mocniak 09.10.08, 23:52 Super. Czyli znowu czeka nas droga dla rowerów z tzw. falami dunaju i pierwszeństwem wyjazdu dla samochodów z posesji. Gratulacje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iwonka50 Re: Zadyma rowerowa 10.10.08, 12:49 Jechałam kiedyś tamtędy. Mocne wrażenia, oj mocne. Ścieżka sie wije ale to jeszcze nic. Po drodze pełno kamieni i pochyłości. Jazda ekstemalna. Odpowiedz Link Zgłoś
w.koronkiewicz Re: Zadyma rowerowa 11.10.08, 09:31 nie bardzo rozumiem istoty sporu. mieszkańcy chcą wjazdów. ale nie można ich zrobić, bo to droga wojewódzka. jednak w innych miejscach wjazdy zrobiono. ustalmy zatem, czy jakie przepisy obowiązują w Polsce i zakończmy te niepotrzebne spory. bo z tego powodu od wielu lat narażane jest zdrowie i życie rowerzystów. pokażcie podobna drogę dla samochodów. która ni z tego ni z owego nagle znika na kilkadziesiąt metrów, by potem ponownie się pojawić. znacie taki przypadek? dlaczego zatem pozwalamy, by tak wyglądały ścieżki rowerowe? czy my nie mamy prawa do bezpieczeństwa? czy my nie jesteśmy mieszkańcami tego miasta? czy nie jesteśmy ludźmi? Odpowiedz Link Zgłoś
141288bs Re: Zadyma rowerowa 16.11.08, 21:42 W/g.P.w.koronkiewicza,wepchnac wszystkich do blokowisk,i problem rowerzystow rozwiazemy. Odpowiedz Link Zgłoś
stachkonwa Re: Zadyma rowerowa 17.11.08, 11:57 Istota sporu była taka: miasto nie chciało się zgodzić na zrobienie wjazdów, ponieważ dojazd do tych posesji był od strony ulicy Boruty, natomiast właściciele uważali, że to jest dla nich uciążliwe. Osobiście uważam, że miasto powinno było konsekwentnie stać przy swoim, ale byc może rzeczywiście lepsza taka ścieżka niż te wertepy. Jak to pisze pan Medek od jakiegoś czasu: w krajach trzeciego świata kultura i przyroda nie mają znaczenia, więc rowerzyści też. W krajach trzeciego świata szpanuje się sprowadzonym z zachodu podtopionym lub porządnie skasowanym mercem albo bmw. A jak tu szpanować nie mając wjazdu od głównej ulicy? Przecież cała wieś nie będzie widzieć jaki to bogaty pan jedzie! Odpowiedz Link Zgłoś
141288bs Re: Zadyma rowerowa 17.11.08, 14:54 Zazdrosnik,oj zazdrosnik ty.Kto ci broni byc bogatym?Kazdy ma predyspozycje,by byc bogatym,tylko trzeba chciec je rozwijac. stachkonwa napisal: >...Przeciez cala wies nie >bedzie widziec jaki to bogaty pan jedzie! Odpowiedz Link Zgłoś
stachkonwa Re: Zadyma rowerowa 17.11.08, 18:16 Jeśli uważasz za bogactwo posiadanie starego auta, którym kiedyś rozbił się jakiś Belg albo Niemiec, a potem ktoś go wyklepał i teraz nim szpanuje (codziennie szpachlując miejsca przeżarte rdzą), to składam ci wyrazy współczucia. Odpowiedz Link Zgłoś
141288bs [...] 18.11.08, 03:50 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
dtr Zadyma rowerowa 15.11.08, 13:26 Z tego co wiem to wszystkie budynki na tym odcinku mają wjazdy od strony ulicy Boruty. Wszystkie te działki należą do ulicy Boruty. Wjazdy od ul Raginisa są niezgodne z prawem! Odpowiedz Link Zgłoś
stachkonwa Re: Zadyma rowerowa 19.11.08, 08:51 Nie, po prostu magistrat wykazał się dobrą wolą i uznał, że lepsza taka ścieżka rowerowa niż żadna. Chyba jednak niesłusznie sądząc po reakcjach właścicieli tych posesji przy ulicy Boruty. Odpowiedz Link Zgłoś
iwonka50 Re: Zadyma rowerowa 19.11.08, 15:47 A co by się stało jakby te ścieżki zostały wybudowane bez pierwszeństwa dojazdu do posesji od strony Raginisa? Czy magistrat złamałby w ten sposób prawo? Czy chodzi tylko o pójście na rękę tym mieszkańcom, czy po prostu bez porozumienia z mieszkańcami nie mogą zbudować? Odpowiedz Link Zgłoś
stachkonwa Re: Zadyma rowerowa 19.11.08, 18:23 Odpowiedź na to pytanie znajduje się w artykule: miasto zdecydowało się na takie rozwiązanie, ale właściciele posesji sie odwołali, a wojewoda uchylił ich decyzję. Odpowiedz Link Zgłoś
stachkonwa Re: Zadyma rowerowa 19.11.08, 18:28 * Oto stosowny fragment: "W czerwcu urząd miejski miał już nawet pozwolenie na budowę. Ale ludzie w porę ścieżką zainteresowali wojewodę. Ten nakazał ponownie rozpatrzyć sprawę. Jednocześnie patrząc na potrzeby mieszkańców. - Nowy projekt zakłada, że brakujący fragment ścieżki na szerokości wjazdów będzie miał obniżone krawężniki - poinformował nas Karol Świetlicki. - Wjazdów jednak nie zbudujemy. To już zadanie dla mieszkańców." 1. być może wojewoda uznał, że potrzeby mieszkańców są ważniejsze niż potrzeby rowerzystów, ale mógł też wziąć pod uwagę, że w tym miejscu są dwa (chyba) zakłady usługowe 2. miasto uznało, że posesje są przy innej ulicy, więc nie ma obowiązku fundować im wjazdu od strony Raginisa, co jest zgodne z prawem 3. trochę wątpliwe w tej sytuacji jest zachowanie wojewody, ponieważ droga o statusie drogi wojewódzkiej powinna mieć możliwie najmniej skrzyżowań, wjazdów itp., a w tym przypadku było to możliwe, ale miasto nie zaskarżyło decyzji wojewody, więc zapewne ta decyzja jednak też jest zgodna z prawem, choć rowerzystom to życia nie ułatwi 4. moim zdaniem właściciele tych posesji wykazują cokolwiek niedobrą wolę w tej sytuacji Odpowiedz Link Zgłoś
iwonka50 Re: Zadyma rowerowa 19.11.08, 21:22 W ogóle nie rozumiem czegoś takiego. Interes publiczny powinien przeważać jednak trochę nad interesem jednostki. Skądś pamiętam taką metaforę Polski jako kawałka sukna, którego brzegi są ciągnięte przez ludzi, każdy w swoją stronę. Materiał trzeszczy w szwach i rozrywa się. Każdy chce wyszarpać coś dla siebie. Nie ma żadnego dobra wspólnego. Tutaj też. Jakby mogli, toby nawet zagrodzili se ten kawałek ścieżki. A co będzie ktoś korzystał? Mogę zagrodzić to grodzę, zgodnie zresztą z dzisiejszymi trendami. Czy to jest ich kawałek posesji te pobocze? Bo jak nie, to o co chodzi? Mają dojazd od Boruty i wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
stachkonwa Re: Zadyma rowerowa 20.11.08, 15:45 Dziś sprawdziłem. cała ulica Boruty ma wjazdy od ulicy Boruty łącznie w tymi właścicielami posesji. Niech się cieszą, że ktoś im pozwolił wjazd od Raginisa zbudować. To swoją drogą dobry temat dla lokalnej prasy. Gdy miasto zrobi im dojazdy za swoje pieniądze, zażądam, żeby mi miasto sfinansowało wjazd do mojej posesji z czterech stron świata. Nie jestem przecie gorszym obywatelem, a mogę mieć kaprys codziennie wjeżdżać z innej strony Odpowiedz Link Zgłoś