Gość: marmar IP: *.cnb.com.pl 13.05.07, 16:21 Szkoda słów... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: uu Re: Marszałek odebrał aktorom patrona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.07, 16:37 Wyjątkowa przesada i dziadostwo!!! Po co te zmiany nazwy ???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Re: Marszałek odebrał aktorom patrona IP: *.bsk.vectranet.pl 13.05.07, 19:55 To ciekawe. Aleksander Węgierko kierował teatrem białostockim w latach: 1940- 41, gdy Sowieci okupowali naszą ziemię, odbierając nam 17 września 1939 roku niepodległość. I między bajki można włożyć zapewnienie, że akurat wtedy w białostockim teatrze nastąpił wylew polskości. Przecież wtedy wszystkich, którze deklarowali swoją polskość wywożono na Sybir. Jak wam nie wstyd bronić patrona teatru białostockiego z tamtych latch, gdy Białystok był częśćią Białoruskiej Republiki Rad. Z tym, że ja nie jestem też za tym, żeby patronem teatru białostockiego był Marszałek Piłsudski. Ale jest przecież tyle postaci kultury, czy teatru związanych z naszym regionu, które nie muszą reprezentować swoją osobą okresu, gdy Białystok był częścią sowieckiej rosji !!! jak ów Węgierko. I nagle podnosi się wrzawa, że ta zmiana kosztuje, że trzeba będzie pięczątki nowe, adresy, itp. A co ciekawe, gdy w czsasach stalinowskich zmieniano nazwy tysięcy ulic, a nawet Katowice nazwano Stalinogrodem, to już jakby nikt nie pamięta tego. Odpowiedz Link Zgłoś
jdbad Re: Marszałek odebrał aktorom patrona 13.05.07, 19:57 Jakoś mi nie wstyd, może dlatego, ze wiem o Węgierce i teatrze białostockim więcej niż Ty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meterko Re: Marszałek odebrał aktorom patrona IP: 82.141.206.* 16.05.07, 17:07 nikitorowicz.blog.onet.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Giray Re: Marszałek odebrał aktorom patrona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.07, 20:07 nikt tu nie pochwala drugiej strony dzialalnosci Węgierki, bo nie da sie ukryc ze byl to latwy i wygodny sposob na przezycie tych ciezkich czasow. Pamietajmy jednak ze usuwajac wszystko co jest zwiazane z tamtym okresem narazamy sie jednoczesnie na zapomnienie tamtych czasow, bo wspominajac bylego patrona pamietamy nie tylko o tym ze byl bez watpienia wybitnym czlowiekiem teatru, ale i tez o jego dwuznacznej moralnie postawie w czasie okupacji sowieckiej. Dodam ze mam w bliskiej rodzinie aktora tejze grupy teatralnej. I co ciekawe jego rodzony brat, major Legionow w czasie IWS zreszta, byl w tych latach jednym z komendantow Centralnej Szkoly Pozarniczej w Warszawie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja z Bojar Re: Marszałek odebrał aktorom patrona IP: *.csk.pl 14.05.07, 12:45 Oj Janek, Janek! Wykształciuchem to Ty raczej nie jesteś. Bardziej wydajesz mi się bliski tej neobolszewii pisowatej. Pleciesz duby smolone albo mówisz, co wiesz, a wiesz tyle , ile Cię nauczono. To zbyt mało, że argumentować za odebraniem teatrowi jego nazwy od tylu dziesięcioleci wpisanej w mapę kultury białostockiej. Nawet w czasch tzw. komuny (dzisiaj mamy neobolszewię przy władzy z synami pachołów po społu) teatr krzewił kulturę słowa, wystaiwał dramaty polskie i europejskie, był swoistym wyznacznikiem poziomu kultury inteligenta uczestniczącego w niej. Oj Janek Janek! - O Janku co psom szył buty - znasz, to porozmawiajmy, a za decyzję niechaj się wstydzi ten komisarz ludowy zawiadujący z ramienia tych dwóch z księżyca tym rejonem przybiałoruskim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gAllaNonim heh... IP: *.koba.pl 15.05.07, 11:48 I komu to potrzebne... Starym dziadkom, którzy w pogoni rozliczaniem z przeszłoścą, której i tak się nie wróci nie liczą się z niczym i z nikim? A może nam, Białostoczanom, którym "Tear Węierki" zawsze będzie "Tetrem Węgierki". Jeden |Wielki Idiotyzm. Lecz Pamiętajmy, że o "My" Wyborcy wybraliśmy taki rządek głosując na Tych, co nami rządzą aktualnie... Żenada... Niech Żyje Nowy Lider... ??? ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jdbad Re: heh... IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 15.05.07, 20:40 Mam nadzieję, że z tym nowym liderem to była ironia, bo to on wszak stwierdził, że przezłośc A . Węgierki nie była jednoznaczna i dlatego na patrona się nie nadaje. Gość portalu: gAllaNonim napisał(a): Niech Żyje Nowy Lider... > Odpowiedz Link Zgłoś
venus99 Re: Marszałek odebrał aktorom patrona 17.05.07, 14:49 podłość i głupota pisuarów nie zna granic. jak z tego wynika dla niektórych byłoby najlepiej gdyby ze względu na sowiecką okupację Polacy nie pracowali a zyli jedynie czystym powietrzem i miłością do ojczyzny. ponieważ stalinowcy robili głupoty to my musimy po 60 latach je powtarzać. podlaskie - dziwni ludzie tam mieszkaja. w niedzielę macie szansę - pogonić pisuarowych durni! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sru... Re: Marszałek odebrał aktorom patrona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.07, 15:09 venus99, marne szanse. Niestety nie bez powodu to Polska B, C albo i D. Niestety mieszkamy tu w Białymstoku w wyjątkowym ciemnogrodzie i sondarze przedwyborcze wskazują na bardzo podobny skład nowego Sejmiku jak poprzednio, kiedy nawet zarządu nie zdołano powołać... Niedługo wszystko będzie imienia JPII, Piłsudskiego albo AK... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Marszałek odebrał aktorom patrona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.07, 12:36 no bobma argument! w czasach stalinowskich tak postępowano, to teraz też niechaj tak będzie... hehe, widać stalinowskie metody podobają się nie tylko stalinowcom :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fsk Marszałek odebrał aktorom patrona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.07, 16:46 Idioci Odpowiedz Link Zgłoś
grazz Re: Marszałek odebrał aktorom patrona 13.05.07, 16:51 Marszałkowi też jest na pewno smutno że jest uwikłany w ta smutną gre Odpowiedz Link Zgłoś
iza9981 Re: Marszałek odebrał aktorom patrona 13.05.07, 17:00 Z ogromnym żalem przyjmuję tę nieodpowiedzialną decyzję chwilowo nam panującego. Może posuńmy się dalej i radykalniej. Zlikwidujmy Teatr Dramatyczny, powróćmy do korzeni, Domu Ludowego nam wszak trzeba. Koło Gospodyń i sala na zjazdy partyjne znajdzie w nim przytulisko. Politycze to wszystko, niemoralne i tylko po to, by utrzymać ciepłe pisowskie stołki. Mam nadzieję, że mieszkańcy naszego miasta nie zareagują na ciemnotę i głupotę i dadzą stanowczy odpór władzy. Odpowiedz Link Zgłoś
iza9981 Re: Marszałek odebrał aktorom patrona 13.05.07, 17:36 oczywiście chochlik, ma być ZAREAGUJĄ NA CIEMNOTĘ I GŁUPOTĘ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Marszałek odebrał aktorom patrona IP: 82.139.157.* 13.05.07, 20:59 Nie szkodzi, ładnie piszesz, ale bez sensu. O naiwności! Wyborcza i jej wierni (przeważnie młodzi) czytelnicy w czambuł potępiają wszystko, co zrobi lub powie PiS. Nie istotne, czy to dobre, czy złe. I chociażby z tego względu zaczynam inaczej - pozytywniej - patrzeć na determinację PiS w kwestii sprawiedliwości historycznej(co nie oznacza, że mają nowego wyborcę). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pafcio1977 Re: Marszałek odebrał aktorom patrona IP: 80.68.236.* 14.05.07, 11:32 Obawiam się, że działania działaczy PiS - zwłaszcza na Podlasiu - mogą jedynie zniechęcić do nich mieszkańców naszego województwa. Polityczna hucpa i po raz kolejny kierowanie się dalece uproszczoną ideą lustracji. Czy sprawiedliwość historyczna musi oznaczać przekreślenie wszystkiego, co powstało na terenie Polski po 1944 r. wbrew rozsądkowi i woli społeczeństwa, na który politycy PiS tak chętnie się powołują? Nas nikt nie zapytał o to, czy chcemy, aby teatr nosił imię polityka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ras Re: Marszałek odebrał aktorom patrona IP: *.elpos.net 14.05.07, 20:03 Dobra, krótkie pytanie, krótka odpowiedź: Co zrobił PiS, czy jego koalicjnci w naszym regionie godnego pochwały, czy chociażby, co nie jest samym debilizmem?! Jedną rzecz, proszę wymienić! Odpowiedz Link Zgłoś
venus99 Re: Marszałek odebrał aktorom patrona 17.05.07, 14:54 wyeksportował do Warszawy: Jurgiela (taksówkarza), Zielińskiego (wszechstronny policmajster), Putrę (kosztorysant oczyszczalni). uważam,że to bardzo dużo!! Odpowiedz Link Zgłoś
bialabialystok Re: Marszałek odebrał aktorom patrona 13.05.07, 17:51 Abstrahując od oceny czy zmiana patrona jest słuszna, czy nie, najbardziej w tekście podoba mi się fragment, że zmiana patrona będzie kosztowała 250 tysięcy złotych. Niby za co? Pieczątki tyle kosztują? A ile ich jest w teatrze? Kilkanaście? Zaproszenia i afisze? Dalibóg, nie drukuje się ich w setkach tysięcy. Aneksowanie umów? Wolne żarty, to nie są dziesiatki tysięcy złotych. A napis nad wejściem do teatru musiałby być ze złota. A jeśli według załogi teatru takie sa koszty funkcjonowania ich placówki, to komisarz powinien zajmować się nie tyle zmianą patrona, co weryfikacją realizacji budżetu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Giray Marszałek odebrał aktorom patrona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.07, 18:14 jak niewiele trzeba aby sloma z butow niektorym powylazila... ale skoro maz prostytutki, pijak ktory o maly wlos nie pogrzebal swiezo odzyskanej niepodleglosci, ktorego chore ambicje kosztowaly zycie kilkuset Polakow jest lepszym patronem od kogos ktory w tych ciezkich czasach dawal cien nadziei to mysle ze moje powyzsze okreslenie jest dla osoby odpowiedzialnej za te decyzje komplementem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: idzikczortu Re: Marszałek odebrał aktorom patrona IP: *.dyn.optonline.net 13.05.07, 18:27 Ten wpis "Giraya" jest strasznie kryptograficzny, przydaloby sie ciut wiecej wyjasnien. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bp Re: Marszałek odebrał aktorom patrona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.07, 23:09 Jak w KOMUNIE KCPiS dal mu Rozkaz ! Wiec on wykonal Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pyszny Schab Re: Marszałek odebrał aktorom patrona IP: 212.33.67.* 13.05.07, 18:25 A wszystko nastapilo w czasie premiery Monty Pythona w Dramatycznym. Jesli dalej pojdzie w tym kierunku to za trzy lata bedziemy mieli Opere Podlaska im. ks.Popieluszki. Ku uciesze calej Polski. A wydawalo sie ze po Kononowiczu ciezko bedzie jeszcze czyms zaskoczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jdbad Re: Marszałek odebrał aktorom patrona IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 13.05.07, 19:00 No cóż, to by potwierdzało opinię, ze PiS jest antysemicki, bo przecież Aleksander Węgierko był żydem. Ja wiedziałam, że tak będzie. A Marszałek się w grobie przewraca. Co za czasy! Odpowiedz Link Zgłoś
irena.earl Re: Marszałek odebrał aktorom patrona 13.05.07, 20:00 Nie, nie imienia Popiełuszki. Imienia JPII. Podobnie jak wszystkie szkoły, place, ulice i szpitale (nikt wszakże nie powiedział, że Śniadeccy nie współpracowali). Wszystko powinno być tego jedynie słusznego imienia, do czego nawołuję, ale nikt mnie nie słucha. To pewnie przez spisek żydomasonerii. Tej, do której należał Węgierko. Panie marszałku, jest pan człowiekiem zaiste ubogim duchem. Miejsce bożych prostaczków jest w kościelnej kruchcie, a nie na stanowiskach umożliwiających decyzje dotyczące czegoś więcej niż przyszłości własnego tyłka i brzucha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ras Re: Marszałek odebrał aktorom patrona IP: *.elpos.net 14.05.07, 20:14 Zaraz, zaraz, jegomość p.o. Schabieński, KAŻE się tytułować marszałkiem, co by sugerowało, że ma demokratyczny mandat na sprawowanie władzy, wobec czego jest całkowicie uprawniony do takich ingerencji. Niestety jest tylko małym megalomanem, z nadania z centrali, za tydzień znikinie ze sceny politycznej (oby na wieki), a zostanie po nim tylko smród. W Białymstoku Pisowcy nie mają żadnych szans w wyborach, więc idą na całość, bez żenady... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piłsudskistok Re: Marszałek odebrał aktorom patrona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.07, 19:00 www.nie.com.pl/art8896.htm warto zerknąć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lewak Re: Marszałek odebrał aktorom patrona IP: *.euro-net.pl 13.05.07, 19:25 hhe dobre jaja . juz wole by po pisuarach sprzatalo PO i LID niz by syfili Podlasie dalej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: idzikczortu Re: Marszałek odebrał aktorom patrona IP: *.dyn.optonline.net 13.05.07, 19:44 No prosze, tak jak starym porzekadle: "Gdy nie wiadomo o co chodzi to znaczy, ze chodzi o pieniadze...". Tak i tutaj, zmiana patrona o nazwisku nie znanym poza lokalna spolecznosc na nazwisko tworcy Polski Wspolczesnej, wywolala raptem prawdziwa burze w lokalnej szklance wody. I tak dziwowal bym sie sobie dlugo skad te emocje, gdybym w koncu nie dojrzal zakamuflowango sponsora. Duze dzieki "pilsudskistokowi" za naprowadzenie na artykul w "NIE". I raptem wszystko jasne, toz to nasz stary dobry znajomy - Urban Uszatek, z (piekla rodem), tak sie piekli; ten sam slynny polski Sancho Panza co to swoje piki tak zaciecie kieruje w strone a to "katoli" a to "katabasow". No, no, sponsor niczego sobie... Odpowiedz Link Zgłoś
jdbad Re: Marszałek odebrał aktorom patrona 13.05.07, 19:51 Jeżeli Ty nie wiesz nic o Aleksandrze Węgierko, to ni znaczy, ze cała Polska też nie. Ozcywiście ta zainteresowana teatrem. Gość portalu: idzikczortu napisał(a): T'ak i tutaj, zmiana patrona o nazwisku nie znanym poza lokalna spolecznosc na ' Odpowiedz Link Zgłoś
bromden1 Kolega idzikczortu jak azp11 jak widzę 13.05.07, 20:21 nie wie o co chodzi, ale do powiedzenia ma mnóstwo. Węgierko był ważnym reżyserem w okresie międzywojnia, ma na koncie m.in. "Dziady" Mickiewicza uznawane za jedną z najlepszych w międzywojniu adaptację Klasyka, wstawioną w Warszawie. Nie jest żadnym lokalnym patronem, a wiązanie decyzji marszałka z tekstem w "Nie" to po prostu zwyczajny cynizm, o który bym nasz "anonimowy autorytet moralny" nie posądzał. Poza tym rzecz nawet nei wsamym Węgierce, ale wsposobie działania pana marszałka. Przywieziony w teczce urzędas decyduje z góry o tym, co się będzie działo w moim mieście. Dziękuję, przerabiałem już takie "demokratyczne" posunięcia. Zmieniaj pan sobie nazwę swojego wychodka, nie jest pan żadnym przedstawicielem samorządowej władzy i nie powinien pan się tak szarogęsić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Giray Re: Marszałek odebrał aktorom patrona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.07, 19:51 > Tak i tutaj, zmiana patrona o nazwisku nie znanym poza lokalna spolecznosc na > nazwisko tworcy Polski Wspolczesnej, wywolala raptem prawdziwa burze w lokalnej tworcy powiadasz? to poczytaj sobie wspomnienia mu wspolczesnych jak latem 1920 r kiedy bolszewicy podchodzili pod Warszawe to praktycznie nie trzezwial, a jak juz mu to sie jakims cudem udalo to jedyne co mogl zrobic to dac noge do zony (ktora notabene swoja kariere zaczynala jako prostytutka w rodzinnych Suwałkach) przebywajacej wraz z corkami w Czestochowie. Tylko dzieki wstawiennictwu Daszynskiego Witos go na zbity pysk w lipcu 1920 r z rzadu nie wywalil. Odpowiedz Link Zgłoś
bromden1 Akurat twoja metoda obrony Węgierki 13.05.07, 20:37 jest wyjątkowo obrzydliwa. Za osobą formatu Piłsudskiego to taki jak ty nawet nocnika nosić nie powinien mieć prawa. Lżej ci się robi, gdy poplujesz na kogoś z porządnym autorytetem? Czy może jesteś jak żaba co gdy się koło lwa ustawi to ją ktoś dostrzeże? udało ci się. dostrzegłem cię Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Giray Re: Akurat twoja metoda obrony Węgierki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.07, 20:41 a czy ja mowie ze bronie Wegierke? napisalem tylko ze nowemu patronowi tez pare rzeczy zarzucic mozna, ikona nie byl jakby nie bylo. Tylko ze niektorzy z niego swietego robia Odpowiedz Link Zgłoś
stefan.bialystok Re: Akurat twoja metoda obrony Węgierki 13.05.07, 20:53 Może i Piłsudski jest dużego formatu, ale skoro Węgierka się zasłużył dla kultury to powinien pozostać patronem. Nie wiem, jakie Piłsudski ma zasługi dla kultury, oprócz wytworzonego wokół siebie kultu jednostki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: idzikczortu Re: Marszałek odebrał aktorom patrona IP: *.dyn.optonline.net 13.05.07, 20:43 "Girayowi"; sa rozne metody oceny postaci o znaczeniu historycznym. Sa takze metody saczone dzien po dniu Polakom przez koncern prasowy naczelnego dyzurnego na Europe Srodkowa - nihiliste Urbana vel Uszatka. Metoda ta polega na wynajdowaniu i rozpowszechnianiu kazdej nie sprawdzonej plotki byle tylko oczernic postac historyczna o wielkim formacie a efekcie wykazac, iz Polacy to prawdziwe "bekarty Europy" (bo skoro za bohaterow maja takich skoorvysynow?). Nie znaczy to bym widzial w polskich bohaterach samych tylko swietych. Namawialbym jednak usilnie do francuskiego modelu widzenia ich bohaterow narodowych: "Toutes proportions gardees..."( z zachowaniem wszystkich naleznych proporcji). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Giray Re: Marszałek odebrał aktorom patrona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.07, 20:54 trzeci z tych braci ktorych dwoch wymienilem wczesniej byl jednym z najblizszych wspolpracownikow Witosa i czesc informacji tu cytowanych pochodzi z pelnej wersji jego wspomnien. Wiec o zadnych oczerniajacych plotkach tu nie ma mowy. Tak na marginesie to najwieksza zasluga Pilsudskiego bylo wlasnie to lawirowanie pomiedzy zaborcami w czasie IWS i w zwiazku z tym brak jakiejkolwiek identyfikacji spoleczenstwa z ktorymkowiek z zaborcow. Pozniejsza jego dzialalnosc oceniam duzo surowiej Odpowiedz Link Zgłoś
bromden1 No i co z tego, że Piłsudskiemu można 13.05.07, 21:05 coś tam zarzucać. Wyspiański miał syfilis, Żeromski zmienił wiarę, żeby się ożenić ponownie. "Najcnotliwszej pannie powinie się noga w stogu siana". To byli po prostu ludzie z krwi i kości...że marszałek luił wypić...hm Polacy jak wiadomo sami abstynenci... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ALL Re: Marszałek odebrał aktorom patrona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.07, 22:00 Ci ludzie są chorzy. Nie mieszkam już w Biaymstoku. Białostocki teatr będzie dla mnie zawsze im. Aleksandra Wegierki. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan.bialystok Re: Marszałek odebrał aktorom patrona 13.05.07, 20:55 Dobry tekst. Jestem ciekaw, czemu my, podatnicy, musimy płacić za "tutejszego dyktatorka". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tbs Marszałek odebrał aktorom patrona IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 13.05.07, 19:09 APEL - zajmijcie się , politycy ,sprawami poważnymi!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Marszałek odebrał aktorom patrona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.07, 23:16 Oni sa zaglupi zeby powaznymi sprawami sie zajmowac! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mocniak Marszałek odebrał aktorom patrona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.07, 20:55 Dla mnie Teatr Dramatyczny "Węgierką" pozostanie bez względu na chwilowe popie**olenie władzy. Tanie państwo od siedmiu boleści. Niech komisarz sam opłaci koszty zmiany szyldu, to może inaczej na to spojrzę. Odpowiedz Link Zgłoś
bromden1 My tu wszyscy dyskutujemy jednak nie na temat 13.05.07, 21:14 (ja też) 1. problem nie w tym, kto godzien bycia patronem 2. problem w tym, JAK zmieniono patrona, który dla mnie jest zwykłą kpina i pluciem w twarz każdemu, kto uważa, że samorząd jest koniecznym warunkiem każdego demokratycznego kraju (a decyzja oi patronie to decyzja SAMORZĄDU) 3. to my powinniśmy decydować o tym, kto ma być patronem czego i dlaczego, a nie jakiś cholerny urzędas-komisarz (ludowy???) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: azp11 Re: My tu wszyscy dyskutujemy jednak nie na temat IP: *.elpos.net 13.05.07, 21:49 I tu ci Bromdden1 trochę racji przyznaję. Nie mając nic przeciw temu, by teatr był "zadedykowany" Piłsudskiemu, muszę przyznać, że można było to zrobić w elegantszy sposób. Niemniej jednak pamiętać należy, po kim i w jakich okolicznościach Węgierko został patronem tego przybytku. Dlatego też akceptuję osadzenie naczelnika na miejscu jemu należnym. To jest taki mały krok w kierunku odfałszowania historii. Odpowiedz Link Zgłoś
bromden1 Re: My tu wszyscy dyskutujemy jednak nie na temat 13.05.07, 21:56 No właśnie, możemy się spierać o to, kto powinien być patronem tego teatru, ale to NASZ spór. Natomiast to, co zrobił schabieński to zgrabność słonia w składzie porcelany. zapraszam na forum o nienawzanym rondzie koło domku napoleona, bo sprawa jakoś przysycha, a ja chcę je jakoś nazwać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dd Ależ właśnie mi o to chodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.07, 22:17 1. jest jakis komisarz przywieziony w teczce 2. komisarz jest ideowiec 3. węgierko nie odpowiada idei 4. no to sru węgierkę na piłsudskiego 5. ludzie się dziwią i niektórzy burzą 6. telewizja robi program "wicie rozumicie ten węgierko to jakiś podejrzany typ a marszałek to marszałek" 7. koczissss i azp11 klaszczą 8. koczisss stwierdza jest git 9. azp11 "ja się przyzwycaiłem" 10. chłopaki, przecież należycie do bardziej rozsądnych na tym forum: naprawdę was te sposób nie uwiera? ------------- gdyby dyskusja była normalna: normalny sejmik, normalna dyskusja, nie miałbym nic przeciwko. bo węgierko był jaki był. wybitny reżyser zapewne (nie wiem, nie do końca wiem) ale sie złamał i robił rzeczy wątpliwe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Re: Ależ właśnie mi o to chodzi IP: *.bsk.vectranet.pl 13.05.07, 23:44 1. 17 września 1939 roku sowieci napadają na Polskę 2. sowieci sa ideowcaami 3. polacy są twardzi, można wziąć im podstępem 4. no to sru, sowiecki pozwalają, aby w białymstoku był teatr z polskimi sztukami, kierowany przez węgierkę, którego na to stanowisko zatwierdza nkwa 5. ludzie się dziwią i burzą przeciw sowietom. Wielu siedzi w więzieniu, ginie, jest wywożonych na syberię. 6. gazet piszą o białymstoku jako o mieście, w którym w teatrze lud uchwala list do stalina o przyłączeniu białostocczyzny do ZSRR 7. węgierko i cały zespół teatru klaszczą 8. stalin stwierdza, że jest git 9. beria mówi, że się przyzwyczaił 10. ludzie przecież należycie do rozsądnych. kogo wy bronicie ? czasów, gdy Białystok był częścią sowietów ? Odpowiedz Link Zgłoś
bromden1 Chodzi o to, żeby nie było takich buraków 13.05.07, 23:53 którzy siedzą w jakiejkolwiek stolicy i uważają, że wiedzą lepiej, niż, ci którzy mieszkają w B. Nie zrozumiałeś o co chodzi DD chłopie. Nie broni się tu Węgierki. Broni się Twojego prawa do decydowania o Twoim mieście przez ludzi wybranych także przez Ciebie zamiast podejmowania decyzji przez komisarzy (ludowych) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koziolek Re: My tu wszyscy dyskutujemy jednak nie na temat IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 13.05.07, 21:54 A może zrobimy referendum(o zgrozo) albo sms-owy konkurs ,kto ma być patronem naszego TEATRU. Nie mogę się doczekać wyborów, chociaż "berety" są czujne. Nie sądziłem ze kiedyś będę głosował przeciw "prawicy" ale mam już dośc "lepperyzmu" i człowieka "konia".Chociaż oni to są poza wszelką opcją Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pol Re: My tu wszyscy dyskutujemy jednak nie na temat IP: 212.33.83.* 14.05.07, 10:33 Pojebusy od marnowania SPOLECZNYCH pieniedzy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kilo Marszałek odebrał aktorom patrona IP: *.gprspla.plusgsm.pl 13.05.07, 22:33 Bo to marny marszałek jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bieniek Komu przeszkadza Wegierko? IP: *.elpos.net 13.05.07, 23:31 Komu przeszkadza Wegierko? Przeciez przysluzyl sie bialostockiemu teatrowi. Pielegnujmy nasza lokalna historie. Pilsudski zostal juz wielokrotnie doceniony. Pewnie jeszcze bedzie i nie raz. Nalezy mu sie. Ale co za duzo, to niezdrowo. Czas na zmiany 20 maja. Pamietajmy o tych, co pomiataja nasza historia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Re: Komu przeszkadza Wegierko? IP: *.bsk.vectranet.pl 13.05.07, 23:39 Komu przeszkada sowiecka okupacja Białegostoku w 1940 roku, gdy Teatrem Białostockim kierował węgierko ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stanisław Marszałek odebrał aktorom patrona IP: *.pools.arcor-ip.net 14.05.07, 06:11 Pokażcie mnie tych piłsudczyków, gdzie mają w Białym swoją bazę; to pójde i skopie temu czy innemu dupe. Nic na pożytek nie zbudują tylko niszczyć lekko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr Marszałek odebrał aktorom patrona IP: *.gprspla.plusgsm.pl 14.05.07, 06:36 Debilizm to bardzo łagodne określenie na działania PiS-u, już niedługo wybory sami sobie strzelają w stopę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos... Marszałek odebrał aktorom patrona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 11:57 Nie mam nic do Marszalka P.a wprost przeciwnie : wiem ile zrobil dla naszego narodu. Ale zapytajcie sie kogos spoza bialegostoku o teatr imienia PIlsudskiego....odpowiedz bedzie prosta:"a co to"??Bo teatr im. Wegierki jest jednak w Polsce siakotako ale ZNANY!!!! A jesli sie juz Wegierko jako osoba nie podoba w duchu tzw. dekomunizacji ... to zrobcie imienia SLIWKI WEGIERKI przeciez i tak sie mowilo nazwe teatru z nazwiska a nie z imienia... i zostanie Wegierka WEGIERKA ....Wiem ze to prymitywny tok myslnia ale moze cos by bylo z tego?? HeHeHeHe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: whitestoczanin głupota IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 12:00 miałem coś napisać ale ręce opadają,chyba nie będę tego komentował.głupota ludzka nie zna granic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Józik lalki na piłsudskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 12:10 wszystko im.Piłsudskiego ,place ,ronda,skwery,kościoły ,teatry,szkoły ,co jeszcze można nazwać???? może Białystok nazwiemy Sioło im Piłsudskiego???? Odpowiedz Link Zgłoś
anka1 Re: :))))) 14.05.07, 12:48 Schabienski wyrzadzil Pisiorom niedziedzia przysluge i to tuz przed wyborami. znow pare glosow stracili przez glupawa nadgorliwosc swojego aparatczyka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miłośnik teatru Marszałek odebrał aktorom patrona IP: *.client.duna.pl 14.05.07, 12:40 Pan Schabieński chyba naprawdę nie ma nic innego do roboty. Szkoda, że nie zapytał mieszkańców o zdanie. Jakaś grupka Piłsudczyków ma decydować o zmianach, a 300 tys. mieszkanców miasta to co?Ich zdanie się nie liczy? Z całym szacunkiem dla Marszalka Piłsudskiego, ale ile można? Nie wystarczy że jest pomnik i nazwa ulicy? Po co zmieniać nazwę cenionego i szanowanego teatru. Wyrażam swoją dezaprobatę wobec decyzji tymczasowego zarządcy województwa. Wstyd Panie Schabieński! To najgłupsza i najbardziej bezsensowna decyzja, jaką mógł Pan podjąć!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: Marszałek odebrał aktorom patrona 14.05.07, 13:34 przecież on wie lepiej co chcą mieszkańcy miasta:) taka władza to też tacy aparatczycy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa. Marszałek odebrał aktorom patrona IP: *.bsk.vectranet.pl 14.05.07, 15:28 To raczej kiepski aktor odebrał Białostoczanom patrona teatru i poPiSowo zaakcentowal,że " teraz k... my !!!" . A propos,czy planuje się patrona dla inwestycji w Hryniewiczach...? ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jdbad Re: Marszałek odebrał aktorom patrona IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 14.05.07, 16:43 A to wszystko dlatego, ze pisowski kandydat do sejmiku powiedział, że Węgierko był postacią niejednoznaczną. Wcześniej to samo mówił o Miłoszu. Z mojego punktu widzenia, to on, jest zdecydowanie postacią jednoznaczną inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
joannabarska Re: Marszałek odebrał aktorom patrona 15.05.07, 20:29 Ja,lublinianka, wspołczuję wam. U nas tez nie każdy jest Einsteinem, ale tak "mądrego" marszałka to u nas jednak nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jdbad Re: Marszałek odebrał aktorom patrona IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 15.05.07, 20:41 A dziękuję za współczucie, ale co z tego?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stf Re: Marszałek odebrał aktorom patrona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.07, 13:01 ten mlody czlowiek powinien przejsc badania psychiatryczne a nie byc marszalkiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jdbad Re: Marszałek odebrał aktorom patrona IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 16.05.07, 17:21 Ten młody człowiek na szczęście nie jest marszałkiem. A komisarzem, mam nadzieję, długo już nie pobędzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tink Re: Marszałek odebrał aktorom patrona IP: 212.33.89.* 16.05.07, 17:26 Tragedia... Odpowiedz Link Zgłoś