Gość: oszolomzradiajard Re: LUDZIE!! BRAK SŁOWNIKA GWARY BIAŁOSTOCKIEJ IP: *.elpos.net 23.05.04, 12:20 a po co nam ta gwara czy nie lepiej zeby wszyscy polacy mowili jednakowym jezykiem? Odpowiedz Link Zgłoś
metey Re: LUDZIE!! BRAK SŁOWNIKA GWARY BIAŁOSTOCKIEJ 01.06.04, 20:55 Pytanie podobne do tego - " a po co nam znajomość historii?", " a po co nam wiedza o naszych przodkach?", " a po co nam znać naszych pradziadów?" a odpowiedź brzmi - że po to, aby lepiej zrozumieć dlaczego jesteśmy tacy, jacy jesteśmy, dlaczego żyjemy w takich warunkach, w jakich żyjemy, dlaczego różnimy się od Polaków żyjących w innych regionach kraju, czy za granicą. Język, którym się posługujemy, którym się posługiwali nasi przodkowie pozwala znaleźć odpowiedź na podobnie postawione pytania. Ale oczywiście posługujmy się językiem literackim - co w większości się spotyka, ale jednocześnie przez to zanika język używany w przeszłości. I tracimy możliwość odpowiedzi na niektóre pytania.... ad rem... "szanca" - szansa " dałem mu szance.." "drzewnianny" - drewniany " dwiuch" - dwóch Pozdrawiam zainteresowanych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oszolomzradiajard Re: LUDZIE!! BRAK SŁOWNIKA GWARY BIAŁOSTOCKIEJ IP: *.elpos.net 02.06.04, 22:00 Masz racje troche przesadzilem ale gdyby mieszkancy wszystkich regionow Polski uzywali gwar to jadac z miasta a do miasta b trzeba by wziasc ze soba tlumacza. ps Przeszlosc regionu warto znac .Mozna by wydac taki slownik ale slowka w nim zawarte traktowac wylacznie jako ciekawostke. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oszolomzradiajard Re: LUDZIE!! BRAK SŁOWNIKA GWARY BIAŁOSTOCKIEJ IP: *.elpos.net 03.06.04, 17:31 moj ojcie mowi ze jak byl maly to chodzil w arende na jabka Odpowiedz Link Zgłoś
metey Re: LUDZIE!! BRAK SŁOWNIKA GWARY BIAŁOSTOCKIEJ 04.06.04, 22:51 Było - Proszę o jeszcze. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: screen zapraszam do budowy slowniczka IP: *.ipt.aol.com 10.06.04, 06:15 Na tej stronie buduje slownik gwary bialostockiej, wszystkich zainteresowanych zapraszam - pl.wikipedia.org/wiki/Gwara_białostocka Odpowiedz Link Zgłoś
metey Re: LUDZIE!! BRAK SŁOWNIKA GWARY BIAŁOSTOCKIEJ 26.06.04, 09:59 "świerzenina"="świerzyna"= mięsko z wieprzka dopiero co zabitego "kałaboniec"="szmońc"="durak walony" Odpowiedz Link Zgłoś
metey Re: LUDZIE!! BRAK SŁOWNIKA GWARY BIAŁOSTOCKIEJ 02.07.04, 19:02 "PRZERECHA" - przerwa między zębami "DYNGS" - zastępczy alkohol (denaturat, płyn hamulcowy, woda toaletowa, etc) "ZAKAPIOR" - szef bandy - Dzięki Czarek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chinagirl Re: LUDZIE!! BRAK SŁOWNIKA GWARY BIAŁOSTOCKIEJ IP: *.edytor.siec / 195.136.45.* 02.07.04, 21:12 Mam pytanie: czy takie piekne slowko, jak "kontrol" (czyli kontrola biletów) jest wymyslone przez bialostoczan, czy moze występuje w innych regionach Polski? Niezmiennie mnie to nurtuje. Odpowiedz Link Zgłoś
metey Re: LUDZIE!! BRAK SŁOWNIKA GWARY BIAŁOSTOCKIEJ 21.07.04, 08:50 O ile wiem, to "ten kontrol" jest miejscowym wynalazkiem i nigdzie w Polsce nie występuje. A przy okazji " POKOCIŁ, POKOCIŁY" to nie dotyczy urodzin małych kotków, tylko toczenia. "Piłka się pokociła", "Lzy się z oczów pokociły" A "DUPKA" to nie to, co wszyscy wiedzą, tylko przylepka, czyli początek bochenka ("bułki") chleba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chinagirl Re: LUDZIE!! BRAK SŁOWNIKA GWARY BIAŁOSTOCKIEJ IP: *.edytor.siec / 195.136.45.* 23.07.04, 21:26 Dziękuję bardzo, od lat mnie nurtowała ta kwestia, a u mnie w domu od lat używamy dupki chleba, szczególnie ja. Nic nie przebije naszego "włanczać i wyłanczać", uwielbiam to. I jeszce "wiszczeć", sam miodek. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stanisław Re: LUDZIE!! BRAK SŁOWNIKA GWARY BIAŁOSTOCKIEJ IP: *.dip.t-dialin.net 29.07.04, 20:42 Zęby się chitają - cuś tu u pana duża rujnaga. U dentysty;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikuś Re: LUDZIE!! BRAK SŁOWNIKA GWARY BIAŁOSTOCKIEJ IP: *.biaman.pl / *.elpos.net 16.08.04, 16:49 "zasyna" - zasypia "plaskaty" - płaski, spłaszczony "dziamgać" - marudzić, pleść bzdury, gadać androny "potoknąć" - opłukać "farfocle" - resztki włoszczyzny w zupie na talerzu "przytrzódka" - pomocnik kierownika stada krów ( naczelnego pastucha) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koszka Re: LUDZIE!! BRAK SŁOWNIKA GWARY BIAŁOSTOCKIEJ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.04, 11:30 Witam "Po prostu" - nadużywane w co drugim zdaniu "No, po prostu..." "No, i on wtedy......" - kolejna konstrukcja made in B-stok No - W Warszawie zwrócono mi uwagę że ciągle to słówko wtrącamy A po niegrzeczne dzieci przychodzi "hapun" ichni, ichnia - czli należący do nich Często nasza gwara to nie tylko egzotyczne słowa ale sama konstrukcja zdania i akcent, przede wszystkim nasz wspaniały AKCENT! Niedawno usłyszałam swój głos nagrany na taśmę i strasznie się ubawiłam. Nie wiedziałam że tak "cisnę" każde słowo. W Krakowie ciągle zachęcano mnie do wypowiedzi co chwila przerywając mi okrzykami "Och! Czy Pani pochodzi z kresów wschodnich? Cudownie!" Pozrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tata Re: LUDZIE!! BRAK SŁOWNIKA GWARY BIAŁOSTOCKIEJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.04, 23:05 Dorzuce kilka: - kisle mleko - mleko zsiadle - banerka - puszka - deszcz cubani - deszcz pada, ulewny deszcz - ficzka - krotka bluzka, kurtka - taksowka - samochod osobowy - upioke ciasto - upieke ... - roztworz telewizor - wlacz... - odwietki - odwiedziny nowonarodzonego Jeszcze regionalny zarcik: - Pani, so sledzi? - Sa! - To da dwoch, tylko zeby byli w papier zawinieci! I jeszcze jeden : - Pani da bytylok lemondy, bulkie warkocowkie i cukierek za zlotowkie! Najgorzej, ze IBM nie pisze poskich znakow. Ale mam nadzieje, ze odczytasz. Tworz nasz slownik! Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oray Re: LUDZIE!! BRAK SŁOWNIKA GWARY BIAŁOSTOCKIEJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.04, 06:30 Tata nie osłabiaj, pojedź w inne rejony kraju i posłuchaj. Dojdziesz do wniosku, że w Białymstoku pomimo różnic kulturowych i narodowościowych lepiej rozmawia się po polsku niż w Warszawie. Pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
metey Re: LUDZIE!! BRAK SŁOWNIKA GWARY BIAŁOSTOCKIEJ 28.08.04, 08:38 A co ma piernik do wiatraka? Nikt nie namawia do posługiwania się gwarą, a tylko do zachowania jej w pamięci społecznej. Zwrócenie uwagi na regionalizmy umożliwia także zainteresowanym na bardziej poprawne posługiwanie się językiem literackim. - A tak nawiasem "lepiej rozmawia się po polsku ", to jakoś mi źle brzmi może byłoby lepiej " bardziej poprawnie rozmawia się po polsku" wyłapane wczoraj: - "darem", "daremno", " na daremno" - wyjaśnień nie wymaga Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ORAY Re: LUDZIE!! BRAK SŁOWNIKA GWARY BIAŁOSTOCKIEJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.04, 10:53 co za bladź!-kobieta lekkich obyczajów! Pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łukasz Re: LUDZIE!! BRAK SŁOWNIKA GWARY BIAŁOSTOCKIEJ IP: 81.15.236.* 30.08.04, 15:07 Gwara białostocka na Wikipedii ;) pl.wikipedia.org/wiki/Gwara_bia%C5%82ostocka Odpowiedz Link Zgłoś
metey Re: LUDZIE!! BRAK SŁOWNIKA GWARY BIAŁOSTOCKIEJ 09.09.04, 21:13 Już sam nie wiem, czy wcześniej tego nie umieściłem. "rychtyg" - dokładnie, pewnie, właściwie "tok" - klepisko (drugie znaczenie - bateria do latarki - było) "nazukoś" - ukosem (przechodzić przez jezdnię nazukoś) "temu" - dlatego "parasiatko" - wieprzowinka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gimnazjalista Re: LUDZIE!! BRAK SŁOWNIKA GWARY BIAŁOSTOCKIEJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.04, 10:09 "Stawiać zarzuty dla kogoś" zamiast "stawiać zarzuty komuś", "stawiać zarzuty przeciwko komuś", "stawiać zarzuty wobec kogoś, czegoś". Tradycję te podtrzymują dziennikarze Gazety Wyborczej wydanie Białystok, podpisujący się pseudonimami 'bdc' oraz 'jof'. serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34309,2277694.html Odpowiedz Link Zgłoś
metey Re: LUDZIE!! BRAK SŁOWNIKA GWARY BIAŁOSTOCKIEJ 27.10.04, 09:26 Tradycję te podtrzymują dziennikarze Gazety Wyborczej wydanie Białystok, > podpisujący się pseudonimami 'bdc' oraz 'jof'. Sie znaczy sie - rodowite białostoczany. Przy okazji: "szkodowiera", "szkodowieka", "żałowieka" - osoba skąpa, "kładowić się" - kłaść się "podługowaty" - długawy, zbyt długi "upioke" - upiekę - np ciasto Zapraszam do dalszego zbierania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jurek Re: LUDZIE!! BRAK SŁOWNIKA GWARY BIAŁOSTOCKIEJ IP: *.biaman.pl / 217.153.182.* 30.10.04, 10:47 > Przy okazji: > > "szkodowiera", "szkodowieka", "żałowieka" - osoba skąpa, > "kładowić się" - kłaść się > "podługowaty" - długawy, zbyt długi > "upioke" - upiekę - np ciasto > > Zapraszam do dalszego zbierania upioke nadal jest uzywane Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikuś Re: LUDZIE!! BRAK SŁOWNIKA GWARY BIAŁOSTOCKIEJ IP: *.elpos.net / 217.153.182.* 01.12.04, 09:44 - otczmuchać - dojść do przytomności - kaczan - smarkacz, podrostek - topka, (częściej mało topka) - określenie stopnia wytapiania smalcu ze słoniny - kozyrek - daszek u czapki - pistonki - kapiszony Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mb Re: LUDZIE!! BRAK SŁOWNIKA GWARY BIAŁOSTOCKIEJ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.10.04, 11:02 fanar - lampa przenośna na naftę, siniak pod oczami dziamaga - łamaga dziaukać - szczekać (pies), gadać bez sensu (zwykle kobieta, baba) dziamolić - gadać, drzeć się murza - umorusany, brudny dzieciak bździągwa - pogardliwie o kobiecie, babie braha - półprodukt do pędzenia samogonu samogon - wódka samodziełka (po dobrym głowa nie boli) pizdy pod oczami- po przepiciu (co u ciebie takie...), ew. niewyspaniu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ulam Re: LUDZIE!! BRAK SŁOWNIKA GWARY BIAŁOSTOCKIEJ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.12.04, 11:47 D U J E jakie ma znaczenie? w Białymstoku słyszałam, że: "chłop babę duje" "wiatr duje" "empek duje" pewnie by się tego więcej nazbierało Brawo dla założyciela wątku! Odpowiedz Link Zgłoś
metey Re: LUDZIE!! BRAK SŁOWNIKA GWARY BIAŁOSTOCKIEJ 02.01.05, 10:40 - Dzięki za uznanie - usadny, usadna - uparty/a, stanowczy/a, zacięty/a Odpowiedz Link Zgłoś
ogabignac Re: Oto słownik:) 23.01.05, 17:29 A na literke M brakuje slowa - "mozol" tzn. odcisk;) Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Oto słownik:) 24.01.05, 11:21 Nie czepiajmy się szczegółów:) A tak na marginesie, to jak chcesz, możesz dopisać tam ten wyraz, bo Wikipedia, ma to do siebie, że jest wolną encyklopedią i można ją edytować:) Odpowiedz Link Zgłoś
metey Re: Oto słownik:) 07.02.05, 10:05 Chyba jedno nie wyklucza drugiego, demokratycznie sądząc. Można przepisywać wzajemnie wpisy i nie sądzę, żeby ktokolwiek miał coś "naprzeciw". Parę wpisów: "tołkować" - tłumaczyć, "bez tołku" - bez sensu, także - nieporządnie "szajba komuś odbiła" - zwariował "kapciora", " kanciapa" - kantorek zazwyczaj majstra "dośpiały" - dojrzały, gotowy "szos" - szosa, droga "naczercić na papierzu" - napisać (narysować) na papierze "dzieżyć, dziażyć" - pić, chlać "po mojemu" - moim zdaniem na razie tyle, a zainteresowanych pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
metey Re: Oto słownik:) 02.03.05, 00:39 "podwalać się" - zalecać się "kozytać" - łaskotać ( "mieć kozytki" ) "nożnicy" - nożyczki "barabanić" - tłuc, bębnić "guzdrać się" - grzebać się, wolno robić "kiziak" - wysuszone łajno końskie "bulbonki" - bańki powietrza w wodzie "burchel" - pęcherz "tamuj" - tam i na razie tyle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swojak Re: LUDZIE!! BRAK SŁOWNIKA GWARY BIAŁOSTOCKIEJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.05, 10:17 do meteja ja proponuje paszol won Odpowiedz Link Zgłoś
metey Re: LUDZIE!! BRAK SŁOWNIKA GWARY BIAŁOSTOCKIEJ 07.02.05, 10:45 Gość portalu: swojak napisał(a): > do meteja ja proponuje paszol won częściej używa się formy " poszoł wont", - ale to nie jest kulturalna odzywka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: LUDZIE!! BRAK SŁOWNIKA GWARY BIAŁOSTOCKIEJ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.05, 20:15 a kartofle skrobaliście ?? no ale jeść nie sr.. można poczekać ;-] Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: LUDZIE!! BRAK SŁOWNIKA GWARY BIAŁOSTOCKIEJ 11.04.05, 13:13 watek troszeczkę zapomniany, w górę:) Odpowiedz Link Zgłoś
ewg Re: LUDZIE!! BRAK SŁOWNIKA GWARY BIAŁOSTOCKIEJ 18.04.05, 12:19 Qrka, a ja myślałam zawsze, że po polsku gadam. A tu wyszło jednak, że wiele zwrotów przez Was podanych używam na co dzień, a jeszcze częśćiej słyszę do rodziców i teściów ;-) Tak mi się przypomniało jeszcze kilka powiedzeń: - bajki (Bajki, bajki!) - znaczy tyle, co dziś "spoko", nie ma sprawy, w porządku - łazić - czyli szwendać się, chodzić bez celu - szkodować - czyli żałować Odpowiedz Link Zgłoś
metey Re: LUDZIE!! BRAK SŁOWNIKA GWARY BIAŁOSTOCKIEJ 18.04.05, 18:45 ewg napisała : "szkodować - czyli żałować" - w znaczeniu skąpić " szkodowieka, szkodowiera" - skąpiec - a przy okazji: " farfocel" - śmieć, ale może być także "farfocel" w zupie np por "brewerie " - szaleństwa, wygłupy "korowaj" - wypiek weselny "jołop" - przygłup "buchty" - pieczywo, rodzaj bułek "szleje" - fragment uprzęży "duga" - używany m.in. na podlasiu przy zaprzęgu łuk nad koniem, łączący oba dyszle "cug" - przeciąg "złapać wilka" - przeziębić dolną część ciała siedząc na zimnym kamieniu na razie tyle.... Odpowiedz Link Zgłoś
max39 Re: LUDZIE!! BRAK SŁOWNIKA GWARY BIAŁOSTOCKIEJ 18.04.05, 20:43 Zlapac wilka jeszcze mozna uslyszec np od 50 latkow.Jolop teraz jalop lub jalopa jeszcze funkcjonuje:) Odpowiedz Link Zgłoś
ewg Re: LUDZIE!! BRAK SŁOWNIKA GWARY BIAŁOSTOCKIEJ 18.04.05, 20:38 kambul - czyli kamień fincikluszki - bzdury skrobać marchewki - deptać komuś po piętach pokiełbasić - pomieszkać babka - znachorka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: LUDZIE!! BRAK SŁOWNIKA GWARY BIAŁOSTOCKIEJ IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 18.04.05, 20:47 częściej -kambulec Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: metey Re: LUDZIE!! brak słownika gwary białostockiej IP: *.elpos.net / *.elpos.net 08.04.06, 09:44 ewg napisała: > pokiełbasić - pomieszkać - literówka, ale może mylić "pokiełbasić" - pomieszać np pojęcia Odpowiedz Link Zgłoś
ogabignac Re: LUDZIE!! BRAK SŁOWNIKA GWARY BIAŁOSTOCKIEJ 18.04.05, 22:49 "wycinar" - to gość co bykom wycina czyli jak nazwa wskazuje "wycirynasz" tfu! weterynarz. Odpowiedz Link Zgłoś
metey Re: LUDZIE!! BRAK SŁOWNIKA GWARY BIAŁOSTOCKIEJ 09.05.05, 14:09 "zadać na plecy" - pomoc przy założeniu np worka zboża, czy ziemniaków na ramiona. - dzięki Stasiu także w znaczeniu przenośnym - dołożyć ciężaru, ale także można "zadać uroki" - czyli rzucić czary "harknąć" - splunąć "fąfel" - smark "wądół" - rów, dół "kamasz" - but - "iść w kamasze" - iść do wojska "narządzić" - przygotować "walonki" - charakterystyczne zimowe buty z wojłoka "wojłok" - materiał powstały z ubitej i sfilcowanej wełny - tyle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wig Re: LUDZIE!! BRAK SŁOWNIKA GWARY BIAŁOSTOCKIEJ IP: *.iig.pl / 195.205.214.* 25.05.05, 13:22 Boże ile wpisów. Jak to wszystko przeczytać???? Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszrychu Re: LUDZIE!! BRAK SŁOWNIKA GWARY BIAŁOSTOCKIEJ 26.05.05, 21:48 to go napiszcie Odpowiedz Link Zgłoś
metey Re: LUDZIE!! BRAK SŁOWNIKA GWARY BIAŁOSTOCKIEJ 30.05.05, 10:21 kaliszrychu napisał: > to go napiszcie - nie zauważyłeś, że piszemy? Odpowiedz Link Zgłoś
saint_madeleine Re: LUDZIE!! BRAK SŁOWNIKA GWARY BIAŁOSTOCKIEJ 26.05.05, 23:43 Mój dziadek klnie sobie: "cie choina" albo "cie choroba" :) oprócz tego: kociupka-laska(taka do podpierania:) baryk-barek na alkohol wymyć-umyć się,wykąpać oprać-uprać Odpowiedz Link Zgłoś
deana Re: LUDZIE!! BRAK SŁOWNIKA GWARY BIAŁOSTOCKIEJ 02.06.05, 17:30 Gdy ktoś się z kogoś/czegoś śmieje,to w Białym mówimy, że z niego gnije.(np.: No i czego gnijesz? lub Ale z niego zgniłam.)Poza tym ja zamiast:zrobiłyśmy,poszłyśmy-mówię żeśmy zrobiły,żeśmy poszły.(czy to regionalizm?)No i moje ulubione-wszyscy moi znajomi z Białego mówią źdźbło lub źdźbełko (w znaczeniu trochę,troszkę)np.:Źdźbełko za dużo tego kupiłam. lub I jak ta bluzka?Źdźbło za mała. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z piasków Re: LUDZIE!! BRAK SŁOWNIKA GWARY BIAŁOSTOCKIEJ IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 02.06.05, 19:49 oryginalnie mówiło sie ździebko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: styk Re: LUDZIE!! BRAK SŁOWNIKA GWARY BIAŁOSTOCKIEJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.05, 20:15 deana napisała: > Gdy ktoś się z kogoś/czegoś śmieje,to w Białym mówimy, że z niego gnije.(np.: > No i czego gnijesz? lub Ale z niego zgniłam.)Poza tym ja > zamiast:zrobiłyśmy,poszłyśmy-mówię żeśmy zrobiły,żeśmy poszły.(czy to > regionalizm?)No i moje ulubione-wszyscy moi znajomi z Białego mówią źdźbło lub > źdźbełko (w znaczeniu trochę,troszkę)np.:Źdźbełko za dużo tego kupiłam. lub I > jak ta bluzka?Źdźbło za mała. pozdr Pierwsze coś takiego słyszę.Chyba pomieszały ci się regiony Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
deana Re: LUDZIE!! BRAK SŁOWNIKA GWARY BIAŁOSTOCKIEJ 02.06.05, 20:31 hehe-jak mi się miały pomylić skoro mieszkam tu od urodzenia.widocznie to nie regionalizm tylko jakieś slangowe wyrażenia typowe dla kręgu moich znajomych.Co do "ździebko"-tak chyba nawet oryginalnie się mówiło/mówi (jeśli tu w ogóle można mówić o oryginalnym pochodzeniu)-tylko że to się tak śmiesznie przekształciło.pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z piasków Re: LUDZIE!! BRAK SŁOWNIKA GWARY BIAŁOSTOCKIEJ IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 02.06.05, 20:36 Trochę juz lat w tym mieście zyję. Styk ma rację to co przytaczasz to raczej środowiskowy slang a nie stara białostocka gwara. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swojak z-ZG Re: LUDZIE!! BRAK SŁOWNIKA GWARY BIAŁOSTOCKIEJ IP: 213.199.251.* 03.06.05, 19:34 Dobre żeśmo śi zdybali to bedziemo bałakali.Wczora wu mnie tłoka była trocham babów naprosiła.Smykali my gięsiecze szcze si łyszyło kaczecze.Jendyczego my ni mamo chiba że si doczekamo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z piasków Re: LUDZIE!! BRAK SŁOWNIKA GWARY BIAŁOSTOCKIEJ IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 03.06.05, 23:26 Czuję to w uchu ale to nie wydaje mi się ani z Bojar czy Piasków !.Może z okolic Gródka, Zabłudowa , MIchałowa czy Dubicz ? .To nie jest z pewnością białostocka gwara.Ten tekst to jakieś poplątanie lwowsko białoruskie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swojak z ZG Re: LUDZIE!! BRAK SŁOWNIKA GWARY BIAŁOSTOCKIEJ IP: 213.199.251.* 03.06.05, 23:30 Bardzo dobrze super kojarzysz Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: LUDZIE!! BRAK SŁOWNIKA GWARY BIAŁOSTOCKIEJ 14.06.05, 21:59 Większości z tego nie słyszałem, nikt w mojej rodzinie tak nie mówi, a jesteśmy tutejsze:))) Odpowiedz Link Zgłoś
metey Re: LUDZIE!! BRAK SŁOWNIKA GWARY BIAŁOSTOCKIEJ 14.06.05, 22:12 koczisss napisał: > Większości z tego nie słyszałem, nikt w mojej rodzinie tak nie mówi, a jesteśmy > tutejsze:))) > Bo sporo osób dopisuje gwarę wiejską, albo wyrażenia białoruskie. - A może obracacie się nie w tych kręgach, gdzie jeszcze spotyka się stare wyrażenia miejscowe. Kopalnią są miejscowi starzy przedwojenni rzemieślnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
lastka Re: LUDZIE!! BRAK SŁOWNIKA GWARY BIAŁOSTOCKIEJ 15.06.05, 09:12 Gość portalu: METEY napisał(a): > Juz ginie gwara białostocka. > Poza "śledzikowaniem" istniała charakterystyczna gwara po której można było > poznać białostoczanina. > "dla mnie", > "chadzać pod durnego chate", > " chodzić w arende", " trafiać na chanajki", czy > " grać w taczanego" > - kto to słyszał? Proponuję zebrać i usystematyzować, - ale to jest rola > " dla gazety". Dlaczego Bydgoszcz ma mieć, a Białystok nie? > > LUDZIE!!! ZGŁASZAJCIE co pamięć przyniesie. > Pozdrawiam zainteresowanych -"prawić"- naprawiać coś -"hanawiczki" - spodnie -"fufajka"- kurtka -"gacie""galifońcy"- majtki Odpowiedz Link Zgłoś
metey Re: LUDZIE!! BRAK SŁOWNIKA GWARY BIAŁOSTOCKIEJ 27.06.05, 18:39 "bachury" - dzieciaki "dziażyć" - pić alkohol "klompy" - drewniane chodaki "szajbnięty, szajba" - stuknięty facet "jołop" - głupek "cug" - przeciąg "tamuj" - tam " -uki, Szymczuki, Pawłuki, etc" - dzieci Szymona, Pawła "prinuka" - namawianie "liszni" - zbędny "oładki" - placki drożdżowe smażone w głębokim tłuszczu "wredny, wredota" - zawistny, nieużyty, złośliwy "winkiel" - róg, kąt "wieczorową porą" - wieczorem " fanaberie" - wymysły, zachcianki - i starczy Odpowiedz Link Zgłoś
metey Re: LUDZIE!! BRAK SŁOWNIKA GWARY BIAŁOSTOCKIEJ 07.08.05, 20:29 "batarejka" - latarka "środek do batarejki" - " tok " - bateria, ogniwo "szklanny" - "katulać" - toczyć "do otkazu" - do syta, do kresu możliwości "twardziejsze, miękciejsze" - twardsze, bardziej miękkie "pięć metry druta" - "wojłoki" - rodzaj obuwia z filcu "szleja" - fragment uprzęży "fifka, lufka" - cygarniczka "się wykopyrtnąć" - wywrócić się "krajzega" - piła tarczowa "hara" - samogon (negatywnie) "wypećkać się" - zabrudzić się, zabłocić i tyle na dzisiaj - pozdrawiam zainteresowanych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kobieta-filolog Re: LUDZIE!! BRAK SŁOWNIKA GWARY BIAŁOSTOCKIEJ IP: 57.66.193.* 15.08.05, 16:26 Czy ten watek jeszcze jest aktualny? Oto moja propozycja: "wyjść na dwór" Odpowiedz Link Zgłoś
kobieta-filolog Re: LUDZIE!! BRAK SŁOWNIKA GWARY BIAŁOSTOCKIEJ 16.08.05, 10:30 chyba "wyjsc na podworko" jest jeszcze bardziej zwiazane z bialostocka gwara niz "wyjsc na dwor" Odpowiedz Link Zgłoś
metey Re: LUDZIE!! BRAK SŁOWNIKA GWARY BIAŁOSTOCKIEJ 12.09.05, 09:38 kobieta-filolog napisała: > chyba "wyjsc na podworko" jest jeszcze bardziej zwiazane z bialostocka gwara > niz "wyjsc na dwor" "wyjść na podwórko" jest poprawne językowo, natomiast alternatywą "wyjścia na dwór" jest chyba powszechne w d. Galicji "wyjście na pole" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stanisław Re: LUDZIE!! BRAK SŁOWNIKA GWARY BIAŁOSTOCKIEJ IP: *.elpos.net / *.elpos.net 12.09.05, 09:48 "rozebrać się w jakimś temacie" - podobnie jak "dojść do ładu" - uporządkować pojęcia "do tej pory" - do tej chwili "nabrać w sobie","przybrać w sobie" - przytyć "kokosić się " - kręcić się, nie usiedzieć w miejscu n.p. krowa " opełgła", "polowała", "bydłowała" - stan rui u zwierząt Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a wiszczeć już był Re: LUDZIE!! BRAK SŁOWNIKA GWARY BIAŁOSTOCKIEJ IP: 212.160.236.* 27.09.05, 23:22 a wiszczeć juz było??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chinagirl Re: LUDZIE!! BRAK SŁOWNIKA GWARY BIAŁOSTOCKIEJ IP: *.poranny.pl 30.09.05, 22:25 Oj, było, było wiele razy. A dla mnie przypomniałosie, że moja babcia mówiła kiziak na młodego, rozbrykanego chłopaka (albo inne znaczenie: zierbak, czyli źrebak). Odpowiedz Link Zgłoś
metey Re: LUDZIE!! BRAK SŁOWNIKA GWARY BIAŁOSTOCKIEJ 01.10.05, 15:03 kiziak na młodego, rozbrykanego chłopaka (albo inne znaczenie: zierbak, czyli > źrebak). znam to jako określenie dla odchodów końskich a poza tym przy okazji ... - harkać - pluć - harknąć - splunąć - platforma (placforma) wóz konny o płaskiej przestrzeni ładunkowej położonej wysoko - nad kołami - służył do przewozu drobnicy - mebli, skrzyń, beczek ... Zazwyczaj na "balonach" - balony - pneumatyczne ogumienie wozów konnych - zwykle od samochodów - bort - wyjmowana deska (deski) boczne wozu konnego do przewozu materiałów masowych - piasku, żwiru, węgla... Ułatwiało to rozładunek. a jeśli o wozach konnych to - hołoble - podwójne dyszle do zaprzęgu konia połączone " dugą" - charakterystyczne dla Podlasia - duga - wygięta w łuk gałąż, zazwyczaj brzozowa, widoczna nad koniem, mocowana do dwóch dyszli i tyle pozdrawiam zainteresowanych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piaski Re: LUDZIE!! BRAK SŁOWNIKA GWARY BIAŁOSTOCKIEJ IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 01.10.05, 16:19 Nigdy "platforma" zawsze "placforma" (ja to słyszę sprzed lat), a odnośnie "dugi" słowo gałąż nie jest adekwatne , bo to nie było "coś" prosto z lasu ale "aligancko" (to tez białostockie) obrabiane ośnikiem i wyginane przez fachowca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: metey Re: LUDZIE!! BRAK SŁOWNIKA GWARY BIAŁOSTOCKIEJ IP: *.elpos.net / *.elpos.net 11.10.05, 18:45 z lasu ale "aligancko" (to tez białostockie) obrabiane ośnikiem i wyginane > przez fachowca. Dodajmy "aligancko" wyginane na gorąco w specjalnym przyrządzie Odpowiedz Link Zgłoś
monia70 Re: LUDZIE!! BRAK SŁOWNIKA GWARY BIAŁOSTOCKIEJ 11.10.05, 23:19 a gdzie cuś gdzie gawryc - mowic, rozmawiac, plotkowac wóz - samochod syry byry - bola nogi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piaski Re: LUDZIE!! BRAK SŁOWNIKA GWARY BIAŁOSTOCKIEJ IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 12.10.05, 19:20 Reminiscencja z niedawnej własnej wizyty u dentystki, która wyrwała mi "chitający" się ząb. W białostockiej gwarze oznaczało to ząb, który się chwieje. Zresztą uzywano tego czasem w określeniu - "chitać sie na huśdawce". To nie błąd - mówiło się przez "d". Odpowiedz Link Zgłoś
seekup Re: LUDZIE!! BRAK SŁOWNIKA GWARY BIAŁOSTOCKIEJ 12.10.05, 20:13 Cuś raczej białostockie nie jest, osobiście używam tego tylko dzięki inspiracji znajomej z Konina. monia70 napisała: > a gdzie cuś Odpowiedz Link Zgłoś
metey Re: LUDZIE!! BRAK SŁOWNIKA GWARY BIAŁOSTOCKIEJ 05.11.05, 22:44 "braha, brażka" = samogon, bimber "zaczyn, zacier" = prapoczątek bimbru "wodokaczka" = wieża ciśnień (przy drodze do Wasilkowa, także na kolei), także używane w stosunku do nazwy odpłatnego poidła dla koni - (stoi odtworzone na Siennym Rynku) Odpowiedz Link Zgłoś
metey Re: LUDZIE!! BRAK SŁOWNIKA GWARY BIAŁOSTOCKIEJ 05.11.05, 22:47 metey napisał: > "wodokaczka" = wieża ciśnień (przy drodze do Wasilkowa, także na kolei), także > > używane w stosunku do nazwy odpłatnego poidła dla koni - (stoi odtworzone na > Siennym Rynku) Boże broń - to nie jest odniesienie do bieżącej sytuacji politycznej! Odpowiedz Link Zgłoś
metey Re: LUDZIE!! BRAK SŁOWNIKA GWARY BIAŁOSTOCKIEJ 21.11.05, 20:32 "zagoń tych kurów nazad" - bez komentarza "pistonki" - kapiszony "barachło" - byle co, bezwartościowa rzecz "utytłać się" - zabrudzić się " a o co sie rozchodzi?" - o co chodzi? "rozebrać się", "dojść do ładu" - zrozumieć - tyle Odpowiedz Link Zgłoś