4v 20.08.09, 12:21 jest na takich sku...eli prosty sposób: sumować całe przeterminowanie towarów i na taki okres czasu zamykać dany przybytek. po paru kontrolach odechce się "byznesmenom" bogacenie się kosztem zdrowia klientów. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kim-lan-san Re: Mięso sprzed roku czyli strach jeść w Beskida 20.08.09, 12:25 Czemu w zamrażarce lody nie mogą być trzymane z Hamburgerami, a kurczak z rybą? Odpowiedz Link Zgłoś
brat_anzelm To ateiści! 20.08.09, 12:31 Tak tak owieczki moje i baranki. Do takich zbrodni zdolni są wyłącznie ludzie, którzy wyrzekli się Boga. My, Polacy-katolicy zawsze serwujemy zdrową, świeżą żywność! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: idź precz Re: To ateiści! IP: *.centertel.pl 20.08.09, 13:17 wy katolicy to w ogóle uważacie się za najlepszych, szkoda tylko, że większość przestępstw popełniana jest właśnie przez katolików!!! A poza tym nie wyrażaj się "Polacy-katolicy" bo to pod megalomanię podchodzi!!! Odpowiedz Link Zgłoś
and_nowak Nie rozumiesz, że to prowokacja? 20.08.09, 17:00 To naprawdę nie wymagało wielkiego wysiłku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jo Re: Nie rozumiesz, że to prowokacja? IP: *.tvk.torun.pl 20.08.09, 17:22 Jedno małe ale: na tych terenach jest też trochę ewangelików, więc prowokacja lekko przestrzelona Odpowiedz Link Zgłoś
business3 Proszę podać adresy trefnych lokali. Ominiemy! 20.08.09, 23:06 Proszę podać adresy trefnych lokali. Ominiemy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asd przydalby sie Ramsey... IP: 213.185.212.* 20.08.09, 18:05 takich tlukow tylko lac po tych glupich lbach... E.coli im sie zachcialo. Odpowiedz Link Zgłoś
a-siek Dlaczego nie można podać nazwy trefnych lokali? 20.08.09, 17:08 Przecież to absurd. W imię obrony interesów nieuczciwych restauratorów krzywdzi się tych uczciwych i klientów, którzy mają prawo być zdezorientowani. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Dlaczego nie można podać nazwy trefnych lokal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.09, 09:54 Byłam w Brennej,lokale dobre Jak kto wie to polecam obok rzeki Chołcyna nazwy nie wymieniam lokalu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TT Re: Mięso sprzed roku czyli strach jeść w Beskida IP: *.pools.arcor-ip.net 25.08.09, 11:39 Przeczytaj artykul. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Sprzedawanie przeterminowanej żywności powinno być IP: 89.25.234.* 20.08.09, 12:29 traktowane jako usiłowanie zabójstwa! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: czy taka żywność jest zawsze szkodliwa IP: *.cip.uni-bayreuth.de 20.08.09, 15:53 nie zawsze, ale zeby wiedziec, trzeba ja zbadac. kto by to robil? to kosztuje. po to jest termin przydatnosci albo najlepiej spozyc przed... Odpowiedz Link Zgłoś
imw jak długo przechowywane są zapasy wojskowe? 20.08.09, 17:10 bo pamiętam masełko z takich zapasów i z tego co wiem to ono leżakowało latami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: i Re: jak długo przechowywane są zapasy wojskowe? IP: *.cip.uni-bayreuth.de 21.08.09, 11:39 nie maselko z tego co wiem kupuja co dwa miesiace Odpowiedz Link Zgłoś
and_nowak Oczywiście że nie! 20.08.09, 17:05 Ja też trzymam lody razem z mięsem (spoko U SIEBIE W DOMU, dla siebie) i nie widzę w tym problemu. Żaden zapach mi nie przeszedł. ;-) Oczywiście lody są w plastikowych pudełkach, a mięcho też nie wala się luzem. Co do przeterminowania - jak zwykle łatwo było się uczepić BIUROKRACJI. Mięso ZAMROŻONE może leżeć długo i żaden termin ważności nie jest mu straszny. Podobnie suche przyprawy. (to nie oznacza, że coś usprawiedliwiam) Dużo gorsze jest natomiast mięso w ważnym terminem, ale kilkakrotnie rozmrożone i zamrożone. TO JEST NIEBEZPIECZNE, ale tego nikt nie sprawdza, bo tego NIE MA W DOKUMENTACH. Proszę państwa! Król jest nagi! Inspektorzy sprawdzają dokumenty, a nie jedzenie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greeeg Re: Sprzedawanie przeterminowanej żywności powinn IP: 80.54.104.* 20.08.09, 16:06 tak samo przejechanie przez czerwone światlo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiślok pier.ole, nie jem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.08.09, 00:14 do istebnej bede jeździł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ks ruch Re: Mięso sprzed roku czyli strach jeść w Beskida IP: 91.188.125.* 20.08.09, 12:32 podawac do wiadomosci nazwy tych kajp-słabe jedzenie jest -zajazd pod kepa Wisła pyszne jest KOCY ZAMEK TAKA CHATA WIEJSKA rejon Kamesznicy ps. patrzcie gdzie jest duzo aut tam jest dobre jedzenie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marysia GRAMÓW nie GRAM IP: *.acn.waw.pl 20.08.09, 12:33 czy to tak trudno zapamiętać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tutraperzwoli Re: Mięso sprzed roku czyli strach jeść w Beskida IP: 91.200.92.* 20.08.09, 12:38 A przede wszystkim dokładnie wymieniać nazwy i lokali tych "świątyń smaku". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowaca Re: Mięso sprzed roku czyli strach jeść w Beskida IP: *.aster.pl 20.08.09, 12:38 Pomysł zupełnie przyzwoity, chyba jednak trudny do zrealizowania ustawowo... Odpowiedz Link Zgłoś
jerjar Mięso sprzed roku czyli strach jeść w Beskidach 20.08.09, 12:38 Najlepiej zjeść przed samym wjazdem do Wisły. Restauracja "Carmen". Kiedyś polecili mi ją miejscowi. Jest naprawdę znakomita. Odpowiedz Link Zgłoś
ko_menta_tors Re: Mięso sprzed roku czyli strach jeść w Beskida 20.08.09, 12:59 jerjar napisał: > Najlepiej zjeść przed samym wjazdem do Wisły. Restauracja "Carmen". Kiedyś pole > cili mi ją miejscowi. Jest naprawdę znakomita. Czy długo ją prowadzisz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bu0 Co do Carmena to nie polecam IP: 78.8.105.* 20.08.09, 13:26 jestem z bielska i nikt z moich znajomych tam nie jada. a właściciel niech sobie nie robi darmowej reklamy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Mięso sprzed roku czyli strach jeść w Beskida IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.09, 12:39 rozumiem, ze w domu masz osobna lodowke na "rybe" na "kaszanke" a gdy do zamrazalnika wkladasz "mieso" to lody wyrzucasz ... albo zjadasz na sile ... inna sprawa z terminami - kary niech beda WIELKIE i skonczy sie "oszczedzanie" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolo321 Re: Mięso sprzed roku czyli strach jeść w Beskida IP: *.warszawa.dialog.net.pl 20.08.09, 12:43 Jezeli kupiles swoja lodowke w ciagu ostatnich 15 lat to najprawdopodobniej masz 2 lub 3 szuflady w zamrazalniku. Wlasnie po to zeby nie trzymac miecha z lodami obok siebie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ?! a jesli kupilem wczesniej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.09, 14:54 to co? umre? a moze juz umieram? ... olaboga ... Odpowiedz Link Zgłoś
qin Re: strach jeść mięso 20.08.09, 12:44 Jest nadprodukcja mięsa sklepy zamykają a ile jest jeszcze towaru nieszkodzi jutro się pomoczy umyje naświetli i jak nowe Widziałam jak pani ze sklepu D wzieła szary kawałek mięsa z daleka widać było że stary i zaniosła na zaplecze.Odnowione wróciło na ladę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dosia Re: strach jeść mięso IP: 195.33.121.* 20.08.09, 12:45 A Ty oczywiscie wiesz, ze to byl ten sam kawalek. A "odnawianie" trwalo pewnie trzy minuty. Odpowiedz Link Zgłoś
qin Re: strach jeść mięso 20.08.09, 12:56 Nie nie wiem czy to był ten kawałek mięsa ale pani dokładała "nowe" a stare szare zabierała tak że mięso wyglądały na ladzie jak nowe.Co jest na zapleczu to nie wiem.A szkoda każdy powinnien sobie zdawać sprawę że problem nie jest tylko w nadrodukcji a więc w nieświerzym mięsie ale w sposobie hodowli hormony ,antybiotyki W USA obowiązyje zakaz żywienia dzieci do lat 7 kurczakami ponieważ zauważona u dzieci zaburzenia hormonalne pojawienie się 3 rzędowych cech płuciowych i słaby wzrost. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: strach jeść mięso IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.09, 13:03 Za to po hamburgerach świetnie tam rosną... w szerz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krecik Re: strach jeść mięso IP: 64.80.3.* 20.08.09, 14:43 Taaa... W USA to, w USA tamto. Kto Ci takich glupot naopowiadal? Mieszkam w stanach i pierwsze slysze. Ale widocznie ty wiesz lepiej :) P.S. Mam corke rok i 8 miesiecy, je kurczaki regularnie. Ma wzrost dziecka 2,5 roku. Nikt nikomu tu niczego nie zabrania, ale producenci umieszczaja informacje na miesie kur, swin, wolowinie, mleku, ze zwierzeta nie byly szprycowane hormonami wzrostu, itd. Odpowiedz Link Zgłoś
qin Re: strach jeść mięso 20.08.09, 15:55 Co można powiedzieć teraz poczekaj 10 lat i pożałujesz a tak naprawdę to szkoda mi twojego dziecka !!!!!!. Amerykanie mają dość specyficzne podejście do jedzenia a jak wyglądają to widać.Skąd wiesz że nie mieszkałam w USA. Mleko jest z Bydlęcym Hormonem Wzrostu i jak wiem nie ma informacji o tym na etykiecie uważają to zresztą za nieszkodliwe co jest nieprawdą mówią że wysoka temeratura inaktywuje ten hormon ale pasterylizacja jest w tem za niskiej i aktywny hormon jest w mleku uważają ze żywność wyprodukowana z roślin transgenicznych jest OK bo to białka występujące w przyrodzie i nie znajdziesz informacji o zawartości GMO w produktach ale te nowe białka toksyny powodują wiele chorób układu pokarmowego i nie tylko,samice nie mogą donieść młodych a zresztą w USA jest najwięcej poronien nie mam dowodów ale widzę związek, Masz nie prawdziwe informacje o zdrowej amerykańskie żywności Odpowiedz Link Zgłoś
saules_meita Re: strach jeść mięso 20.08.09, 13:32 Sama miałam nieprzyjemność pracować na dziale mięsnym cały tydzień rok temu w opolskim markecie przy Niemodlińskiej. Wiesz, co nam kierowniczka powiedziała? "Dziewczyny, odzyskujemy straty!" pchając ku nam wózek starych, popleśniałych serów. Miałyśmy je okrawać albo zetrzeć i heja znowu na ladę. A podstarzałe wędliny - odkrajało się przed otwarciem sklepu plaster grubości 2cm i wyłaziło "świeżutkie" mięsko. SMACZNEGO! :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dosia Re: Mięso sprzed roku czyli strach jeść w Beskida IP: 195.33.121.* 20.08.09, 12:44 W domu to sobie mozesz trzymac w lodowce nawet tesciowa. A w lokalu gastronomicznym masz obowiazek dbac o smak i zapach serwowanej zywnosci. I tak, w zamrazalniku sa przegrodki na rozne rodzaje zywnosci. Ja lodow nie trzymam razem z miesem. A jezeli nawet to gora przez 2 dni, a nie rok. Odpowiedz Link Zgłoś
ko_menta_tors Re: Mięso sprzed roku czyli strach jeść w Beskida 20.08.09, 13:02 Gość portalu: Dosia napisał(a): > W domu to sobie mozesz trzymac w lodowce nawet tesciowa. A w lokalu > gastronomicznym masz obowiazek dbac o smak i zapach serwowanej > zywnosci. > Nie należy trzymać teściowej razem z lodami, bo wyje... Odpowiedz Link Zgłoś
m4dm3n Re: Mięso sprzed roku czyli strach jeść w Beskida 20.08.09, 13:59 ko_menta_tors napisała: > Nie należy trzymać teściowej razem z lodami, bo wyje... Wyje, bo jej zimno ;) pzd. Odpowiedz Link Zgłoś
m4dm3n Re: wyje lody, nie zrozumiałeś 20.08.09, 15:07 zamierzona dwuznacznosc, chyba nie zalapales ... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
megasceptyk Re: wyje lody, nie zrozumiałeś 20.08.09, 15:21 zamierzona dwuznaczność to była u ko_menta_tors Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greeeg Też bez przesady-mąka ma znormalizowany termin 12 IP: 80.54.104.* 20.08.09, 16:18 miesięcy od daty produkcji, ale zboże z którego powstaje nie ma ŻADNEGO terminu-jest dopuszczane do produkcji jeśli przejdzie badania. Zaś mąka po 365 dniach w torebce staje się z urzędu trująca. Z kolei wiele wędlin czy nabialu staje się faktycznie niejadalna przed uplywem terminu przydatności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przerazony Mięso sprzed roku czyli strach jeść w Beskidach IP: *.dip.t-dialin.net 20.08.09, 12:40 to dla turystow zagranicznych ta slynna "zdrowa polska zywnosc" ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KOlo321 Omijać Beskidy w tym roku! IP: *.warszawa.dialog.net.pl 20.08.09, 12:46 To ci ktorych nakryli, pewnie reszta tez to robi. Pieprze, mialem jechac w tym roku do Szczyrku, ale chyba zrezygnuje z polskich 'kurortow' z ta 'domowa kuchnia' i roznego rodzaju 'jadłem' (Chlopskie, swojskie, babskie, wiejskie itp 'jadlo' proponuje zeby restauracje w Beskidach zalozyly siec pod nazwa "Chamske Żarło" :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szmatan Re: Mięso sprzed roku czyli strach jeść w Beskida IP: 91.198.246.* 20.08.09, 12:47 pobudza układ immunologiczny - musi zdrowa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przerazony Re: Mięso sprzed roku czyli strach jeść w Beskida IP: *.dip.t-dialin.net 20.08.09, 13:31 Gość portalu: szmatan napisał(a): pobudza układ immunologiczny - musi zdrowa ------------- jestes optymista, uwazasz ze po takim "obiadku" jest cos jeszcze do pobudzania ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gadzi Język Re: Mięso sprzed roku czyli strach jeść w Beskida IP: 81.210.121.* 20.08.09, 12:50 Pytanie w takim razie - co przez ostatni rok robiły Sanepid i Inspekcja Handlowa?? Druga sprawa - niepodawanie gramatury jest niestety od dawna normą w ogromnej większości lokali i również nie wiadomo dlaczego dopiero teraz inspektorzy to zauważyli? I po trzecie - jakie są nazwy tych lokali? Bo tak naprawdę to narobienie szumu nie jest żadną sztuką. Za chwilę mogę napisać, że w Szczyrku 7 lokali trzyma przeterminowane żarcie i co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gkalewski Mięso sprzed roku czyli strach jeść w Beskidach IP: *.wroclaw.vectranet.pl 20.08.09, 12:46 W kraju Świątyni Opatrzności Bożej, Lichenia, pokolenia Jana Pawła, i 98% katolików takie przekręty a wręcz trucie ludzi nie powinno być zgodne z sumieniem...A przepraszam Polak nie ma sumienia!!! Sorry za to uchybienie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hej Re: Mięso sprzed roku czyli strach jeść w Beskida IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.08.09, 00:18 głupek jesteś, jest wolny rynek i każdy musi kombinować (jesteśmy wreszcie we własnym domu). Odpowiedz Link Zgłoś
wyksztalciuch2 Mięso sprzed roku czyli strach jeść w Beskidach 20.08.09, 12:59 Chcę się tylko zapytać, czy były jakieś zatrucia w tych lokalach? Czy to tylko zadyma :sobie śpiewam a muzom? No, bo żeby gazeta o tym pisała? A to dopiero przestępstwo. Na pewno lepiej dla zdrowia wychodzą napoje(świeże) z marketu po 0,99gr :VAT-22gr, koszt butelki ok. 0,50gr, marża-0,15gr. No i co za resztę można dołożyć? Odpowiedz Link Zgłoś
vonjakob Re: Mięso sprzed roku czyli strach jeść w Beskida 20.08.09, 18:27 chyba na lby sie pozamieniales, najlepiej poczekac az ktos straci zdrowie lub zycie, wtedy interweniowac... trzeba zapobiegac, a nie sprzatac po rozlanym mleku Odpowiedz Link Zgłoś
tadek-1 Mięso sprzed roku czyli strach jeść w Beskidach 20.08.09, 13:06 Proponuje zakonczenie kontroli. Jezeli bedzie trwala dalej, trzeba bedzie pozamykac wszystkie bary i restauracje w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greeeg Spoko, sanepid o tym wie IP: 80.54.104.* 20.08.09, 16:28 takimi newsami po prostu uspokajają spoleczeństwo - ludziska wiedzą, że Urząd czuwa, Państwo dba, nie trzeba samemu myśleć co i gdzie zjeść. Odpowiedz Link Zgłoś
ohmlet Re: Spoko, sanepid o tym wie 23.08.09, 17:29 A ja myślę, dobrze że widzieć, że mięso się rusza. Od razu wiadomo, że jeszcze jest świeże :> A tak od siebie - unikałem jedzenia w tanich lokalach jak ognia. Właśnie dlatego, że nie wiadomo co się je. Odpowiedz Link Zgłoś
sweet_brokacik Re: Mięso sprzed roku czyli strach jeść w Beskida 20.08.09, 17:03 A niech zamykają. Dzięki temu tysiące ludzi nauczy się gotować, zaczną zdrowo jeść a dodatkowo będą wiedzieć co jedzą i ile bo sami będą przygotowywać posiłki. Chociaż żal by było takiego KFC i twisterów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenn Dlaczego państwowe służby chronią trucicieli? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.08.09, 13:12 Dlaczego nigdy w podobnych przypadkach nie podaje się nazw firm/sklepów/restauracji? Obowiązkiem państwa jest ochrona obywateli przed takimi łajdakami. Dane o firmach są jawne, więc można je podawać do publicznej wiadomości. Polska to jedna wielka patologia. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawymsciciel Mięso sprzed roku czyli strach jeść w Beskidach 20.08.09, 13:23 "- Garstka osób, niestety, zepsuła nam dobrą opinię - martwi się Andrzej Molin, burmistrz Wisły" moze to i garstka, ale kiedy trafilem na kwatery do goscia, o ktorym taksowkarze mowia 'to najwiekszy oszust w calej wisle i wszyscy miejscowi o tym wiedza', rece mi opadly. i do Wisly nie wybieram sie i wlasciwie wszystkim odradzam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Mięso sprzed roku czyli strach jeść w Beskida IP: *.087.c72.petrotel.pl 20.08.09, 15:36 Pewnie załapałeś się na super okazję na dworcu PKP, mnie przekręcili tylko na dowóz. Byłam w tamtym roku, byłam i wtym w Wiśle i stali na dworcu, oszuści jedni- piękne pokoje w Wisle Głębce oferując. Odpowiedz Link Zgłoś
hapita Mięso sprzed roku czyli strach jeść w Beskidach 20.08.09, 13:33 Incjatywa Sanepidu słuszna,choć większy pożytek mielibyśmy,gdyby sanepid pokazywał z czego składa się kielbasa,parówki,masło i sery żółte,nie mówiąc już o wspaniałych i reklamowanych truciznach,jakimi są wody kolorowe i wszelakie jogurty,kefiry i maślanki z dodatkami gumy arabskiej i innymi zagęszczaczami oraz chemią zapachową. Odpowiedz Link Zgłoś
strikemaster Re: Mięso sprzed roku czyli strach jeść w Beskida 20.08.09, 14:08 Przede wszystkim to nie powinna być jednorazowa akcja, tylko stały monitoring. Po coś w końcu utrzymujemy tą instytucję? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greeeg A w każdym samochodzie wlączającym się do ruchu IP: 80.54.104.* 20.08.09, 15:52 powinien siedzieć policjant z drogówki. Niech nie mówi kierowcy jak jechać, tylko pisze mandaciki za każde wykroczenie - od razu będzie bezpieczniej. Odpowiedz Link Zgłoś
strikemaster Re: A w każdym samochodzie wlączającym się do ruc 22.08.09, 13:16 Czyżbyśbył właścicielem punktu gastronomicznego? Jak to fajnie wcisnąć kilentom kotleta, którego trzeba przywiązywać do patelni, żeby nie uciekł. :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alabama Re: Mięso sprzed roku czyli strach jeść w Beskida IP: 193.201.167.* 20.08.09, 13:34 Jak wynika z tekstu, Inspektorzy zdecydowali się podać do publicznej wiadomości wyniki swojej kontroli. Jakie wyniki? Nie dowiemy się kto i gdzie nas oszukuje. Dowiemy się jednak jak to robi. Inspektorzy przestrzegają, że knajpy trzymają mięso przez rok - i co mi po tej wiadomości? Mam zamówić karkówkę, a potem iść za kucharzem do kuchni i zaglądać do lodówek? Mam latać z własną wagą do żywności? Po to inspektorzy mają robotę, żeby jej wyniki były ogólnie dostępne, a więc kto, jak i gdzie nas oszukuje. Bez tego praca panów Inspektorów idzie na marne, są nie potrzebni, szkoda kasy na ich etaty bo co mi po chwilowo usuniętych nieprawidłowościach. Stare mięso i tak za 3 dni wróci do tych samych lodówek w obecności nieświadomego klienta. Odpowiedz Link Zgłoś
gronostaj8 no to w Beskidach się już nie pojawię 20.08.09, 13:37 albo będę jadł jak wegetarianin ;) Odpowiedz Link Zgłoś
strikemaster Re: no to w Beskidach się już nie pojawię 20.08.09, 14:09 Jakby w Zakopcu, czy nad morzem było lepiej. Zawsze można wziąć kanapki i konserwy. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcela Mięso sprzed roku czyli strach jeść w Beskidach IP: *.e-wro.net.pl 20.08.09, 13:38 A to chamy zbuntowane,sami niech jedza te padline Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: le Re: Mięso sprzed roku czyli strach jeść w Beskida IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.09, 13:48 Oj nie tylko w Beskidach! Przecież taki sam efekt przyniosłyby kontrole na Mazurach w Zakopanem, czy w Sopocie. Gdyby tylko komuś chciało się je przeprowadzić... Odpowiedz Link Zgłoś
bogda35 Re: Mięso sprzed roku czyli strach jeść w Beskida 20.08.09, 14:58 jako pracownik sanepidu stwierdzam że takie kontrole przeprowadzane sa STALE ,wlasciciele płacą mandaty i dalej robią swoje- bo mimo wszystko to sie im opłaca.Dlatego podanie do publicznej wiadomości daje dużo lepszy rezultat - szkoda że nie podano nazw lokali. Odpowiedz Link Zgłoś
iwonka50 Re: Mięso sprzed roku czyli strach jeść w Beskida 20.08.09, 15:07 No to jako pracownik sanepidu wiesz, co powstrzymuje sanepid od podania nazw do publicznej wiadomości? Z chęcią się dowiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autor autor Mięso sprzed roku czyli strach jeść w Beskidach IP: *.pila.vectranet.pl 20.08.09, 14:36 Rzeczownik "gram" jest odmienną częścią mowy. "40 GRAMÓW!" a nie "40 gram". Odpowiedz Link Zgłoś
kotryna Re: Mięso sprzed roku czyli strach jeść w Beskida 20.08.09, 15:02 Podanie do publicznej wiadomości nazw tych miejsc powinno być obowiązkowe. Bez tego tak naprawdę nic nie wiadomo i cała ta kontrola psu na budę. Odpowiedz Link Zgłoś
imw otóz to 20.08.09, 15:08 ciekawe dlaczego nie podają listy tych lokali do wiadomości turystów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ślązaczka Re: Mięso sprzed roku czyli strach jeść w Beskida IP: 77.255.200.* 20.08.09, 15:49 Jestem oburzona tym artykułem !! W Wiśle,Ustroniu czy w Szczyrku jet tak jak w całej Polsce . Tymczsem zostały napiętnowane właśnie te Nasze Ślaskie miejscowości wypoczynkowe. Ta dziewoja z sanepidu... ile wzięła od konkurencji????!!!! Może w Zakopcu ,albo w Krakowie,a może nad morzem ,albo innych miejscowościach wypoczynkowych na mazowszu ,abo innej dziurze , jest lepiej ??? Prawda jest taka,że w tych NASZYCH ŚLĄSKICH KURORTACH można wspaniale wypocząć,zjeść - smacznie,obwicie i ZDROWO , nade wszystko TANIO !!! To was boli ,bo Wisła i inne stają się modne ,przyjazne turystą no i ATRAKCYJNE. Jeśli chodzi o MNIE to możecie tu nie jechać. Te miejscowości doceniają goście zagraniczni ,no i JA ŚLĄZACZKA !!! Do zobaczenia na szlaku !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: As Re: Mięso sprzed roku czyli strach jeść w Beskida IP: *.wroclaw.mm.pl 20.08.09, 16:14 Może, może, ale co nas obchodzi jakieś może?Liczą się fakty, a fakty są takie,że w tej waszej dziurze 90 procent restauratorów to oszuści i złodzieje. Jakim szlaku-nikt do was nie przyjedzie, po co-chyba,żeby umrzeć na salmonelle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ślązaczka Re: Mięso sprzed roku czyli strach jeść w Beskida IP: 77.255.200.* 20.08.09, 16:30 Mieszkańcy Wisły ,Ustronie wybaczą mi,jak ci szczerze odpowię. Obejdzie się ,możesz nie przyjeżdżać ,a na BESKIDZKICH szlakach spotkam tysiące turystów mądrzejszych od ciebie . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mikuszowice Krak Re: Mięso sprzed roku czyli strach jeść w Beskida IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 20.08.09, 18:01 Szczyrk to Żywiecczyzna, a więc Małopolska a nie Śląsk, podobnie jak część miasta Bielsko-Biała, a konkretnie Biała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ślązaczka Re: Mięso sprzed roku czyli strach jeść w Beskida IP: 77.255.200.* 20.08.09, 19:23 Tak masz rację ,ale Szczyrk funkcjonuje w symbiozie z Wisłą i Ustronię. Dziwię się jednak ,że nie rusza cię fakt ,że gnoją Szczyrk ,bo wiadomo powszechnie,że od polskiej normy nie odbiega ,a właściwie jest lepiej,czyściej , przyjenmniej,a najważniejsze taniej,natomiast zwracasz uwagę na to, o czym wszyscy wiedzą. To już sobie wyjaśnialiśmy na różnych forach,że Biała to Małopołska ,no i Szczyrk??? Nie mniej jednak, Szczyrk lubię , podoba mi sie ,więc jest MÓJ !!Ot i tyle. Do Mikulczyc Kr. nie jeżdźę!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obywatel Do nieduouczonej radaktorzyny Ewy Furtak IP: *.ssp.dialog.net.pl 20.08.09, 15:36 Produkt nie może ważyć 100 GRAM! Może ważyć 100 ale GRAMÓW! GRAM może być jeden. Odmiana przez przypadki jest przerabiana już w szkole podstawowej. Wybiórcza zatrudnia cieniasów, ale cóż jaki pan taki kram. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greeeg I co z tego? Umarl ktoś? W każdej domowej lodówce IP: 80.54.104.* 20.08.09, 15:40 leży wszystko z wszystkim, i również od zawsze, a rodzina w domu, a nie w szpitalu. Każdy kontroler z sanepidu czy PIHu dobrze wie, że wystarczy sprawdzić, czy kucharz ma czyste ręce, a reszta przepisów to chuchanie na zimne i to na biegunie. Każdy turysta ponosi większe ryzyko na drodze niż w restauracji, a już na pewno w Polsce. A panu z restauracji z wdrożonym HAACP-em gratuluję udanego lansu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: As Ta dzicz jest w Polsce i UE? IP: *.wroclaw.mm.pl 20.08.09, 15:48 Beskidy...Wisła...umówmy się-z cywilizacją to oni ni emają za wiele wspólnego.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ślązaczka Re: Ta dzicz jest w Polsce i UE? IP: 77.255.200.* 20.08.09, 15:58 Jesteś BARAN ..,albo gorzej ....to tyle w tym temacie !! W Zakopcu ,czy innej dzurze lepiej cię karmią ?? No to smacznego !! Artykuł tendencyjny na zamówienie konkurencji !! Pomyśl jak coś napiszesz !! Do zobaczenia na szlaku !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: As Re: Ta dzicz jest w Polsce i UE? IP: *.wroclaw.mm.pl 20.08.09, 16:13 W życiu nie zobaczysz tam mnie ani nikogo z moich znajomych. Chcemy żyć!A oszustów trzeba eliminować, nawet w Albanii takich numerów nie było!Odłączyć te dzicz od Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lux ex silesia Albanii... IP: *.adsl.inetia.pl 20.08.09, 16:20 tam pewnie nie mają inspekcji sanitarnej :) Jednak sam jestem ciekaw, kto tak działa na szkodę okolicznych mieszkańców. Pewnie to jakisi cudzok z "polski"... Dane takich osób i ich "gnojowiska" powinny być jawne! Nie ma to jak zszargana opinia i bankructwo :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ślązaczka Re: Ta dzicz jest w Polsce i UE? IP: 77.255.200.* 20.08.09, 16:33 Co za bezsens. Ok ! jedź tam gdzie chcesz. Twoja wola . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: As Re: Ta dzicz jest w Polsce i UE? IP: *.wroclaw.mm.pl 20.08.09, 16:52 Żartuję, kiedyś was odwiedzę:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lux es silesia Dzicz to jest w "polsce" IP: *.adsl.inetia.pl 20.08.09, 16:15 Dzicz to mosz chłopie w "polsce". U nas, na Śląsku Austriackim, już w XVII wieku nie było analfabetyzmu - nawet chłopi umieli czytać i pisać. A u was? Dopiero komuna musiała was nauczyć! Gość portalu: As napisał(a): > Beskidy...Wisła...umówmy się-z cywilizacją to oni ni emają za wiele wspólnego.. > .. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: As Re: Dzicz to jest w "polsce" IP: *.wroclaw.mm.pl 20.08.09, 16:19 "Mosz", a po jakiemu to-zdaje się,że w naszym zoo małpy jakoś tak właśnie się do siebie zwracają....o rany...kiedy i u was popularne stanie się chociażby kończenie szkoły podstawowej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lux ex silesia Re: Dzicz to jest w "polsce" IP: *.adsl.inetia.pl 20.08.09, 16:23 Gość portalu: As napisał(a): > "Mosz", a po jakiemu to Po staropolsku. Nic dziwnego, że nie wiesz, skoroś "zza buga"...ino cie do Breslau przekludzili (w tłumaczeniu: przenieśli). Odpowiedz Link Zgłoś
tommydaho Re: Dzicz to jest w "polsce" 21.08.09, 00:52 Jam zza Buga, nie obrażaj bo nie wiesz co czynisz, mnóstwo inteligencji stamtąd we Wrocławiu. Obrażasz, nie znając...chamstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
imw Afera mięsna w Niemczech 20.08.09, 19:13 Zaczęło się w Dolnej Saksonii. W lipcu jeden z tamtejszych producentów wędlin metkował na nowo zepsute i przeterminowane produkty mięsne, umieszczając na nich nową datę przydatności do spożycia. Od początku roku inspekcja sanitarna natrafiła w Niemczech na kilka podobnych przypadków. W październiku za kratki trafił właściciel firmy z dolnobawarskiego miasta Deggendorf. Przedsiębiorca sprzedawał odpady nadające się jedynie na karmę dla psów jako pełnowartościowe mięso. Jego kontrahenci robili z nich później kotlety mielone i mrożoną pizzę. Gdy sprawa wyszła na jaw, bawarskie ministerstwo zdrowia wycofało ze sklepów ponad 2,5 tys. ton produktów. Urzędnicy nie byli w stanie oszacować, ile odpadków zdążyło już trafić na bawarskie stoły. Odpowiedz Link Zgłoś
imw Włochy: Kolejny skandal z "recyklingiem" zepsutyc 20.08.09, 19:14 Okazuje się, że w całych Włoszech około 60 zakładów produkujących i sprzedających sery przekazywało przedatowane produkty do kilku fabryk, gdzie odzyskiwano z nich to, co tylko się dało. Przerobione w ten sposób sery sprzedawane są potem w wielu supermarketach i tanich sklepach w cienkich plastrach lub właśnie jako starte. Niektóre z produktów, jakie inspektorzy znaleźli w lodówkach jednego z takich zakładów oczyszczania serów, pochodziły nawet sprzed 20 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
imw Niemcy: Zabójcza świeżość 20.08.09, 19:15 Półtora roku temu dzięki informacji pracownika jednego z niemieckich zakładów ujawniono proceder przetwarzania i handlu zgniłym mięsem drobiowym. Policja przeszukała ponad 20 firm, m.in. w Dolnej Saksonii, Nadrenii Północnej-Westfalii, Berlinie, Bremie i Karlsruhe. W przedsiębiorstwie w Lastrup, legitymującym się unijnymi certyfikatami, funkcjonariusze natknęli się na przeterminowane kurczaki i indyki rozmrażane na folii rozłożonej na podłodze. Mrożonki miały być dostarczone do sklepów jako świeże mięso. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Mięso sprzed roku czyli strach jeść w Beskidach IP: *.itcomp.pl 20.08.09, 15:56 Wybieram się do Wisły na weekend i chciałabym wiedzieć gdzie trują ludzi i to powinno być obowiązkiem aby wiadomo było gdzie nie jeść, albo chociaż wiedzieć co było nie tak. To na pewno polepszyłoby jakość potraw! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wszędzie Re: Mięso sprzed roku czyli strach jeść w Beskida IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.08.09, 00:27 wszędzie, wszędzie, kur.a, wszędzie, w każdym większym lokalu, bo nie nadążają ze sprzątaniem, a w mniejszym, bo żeby zarobić to muszą kombinować. A personel zapier.ala w wakacje wszędzie i rąk nie myją, bo nie ma czasu. Odpowiedz Link Zgłoś