Dodaj do ulubionych

Szczyrk chce wydzierżawić wyciągi, żeby mogły r...

IP: *.domain / 80.51.236.* 03.12.03, 11:42
Prawda jest taka: Gliwicka Agencja weszła w posiadanie majątku, który powstał
za sprawą wspaniałej dla narciarzy i mieszkańców Szczyrku działalności
ówczesnego W-ce Ministra Górnictwa Eryka Porąbki. Pieniądze wydatkowane z
Górnictwa na ten cel naprawdę płacił podatnik. Teraz interes na tym majątku
Obserwuj wątek
    • Gość: zygmunt Szczyrk chce wydzierżawić wyciągi, żeby mogły r... IP: *.domain / 80.51.236.* 03.12.03, 12:04
      Prawda jest taka: Gliwicka Agencja weszła w posiadanie majątku, który powstał
      za sprawą wspaniałej dla narciarzy i mieszkańców Szczyrku działalności
      ówczesnego W-ce Ministra Górnictwa Eryka Porąbki. Pieniądze wydatkowane z
      Górnictwa na ten cel naprawdę płacił podatnik. Teraz interes na tym majątku
      chcieliby robić wszyscy - najlepiej nic nie dając z siebie. To delikatnie
      mówiac jest nie etyczne. Czas na radykalne roztrzygnięcia Parlamentu, takie,
      które umożliwia utrzymanie Osrodka i sensowne gratyfikacje dla właścicieli
      gruntów. To co dzieje sie dotąd to anarchia, która nie powinna być tolerowana
      w kraju, który chce byc w cywilizowanej Europie.
      • albrecht1 Re: Szczyrk chce wydzierżawić wyciągi, żeby mogły 03.12.03, 20:24
        Obecny sezon, to byc albo nie byc dla narciarstwa w Szczyrku. Władzom miasta
        życze powodzenia w przezwyciężaniu tego niebezpiecznego impasu.
    • Gość: zbigniew Re: Szczyrk chce wydzierżawić wyciągi, żeby mogły IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.03, 09:31
      A tak naprawde to jest tak: Pan Stanislaw Richter, wieloletni
      kierownik "górniczych" wyciągów, po zwolnieniu go z tej funkcji kupił od
      dotychczasowych prywatnych właścicieli jakąś działeczkę pod wyciągami
      (wcześniej jako kierownik prawdopodobnie zadbał o to , żeby działek ne wykupił
      GON) i postanowił się uwłaszczyć na majątku, którym kiedyś zarządzał - tj. za
      psi pieniądz zostać właścicielem wyciągów które są w dobrym sezonie "złotą
      żyłą". W tym celu zorganizował grupę z kilkoma innymi właścicielami działek i
      aby zmusić GAT do oddania im wyciągów, odmówił zgody na podpisanie podobnej jak
      w poprzednich latach umowy, w ramach której właściciele gruntów otrzymywali
      wynagrodzenie za to że narciarze przejeżdżali przez ich teren i nie dopuścił do
      uruchomienia wyciągów. W ten sposób pozbawił tysiące narciarzy możliwości
      korzystania z najlepszych tras w Szczyrku, setki mieszkańców Szczyrku pracy i
      zarobku a Górniczą Agencję Turystyczną możliwości korzystania ze swojego
      majątku. Jak znam zycie i Polskę to w koncu osiągnie swój cel a wówczas zgłoszę
      jego kandydaturę jako autora "przekrętu dziesięciolecia"
      • Gość: g@mdan Re: Szczyrk chce wydzierżawić wyciągi, żeby mogły IP: *.tvsat364.lodz.pl 06.12.03, 23:06
        Smutne to co czytam. Zawsze lubiłem Szczyrk. Tutaj nauczyłem się szusować. Tu
        spędzałem co roku kilka dni. Minionej zimy też odwiedziłem Szczyrk. Nie
        chciało mi się wierzyć, że te nieczynne wyciągi na Solisku to prawda.
        Na Skrzycznem był straszliwy tłok. Inne stoki były po prostu nieprzygotowane.
        Jeździłem ze znajomym Włochem na "Beskidzie" i on powiedział, że my uprawiamy
        narciarstwo extremalne.
        Teraz myślałem, że konflikt minął. Naiwnie? Chyba nie przyjadę do Was tej zimy.
        Będę jednak czekał na dobre wieści ze Szczyrku.
        Pozdr.
        • albrecht1 Re: Szczyrk chce wydzierżawić wyciągi, żeby mogły 07.12.03, 07:48
          W pobliżu, paradoksalnie powstaje coś ciekawego. Możesz przyjechać spróbować w
          tym miejscu.
          www1.gazeta.pl/kraj/1,34309,1808757.html
          • Gość: g@mdan Re: Coś więcej o górze Żar. IP: *.tvsat364.lodz.pl 07.12.03, 14:59
            Brzmi to wszystko ciekawie. Gdzie jest to Międzybrodzie Żywieckie? Napisz cos
            wiecej o samym stoku: wysokość, długość, trudność itp.
            Jak z bazą noclegową? Jak tam dojechać?
            Pozdr.
            • albrecht1 Re: Coś więcej o górze Żar. 07.12.03, 17:16
              Po pierwsze jak dojechać:
              z Łodzi jedynką przez Częstochowę, w Siewierzu do wyboru przez Katowice lub
              obwodnicą przez Sosnowiec, Mysłowice, Tychy (tam trasy znowu się łączą) prosto
              do Bielska-Białej. Tuż przy wjeździe do Bielska będzie wiadukt i czytelnie
              oznakowany zjazd na Kraków. Trzymając się tej trasy wyjedziesz z Bielska w
              kierunku wschodnim przez Kozy, Bujaków do miejscowości Kobiernice k. Porąbki.
              Tam skręcasz w prawo na Żywiec i po kilku kilometrach (droga jest jedna, idąca
              doliną Soły pomiędzy górami, więc nie zabłądzisz) dojeżdżasz do Międzybrodzia.
              Górę Żar widać z daleka.
              Co do noclegów trzeba poszukać w sieci. Sam nie korzystałem, z uwagi iż z
              Bielska jest rzut kamieniem. Oferta jest dośc szeroka, na pewno coś znajdziesz.
              Jak pewnie czytałeś stok powstaje (wszystko ponoć ma ruszyć jeszcze w tym roku)
              więc trudno mi o nim pisać. Wiem, że ma być oświetlony, z armatkami. Słowem
              brzmi ciekawie.
              • Gość: g@mdan Re: Coś więcej o górze Żar. IP: *.tvsat364.lodz.pl 15.12.03, 19:09
                Dzięki za info. Jak będę miał bardziej sprecyzowane plany co do nart to spytam
                jeszcze na forum czy inwestycja jest ukończona. Pozdr.:-)
                • albrecht1 Re: Coś więcej o górze Żar. 15.12.03, 20:41
                  Tutaj mozesz trzymać reke na pulsie.
                  www.pkl.pl/
                  Dziś zaczeło sypać, a jak włączą armatki sezon będzie można zacząć :-)
                  Pzdr
                  • Gość: g@mdan Re: A co nowego w Szczyrku? IP: *.tvsat364.lodz.pl 16.12.03, 14:32
                    Pkl.pl dodałem do ulubionych. Dzięki.
                    Czy coś nowego słychać w sprawie Soliska? Czy śnieg znów pada na próżno?
                    • albrecht1 Re: A co nowego w Szczyrku? 16.12.03, 20:55
                      Jak na razie "na Zachodzie" bez zmian :-(.
          • Gość: miku Re: Szczyrk chce wydzierżawić wyciągi, żeby mogły IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.12.03, 21:39
            Panie to kicha jakaś, znam Żar :-), w okolicach BB to dużo takich górek...
      • Gość: HiPhoto Re: Szczyrk chce wydzierżawić wyciągi, żeby mogły IP: 217.8.161.* 17.12.03, 19:29
        Jako narciarz (też wyuczony na stokach Małego Skrzycznego), też chciałbym móc
        jeździć, ale pod jednym warunkiem - żeby pieniądze, niemałe, były reinwestowane
        w infrastrukturę, a nie słuzyły w głównej mierze finansowaniu pozostałej
        działalności Gliwickiej Agencji Turystycznej, jaką uprawia ona w ramach socjalu
        w pozostałych ośrodkach. Nie dziwota, że mając możliwość żerowania na
        narciarzach GAT stawia opór. NB sprawa, czy to rzeczywiście majątek GAT toczy
        się w sądzie.
        Na dłuższą metę P. Richter działa w interesie narciarzy i mieszkańców Szczyrku.
    • arkgo Re: Szczyrk chce wydzierżawić wyciągi, żeby mogły 09.12.03, 14:10
      ale o co chodzi? niech sobie barany pojadą do byle doliny narciarskiej w
      austri i zobaczą róznicę między polskim brakiem współdziałaniem a np
      austriacką współpracą - jest współraca będzie kasa
    • Gość: miku Szczyrk chce wydzierżawić wyciągi, żeby mogły IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.12.03, 21:12
      Ludzie jedzcie na Słowacje, tam zaraz za granicą jest kilka fajnych baz
      narciarkich. Jest taniej mniej ludzi. Sami sprawdzcie www.ski.sk. W Szzcyrku
      niech sie kłócą, a co na głupocie jeszcze nikt nie zarobił i nie zarobi. Żal mi
      tylko Bienkuli...
      Pozdro

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka