marek_boa 27.01.11, 10:55 Wczoraj Polskie Siły Zbrojne straciły kolejny śmigłowiec Mi-24D w Afganistanie a tu żadnych komentarzy???! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
odyn06 Re: Dziwne???! 27.01.11, 11:30 Marku, a co tu komentować? Jeden śmigłowiec mniej? To spowszechniało. Jeden ratownik+jeden żołnierz+jeden Rosomak, to kolejne straty w beznadziejnym uczestnictwie w beznadziejnej interwencji w Afganistanie też zainteresował najbliższe, zrozpaczone rodziny i logistyka, który "zdjął sprzęt ze stanu". Nawet pełne hipokryzji mowy pogrzebowe Klicha nie budzą żadnych emocji. Ot, polityka.... Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Dziwne???! 27.01.11, 11:32 Chyba Masz rację Odynie! Wszystko co długo trwa - powszednieje! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
tody1305 Re: Dziwne???! 27.01.11, 12:18 Żeby to jeszcze było jakieś spektakularne zestrzelenie, lądowanie na ośnieżonym szczycie, wzięcie do niewoli, misja ratunkowa GROM-u, itd itd (wiem, wiem hollywood :))) ), to byłoby o czym pisać. A że złom się sam z siebie rozpada, to co tu komentować? Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Dziwne???! 27.01.11, 18:22 Zlom jak zlom,to w koncu maszyny po remontach.A chwilowo nie wiemy co sie stalo,mogl byc jakis podmuch,ostrzal lub blad pilota.Swoja droga jaki jest w koncu podzial ilosciowy wersji D i W? Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Dziwne???! 27.01.11, 19:46 Mój błąd - chodzi oczywiście o wersję Mi-24W! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Dziwne???! 27.01.11, 19:50 Czyli tam jest 8(no teraz 7) jedynie wersji W? Ciekawe czy cos z kraju dosla. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Dziwne???! 27.01.11, 19:47 Bezpowrotnie! Opinia o nieopłacalności remontu została już wydana! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Dziwne???! 27.01.11, 19:49 A wiadomo cos wiecej bo nie sledzilem tego poza informacja ze sie rozbil? Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Dziwne???! 27.01.11, 20:22 No co,tydzien mnie nie bylo i mam teraz duzo do przeczytania:) Poza tym najbardziej mnie martwi ze tym razem Rosomak nie wytrzymal:( Ale i tak znowu uratowal kilku nastepnych wojskowych. Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Dziwne???! 27.01.11, 20:35 wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,9012251.html Dziwne to troche,czemu mialoby mu sie cos stac z wirnikiem,bardziej to na blad pilota wyglada.Druga sprawa ze pisza o wysuzeniu a ponoc wszystkie sa po remontach.Kolejna rzecz-pisza o trudnosciach w lataniu a to w koncu wersja przeznaczona wlasnie do dzialania w Afganie.Dobrze ze nikomu nic sie nie stalo bo opis wyglada gronie tego "przyziemienia". Mam takie pytanie-gdyby on sie nie zapalil a tylko uszkodzil daloby sie przelozyc do nowej skorupy calosc wyposazenia,sliniki itd ze starej maszyny? Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Dziwne???! 28.01.11, 09:12 Całość???! Chyba jednak nie! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Dziwne???! 29.01.11, 14:29 Ale ja nie pytalem czego na zasadzie chlopa pod "geesem" pytajacego czego zamiast czemu,tylko czego z czesci wstawic sie nie da:P Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Dziwne???! 29.01.11, 14:37 Wstawić da się wszystko! Kwestia opłacalności! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Dziwne???! 29.01.11, 14:39 No to napisz w koncu co sie nie oplaca:) I wszystko wejdzie bez problemow w gotowa skorupe? Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Dziwne???! 29.01.11, 16:15 Ogólnie się nie opłaca! Pomyśl! - A czemu miało by nie wejść?! Przecież konstrukcyjnie jest to przewidziane! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Dziwne???! 29.01.11, 17:43 Czemu ma sie nie oplacac przelozenie tego co masz jedynie nowa skorupe zamiast kupowanie wszystkiego od nowa? Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Dziwne???! 29.01.11, 21:36 A bo ja wiem?! Zazwyczaj się to nie opłaca! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Dziwne???! 29.01.11, 22:53 Bo ja jestem z pod Byka!:):):) Browiec czasami lepiej i taniej kupić drugi samochód niż na przykład silnik do starego! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Dziwne???! 29.01.11, 22:56 No to ciekaw jestem czy mi znajdziesz przyklad nowego smiglowca tanszego od samej skorupy tego samego smiglowca:) Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Dziwne???! 29.01.11, 23:20 Gdzie ja Browiec napisałem "nowego"?! Napisałem "drugiego"! I nie tańszego od samej skorupy ino od skorupy i bebechów! Gdzie koszt połączenia "skorupy i bebechów"?! Poszukaj w necie ile kosztowały remonty tych Mi-24 ,które mamy! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Dziwne???! 30.01.11, 17:56 Ale "drugiego" jak rozmiem uzywanego tez tanio dzis nie kupisz,do tego remont,modernizacja itd.bebechy masz,skorupe kupujesz,wkladajc bbechy rowoczesnie robisz remont ktory i tak bylby potrzebny i watpie zeby wyszlo drozej niz przy calym zakupionym smiglowcu.Inaczej nikt by remotnow nie robil tylko nowe kupowal po zlomowaniu starszych. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Dziwne???! 30.01.11, 20:55 W tym sęk Browiec ,że właśnie czasami "drugi" kupisz taniej niż wynosi koszt remontu(przełożenia bebechów)! - Prosty test Browiec! Jeżdżę (z sentymentu) samochodem ,który ma 20 lat! Jest warty na rynku 1000 PLN! Gdybym chciał wymienić silnik i skrzynię biegów to za części musiał bym dać około 800 PLN + 500 PLN robocizna = 1300 PLN! Pal licho silnik i skrzynię - przy wymianie blach - części - 1150 PLN + 1500 PLN lakierowanie = 2650 PLN! Jest sens?! - Wracając do remontów Polskich Mi-24 w Polsce - koszt remontu jednego takiego wiatraka to 11,06 mln PLN czyli 3,95 mln zielonych - w tych samych pieniądzach można by na Ukrainie kupić "używki"! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Dziwne???! 30.01.11, 22:33 Smieglowiec to jednak nie samochod,szczegolnie jesli rozbita maszyna byla niedawno remontowana.Co do ceny smiglowocow to nie za optymistyczna ta cena?No i w jakim stanie bedzie ta uzywka,bo sie moze okazac ze przywrocenie jej do lotu i modernizacja przekroczy pare razy cene zakupu. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Dziwne???! 30.01.11, 22:52 Co do używek Mi-24W z Ukrainy absolutnie nie! Za 2 mln $ kupowały sobie różne kraje na Ukrainie! W stanie lotnym - wprost z jednostki! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Dziwne???! 30.01.11, 22:54 No lotnym jak lotnym,nasze byly remontowane i modernizowane.Ale skoro to wszystko tak piekne czemu nie kupilismy z 10 na Ukrainie tylko sie srali z tymi posrednikami i kupowaniem w Rosji? Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Dziwne???! 31.01.11, 15:48 Ano dlatego Browiec ,że Ukraina NOWYCH nie posiada to i sprzedać nie może! To samo dotyczy Mi-24PN - czyli wersji "P" po modernizacji! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Dziwne???! 01.02.11, 14:15 Ale mysmy w sumie niekoniecznie mieli kupowac nowe,w gre wchodzily tez zmodernizowane ale uzywane.Tak ze skoro t nie wypalilo,ceny byly zbyt wysokie trzeba bylo kupic na Ukrainie,zmodernizowac i byloby ok.No chyba ze jednak nie sa tak tanie jak piszesz:) Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Dziwne???! 01.02.11, 15:20 Browiec ino ,że te ,które mieliśmy kupić czyli Mi-24PN to używane miały mieć tylko kadłuby! Wszystko reszta nówka-nie śmigana! Nie ceny były zbyt wysokie tylko głupota ludzka latała za nisko! - Zmodernizowane na Ukrainie?! A są takie???! Bo o ile wiem to skończyło się z tą Ukraińską modernizacją na jednym egzemplarzu jako demonstratorze modernizacji - czyli śmigłowiec obwiesili atrapami i tyli! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Dziwne???! 01.02.11, 20:32 Bo sie jacys idioci na te PN uparli a teraz niedlugo moze nam wersji W zabraknac jak jeszcze troche posiedzimy w Afganie(a posiedzimy).A tak mielibysmy jednak smiglowce na misje bez uszczuplania zasobow krajowych. No i nie napisalem zeby modernizowac na Ukrainie(choc pewnie by dali rade) tylko kupic i zrobic tyle co zrobiono z maszynami obecnymi teraz na misji. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Dziwne???! 02.02.11, 08:57 Sęk w tym ,że możliwości bojowe Mi-24PN i W to jednak są nieporównywalne Browiec! Mi-24PN to jednak praktycznie NOWE śmigłowce! - Pewnie i radę by dali tylko wtedy trzeba by pewnie zapłacić mnóstwo cytrynowa siła forsy - czyli nie tylko zapłacić za śmigłowce ale pokryć też R&D modernizacji - bo na tym się właśnie Ukraińcy wyłożyli! - Czyli zapłacić circa about po 3 bańki zielonych za sztukę w stanie jakim jest a później dołożyć jeszcze 3 bańki zielonych na modernizację?!:) -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Dziwne???! 03.02.11, 00:06 Wszystko to prawda tylko ze teraz nie mamy nic.Lepsze W niz PN w marzeniach. Jak rozumiec "praktycznie nowe"-ze konstrukcja byla zupelnie inna niz wersji W,czy ze my chcielismy smiglowce tak zmodernizowane i odmlozone ze prawie nowe? "Czyli zapłacić circa about po 3 bańki zielonych za sztukę w stanie jakim jest a później dołożyć jeszcze 3 bańki zielonych na modernizację?!:)" A tu sie Marku wylozyles sam:) Bo po pierwsze ile mielismy zaplacic za sztuke tych w wersji PN? Po drugie potwierdziles tym samym moja wersje o wyzszosci przekladania zmodernizowanych czesci rozbitego smiglowca do nowej skorupy niz do "brania czegos na Ukrainie":))) Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Dziwne???! 03.02.11, 08:41 Browiec ino ,że przy tym bałaganie jaki panuje przy zakupach sprzętu taki sam wynik byłby przy zakupie wersji "W"! - Ogólnie konstrukcyjnie to w około 80 procentach jest to to samo - ważne jest jednak te 20 procent - inny system uzbrojenia ,przystosowanie do działań nocnych etc. - Myśmy Browiec chcieli mniej więcej to samo co robili Rosjanie dla siebie od 2004 roku ino ,że jeszcze mieliśmy swoją elektronikę w to wsadzić! - Nie wyłożyłem się Browiec bo tak na dobrą sprawę NIKT nie wie ile za Mi-24PN mieliśmy zapłacić - kwota w 2008 roku podana była za całość kontraktu - czyli za Mi-24PN,Mi-171,dodatkowe silniki + dodatkowe ppk dla śmigłowców! Z tego Mi-171,silniki i dodatkowe ppk miały być nówki sztuki nie śmigane! - Nic nie potwierdzam - gdybyśmy kupili od Ukrainy Mi-24W i ich nie modernizowali to wyszło by taniej! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Dziwne???! 03.02.11, 18:09 Przeciez Rosjanie juz nie robia dla siebie wersji PN a kiedy produkowali to tez nie zawiele(wydaje mi sie za tak pisales). A co do potwierdzania moich slow - to moim zdaniem jednak mialem racje.Bo co z tego ze taniej wyzloby pozyskanie jakiejs uzywki(cholera wie w jakim stanie) z Ukrainy bez modernizacji.Co bys z nia robil,nad poligonem latal? p.s.a Nie ma jakiejs oficjalnej ceny wersji PN? Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Dziwne???! 03.02.11, 18:25 Rosjanie Browiec zaprzestali produkcji wersji Mi-24PN dla siebie w 2010 roku! - Nie ma! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Dziwne???! 05.02.11, 01:36 Czyli niezbyt duzo,przez ile lat je produkowali? Dziwne ze uparlismy sie akurat na ta wersje. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Dziwne???! 05.02.11, 07:44 Browiec Pytasz o to samo już trzeci raz w ciągu ostatniego roku - nie Znudziło Ci się?! Przez 6 lat! Może i dziwne! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Dziwne???! 03.02.11, 18:10 Zapomnialem dodac-kupujac za 3 banki smiglaka na Urainie masz niezmodernizowanego smiglaka z Ukrainy:) Przekladajac w cenie 3 milionow wczesniej zmodernizwany sprzet do nowego kadluba masz zmodernizowany smiglowiec za 3 banki.Co sie bardziej oplaca? Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Dziwne???! 03.02.11, 18:26 Browiec zależy na czym ta modernizacja polegała! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Dziwne???! 03.02.11, 19:02 No mowimy konkretnie o naszej maszynie ktora sie ostatnio rozbila. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Dziwne???! 04.02.11, 08:18 To przecież nie była żadna "specjalistyczna" modernizacja Browiec! Śmigłowiec jak i 9 innych przystosowano do użycia przez załogę gogli noktowizyjnych i dodano GPS! Jak by co to jeszcze 6 sztuk jest do "zmodernizowania"! Koszt był wysoki bo ta "modernizacja" połączona była z remontem generalnym! -Pozdrawia! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Dziwne???! 05.02.11, 01:36 No i wlasnie o to chodzi,jest roznica miedzy takim smiglowcem a wyciagnietym z magazynu gdzies na Ukrainie. Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Dziwne???! 03.02.11, 04:38 Popatrz Marek ile kosztuja prawdziwe smiglaki:) www.altair.com.pl/start-3977 My to chyba jakies kartonowe modele jedynie mamy:) Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Dziwne???! 03.02.11, 08:47 Patrzę i okularom nie wierzę! Za takiego jednego "Chinooka" moglibyśmy sobie kupić 5 Mi-26M prosto z fabryki~!No ale ,żeby śmigłowiec kosztował tyle co 2-3 WSB to jednak przegięcie! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak Re: Dziwne???! 03.02.11, 11:37 > Patrzę i okularom nie wierzę! Za takiego jednego "Chinooka" moglibyśmy sobie ku > pić 5 Mi-26M prosto z fabryki~!No ale ,żeby śmigłowiec kosztował tyle co 2-3 WS > B to jednak przegięcie! > -Pozdrawiam! Mysle ze jesli Afganczycy i Irakczyjczycy dowiedza ze ten marny czinuk tyle kosztuje to beda z wiekszym entuzjazmem ich zestrzeliwac. 2-3 granaty z RPG-7 i minus 80 milionow USD oraz kilkadziesiac zolnierzy koalicji. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Dziwne???! 03.02.11, 12:33 No cóż lista strat w Afganistanie jest już i tak dość duża: - 5 Mi-8 - 3 Mi-17 - 3 Mi-24W - 2 Mi-26 - 2 AB-212 - 1 Bell 214 - 15 UH-60 Black Hawk - 2 MH-60 Black Hawk - 4 HH-60 Pave Hawk - 2 MH-53 Pave Low - 1 CH-53E Super Stalion - 2 CH-53G Sea Stalion - 1 MH-6J - 3 UH-1N Huey - 2 OH-58 Kiowa - 2 AH-1W Super Cobra - 1 CH-146 Griffon - 10 AH-64/AH-64D Apache /Apache AH-1 - 17 CH-47 Chinook - 5 CH-47D Chinook - 1 MH-47 Chinook - 1 MH-47E Chinook - 1 MH-47G Chinook - 2 AS-532 Cougar - 1 AS-332 Super Puma - 1 Merlin MK 3 - 1 Westland Sea King - 5 sztuk "nieznanego "typu -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak Re: Dziwne???! 03.02.11, 15:12 Niezle jak na "jaskiniowcow". Czyli wychodzi ze wlasnie Czinuk jest najczesciej zestrzeliwanym smiglakiem? Nie sadzielm. A nie masz podobnego zestawienia po Iraku? I jeszcze jaki odsetek (no mniej wiecej) w tych stratach wynosza staty bojowe? POzdro! Misza Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Dziwne???! 03.02.11, 16:36 Według Amerykanów i NATO w Afganistanie potwierdzono zestrzelenie 15 śmigłowców w tym 8 CH-47 Chinook! - W Iraku: - 33 OH-58 Kiowa - 27 AH-64 Apache - 24 UH-60 Black Hawk - 8 AH-1W Super Cobra - 7 CH-47 Chinook - 6 CH-46 Sea Knight - 4 CH-53E Super Stalion - 4 SA-330 Puma - 3 Mi-17 - 2 MH-53 Pave Lov - 2 SH-3 Sea King - 2 UH-1N Huey - 2 Bell 412 - 2 MD-530F - 2 Westland Lynx - 1 CH-53D Sea Stalion - 2 Mi-8 - 2 PZL W-3 Sokół - Łącznie 133 śmigłowce z tego ponoć 43 sztuki zestrzelone -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Dziwne???! 03.02.11, 18:19 To mysmy tam dwa sokoly stracili? Czyje byly mi-8 i 17? P.S.Jak na taka ilosc to liczba zestrzelen nie jest oszalamiajaca,podobnie w Afganie. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Dziwne???! 03.02.11, 18:29 No na to wychodzi! -Mi-8 jeden był Gruziński a drugi Bułgarski! Mi-17 należały do Armii Irackiej! - Browiec to są dane oficjalne! _Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Dziwne???! 03.02.11, 19:04 To czemu w tym zestawieniu sa smiglowce irackie? Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Dziwne???! 04.02.11, 08:31 A o które zestawienie Tobie chodzi???! Bo pisałem Miszy o stratach w Afganistanie i w Iraku - a te maszyny: - Mi-8 Gruziński - Mi-8 Bułgarski - Mi-17 Irackie Należą do zestawienia strat w Iraku! - Jeśli chodzi o listę strat w Afganistanie to: - Mi-8 - Afganistan - Mi-8 - Rosyjska spółka "Vertikal-T" - Mi-8 - Zjednoczone Emiraty Arabskie - Mi-8 - Kirgizja - Mi-8 - Kazachstan - Mi-17 - Afganistan -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Dziwne???! 05.02.11, 01:42 Ok,teraz jasne wszystko,a pytaem dlaczego w zestawieniach strat NATO wpisano maszyny wojskowe Iraku/Afganistanu. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Dziwne???! 05.02.11, 07:49 Bo to są zestawienia strat WSZYSTKICH sił uczestniczących w walce po stronie USA/NATO Browiec! Z tego też powodu wpisano śmigłowce Mołdawskie,Rosyjskie,Kazachskie - zostały wynajęte przez NATO lub CIA ! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Dziwne???! 05.02.11, 17:36 No ale to jednak troche zawyzanie strat-to nie sily NATO/Koalicji poniosly straty w ludziach i sprzecie ale prywatni przedsiebiorcy ewentualnie rzad Iraku/Afganistanu. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Dziwne???! 05.02.11, 19:21 Gucio prawda! 99 procent tych maszyn (prywatnych) było wynajęte przez CIA lub NATO! Na ich pokładach ginęli pracownicy CIA lub żołnierze NATO! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Dziwne???! 05.02.11, 22:27 Albo wozili towary i ginela tylko np. ukrainska zaloga. Prywatnych kontraktorow tez nie wliczano raczej w straty wojskowe np. w Iraku.Ktos nadstawia leb na wlasne ryzyko to jego sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Dziwne???! 05.02.11, 22:33 A te towary to dla kogo wozili?! Dla babci klozetowej?! Prywatni kontraktorzy zostali zatrudnieni przez rząd USA - czyli raczej prywatnie tam nie byli! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Dziwne???! 05.02.11, 22:36 Dla NATO ale nie byly to maszyny/zaloga NATO.A zatrunili ich np. Amerykanie,ale jak pisalem kolesi z BlackWater nie wpisywano do strat amerykanskich w Iraku.Narazali sie za kase i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Dziwne???! 06.02.11, 08:21 No to nie do końca tak Browiec! Te śmigłowce i samoloty nie są wpisywane w straty NATO chyba tylko aby tych strat nie zawyżać! Moim zdaniem powinny być wpisywane - są wynajęte i działają na rzecz NATO/USA - no i jest tego nie tak mało > Afganistan: - 2 Lockheed L-100-30 Hercules - 1 Airbus A300 - 3 IŁ-76 - 2 An-12 - 1 CASA-212 - 1 An-26 - 5 Mi-8 - 2 Mi-26 - 1 AB-212 - 1 Bell 214 > Irak: - 1 An-12 - 1 An-26 - 1 Comp Air 7SL - 2 Mi-8 - 2 MD-530F - 1 Bell 412 Browiec co z tego ,że narażali się za kasę?! Przecież nie wynajęli ich Iraccy dygnitarze tylko rząd USA! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Dziwne???! 06.02.11, 16:19 Ale jak pisalem wczesniej "prywatnego wojska" tez nie wpisuje sie w straty regularnej armii. Tak samo jak nie powinny byc ujete maszyny Iraku i Afganistanu. te co u wypisales to sa maszyny wynajmowane czy zniszczone/zestrzelone? Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Dziwne???! 06.02.11, 19:37 To BYŁY maszyny wynajęte i zniszczone/zestrzelone w Iraku i Afganistanie! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Dziwne???! 07.02.11, 20:56 Orientujesz sie ktore sie rozbily a ktore zestrzelono(z samolotow),cos o Herculesie i A300 slyszalem ale nie pamietam dokladnie co sie dzialo. Szczegolnie ciekawi mnie jaka role spelniala ta awionetka:) Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Dziwne???! 08.02.11, 09:40 W Afganistanie zestrzelony został tylko jeden śmigłowiec - Mołdawski Mi-26 W Iraku zestrzelone: - Bułgarski Mi-8 - MD-530 F - Blackwater - Bell -412 - Blackwater Comp Air 7SL to samolocik rozpoznawczo-łącznikowy Irackiego lotnictwa! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Dziwne???! 08.02.11, 16:11 No to znowu nie za wiele zestrzelen.I znowu maszyna iracka;)) Od kogo oni ja wynajmowali? Tez A-300 pamietasz z jakich powodow spadl? Bo Hercules o jakas gore chyba wycial,podobnie jak Francuzi czy Hiszpanie? Kto byl jego wlascicielem? Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Dziwne???! 08.02.11, 17:02 Amerykanie "wynajęli" od Irackich Sił Powietrznych - na pokładzie zginęło 4 Amerykanów i jeden Irakijczyk! - Airbus A300 był Turecki - rozbił się w czasie lądowania ,w Bagram - 1 L-100-30 Hercules był Południowo Afrykański - rozbił się podczas lądowania ,w Szarana - 1 L-100-30 Hercules był z Ghany rozbił się o górę w pobliżu Kabulu! - 9 stycznia 2002 roku rozbił się o górę w Pakistanie KC-130 Hercules - zginęło 7 Amerykanów! -Pozdrawiam! P.S. Do listy strat trzeba dopisać szturmowy śmigłowiec Eurocopter Tiger Francuskiego kontyngentu! Rozbił się 5 lutego w Lateh Band ,w pobliżu Kabulu! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Dziwne???! 08.02.11, 22:30 Amerykanie cos takiego wynajeli od Iraku? Dziwne, ze nawiaze do tytulu watku:) Te maszyny ktore pisales nalezaly do prywatnych przedsiebiorcow,szczegolnie Herculesy? I jaka to maszyna sie rozbila wiozac do domu zmiane kontyngentu,chyba hiszpanow? Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Dziwne???! 10.02.11, 10:47 Te Herkulesy w Afganistanie - oba należały do "Transafrik" - IŁ-76 z Kazachstanu - "Asia Continental Airlines" - IŁ-76 z Gruzji - "Pakistan Royal Airlines" - IŁ-76 z Mołdawii - "Airline Transport" - A300 - z Turcji - "ACT Airlines" - A tego nie wiem bo albo nie został doliczony do strat albo była to Amerykańska maszyna transportowa! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Dziwne???! 10.02.11, 16:01 czyli wszystkie nalezaly do prywatnych przewoznikow? Tu przy okazji dwie stare notki wyborcza.pl/1,75477,2522305.html wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80708,8501952,Afganistan__Samolot_transportowy_rozbil_sie_pod_Kabulem.html A tu ladna lista:) en.wikipedia.org/wiki/List_of_aviation_accidents_and_incidents_in_the_War_in_Afghanistan Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak Re: Dziwne???! 06.02.11, 08:38 > - Łącznie 133 śmigłowce z tego ponoć 43 sztuki zestrzelone > -Pozdrawiam! Dziekuje bardzo Marku!! POzdro! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Dziwne???! 03.02.11, 18:15 Patrzac na jego wielkosc nie jest to szczegolnie dziwne. Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Dziwne???! 03.02.11, 18:58 Mi-24 to wszystkie nasze? Mi-26 to zdaje sie prywatnego przewoznika?A Mi-8 i 17? P.S.Co to jest Apache AH-1?:) Te "17 CH-47 Chinook" to jakiej wersji? Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Dziwne???! 04.02.11, 08:43 Tak! Te Mi-24W to wszytko nasze! - 1 Mi-26 - Rosyjska spółka "Vertikal-T" z Rosyjską załogą - 1 Mi-26 - Mołdawska spółka "Pectox Air" z Ukrańską załogą Post wcześniej wypisałem Ci czyje były Mi-8 i Mi-17! - Agusta Westland WAH-64 Apache AH Mk 1 czyli licencyjny AH-64D Longbow Apache - Nie podano! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Dziwne???! 05.02.11, 01:47 To nie wiedzialem ze Brytole stracili swojego AH-64. Pamietam ze ktos tu kiedys wrzucil zdjecie zolnierzy lecacych na AH-64.Jak doczytalem byli to wlasnie Brytole podczas misji poszukiwania zaginionego(jak sie okazalo martwego) zolnierza. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Dziwne???! 05.02.11, 07:53 A jednak - 4 września 2008 roku! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Dziwne???! 05.02.11, 17:39 Ten koles wsadza rozne rodzaje rakiet? www.army.mil/-news/2010/01/22/33311-soldier-keeps-eye-on-mission-ear-to-haiti/index.html Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Dziwne???! 05.02.11, 19:23 A co w tym dziwnego?! Do UB-32-57 czy B-8-20 również można załadować różne rodzaje pocisków! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Dziwne???! 05.02.11, 22:26 Spoko,nie wiedzialem ze Amerykanie tez stosuja rozne do Hydry. Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Dziwne???! 05.02.11, 22:39 A jakie stosuja rosjanie rodzaje pociskow i co moglo byc na tym zdjeciu ktore zamiescilem? Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Dziwne???! 06.02.11, 09:11 Różne,różniste!:) > S-5 - 57mm : - S-5 - odłamkowy - S-5M - odłamkowo-burzący - S-5M1 - odłamkowo-burzący - S-5K - przeciwpancerny-kumulacyjny - S-5K1 - przeciwpancerny-kumulacyjny - S-5P - WRE - S-5P1 - WRE - S-5O - oświetlający - S-5O1 - oświetlający - S-5MO - odłamkowy - S-5MO1 - odłamkowy - S-5KO - odłamkowo-kumulacyjny - S-5KO1 - odłamkowo-kumulacyjny - S-5KP - odłamkowo-kumulacyjny - S-5KPB - odłamkowo-kumulacyjny - S-5I - WRE - S-5S - odłamkowy(strzałki) - S-5SB - odłamkowy (strzałki) Po za tym wszystkie te wersje mogą funkcjonować jako pociski kierowane po założeniu głowicy BM-5 - wtedy do nazwy dochodzi "Kor" czyli S-5M1 Kor ! > S-8 - 80 mm: - S-8A - odłamkowo-kumulacyjny - S-8M - odłamkowo-kumulacyjny - S-8KOA - odłamkowo-kumylacyjny - S-8KOM - odłamkowo-kumulacyjny - S-8B - przeciwbetonowy - S-8BM - przeciwbetonowy - S-8OF - odłamkowo-burzący - S-8DF - odłamkowo-burzący - S-8D - paliwowo-powietrzny - S-8DM - paliwowo-powietrzny - S-8O - oświetlający - S-8OM - oświetlający - S-8P - WRE - S-8PM - WRE - S-8S - odłamkowy (strzałki) - S-8T - przeciwpancerny z głowicą tandemową - S-8CzM - sygnaowy - wskazywania celu Po za tym wszystkie te wersje mogą funkcjonować jako pociski kierowane po założeniu głowicy BM-8(BM-8-1) wtedy do nazwy dochodzi "Kor" czyli S-8M Kor ! "Hydra" ma 19 typów pocisków - w Angielskiej Wiki są wypisane! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Dziwne???! 06.02.11, 16:16 Pojecia nie mialem ze tego az tyle:) A ta glowica do przerobki na pocisk kierowany to jaka jest,naprowadzanie laserowe? A ze Hydra az tyle tych pociskow ma to tym bardziej nie wiedzialem,ktory rodzaj moze byc na zdjeciu? Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Dziwne???! 06.02.11, 19:43 Laserowo-pół aktywnie z podświetlaniem celu albo z ziemi albo z nosiciela! Po za tym głowica ma jeszcze impulsowe silniczki korekcyjne! - Browiec Znajdź sobie leniu!:) -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Dziwne???! 07.02.11, 20:55 Jak wiesz to napisz a nie odsylaj do szukania;) Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Dziwne???! 07.02.11, 20:58 www.designation-systems.net/dusrm/app4/275in-rockets.html M261 i M229? Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Dziwne???! 08.02.11, 09:43 No i można znaleźć Leniu?!:) -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Dziwne???! 08.02.11, 16:08 Owszem,tylko dalej nie wiem czy to te rakiety ktore wymienilem;) Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Dziwne???! 08.02.11, 09:42 Nie wiem Browiec! To nie moja "działka"! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Dziwne???! 05.02.11, 17:42 Tu jeszcze jadna mozliwosci transportowania zolnierzy na skrzydlach maszyny,na dole strony www.aviationexplorer.com/b-52_facts.htm Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Dziwne???! 03.02.11, 18:13 Irakijczycy to juz nie za bardzo.Poza tym jak mogles przeczytac to byl taki "wypadek przy pracy":) P.S.czemu marny? Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Dziwne???! 04.02.11, 08:44 Cytuję :" czemu marny?" ???! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Dziwne???! 05.02.11, 01:39 A to bylo do Miszy,bo napisal ze Chinook jest marny. Odpowiedz Link Zgłoś
rzewuski1 Re: Dziwne???! 27.01.11, 20:22 tracimy masę pieniędzy i co mamy w zamian? tylko oskarżenia ze nasi żołnierze nie za bardzo przykładają się do walki z talibami i ze kradną drzewa powinniśmy się stamtąd wycofać w 2012 powiedzieć to ostatni rok naszego tutaj pobytu i do widzenia Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Dziwne???! 27.01.11, 20:27 latwo mowic trudniej zrobic:) O jakich drzewach piszesz? Odpowiedz Link Zgłoś
rzewuski1 Re: Dziwne???! 27.01.11, 20:40 w tej prowincji która podobno kontrolujemy zniknęło 4 tysiące drzew podobno to naszych żołnierzy robota bo albo nie przypilnowali albo sami je ucieli tak generalnie to ile rosomaków już straciliśmy? wojna ta jest przegrana bo rząd afgański po 10 lat jest tak samo silny jak na początku policja, i wojsko to tylko dekoracja która przestanie istnieć w chwili gdy USA wycofają się stamtąd Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Dziwne???! 27.01.11, 20:47 A o tym to nie slyszalem,w Afganistanie to strata:) Ale obstawialbym miejscowych,a zrzucanie na naszych to glupota,to nie straz lesna. Rosomakow ile stracono nie wiadomo,ten chyba tylko zostal oficjalnie "zniszczony",reszta wrocila do kraju na remonty(pytanie co z nich wyszlo i czy nie kosztowaly tyle co nowy:).tego pewnie tez na czesci wezma. Chcialbym zobaczyc gdzies zdjecie takiego wozu po ciezkim wybuchu.Zastanawia mnie czy planowane sa zamowienie na nowe wozy w celu zastapienie zniszczonych i co wazniejsze wyeksploatowynych wozow. Odpowiedz Link Zgłoś
rzewuski1 Re: Dziwne???! 27.01.11, 20:50 wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,8997958,W__polskiej__prowincji_Afganistanu_zniknelo_4_tys_.html tu jest link Karzaj jest wściekły niech płaci za ochronę i siedzi cicho zima była i nasi żołnierze musieli się ogrzać he he Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Dziwne???! 27.01.11, 21:04 Ciekawe czy tam w ogole tyle drzew roslo:P A talibowie beda mieli na czym przygrzac wieprzowyne:)) Odpowiedz Link Zgłoś
rzewuski1 Re: Dziwne???! 27.01.11, 21:27 pewnie sady generalnie ten kraj to pustynia, góry drzewa są tam bardzo cenne Odpowiedz Link Zgłoś
rzewuski1 Re: Dziwne???! 27.01.11, 21:28 nawet w Polsce jak ścinasz drzewa to musisz mieć zezwolenie na to nawet jak to twój las a co dopiero tam Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Dziwne???! 28.01.11, 17:18 Wiem,ale tam nie ma kto pozwolen wystawiac:) Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Dziwne???! 28.01.11, 17:20 Wiem wiem,troche o tym czytalem. A przy okazji dzis pizdnelo w supermarkecie kiedy zakupy robil szef BlackWater. wiadomosci.onet.pl/swiat/afganistan-zamach-w-supermarkecie,1,4157730,wiadomosc.html Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: Dziwne???! 27.01.11, 20:29 dobrze że "D" a nie "W". Właściwie to nie wiedziałem że te starsze tam są. Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Dziwne???! 27.01.11, 20:37 No wlasnie jednak W.I tez dlatego pytalem jakie sa proporcje wersji. Ale ten smiglowiec co sie rozbil u nas wersji D mial ponoc byuc wyslany do Afganistanu.Jak tak dalej pojdzie to nam tylko gluszce zostana;) Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Dziwne???! 28.01.11, 09:18 Proporcji nie ma żadnych Browiec bo w Afganistanie są tylko wersje "W"! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Dziwne???! 28.01.11, 17:18 Tak myslalem,ale nie blo wczesniej D? No i mozesz cos napisac onurtujacych mnie pytaniach odnosnie artykulu?:) Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Dziwne???! 29.01.11, 09:37 Nie Browiec! Wersje "D" były w Iraku! Do Afganistanu nie było by sensu wysyłać "D"! - Napisz jakiego artykułu!:) -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Dziwne???! 29.01.11, 14:31 Owszem,to wiem.Tylko jak pamietam pisano o tym D co sie rozbil u nas na poligonie ze byl po remoncie bo mial leciec do Afganu. A pytania byly tu forum.gazeta.pl/forum/w,539,121426638,121452180,Re_Dziwne_.html?wv.x=2 P.S.Ile my teraz mamy sprawnych Mi-24 obu wersji bo sie pogubilem.I ile z nich zmodernizowano. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Dziwne???! 29.01.11, 16:16 Browiec proszę Cię!:( Nie zadawaj pytań na ,których odpowiedzi są na pierwszej stronie gugla!:( -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Dziwne???! 29.01.11, 21:37 "Ile mamy sprawnych Mi-24" -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Dziwne???! 29.01.11, 22:42 Ale mnie chodzilo glownie o te wczesniejsze. To bylo najmniej wazne,ale swoja droga to ze mon sobie poda ogolna liczbe Mi-24 niewiele daje,poza tym nie wiem czy oni aktualizuja dane po stratach smiglowcow. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Dziwne???! 29.01.11, 22:55 Na Wiki po Polsku jest odnośnik na dole! Poczytaj! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Dziwne???! 29.01.11, 23:00 szczerze mowiac to takiej wersji Mi-24 nie widzialem:) www.altair.com.pl/start-106 Z tych planow to raczej nic nie wyszlo? Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Dziwne???! 29.01.11, 23:21 To były tylko pobożne życzenia Browiec! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Dziwne???! 30.01.11, 17:54 Ale pojceia nie mialem ze Mi-24 lataly w silach UN,one byly uzbrojone? Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Dziwne???! 30.01.11, 20:58 Ależ oczywiście ,że latały Browiec! Zarówno Ukraińskie jak i Rosyjskie! Amunicja do km-u zawsze była no i czasami npr-y S-5 lub S-8! O tym ,żeby na misje ONZ zabierano ppk nie słyszałem! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Dziwne???! 30.01.11, 22:31 Mnie sie zawsze ywdawalo ze owszem Mi-8 masowo lataly i lataja,ale ONZ jako taki sprzet wojskowy ma z tego co dostarcza dane kraje,a sam ONZ jako taki maszyn uzbrojonych nie wysyla.Czy to moze bylo w ramach kontyngentow np. ukrainskiego? Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Dziwne???! 30.01.11, 22:54 To były misje ONZ-UN zgodne ze specyfikacja zamawiającego! Czasami 4 sztuki Mi-8 + 4 sztuki Mi-24 a czasami 2 + 2! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Dziwne???! 30.01.11, 22:55 Czyli czyje byly te smiglowce?Kto je pilotowal? Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Dziwne???! 31.01.11, 16:01 Śmigłowce jak i wszelkie pojazdy są DZIERŻAWIONE Browiec przez ONZ od danego państwa ,które zapewnia logistykę,obsługę jak i załogi! ONZ daje tylko kasę! - Czyli były to śmigłowce Rosyjskie lub Ukraińskie z Rosyjskimi lub Ukraińskimi załogami! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Dziwne???! 01.02.11, 14:14 Moje zdziwienie wynikalo stad ze po prostu nigdy nie widzialem bojowej maszyny latajacej w barwach ONZ.Wozy pancerne,czolgi,wspomniane Mi-8 owszem,ale nie Mi-24:) Dlaczego one mialy dzialac w takich parach jak wspomniales,mialy prawo atakowac jakies obiekty? Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Dziwne???! 01.02.11, 15:28 No toż i moje zdziwienie Twoim zdziwieniem Browiec! Zdjęć Mi-24 w barwach ONZ jest mnóstwo cytrynowa siła! Oczywiście ,że tak!Miały niwelować siłą wszelkie wrogie próby przeciwdziałania misji ONZ! Zazwyczaj właśnie działały do osłony Mi-8! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Dziwne???! 01.02.11, 20:29 No ja po prostu nie widzialem.Ale skoro mialy slaniac i atakowac to cos slabo byly uzbrojone.Karabin i npry to troche malo. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Dziwne???! 02.02.11, 08:58 Browiec a po kiego grzyba więcej?! Najczęściej przeciwnikami byli partyzanci/bojownicy uzbrojeni tylko i wyłącznie w broń piechoty! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Dziwne???! 03.02.11, 00:00 Racja ale pisales ze npry byly tylko czasem,a tu by sie jeszcze moza jakies bomby,napalm i pare innych ciekawostek przydalo.Ale i ppk z odpowiednimi glowicami do punktowych atakow.W sumie km i to taki raczej niezbyt czesto pewnie sami Rosjanie uzywali? Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Dziwne???! 03.02.11, 08:52 Może inaczej - tam gdzie działały osłaniające Mi-24 nie zanotowano ataków na Mi-8! Sama obecność wystarczała! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Dziwne???! 03.02.11, 18:11 Ale w sumie Mi-8 moga przenosic same takie uzbrojenie. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Dziwne???! 03.02.11, 18:38 W sumie mogą - tylko ,że nie są tak dobrze opancerzone jak Mi-24 a przenosić to one w misjach miały towary czyli żywność etc a nie uzbrojenie! Po za tym ciut-ciut inaczej człowiek się czuje jak widzi nadlatującą "Łanię" niż pękatą ciężarówkę czyli Mi-8! Wrażenie niesamowite - drżą kolana i etc. -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Dziwne???! 03.02.11, 19:01 Racja,chodzilo mi o to ze te rodzaje uzbrojenia mozna tez podwiesic pod Mi-8 a nie musi to byc koniecznie M-24 - taka samoobrona:) Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Dziwne???! 04.02.11, 08:46 No niby można ale na Mi-8 to ino 7,62mm - Mi-24 to albo ruchomy 12,7mm albo nie ruchome 2 lufowe 23mm działko! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Dziwne???! 05.02.11, 01:42 Czy ja wiem,czytalem ze byly tez wersje nawet z 12,7 mm montowanym w nosie,a na wezlach moga przenosic nie tylko npry ale i PPK. Wiec pewnie i zasobniki z dzialkiem by sie dalo. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Dziwne???! 05.02.11, 07:57 Nie spotkałem się z taką informacją! Na węzłach wojskowych wersji wszystko można podwiesić Browiec - ino ,że w tedy śmigłowiec ten nie będzie spełniał roli do jakiej go wynajęto - dostarczania worków z ryżem lub innym towarem pierwszej potrzeby! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Dziwne???! 05.02.11, 17:35 Z ktora informacja,o tym km 12.7 mm?? Taki smiglowiec z nprami i dzialkami w zasobnikach ma w znaczacy sposob obnizone mozliwosci transportowe? Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Dziwne???! 05.02.11, 22:29 Pytanie tylko czy zmniejsza sie troche udzwig czy udzwig zmniejsza sie bardzo:) A ten Mi-8 z wkmem to ponoc to Mi-8TB – rozwinięcie Mi-8TW uzbrojone w ruchomy wkm 12,7 mm w nosie i uzbrojeniu przenoszonym na 6 węzłach na belkach (do 192 rakiet niekierowanych) oraz dodatkowo 4 pocisków przeciwpancernych montowanych na górnej powierzchni belek. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Dziwne???! 05.02.11, 22:37 W wersji wojskowej-szturmowej udźwig zmniejsza się bardzo! - Tylko ,że to wyspecjalizowane wersje wojskowe-szturmowe Browiec! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Dziwne???! 06.02.11, 09:13 No są! Ino ,że akurat takich wersji ONZ nie kontraktuje! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Dziwne???! 06.02.11, 16:14 Pytanie czy w sumie bardziej by sie nie oplacalo(nawet przy zmniejszonym udzwigu) bo Mi-24 nie przenosza w ogole towarow. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Dziwne???! 06.02.11, 19:45 Nie opłacało by się! Mi-24 może do kabiny desantowej prawie tonę "gruzu" zabrać na upartego! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Dziwne???! 07.02.11, 20:55 Ale w tych misjach raczej nie zabieraly. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Dziwne???! 08.02.11, 09:44 Tak jak Mi-8 uzbrojenia!:) -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Dziwne???! 08.02.11, 16:04 No Mi-8 z uzbrojeniem to nic niezwyklego,Mi-24 z ziemniakami owszem;) Odpowiedz Link Zgłoś
van_pomidor Re: Dziwne???! 30.01.11, 21:01 W działaniach przeciwpartyzanckich straty są nieuniknione. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Czolg powinien jezdzic po drodze 07.02.11, 21:11 A nie latac,dobrze ze to w koncu zrozumiano www.alert24.pl/alert24/1,84880,9066078,Wielkopolskie___Latajacy_czolg__awaryjnie_ladowal.html Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Dziwne???! 07.02.11, 21:55 Marek,mam takie pytanie niezwiazane z watkiem wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/55,80277,8599416,,,,9068788.html Na zdjeciu jest zdaje sie wieza(czy caly czolg za oslona?) T-54.Czemu tu nie ma hamulca wylotowego? Bo widzialem zdjecia z hamulcem i bez.Cz tez te nowe dziala wprowadzono dopiero na T-55? Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Dziwne???! 08.02.11, 10:01 Ano nie ma hamulca wylotowego bo to jest wieża z działem D-10T czyli czołgu T-54 produkowanego do 1954 roku! Od 1955 roku produkowano czołgi T-54A z działem D-10TG ,które już hamulec wylotowy miało! - No ale co by nie było za wesoło czołgi produkowane do 1954 roku miały też swoje późniejsze modernizacje ale...nie związane z wymianą uzbrojenia - czyli uzbrojone nadal w D-10T: - T-54M- modernizacja wozów wyprodukowanych w 1951 roku przeprowadzona w 1955 roku - T-54MK - modernizacja czołgów T-54M przeprowadzona w 1977 roku -Pozdrawiam! P.S. Byłbym zapomniał! W 1958 roku wyprodukowano małą serię czołgów T-55K (dowódczych) również z działem D-10T! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Dziwne???! 08.02.11, 16:08 Do 1955 byly zdaje sie dwie partie roznych modeli T-54? Te modernizacje byly jakies glebokie? Przy okazji czytalem gdzies ze wozy T-44 byly w armii az do lat 90-tych:) P.S.To na zdjeciu to tylko pozycja artyleryjska z sama wieza czy za tym betonem jest schowany caly czolg? Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Dziwne???! 08.02.11, 17:29 Konkretnie to były 4 partie: - T-54(T-54-1) - produkowany od 1947 do 1949 roku - T-54(T-54-2) - produkowany od 1949 do 1951 roku - T-54(T-54-3) - produkowany od 1952 do 1955 roku - OT-54 - produkowany w 1954 roku - Modernizacje przeprowadzone w 1977 roku były dość znaczne: - celownik nocny TPN-1 - radiostacja R-123 - nowy silnik W-55 - zwiększony zapas amunicji z 34 do 43 sztuk - zmodernizowano system przekraczania przeszkód wodnych po dnie - zmodernizowano system wentylacji - To akurat nie prawda! Ostatnie czołgi T-44S zostały wycofane z eksploatacji w ZSRR pod koniec lat 70-tych! Ogółem w latach 1944-1946 wyprodukowano 1823 sztuki czołgów T-44! W 1961 roku wszystkie czołgi przeszły modernizację do wersji T-44M a w 1963 część z nich do wersji T-44MK! W 1965 roku część czołgów przerobiono na ciężkie ciągniki ewakuacyjne BTS-4 a część rok później (w 1966) zmodernizowano do wariantu T-44S! -Pozdrawiam! P.S. Nie wiem Browiec! Rosjanie często w fortyfikacjach granicznych używali albo samych wież wbudowanych w bunkier (na przykład IS-4) albo po prostu zakopywali czołg pozbawiając go napędu! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Dziwne???! 08.02.11, 22:26 No wlasnie wiem ze przy tych fortyfikacjach rozne kombinacje byly dlatego mialem nadzieje ze wiesz co jest na Kurylach.Wiesz cos tak ogolnie o tamtejszym systemie umocnien? Co do T-44 to one wziely ostatecznie udzial w operacji berlinskiej bo rozne sa wersje? Co do ich liczby i daty wycofania tu ktos podaje inne wartosci a jako zrodlo niby jest NTW. A tu jeszcze cos innego:) www.nemo.nu/ibisportal/5pansar/5sidor/t44.htm Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Dziwne???! 08.02.11, 23:19 Na temat fortyfikacji na Kurylach nie wiem nic niestety! - T-44 w jedynej operacji wojskowej w jakiej wzięły udział to była Radziecka interwencja na Węgrzech! W II WŚ udziału nie wziął ani jeden egzemplarz choć do 1 maja 1945 roku wyprodukowano 190 sztuk tych czołgów! Do końca 1945 roku było ich już 655 sztuk! - We wszystkich moich źródłach wycofanie tych czołgów ostatecznie z Armii Radzieckiej datuje się na koniec lat 70-tych! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Dziwne???! 09.02.11, 01:24 O interwencji to wiem,ale pojawialy sie informacje o przezbrojeniu w nie paru oddzialow i ich udziale w zdobywaniu Berlina,ale to nic pewnego. Za to bardzo czesto liczbe T-44 ktore wyprodukowano podaje sie jako 905,z jakims dodatkiem ewentualnie. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Dziwne???! 09.02.11, 10:18 To jest tak samo nie prawda jak stwierdzenie , pojawiające się tu i ówdzie ,że T-44 miał zastąpić w linii T-34-85 lub ,że w zdobywaniu Berlina bały udział ciężkie czołgi IS-3! - Po pierwsze primo - T-44 został skonstruowany tak na dobrą sprawę jako czołg "rezerwowy" - czyli gdyby okazało się ,że pod koniec wojny Niemcy wprowadzili nową jakościowo technikę pancerną - sami Rosjanie do końca w to nie wierzyli ,że jest taka możliwość no ale mogli już sobie pozwolić na eksperymenty z takim czołgiem! - Po drugie primo - T-44 nie spełniał zakładanych kryteriów czyli jego opancerzenie nie było do końca odporne na ostrzał pociskami 75-85mm i jego armata nie różniła się niczym od tej zamontowanej w T-34-85 (było to to samo działo czyli ZIS-S-53) - dla samych Rosjan to uzbrojenie jawiło się już jako nieperspektywiczne w 1944 roku!Próby przeprowadzone z działem 100 mm LB-1 pokazały ,że czołg w takiej konfiguracji jest za ciężki i odbija się to na jego manewrowości! - Po trzecie primo - W 1944 roku zaczęto opracowywać nową wieżę z nowym działem 100 mm (D-10T) i ze zmienionym opancerzeniem - czołg na początku miał się nazywać T-44B ale bardzo szybko nazwę zmieniono na T-55! - Po czwarte primo - Mając w 1945 roku prototyp nowego konstrukcyjnie czołgu i to ,że jest to jak najbardziej pojazd perspektywiczny produkcję T-44 kontynuowany tylko i wyłącznie dla tego ,że T-55 nie był jeszcze konstrukcją dojrzałą! O czym przekonano się podczas produkcji tego ostatniego: - w 1946 roku planowano wyprodukować w trzech zakładach 165 czołgów a udało się zrobić....3 sztuki! - w 1947 roku plany przewidywały wyprodukowanie 400 sztuk a udało się zrobić ...22 maszyny - w 1948 roku udało się wyprodukować 593 czołgi i to już był sukces! - w styczniu 1949 roku wstrzymano produkcję całkowicie po kolejnych próbach poligonowych i czołg poszedł do kolejnej modernizacji - produkcję wznowiono w listopadzie pod nazwą T-55 wz.49 (T-55-2) - A pro po ilości wyprodukowanych T-44 to jest to na pewno 1823 sztuki czołgów seryjnych! Choć w tym przypadku można by śmiało do tej liczby dodać jeszcze 7 sztuk czyli prototypy: - 3 prototypy z działem ZIS-S-53 - 85mm - 1 prototyp z działem D-5 - 85mm - 1 prototyp z działem LB-1 - 100mm - 1 prototyp z działem D-10 - 100mm - 1 prototyp z działem D-25-44 - 122mm -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Dziwne???! 09.02.11, 19:32 Ale to nie byl juz TEN T-55 przeciez.Pozniej nadano ta sama nazwe innemu pojazdowi?Chyba ze piszesz o T-54,to by sie zgadzalo. No i skoro to mial byc czolg przejsciowy(T-44) to cos duzo ich zrobili jednak. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Dziwne???! 10.02.11, 12:20 Sorry Browiec - literówka - miało być oczywiście T-54!:) - Browiec jak na warunki ZSRR to była na prawdę nie wielka ilość!:) - Czołgów ciężkich IS-3 wyprodukowano 2311 sztuk - Czołgów ciężkich IS-4 wyprodukowano 219 sztuk - Docelowych czołgów ciężkich T-10 (czyli IS-8) wyprodukowano 8000 sztuk! - Czołgów średnich T-34-85 wyprodukowano w ZSRR około 30 000 sztuk + 1980 w Polsce + 3185 w Czechosłowacji - Czołgów średnich T-44 wyprodukowano 1823 sztuki - Czołgów średnich T-54 wyprodukowano w ZSRR około 35000 sztuk + 3000 w Polsce + 2700 w Czechosłowacji - Czołgów średnich T-55 wyprodukowano w ZSRR około 27500 sztuk + 7000 w Polsce + 8300 w Czechosłowacji! - Czołgów średnich T-62 wyprodukowano w ZSRR około 20 000 sztuk - Czołgów podstawowych T-64 wyprodukowano w ZSRR około 13000 sztuk - Czołgów podstawowych T-72 wyprodukowano w ZSRR około 25000 sztuk + 1700 w Czechosłowacji + 1610 w Polsce - Czołgów podstawowych T-80 wyprodukowano w ZSRR i Rosji około 10000 sztuk! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Dziwne???! 10.02.11, 15:50 Mialem na mysli ze to niewiele jak na warunki wojenne jeszcze. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Dziwne???! 10.02.11, 15:56 Czołg nie był priorytetem i nie był dojrzałą konstrukcją! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Dziwne???! 09.02.11, 22:53 Lepiej Marek zrob rozeznanie w sprawie Kuryli:) wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,9079593,Napiecie_Rosja___Japonia__Miedwiediew_wzywa_do_rozmieszczenia.html Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Dziwne???! 10.02.11, 12:27 Spróbuję dowiedzieć się w co uzbrojona jest stacjonująca na Kurylach jednostka o dziwnie brzmiącej jak na Polskie standardy nazwie "Dywizja Artyleryjsko-karabino maszynowa"!:) - Może Misza pomoże?! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Dziwne???! 10.02.11, 15:51 Byloby fajnie bo nazwa rzeczywiscie ciekawa.Podobnie jak ciekawe sa te umocnienia.Zastanawiam sie co tam umiescic chce Miedzio. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Dziwne???! 10.02.11, 16:02 Pełna nazwa po Rosyjsku to 18.Puliemietno-Artilierijska Dywizja! - No wedle tego co piszą sami Rosjanie to od 30-40 lat uzbrojenie tej dywizji nie było wymieniane na nowsze wzory! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Dziwne???! 10.02.11, 16:07 To sie musza streszczac bo na zdjeciach widac nowych kamikaze:) Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Dziwne???! 12.02.11, 15:01 Dorwałem inne ujęcie tego stanowiska Browiec i jest to bunkier z wieżą od T-54 wczesnych serii - najprawdopodobnie dwukondygnacyjny - załoga 5-6 ludzi - zapas amunicji około 200 sztuk! Po za tym znalazłem co nie co o 18.PULAD - jej struktura to 2 pułki (46.PAP i 49.PAP) - Uzbrojenie: - transportery MT-LB - czołgi - 94 T-55,3 PT-76 - artyleria holowana - 122mm D-30 (ciągniki Urał) - zestawy przeciwlotnicze - 9K35 "Strieła-10SW" - 3 bataliony RTOT (Rota Tankowych ogniewych tocziek) - bunkry z wieżami IS-2/T-44/T-54/T-55 i zabetonowane czołgi pozbawione układów jezdnych IS-2/IS-4 - kilkanaście AB (Artilieryjska Bateria) - baterie artylerii obrony brzegowej - 85mm/100mm/130mm! - I tyli udało mnie się znaleźć! Pewnie część tych danych może być już nieaktualna ale nie mam jak tego zweryfikować! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Dziwne???! 12.02.11, 16:10 Super,dzieki:)) To rzeczywiscie sprzet nawet nie drugo a raczej trzeciorzutowy:) Te PT-76 mnie rozwalily:) Wiadomo ile jest tej artylerii holowanej? te sily sa skoncentrowane ne jednej wyspie czy na wszystkich rozsiane,na tej najwiekszej budowano chyba jakies nowe budnynki wojskowe w tamtym roku. Baterie obrony przegowej jak sie domyslam to tez wiezeczolgowe ewenualnie wieze jak na okretach,pojedyncze? Ilosci tych stanowisk z wiezami czolgowymi pewnie nie ma? jest w ogole znanA liczebnosc wojska na Kurylach? Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Dziwne???! 12.02.11, 17:00 Artylerii holowanej jest 3 bataliony ale bladego pojęcia nie mam czy dział jest tam tyle co w "normalnym" batalionie artylerii czyli 24 sztuki - gdyby tak było to ogólna liczba haubic wynosiła by 72 sztuki! - Te siły są rozśrodkowane po wszystkich wyspach! - Zgadza się budynki sztabu dywizji! - Baterie obrony brzegowej to starocie ,że aż strach! Zazwyczaj to są działa zdjęte z okrętów budowanych podczas ii WŚ albo zaraz po: - 85mm 90-K - 100mm B-34U - 130mm B-13-IIs jednolufowe i 130mm B-2LM dwulufowe! Pewnie gdzieś te ilości są ale ja nie potrafię ich znaleźć! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Dziwne???! 12.02.11, 17:15 Mnie chodzilo tez o to czy jest znana liczbenosc wojsk na Kurylach,tej dywizji.Sa tam jakies inne formacje mundurowe? Co to jest w tle z ta dluga lufa? www.navweaps.com/Weapons/WNRussian_85mm-52_90k.htm Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Dziwne???! 12.02.11, 17:56 No to jeszcze raz - pewnie jest znana ale nie jestem w stanie dotrzeć do weryfikowalnych danych! - Na pewno są! Pododdziały radarowe obrony przeciwlotniczej itd, no i straż graniczna! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Dziwne???! 12.02.11, 17:57 Aha - to z długą lufą to jest działo kolejowe 180mm lub 305mm! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Dziwne???! 13.02.11, 08:04 Dokładnie to jest 305mm TM-3-12! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Dziwne???! 13.02.11, 23:08 A te mniejsze jaka maja nazwe? te dziala wykorzystano bojowo? Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Dziwne???! 14.02.11, 11:21 No więc ogólnie Radziecka Artyleria Kolejowa posiadała: - 356mm TM-1-14 - 6 sztuk - wykorzystane bojowo - 305mm TM-2-12 - 6 sztuk - wykorzystane bojowo - 305mm TM-3-12 - 3 sztuki - wykorzystane bojowo - 203mm TM-8 - 2 sztuki - nie wykorzystane bojowo - 180mm TM-1-180 - 20 sztuk - wykorzystane bojowo - 152mm B-64 - 6 sztuk - wykorzystane bojowo - 152mm B-38MU-2 - 1 sztuka - wykorzystana bojowo - 152mm TM-1-152 - 3 sztuki -nie wykorzystane bojowo - 152mm "Canet" - 4 sztuki (zdobyte na Łotwie ) - wykorzystane bojowo - 130mm B-57 - ? sztuk - wykorzystane bojowo - 130mm AT-1 - ? sztuk - wykorzystane bojowo - 130mm wz.1913 - 3 sztuki - nie wykorzystane bojowo - 101,6mm "Canet" - 2 sztuki (zdobyte w Estonii) - wykorzystane bojowo -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Dziwne???! 14.02.11, 18:36 A znane sa jakies ciekawsze akcje z ich udzialem,skutecznosc i pozniejszy los? Te zdobyte w panstwach baltyckich to kiedy i na kim zdobyli? Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Dziwne???! 15.02.11, 09:28 Znane! Browiec przeczytaj JESZCZE raz to co napisałem wcześniej! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Dziwne???! 16.02.11, 14:58 A gdzie mozna znalezc opis akcji bojowych(tylko nie po rosyjsku:) I co mam jeszcze raz przeczytac? Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Dziwne???! 16.02.11, 17:23 Niestety znam tylko opisy po Rosyjsku!:( - Pytałeś w jakich krajach nad Bałtyckich ZSRR zdobył działa kolejowe - napisałem to w tym poście ,w którym Masz typy takich dział! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Dziwne???! 16.02.11, 23:11 Skoro sa tylko po rosyjsku do moze podaj w skrocie czy odniosly jakies spektakularne sukcesy. Ja pytalem nie gdzie je zdobyli tylko na kim.Jak rozumiem na Niemcach? Bo panstwa baltyckie chyba takiej artylerii nie mialy? Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Dziwne???! 17.02.11, 00:11 Właśnie ,że miały! I to na nich ZSRR zdobył te działa! -Pozdrawiam! - I to duże w obronie Leningradu! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Dziwne???! 17.02.11, 00:24 O to nie wiedzialem ze kraje batyckie mialy artylerie kolejowa.Wiesz cos wiecej o tym? Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Dziwne???! 17.02.11, 09:55 To były działa używane do obrony wybrzeża! Niestety moja wiedza na ten temat jest mniej niż szczątkowa - w zasadzie to znalazłem informacje tylko o krótkiej służbie tych dział ale już po zdobyciu ich przez ZSRR! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Dziwne???! 17.02.11, 16:08 Czyli jakies baterie nadbrzezne ktore posadzono na platformach kolejowych?jakiej one byly produkcji? Te zdobyte to wszystkie jakie tam byly? A co do sluzby to chodzilo mi o to czy z tych wszystkich dzial ktore wymieniles byl jakis taki szczegolny,znany epizod.Pisales o leningradzie,moze znane Ci jest jeszcze cos? Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Dziwne???! 17.02.11, 19:29 Wszystkie te ,które Rosjanie zdobyli! Francuskiej "Canet"! Wszystkie! - Ostrzeliwanie linii Mannerheima w Wojnie Zimowej i obrona Hanko w 1941 roku! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Dziwne???! 18.02.11, 00:52 One byly pozostaloscia po I wojnie czy Baltowie je nabyli w okresie miedzywojennym? Doczekaly wszystkie konca wojny czy zostaly zniszczone w czasie dzialan?Sa w jakims muzeum? Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Dziwne???! 18.02.11, 11:44 Zostały zakupione w okresie międzywojennym! Żadne nie doczekało! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Dziwne???! 19.02.11, 04:14 Ale zniszczone w czasie wojny czy po prostu zezlomowane? Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Dziwne???! 19.02.11, 12:28 Nie mam bladego pojęcia!:( -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Dziwne???! 12.02.11, 22:11 Myslalem ze piszesz iz nie mozesz dotrzec do liczby tych bunkrow z wiezami czolgowymi. I wlasnie np. o pogranicznikow mi chodzilo,ciekawe ilu ich tam siedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Dziwne???! 13.02.11, 08:54 Nie mam Browiec bladego pojęcia! Na samych wyspach nie musi ich być wcale dużo! Wystarczy ,że Flota Oceany Spokojnego ma największy komponent morski Wojsk Ochrony Pogranicza! W tamtym rejonie działają fregaty typu Projekt 1135.1 "Nierej": - "Mienżynskij" -"Dzierżynskij" (w rezerwie) - "Anadyr" - "Kiedrow" - "Worowskij" -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak Re: Dziwne???! 14.02.11, 12:42 > - Na pewno są! Pododdziały radarowe obrony przeciwlotniczej itd, no i straż gr > aniczna! > -Pozdrawiam! Marku, znalazlem dane dokladnie takie same jak podales (chyba z jednego zrodla skorzystalismy :)), ale jeszcze znalazlem info ze tam byli dziala M46 i Grady, jak i to ze na wsypach stacjonowal (nie wiem czy dzis jest) pulk mysliwski (777 IAP zwany "piany pilk" - chyba wiesz dlaczego :)) Pozdro Misza Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Dziwne???! 14.02.11, 14:08 Co do tych dwóch lotnisk na wyspach to Masz oczywistą rację Misza! - Na lotnisku Dolinsk (Sokoł) stacjonował kiedyś 365.IAP latający na MiGach-23 a później na Su-27 i MiG-31 jak i 777.IAP latający na Su-15 i MiG-23! - Na lotnisku Iturup - Burewiestnik stacjonował 387.IAP latający na MiG-23MLD a obecnie jest tam 101.Baza Lotnicza i stacjonuje eskadra Mi-8(6 sztuk Mi-8MT)! - Na dzień dzisiejszy 3 .Dowództwo Sił Powietrznych i Obrony Powietrznej(Chabarowsk) posiada trzy jednostki myśliwskie w całym okręgu: - 6987.Baza Lotnicza Dźemgi - 24 Su-27SM/6 Su-27UB - 6989.Baza Lotnicza Centralnaja Ugłowaja - 12 MiG-31/24 Su-27SM/6 Su-27UB - 6990.Baza Lotnicza Jelizowo - 36 MiG-31/2 An-12/2 An-26/2 Mi-8MT -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Dziwne???! 14.02.11, 18:40 Czyli z lotnictwa na wyspach stasjocuja tylko te Mi-8? Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Dziwne???! 15.02.11, 19:48 No i życie weryfikuje historię! Lotnisko Dolinsk(Sokoł) ma być reaktywowane i najprawdopodobnie pierwsze Su-35 Rosyjskiego lotnictwa pojawią się właśnie tam! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak Re: Dziwne???! 16.02.11, 06:57 marek_boa napisał: > No i życie weryfikuje historię! Lotnisko Dolinsk(Sokoł) ma być reaktywowane i n > ajprawdopodobnie pierwsze Su-35 Rosyjskiego lotnictwa pojawią się właśnie tam! > -Pozdrawiam! Fajnie! Gdyby tak jeszcze reaktywowali pulk 777 :)) Pozdro! Misza Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Dziwne???! 16.02.11, 15:00 A dziwisz sie? Swoja droga widac po tej wczorajszej akcji ze mialem nosa co do slusznosci zorientowania sie w uzbrojeniu na Kurylach:) Tylko po co oni tam te S-400 chca pchac:) Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Dziwne???! 16.02.11, 17:25 Ano po to bo tak na prawdę nie ma tam teraz żadnej obrony przeciwlotniczej z prawdziwego zdarzenia! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Dziwne???! 16.02.11, 23:11 Ale jak sam widzisz glupote takiej akcji zrozumieli sami Rosjanie:) Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Dziwne???! 14.02.11, 18:41 A skad ta nazwa,chodzi o pijany pulk? I wypijanie spirytusu z ukladow chlodzenia samolotu? Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak Re: Dziwne???! 15.02.11, 06:20 browiec1 napisał: > A skad ta nazwa,chodzi o pijany pulk? I wypijanie spirytusu z ukladow chlodzeni > a samolotu? Nieee :)) Po prostu w ZSRR byl taki popularny w narodzie portwein pod nazwa 777, potocznie zwany "tri semiorki" :)) Pulk mial wlasnei taki numer. Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Dziwne???! 16.02.11, 14:56 A rozumiem:) Pomyslilo mi sie z tym ze takie numery chyba przy Migach 31 odchodzily,Marek o tym wspominal. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Dziwne???! 16.02.11, 17:27 Konkretnie to przy MiG-25 czyli "Lietajuszczij Gastronom"!:) -Pozdrawiam! P.S. Każdy MiG-25 do chłodzenia elektroniki posiadał 200 litrowy zbiornik chłodziwa o nazwie "Massandra" - pół na pół 100 % spirytusu i wody dystylowanej! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Dziwne???! 16.02.11, 23:15 Woda destylowana pewnie wziecia nie miala:) Chyba ze mieszali i mocna wodke robili;) P.S.Spiryt nie ma 100% jesli sie nie myle. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Dziwne???! 17.02.11, 00:14 Browiec z tego co się orientuję to do chłodzenia elektroniki właśnie takiego 100 procentowego się używało - ale ja się nie znam! To już było "rozrobione" w tym 200 litrowym zbiorniku!:) -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Dziwne???! 17.02.11, 00:23 Mnie chodzilo o to ze w przyrodzie wystepuje spirol chyba tylko 98%:) Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Dziwne???! 17.02.11, 10:03 Do celów technicznych używa się 100 procentowego tzw."spirytusu absolutnego"! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Dziwne???! 17.02.11, 16:07 Trzeba bedzie go kiedys sprobowac - w celach technicznych oczywiscie. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Dziwne???! 17.02.11, 19:30 Chyba lepiej Zostań przy piwie!:) -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak Re: Dziwne???! 18.02.11, 08:48 browiec1 napisał: > Mnie chodzilo o to ze w przyrodzie wystepuje spirol chyba tylko 98%:) No to jak w typ dowcipie: "...to w czasie pokoju, ale w warunkach bojowych spirytus moze dochodzic do 99, a nawet w szczegolnych przypakach nawet do 100%" :) Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Dziwne???! 19.02.11, 04:13 czytalem(to tak w ramach warunkow bojowych:) ze sie podobno wzieli za zone Luzkowa? Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Dziwne???! 13.02.11, 09:12 No to jeszcze trochę znalazłem: - 574.OBR-AD - 4 wyrzutnie pocisków obrony wybrzeża "Riedut" - na Iturup - 97.OBRBSK - 4 działa 100mm KSM-65 na Iturup -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Dziwne???! 13.02.11, 23:11 Tak te dziala wygladaja czy sa w jakichs bunkrach? To tez staroc. www.harpoondatabases.com/Encyclopedia/Entry2644.aspx Na tej stronie tez jest o jakichs bunkrwach brzegowych. Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Dziwne???! 14.02.11, 18:37 U mnie odpala normalnie.Choc raz sie zawiesila,wiec sprobuj ze dwa razy jak nie zaskoczy. Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Dziwne???! 14.02.11, 18:42 Odnosnie tych dzial 100mm to na tej stronie jest taka ciekawostka "In 2008, the unrecognized country of Abkhazia surprisingly reactivated a few KSM-65s found in storage from the USSR era. These are probably the last examples in operational use." Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Dziwne???! 16.02.11, 15:00 No tyle ze jesli sa na Kurylach to te z Abchazji nie byly ostatnimi w opreacyjnym uzyciu. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Dziwne???! 16.02.11, 17:29 Browiec a co znaczy "użycie operacyjne"?!:) Przecież te na Kurylach w akcji bojowej nie były nigdy użyte! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Dziwne???! 16.02.11, 23:13 W Abchazji chyba tez nie,ja to rozumiem jako "w linii". Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Dziwne???! 15.02.11, 09:33 Okej udało się otworzyć! Tak to takie działa ale czy są w bunkrach nie wiem - wydaje mnie się ,że raczej nie! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś