nią właśnie, bo już nawet żubry w Białowieży nie są atrakcją.
                    Skąd więc w was tyle jadu? Skad te okropne słowa? Nie wolno mieszać pojęć,
                    utożsamiać wszystko i wszystkich.
                    • Gość: MARTM! Re: Wkrótce święta IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 09.01.07, 15:54
                      > Skąd więc w was tyle jadu? Skad te okropne słowa? Nie wolno mieszać pojęć,
                      > utożsamiać wszystko i wszystkich.

w prawosławne święta miałem same pozytywne doświadczenia, młodsze pokolenie, z którym obcuję na co dzień, zdaje się zapominać o podziałach i sztucznym piętnowaniu różnic (tak niewielkich zresztą), często zachowując się dużo dojrzalej niż "dorośli" tutaj piszący o bardzo jasno zdefniowanych poglądach na pewne sprawy
                      • nekroskop88 Re: Wkrótce święta 09.01.07, 16:04
                        > młodsze pokolenie, z
                        > którym obcuję na co dzień, zdaje się zapominać o podziałach i sztucznym
                        piętnow
                        > aniu różnic

Dokładnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka