Dodaj do ulubionych

66. rocznica mordu tykocińskich Żydów

IP: 80.54.5.* 25.08.07, 09:25
potomkowie szmalcowników nie chcą pamietać o winach swych dziadków.
Obserwuj wątek
    • www.zieloni-bialystok.w.pl 66. rocznica mordu tykocińskich Żydów 25.08.07, 15:40
      mityczna wielokulturowosc byla pelna napiec, niecheci, konfliktow i
      ukrytej wrogosci
    • bogo2 Re: 66. rocznica mordu tykocińskich Żydów 25.08.07, 15:45
      spadaj ciulu...!!!

Gość portalu: pollock napisał(a):

> potomkowie szmalcowników nie chcą pamietać o winach swych
      dziadków.
      • Gość: Anka Re: A kto bedzie pamietac o moim dziadku IP: *.elpos.net 25.08.07, 16:50
        zamordowanym przez żydow z UB?
        • Gość: dd Re: A kto bedzie pamietac o moim dziadku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.07, 16:59
          a co, ty masz sklerozę?
        • bogo2 a musi , ktos pamietac , oprocz ciebie... ? 25.08.07, 17:09
          i czy to byli zydzi, czy sie ci tak wydaje..?

Gość portalu: Anka napisał(a):

> zamordowanym przez żydow z UB?
          • Gość: pamiętamy Re: a musi , ktos pamietac , oprocz ciebie... ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.08.07, 18:13
            bogo2 napisał:

> i czy to byli zydzi, czy sie ci tak wydaje..?

a co ciulu koszerny? pamietasz Anki dziadka? czy ci się tak wydaje?
            • Gość: dd Re: a musi , ktos pamietac , oprocz ciebie... ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.07, 18:42
              a ty pamiętasz jej dziadka z pierwszej ręki. jeszcze żyjesz, ubolu?
    • Gość: potomek 66. rocznica mordu tykocińskich Żydów IP: *.euro-net.pl 25.08.07, 17:02
      Tykocinowi przypominam o rocznicy zamordowania 2,5 tys polaków
      przez niemców. W 1944r zabity zostal komendant policji niemieckiej w
      Tykocinie. W odwecie niemcy zatrzymali 2,5 tys okolicznych
      mieszkańców.Zgromadzili ich w Tykocinie, następnie obozy
      koncentracyjne ( np. Obóz Gross-Rosen ). Do domu wrócili nieliczni.
      też pamiętajmy.
    • Gość: idzikczortu Re: 66. rocznica mordu tykocińskich Żydów IP: *.dyn.optonline.net 25.08.07, 17:16
      Mam pytanie do Towarzysza "pollocka" rozdajacego dzisiaj swiadectwa
      dobrego prowadzenia sie potomkom, vide: "potomkowie szmalcownikow
      nie chca pamietac o winach swoich dziadkow...".
      Czy Towarzysz ma gdzies jakies laurki dla potomkow tych dziadkow
      ktorzy z narazeniem zycia chronili przed Niemcami, Zydow?
      • Gość: dd Re: 66. rocznica mordu tykocińskich Żydów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.07, 17:26
        różnie bywa z tymi laurkami. w okolicach jedwabnego potomkowie tych,
        co ratowali w "nagrodę" zostali zmuszeni do wyjazdu przez potomków
        tych, którzy zamiast ratowaniem zajmowali się czymś zupełnie innym
        • Gość: tidi Re: 66. rocznica mordu tykocińskich Żydów IP: *.nyc.res.rr.com 25.08.07, 18:16
          Dokladnie zakodowales "dd" - trudno poniac co miales na mysli .

Prawda jest , ze Tykocin dwukrotnie przeszedl gehenne wojennego
          mordu . Pamietam opowiadania cioci i wujka , ktorzy uczestniczyli w
          tym drugim zdarzeniu . Otoz , po przewiezieniu mieszkancow Tykocina
          przed dworzec PKP kazano ustawic sie dwojkami . Dwojka w prawo ,
          dwojka w lewo ... Ci co skierowani zostali na prawo prawdopodobnie
          leza w Grabowce . Los byl "laskawy" i dla cioci i dla wujka choc
          obydwoje nie stali ze soba w parze . Wujek wyladowal w Oranienburg ,
          a ciocia w Ravensbruck . W momencie "wyjazdu" ciocia wazyla 70 kg ,
          po uwolnieniu - 36 kg .
          • Gość: dd Re: 66. rocznica mordu tykocińskich Żydów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.07, 18:40
            dwa razy, to prawda, i prawdą jest, że wielu mieszkańców tykocina
            leży w grabówce
      • Gość: pollock Re: 66. rocznica mordu tykocińskich Żydów IP: 80.54.5.* 25.08.07, 21:20
        trafiłeś w sedno: mój dziadek dostał "Sprawiedliwego Wsród Narodów
        Świata".
        I jego relacji wiem jak to było wtedy i w tamtych okolicach, wiem
        ilu "prawdziwych Polaków" sprzedawało Żydów Niemcom tylko po to aby
        przejąć ich majątki. Tak było np. w Jedwabnem i Wąsoszu.
        • Gość: alexy Re: 66. rocznica mordu tykocińskich Żydów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.07, 16:02
          też tak bywało, ale nie tylko w Jedwabnem. Tak bylo np.w Poświętnem
          i nie calkiem dotyczyło Żydów -dotyczyło polaków. Nie wszyscy byli
          LUDZMI w czasach próby charakterów. Sprowadzanie takich przypadków
          do antysemityzmu,jest zwykłym nadużyciem...
    • Gość: www Re: 66. rocznica mordu tykocińskich Żydów IP: *.osiedle.net.pl 25.08.07, 17:44
      Gó.. wiesz o Tykocinie, a wyzywasz Polaków od szmalcowników.W ogóle
      szmalcownicy to najczęściej lumpy społeczne które równie dobrze wydawały by
      blondynów gdyby ktos dał pieniądze , szczególnie w Tykocinie Polacy i Żydzi żyli
      w czasie wojny raczej zgodnie, nie było w każdym razie fizycznych napasci na tle
      np antysemityzmu, nie było tez masowego wydawania Polaków do NKWD.
    • Gość: dd Re: 66. rocznica mordu tykocińskich Żydów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.07, 17:51
      sugerujesz, że Niemcy konwojujący tykocińskich żydów to w
      reczywistości przebrani szmalcownicy? skąd wiesz? twój dziadek był
      wsród nich i ci opowiedział?
      • Gość: pollock Re: 66. rocznica mordu tykocińskich Żydów IP: 80.54.5.* 25.08.07, 21:22
        nie tylko w Tykocinie wymordowano Zydów.
        • azp11 Re: 66. rocznica mordu tykocińskich Żydów 25.08.07, 22:03
          Sugerujesz, że to Polacy są winni wymordowania Żydów? Czy źle cię
          zrozumiałem?
          • Gość: dd Re: 66. rocznica mordu tykocińskich Żydów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.07, 22:18
            w jedwabnem i okolicach znajdzie się cała gromada winnych. w
            hajnówce i wasilkowie zresztą też. takie są fakty azp i ich nie
            zmienisz
            • azp11 Re: 66. rocznica mordu tykocińskich Żydów 25.08.07, 22:26
              Mówmy o faktach istotnych a nie o incydentach. Czy możesz podać
              nazwisko tego Polaka, który w getcie warszawskim sporządzał listy
              Żydów do wywózki, nazwiska tych Polaków, którzy ładowali ich do
              wagonów, nazwiska tych Polaków, którzy ich zagazowywali, palili ...
              Mówmy o faktach istotnych.
              • Gość: dd Re: 66. rocznica mordu tykocińskich Żydów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.07, 22:46
                spoko. co tam te kilkadziesiąt pogromów i jedna akcja wagonowa. to
                nieistotne drobiazgi. gratuluję dobrego samopoczucia
                • azp11 Re: 66. rocznica mordu tykocińskich Żydów 25.08.07, 22:55
                  Wszystko to mały pikuś w porównaniu z zasługami samych mieszkańców
                  getta warszawskiego w unicestwianiu współbraci. Chyba przyznasz mi
                  rację?
                  • Gość: dd Re: 66. rocznica mordu tykocińskich Żydów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.07, 00:00
                    nie przyznam ci racji. abo inaczej: ciekaw jestem, co ty robiłbyś na
                    miejscu czerniakowa na przykład. a co do stosunku większości Polaków
                    do holocaustu to jest postać historyczna, która ten stosunek bardzo
                    adekwatnie przedstawia. poncjusz piłat. on też obojętnie potraktował
                    śmierć pewnego żyda. i oczywiście rękami rzymian sami żydzi go
                    zabili tak jak rękami niemców sami siebie zabili w czasie II wojny
                    światowej
                    ---------
                    wyglądasz mi na inteigentnego i uczciwego człowieka, ale kwestia
                    żydowska odbiera ci rozum. to się nazywa nienawiść i jest grzechem
                    ------
                    pozostaje mi tylko modlić się za twoją błądzącą duszę

• Gość: azp11 Re: 66. rocznica mordu tykocińskich Żydów IP: *.elpos.net 26.08.07, 12:18
                      Podoba mi się ten przykład z Piłatem. Dowodzi on, że w ogóle nie
                      wiesz co piszesz. Piłat był osobą skupiającą tam wszelką władzę, był
                      panem życia i śmierci, natomist ile Polacy mieli do powiedzenia za
                      okupacji, to powszechnie wiadomo. Nie opowiedaj więc takich rzeczy.
                      Przez długi czas II wojny św. wielu Żydów cieszyło się pełnią
                      wolności u jednego z sojuszników Hitlera. Może przypomnisz mi, co
                      uczynili, żeby bronić współbraci pozostających pod opieką
                      koalicjanta, bo ja mało wiem na ten temat.
                      • bromden1 Re: 66. rocznica mordu tykocińskich Żydów 26.08.07, 13:28
                        kolejny koleś od rozumienia cudzych słów z całym dobrodziejstwem
                        inwentarza. w ogóle nie rozumiem, dlaczego z nim dyskutujesz.
                        przecież dla ciebie wszystko jest jasne. żydzi chcieli sami siebie
                        uśmiercić, więc wykorzystali niemców, by użyli do tego swojej
                        technologii: to chcesz napisać, więc napisz otwartym tekstem
                        -------------------
                        polacy, którzy ratowali żydów rzeczywiście niewiele mogli: groziła
                        im śmierć ze strony żydów, denuncjacja ze strony sąsiadów
                        oraz "bohaterowie" z nsz, którzy bardzo starali się, by się nikt nie
                        ważył żydów chronić. tym większa chwała tym, co się odważyli
                        -----------
                        a umywanie rąk od sprawy to nie odpowiedzialność, choć zarazem można
                        to zakwalifikować do kategorii życzliwej obojętności
                        --------
                        a jeśli tak dociekliwy jesteś w kwestiach polsko- żydowskich to
                        radzę ci zapoznać się z pewnym pismem mieszkańców zarębów
                        kościelnych skierowanych do niemieckich władz. ciekawa lektura
                        • bromden1 Re: 66. rocznica mordu tykocińskich Żydów 26.08.07, 13:30
                          śmierć ze strony niemców oczywiście, ale może i dobrze, że się
                          pomyliłem. można sprawdzić, czy chociaż czytasz uważnie. no i te
                          parę sekund satysfakcji w sam raz dla osoby o twoim charakterze...
                        • Gość: azp11 Re: 66. rocznica mordu tykocińskich Żydów IP: *.elpos.net 26.08.07, 14:02
                          Masz brzydki zwyczaj przypisywania innym wymyślonych przez ciebie
                          opinii, potem jeszcze oskarżasz ich za te własne wydumki. Jeżeli
                          chcesz mnie krytykować, to krytykuj za moje słowa a nie za swoje.
                          Szczególnie dociekliwy w sprawach polsko - żydowskich to nie
                          jestem, bo jak sam widzisz nie wyciągam wielu powszechnie znanych
                          faktów, natomiast drażni mnie przypisywanie Polakom odpowiedzilności
                          za wymordowanie Żydów przez Niemców. Niczego tu zbytnio nie
                          zmieniają przypadki incydentalne w odniesieniu do skali problemu.
                          • bromden1 Re: 66. rocznica mordu tykocińskich Żydów 26.08.07, 14:12
                            takie incydenty, których zresztą było sporo w całej Europie, bez
                            wątpienia miały jednak swoje znaczenie w utwierdzaniu niemców w ich
                            zamiarach
                            ---------------
                            a co sądzisz o wypowiedziach "prawdziwego Polaka", który w
                            konspiracyjnej prasie wprost pisał kawałki w rodzaju "polska będzie
                            odżydzona.pozbędziemy sie elementu pod każdym względem szkodliwego"
                            albo "sprawa getta przybierała charakter sakralny, charakter krwawej
                            obrzędowej ofiary składanej bogom starogermańskim"; ileż tu
                            satysfakcji kogoś, kto czuje, że będzie jadł pieczone kartofle,
                            które ktoś inny za niego wyciągnął z żaru...
                            • Gość: azp11 Re: 66. rocznica mordu tykocińskich Żydów IP: *.elpos.net 26.08.07, 14:30
                              Z tym swoim wyciąganiem wniosków to się aż zapędziłeś w budowę
                              lotniska na Krywlanach i pewnie jesteś z siebie zadowolony.
                              A tego nie znam, więc się nie będę ustosunkowywać:
                              > a co sądzisz o wypowiedziach "prawdziwego Polaka", który w
                              > konspiracyjnej prasie wprost pisał kawałki w rodzaju "polska
                              będzie
                              > odżydzona.pozbędziemy sie elementu pod każdym względem
                              szkodliwego"
                              > albo "sprawa getta przybierała charakter sakralny, charakter
                              krwawej
                              > obrzędowej ofiary składanej bogom starogermańskim"; ileż tu
                              > satysfakcji kogoś, kto czuje, że będzie jadł pieczone kartofle,
                              > które ktoś inny za niego wyciągnął z żaru...
                              • bromden1 Re: 66. rocznica mordu tykocińskich Żydów 26.08.07, 14:37
                                no przecież już poznałeś, śmiało. czy może się rakiem wycofujesz?
                                nie myślisz chyba, że te cytaty sobie wymyśliłem? autor tego tekstu
                                jest ostatnio jednym z ważnych autorytetów dla wielu prawicowych
                                intelektualistów
                                • Gość: azp11 Re: 66. rocznica mordu tykocińskich Żydów IP: *.elpos.net 26.08.07, 14:41
                                  Z niczego się nie wycofuję. Nie widzę powodu do rozwodzenia się nad
                                  jakimś fragmentem nieznanego mi tekstu niewiadomego autora.
                                  • bromden1 Re: 66. rocznica mordu tykocińskich Żydów 26.08.07, 16:18
                                    Ale sam przyznasz, że tego rodzaju teksty były całkiem sporym
                                    wsparciem duchowym dla Niemców i serce im rosło, gdy natrafiali na
                                    nie w prasie konspiracyjnej
                                    • bromden1 Re: 66. rocznica mordu tykocińskich Żydów 26.08.07, 16:21
                                      A tekstu nie chcesz komentować po prostu dlatego, że nieco mąci
                                      twoją wizję niewiniątek w oku cyklonu. Czyżby mały niepokój i
                                      niepewność się zakradły?
                                      ----------
                                      pocieszę Cię.niemcy nie docenili przyjaznych gestów autora tego
                                      tekstu
                                      • Gość: azp11 Re: 66. rocznica mordu tykocińskich Żydów IP: *.elpos.net 26.08.07, 16:41
                                        >A tekstu nie chcesz komentować po prostu dlatego, że ...
                                        • bromden1 Re: 66. rocznica mordu tykocińskich Żydów 26.08.07, 16:48
                                          skoro nie masz odwagi...niepokój jednak trochę większy, jak widzę
                                          • bromden1 Re: 66. rocznica mordu tykocińskich Żydów 26.08.07, 16:49
                                            powinieneś zainteresować się tym autorem. prawicowy. narodowy. żydów
                                            nie lubi za bardzo. w sam raz dla ciebie
                                            • Gość: azp11 Re: 66. rocznica mordu tykocińskich Żydów IP: *.elpos.net 26.08.07, 17:06
                                              Znowu bzdury wypisujesz. Mój stosunek do Żydów jest zupełnie
                                              obojętny. Nie cierpię tylko żydowskich prowokatorów, którzy posunęli
                                              się nawet do informowania świata o polskich obozach zagłady i
                                              bynajmniej nie czynili tego zwykli obywatele, ale organizacje, które
                                              wypowiadają się w imieniu tego narodu. Ciekawe, dlaczego ciebie to
                                              nie razi? Bardzo ciekawe. Czy Polacy cię skrzywdzili?
                                              • bromden1 Re: 66. rocznica mordu tykocińskich Żydów 26.08.07, 18:08
                                                no wiesz, być może ktoś z tamtych organizacji dostał w ręce
                                                konspiracyjne pisemko z cytatami powyżej i je sobie zapamiętał. a z
                                                tymi "polskimi obozami" to jest to trochę podobne, jak z "żydowskim
                                                ub". ja po prostu widzę całość. drażni mnie i jedno, i drugie.
                                                pozdrawiam
                                                • Gość: azp11 Re: 66. rocznica mordu tykocińskich Żydów IP: *.elpos.net 26.08.07, 19:06
                                                  Dobrze też zastanowić się kto mógłby mieć w interes w tworzeniu
                                                  tej "nowej historii" i dlaczego tym potencjalnym ofiarom (lub ich
                                                  potomkom)zależy na wybielaniu Niemców?
                                                  • bromden1 Re: 66. rocznica mordu tykocińskich Żydów 26.08.07, 19:14
                                                    no na pewno nie tym, którzy po całym świecie szukali eichmanna i
                                                    paru innych jeszcze. o tym cię zapewniam
                                                  • bromden1 Re: 66. rocznica mordu tykocińskich Żydów 26.08.07, 19:15
                                                    poza tym obawiam się, że ulegasz propagandzie
                                                  • Gość: azp11 Re: 66. rocznica mordu tykocińskich Żydów IP: *.elpos.net 26.08.07, 19:17
                                                    ?
                                                  • bromden1 Ujmę to tak 26.08.07, 19:23
                                                    podobnie jak w Polsce jest wielu Polaków, którzy żyda utopiliby w
                                                    łyżce wody gdyby mogli nawet nie wiedząc dlaczego, tak sam jest vice
                                                    versa. Kretynizm jest uniwersalny. Nie widzę w tym nic dziwnego.
                                                    Nie myl wszak incydentów z zasadami, skoro sam prosiłeś o to, by
                                                    tego nie czynić
        • Gość: dd Re: 66. rocznica mordu tykocińskich Żydów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.07, 22:19
          owszem, lecz wątek jest o tykocinie, nieprawdaż?
    • klakier72 Re: 66. rocznica mordu tykocińskich Żydów 25.08.07, 21:57
      Pollok, widac, ze masz swietne rozeznanie, wiec pewnie wszystko i
      wszystkich pamietasz...to moze znasz rowniez potomkow dwoch
      tykocinskich zydow/ Buhowiecki i Rozanowicz/,jak z nimi usiadziesz
      przy szabasowych swiecach, to zapytaj czy wiedza co zrobili ich
      dziadkowie, ja wiem i pamietam . A jak pisal B. Prus "fala krzywdy
      powraca ..."
      • Gość: dd Re: 66. rocznica mordu tykocińskich Żydów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.07, 00:19
        to prawda. jeden z najbardziej zaangażowanych w zabijanie żydów w
        jedwabnem polaków na ożu śmierci widział wszystkich, których zabił i
        błagał, by odeszli. to relacja naocznych świadków
        --------------
        fala krzywdy powraca
    • skin.polskii białsostocczanie olali żydowskie uroczystości 26.08.07, 14:26
      i bardzo dobrze.. widać maja już dość tej namolnej żydowskiej
      martyrologii w mediach.. Ludzie! opamiętajcie się mamy XXI wiek i
      czas rozwiazywać problemy dzisiejszych pokoleń a nie w kółko macieju
      wracać do tego co było!
      • bromden1 Re: białsostocczanie olali żydowskie uroczystości 26.08.07, 14:29
        przemawiasz jak kwaśniewski. pamięć o powstaniu warszawskim też
        chcesz zatrzeć?
      • bogo2 Re: białsostocczanie olali żydowskie uroczystości 26.08.07, 14:36
        w tym rzecz, ze to co bedzie, to juz bylo...!!!
        ale zanim to zrozumiesz minie pokolenie, albo dwa... !

skin.(..)
        > czas rozwiazywać problemy dzisiejszych pokoleń a nie w kółko
        > macieju wracać do tego co było!
        • skin.polskii Re: białsostocczanie olali żydowskie uroczystości 29.08.07, 12:33
          a skąd wiesz że będzie? czyżby Żydzi szykowali rewanż za Auschwitz?
          • bogo2 Re: białsostocczanie olali żydowskie uroczystości 31.08.07, 16:42
            w tym rzecz, ze to co bedzie, to juz bylo...!!!
            skad wiem..?
            z ksiazek, z wykladow , z doswiadczenia, z zycia...
            kazdy historyk, ci to powie....
            kazdy 40-latek, ci to powie...

skin.polskii napisał:

> a skąd wiesz że będzie? (...)
    • Gość: idzikczortu Re: 66. rocznica mordu tykocińskich Żydów IP: *.dyn.optonline.net 27.08.07, 01:32
      W Irlandii, jak mnie pouczal Irlandczyk, gdy sie dwoch bije to
      grzecznie jest (i bezpieczniej, by nie oberwac od dwoch), zapytac:
      Czy moge sie wlaczyc do swady?
      Nie bedac sam atakowany, tez o to dla grzecznosci spytam.
      Tak jakos wyszlo na tym watku, iz (uzywajac terminologii
      bokserskiej), strasznie aktywnym jest dzis na tym watku "Bromden"
      atakujac "Azp".
      Nie, zeby "Azp" potrzebowal czyjejs pomocy, bo jak dotad swietnie
      trzyma garde, i za kazdym razem jak juz "Bromden" staje sie nad-
      aktywny to ze strony "Azp" - pada prawy sierpowy, taki ktory odrzuca
      atakujacegop az do naroznika. "Bromden" zas pasjami nie znosi bardzo
      celnych "Azp"-owych kontr, co wyraznie przyznaje nazywajac je (nieco
      swawolnie) - "przysrywkami".
      To sfera formalna. Sfera merytoryczna, o dziwo, wyglada bardzo
      podobnie. Z tego co widze (a jaki kon jest to kazdy widzi wystarczy
      tylko poczytac poszczegolne wypowiedzi), "Bromden" dwoi sie i troi
      by "Azp" przypiac latke antysemity. Nolens volens zatem sam sie
      ubiera w toge "jedynego sprawiedliwego" albo toge adwokata "sprawy
      zydowskiej". Pomine tu niegdysiejsza barwna dyskusje na tym watku, o
      sedziach o zasranych(sic!) togach. Jedno jest pewne; jak dotad, badz
      to z winy nie najwyzszej klasy argumentow ktorych "Bromden" uzywa,
      czy tez z wysokiej klasy odpowiedzi na nie - "Azp", ja na ten
      przyklad nie chcial bym miec takiego adwokata. Slowem, im mniej
      napastliwie broniacych "Bromdenow" tym lepiej dla "sprawy
      zydowskiej" w Polsce.
      • bromden1 Re: 66. rocznica mordu tykocińskich Żydów 27.08.07, 09:36
        a to może wiesz, kto był tym prawdziwym Polakiem, co postrzegał
        wielką akcję w 1942 jako wspaniałą krwawą ofiarę składaną germańskim
        bogom?
        • Gość: dd Też się dołączę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.07, 10:11
          zwłaszcza, że forumowi samozwańczy śledczy i tak utożsamiają mnie z
          bromdenem. nikt nie musi azp niczego udowadniać. koń jaki jest każdy
          widzi. czyżby na tym forum nie wolno było mieć odmiennych poglądów,
          niż guru idzikczortu oraz guru azp i nie wolno było ich wyrażać? nie
          wolno też napisać, że sugestię jakoby w 1968 roku żydzi sami siebie
          wyrzucili z polski uważa się za idiotyczną? czyżby pan idzikczortu w
          przeszłości pracował na mysiej? tego bym się po panu nie spodziewał
          • Gość: azp11 Re: Też się dołączę IP: *.elpos.net 27.08.07, 20:56
            "...nie wolno też napisać, że sugestię jakoby w 1968 roku żydzi
            sami siebie wyrzucili z polski uważa się za idiotyczną?..."
            ---------------
            Wolno, wolno. Tym bardziej, że tak to brzmi w twoim ujęciu.
            Wierzysz w to, że bzdura powtarzana wiele razy stanie się prawdą?
            Ja pisałem, że tę sprawę należałoby rozpatrywać w kontekście
            ówczesnej sytuacji na Bliskim Wschodzie. Nie ulega wątpliwości, że
            exodusem Żydów z Polski zainteresowane było wtedy państwo
            izraelskie. Takie informacje znajdziesz na witrynach żydowskich;
            wiele innych również. Jeżeli nie wierzysz Żydom, to twój problem.
            • Gość: dd Re: Też się dołączę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.07, 23:49
              co nie zmienia faktu, że z rokiem 1968 musimy się uporać jako z
              własną traumą zawinioną nie przez nas, ale przez komuchów od
              moczara, którzy wykorzystali aliję do swoich politycznych z czym się
              chyba zgodzisz. trzymaj się ciepło, azp. w gruncie wolę z Tobą się
              spierać niż z różnymi baranami bywającymi na tym forum, bo choć
              zwykle nie podzielam Twoich poglądów to jednak wiem, że obaj chcemy
              dotrzeć do prawdy w każdej sprawie, o ktorą się spieramy. w sumie to
              dobrze, że mamy prawo się spierać i korzystamy z niego. pozdrawiam
              jeszcze raz
              --------
              w gruncie rzeczy różnimy się od siebie mniej, niż sądzisz
              • Gość: dd Re: Też się dołączę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.07, 23:51
                moja głowa jest gorętsza od Twojej
                • Gość: dd Re: Też się dołączę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.07, 23:53
                  mm prośbę, byś przestał mylić mnie z bromdenem i przeczytaj mój
                  wątek o audycji geberta, który gdzieś tu jest
                  • Gość: tidi Re: Też się dołączę IP: *.nyc.res.rr.com 28.08.07, 08:46
                    Czy ty nazywasz sie "dd" , czy "bromden" to wsio ryba dla "azp" . Ma
                    facet intelektualna przewage nad wami ,czesze was rowno co bardzo
                    trafnie skomentowal p."idzikczortu" .
                    Ale ja w innej sprawie ... .
                    Nie powiedzial tego Rydzyk , Giertych , azp , czy tidi ... , a
                    powiedzial to rabin z Lubawwicza p. Schneerson czczony przez
                    chalaciarzy z ortodoksyjnych dzielnic Tel Avivu i nie tylko ...
                    Sprawa dotyczy holokaustu : " to dokladnie tak , jak postepujemy w
                    medycynie . Lekarze odcinaja chore organy , rece albo nogi , zeby
                    ocalic pozostale czlonki . Tak postapil Najwyzszy za co Mu w
                    modlitwie wyrazamy zrozumienie i wdziecznosc "
                    Doktryna rabina Schneersona usprawiedliwiaca decyzje Najwyzszego
                    ucieszyla swiatowych Zydow rozsianych tu i tam . Schneerson obiecal
                    takze nieudacznikom i niedowiarkom , ze ich klopoty zyciowe sa
                    przejsciowe , ze czeka ich swietlana przyszlosc i powodzenie w
                    interesach . Sa przeciez pepkiem swiata , jesli Big One zdecydowal
                    sie poswiecic dla ich pomyslnosci zycie szesciu milionow .
                    Jak to nazwiesz ?
                    • Gość: dd Re: Też się dołączę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.07, 12:05
                      tak samo jak cytaty przytoczone przez bromdena. nie ma co do tego
                      wątpliwości. ale ja wolę czuć się odpowiedzialny za to co robił i
                      czego nie robił MÓJ WŁASNY naród. być dumny z tego, co zrobił i czuć
                      skruchę z powodu tego, czego nie zrobił. zgodnie z biblijnym
                      nakazem (że górnolotnie napiszę) wolę oceniać siebie, niż
                      usprawiedliwiać wskazując na drzazgi w oczach innych). a co do
                      intelektualnych przewag, cóż, zapraszam do poszukiwań mojej
                      twórczości naukowej. mam ten komfort, że żadnych przewag nad nikim
                      tu wypracowywać sobie nie muszę. wsytarczająco dowartościowany
                      jestem w swojej pracy, by tu leczyć swoje frustracje

swoją drogą cóż to za przewaga intelektualna, jeśli mając na ustach
                      wielkie patriotyczne słowa nie ma się pojęcia o związku między
                      powstaniem warszawskim i etosem conrada, co jakiś czas temu azp sam
                      przyznał. a ty kojarzysz, o co chodzi?

od pytania bromdena (to nie ja) azp też się wymigał, choć pytanie
                      było bardzo łatwe

ale owszem azp w prawieniu złośliwości ma nade mną wielką przewagę.
                      wolałbym, by błysnął czymś bardziej merytorycznym, ale w gruncie
                      rzeczy nie przeszkadza mi to z nim rozmawiać

z tobą tidi też lubię dyskutować, choć czasem sobie wygrażamy, ale
                      tu nie ma nikogo, kto przynajmniej raz komuś by nie wygrażał.
                      pozdrawiam
                  • Gość: azp11 Re: Też się dołączę IP: *.elpos.net 28.08.07, 19:43
                    i przeczytaj mój
                    > wątek o audycji geberta, który gdzieś tu jest

Czy piszesz o audycji Bugaja?
                    • Gość: dd Re: Też się dołączę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.07, 19:50
                      tak. bugaja. użyłem skrótu myślowego, który zrozumiałeś jak widzę
                      • Gość: dd Tu jest link IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.07, 19:52
                        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=67966905
              • Gość: azp11 Re: Też się dołączę IP: *.elpos.net 28.08.07, 20:35
                Dziękuję za pozdrowienia.
      • bromden1 Dałem ci Idzikczortu sporo czasu 31.08.07, 14:30
        żebyś znalazł autora tego cytatu, ale widzę, że nie udało się.
        Wyjaśniam ci więc:
        - prosiłem azp tylko o to, żeby przyznał, że wymieniony przeze mnie
        cytat jest antysemicki. choć chce otwarcie dyskutować o pewnych
        sprawach, jak widać nie o wszystkic sprawach chce otwarcie
        dyskutować,
        - prosiłem azp tylko o to, żeby przyznał, że skoro jedwabne i
        kilkanaście innych spraw to tylko incydenty to tak samo należy
        traktować głupawy komiks i parę innych spraw tylko jako incydenty
        zresztą mniejszej rangi, niż zarąbanie siekierami kilkuset osób a
        potem spalenie tych, których siekierami nie udało się zarąbać;
        prosiłem więc o równe traktowanie incydentów, czego azp nie zrobił
        głosząc swoją teorię o "wybielaniu niemców"
        --------------------
        jeśli te prośby uważasz za przypisywanie komuś antysemityzmu to i
        wyjaśniam, że się mylisz
        -----------------
        liczę jednak na to,że może wam obu przyjść do głowy, że autor
        antypolskiego komiksu mógł być wnuczkiem cudem ocalonego od śmierci
        wskutek jednego z tych incydentów żyda, więc może jakimś cudem może
        on liczyć na waszą wyrozumialość. bowiem zrozumienie dla
        antysemickich postów wnuczka osoby zakatowej przez ubeka o żydowskim
        pochodzeniu przychodzi na niektórym forum nadzwyczaj łatwo
        -----------
        żeby była pełna jasność: żadnego z was nie uważałem i nie uważam za
        antysemitę. upraszam się jednak o obiektywizm w ocenie nikczemników--
        ---------
        "bóg ulepił człowieka
        pół z gliny
        pół z gówna
        gdy powyższej zabrakło
        pod ręką stwórcy

a gówna zawsze starczy" (M.Kornak)
        --------
        tym bardziej nie strzelajmy do siebie z gó..anych pocisków, bo to
        zbyt łatwe. pozdrawiam was obu. przemyślcie na spokojnie co napisałem

----------
        • Gość: idzikczortu Re: Dałem ci Idzikczortu sporo czasu IP: *.dyn.optonline.net 31.08.07, 17:20
          Bedac przychwycony za poly, musze odpowiedziec "Bromdenowi"
          aczkolwiek moja psychiczna pojemnosc na ten temat (Zydow, i historii
          ich rozmaitych exodusow), jakby narazie sie wyczerpala.
          Owo uczucie wyczerpania bierze sie z dwoch przyczyn: po pierwsze,
          powtarzania tego samego typu niesprawdzalnych dzis zarzutow
          imputujacych Polakom jakas wrodzona krwiozerczosc (vide,
          kolejne "...spalenie tych ktorych siekierami nie udalo sie
          zarabac..."), po drugie powracanie do tego tematu ab ovo (po polsku:
          w sposob upierdliwy).
          Aby nie wskrzeszac nie potrzebnych dyskusji, nigdy nie twierdzilem,
          ze Polacy to chodzace anioly. Tak, zgoda byli tez Polacy gnojkowi
          (czy tez squooorvysynscy), typu szmalcownikow. A i dzisiaj, chocby w
          Bialymstoku sa tacy, mam nadzieje, ze ulamek procenta mieszkancow,
          ktorzy (po raz setny?), zamalowuja macewy na kirkutach - swastyka!
          Squooorvysynstwo do kwadratu.
          I tak, jak pewnie wiekszosc mieszkancow miasta, zalamuje rece i
          krzycze: O Tempora! O Mores!
          Ale powtarzam po raz kolejny: Znaj proporcje Mocium Panie. Te
          historyczne, wyjatkowo ciemne akty mialy miejsce w kraju umierajacym
          pod butem zaborcy niemieckiego w czasie, gdy najbardziej wowczas
          nowoczesna armia na swiecie - Wehrmacht twardym butem wprowadzala
          wszedzie, nawet w Tykocinie, swoj "Ordnung".
          Dosc wybiorczosci!
          • bromden1 Re: Dałem ci Idzikczortu sporo czasu 31.08.07, 20:22
            Widzę więc, że doszliśmy do porozumienia w tej sprawie. Pozdrawiam
            • Gość: dd Dobrze zrobiłeś bromden, że dałeś sobie spokój IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.07, 21:35
              rozumiem ironię w twoim poście. on nie ma pojęcia kto napisał te
              podłe słowa tak samo jak nie ma pojęcia azp. konkretna wiedza nie
              jest ich mocną stroną. kiedyś na tym forum zglebiłem jakiegoś głupka
              sugerującego, że to Polacy zbudowali obozy itp. wtedy idzikczortu mi
              dziękował. "precz z wybiórczością" oznacza po prostu, że NIE WOLNO
              pisać za mało entuzjastycznie, a jeśli piszesz za mało
              entuzjastycznie to "wpisujesz się w tradycję opluwania naszego
              oszukanego udręczonego narodu prześladowanego spiskami
              wszechświatowego bolszewicko-niemiecko-masońsko-syjonistycznego
              żydostwa". Po co go upierdliwie zamęczasz i próbujesz mu robić zamęt
              w jego uporządkowanym świecie. bierz przykład z azp11. uwal się
              jakiegoś drobnego językowego błędu i wal dalej a zostaniesz herosem
              całej tej menażerii
              • Gość: azp11 Re: Dobrze zrobiłeś bromden, że dałeś sobie spokó IP: *.elpos.net 31.08.07, 23:07
                Nie sądzę, żeby w tym wątku chodziło komukolwiek o jakiś błąd
                językowy. Nie pierwszy raz uciekasz się do mącenia wody.
                • Gość: dd Re: Dobrze zrobiłeś bromden, że dałeś sobie spokó IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.07, 23:10
                  no widzisz, jak dobrze uczę się od ciebie
                  • bromden1 Wiecie co? 31.08.07, 23:15
                    to już dawno jest nudne
                    • Gość: azp11 Re: Wiecie co? IP: *.elpos.net 31.08.07, 23:46
                      I tu przyznaję ci rację.
    • bromden1 66. rocznica mordu tykocińskich Żydów 28.08.07, 12:50
      Słowa tego rabina są głupią reakcją na potworną taumę jego narodu,
      natomiast słowa cytowane przeze mnie są wyrażeniem podłej
      satysfakcji, że ktoś inny zabija kogoś, kogo się z całego serca
      nienawidzi.Więc kolego tidi zastanów się co odróżnia głupotę od
      podłości i nienawiści i będziesz miał odpowiedź, co różni obie
      wypowiedzi
      ---------------------
      a swoją drogą czy wiesz, jaki prawdziwy Polak plótł tamte dyrdymały
      czy podobnie jak azp masz ręce zajęte trzymaniem sztandaru i nie
      masz czasu na czytanie?
      • bromden1 Powyższy post był skierowany do tidi 28.08.07, 12:52
        wprawdzie bez specjalnej nadziei na merytoryczną odpowiedź, ale kto
        wie, kto wie
    • alex.4 66. rocznica mordu tykocińskich Żydów 01.09.07, 14:47
      Widzę, że każdy temat męzceństwa Żydów przyciąga od razu patologicznych
      antysemitów takich jak bromden. Wstyd panie
      • bogo2 Re: 66. rocznica mordu tykocińskich Żydów 01.09.07, 14:59
        pomiedzy mordem, a meczenstwiem nie ma znaku rownosci....
        latwo o tym zapomniec, ale warto o tym pamietac... !

alex.4 napisał:

> Widzę, że każdy temat męzceństwa Żydów (...)
      • bromden1 :) 01.09.07, 15:00
        Czyżby pan panie alex4 mimo deklarowanej wiedzy historycznej też nie
        miał pojęcia, jak się nazywa ten baran, którego tekst zacytowałem
        wyżej? Nie wierzę.
        --------------------
        Swoją drogą o ile syjonistą i obrońcą żydów zostałem tu już nazwany,
        to antysemitą jeszcze nie. Prócz tego byłem już ubeckim
        propagatorem, aktywistą partyjnym, dd (to akurat nie jest obelgą),
        paradysem, lacką świnią, białoruskim świńskim ryjem, pracownikiem
        urzędu na sienkiewicza, idiotą, komuchem o żółtych zębach,
        proponowano mi lanie moczu na moją osobę, nazwano mnie "bezrobotnym
        frustratem bromem", mającym podłe intencje czytelnikiem Orwella.
        Niech będzie. Mogę też być antysemitą. Nie mam zastrzeżeń.
        Sugnaturką skomentuję ten akurat na tym forum dość chwalebny tytuł
        -----------------------
        "Kapo do nowo przybyłych: Proszę zdejmować buty, idziemy do szewca"
        (Dariusz Brzóska-Brzóskiewicz)
        • Gość: tidi Re: :) IP: *.nyc.res.rr.com 01.09.07, 19:31
          "bromden" - dopisz sobie jeszcze jeden epitet :pustak .
          Histeryku od siedmiu bolesci , bohaterze Narodowej Korei..., tak sie
          sklada ze co tydzien spotykam sie z dwoma starszymi panami /obaj
          rocznik 1927/ , ktorzy byli swiadkami mordu Zydow tykocinskich . Tu
          nie dalo sie nic zrobic . Zgrana zgraja szwabow z Einsatzgruppen w
          jednym momencie sterroryzowala mieszkancow i taki bohater po
          niewczasie jak ty nie pisnal by ani slowka , zeby swojej kryjowki
          nie zdradzic .
          Uwazaj co piszesz antysemito - kazdy Zyd ma racje , czy to Gross ,
          czy rabin Schneerson . Nie dziel draniu , bo nie podzielisz .
          A jeszcze jeden Wielki Zyd - rabin Oswadia Josef takie to rewelacje
          na temat martyrologii zydowskich dzieci glosi :"Oni poszli z dymem ,
          bo grzeszyli w poprzednim wcieleniu "
          Zamknij dziubek i cichutko badz . Przekaz ta dobra moja rade p."dd" .
          • bromden1 Re: :) 01.09.07, 22:53
            tak, tak, a chłopi z całej okolicy przyjechali przypadkiem, bo
            akurat mieli taki kaprys, żeby w środku prac polowych poza dniem
            targowym przyjechać. jasne przecież. zajechać nie wolno? komórkami
            się zdzwoinili i przyjechali, bo akurat niemce mąkę do sklepu
            rzucili...
          • bromden1 A co do Tykocina 02.09.07, 09:23
            masz tidi całkowitą rację. Gdzie napisałem, że w Tykocinie
            ktokolwiek im pomagał? Cytat dotyczył innej sprawy. Te wioski, o
            których piszę leżą koło innej miejscowości, gdzie jednak sprawy
            potoczyły się trochę inaczej. Pozdrawiam i żegnam
        • Gość: azp11 Re: :) IP: *.elpos.net 01.09.07, 19:53
          Jeszcze trochę i zostaniesz budowniczym pasa startowego na
          Krywlanach.
          • bromden1 Re: :) 01.09.07, 22:49
            dołączę więc do ciebie. pozdrawiam
        • drzazgarz Re: :) 01.09.07, 21:53
          bromden1 napisał:

> Czyżby pan panie alex4 mimo deklarowanej wiedzy historycznej też nie
          > miał pojęcia, jak się nazywa ten baran, którego tekst zacytowałem
          > wyżej? Nie wierzę.
          > --------------------
          > Swoją drogą o ile syjonistą i obrońcą żydów zostałem tu już nazwany,
          > to antysemitą jeszcze nie. Prócz tego byłem już ubeckim
          > propagatorem, aktywistą partyjnym, dd (to akurat nie jest obelgą),
          > paradysem, lacką świnią, białoruskim świńskim ryjem, pracownikiem
          > urzędu na sienkiewicza, idiotą, komuchem o żółtych zębach,
          > proponowano mi lanie moczu na moją osobę, nazwano mnie "bezrobotnym
          > frustratem bromem", mającym podłe intencje czytelnikiem Orwella.
          > Niech będzie. Mogę też być antysemitą. Nie mam zastrzeżeń.
          > Sugnaturką skomentuję ten akurat na tym forum dość chwalebny tytuł
          > -----------------------
          > "Kapo do nowo przybyłych: Proszę zdejmować buty, idziemy do szewca"
          > (Dariusz Brzóska-Brzóskiewicz)

Jakiś pechowy jesteś bromden vel dd. To chyba dlatego że ciągle kłamiesz,
          zmieniasz temat na zasadzie a u was murzynów biją i atakujesz osobę z którą
          dyskutujesz.

Gratuluję Azp. Rzeczywiście pokazałeś klasę.
        • Gość: dd Re: :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.07, 23:48
          Mówiłem ci bromden, odpuść sobie. Po co wdajesz się w pyskówki?
          Zaraz ci tidi napisze, że kolejni naoczni świadkowie widzieli
          batalion czołgów i samego Adolfa w czarnym mercedesie, no i rabina
          obok niego krzyczącego "dobrze wam tak, świńskie mięso jedliście!"
          • Gość: azp11 Re: :) IP: *.elpos.net 01.09.07, 23:52
            Że też Bromdden cię nie posłuchał :}
            • bromden1 Re: :) 02.09.07, 00:11
              Naprawdę dałeś po raz kolejny klasę azp. Gratuluję. Taki przedni i
              świeży dowcip. Nic,`że powtórzony czterdziesty raz. Prawdziwa klasa
              jest ponadczasowa! Nic dziwnego, że (jak to podobno mam w zwyczaju
              zmienię wątek) szerszenie uciekły od ciebie gdzie pieprz rośnie pod
              byle pretekstem. Gdy się u mnie zalęgną napiszę maila z prośbą o
              pomoc. Uraczysz je jako ekolog dobrym słowem
              • Gość: azp11 Re: :) IP: *.elpos.net 02.09.07, 00:19
                Może w końcu zrozumiesz ilu was jest naprawdę?
                • bromden1 Re: :) 02.09.07, 09:26
                  powtarzam po raz ostatni i więcej nie będę: poznałeś się na
                  relacjach między mną i "dd" jaki pis na netzlu. ty się nudzisz?
                  • Gość: azp11 Re: :) IP: *.elpos.net 02.09.07, 12:03
                    To ty o tym napisałeś a teraz wycofujesz się tyłem. Tak czy inaczej
                    w którymś przypadku kłamiesz. Miej do siebie pretesje, że ci to
                    wypominają.
                    • bromden1 Re: :) 02.09.07, 13:37
                      1. nigdy nie napisałem, że jestem "dd"
                      2. zakpiłem sobie z ludzi, którzy bawią się w śledczych na tym forum
                      3. zajmuj się poważniejszymi sprawami. na przykład wesprzyj mnie w
                      wątku dotyczącym pytania w sprawie 1 września zamiast zajmować się
                      dziecinnymi pytaniami
                      4. azp, wiele razy się spieramy, przeważnie dokuczamy sobie, z
                      rzadka przyznajemy sobie rację (choć więcej nas w poglądach
                      łączy,niż sądzisz) ale gdybym był równocześnie "dd" i "bromdenem" po
                      prostu bym się wycofał i nie rozmawiał z tobą więcej. nie jestem
                      zwykłą pozbawioną honoru m..dą, co od dłuższego czasu usiłuję ci
                      wyjaśnić, a czego nie chcesz przyjąć do wiadomości
                      5. jestem poważnym człowiekiem i ty też jesteś poważnym człowiekiem,
                      więc skończ z tą dziecinadą
                      • Gość: azp11 Re: :) IP: *.elpos.net 02.09.07, 13:48
                        > 5. jestem poważnym człowiekiem i ty też jesteś poważnym człowiekiem

>1. nigdy nie napisałem, że jestem "dd"
                        • bromden1 Re: :) 02.09.07, 13:57
                          ja też lubię żartować, lecz różnica jest zasadnicza
                          • bromden1 Re: :) 02.09.07, 14:02
                            a co tożsamości to obaj z "dd" byliście nieostrożni i wiem, kim
                            jesteście obaj. czapki z głów chciałoby się powiedzieć, ja mogę wam
                            obu tylko powiedzieć "dziękuję"
                            • Gość: azp11 Re: :) IP: *.elpos.net 02.09.07, 14:12
                              Rzeczywiście lubisz żartować.
                              • bromden1 Re: :) 02.09.07, 14:14
                                doskonale pan wiesz, że nie żartuję panie zp
                                • bromden1 Re: :) 02.09.07, 14:16
                                  ale wykręcaj się pan dalej, nic więcej panu nie zostało. trochę mi
                                  przykro, że z człowieka, którego swego czasu podziwiałem zrobił się
                                  taki upierdliwiec, ale co mnie to obchodzi
                                  • Gość: azp11 Re: :) IP: *.elpos.net 02.09.07, 14:21
                                    To i kiedyś mnie załeś?
                                    • Gość: azp11 Re: :) IP: *.elpos.net 02.09.07, 14:25
                                      ...znałeś?
                                      • bromden1 Re: :) 02.09.07, 14:42
                                        Azp, po prostu wiem, kim jesteś tak samo, jak wiem kim jest "dd".
                                        Obu was podziwiałem i obu was podziwiam. Nie myślisz chyba, że z
                                        kimkolwiek podzielę się tą wiedzą. A te twoje dwa ostatnie posty są
                                        mówiąc delikatnie poniżej pasa. Nie dziwię się. Mam uraz na tym
                                        samym punkcie
                                        • Gość: azp11 Re: :) IP: *.elpos.net 02.09.07, 14:58
                                          Rozczaruję cię Bromden1. Jestem zwykłym szarym człowiekiem.
                                          • bromden1 Re: :) 02.09.07, 17:41
                                            "taki mały taki szary od poniedziałku do soboty". wtedy lubiłeś
                                            lombard? bo ja nie. mieli układy niezbyt czyste. choć ten tekst
                                            mieli niezły (ach, prawda, ty trochę wcześniej)
                                            "w domach jak klocki olbrzyma
                                            rury zawyły ze strachu przed dniem
                                            znów się zaczyna
                                            taniec pingwina na szkle"
                                            -----------
                                            to ty zacząłeś zgadywanki, więc miej pretensje do siebie. ja
                                            chciałem zgodnie z podobno twoją zasadą rozmawiać otwarcie na różne
                                            tematy zamiast "drzazgazić"

• kotwicz69 Re: :) 02.09.07, 03:15
                kolego bromden....
                mozesz rozwinac wlasne slowa:
                "...oraz "bohaterowie" z nsz, którzy bardzo starali się, by się nikt
                nie ważył żydów chronić...";)?
                • bromden1 Re: :) 02.09.07, 09:19
                  to rozwiń. podobno interesujesz się historią? "uderz w stół a nożyce
                  się odezwą"?
                  • kotwicz69 Re: :) 04.09.07, 00:04
                    tak tez wlasnie myslalem bromdenie....
                    • kotwicz69 Re: :) 04.09.07, 00:11
                      "„Jak zatem NSZ naprawdę odnosił się do Żydów?
                      Wiadomo, że Żydzi ginęli od kul partyzantów z oddziałów
                      niepodległościowych, nie tylko NSZ. Historycy zachodni, jak Reuben
                      Ainsztein czy Joseph Kermish, obarczają winę za te wypadki przede
                      wszystkim AK. Z kolei w pracy "Unequal victims: Poles and Jews
                      During World War Two" (Nierówna ofiara: Polacy i Żydzi w czasie II
                      wojny światowej) naukowcy izraelscy Shmuel Krakowski i Israel Gutman
                      podają, że doszukali się 120 przypadków, w których Żydzi polegli z
                      rąk żołnierzy polskiego podziemia. Na 26 wymienionych przez tych
                      uczonych konkretnych przypadków, tylko jeden przypisano
                      (niesłusznie) NSZ, a resztę AK.
                      Konkluzja, że Żydzi byli głównym przeciwnikiem polskich partyzantów,
                      jest jednak fałszywa. Podziemie niepodległościowe likwidowało bowiem
                      ludzi uznanych za bandytów, szpiegów, czy "rewolucjonistów" nie
                      oglądając się na pochodzenie etniczne skazanych. Na przykład,
                      komendant Okręgu Białostockiego AK, płk Władysław Liniarski
                      ("Mścisław") meldował w raporcie do KG AK: "W ramach obrony
                      koniecznej zlikwidowano 47 Polaków; 4 Żydów, 3 Białorusinów; 1
                      volksd.(eutscha); 18 ´turystów´ sowieckich - razem 73 osoby". Co
                      więcej, dane z zachodniej Lubelszczyzny wskazują, że organizacją
                      odpowiedzialną za śmierć dużej liczby Żydów jest PPR.
                      Świadectwo Juliana Tuwima
                      Załóżmy jednak przez chwilę, że tezy o powszechnym antysemityzmie
                      żołnierzy NSZ nie uda się obalić. Jak wówczas tłumaczyć udział Żydów
                      i osób pochodzenia żydowskiego w szeregach NSZ?
                      Jak wynika z pamiętników Feliksa Pisarewskiego-Parry, "Orły i
                      resztki", ten nieżyjący już autor żydowskiego pochodzenia został
                      odbity przez NSZ z transportu na Pawiak. Później służył jako oficer
                      w jednej z komend NSZ. Mieszkał w Australii i był kawalerem Krzyża
                      Narodowego Czynu Zbrojnego. Z kolei w 1943 r. w oddziale "Stepa" na
                      Lubelszczyźnie walczył Eljahu (Aleksander) Szandcer ("Dzik") -
                      uciekinier z getta, którego przygarnęli partyzanci NSZ. Zginął w
                      walce z Niemcami i został pośmiertnie przedstawiony do Krzyża
                      Walecznych. W Powstaniu Warszawskim w oddziałach NSZ służyli Jerzy
                      Żmidygier-Konopka ("Poręba") i podchorąży Natanson, który został
                      ostatnio udekorowany Krzyżem Narodowego Czynu Zbrojnego przez
                      konsula RP w Kanadzie. Przykłady można mnożyć. Wyliczanie nazwisk
                      żołnierzy żydowskich w szeregach NSZ mija się jednak z celem, a
                      ponadto badania nad tym zagadnieniem utrudnia fakt, że organizacje
                      niepodległościowe nie prowadziły danych swych żołnierzy według ich
                      pochodzenia.
                      Nie sporządzono też ewidencji pomocy, udzielonej Żydom przez NSZ.
                      Ale takie wypadki zdarzały się i wcale nie były odosobnione. Prof.
                      Wiesław Chrzanowski wspomniał na przykład swego czasu w wywiadzie
                      dla "Gazety Wyborczej", że jego kolega, "członek sztabu NSZ,
                      przechował przez wojnę rodzinę żydowską". Z kolei w liście Juliana
                      Tuwima do szefa UB Jacka Różańskiego, opublikowanym w pracy Bohdana
                      Urbankowskiego "Czerwona msza albo uśmiech Stalina", poeta prosił o
                      darowanie życia jednemu z żołnierzy NSZ, który bezinteresownie
                      pomagał w czasie wojny jego matce.
                      Tych, którzy znają prawdę, przekonywać nie trzeba. Tym, którzy
                      wierzą, że źródłem chwały NSZ było "dobijanie ocalałych Żydów", oczu
                      nie uda się już zapewne otworzyć. Nie można jednak nie przypomnieć,
                      że według wydanej w 1969 r. w Czechosłowacji pracy "Tabory utrpenia
                      a smrti" (Obozy cierpienia i śmierci), ostatnią akcją zbrojną
                      Brygady Świętokrzyskiej NSZ było zdobycie 5 maja 1945 r. obozu
                      koncentracyjnego Holyszew (filia KL Flossenburg) w Czechach.
                      Wyzwolono 2000 kobiet, w tym około 300 Żydówek, które SS-mani mieli
                      zamiar spalić żywcem. Jak wspominała więźniarka nr 50 579 Eugenia
                      Dziarnowska z Warszawy: "Nawet w najgłębszych snach nie marzyłyśmy o
                      wyzwoleniu obozu przez polskich żołnierzy. 5 maja - radość,
                      niespodzianka, duma". Gdy w 1950 r. komuniści starali się
                      doprowadzić do ekstradycji do PRL dowódcy Brygady płk. "Bohuna",
                      więźniarki oswobodzone z obozu w Holyszewie zeznawały na jego
                      korzyść we francuskim sądzie.”
                      Marek Jan Chodakiewicz, Hitler nie pobłogosławił (Przedruk
                      z "Rzeczpospolitej", nr 220, 20 IX 1997.)"

poczekam wiec teraz na twoje "rozwiniecie".....:)
                      • bromden1 Re: :) 04.09.07, 18:49
                        sam napisałeś, że tych, którzy znaja prawdę przekonywać nie trzeba.
                        informuję cię, że ja akurat wiem kto i za co pobił mojego dziadka
                        oraz przez kogo i pod jakim pretekstem doszło do jeszcze paru
                        nieszczęść w mojej rodzinie i nie tylko w mojej, a także wiem
                        dobrze, kto za tym stoi
                        • bromden1 Re: :) 04.09.07, 19:13
                          mogę zrozumieć motywację zniechęcania do ukrywania żydów, ale
                          denuncjacji to akurat usprawiedliwić się nie da
                          • kotwicz69 Re: :) 04.09.07, 22:29
                            "...Wiadomo, że Żydzi ginęli od kul partyzantów z oddziałów
                            niepodległościowych, nie tylko NSZ. Historycy zachodni, jak Reuben
                            Ainsztein czy Joseph Kermish, obarczają winę za te wypadki przede
                            wszystkim AK. Z kolei w pracy "Unequal victims: Poles and Jews
                            During World War Two" (Nierówna ofiara: Polacy i Żydzi w czasie II
                            wojny światowej) naukowcy izraelscy Shmuel Krakowski i Israel Gutman
                            podają, że doszukali się 120 przypadków, w których Żydzi polegli z
                            rąk żołnierzy polskiego podziemia. Na 26 wymienionych przez tych
                            uczonych konkretnych przypadków, tylko jeden przypisano
                            (niesłusznie) NSZ, a resztę AK."

przedstawilem konkrety, a ty jak zwykle wyjezdzasz z rodzina.....
                            nie potrzebnie uogolniasz, bo tak samo mozna powiedziec o AK czy tez
                            AL......
                            • Gość: dd Re: :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.07, 22:42
                              ależ bromden sugerował, że wcale nie trzeba było zabijać. jeśii
                              zabraniali chronić to wychodzi na to samo. historia własnej rodziny
                              to nie jest konkret? od kiedy? twoja rodzina istnieje wirtualnie?
                              • kotwicz69 Re: :) 05.09.07, 03:34
                                no jesli to jest konkret to chyba mamy calkowite wyobrazenie co go
                                stanowi......
                            • bromden1 Re: :) 04.09.07, 22:53
                              kotwiczu, piszesz nie na temat. nie napisałem o zabijaniu.napisałem
                              o dbaniu o to, by nikt nie pomagał.
                              • kotwicz69 Re: :) 05.09.07, 03:33
                                ale jesli dobrze zrozumialem to za pojedynczy przyklad zachowania
                                obarczasz cala formacje....zapominajac o zolnierzach NSZ, ktorzy
                                byli zydami badz tez o przykladach ratowania zydow przez czlonkow
                                ZJ, NOW, NSZ,ONR, badz SN....przyklad W.Chrzanowskiego i jego
                                brata.....
      • Gość: dd Gratuluję alex4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.07, 18:58
        wystarczy niewinny żarcik i już twoi śmiertelni wrogowie zapominają
        kim jesteś. grunt że żarcik z bromdena (że przynajmniej tak sądzą)
        • Gość: azp11 Re: Gratuluję alex4 IP: *.elpos.net 03.09.07, 19:43
          Niewątpliwie Alex.4 (obok Fiata_luxa) jest największym forumowym
          ekspertem w odniesieniu do antysemityzmu, stąd jego opinii w tej
          kwestii lekceważyć nie należy, ani między żarty wkładać. Alex.4
          potrafi wykryć antysemityzm nawet u innych tropicieli tej
          rasistowskiej przypadłości, mimo że oni sami tego sobie nie
          uświadamiają. Posiada taki specyficzny dar wglądu we wnętrze
          bliźniego. Czuwaj Alex.4.
          • Gość: dd Re: Gratuluję alex4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.07, 19:49
            alex4 ma zresztą wiele innych talentów, ale jeśli z taką
            dociekliwością czyta swoje źródła historyczne to lepiej omijać jego
            książki, o ile jakieś napisał, ale chyba coś szykuje, bo dawno go tu
            nie było
            • Gość: dd Re: Gratuluję alex4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.07, 19:51
              niewątpliwie odnajdzie głębokie pokłady antysemityzmu w sobie. to
              będzie dopiero wyznanie
              • Gość: tidi Re: Gratuluję alex4 IP: *.nyc.res.rr.com 04.09.07, 02:56
                Pewnie bys przelknal bez bolu ta pigulke ... . Gorzej np.z takim
                Davidem Irvingiem . Wolnosc slowa nie dla niego .
                Rabin Schneerson lub Owadia Josef to dopiero antysemici , o.Rydzyk
                to pesteczka przy nich . Zapewne inaczej to odczytujesz .
                Wypoc sie , prosze .
                • Gość: dd Re: Gratuluję alex4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.07, 18:38
                  David Irving. Czytałem. Nie ze wszystkim się zgadzam, ale z
                  niektórymi tezami owszem
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka