Dodaj do ulubionych

Juan Carlos I

01.10.10, 22:09
en.wikipedia.org/wiki/Spanish_ship_Juan_Carlos_I_(L61)
To jest news dnia nieomal a na tym forum nie znalazłem ani słowa o tym :(
To będzie alternatywa dla Mistrala w rosyjskich zakupach. Jest większy, ma większe możliwości (samoloty). Jakieś wady?
Obserwuj wątek
    • marek_ogarek Re: Juan Carlos I 02.10.10, 00:24
      Samoloty owszem tylko ze praktycznie to jest 1 typ ktory jest w stanie na nim wyladowac I moze bedzie nastepca, ale made in usa I niedostepny dla Rosji. Poza tym usa moga miec zbyt duze wplywy w Hiszpanii zeby uszlo sprzedanie tekiego okretu do Rosji. Tak wiec mysle ze jesli juz to lepiej Rosjanom kupowac we Francji, ktora tradycyjnie ma w d... opinie wszystkich na czele z usa I Bruksela.
      • browiec1 Re: Juan Carlos I 08.10.10, 18:28
        Co do Rosji to pewnie Hiszpanie maja jedynie byc straszakiem na France.A samoloty?moze odpala jaki-141:) Bo z jakow38 chyba juz nic nie zostalo?
        • marek_boa Re: Juan Carlos I 08.10.10, 21:20
          Nic kompletnie nie zostało a wznowienie produkcji Jaka-141 nie wchodzi w rachubę! Jeśli już to zamiast samolotów na pokładzie pojawiło by się więcej Ka-52!
          -Pozdrawiam!
          • marek_ogarek Re: Juan Carlos I 09.10.10, 21:03
            > Nic kompletnie nie zostało a wznowienie produkcji Jaka-141 nie wchodzi w rachu
            > bę! Jeśli już to zamiast samolotów na pokładzie pojawiło by się więcej Ka-52!

Dokladnie, Rosja nie potrzebuje az tak bardzo samolotow pokladowych. Jesli juz to ze wzgledow czysto prestizowych. Wszystkie ich strefy wplywow, obecne i potencjalne sa w zasiegu dzialania lotnictwa bazowego.
            Co inego smiglowce. Te nie maja takich zasiegow i predkosci jak mysliwce. I po to wlasnie potrzebne sa smiglowcowce. Taka plywajaca baza dla 20 smiglowcow bardzo wesprze dzialania wojsk ladowych we wszelkich strefach przybrzeznych. Jak n. Gruzja.
            • marek_boa Re: Juan Carlos I 10.10.10, 08:49
              Co ciekawe jeszcze zakupu okrętów typu "Mistrel" do końca nie zatwierdzono (Francuzi zgodzili się na układ 2+2 czyli dwa budowane we Francji a dwa w Rosji) a już wdrożono w Rosji program modernizacji śmigłowców szturmowo-desantowych Ka-29,przeciwpodwodnych Ka-27 i wczesnego ostrzegania Ka-31! Po za tym na bazie cywilnego Ka-32A-11BC powstaje nowoczesna maszyna SAR i na bazie Ka-226 śmigłowiec do zadań łącznikowych i pomocniczych! Po za tym drobne zmiany konstrukcyjne przejdą śmigłowce szturmowe Ka-52MD czyli montaż systemów przyrządowego lądowania na pokładzie okrętów i składanie łopat śmigieł!
              -Pozdrawiam!
              P.S. Ponoć Francja zainteresowana jest zakupem kilku morskich śmigłowców konstrukcji Kamowa!
              • browiec1 Re: Juan Carlos I 10.10.10, 15:20
                A do czego Francom te smiglaki?
                No i co ostatecznie z tmi hangarami ktore jak pisales mialy byc za male dla smiglowcow rosyjskich?Bedzie przebudowa samego okretu?
                • marek_boa Re: Juan Carlos I 10.10.10, 15:24
                  Będzie przeprojektowanie hangarów już na pierwszym budowanym we Francji i wszystkie inne będą w tej konfiguracji! Nie wiem Browiec! Ponoć wyrazili "delikatnie mówiąc" zainteresowanie Ka-29 i Ka-52MD!
                  -Pozdrawiam!
                  • browiec1 Re: Juan Carlos I 10.10.10, 15:33
                    Czyli wszystkie okrety beda budowane od podstaw?N=Nie bedzie to nic juz budowanego?
                    • marek_boa Re: Juan Carlos I 10.10.10, 15:39
                      Ano tak do końca to nie wiem!:) Chodziły słuchy ,że trzeci okręt typu "Mistral" będzie już ukończony dla Rosjan ale kontraktu jeszcze nie sfinalizowano a bladego pojęcia nie mam na jakim etapie jest budowa tego trzeciego!
                      -Pozdrawiam!
                      • browiec1 Re: Juan Carlos I 10.10.10, 15:45
                        Swoja droga skoro trzeba okret przebudowac to na co im rosyjskie smiglowce?Przeciez nie na lotniskowiec a odpowiedniki w sumie by sie znalazlu(no moze dla Ka-52 srednio).
                        • marek_boa Re: Juan Carlos I 10.10.10, 15:58
                          Bladego pojęcia nie mam Browiec!:(
                          -Pozdrawiam!
              • marek_ogarek Re: Juan Carlos I 10.10.10, 20:31
                Jesli nie kupia tych okretow we Francji to kupia gdzie indziej albo I sami w koncu cos skleca I ewentualnie kupia jakis system dowodzenia. A smiglowcow w dwa dni nie zrobia. Najwyzszy czas cos planowac. W to ze flota francuska kupi smiglowce kamowa raczej nie wierze. Robia swoje.
                • browiec1 Re: Juan Carlos I 11.10.10, 00:21
                  Ja bym bardziej niz Hiszpanow obstawial Koreanczykow,oni w koncu wspolpracuja z Rosja przy roznych projektach.
                • marek_boa Re: Juan Carlos I 11.10.10, 13:11
                  Śmigłowców Mister Marek na dobrą sprawę nie muszą robić na gewałt bo okrętów jeszcze nie ma a samych Ka-29 wyprodukowano 59 sztuk! Po za tym w Kumertał linia produkcyjna została zachowana ze względu na produkowane na niej kadłuby dla Ka-31!
                  - Może kupią a może nie kupią - różnie z tym może być! Z tym "robią swoje" to bym się nie wychylał - odpowiednika Ka-31 nie mieli nigdy i nie mają dotąd!
                  -Pozdrawiam!
                  • browiec1 Re: Juan Carlos I 12.10.10, 02:33
                    No Rosjanie zdaje sie tez sie Ka-31 nie dorobili:)
                    • marek_boa Re: Juan Carlos I 12.10.10, 10:37
                      Ano tu jest właśnie ciekawostka przyrodnicza Browiec! Ogółem wyprodukowano ponad 35 sztuk Ka-31 - nie licząc Indii ze swoimi zakupami (14 sztuk) gdzie się podziała reszta???!
                      -Pozdrawiam!
                      • browiec1 Re: Juan Carlos I 12.10.10, 13:48
                        No moze ja mam zle informacje,ale oficjalnie Ka-31 chyba nie jest w uzbrojeniu armii rosyjskiej?
                        • marek_boa Re: Juan Carlos I 12.10.10, 18:53
                          Nie Masz złych informacji!:) Oficjalnie nie jest!:) Tylko ,że stawiam dolary przeciwko orzechom ,że te 20 kilka wyprodukowanych maszyn raczej na przyfabrycznym lotnisku w Kumertau nie stoi! Znane jest kilkanaście zdjęć tych śmigłowców na pokładzie "Admirała Kuzniecowa" i "Piotra Wielkiego",Maszyny mają różne numery taktyczne!
                          -Pozdrawiam!
                          • browiec1 Re: Juan Carlos I 12.10.10, 22:38
                            No ale po kiegi diabla mieliby to ukrywac?Co do zdjec to czytalem o probach smiglowocw wlasnie na Kuzniecowie.
                            • marek_boa Re: Juan Carlos I 13.10.10, 08:45
                              Dlaczego ukrywać Browiec?! Po prostu o sprzęcie wprowadzonym w małej ilości na uzbrojenie mniej się pisze!
                              -Pozdrawiam!
                              • browiec1 Re: Juan Carlos I 13.10.10, 15:18
                                Ale tu nie chodzi o artykuly w jakims odpowiedniku NTW tylko o brak w ogole w wykazach uzbrojenia.Chyba ze jest inaczej.
                                • marek_boa Re: Juan Carlos I 13.10.10, 18:37
                                  Browiec a to już jest specyfika Rosji!:) W wykazach albo czegoś nie ma a w armii jest ,albo coś jest a w armii dawno tego czegoś nie ma lub miało być ale się nie pojawiło!:)
                                  -Pozdrawiam!
                  • marek_ogarek Re: Juan Carlos I 12.10.10, 05:06
                    > - Może kupią a może nie kupią - różnie z tym może być! Z tym "robią swoje" to
                    > bym się nie wychylał - odpowiednika Ka-31 nie mieli nigdy i nie mają dotąd!

Czyzby ? A System Horizon ?
                    • marek_boa Re: Juan Carlos I 12.10.10, 10:47
                      Czyżby czyżyk?! Do jakich zadań służyły wycofane już przez Francuzów "Cougary" z tym systemem Mareczku?!Bo na pewno nie jako AWACS-y nad wodą!
                      -Pozdrawiam!
                      • marek_ogarek Re: Juan Carlos I 12.10.10, 16:51
                        Twierdziles ze Francja nigdy nic podobnego do ka-31 nie miala. Horizon jest wlasnie podobny. Jesli cos potrafi wyszukiwac cele do 200 km wglab ladu to nad morzem tez sobie poradzi. Zreszta zadaniem okretow typu Mistrale jest raczej projekcja sily na lad a nie walka na pelnym morzu. Co wiecej system zostal wycofany jako zbyt drogi I nieperspektywiczny na rzecz bsl. Nie wiem wiec po co Francja mialaby cofac sie w rozwoju kupujac ka-31. Jesli chodzi o AWACSy to maja przeciez E2C.
                        • marek_boa Re: Juan Carlos I 12.10.10, 18:56
                          Marku "Horizon" został wyprodukowany do działań nad lądem i na rzecz oddziałów lądowych a nie piechoty morskiej - system zadaniowy jest jednak dość różny! Śmigłowce te nigdy nad morzem i z okrętów nie działały!
                          - Marku Napisz ile E2C zmieści się na okrętach klasy "Mistral"???!
                          -Pozdrawiam!
                          • marek_ogarek Re: Juan Carlos I 13.10.10, 01:10
                            Jest rozny. Ale w oparciu o niego mozna zbudowac cos na ksztalt ka-31 gdyby bylo potrzebne.
                            E2C na Mistralu zmiesci sie 5. A po zlozeniu skrzydel 10. Ale w zasadzie to operuja one z lotniskowca CdG. Watpie zeby w ciezkich czasach I przy braku powaznego zagrozenia Francuzi nabywali drugi rodzaj morskiego awacsa. Poza tym maja jeszcze E3F ktore przy wsparciu tankowcow moga wspierac ich sily morskie nawet daleko od domu.
                            • marek_boa Re: Juan Carlos I 13.10.10, 08:49
                              Mareczku E2C na "Mistralu" pewnie i więcej się zmieści tylko ,że w charakterze "ładunku" - w skrzyniach jak "Mistral" będzie pełnił rolę transportowca!:) Bo wystartować to za Chiny Ludowe z pokładu "Mistrala" nie dadzą rady!
                              - Toż ja nie napisałem ,że na pewno kupią tylko ,że "wyrazili zainteresowanie śmigłowcami Kamowa"!
                              -Pozdrawiam!
                              • browiec1 Re: Juan Carlos I 13.10.10, 15:17
                                Ale czy na pewno ty6mi modelami?
                                • marek_boa Re: Juan Carlos I 13.10.10, 18:39
                                  Browiec na "Mistralu" pod Sankt Persburgiem ćwiczono z Ka-27PL,Ka-29TB i Ka-52! Po za tym ponoć Francuzi szczegółowo oglądali też jednego z Ka-31! No to sobie Wybierz!:)
                                  -Pozdrawiam!
                                  • browiec1 Re: Juan Carlos I 14.10.10, 02:14
                                    Donbra,to wybieram Mi-26:))
                                    • marek_boa Re: Juan Carlos I 14.10.10, 15:00
                                      Hm?! No problem!:)Niech tylko zmienią mu biuro konstrukcyjne z Mila na Kamowa!:)
                                      -Pozdrawiam!
                                      • browiec1 Re: Juan Carlos I 20.10.10, 21:26
                                        Mi-26 dalby rade wyladowac na czyms mniejszym niz lotniskowiec,np. Mistral?
                                        • marek_boa Re: Juan Carlos I 21.10.10, 23:52
                                          Wylądować to pewnie i radę by dał - gorzej chyba na tym wyszedł by pokład takiego okrętu!:)
                                          -Pozdrawiam!
                                          • browiec1 Re: Juan Carlos I 22.10.10, 18:22
                                            E no,chyba nie zalamalby sie,bez jaj. Tylko czy Mi-26 by sie na nim utrzymal?
                                            • marek_boa Re: Juan Carlos I 22.10.10, 21:13
                                              Browiec zazwyczaj przy konstruowaniu tego typu okrętów bierze się pod uwagę wytrzymałość pokładu do pewnego obciążenia! Nie jestem pewien czy konstruktorzy tego okrętu przewidzieli lądowanie na nim 56 ton?!:) A czemu miał by się nie utrzymać?!
                                              -Pozdrawiam!
                                              • browiec1 Re: Juan Carlos I 23.10.10, 01:18
                                                No wydaje mi sie ze czolg dalby rade po czyms takim przejachac to i Mi wyladowac:) A czy sie utrzyma pytalem z powodu takiego-czy nie jest za duzy,nie zesliznalby sie ,szczegolnie gdyby mial pozostac na pokladzie dluzej np. przy zlej pogodzie.Wiadomo - sa mocowania,ale to duze bydle.
                                                • marek_boa Re: Juan Carlos I 23.10.10, 07:57
                                                  Czy po pokładzie lotniczym na "Mistralu" mogą jeździć czołgi to ja tego nie wiem Browiec! Wiem natomiast ,że taki czołg ma nacisk jednostkowy na grunt w granicach 0,93 kg/cm2 ( przykład - IS-4 waga 56 ton) zaś Mi-26 całą swoją masę opiera na trzech kołach podwozia!
                                                  - Browiec Mi-26 jeśli by mógł lądować na "Mistralu" to tylko i wyłącznie na rufie - rozpiętość wirnika głównego tego śmigłowca to 27 metrów! Nigdzie indziej by się nie zmieścił! Czy by się dało go utrzymać na pokładzie przy złej pogodzie?! Pojęcia nie mam!
                                                  -Pozdrawiam!
                                                  • browiec1 Re: Juan Carlos I 27.10.10, 02:01
                                                    Pewnie masz racje,szczegolnie ze na rufie sa hangary i mogloby to wszystko nie wytrzymac(choc jesli 3 golenie podwozia Mi wytrzymuja:).Lepiej nadawalby sie pewnie dziob,ale tam jak piszesz by sie nie zmiescil.
                                                  • browiec1 Re: Juan Carlos I 27.10.10, 17:00
                                                    Przy okazji Marek,czyzbys sie pomylil?czy to Putin Cie w blad wprowadzil:)
                                                    www.altair.com.pl/start-5268
                                                  • marek_boa Re: Juan Carlos I 28.10.10, 21:21
                                                    No Wybacz Browiec!:) Chyba jednak źle zrozumiałeś! Kiedyś w wątku o modernizacji MiG-31BM pisałem ,że w pierwszej kolejności zostały/zostaną do tego standardy doprowadzone samoloty z wersji MiG-31SE (o ile dobrze pamiętam) ,które szykowane były do ChRL (a bodaj 24 sztuki) z ,których 8 sztuk JAKOBY miało być jednak szykowane do Syrii! O kontrakcie z Chinami pisano i wiadomo ,że nic z tego nie wyszło - kontrakt do Syrii był PRZEWIDYWANY/ROZPATRYWANY! Ło i tyli!
                                                    -Pozdrawiam!
                                                  • browiec1 Re: Juan Carlos I 29.10.10, 03:07
                                                    A nie gadalismy o tym w watku o samolotach dla Algierii?Albo jakims podobnym?
                                                  • marek_boa Re: Juan Carlos I 29.10.10, 08:10
                                                    Szczerze pisząc Browiec tyle razy już o tym "gadaliśmy" ,że trudno orzec tak na prawdę gdzie i kiedy!:)
                                                    -Pozdrawiam!
          • browiec1 Re: Juan Carlos I 10.10.10, 15:17
            Z tymi Jakami zartowalem:) A jak to jest z tymi Ka-52 na okretach,mozesz to rozwinac?
            • marek_boa Re: Juan Carlos I 10.10.10, 15:29
              A co tu rozwijać?! Potrzebny będzie śmigłowiec typowo szturmowy bo przecież wszystkiego Ka-29 nie załatwi! Modernizacja ma polegać na zainstalowaniu systemu przyrządowego lądowania na okrętach i składanych łopat śmigieł jak to jest w przypadku Ka-27/29/31! Znaczy się po prostu produkcja Ka-52 nie skończy się na 28 egzemplarzach dla sił specjalnych tylko zwiększą zamówienie o co najmniej 24 sztuki!
              -Pozdrawiam!
              • browiec1 Re: Juan Carlos I 10.10.10, 15:32
                No wlasnie chodzilo mi o ta produkcje.I jak rozumiem jakies Ka-52 juz stacjonuja na okretach?
                • marek_boa Re: Juan Carlos I 10.10.10, 15:36
                  Na razie żadne! Były przeprowadzane próby właśnie na "Mistralu" podczas pobytu tego okrętu w Sankt Petersburgu! Do tej pory przecież po wycofaniu dwóch desantowców typu "Jedinorog" w Rosji zachował się tylko jeden i jego głównym komponentem lotniczym są Ka-29 i Ka-27!
                  -Pozdrawiam!
                  • browiec1 Re: Juan Carlos I 10.10.10, 15:37
                    No to ta wersja MD to jest dla sil specjalnych?
                    • marek_boa Re: Juan Carlos I 10.10.10, 15:43
                      Wersja MD to śmigłowiec dedykowany właśnie na pokłady "Mistrali" - "MD" czyli "Morskowo Diesanta"! Dla sił specjalnych są "zwykłe" Ka-50 i Ka-52!
                      -Pozdrawiam!
                      • browiec1 Re: Juan Carlos I 10.10.10, 15:47
                        Pytam bo z tego zdania "Po za tym drobne zmiany konstrukcyjne przejdą śmigłowce szturmowe Ka-52MD" zrozumialem ze to jakas wersja ktora albo juz sluzy w lotnictwie morskim,ale jest zwykla wersja ktora trzeba dostosowac.
                        Pisales wczesniej ze zamowienie na Ka-52 moze sie zwiekszyc.Te dotychczasowe 28 sztuk to liczba i ka-52 i ka-50 razem?
                        • marek_boa Re: Juan Carlos I 10.10.10, 16:07
                          Źle napisałem sorki!:( Powinienem napisać "modernizacja do wersji Ka-52MD"!
                          - Nie! Zamówienie na produkcję Ka-52 jak na razie oscyluje właśnie około liczby 30 sztuk + produkują na eksport jeszcze 15 sztuk(jak na razie nie podali dla kogo! Ka-50 wyprodukowano w liczbie 20 sztuk i produkcja została zamknięta!
                          -Pozdrawiam!
                          • browiec1 Re: Juan Carlos I 10.10.10, 16:17
                            Czyli Ka-52 ma szanse jeszcze jakos zaistniec szerzej,osobiscie mnie to cieszy bo to fajna maszyna,moim zdaniem lepsza niz Mi-28. Co do ka-50,to gdyby znalazl sie chetny to chyba wznowic jego produkcje nie byloby problemem?
                            • marek_boa Re: Juan Carlos I 10.10.10, 16:25
                              Chyba nie bardzo Browiec! O ile się orientuję linia produkcyjna Ka-50 została zmodyfikowana właśnie do produkcji Ka-52 na eksport! Czy ja wiem czy lepsza?! Chyba po prostu inna?! No i celowo do innych zadań! Ka-52 powstał do zadań uderzeniowo-rozpoznawczych a nie typowo szturmowych i jego pierwszą rolą miało być naprowadzanie na cel śmigłowców Ka-50! Na pewno jeśli chodzi o opancerzenie to nie dorównuje Mi-28!
                              -Pozdrawiam!
                              • browiec1 Re: Juan Carlos I 10.10.10, 16:30
                                No ale te smiglowce az tak bardzo sie n ie roznia przeciez. Czyli sa dwie linie?Jedna ka-52 dla armii rosyjskiej i druga przerobiona ka-50 "eksportowa"? Jesli chodzi o "lepszosc" Ka-23 wyaje mi sie bardziej uniwersalny(pancerz to nie wszystko:),a po zaprzestaniu produkcji ka-50(jak rozumiem czysto szturmowych?) jesli dobrze pamietam zmodernizowano go pod katem wypelniania misji wczesniej przewidzianych dla ka-50.Tak ze jesli sie nie myle obecny ka-52 ma wieksze mozliwosci niz to poczatkowo planowano.No i jeszcze jedno-z tego co sie orientuje smiglowce dwuosobowe uwaza sie za lepsze maszyny szturmowe niz "jedynki"-mniejsze obciazenie zalogi obowiazkami.Co w takich misjach ma znaczenie.
                                • marek_boa Re: Juan Carlos I 10.10.10, 16:35
                                  Uniwersalny czy nie przy dwu wirnikowym układzie trzeba zachować pewne reżimy manewrowania - pod tym względem Mi-28 góruje nad Ka-52! Wszystko reszta się zgadza!
                                  -Pozdrawiam!
                                  • browiec1 Re: Juan Carlos I 10.10.10, 16:42
                                    No wiadomo ze jesli konstrukcja jest nietypowa(dlatego sie ciesze ze jeszcze beda ja produkowac:) to cudow nie ma i "lepszosc' w jednej dziedzinie trzeba najczesciej okupic stratami pod innym wzgledem.
                                    Z tymi liniami produkcyjnymi tez sie zgadza? No i czy nie daloby sie zlozyc ka-50 na linii ka-52?
                                    • marek_boa Re: Juan Carlos I 10.10.10, 20:26
                                      Browiec wydaje mnie się ,że różnice w konstrukcji i wyposażeniu kadłuba obu śmigłowców są dość duże więc chyba łatwo by nie było! No i chętnych na Ka-50 brak!
                                      -Pozdrawiam!
                                      • browiec1 Re: Juan Carlos I 11.10.10, 00:20
                                        Ja nie mowie ze sa czy beda tylko teoretycznie pytam:) Czyli co z tymi liniami,sa dwie?
                                        • marek_boa Re: Juan Carlos I 11.10.10, 13:16
                                          Browiec nie wiem! Dwie BYŁY! Czy po zakończeniu produkcji zlikwidowali jedną nie wiem!
                                          -Pozdrawiam!
                                          • browiec1 Re: Juan Carlos I 12.10.10, 02:34
                                            Pisales ze przerobili ja do smiglowocow na eksport,dlatego pytam.
                                            • marek_boa Re: Juan Carlos I 12.10.10, 10:49
                                              Ano to Ci odpowiedziałem! Były dwie linie do produkcji dwóch różnych śmigłowców teraz jest dwie do produkcji dwóch podtypów tego samego śmigłowca!
                                              -Pozdrawiam!
                                              • browiec1 Re: Juan Carlos I 12.10.10, 13:52
                                                Czyli mozna obstawiac ze jadna przerobili:) Tak przy okazji-te Ka-52 na eksport i dla Rosji roznia sie jakos bardzo?Ktos juz w ogole kupil te maszyny?
                                                • marek_boa Re: Juan Carlos I 12.10.10, 19:00
                                                  Ano właśnie! Nie mam bladego pojęcia Browiec! No skoro ruszyła produkcja 15 maszyn na eksport to chyba jednak ktoś kupił?! Tylko ,że nie chcą się przyznać kto skubańce! Na początku typowałem Wenezuelę ale oni wybrali Mi-28NE - moim skromnym zdaniem w grę może wchodzić albo Algierią albo...Syria!
                                                  -Pozdrawiam!
                                                  • browiec1 Re: Juan Carlos I 12.10.10, 22:39
                                                    A kiedy Wenezuela zamowila te Mi-28?Ja slyszalem tylko o Mi-17,26 i 35.Ile ich ma byc?
                                                  • browiec1 Re: Juan Carlos I 12.10.10, 22:40
                                                    A wlasnie-i co z roznicami miedzy "rosyjskimi" i "eksportowymi"?
                                                  • marek_boa Re: Juan Carlos I 13.10.10, 08:53
                                                    Browiec jeśli chodzi o Mi-28NE to myślę ,że będzie uboższy zestaw elektroniki i uzbrojenia! Jeśli chodzi o Ka-52E to...bladego pojęcia nie mam!
                                                    -Pozdrawiam!
                                                  • marek_boa Re: Juan Carlos I 13.10.10, 08:51
                                                    W 2008 roku 10 sztuk!
                                                    -Pozdrawiam!
    • bmc3i Re: Juan Carlos I 02.10.10, 00:26
      m98 napisał:

> en.wikipedia.org/wiki/Spanish_ship_Juan_Carlos_I_(L61)
      > To jest news dnia nieomal a na tym forum nie znalazłem ani słowa o tym :(
      > To będzie alternatywa dla Mistrala w rosyjskich zakupach. Jest większy, ma więk
      > sze możliwości (samoloty). Jakieś wady?

Ale co mialoby byc ta wiadomoscia dnia?
      • m98 Re: Juan Carlos I 02.10.10, 20:56
        Przyjęcie do służby: www.altair.com.pl/start-5137
        Nawet w Polskim Radiu trąbili o "hiszpańskim lotniskowcu".
        Harrierów Rosja rzeczywiście raczej nie pozyska, ale czy Hiszpania będzie się aż tak bardzo na USA oglądać jak przyjdą Rosjanie z kasą?
        • bmc3i Re: Juan Carlos I 02.10.10, 21:28
          m98 napisał:

> Przyjęcie do służby: www.altair.com.pl/start-5137
          > Nawet w Polskim Radiu trąbili o "hiszpańskim lotniskowcu".
          > Harrierów Rosja rzeczywiście raczej nie pozyska, ale czy Hiszpania będzie się a
          > ż tak bardzo na USA oglądać jak przyjdą Rosjanie z kasą?

Na 20%. Hiszpanie to nie Frncuzi. Marynarka hiszpanska jest zbyt uzaleznona tevchnologicznie od USA, aby ryzykaowac chiociazby wyrzucenie ich okretow Aegis z prob systemu antybalistcznego SM-3. Gdyby Amerykanei wyrzucili hiszopanska flote z tego programu, zadne pieniadze od Rosjan, nie wyrownalyby Hiszpanii strat technologicznych wynikalch z odciecia od programu SM-3.

• browiec1 Re: Juan Carlos I 08.10.10, 18:24
            Czemu na 20%?:) Swoja droga planuje sie budowe drugiego dla MW Hiszpanii?
            • bmc3i Re: Juan Carlos I 08.10.10, 22:50
              browiec1 napisał:

> Czemu na 20%?:) Swoja droga planuje sie budowe drugiego dla MW Hiszpanii?

Literowka. Mialo być 200% :) Nie wierze aby Hiszpanie sprzedali Rosjanom taka rzecz jak okret. Zbyt wiele maja do stracenia.
              • browiec1 Re: Juan Carlos I 10.10.10, 15:16
                Tez tak mysle.
                • marek_boa Re: Juan Carlos I 10.10.10, 15:32
                  Nie był bym tego taki pewny! Słuchy chodziły ,że w razie fiaska kontraktu na "Mistrale" Hiszpanie gotowi byli na deal z Rosjanami! Przynajmniej wiadomo tyle ,że rozmowy były prowadzone ku obopólnej aprobacie!
                  -Pozdrawiam!
                  • bmc3i Re: Juan Carlos I 11.10.10, 00:30
                    marek_boa napisał:

> Nie był bym tego taki pewny! Słuchy chodziły ,że w razie fiaska kontraktu na "
                    > Mistrale" Hiszpanie gotowi byli na deal z Rosjanami! Przynajmniej wiadomo tyle
                    > ,że rozmowy były prowadzone ku obopólnej aprobacie!
                    > -Pozdrawiam!

Chodzily tez sluchy, ze to tylko podpucha, stosowana jako srodek nacisku na Francuzow.
                    • browiec1 Re: Juan Carlos I 11.10.10, 00:35
                      No ta wersja jest najbardziej prawdopodobna.
                      • bmc3i Re: Juan Carlos I 11.10.10, 00:39
                        browiec1 napisał:

> No ta wersja jest najbardziej prawdopodobna.

Sprawa jest o tyle interesujaca, ze o zamiar dokonania transakcji z Rosjanami - ktorej sprzeciwiaja sie Amerykanie, "oskarżani sa" akurat najblizsi po Wielkeij Brytanii amerykanscy sojusznicy technologiczni: Hiszpania i Holandia.

• browiec1 Re: Juan Carlos I 12.10.10, 02:32
                          Dlatego jesli juz to ja bym obstawial Koreancow jesli nie liczyc Franc.
                    • marek_boa Re: Juan Carlos I 11.10.10, 13:18
                      Matrek ta "podpucha" to jakaś dziwna by była! Bo co to za "podpucha" skoro Rosjanom do sprzedaży swoje okręty w tym samym czasie oferowali Holendrzy i Koreańczycy Południowi?!
                      • bmc3i Re: Juan Carlos I 11.10.10, 13:48
                        marek_boa napisał:

> Matrek ta "podpucha" to jakaś dziwna by była! Bo co to za "podpucha" skoro Ros
                        > janom do sprzedaży swoje okręty w tym samym czasie oferowali Holendrzy i Koreań
                        > czycy Południowi?!

Wcale nie dziwna, bo kazda z tych ofert mogla byc podpucha. Zwlaszcza pochodzaca od Holandii, tak samo wplatanej w amerykanskie programy R&D jak Hiszpania.
                        • marek_boa Re: Juan Carlos I 11.10.10, 14:32
                          Matrek ani "Juan Carlos I" ani okręty typu "Rotterdam" nie powstały przy współpracy Amerykańskiej! Obie konstrukcje są "czysto" narodowe! W jakim sensie miało by to pogorszyć stosunki Amerykańsko-Hiszpańskie/Holenderskie???!
                          • bmc3i Re: Juan Carlos I 11.10.10, 14:41
                            marek_boa napisał:

> Matrek ani "Juan Carlos I" ani okręty typu "Rotterdam" nie powstały przy współp
                            > racy Amerykańskiej! Obie konstrukcje są "czysto" narodowe! W jakim sensie miało
                            > by to pogorszyć stosunki Amerykańsko-Hiszpańskie/Holenderskie???!

Hioladnia i Hiszpania nie maja zadnych konstrukcji "czysto narodowych". W kazda zamieszane sa amerykanskie technologie. Nigdzie tez nie napisalem ze chodzi o brak zgody USA na dostarczenie tych okretow z powodu zaopatrzenia ich w US technike, lecz o aamerykanski sprzeciw wobec dostarczenia Rosjanom nowoczesnej technologii okretowej w ogole - i mozliwych ewentualnych sankcjach ze strony USA, w postaci wykluczenia tych krajow z wielu amerykanskich programow R&D w najrozneijszych dziedzinach wojskowych.
                            • marek_boa Re: Juan Carlos I 11.10.10, 14:53
                              No popatrz a jak kiedyś podnosiłem tą kwestię w dyskusji to Zaklinałeś się na wszystkie świętości ,że Amerykanie tego nie robią!:)
                              - Poproszę o przykład jakichś Amerykańskich technologii wykorzystanych przy budowie tych okrętów bo ni hu,hu znaleźć nie mogę?!
                              • bmc3i Re: Juan Carlos I 11.10.10, 15:13
                                marek_boa napisał:

> No popatrz a jak kiedyś podnosiłem tą kwestię w dyskusji to Zaklinałeś się na
                                > wszystkie świętości ,że Amerykanie tego nie robią!:)
                                > - Poproszę o przykład jakichś Amerykańskich technologii wykorzystanych przy bu
                                > dowie tych okrętów bo ni hu,hu znaleźć nie mogę?!

A potrafisz podac przyklad amerykanskiej technologii w samolotach EF2000?
                                • marek_boa Re: Juan Carlos I 12.10.10, 10:55
                                  A co ma piernik do wiatraka Matrek?! Czyżby Amerykanie nie zgodzili się na to by Brytyjczycy komuś tam te samoloty sprzedali???!
                                  • bmc3i Re: Juan Carlos I 12.10.10, 11:22
                                    marek_boa napisał:

> A co ma piernik do wiatraka Matrek?! Czyżby Amerykanie nie zgodzili się na to
                                    > by Brytyjczycy komuś tam te samoloty sprzedali???!

A no to ma do rzeczy, ze Ty nie potrafisz wskazac amerykanskiej technologii w Eurofighterach, a mimo to jest jej tam ponad 30%. Tak samo jest z hiszpanskimi i holenderskimi okretami. Powiem Ci wiecej, jest jej nawet od groma i troche w okretach neimeickich.
                                    • marek_boa Re: Juan Carlos I 12.10.10, 11:48
                                      Matrek tylko ,że są to przyjęte rozwiązania przez cały świat i nie mają KONKRETNEGO przełożenia na dostawy części czy podzespołów z USA! W ten sposób patrząc jak Ty to Przedstawiasz to tak na dobrą sprawę zawsze się znajdzie coś takiego co pierwsze wyprodukowano w USA czy ZSRR!
                                      • bmc3i Re: Juan Carlos I 12.10.10, 11:53
                                        marek_boa napisał:

> Matrek tylko ,że są to przyjęte rozwiązania przez cały świat i nie mają KONKRE
                                        > TNEGO przełożenia na dostawy części czy podzespołów z USA! W ten sposób patrząc
                                        > jak Ty to Przedstawiasz to tak na dobrą sprawę zawsze się znajdzie coś takiego
                                        > co pierwsze wyprodukowano w USA czy ZSRR!

Nie, nie sa to "ogolnie przyjete rozwiazania przez caly swiat". W EF2000 sa rozwiazania technologiczne wprost przywiezione ze Stanow przez BAE Systems, tak samo jak w niemieckich korwetach zainstalowane sa systemy LRS&T, wprost zakupione w USA, sluzace do wykrywania i sledzenia pociskow rakietowych na dalekich dystanasch (Long Range Search and Track). I niczego w tym zakresie nie zmienia to, ze Ty badz ja nie potrafimy czasem podac przykladu takiej amerykanskiej technologii. Bo z calym szacunkiem dla Twpojej wiedzy z zakressu militariow, nie siedzisz w tym na biezaco i nie masz dostepu do biezacych czesto tajnych informacji.
                                        • marek_boa Re: Juan Carlos I 12.10.10, 12:29
                                          Matrek pisałem nie o "Typhoonie" tylko o okrętach typu "Rotterdam"! Jednak w budownictwie okrętowym Holendrzy mają większe tradycje niż USA!
                                          • bmc3i Re: Juan Carlos I 12.10.10, 12:42
                                            marek_boa napisał:

> Matrek pisałem nie o "Typhoonie" tylko o okrętach typu "Rotterdam"! Jednak w bu
                                            > downictwie okrętowym Holendrzy mają większe tradycje niż USA!

Ale tradycji nie wloza w radar i system zarzadzania walką, lecz amerykanska elektronike.
                                            • marek_boa Re: Juan Carlos I 12.10.10, 12:55
                                              Się mnie jednak wydaje ,ze okręty te nie mają Amerykańskiego systemu zarządzania walką a i elektronikę Europejską!
                                              • browiec1 Re: Juan Carlos I 12.10.10, 14:03
                                                Sa tam systemy SATCOM,Link11 i JMCIS-pewny nie jestem, a nie mam czasu poszukac,czy to nie cos o korzeniach amerykanskich.
                                              • bmc3i Re: Juan Carlos I 12.10.10, 14:07
                                                marek_boa napisał:

> Się mnie jednak wydaje ,ze okręty te nie mają Amerykańskiego systemu zarządzan
                                                > ia walką a i elektronikę Europejską!

Po pierwsze - wydaje Ci sie, czy wiesz?

Po drugie - ja tez nie wiem, napisalem tylko taki przyklad, uzylem figury retorycznej, w odpowiedzi na Twoj tekst o zastepowaniu technologii elektronicznych, tradycjami....
                                                • bmc3i Poza tym.... 12.10.10, 14:09
                                                  bmc3i napisał:

> marek_boa napisał:
                                                  >
                                                  > > Się mnie jednak wydaje ,ze okręty te nie mają Amerykańskiego systemu zar
                                                  > ządzan
                                                  > > ia walką a i elektronikę Europejską!
                                                  >
                                                  >
                                                  > Po pierwsze - wydaje Ci sie, czy wiesz?
                                                  >
                                                  > Po drugie - ja tez nie wiem, napisalem tylko taki przyklad, uzylem figury retor
                                                  > ycznej, w odpowiedzi na Twoj tekst o zastepowaniu technologii elektronicznych,
                                                  > tradycjami....

... poza tym skad pewnosc ze nie maja? Wszystko inne juz maja, lacznie z amerykanskim systemem Aegis. Tak jeden kraj, jak i drugi.
                                                  • marek_boa Re: Poza tym.... 12.10.10, 19:02
                                                    Matrek a gdzie Ty system AEGIS na "Rotterdamie" lub na "Juanie Carlosie I" Widziałeś????! Mnie cały czas chodzi o te dwa typy okrętów a nie WSZYSTKIE typy!
                                                  • bmc3i Re: Poza tym.... 12.10.10, 22:00
                                                    marek_boa napisał:

> Matrek a gdzie Ty system AEGIS na "Rotterdamie" lub na "Juanie Carlosie I" Wid
                                                    > ziałeś????! Mnie cały czas chodzi o te dwa typy okrętów a nie WSZYSTKIE typy!

Marek, juz Ci odpowiedzialem, a Ty wciaz to samo. Co z tego ze ja nie wiem. QWiesz jakei systemy zainstalowane sa na tych okretach? Potrafisz je wynmienic/ Stawiam talary przeciw orzechom ze nie, ale wiesz ze nie ma tam amerykanskich urzadzen czy technologii...

• browiec1 Re: Poza tym.... 12.10.10, 22:41
                                                    A to co podalem wczesniej,czyli SATCOM,Link11 i JMCIS kto produkuje?
                                          • browiec1 Re: Juan Carlos I 12.10.10, 13:55
                                            Brytyjczycy tez mieli wieksza niz Polska,a tu teraz bez polskiego spawacza ani rusz;)))
                                  • browiec1 Re: Juan Carlos I 12.10.10, 13:53
                                    No pewne problemy byly.
        • browiec1 Re: Juan Carlos I 08.10.10, 18:37
          Hiszpanski lotniskowiec to jest ten,co ciekawe mniejszy:)
          pl.wikipedia.org/wiki/Principe_de_Asturias_(R11)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka