Dodaj do ulubionych

Augustów się zablokuje

29.07.07, 20:35
"Jedynym dopuszczalnym rozwiązaniem jest alternatywny przebieg obwodnicy,
który ominie cenny przyrodniczo obszar doliny - podkreśla po raz kolejny
Maciej Muskat, szef Greenpeace Polska."
ale alternatywny przebieg też niszczy tereny chronione. Wszędzie , wzdłuż
całego województwa są tereny chronione. Inny przebieg zablokują inni (albo i
ci sami ) "ekolodzy"... I co wtedy?
Obserwuj wątek
    • koczisss Re: Augustów się zablokuje 29.07.07, 20:55
      Przecież tu chodzi o to, zeby nic nie budować:)
    • koczisss Re: Augustów się zablokuje 29.07.07, 20:59
      I posadzą borówkę hamerykańską, ona lubi na torfie rosnąć:)
      • zebonka5 Re: Augustów się zablokuje 30.07.07, 00:59
        Oj kocziss kocziss nic do Ciebie nie dotarlo i pomimo ze masz sliczne oczko
        wodne to dalej nic nie rozumiesz albo udajesz ze nie rozumiesz. A moze Ty
        myslisz jak ci barbarzyncy co sa u wladzy i mysla tylko o swoich sukcesach
        politycznych ze doline Rospudy da sie stworzyc od nowa jak to Twoje oczko
        wodne.................

koczisss napisał:

> I posadzą borówkę hamerykańską, ona lubi na torfie rosnąć:)
        • koczisss Re: Augustów się zablokuje 30.07.07, 01:14
          Jak w Twojej sygnaturce jest żaba trawna, to ja jestem ksiądz, pop, mułła, rabin
          i wielu innych w jednej osobie!:)
          • Gość: Acro Re: Augustów się zablokuje IP: *.aster.pl 30.07.07, 09:23
            Zerknąłem na fotkę - chyba jednak musisz pozostac sobą :)
            • Gość: rrrrdrm Re: Augustów się zablokuje IP: *.chello.pl 30.07.07, 10:33
              Konczy sie okresl ochronny czy okres legowy ptakow? Dzi Dablju wins! (once again)
              • aplus wepchac rury wydechowe wajrakom do okien i niech 30.07.07, 11:20
                sobie oddychaja skoro nie umieja z ludzmi zyc
              • larson41 Re: Augustów się zablokuje 30.07.07, 12:07
                slonko okres ochronny konczy sie kiedy juz ostatni z gatunku padl (inaczej
                mowiac dalismy mu rade albo gatunek nie jest zagrozony, i to tez nie jest tak do
                konca) a tam konczy sie okres legowy co tez nie znaczy ze mozna robic co sie
                chce!!!!!
          • zebonka5 Re: Augustów się zablokuje 30.07.07, 10:52
            Nawet zaba trawna czasem siedzi w wodzie ;)))
            Przyjzyj sie dokladnie ;)))

A z tego zo piszesz o Rospudzie to faktycznie mozna sadzic ze jestes ksiadz
            mulla albo rabi

Kocziss dziwi mnie tylko ze ktos taki jak Ty moze byc az tak zaslepiony jesli
            chodzi o Rospude. Nie wierze ze sprawy przyroda sa Ci obce tak samo jak nie
            wirze ze nie potrafisz dostrzec piekna i wyjatkowosci Doliny. Dziwi mnie ze tak
            ostro i cynicznie wystepujesz przecie niej nie dostrzegajac ze wszystko mozna
            pogodzic i ze jest to tylko i wylacznie spawa dobrej woli. Moze masz zle
            doswiadczenia jesli chodzi o ekologow. Pamietaj jednak ze nie kazdy kto sie
            przedstawia jako ekolog jest nim w istocie. Kiedy mozna pogodzic ineresy ludzi
            i przyrody nalezy to robic a w tym wypadku mozna i dlatego tym bardziej dziwi
            mnie stanowisko takich ludzi jak Ty

koczisss napisał:

> Jak w Twojej sygnaturce jest żaba trawna, to ja jestem ksiądz, pop, mułła,
            rabi
            > n
            > i wielu innych w jednej osobie!:)
            • koczisss Re: Augustów się zablokuje 30.07.07, 11:02
              Żaba trawna ma inne ubarwienie, tylko do tego odniosę się, ta jest taka sama,
              jakie mam w oczku u siebie!

Reszty nie chce mi sie czytać, ani komentować:)
              • zebonka5 Re: Augustów się zablokuje 30.07.07, 11:17
                Zdjecia robione mim aparatem przklamuja kolory ;)))
                Wzor jest taki sam ;)))
                • koczisss Re: Augustów się zablokuje 30.07.07, 11:41
                  Wzór ma tu najmniejsze znaczenie, czasem ta sama żaba ma go, a innym razem nie,
                  albo jest mniej widoczny. Zależy od nasłonecznienia, pory roku, dnia, stanu
                  psychicznego żabki!

Kolory przekłamuje?
                  A jakoś liść chyba grzybienia jest zielony tak jak powinien być:)

Przeczytałem Twój profil.

Masz coś z głową, czy jak?

Nienawidzisz autostrad, a za razem jeździsz wszędzie autem?
                  Jesteś masochistką i wolisz ryzykować życie, jeżdżąc po byle jakich drogach, niż
                  jechać bezpieczną trasą?
                • Gość: Acro Re: Augustów się zablokuje IP: *.aster.pl 30.07.07, 11:52
                  Z cała pewnością nie jest to żaba trawna - ta nalezy do tzw grupy żab
                  brunatnych (jest to grupa nietaksonomiczna), których przedstawiciele (w Polsce
                  3 gatunki, poza trawną: moczarowa i zwinka) poza tym, że sa własnie brunatnawe
                  w kolorze to maja wyraźny, duży czarny pas łączący oko z błoną bębenkową. żaby
                  z grupy zielonych (3 gatunki, choć to baaardzo dziwne gatunki - mieszają się ze
                  sobą i w zależności od kombinacji moga dawac jeszcze inne gatunki...) są
                  wyraźnie zielone i bez tego pasa. Na zdjęciu jest więc żaba jeziorkowa,
                  śmieszka lub wodna.
            • koczisss Re: Augustów się zablokuje 30.07.07, 11:11
              A jednak odniosę się:)

Nie jestem za niszczeniem przyrody, bo bez niej my zginiemy.
              Tu chodzi o to, że jak nie wybuduje się tej drogi teraz, to nie powstanie przez
              kolejne naście lat!

Całe procedury biurokratyczne będą trwały latami, później budowa kilka kolejnych!

Jaką masz pewność, że nowego przebiegu jakaś inna organizacja nie oprotestuje i
              do Brukseli nie poskarży się?
              Znów będzie szopka, blokady, przypinanie się do drzew itp.!

Jak nie tu, to tej drogi nigdy nie będzie!

Co do niszczenia, to co przedstawiają "zieloni" jest wyolbrzymione, i tak na
              prawdę oprócz zmiany krajobrazu nic nie grozi tej rzeczce.
              • zebonka5 Re: Augustów się zablokuje 30.07.07, 11:35
                Wiem ze nie jestes za niszczeniem przyrody;)))
                Zieloni opieraja sie na ekspertyzach i opiniach naukowych atorytetow, znawcow
                bagien i torfowisk. Nie sa to ludzie ktorzy za pieniadze robia takie ekspertyzy
                dla GDDKiA.
                Torfowisko nad Rospuda jest torfowiskiem przeplywowym bardzo czulym na wszelkie
                wahania w poziomie wody ostatnim takim w Europie. To jest naprawde cos!!!!
                Gdyby wladze przychylnie spojrzly problem Rospudy wszystko daloby sie zrobic.
                Tymczasem podburzaja ludzi przeciw sobie, podaja nierzetelne informacjie,
                manipuluja faktami. Przyrode maja za nic i chodzi im tylko o przyszly sukces
                wyborczy. Mieszkancy Augustowa to glosy o ktore warto zawalczyc (a jak cos nie
                wyjdzie a przeciez wiadomo ze nie wyjdzie bo Polska lamnie prawo unijne ) to
                cala wine za wlasne bledy i niekompetencje zwali sie na Bogu ducha winnych
                ekologow.

koczisss napisał:

> A jednak odniosę się:)
                >
                > Nie jestem za niszczeniem przyrody, bo bez niej my zginiemy.
                > Tu chodzi o to, że jak nie wybuduje się tej drogi teraz, to nie powstanie
                przez
                > kolejne naście lat!
                >
                > Całe procedury biurokratyczne będą trwały latami, później budowa kilka
                kolejnyc
                > h!
                >
                > Jaką masz pewność, że nowego przebiegu jakaś inna organizacja nie oprotestuje
                i
                > do Brukseli nie poskarży się?
                > Znów będzie szopka, blokady, przypinanie się do drzew itp.!
                >
                > Jak nie tu, to tej drogi nigdy nie będzie!
                >
                >
                > Co do niszczenia, to co przedstawiają "zieloni" jest wyolbrzymione, i tak na
                > prawdę oprócz zmiany krajobrazu nic nie grozi tej rzeczce.
                • Gość: MW A co z okresem lęgowym wróbli w Warszawie IP: 212.160.172.* 30.07.07, 11:42
                  Uważam, ze powinno się zakazać poruszania samochodami od kwietnia do sierpnia w
                  Warszawie - przecież szkodzi to ptaszkom. Są jeszcze jaskółki, gołębie i
                  chronione prawem sokoły na Pałacu Kultury.
    • Gość: Na spokojnie "Ona mu z kosza daje maliny, a on jej kwiatki... " IP: *.dip.t-dialin.net 29.07.07, 21:02
      Przepiekne zdjecie panoramiczne Doliny Rospudy
      na glownej stronie.

Oaza piekna i harmonii,
      nienaruszalny zakatek przyrody ojczystej.

• akcja_dla_rospudy Wariant alternatywny 30.07.07, 01:13
      gieroy_asfalta napisał:

> ale alternatywny przebieg też niszczy tereny chronione. Wszędzie , wzdłuż
      > całego województwa są tereny chronione.

Nieprawda. Aleternatywny przebieg idzie polami:
      siskom.waw.pl/rospuda/foto/dokumentacja-fotograficzna.htm
      • Gość: niebieski Re: Wariant alternatywny IP: 80.54.5.* 30.07.07, 09:15
        idzie głównie polami, ale za to przecina Rospudę w newralgicznym miejscu
        migracji zwierząt. Wariant obecny idzie przez zwykły las gospodarczy (to też
        pole, tyle, że z uprawą drzew).
        • robert_c Re: Wariant alternatywny 30.07.07, 10:53
          Gość portalu: niebieski napisał(a):

> idzie głównie polami, ale za to przecina Rospudę w newralgicznym miejscu
          > migracji zwierząt.

> Wariant obecny idzie przez zwykły las gospodarczy (to też
          > pole, tyle, że z uprawą drzew).

Przepraszam, że zapytam, ale kto Ci takich głupot naopowiadał lub gdzie je
          wyczytałeś.

Na temat porównania wariantu alternatywnego z rządowym wypowiedzieli się
          specjalisci naukowcy, m.in, z Państwowej Rady Ochrony Przyrody.
          Polecam przeczytać całość:
          siskom.waw.pl/rospuda/PROP-Rospuda.pdf
        • wyksztalciuch_pl Re: Wariant alternatywny 30.07.07, 12:40
          A czyje to są, przepraszam pola?
          Bardzo łatwo rozporządza się nie swoją własnością.
          Najpierw ciężko zapracuj i kup kawałek ziemi.
          A ja ci później to zabiorę za ochłap na autostradę.
          Ciekawe co wtedy będziesz mówił
          • robert_c Re: Wariant alternatywny 30.07.07, 14:22
            wyksztalciuch_pl napisał:

> A czyje to są, przepraszam pola?
            > Bardzo łatwo rozporządza się nie swoją własnością.
            > Najpierw ciężko zapracuj i kup kawałek ziemi.
            > A ja ci później to zabiorę za ochłap na autostradę.
            > Ciekawe co wtedy będziesz mówił

Czy w takim razie mam rozumieć, że chciałbyś, by wszystkie inwestycje drogowe w
            Polsce prowadzone były maksymalnie po lasach i przyrodzie, a nie polami?
            Tak jednak się nie dzieje w przypadku innych inwestycji drogowych w Polsce,
            które własnie prowadzi się przez tego typu pola (też czyjeś) w sposób
            maksymalny unikając konfliktu z przyrodą.
            Pola pod Augustowem nie są jakieś wyjątkowe, a mieszkający tam ludzie również
            nie są wyjątkowi.
            By zbudowac drogę trzeba po prostu wykupic grunty od właścicieli płacąc im ceny
            rynkowe. Nikt nikomu nie ma zamiaru zabierać tej ziemi.
    • Gość: Romek pseudozielony -szukasz już następnej ofiary ??? IP: *.ovh.net 30.07.07, 02:20
      pseudozielony - kiedy i od kogo planujesz kolejne wyłudzenie pieniędzy ?
    • Gość: gosc Re: Augustów się zablokuje IP: *.dsl.irvnca.sbcglobal.net 30.07.07, 03:03
      nie rozumiem. Po co blokuja, skoro i tak wg. bunczucznych zapowiedzi wladz lokalnych i drogowcow
      budowa ruszy? Tak po prostu zeby zrobic zadyme chyba? A moze to jedyne co pan Dyjuk i spolka
      potrafia?
    • Gość: dawny bialostoczan Wazne pytanie IP: *.hsd1.il.comcast.net 30.07.07, 07:22
      A czy pan Kosno ustalil juz oplate za tak zwana ekspertyze za Doline Rospudy?
      Bo moze by tak sie zrzucic i sprawe spokojnie zalatwic.
      • Gość: Gucio Re: Wazne pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.07, 08:21
        Gość portalu: dawny bialostoczan napisał(a):
        > A czy pan Kosno ustalil juz oplate za tak zwana ekspertyze za Doline Rospudy?
        > Bo moze by tak sie zrzucic i sprawe spokojnie zalatwic.

Wy drogowcy nieźle się już obłowiliście przy projektowaniu i wykupie działek to was stać. Na nas szarych obywateli nie liczcie.
    • bolo22 Augustów się zablokuje 30.07.07, 09:23
      Całym sercem jestem z mieszkańcami Augustowa. Weżcie sprawę w swoje ręce i
      pogońcie tych ,,ekologów: , gdzie pieprz rośnie. Ludzie mają prawo do spokojnego
      i godnego życia, bez obawiania się ,że dziecko zginie pod kołami ciężarówki w
      drodze do szkoły lub w nocy tir nie ,,wyrobi" na zakręcie i wjedzie do sypialni.
      Moim zdaniem - ten cały Green Peace czy inni ,,zieloni" to cwaniacki , niezły
      sposób na
      życie. A dla wszystkich pseudoekologicznych cwaniaczków mam takie zadanie domowe.
      Wszystkie kanały telewizyjne emitują ogromne ilości reklam - plus/minus 25 %
      całego czasu telewizyjnego. Miliony telewizorów pobiera przez to o te ca 25 %
      więcej prądu, a elektrownie , żeby zaspokoić zwiększone zapotrzebowanie na
      energię , muszą produkować więcej tej energii i emitują do atmosfery dużo więcej
      zanieczyszczeń.
      I druga sprawa - podziałajcie tak , żeby tiry przewożono lorami kolejowymi.
      • Gość: Gucio Re: Augustów się zablokuje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.07, 10:41
        bolo22 napisał:
        A dla wszystkich pseudoekologicznych cwaniaczków mam takie zadanie domowe.

Wiesz gdzie se możesz wsadzić to zadanie.
        Porąbany to kraj, gdzie byle matoł uważa się za geniusza, gdzie nie ma ludzi do zwykłej roboty, gdzie wszyscy znają się na wszystkim.
        • Gość: jon debile z greenpeace IP: *.adsl.alicedsl.de 30.07.07, 10:50
          protestuja bo im za to placa
          powybijalbym was jak kaczki sk-synki z greenpeace
          falszywe psy
          • betsy12 Re: debile z greenpeace 30.07.07, 11:15
            jakis czas nie bylo mnie w kraju; po powrocie pojechalam na wies; polazilam po
            lasach i polach, lakach- i mam konkluzje:takie same cuda jak te rospudowskie na
            peczki mozna znalesc w calej Polsce. Dajmy ludziom w Augustowie normalnie zyc -
            ponoc w panstwie 2000% katolickim to zycie ludzkie jest najwazniejsze.
            Wg plamow UE Polska ma byc terenem wypoczynkowym, weekendowym - dlatego ich
            stanowczy sprzeciw i pomstowanie za zabkami i naturalnie srodki finansowe
            na "ekologow".
            Mam pytanie do nich; dlaczego nic nie robia w sprawie Doliny Dolnej Odry dokad
            Niemcy puszczaja wolno rakotworcze gazy postale wskutek spalania smieci z
            calych polnocno-wschodnich Niemiec/spalarnia w Schwedt/ przeciez przy
            najczestszych wiatrach zachodnich; po naszej stronie Odry ziolka, kwiatki,
            zabcie a przy okazji ludzie padaja!Wiem, ale i ceny gruntow i ceny domow, a i
            agroturystyka nie bedzie sie rozwijac.Nie zdazyliscie zainwestowac? Gdzie wazse
            slynne nosy? Czy szan-eko, wypowiadali sie juz i protestowali przeciwko
            umieszczaniu przez Ukraincow w bezposrednim sasiedztwie naszej granicy
            sarkofagow/juz rozpadajacych sie zreszta od kilku lat/ z truciznami, ktorych
            nie sposob znautralizowac. Czy szan-eko wiedza, ze to jest zlewnia wod dla
            miasta Przemysl i okolic? Tez wam za to nikt nie placi, a moze chociaz
            urokliwych pejzarzy jesli nie ludzi zal?
            Ekolodzy pozwolcie zyc normalnym ludziom - jestescie tylko marionetkami w
            rekach, ktore niedlugo was wypuszcza.
            • Gość: Acro Re: debile z greenpeace IP: *.aster.pl 30.07.07, 11:57
              betsy12 napisała:

> jakis czas nie bylo mnie w kraju; po powrocie pojechalam na wies; polazilam
              po
              > lasach i polach, lakach- i mam konkluzje:takie same cuda jak te rospudowskie
              na
              >
              > peczki mozna znalesc w calej Polsce. Dajmy ludziom w Augustowie normalnie
              zyc -
              > ponoc w panstwie 2000% katolickim to zycie ludzkie jest najwazniejsze.

tak dla porządku: dla katolików życie nie jest najwyższa wartością. Gdyby tak
              było każdy, kto oddał zycie za wiarę (święci męczennicy) byłby cięzkim
              grzesznikiem.
          • Gość: gość Re: debile z greenpeace IP: *.chello.pl 30.07.07, 11:45
            Te "debile" mają wyższe wykształcenie. Jakie masz ty "mędrcu"? Sądząc po poście
            to chyba nie dałeś rady skończyć szkoły podstawowej.
            • fagusp Re: debile z greenpeace 30.07.07, 12:35
              Roman Giertych też ma wyższe wykształcenie.
      • Gość: lejzab Re: Augustów się zablokuje IP: *.cst.tpsa.pl 30.07.07, 13:59
        mieszkańcy Augustowa już powiedzieli co sadza o obwodnicy. nic ich ona nie
        obchodzi. pamiętasz frekwencje na referendum?
        • Gość: bstok Re: Augustów się zablokuje IP: *.csk.pl 30.07.07, 14:05
          Gość portalu: lejzab napisał(a):

> mieszkańcy Augustowa już powiedzieli co sadza o obwodnicy. nic ich ona nie
          > obchodzi. pamiętasz frekwencje na referendum?

A pamiętasz wynik tego referendum?
          Nie pisz, że Augustowian nic ta obwodnica nie obchodzi, bo tym samym siejesz
          propagandę typu "żubry w dolinie Rospudy", "Park Narodowy nad Rospudą",
          "rezerwat przyrody nad Rospudą", czy "kilkusetletni las w dolinie Rospudy" - w
          rzeczywistości posadzony przez okolicznych mieszkańców po to żeby Rospuda nie
          zalewała im pól.

PS. Jestem zwolennikiem alternatywnego wariantu obwodnicy, ale nie mogę już
          słuchać głupot opowiadanych przez pseudoekologów i innych "znawców" tematu.
          • Gość: lejzab Re: Augustów się zablokuje IP: *.cst.tpsa.pl 30.07.07, 14:10
            jak poszli tylko ci którym TITy jeżdżą pod oknami to jaki miał być wynik? a Ci
            co mieszkają kilkaset metrów dalej olali sprawę. wiec podtrzymuje że mieszkańców
            nic ta obwodnica nie obchodzi.
            • Gość: bstok Re: Augustów się zablokuje IP: *.csk.pl 30.07.07, 14:15
              A może Ci, którym jeżdżą TIRy pod oknami nie poszli, a poszli CI którzy
              mieszkają dalej?
              Referendum było sprawą polityczną i wielu ludzi zgodnie z sugestiami Platformy i
              SLD nie poszło do referendum, które i tak nie miało żadnego znaczenia.
              Uwierz mi, że mieszkańcy Augustowa w kwestii budowy obwodnicy mówią jednym
              głosem, choć są oczywiście nieliczne wyjątki.
              • Gość: lejzab Re: Augustów się zablokuje IP: *.cst.tpsa.pl 30.07.07, 14:26
                daj spokój. frekwencja w referendum wyniosła 21.5% niech będzie 22%. chcesz mi
                wmówić że PO i SLD ma na Podlasiu 78% poparcie? i chcesz to wmówić, wiedząc że
                razem z referendum były przeprowadzone przedterminowe wybory do Sejmiku
                Województwa Podlaskiego, w którym były następujące wyniki

"Prawo i Sprawiedliwość zdobyło 31,43 proc. głosów - 12 mandatów
                Platforma Obywatelska - 20,78 proc. - 7 mandatów
                Polskie Stronnictwo Ludowe - 8,90 proc. głosów - 5 mandatów
                Samoobrona - 5,28 proc. głosów - 3 mandaty
                LiD - 13,81 proc. głosów - 3 mandaty

Do sejmiku nie dostały się komitety:
                LPR - 4,03 proc. głosów, UPR - 2,23 proc., KWW Piast - 3,75 proc., KWW
                "Obwodnice - tak, ekoterror nie" - 0,46 proc., KW Związek Słowiański - 0,32
                proc., Białoruski Komitet Wyborczy 2,19 proc., Polska Partia Pracy -0,22 proc.,
                Nasze Podlasie 3,63 proc., Krajowa Partia Emerytów i Rencistów 2,63 proc.,
                Podlasie XXI wieku - 0,26 proc., Federacja Zielonych www.zieloni.w.pl - 0,08 proc. "

co ciekawe, zauważ że do sejmiku nie weszli przedstawiciele "KWW Obwodnice -
                tak, ekoterror - nie" - 0,46% i "Federacja Zielonych www.zieloni.w.pl" = 0.08%

• Gość: bstok Re: Augustów się zablokuje IP: *.csk.pl 30.07.07, 14:36
                  Lejzab, ja soją wiedzę czerpię od moich znajomych z Augustowa, którzy mieszkają
                  w oddali od drogi zatłoczonej TIRami. Wynik z referendum oddawał mniej więcej
                  poparcie dla obecnego wariantu.
                  A wyniki, które podałeś jak najbardziej potwierdzają moją tezę, że na referendum
                  poszli w większości wyborcy PISu. Na PIS głosowało 31% wyborców, a zatem
                  pozostałe 69% to nie byli wyborcy PISu. Mniej więcej podobny był stosunek tych,
                  którzy głosowali w referendum do tych, którzy nie głosowali.
                  • Gość: lejzab Re: Augustów się zablokuje IP: *.cst.tpsa.pl 30.07.07, 15:02
                    bajki opowiadasz. nie przeczę, że większość twoich znajomych ma takie czy inne
                    poglądy. jednakże, w całej swej masie mieszkańcy Augustowa i okolic olali
                    możliwość wypowiedzenia się. w powiecie augustowskim tylko 34% ludzi głosowała.
                    34%! a w skali województwa niecałe 22%. i nie opowiadaj mi tu o tym że to
                    wyborcy PIS poszli, bo reszta ogłupiona przez PO i SLD została w domu. po
                    pierwsze, nie uwierzę, że 78% mieszkańców województwa jest zasadniczo głupich.
                    po drugie frekwencja w wyborach do sejmiku wyniosła niewiele ponad 22%
                    uprawnionych, co rozsadza cale twoje karkołomne argumentowanie. podpowiem jakbyś
                    nie zwrócił uwagi - na PIS głosowało 31% z biorących udział w głosowaniu 22%
                    uprawionych do głosowania, czyli jakieś 7% uprawnionych do głosowania. w
                    referendum wzięło udział jednak z grubsza rzecz biorąc 3 razy tyle ludzi.
                    chociaż i tak żałośnie mało. a to przecież konkretna lokalna sprawa. nic
                    abstrakcyjnego. nie wybory do sejmu, gdzie wiadomo, ze każdy kandydat obieca
                    wszystko, a nie zrobi nic. to bardzo uciążliwa dla mieszkańców kwestia,
                    dosłownie sprawa życia i śmierci. jak w takim referendum nie chce się ludziom
                    wziąć udziału, to co im sie chce? wolą żeby ktoś przyszedł i zarządził, niż sami
                    sie rządzić. smutne.
                    • Gość: bstok Re: Augustów się zablokuje IP: *.csk.pl 30.07.07, 15:17
                      Sam jestem wyborcą PO i nie napisałem, że PO kogoś ogłupiała. Ludzie nie poszli
                      do referendum, bo nie miało ono znaczenia. Powodem tego było też jego
                      upolitycznienie przez PIS, które traktowało referendum jako element kampanii
                      wyborczej.
                      Stanowisko mieszkańców Augustowa w kwestii obwodnicy jest jasne, czego
                      potwierdzeniem jest także wynik referendum w Augustowie (mimo tego, że było ono
                      w świetle prawa nieważne).
                      • Gość: lejzab Re: Augustów się zablokuje IP: *.cst.tpsa.pl 30.07.07, 15:39
                        ludzi nie poszli na referendum z tego samego powodu, dla którego nie poszli na
                        odbywające sie tego samego dnia wybory do sejmiku wojewódzkiego. bo im sie nie
                        chciało.

• Gość: bstok Re: Augustów się zablokuje IP: *.csk.pl 30.07.07, 15:46
                          Gość portalu: lejzab napisał(a):

> ludzi nie poszli na referendum z tego samego powodu, dla którego nie poszli na
                          > odbywające sie tego samego dnia wybory do sejmiku wojewódzkiego. bo im sie nie
                          > chciało.
                          >

Dokładnie. Ale to przecież nie znaczy, że Ci którzy nie poszli nie podzielają
                          zdania tych, którzy w referendum brali udział. Liczbę zwolenników obecnego
                          wariantu wśród mieszkańców Augustowa pokazały wyniki referendum.
                          • Gość: lejzab Re: Augustów się zablokuje IP: *.chello.pl 30.07.07, 21:24
                            no tak. "ojej, jestem za,a nawet przeciw, ale szkoda mi godziny czasu żeby o tym
                            powiedzieć. ale jakby co to jest za. znaczy sie przeciw. na bank"

jak komuś się nie chciało, to chyba nie ma zdania, ani go to grzeje ani ziębi,
                            letni jest ogólnie.

ATSD, jak to możliwe, że przez tyle dłuugich lat nikt na tej drodze nic nie
                            zrobił żeby poprawić bezpieczeństwa? niezlośliwie się pytam, czysta ciekawość.
                            tyle ludzi zginęło, naprawdę nie można było choćby kładki nad drogą zrobić?
                    • koczisss Re: Augustów się zablokuje 30.07.07, 16:47
                      Właśnie robią coś w tym kierunku, blokują DK8!
                      Blokada zapowiada się bardzo długa, więc na zmiany będą chodzić po pasach, czyli
                      cały Augustów będzie mógł się wykazać i nikt specjalnie się nie zmęczy, a droga
                      będzie zamknięta, mam nadzieję, ze przez długie dni!
    • Gość: ol'e Re: Simona Kossak: dziesięć prawd o dolinie Rospu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.07, 10:41
      nie chciało mi sie czytac, WOLNOSC DLA KRASNALI OGRODOWYCH!
    • augustus_germanicus_caligula Terrorystow z Greenshit powinno sie czolgami.... 30.07.07, 10:53
      ... rozjezdzac. Niedouczeni idioci chcacy cofnac nas do ery kamienia lupanego.
      Zacpane mozgi nie rozumiejace potrzeb ludzi.
    • Gość: turysta z kasa ech wy augostowskie przyglupy.... IP: *.devs.futuro.pl 30.07.07, 10:59
      jak juz zabetonujecie sobie okolice, to zacznijcie starac sie o jakas hute, bo
      to napewno da wam nowe miejsca pracy hehe. ludzie gina pod kolami a ja czytam,
      ze przez dziesieciolecia augustowianie nie dorobili sie jednej kladki dla
      piszych i maja az jedno skrzyzowanie ze swiatlami. ludzie cos z wami nie tak.
      kto tam mieszka w tym augustowie??? idziecie jak barany za ludzmi, ktorzy za
      waszym przyzwoleniem chca zniszczyc to co macie najcenniejsze, unikatowe w
      skali europy. pies z kulawa noga sie tym waszym zadupiem nie zainteresuje jak
      zniszczycie rospude. jak juz bedzie pustynia z obwodnica, to moze by rozwazyc w
      augostowie stworzenie jakiegos wysypiska odpadow radioaktywnych. pedzacym tirom
      to nie zagrozi a przynajmniej do czegos sie ten augustow polsce przyda. w
      kazdym razie jak kase na wakacjach bede wydawal juz gdzie indziej
      • koczisss Re: ech wy augostowskie przyglupy.... 30.07.07, 13:31
        Ale Ty głupi aż mokry:)

Do Augustowa ludzie jadą nad jeziora, a nie nad zakomarzony ściek, zwany Rospudą!

Nikt tam nie jeździł, do czasu historii z obwodnicą!
        Przeciętna rzeczka, jakich pełno w Polsce, do której pies z kulawą nogą nie
        zaglądał!

Nie bój się, estakada nie zniszczy całego rejonu Augustowa, bo niby jak?
        To tylko droga!

Widzę, że masz zabetonowany mózg, skoro twierdzisz, ze wybudowanie drogi
        doprowadzi do betonowej pustyni!
        • kraq Re: ech wy augostowskie przyglupy.... 30.07.07, 22:13
          sam masz beton miedzy uszami. rzeka jakich wiele w polsce... chlopie pie..ij
          sie w leb, bo chcecie zniszczyc cos co jest niepowtarzalne w europie a nie
          tylko w polsce. a to, ze w augustowie nie ma tam jednej gownianej kladki, to
          fakt choc ciagle te wioskowe tumany podnosza temat ile ich ginie rocznie pod
          kolami tirow. widocznie jeszcze malo ich zginelo i obwodnica w ogole im
          niepotrzebna
          • koczisss Re: ech wy augostowskie przyglupy.... 01.08.07, 12:25
            Na czym polega ta wyjątkowość i to w całej Europie?

Pojedź do Szwecji, takich rzek jest na pęczki!
    • Gość: public enemy uk WaRSZaWA popiera budowe obwodnicy!!!! IP: *.acn.waw.pl 30.07.07, 11:05
      precz z ekoterrorystami ktorzy niszcza gospodarke i rozwoj naszego kraju! gdzie
      byliscie jak usa niemcy uk i francja budowaly swoje autostrady??!! dlaczego
      wtedy nieprostestowaliscie??
    • xioncpb Re: Augustów się zablokuje 30.07.07, 11:06
      Brawo Augustowianie!
      Nie poddawajcie się terrorowi garstki zielonym oszołomów!
      • Gość: www.zielone swiry WaRSZaWA popiera budowe obwodnicy!!!! IP: *.acn.waw.pl 30.07.07, 11:09
        precz z idiotami.
        • Gość: precz zielonymi Re: WaRSZaWA popiera budowe obwodnicy!!!! IP: *.acn.waw.pl 30.07.07, 11:10
          ludzie posiadajacy samochody opieraja budowe obwodnicy
          • Gość: obwodnicy TAK Re: WaRSZaWA popiera budowe obwodnicy!!!! IP: *.acn.waw.pl 30.07.07, 11:19
            tylko kretyn moze jej byc przeciwny. kazdy kto mial chociaz jeden wypadek
            samochodowy lub zna kogos kto mial wypadek ppiera budowe obwodnicy
            • augustus_germanicus_caligula Precz z zielonymi nieukami! 30.07.07, 11:35
              Trzymam kciuki za mieszkancow Augustowa.
              • atena48 zielone nieuki na północ bronić Bałtyku! 30.07.07, 11:38
                bo on jest autentycznie zagrożony - może ruszycie ten temat i odpowiednio
                zainteresujecie Unię tym tematem.
              • Gość: lejzab Re: Precz z zielonymi nieukami! IP: *.cst.tpsa.pl 30.07.07, 12:11
                mieszkańcy Augustowa i okolic mieli szanse wypowiedzieć się w referendum.
                pamiętasz jaka była frekwencja? zależy tylko tym, którzy mieszkają bezpośrednio
                przy obecnej drodze, reszta ma to głęboko i daleko.
                • koczisss Re: Precz z zielonymi nieukami! 30.07.07, 13:34
                  Referendum nie miało by i tak żadnego znaczenia!

A przebieg tej trasy unia już zaakceptowała w 1996 roku!

Obecny problem mamy tylko i wyłącznie przez "zielonych", którzy zasypali listami
                  Brukselę, dzięki nim mamy to bagno!
                  • Gość: lejzab Re: Precz z zielonymi nieukami! IP: *.cst.tpsa.pl 30.07.07, 13:54
                    nie miało żadnego prawnego znaczenia. miało tylko pokazać czego chcą sami
                    zainteresowani. i pokazało, prawda? za obwodnicą jest paru ludzi mieszkających
                    bezpośrednio przy obecnej drodze. reszty to w ogóle nie obchodzi.
                  • Gość: Stanisław Re: Precz z zielonymi nieukami! IP: *.pools.arcor-ip.net 30.07.07, 14:00
                    To jak to jest? - Bruksela taka głupia i naiwna, że uwierzyła "zielonym"?
                    Czy to może "zieloni" są tacy przebiegli i sprytni?
                    A może "zieloni" są po prostu zdrajcami Narodu Polskiego i Polskiej Racji Stanu?
    • Gość: public enemy uk zielone frajerstwo zabija na drogach 15 osob dzien IP: *.acn.waw.pl 30.07.07, 11:07
      zieloni to mordercy! codziennie ginie przez nich 15 osob na drogach bo nieda
      sie wybudowac zadnej autostrady ani mostu przez wisle!!
    • Gość: mustang Re: nie lubisz zielonych-przeprowadz się do czarn IP: *.cnpae.pl 30.07.07, 11:14
      Nie spinaj sie bo ci zylka pierdzaca peknie, doloz kase na alternatywna droge,
      bo kradniecie przy okazji KAZDEJ wiekszej budowy skladajac protesty i czekajac
      na lapowy. Wylozcie dodatkowa kase i bedzie po problemie, bo szczekac to kazdy z
      was potrafi.
      • anty_krzak Re: nie lubisz zielonych-przeprowadz się do czarn 30.07.07, 11:45
        hehe, ciezkie miales dziecinstwo jesli nie odrozniasz tych pseudo- od tych prawdziwych. ale dla ciebie skoro sa wsrod faktycznych pseudo- to znaczy, ze faktycznych nie ma w ogole.
        a co do kasy, to moze zaczniemy zbierac 100k podpisow pod ustawe specjalna zeby opodatkowac augustow na poczet przyszlych kar unijnych, podpiszesz sie?
    • old.european Dalej tak, przynajmniej Unia zaoszczedzi. 30.07.07, 11:37
      Kary powinny byc maksymalne. Zawiesic nalezy tez wyplaty innych srodkow na
      budowy drog czy autostrad i dokladnie przyjrzec sie, co wlasciwie Polska
      zamierza zrobic z tymi pieniedzmi a potem wydzielac male sumy i stale
      kontrolowac wydatkowanie.
      • tokida Bo się usmieję... 30.07.07, 12:42
        Wiara Rospudofilów w wszechmoc eurobiurokratów jest doprawdy rozbrajająca. A ile
        nas straszą: "Ukarzą nas! Dowalą drakońskie kary! Wstrzymają wypłatę środków
        pomocowych!", itd.

Uuuch..! Cały się spociłem ze strachu. Wobec gigantycznej awantury jaka może
        wybuchąć wokół całej tej historii, eurourzędasy schowają łby w piasek, jak
        zawsze gdy sprawa zaczyna ich przerastać.

Mam wielką ochotę wesprzeć Augustowian w walce z ekochołotą osobiście, choć
        odstręcza mnie trochę od tego fakt, że Samoobrona juz macza w tym palce. Z
        drugiej strony w odróżnieniu od większosci "światłych" potrafię rozróżnic sprawę
        od tego kto jej sprzyja. Jeśli sprawa jest słuszna to nieważne kto ją wspiera,
        ważne, że sprzyjam temu co obiektywnie, biorąc pod uwagę bilans zysków i strat,
        jest lepsze.

Jesteście w stanie to zrozumieć, że słuszne jest, otumanione przez propagandę z
        GW głuptasy, jak najszybsza budowa obwodnicy w zatwierdzonym już przebiegu?
        Będziecie blokować, bedziecie protestować dostaniecie łupnia. Kochacie przyrodę
        to zacznijcie dokarmiać wiewiórki w pobliskim parku, a decyzję o Augustowie i
        jego okolicach pozostawcie jego mieszkańcom.

www.rospudatak.pl
        • Gość: error Re: Bo się usmieję... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.07, 13:31
          śmiech to zdrowie.. o jakich ty parkach mówisz? .i co one maja z przyrodą
          wspólnego? więcej biedronek, lidlów, rzabek, plusow potrzeba w mieście. .poco
          parki, tylko psy tam srają i żule (którzy tez maja wpier...) przesiadują.

...wyrżnąć i zabetonować na jakiś pożyteczny parking (parę pieter w dól i w górę)

.przyrodę sobie możesz przecież kupić i w domu ustawić ..rybki w akwarium,
          papużki nierozłączki, kwiaty na balkonie... cudownie...

• Gość: lejzab Re: Bo się usmieję... IP: *.cst.tpsa.pl 30.07.07, 14:16
          Będziecie blokować, bedziecie protestować dostaniecie łupnia. Kochacie przyrodę
          > to zacznijcie dokarmiać wiewiórki w pobliskim parku, a decyzję o Augustowie i
          > jego okolicach pozostawcie jego mieszkańcom.

mieszkańcy Augustowa i jego okolic już byli zapytani o obwodnicę. nawet nie
          chciało im się odpowiedzieć.

" 21,56 proc. wyniosła frekwencja w referendum wojewódzkim w sprawie przebiegu
          obwodnicy Augustowa."

' W Białymstoku zanotowano 25,81 proc. frekwencję. Najmniejsze zainteresowanie
          głosowanie referendalne wzbudziło w Łomży, gdzie w mieście frekwencja wyniosła
          13,02 proc. W powiecie łomżyńskim wzięło udział w głosowaniu 14,78 proc., w
          powiecie kolneńskim – 15,89 proc., w powiecie suwalskim – 18,83 proc. "
          • Gość: bstok Re: Bo się usmieję... IP: *.csk.pl 30.07.07, 14:17
            A jaka była frekwencja w Augustowie?
            • Gość: lejzab Re: Bo się usmieję... IP: *.cst.tpsa.pl 30.07.07, 14:31
              w powiecie 34,35%. w mieście nie wiem.
      • Gość: zieloni mordercy przeciwnicy obwodnicy sa idiotami od urodzenia? IP: *.acn.waw.pl 30.07.07, 13:06
        czy od niedawna biora lekcje??
      • Gość: nikt Re: Dalej tak, przynajmniej Unia zaoszczedzi. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.07, 22:28
        To w pierwszej kolejności unia powinna ukarać się sama. Rozszerzając się o
        Polskę, Litwę i Estonię przy istniejącej sieci dróg w Polsce doprowadziła do
        wzrostu ruchu samochodów przez cenne przyrodniczo tereny Puszczy Augustowskiej
        czy też Puszczy Knyszyńskiej, któr przecież są ostoją niezwykle cennych, i
        żadkich gatunków.
        Ta droga nie jest potrzebna mieszkańcom Augustowa czy innych miejscowości
        leżących po trasie jej przebiegu. Wystarczy tylko na rogatkach Augustowa
        postawić zakaz wjazdu poj. powyżej 8ton - nie dotyczy ruchu lokalnego i po kłopocie.
        Niestety ale to rozszeżenie uni i rozwój gospodarczy stanowi w tym przypadku
        zagrożenie dla przyrody.
    • Gość: Warszawiak Nie widzę powodu, żeby kary szły z moich podatków! IP: *.chello.pl 30.07.07, 11:38
      Naprawdę nie widzę powodu, żeby kary unijne szły z moich podatków!
      To przez tępy upór Augustowa żeby budować tą trasę akurat na chronionych bagnach
      zamiast obok, Polska straci dotacje unijne na inne drogi - a takich miasteczek i
      miast rozjeżdżanych przez tiry są setki! Warszawa też czeka na obwodnicę a ja
      sobie nie życzę, żeby przez Was przepadła kasa unijna na jej budowę! Niech
      Augustów bulnie, odechce im się łamać prawo!
      • Gość: jaceek Re: Nie widzę powodu, żeby kary szły z moich poda IP: 212.160.172.* 30.07.07, 12:20
        "Tępy upór Augustowa" wynika z pazerności i lenistwo pseudoekologów, którzy
        zamiast skutecznie wpłynąć na przebieg trasy w ciągu 15 lat prac nad jej
        wytyczeniem, rzucili się na blokowanie budowy gdy już wszystko jest
        przygotowane. Bo wtedy nie było kamer i nie dało się na tym zarobić, a teraz
        jest na to dużo lepszy dla nich czas, bo można się pokazać światu i zrobić sobie
        darmową reklamę.
      • Gość: x nie przynos wstydu swojemu miatu durniu! IP: *.crowley.pl 30.07.07, 12:25
        .
      • tokida Pieprzysz ja potłuczony 30.07.07, 12:55
        Juz w te kretynizmy o rzekomych czekających nas karach nikt nie wierzy poza
        garstką naiwniaków. Jesteście ślepi na argumenty: ekonomiczne, społeczne,
        przyrodnicze? To trzeba Wam będzie pewne rzeczy przetłumaczyć inaczej. Nie
        jestem zwolennikiem siłowych rozwiązań, ale spektakularna bitwa, w której
        spierze sie na kwaśne jabłko gó..arzy - rozrabiaczy z organizacji ekologicznych
        przed kamerami TV, byłaby doskonałą przestrogą dla innej smarkaterii, która
        zgrywa bohaterstwo bo jest pewna, że nikt nie odważy ich się ruszyć.

Policja ich pewnie nie tknie, ale srogi łomot spuszczą jej sami Augustowanie.
        Przykujecie się do kopary, albo drzewa? Odetnie się Wam te łańcuchy cęgami, albo
        szlifierką kątową i wywali na kopach z terenu budowy. Nie jesteście ekognoje
        bezkarni. Wasza argumentacja g...o jest warta, chcecie tylko pozadymiać,
        poreklamować się przed kamerami i liczycie na jakiś haraczyk, pt.
        "dofinansowanie organizacji ekologicznej".

Przeliczycie się.

• Gość: public enemy uk do warszawiak: jestes kretynem jak twoj ojciec? IP: *.acn.waw.pl 30.07.07, 13:14
        i nienazywaj sie warszawiakiem buraku, bo z wiochy pochodzisz i sloma ci z
        butow wystaje kasztanie. My warszawiacy popieramy budowe obwodnicy cwoku.
    • Gość: Precz Re: Czy Greenpeace zapłaci za ŚMIERĆ ludzi? IP: *.devs.futuro.pl 30.07.07, 11:38
      Tak sobie słucham tego szczeniackiego protestowania, i nachodzi mnie myśl:
      Czy Greenpeace zapłaci za śmierć ludzi na drogach Augustowa?
      Jeśli protesty by się udał, i realizacja budowy przesunęła by się o kolejne kilka lat, czy ktokolwiek z tych bezmyślnych szczeniaków wyłoży kasę?

Na dobrą sprawę będę w 100% odpowiedzialni za ewentualną śmieć jakiejś osoby.
      Może pan Supergan i inni protestujący powinni zacząć zbierać kasę na ten fundusz, wszak niewiadomo ile zasądzi sąd. :)

Precz z ekoterroryzmem!
      • Gość: Warszawiak Czy Augustów to zacofana wiocha? IP: *.chello.pl 30.07.07, 11:42
        Z tego co słyszałem, to nawet na głównej trasie przez miasto burmistrz nie
        załatwił porządnych przejść dla pieszych (światła, wysepki na środku, barierki,
        migające znaki itp.).
        Nie dziwota, że są wypadki, ale cóż, ściana wschodnia, zacofanie. Zafundujcie
        burmistrzowi wycieczkę np. do Mińska Mazowieckiego, tam o wiele większy ruch
        tirów wali przez miasto (droga krajowa nr 2) a są porządne przejścia, światła i
        nie ma ani wypadków ani korków w mieście.
        • Gość: jaceek Re: Czy Augustów to zacofana wiocha? IP: 212.160.172.* 30.07.07, 13:16
          Toś przywalił "nie ma korków w mieście". LOL> Byłeś kiedykolwiek w mieście o
          którym piszesz?
        • Gość: anna 80% polakow popiera budowe obwodnicy,a media swoje IP: *.acn.waw.pl 30.07.07, 13:17
          przeciez kazdy normalny polak popiera budowe drog i elektrowni atomowych. komu
          jest na reke zeby bronic 20% kasztanow ktorzy protestuja?
      • anty_krzak Re: Czy Greenpeace zapłaci za ŚMIERĆ ludzi? 30.07.07, 11:46
        czy augustow zamieszkany jest przez ludzi mocno uposledzonych, ktorzy nie potrafia rozwiazac tymczasowo problemu w inny sposob, niz dzialajac niezgodnie z obowiazujacym prawem? srednia iq tam jest 23?
        1) "Wyszliśmy na zewnątrz. Towarzyszył nam Ben Gurion. Allon powtórzył swoje pytanie - „Co zrobić z ludnością palestyńską?” Ben Gurion pomachał ręką w geście, który oznaczał: „Wypedzic ich!””
      • Gość: Kirholm XVII Re: Czy Greenpeace zapłaci za ŚMIERĆ ludzi? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.07, 11:59
        To niech się debile z Augustowa nauczą przechodzić na zielonym świetle i po
        pasach to nie będzie tam tyle wypadków.
        Najłatwiej zniszczyć coś niepowtarzalnego, jeśli KE nałoży karę do powinni ją
        płacić wyłącznie mieszkańcy Augustowa i wąsaty dziad Putra (jak tam z tą
        oczyszczalnią było?).
      • Gość: smakoł Re: Czy Greenpeace zapłaci za ŚMIERĆ ludzi? IP: 83.238.180.* 30.07.07, 12:15
        Tak sobie słucham tego szczeniackiego protestowania, i nachodzi mnie myśl:
        > Czy Greenpeace zapłaci za śmierć ludzi na drogach Augustowa?
        > Jeśli protesty by się udał, i realizacja budowy przesunęła by się o kolejne
        kil
        > ka lat, czy ktokolwiek z tych bezmyślnych szczeniaków wyłoży kasę?

A dlaczego akurat grinpis ma płacić? Niech placi debil, ktory wyznaczyl trase
        przez chronione tereny (jeden z nielicznych skarbow Augustowa, z ktorego
        Augustow moze zyc). Niech placi zwierznik debila i wszyscy co sie podpisali pod
        zgoda, niech placa cwoki, ktore przez dziesieciolecia nie potrafily wybudowac
        obwodnicy, niech placa cwoki, ktore pozwalaja by obce tiry rozjezdzaly im
        miasto, niech wreszcie placa cwoki, ktore wybraly tych debili. Powiedziane bylo
        10 000 razy nie ma sprzciwu wobec budowy obwodnicy, tylko wobec budowy
        obwodnicy przez chroniony skarb przyrodniczy. Hadziaje sa uparci, nie da sie z
        nimi rozmawiac, 100 000 dowodow, alternatyw dla nich nic nie znaczy. Dla nich
        ustapic to porazka - jak ten obraz pasuje do kaczorow - to ta sama glina.
        • Gość: jaceek Re: Czy Greenpeace zapłaci za ŚMIERĆ ludzi? IP: 212.160.172.* 30.07.07, 13:21
          Co robiłeś przez 15 lat ze swoimi argumentami, że nie wpłynęły na decyzję o
          przebiegu trasy, tylko dopiero teraz ładujesz się z nimi przed kamery?

Jest czas na protesty i jest czas na pracę. Skoro 15 to za mało, żeby przekonać
          sąd o swojej racji to znaczy, że nie masz racji. Odsuń się grzecznie i pozwól
          ludziom pracować.

> Dla nich
          > ustapic to porazka - jak ten obraz pasuje do kaczorow - to ta sama glina.
          To o ekologach napisałeś, prawda?
        • koczisss Re: Czy Greenpeace zapłaci za ŚMIERĆ ludzi? 30.07.07, 13:40
          Trasa wyznaczona, zaprojektowana i zaakceptowana przez Unię była jeszcze za
          czasów, gdy to nie był obszar Natura 2000, jedynie ostateczne pozwolenie na
          budowę zostało wydane gdy to już był tenże obszar!!!
      • Gość: iPd Re: Czy Greenpeace zapłaci za ŚMIERĆ ludzi? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.07, 12:23
        "Czy Greenpeace zapłaci za śmierć ludzi na drogach Augustowa?"

W życiu nie czytałem większej bzdury, gratulacje!
    • Gość: Jonek Augustów się zablokuje IP: *.e-wro.net.pl 30.07.07, 11:41
      A wystarczyło wytyczyć trasę obwodnicy od razu poza doliną Rospudy. Projektanci
      wiedzieli, że doliny Rospudy nie wolno ruszać ale olali to i tam własnie
      wytyczyli trasę a teraz nie chce im sie tego przeprojektować bo honor nie
      pozwala im sie przyznac do błędu. A dowcip polega na tym, że mozna bez
      ponoszenia duzych kosztów puścić obwodnice nieco inaczej i wszyscy będa
      zadowoleni. Tylko że teraz potrzeba będzie czasu aby to przeprojektowac i
      mieszkańcy Augustowa znowu będą musieli poczekać na obwodnice ale niech
      podziękują za to projektantom obecnej nielegalnej obwodnicy.
      • Gość: niebieski Re: Augustów się zablokuje IP: 80.54.5.* 30.07.07, 11:49
        po co ignorancji głos zabierają?
        taki przebieg trasy został pozytywnie zaopiniowany przez UE na konferencji w
        Helsinkach dotyczacej Via Baltica w 1996.
        • Gość: Jonek Re: Augustów się zablokuje IP: *.e-wro.net.pl 30.07.07, 12:02
          Mylisz pojęcia. UE od samego początku nie zezwalała na autostradę przez doline
          Rospudy. To co kiedyś pozytwnie zaopiniowane nie zostało przez polskich
          projektantów brane pod uwagę. I tu jest problem, od samego początku nasi
          projektanci wiedzieli, że działają wbrew zaleceniom Unii ale mimo to brneli
          nadal w to bagno, czy moze raczej w tej sutuacji w ten torf. Efektem może byc
          odebranie Polsce dotacji na wiele innych dróg i tak o to z powodu jednej
          obwodnicy braknie kasy na budowę wielu innych dróg. Tego własnie nie rozumiem.
          Naprawdę ktoś we władzach sądzi 'że jakoś to będzie'?
    • Gość: eye01 Re: Augustów się zablokuje IP: *.cable.ubr01.pert.blueyonder.co.uk 30.07.07, 11:57
      zielone lewicujące oszołomy - umiecie tylko ćpać i łazić z durnymi
      transparentami - ciekawe skąd macie na to wszystko kasę bo pracować nie macie
      czasu ze względu na protesty. Kocham przyrodę i widzę jej piękno ale
      eko-oszołomów nie znoszę - umiecie robić szum medialny a ciekawe ilu z was
      sortuje śmieci lub ma samochód z napędem hybrydowym. Łatwiej "bronić" jakiegoś
      ptaka w lesie niż samemu w życiu stosować tzw. ekologię. Powinni was tam w tym
      lesie rozjechać walcami ugniatającymi asfalt. Jak was widzę to żałuję, że zbyt
      pośpiesznie zlikwidowano ZOMO.
      • Gość: error Re: Augustów się zablokuje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.07, 12:51

eye01, a co nie możesz sie doczekac kiedy ciebie spałują. pamiętaj ze oni
        palowali wszystko co sie rusza, bez względu ktoś czy myśli czy nie myśli. (a
        teraz to tez zależy jak sie trafi, a augustowianie nie będą palowani bo akurat
        są władzy na rękę, szczególnie przez wyborami w przeciwieństwie do pielęgniarek)
        ..przepiękny to wolny kraj, szczególnie jak sie słucha takich jak ty
        (pro)pałkowców ;)

co do Augustowa. zabetonujcie wszytko, stwórzcie nowe betonowe krajobrazy. z
        pięknymi chirugicznymi wrzepieniami betonu niesamowicie komponującymi się z
        przyrodą, myślę ze już samo w sobie brzmi pięknie.. trzeba pomyśleć o punktach
        obserwacyjnych i organizacji wycieczek aby zwiedzać to cudo w sercu polskiej
        natury..

myślę, że to nie koniec, to dopiero początek. konieczne są dalsze inwestycje..
        jakaś fajna elektrownia.. to nowe miejsca pracy dla tych którzy nie załapią się
        na beton-turystykę na pewno rząd po wyborach pomoże i szybko opracują nowe
        pomysły ku chwale regionu i dobra jego mieszkańców.

naprzód rodacy! do boju na kosy z ekologami i zarazą z ue..
    • Gość: ls Augustów się zablokuje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.07, 12:10
      Rozwinęła się ładna dyskusja (po raz chyba setny zresztą) o budowie obwodnicy Augustowa a mnie zastanawia inna rzecz. Jak to jest, że policja pozwala na takie blokady? Nie można ustawić na tym rondzie kilku policjantów i kierować ruchem? Jeśli taka blokada jest legalna, to kto dał na nią pozwolenie? Jak można na 10 godzin zablokować najważniejszą drogę w regionie? Nie chcę się tu spierać czy obwodnica ma sens czy nie, chodzi tylko o przestrzeganie prawa w tym kraju.
      • koczisss Re: Augustów się zablokuje 30.07.07, 13:43
        Zabronisz ludziom przez przejście po pasach chodzić?

Tam nikt barykad nie stawiał, tam się przechodzi na drugą stronę i z powrotem!
        • Gość: ls Re: Augustów się zablokuje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.07, 13:58
          Przechodzić bez przerwy przez 10 godzin? Jasne że tak. Policja powinna kierować ruchem - na zmianę puszczać samochody jak i tych co chcą przejść przez jezdnię
          • koczisss Re: Augustów się zablokuje 30.07.07, 14:11
            Będzie więcej niż 10 godzin, mam nadzieję, ze 10 dni, a może tygodni!

Może wtedy KE przejrzy na oczy, jak Litwa, Łotwa, Estonia i częściowo Finlandia
            zostaną odcięte od reszty Europy!
            • Gość: ls Re: Augustów się zablokuje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.07, 14:38
              A blokujcie sobie nawet 10 lat ten wasz Augustów. Ja tylko zwracam uwagę na totalna niemoc policji w wyegzekwowaniu przestrzegania prawa w takich przypadkach. Za to wywlec w jedenastu chłopa dwoje dzieci od ojca i zawieźć do domu dziecka to potrafią.
      • jola44444 Re: Augustów się zablokuje 03.08.07, 15:00
        Wita tak ladna dyskusja,ale ile mozna dyskutowac????????Mam znajomych w
        Suchowoli to na trasie Bialystok Augustow,zastanawia mnie kilka spraw dla mni
        nie jasnych.Otoz dlaczego prawdopodobnie nikt nie byl z Suchowoli na ostatniej
        blokadzie w Augustowie ,nie bylo komu tego zorganizowac??????????A od czego
        jest szanowna rada ,a mieszkancy ,czy nikomu to nie przeszkadza??????????
        Wiem ,ile jest tam domow przy drodze nr8 czesto jezdze do Augustowa,wiem tez ze
        nie ma mojej kolezanki z Suchowoli,bo tylko ona potrawila zorganizowac
        delegacje na blokade.Ludzie obudzccie sie,bo ta wladza chyba nic dobrego dla
        Suchowoli nie robi.Nie wspomne o sciezkach rowerowych,ktore sa godne
        polotowania,a jeszcze cos bardzo interesujacego ,jak ma sie stadion w
        Suchowoli?????????????????,czy nikt za niego nie odpowie.No coz mieliscie posla
        chyba 3 kadencje tez biedny nic nie zrobil,a teraz macie super wladze.Ludzie
        OBUDZZCIE sie zanim jeszcze jest do czego sie budzic??????????Dlaczego
        jestescie tacy apatyczni nic was nie interesuje??????????????Tylko jedno mi sie
        cisnie do glowy,ale to pozostawie dla siebie,bo jakis"cwaniak",moze to
        wykorzystac,dzis wbrew temu,ze zyjemy w wolnym kraju trzeba wazyc
        slowa.Pozdrawiam
        • jan44444 Re: Augustów się zablokuje 03.08.07, 16:15
          Tak popieram pania ,ale mnie nasuwaja sie inne jeszcze pytania.Dlaczego mowi
          sie tak glosno o Dolinie Rospudy-Augustowie,Wasilkowie,Jurowcach ,a o SUCHOWOLI
          nie mowi sie NIC.Bylem przejazdem w Suchowoli,to bylo chyba po tej strasznej
          wichurze,wiem,ze byl tam tego dnia premier Kaczynski,zatrzymalem sie wsluchujac
          sie w konferencje jaka tam sie odbywala .Tam byla pewna kobieta,ktora jako
          jedyna osoba zdeterminowana chyba tym co sie w tej biednej Suchowoli dzieje
          uzyskala od premiera mozliwosc zadania pytania ,dotyczylo ono budowy
          obwodnicy.Premier udzielil odpowiedzi satysfakcjonujacej chyba wszystkich tam
          obecbych mieszkancow.A z pani wypowiedzi wynika,ze nie bylo delegacji z
          Suchowoli na ostatnia blokade w Augustowie.Doczytalem ,tej odwaznej kobiety w
          tym czasie nie bylo.Sprawa bardzo jasna,tylko dlaczego mieszkancy tego
          miasteczka nic z tym nie robia?????????????Wspomina pani o wielu interesujacych
          sprawach,o bezradnosci wladz tej miejscowosci,to dlaczego jeszcze sa ta
          wladza?????????????????????????????????Chyba mysle to co pani.A tak na
          marginesie ,czy zna pani dobrze tych znajomych?Dlaczego ta znajoma chce cos
          zmienic,moze nie jest z tych stron,moze poprostu ona by wiele mogla
          zmienic???????????Pozdrawiam,majac nadzieje,ze cos sie zmieni w SUCHOWOLI.I
          jeszcze jedno dziwie sie ,ze premier Kaczynski nie chcial po tej konferencji z
          ta pania porozmawiac,tam chyba sie bardzo zle dzieje,moze ta pani mogla by cos
          powiedziec. Wracajac jeszcze do sprawy Suchowoli zastanawia mnie
          to ,ze nikt nic nie robi w sprawie budowy obwodnicy Suchowoli,przeciez nie da
          sie dojechac do Augustowa omijajac Suchowole,chyba naprawde slabe sa tam
          starania.Jeszcze raz pozdrawiam
    • Gość: ~blądynka Zablokować Augustów IP: 193.108.194.* 30.07.07, 12:16
      Tak aby żadne zaopatrzenie nie dojechało, to zaraz zmienią zdanie.
    • Gość: es Sygnalizacja świetlna przy kanale Bystrym IP: 195.116.62.* 30.07.07, 12:17
      może w końcu Augustów będzie miał światła na tej ulicy? Co to za tłumaczenia,
      że nie jest to w kompetencji władz miasta, a dyrekcji dróg? Na drodze na której
      giną ponoć ludzie, nie ma świateł sygnalizacji swietlnej, a jedyne które są,
      cay czas są na pomarańczowym, więc jaka tu logika?
      • Gość: x niech tiry jezdza pod twoim oknem-nawet ze swiatla IP: *.crowley.pl 30.07.07, 12:23
        niech tiry jezdza pod twoim oknem-nawet z sygnalizacja we wszyskich kolorach
        teczy
      • koczisss Re: Sygnalizacja świetlna przy kanale Bystrym 30.07.07, 12:28
        A co to da?
        Może i będzie trochę bezpieczniej, ale smród i hałas za to większy!
        Tiry będą stać, na marne paląc paliwo, przy ruszaniu wytwarza się więcej spalin
        i hałasu. Korki będą większe, czy światło rozwiążą problem?
        • Gość: TIM Re: Sygnalizacja świetlna przy kanale Bystrym IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.07, 16:26
          Niezła z ciebie forumowa krzykaczka. Pewnie kupiłes kawałek ziemi na jakiś interes przy obwodnicy i teraz masz stracha że nie wypali. I wyprzedzam posąd o bycie zielonym, bo w sumie mam gdzieś i Augustów i te moczary, ale można by sięgać wzrokiem dalej niż swoja zagroda bo przez upór jednych i drugich po kieszeni dostanie reszta kraju. Chyba, że kary i odebrane środki na drogi dotyczyć będą tylko Augustowa.
          • koczisss Re: Sygnalizacja świetlna przy kanale Bystrym 30.07.07, 16:44
            Nie mam żadnej ziemi w okolicach Augustowa!
            • kraq ani mozgu w okolicach uszu! 30.07.07, 22:15
              • koczisss Re: ani mozgu w okolicach uszu! 01.08.07, 12:25
                Jak mniemam o sobie piszesz?
        • Gość: ubies Re: Sygnalizacja świetlna przy kanale Bystrym IP: *.iw3d.co.uk 30.07.07, 19:42
          > Może i będzie trochę bezpieczniej, ale smród i hałas za to większy!

To zdanie chyba najlepiej podsumowuje jakosc argumentow zwolennikow budowy
          obwodnicy w obecnym ksztalcie.

Slyszalem jeszcze w tvp bstok inny argument, wypowiadal sie Augostowianin: w
          Augustowie jest niebezpiecznie, sam mialem przypadek, ze ktos ode mnie z rodziny
          przejechal dziecko.
    • Gość: robson kto ma pape? IP: *.bulldogdsl.com 30.07.07, 12:20
      jak to jest? kto jest właścicielem ziemi, przez którą przebiegać ma obwodnica.
      chodzi mi zarówno o trasę wytyczoną pierwotnie, jak i alternatywną.

dlaczego nie ma tych kładek i świateł? żeby łatwiej przepchnąć trasę na szybko?

kto tu komu co obiecał? kto się boi, bo zainwestował?

• kuczman Re: kto ma pape? 30.07.07, 12:33
        Mnie zastanawiaja te patrole obywatelskie uzbrojone w kosy. Przeciez prawo
        zabrania noszenia przy sobie dlugich ostrzy. Zagrozenie publiczne czy jakos tak.
        A ci ludzie sa na haju "obrony" swoich terenow i moze dojsc do tragedii. Mysle
        ze zieloni podazajacy do wykupionych dzialek na ktorych maja pelne prawo
        przebywac powinni zazadac opieki policji.
        • koczisss Re: kto ma pape? 30.07.07, 13:44
          Zabronisz komuś z kosą na pole iść?
          Jak udowodnisz, ze to w innym celu jest noszone?
          A, że na sztorc, cóż, może on tak lubi?
          • www.zielony-wyludzacz.w.pl Re: kto ma pape? 30.07.07, 14:19
            koczisss napisał:

> Zabronisz komuś z kosą na pole iść?
            > Jak udowodnisz, ze to w innym celu jest noszone?
            > A, że na sztorc, cóż, może on tak lubi?

Lubi nie lubi to nas mało obchodzi. Niech coś zrobi dla środowiska. Niech
            przeleje kase na konto fundacji zielonych.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka