Dodaj do ulubionych

Łapy > Radni za likwidacją szkoły

25.02.07, 11:16
Łapscy radni przyjęli wczoraj uchwałę o likwidacji Szkoły Podstawowej nr 4 w
Łapach. Za likwidacją opowiedziało się 11, przeciwnych było 9, jeden radny
wstrzymał się od głosu. Głosowanie było imienne.

Rodzice dzieci uczęszczających do łapskiej czwórki są oburzeni. Zapowiadają,
że nadal będą protestować.
- Nasza szkoła jest mała i bezpieczna. Dzieci mają dobre warunki nauki i
osiągają dobre wyniki w nauce. Nie rozumiemy dlaczego burmistrz i radni chcą
tę szkołę zlikwidować i przenieść nasze dzieci do SP nr 1 - tłumaczyła
Krystyna Kruszewska, matka jednego z uczniów uczęszczających do łapskiej czwórki.

Teraz decyzję rady miejskiej musi zaopiniować Podlaskie Kuratorium Oświaty.
Jeżeli zaopiniuje to pozytywnie, szkoła przestanie istnieć z dniem 31 sierpnia.

Gazeta Współczesna, 23 lutego 2007
Obserwuj wątek
    • wagner5 Re: Łapy > Radni za likwidacją szkoły 25.02.07, 11:23
      Roman Czepe Burmistrz to nie rozumiem może szukam złodzieje pieniądze...
    • jonah2 Re: Łapy > Radni za likwidacją szkoły 25.02.07, 15:55
      Na terenach Kościołów powinny istnieć tylko szkoły katolickie.Dobrze byłoby
      gdyby taka szkoła miała jeszcze jakieś boisko i normalną salę gimnastyczną,bo
      kompletnie mija się z celem wprowadzanie 4 godzin W-F,kiedy nie ma bazy ku temu.
      • srutnakaczki Re: Łapy > Radni za likwidacją szkoły 25.02.07, 19:55
        W SP 1 też nie ma takowej bazy. Mała salka gimnastyczna, na której ćwiczy kilka
        klas jednocześnie. A na dodatek zajęcia wf prowadzone są na korytarzach i to nie
        koniecznie przez fachowców, a przez paniusie w szpilkach, które kształciły się
        na jakiś marnych kursach.
        • jonah2 Re: Łapy > Radni za likwidacją szkoły 27.02.07, 16:00
          Studia podyplomowe nazywasz kursami? Od kiedy to się tak je nazywa?
          • klakier72 Re: Łapy > Radni za likwidacją szkoły 27.02.07, 21:42
            Do Jonasha,ktory tak gloryfikuje kursy,nazywane mylnie studiami podyplomowymi.
            To ty nie wiesz, ze takie "studia" mozna skonczyc nie uczestniczac w nich? tak
            jak wszystkie te pseudo-uczlnie prywatne i tu wystarczy systematycznie
            placic,bo o to tu wylacznie chodzi.Jedzie sie na takie "studia" pare razy,
            potem ktos ci pisze prace zaliczeniowa/ poziom miernego ogolniaka/ i juz jestes
            fachura. Dlatego panie w szpilkach lataja po sali gimn., nie znaja gamy a ucza
            spiewu,ortografii, a ucza polskiego, a znam nawet jedna, co uczy wszystkiego/ma
            cala kieszen kursow/ A ta szkole tylko idiota by zamykal, albo ten, co ma w
            d...e swich wyborcow i ich dzieci. Jaki wniosek na przyszlosc?...
            • wiatr13 Re: Łapy > Radni za likwidacją szkoły 28.02.07, 07:26
              Nie wybierać idiotów
            • bodziool Re: Łapy > Radni za likwidacją szkoły 28.02.07, 12:08
              wyborców to za dużo powiedziane.. Większość wyborców opowiada sie za zamknięciem
              szkoły. przeciw są tylko rodzice dzieciktóre albo chodzą do tej szkoły albo
              miały tam chodzić.

Prawda jest tak że jest dużo szumu o nic.. Osobiście nie mam zdania co do tej
              sprawy ale myślę,że rodzice stali się narzędziem Hanny Roszkowskiej i to nie
              jest tylko moje zdanie.

Kadry nie ma co się czepiać. Ale budynek faktycznie nie jest przystosowany.
              Inna sprawa. Skoro rodzicom aż tak bardzo zależy na utrzymaniu szkoły to
              dlaczego po głosowaniu radnych powiedzieli "aha" i poszli?
              • wiatr13 Re: Łapy > Radni za likwidacją szkoły 28.02.07, 12:42
                Bodziool napisał-"większość wyborców opowiada się za zamknięciem szkoły"
                Ciekawi mnie skąd to wiesz,przecież nie było referendum a może spotkałeś się z
                większością wyborców.Informacja wyssana z palca.
                Uważasz ,że rodzice stali się narzędziem H.Roszkowskiej.A ja uważam ,że
                likwidacja szkoły to jest zemsta burmistrza,że H.Roszkowska startowała do
                wyborów z CHRS-u.
                Bodziool pisze,że rodzice powiedzieli "aha".A co mieli powiedzieć?
                • bodziool Re: Łapy > Radni za likwidacją szkoły 28.02.07, 15:13
                  > Bodziool napisał-"większość wyborców opowiada się za zamknięciem szkoły"
                  > Ciekawi mnie skąd to wiesz,przecież nie było referendum a może spotkałeś się z
                  > większością wyborców.Informacja wyssana z palca.

Mówię to na podstawie rozmów ze znajomymi. To faktycznie są domysły.

> Uważasz ,że rodzice stali się narzędziem H.Roszkowskiej.A ja uważam ,że
                  > likwidacja szkoły to jest zemsta burmistrza,że H.Roszkowska startowała do
                  > wyborów z CHRS-u.

A ja uważam H Roszkowska została dyrektorką ze względu na znajomości z
                  poprzednim burmistrzem. (nie mam nic przeciwko panu Wróblewskiemu). ale wszyscy
                  wiemy jak to jest.
                  • wiatr13 Re: Łapy > Radni za likwidacją szkoły 28.02.07, 19:22
                    Tak czy inaczej,zemsta
                    • bodziool Re: Łapy > Radni za likwidacją szkoły 28.02.07, 20:54
                      nie tyle zemsta co robienie porządków.
                      • nadobny1 Re: Łapy > Radni za likwidacją szkoły 28.02.07, 23:25
                        Bodziol twierdzi, sluzhajcie uwaznie: zamknac szkole, bo jego dzieci tam nie
                        chhodza...No to dalej Bodz., zamknac szpital ,bo ty nie chorujesz, zamknac
                        Kosciol, bo ty tam nie chodzisz itd...czyli zlikwidowac wszystko , co tobie nie
                        jest potrzebne na razie. Takich ludzi reprezentujesz i sadzisz, ze jestescie
                        wiekszoscia, no to brawo. teraz wiadomo, dlaczego w Lapach zlikwidowano Urzad
                        Komunikacji, biuro paszportow i reszte. Niedlugo nie bedzie nic. tak wlasnie
                        mysleli radni i ten tam,jak mu tam.Gratuluje "madrosci", a wyborcom ostroznosci
                        i kiedy znow jakis taki bedzie wkrotce lazil po domach, to szczuc psami i
                        myslec.Amen!.
                        • bodziool Re: Łapy > Radni za likwidacją szkoły 01.03.07, 09:38
                          Pisałem już we wcześniejszych postach, że nie mam zdania co do zamknięcia. Co do
                          szpital to wg mnie to chyba jedna z najważniejszych placówek.

Takich ludzi reprezentujesz i sadzisz, ze jestescie
                          > wiekszoscia, no to brawo. teraz wiadomo, dlaczego w Lapach zlikwidowano Urzad
                          > Komunikacji, biuro paszportow i reszte. Niedlugo nie bedzie nic. tak wlasnie
                          > mysleli radni i ten tam,jak mu tam.Gratuluje "madrosci", a wyborcom ostroznosci

Gratuluje wiedzy. Te urzędy zostały zlikwidowane przez sprawę z powiatem. Mam
                          cichą nadzieję, że kiedyś uda nam się stworzyć powiat łapski.

I naprawdę nie rozumiem o co tyle krzyku. Spodobał mi się jeden komentarz:
                          "Zapytajcie swoje dzieci gdzie wolałyby się uczyć" Poza tym zapewne sp1 w
                          dalszej przyszłości zostanie jedyną podstawówką, choćby ze względu na urodzenia,
                          nie przez kaprys burmistrza tylko trudno utrzymywać 2 szkoły dla 250 osób. I
                          wtedy znowu się zacznie..
                        • skarabeusssz Re: Łapy > Radni za likwidacją szkoły 01.03.07, 11:45
                          nadobny1 napisała:

> No to dalej Bodz., zamknac szpital ,bo ty nie chorujesz, zamknac
                          > Kosciol, bo ty tam nie chodzisz itd...czyli zlikwidowac wszystko , co tobie nie
                          > jest potrzebne na razie.

A może taka alternatywa: szpital znajduje się w kiepskim budynku, ale pojawia
                          się okazja przenieść go w miejsce inne, które ma o wiele lepsze warunki. Jeden
                          problem: będzie dla niektórych trochę dalej. No trudno - powiedzą inni, ale
                          przecież warto mieć dalej, byle w godnych warunkach leczyć pacjentów. Ależ nie!
                          - krzyczą inni i zapraszają do Łap ministra zdrowia, który mówi: nie przenosić
                          szpitala, bo w nim jak u "Pana Boga za piecem".
                          To przenieść, czy nie?

Gdyby dać dzieciom z SP4 na dwie godziny pograć w sali gimnastycznej w SP1,
                          miałyby zapewne gdzieś protest rodziców.
                          • uspoleczniony Re: Łapy > Radni za likwidacją szkoły 01.03.07, 18:22
                            Skarabeusssz ma wiele racji. Przecież szkoła podstawowa nr2? na poczatku lat
                            sześćdziesiatych? zostala przeniesiona z drewnianych baraków przy ul.Marcelego
                            Nowotki (obecnie Gen. Wł.Sikorskiego) na drugi koniec miasta? do
                            nowowybudownego budynku przy ul.Armii Czerwonej (obecnie Pięknej). I jakoś nikt
                            nie ronił łez z powodu zbyt wielkiej odległości (chyba znacznie mniejszej niż
                            od obecnej czwórki do jedynki). A może tu nie chodzi o dobro dzieci a o czynsz?
                            • lexington1 Re: Łapy > Radni za likwidacją szkoły 01.03.07, 19:51
                              Ciebie to chyba ta armia czerwona uspołeczniała.
                • poliglo Re: Łapy > Radni za likwidacją szkoły 01.03.07, 21:26
                  co za bzdura!!, każdy sądzi według siebie, mściwi uważają wszystkich za
                  mściwych, a nieuczciwi myślą, że każdy ma coś brzydkiego na sumieniu
              • lexington1 Re: Łapy > Radni za likwidacją szkoły 28.02.07, 16:00
                No i cała filozofia tych co zostali wybrani - "tylko" rodzice dzieci chcą
                szkoły pozostali nie. Akto może być bardziej zainteresowany losem swych dzieci?
                Pożal się Boże "działacze" PIS? Po cholerę dziadowaliście po domach tych
                rodziców skamląc o głosy? Pamiętajcie - wybory są co 4 lata, a nawet częściej-
                jak zapewne przekonali się byli radni sejmiku wojewódzkiego. Teraz jest czas na
                likwidację czwórki, niedługo Daniłowo, Bokiny, możliwe i Uhowo. Myśląc po
                waszemu te szkoły powinni innym wisieć - oni tam swoich dzieci nie posyłają.
                Życzę dalszych sukcesów w likwidacji wszystkiego.
                • poliglo Re: Łapy > Radni za likwidacją szkoły 01.03.07, 21:37
                  każda kampania wyborcza ma na celu pozyskanie głosów wyborców, dlaczego więc
                  mówisz sarkastycznie o "skamleniu" i "dziadowaniu", co to za stylistyka?!. Jeśli
                  ktoś osobiście chodził do wyborców, to tylko dobrze o nim świadczy, w
                  przeciwieństwie do tych, co ani be ani me, a ulotki zostawiali w sklepach albo,
                  o zgrozo!!! rozdawali je uczniom szkoły podstawowej (również SP4) i liceum i
                  nawoływali dzieci do zrywania plakatów innych kandydatów. Wśród rozdających
                  ulotki w szkole była pani dyrektor Roszkowska. Czy to etyczne? Czy to nie
                  dziadowanie? Baardzo wątpię, czy ta garstka kilkunastu najbardziej bojowych
                  rodziców głosowała w wyborach za obecnym burmistrzem. Jeśli ktoś na niego
                  zagłosował najprawdopodobniej rozumie jego argumentację. Najbardziej bojowe były
                  te matki, których dzieci miały do szkoły najbliżej, bo mieszkają zaraz za
                  kościołem Św. Krzyża. Swoją drogą, ciekawe dlaczego na sesji prawie zabrakło
                  ojców, a ci którzy już przyszli nie pienili się tak jak matki. Czy to wrodzona
                  kłótliwośc kobiet? :) Co za różnica czy dzieciak ma do szkoły 55 czy 10 minut.
                  Dzieciaki mają ogólnie stanowczo za mało ruchu, trzeba trochę tyłki
                  przewietrzyć, zanim się zasiądzie na długie godziny przed kompem lub telewizorem.
                  • poliglo Re: Łapy > Radni za likwidacją szkoły 01.03.07, 21:39
                    * 5 czy 10 minut
                  • klakier72 Re: Łapy > Radni za likwidacją szkoły 01.03.07, 23:38
                    Poliglo, ty jestes glupi jak stodola, ot co.
                    Dla ciebie nie ma roznicy jaka odleglosc do szkoly, bo ty do niej nie
                    chodziles, nie chdzisz i chodzil nie bedziesz. nie wiesz glupku, ze do szkoly
                    nie chodzi sie na spacer, tylko do pracy/ bo nuka to praca/ ale ty tego nie
                    wiesz, bo ty zapewne brzydzisz sie praca. Chcesz byc nieukiem, twoja sprawa,
                    ale pozwol matkom troszczyc sie o zdrowie i bezpieczenstwo ich dzieci. Zeby
                    udzielac rad trzeba cos wiedziec, a zeby wiedziec, trzeba sie uczyc a nie
                    konczyc zaocznie kurs traktorzystow.
                    A ja nie zycze sobie, zeby mnie byle baran nachodzil w domu.
                  • lexington1 Re: Łapy > Radni za likwidacją szkoły 02.03.07, 19:08
                    Następnym razem psami poszczuję tych proszących o jałmużnę przed wyborami. Taki
                    jeden już mówi, że na pierwszym miejscu, jak znów znajdzie się w sejmiku będzie
                    miał dobro ziemi łapskiej. Pewnie będzie tak samo dbał jak Ołtarzewski o swoich
                    wyborców. Dla przypomnienia dostał tam 79 głosów, jestem ciekaw czy po
                    głosowaniu przeciwko tej szkole za 4 lata dostanie tyle samo?
            • jonah2 Re: Łapy > Radni za likwidacją szkoły 03.03.07, 17:17
              A to mnie zażyłeś KLAKIRZE! Niestety nie wiem co to są takie kursy,o jakich
              piszesz,bo jako studentka państwowej uczelni byłam bardzo sumienna i nie
              szukałam łatwizny.Uczciwie i sumiannie przykładałam się do swoich
              obowiązków,samodzielnie napisałam pracę i nigdy nie ściągałam.Kursy też
              kończyłam( teraz nie dawno)i nawet przez myśl mi nie przeszło, żeby nie chodzić
              czy coś kręcić.Jeśli ktoś uczciwie podchodzi całe życie do tego co robi,to z
              pewnością i z przyzwyczajenia robi to dobrze,ale jak słyszę,gdy ktoś stawia
              wszystkich na jednej szali to szlak mnie trafia z kilku powodów:
              1/ dlaczego jestem taka naiwna i wkładam tyle energii we wszystko czego się
              podejmuje i tak przecież znajdzie się ktoś taki jaki TY i wszystkich skrytykuje
              równo?
              2/ dlaczego znajdują się ludzie, którzy oceniają innych swoją miarką, przy
              tym najczęściej krzywdząc tych innych?
              3/ dlaczego w dzisiejszych czasach ludzie uważają się za lepszych od innych
              tylko wtedy kiedy robą coś nieuczciwie, czy to staje się normą życia ?
              Protestuje przeciwko oszukiwaniu, naciąganiu i łamaniu zasad!
              • skarabeusssz Re: Łapy > Radni za likwidacją szkoły 03.03.07, 20:02
                Wielu zgłupiało w madrości swojej. Zarzucanie nieuczciwości komuś na odlew,
                przez forum, bo tu mnie nikt nie rozpozna - to po prostu chamstwo.
                Łapać złodzieja - krzyknął facet dyskretnie chowając skradziony komuś przed
                chwilą portfel.
              • klakier72 Re: Łapy > Radni za likwidacją szkoły 03.03.07, 23:55
                Daruj Jonah, nie chcialem cie urazic. Ja tylko skomentowalem twoja wypowiedz,
                ktora na moje oko nie jest zbyt sensowna.Jesli naprawde masz te wszystkie
                kwity, to czemu do licha nie myslisz? A kurs traktorzystow ,to taki, gdzie ucza
                jazdy traktorem. Wiec na przyszlosc jako osoba wyksztalcona nie popieraj
                glupich pomyslow lapskich traktorzystow.
              • kazimierzw2 Re: Łapy > Radni za likwidacją szkoły 04.03.07, 11:11
                ...bo polityka, w tym również ta gminna, polega na oszukiwaniu, naciaganiu i
                łamaniu zasad. O tym codziennie przekonują nas politycy, może dlatego, że za
                tym idą jakieś pieniądze -te 150 czy 200zł za posiedzienie (dosłowne) cztery,
                pięć razy w miesiącu- robią swoje! Gdzie dają pieniądze za nic?
                Życzę ci dalszej swojej naiwności, nawet jak dostaniesz po łapach za nią
                i niech mierzą swoja mierką "sobiepodobnych" ludzi, bo może okazać się, że
                zmuszeni będą zmienić ten wzorzec. Im szybciej, tym lepiej dla nas wszystkich.
                Rzecz w tym, że chyba nie wszyscy tego chcemy...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka