Dodaj do ulubionych

Bliski Wschód no. 10

• mosze_zblisko_daleka Na Golanie... 19.07.12, 19:00
      Izraelskie jednostki są w pogotowiu... (żołnierze nie wyszli na urlopy) W pobliżu toczą się walki i na granicy znajdują się uchodźcy, którzy chcą przejść granice. Wszystko jest dookoła podminowane.

P.S.
      Ameryka "prosiła" żeby "na razie nie atakować" chemiczna bron żeby nie wpadła w ręce hizbulow...
    • kstmrv Re: Bliski Wschód no. 10 19.07.12, 21:01
      :)
      Turkey aborted attack on Syria at last minute over downed jet, report says
      www.hurriyetdailynews.com/turkey-aborted-attack-on-syria-at-last-minute-over-downed-jet-report-says.aspx?pageID=238&nID=25860&NewsCatID=338
    • mosze_zblisko_daleka Świętą Ziemia, Ziemia miodu, mleka i krwi... 20.07.12, 09:26

www.3disrael.com/jerusalem/church_magdalene2.cfm
      www.3disrael.com/jerusalem/kotel.cfm
      www.3disrael.com/mamilla_jerusalem_hotel/mamilla_mall_jerusalem.cfm
    • kstmrv Re: Bliski Wschód no. 10 22.07.12, 22:46
      Afghan policeman kills 3 Americans
      us.cnn.com/2012/07/22/world/asia/afghanistan-shooting/index.html?hpt=hp_t2
    • mosze_zblisko_daleka Palestyńczycy w Syrii... 23.07.12, 09:38
      Oni jak zawsze przegrywają...

Tak to było w Kuwejcie, jak dołączyli się podczas inwazji Iraku do Saddama i później wyrzucono ich z Kuwejtu.
      Teraz dołączyli się do rebelii i zaatakowali pozycje wojska. Wzięli do niewoli gen. syryjskiego.
      Zemsta reżimu była szybka, złapali 22 bojowników palestyńskich w obozie Jarmukh i oni biedni zgubili głowę....

Teraz złapali nowych 17tu i los ich będzie chyba podobny...

www.un.org/apps/news/story.asp?NewsID=42532&Cr=Syria&Cr1=
    • kstmrv Re: Bliski Wschód no. 10 23.07.12, 19:47
      Turkey sent batteries of ground-to-air missiles to the border with Syria on Sunday
      www.hurriyetdailynews.com/turkey-sends-missile-batteries-to-syria-border.aspx?pageID=238&nID=26114&NewsCatID=338
      • say69mat Re: Bliski Wschód no. 10 23.07.12, 21:21
        @kstmrv napisał:

> Turkey sent batteries of ground-to-air missiles to the border with Syria on
        > Sunday

say69mat:

... jeżeli Turcy wysyłają na granicę o-plot, strażnice przejmują Kurdowie, Rosja zawiesza loty do Syrii. To może oznaczać przygotowanie do lądowej operacji aby np. zabezpieczyć magazyny z WMD. Ponoć takową operację planuje się przy udziale wojsk Jordanii, Turcji, Arabii Saudyjskiej, USA i ... Izraela!!! Taka koalicja to byłaby pierwsza w historii arabska operacja wojskowa przy udziale IDF. Ale to mogą być 'fake news' aby zdezorientować Assada
    • mosze_zblisko_daleka Re: Bliski Wschód no. 10 24.07.12, 07:31
      Ciekawy filmik syryjski, gdzie jest pokazane lotnisko wojskowe Blai (30 km od Damaszku, to lotnisko było atakowane przez IAF podczas wojny 1967r.)

można słyszeć i widzieć co mówi ( moje tłumaczenie)
      1. znajdują się tam 3 eskadry Mig-25 (esk. 65,66,67)
      2. w górach znajdują się baterie p/lot . (bryg. 24)
      3. gdzie znajdują się bunkry amunicji i paliwa.
      4. jest jeszcze jedne info o którym nie mówi że tam jest bron chemiczna i samoloty są dopasowane do tej broni...

www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=-y71SFckFMo
      na gorące dnie...

www.youtube.com/watch?v=jIZZHadHG1o&feature=player_embedded
      • marek_boa Re: Bliski Wschód no. 10 24.07.12, 16:38
        Hm?! Lotniska obok Damaszku Mosze to:
        -> Marj as Sultan:
        - 525.Eskadra - Mi-8
        - 537.Eskadra - Mi-8
        -> Marj as Ruhayyil:
        - 54.Eskadra - MiG-23ML
        - 77.Eskadra - MiG-23ML
        - 767.Eskadra - Mi-25
        -> Khalkhalah:
        - 945.Eskadra - MiG-21PF
        - 946.Eskadra - MiG-21PF
        -> Es Suweidaya:
        - 765.Eskadra - Mi-25
        - 766.Eskadra - Mi-25
        W samym Damaszku jest dwie bazy:
        -> International:
        - 585.Eskadra - Tu-134/Boeing 737
        -> Meze:
        - 522.Eskadra - An-24/An-26/Ił-76
        - 565.Eskadra - Jak-40
        - 575.Eskadra - Dassault-Breguet Falcon 20F/Dassault Aviation Falcon 900
        - 909.Eskadra - Mi-8
        - ???.Eskadra - Mi-8
        - 976.Eskadra - Aerospatiale SA-342L Gazelle
        - 977.Eskadra - Serospatiale SA-342L Gazelle
        Trochę dalej :
        -> Dumayr:
        - ???.Eskadra - MiG-25R
        - ???.Eskadra - MiG-23ML
        - ???.Eskadra - Su-22
        -> Saygal:
        - 697.Eskadra - MiG-29
        - 699.Eskadra - MiG-29
        - ??? .Eskadra - MiG-29
        -> An Nasiriyah:
        - 695.Eskadra - MiG-23BN
        - 698.Eskadra - MiG-23BN
        I to by było na tyle! W promieniu 100 km od Damaszku jest tylko jedno lotnisko na ,którym stacjonuje jedna eskadra uzbrojona w wersje rozpoznawcze MiG-25!
        Lotnisko na ,którym jest największe zgrupowanie tych samolotów to dość znacznie więcej oddalone (niż 30 km) od Damaszku - Tiyas (leży praktycznie w centrum Syrii) - stacjonuje tam cztery eskadry:
        - 1.Eskadra - MiG-25P/MiG-25R
        - 5.Eskadra - MiG-25P/MiG-25R
        - 827.Eskadra - Su-22
        - 819.Eskadra - Su-24MK
        Bliżej granicy Libanu leżą dwa lotniska:
        -> Shayrat:
        - 7.Eskadra - MiG-25P/MiG-25R
        - 675.Eskadra - MiG-23MF
        - 677.Eskadra - Su-22/Su-20
        - 685.Eskadra - Su-22
        -> Al Qusayr:
        - 825.Eskadra - MiG-21bis
        - 826.Eskadra - MiG-21bis
        Nie ma ani jednego lotniska w Syrii gdzie bazują trzy eskadry samolotów MiG-25 to raz - dwa samoloty te zupełnie się nie nadają do przenoszenia broni chemicznej!
        -Pozdrawiam!
        • mosze_zblisko_daleka Re: Bliski Wschód no. 10 24.07.12, 22:23
          Dziwi mnie trochę ze lotnisko Bilai (Blai) nie stoi na twojej liście. Tutaj oni piszą o lotnisku Blai.

Tu podaje inna listę i tez nie ma znaku o Blai...

www.globalsecurity.org/military/world/syria/airfields.htm
          • marek_boa Re: Bliski Wschód no. 10 25.07.12, 00:15
            I nie dziwi Ciebie to Mosze?! Takie lotnisko - "widmo"?!
            -Pozdrawiam!
            • mosze_zblisko_daleka Bilai = Marj Ruhayyil... 25.07.12, 17:09
              Trochę napracowaliśmy się na takie upały...

www.globalsecurity.org/military/world/syria/marjruhayyil.htm
              To jest te same lotnisko (według koordynat). Co ja winny ze oni zmieniając imiona... ;-)

P.S.
              Cala flota Rosji płynie tutaj...Co się dzieje?
              Są okręty od floty Arktycznej, od floty Czarnego Morza, od Pacyfiku i od Morza Czerwonego..

zapasy wódki kończą się, a u nich nie ma alkoholu..
              • marek_boa Re: Bilai = Marj Ruhayyil... 25.07.12, 17:41
                Na tym lotnisku Mosze nie stacjonują samoloty MiG-25 tylko MiG-23!
                - No Daj ,że już Spokój Mosze?! Z jakiego znowu Morza Czerwonego???! Przepłynął tamtędy JEDEN Rosyjski okręt wojenny ,który na co dzień bazuje we Flocie Północnej czyli niszczyciel (Duży Okręt Przeciwpodwodny) typ Projekt 1155 "Friegat" o nazwie własnej "Wice-Admirał Kułakow" :
                ru.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0%B8%D1%86%D0%B5-%D0%B0%D0%B4%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BB_%D0%9A%D1%83%D0%BB%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%B2_%28%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D1%8C%D1%88%D0%BE%D0%B9_%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D1%87%D0%BD%D1%8B%D0%B9_%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BB%D1%8C%29
                Pozdrawiam!
              • o333 Re: Bilai = Marj Ruhayyil... 25.07.12, 21:35
                mosze_zblisko_daleka napisał:

> Cala flota Rosji płynie tutaj...Co się dzieje?
                > Są okręty od floty Arktycznej, od floty Czarnego Morza, od Pacyfiku i od Morza
                > Czerwonego..
                >
                > zapasy wódki kończą się, a u nich nie ma alkoholu..
                >
                >
                >
                To niesamowite jak szybko Żydzi upodobnili się do swoich faszystowskich oprawców. Szczególnie w dziedzinie propagandy. Chyba że to przez te upały .
    • j-k Mosze, so long :) - Pytanie o Syrie: 25.07.12, 17:46
      Ladnych pare lat nie rozmawialismy...
      Zona w miedzyczasie byla w Jerozolimie i widziala sie z Dana...

Pytanie o Syrie: potwierdz /lub zaprzecz - czy dobrze - czy zle to widze ?

Wersja 1.
      W interesie USA i Izraela jest dluga wojna domowa w Syrii, ale taka, ktora wygra Assad. Rezim wyjdzie z wojny oslabiony, zacznie jest USA z reki, a Izrael bedzie mial kilka lat spokoju z tej strony.

Wersja 2.
      Wola zwyciestwo islamistow. kraj tez bedzie oslabiony, i bez pieniedzy, a chaos w kraju spowoduje, ze Iran pozostanie bez ostatniego sojusznika i przez terytorium Syrii bedzie mozna robic spokojnie naloty na Iran (bo Armia syryjska bedzie sparalizowana).

Pozdr.

J.K.
      • mosze_zblisko_daleka Nie padlina, nie tusza... 25.07.12, 21:15

Oboje nie są dobre dla nas.

1. Nie myślę że długa wojna domowa w Syrii jest w interesie Izraela. Izrael cały czas ma wojsko w pogotowiu nie wiedząc co będzie za godzinę. Możliwa jest mała omyłka i cały region stanie w ogniu. Syria od 1974r. ścisłe utrzymała zawieszenie broni i granica syryjska była najspokojniejsza. Nie było ataków i strzelaniny od Syrii.
        Reżim nie jest islamski (jak jego patronat w Teheranie) Oni przez cały czas prowadzili politykę "wygodną" dla Izraela. To że pomagali hizbulom, nie można być zły na nich przecie nie są ulubieńcy Syjonu...

2. Zwycięstwo islamistów to wygląda że będzie gorzej jeszcze. Granica nie będzie spokojna jak była przez cały czas. Wygląda że będzie jak jest teraz z Gazą i z Synajem...
        Znajdują się u nich olbrzymie zapasy broni chemicznej i biologicznej. Do tej pory dobrze pilnowane. Czy ktoś może gwarantować jak to będzie jutro? Czy AlKaida nie weźmie trochę dla siebie? Tylko dziś powiedział minister MSZ, "jeśli zauważymy ze taka bron idzie do Hezbollah-to będzie Casus Belli"...

3. Reżim do tej pory pomagał hizbulom i Teheran miał silną bazę w Syrii i Libanie. Wygląda że po upadku coś tam zmieni się. (wróg, wroga-jest Twoim przyjacielem)

4. Rosja stanęła teraz "na tylnych nogach" żeby nie stracić Syrię. Rosja nie jest teraz wrogiem Izraela, ale mają tam dużo do stracenia, wiec można Rosjan zrozumieć.
        5. Turcja tez ma dużo do stracenia jeśli zmieni się tam reżim.
        6. Cały świat arabski patrzy się na Syrię, jak to skończy się. Ja jestem Opsymista...
        7. Sorki że nie mogę pisać więcej na ten temat, bo rzeczywiście nie wiem i nie mam pojęcia co będzie jutro...Szable trzymam bardzo blisko siebie, śpię w butach, plecak jest już gotowy od dawna. Modle się co dzień żeby był POKÓJ na świecie, żeby zaprzestano darmo wylewy krwi.
        Myślę że Wiekuisty Pan Słucha moją modlitwę i Daje nam spokojne nocki...

P.S.
        słyszałem jakie nieszczęście spotkało Dane. Mogę powiedzieć żydowską modlitwę:
        "Pan Dał, Pan Odebrał, niech będzie Imię Pana Błogosławione"
        Adonaj Natan, Adonaj Lakach, Jechi Szem Adonaj Meworach
        • vandermerwe Re: Nie padlina, nie tusza... 26.07.12, 07:32
          Mosze slusznie zauwazyl istotny fakt, iz Syria scisle przestrzegala litery rozejmu lat 70 -tych. O tym zasadniczo sie nie wspomina.
          Czytajac co bardziej sensowne opracowania widac wyraznie, iz zasadniczo jest to konflikt na osi Arabia Saudyjska - Iran, mowiac szerzej rewolucja sunnicka przeciw szyitom. Tutaj akurat interesy Zachodu sa czesciowo zgodne z interesami Arabii Saudyjskiej. Jaka wersje islamu reprezentuje Arabia Saudyjska wszyscy wiemy. W analizach raczej nie widac optymizmu co do przyszlosci Syrii po ewentulanym upadku obecnej wladzy i objeciu rzadow przez ludzi wspieranych przez Arabie Saudyjska - czy sa w stanie przejac efektywna wladze?. W tej sytuacji raczej stawia sie na permanentny zamet, walki i wzajemne morderstwa. Taki Afganistan no 2 po wyjsciu wojsk rosyjskich - tzw opozycja to zbiorowisko roznych grup bez centralnej wladzy i konkretnej wizji politycznej. Ciekawe, ze na Zachodzie niektorzy mieliby ochote na interwnencje zbrojna w Syrii. Oto RUSI ( Royal United Services Institute) opublikowal raport w tej sprawie, gdzie ewidentnie widac tok myslenia w stylu "nie chce ale musze". Znowu klania sie Afganistan. Jak widac w tej metnej wodzie rozne ryby plywaja.

Pozdrawiam
          • marek_boa Re: Nie padlina, nie tusza... 26.07.12, 07:42
            Wgłębiłeś się Nemo w ten raport RUSI?! Szczerze pisząc nie bardzo widzę Europejskiej możliwości zebrania 300 000 żołnierzy (bo na tyle RUSI wyliczył potrzebą ilość do "opanowania" sytuacji w Syrii)! Na samo zabezpieczenie broni chemicznej znajdującej się w Syryjskich arsenałach - 70 000 żołnierzy! No i logistyka po zbóju - Irak i Liban są całkowicie przeciwni obcej interwencji a znając życie jak by coś się miało dziać w tym temacie to i Turcy (jak zawsze) staną okoniem!
            -Pozdrawiam!
            • odyn06 Re: Nie padlina, nie tusza... 26.07.12, 13:23
              Europa nie pośle do Syrii nawet połówki żołnierza!
              Dlaczego?
              Bo kryzys finansowy.
              Bo to mimo wszystko konflikt lokalny, a wyborcy skasowaliby decydentów tak jak skasowali Sarkozego i Berlusconiego za Libię.
              • vandermerwe Re: Nie padlina, nie tusza... 26.07.12, 14:23
                Raport przeczytalem. Watpie by zdobyto sie na inwazje w pelnym tego slowa znaczeniu. Mozna jednak wnioskowac, iz niektorym marza sie tego typu "wyprawy krzyzowe". W Libii miala byc ochrona ludnosci cywilnej a skonczylo sie na aktywnym udziale NATO. Ograniczonym bo ograniczonym ale jednak.

Pozdrawiam
              • anton_pl Re: Nie padlina, nie tusza... 26.07.12, 15:29
                odyn06 napisał:
                > Bo to mimo wszystko konflikt lokalny, a wyborcy skasowaliby decydentów tak jak
                > skasowali Sarkozego i Berlusconiego za Libię.

A jaka jest różnica między Sarkozym a Holandem?, bo ja nie widzę żadnej, władza została w tych samych rękach, i nie chodzi mi tu o osobę tylko o jej zaplecze i priorytety...
                • odyn06 Re: Nie padlina, nie tusza... 26.07.12, 15:36
                  Holland, to socjalista, a Sarkozy - nie.
        • kstmrv Re: Nie padlina, nie tusza... 26.07.12, 20:31

> Znajdują się u nich olbrzymie zapasy broni chemicznej i biologicznej.

Broń chemiczna będzie raczej mało skuteczna. Mogą jej użyć conajwyżej do ataków na Izrael / Turcję, a i to pod warunkiem że przenoszące ją rakiety nie zostaną zestrzelone. Co innego broń biologiczna, tej dużo łatwiej użyć (zajmuje mało miejsca, nie wymaga nosicieli typu rakieta którą można zestrzelić lub nawet zniszczyć jej wyrzutnię przed odpaleniem) i można ją wykorzystać do ataku na USA.

> Do tej po
          > ry dobrze pilnowane. Czy ktoś może gwarantować jak to będzie jutro? Czy AlKaida
          > nie weźmie trochę dla siebie? Tylko dziś powiedział minister MSZ, "jeśli za
          > uważymy ze taka bron idzie do Hezbollah-to będzie Casus Belli"...

Jak wyżej. Izrael ma rozbudowany system antyrakietowy, zwalczający cele od dużych rakiet ziemia-ziemia po pociski moździerzowe.
        • j-k thanks for the answer , Mosze :) 28.07.12, 18:06
          Czyli jednak przychylasz sie do mojego wariantu 1. - ze bylby dla Was lepszy ?

Zatem - Dlaczego Clintonowa otwarcie popiera rebeliantow ?
          Czy chce poswiecic Syrie, rezim Assada i alawitow - po to (glownie) by oslabic Iran ?

ta kto wyglada...

masz inne wytlumaczenia ?

PS. napisz mi - co sie stalo u Dany (na priv).

Pozdr.
          J.K.
    • mosze_zblisko_daleka Saudja tez chce atomówkę... 26.07.12, 11:43

www.upi.com/Top_News/Special/2012/07/25/Saudis-mull-buying-nukes-from-Pakistan/UPI-94601343239152/
    • mosze_zblisko_daleka Golan... 26.07.12, 20:35
      Dziś po raz pierwszy wystartowały myśliwce, jak zauważono syryjski samolot zbliżający się do granicy...po kilku minut Mig zawrócił...
    • mosze_zblisko_daleka Re: Bliski Wschód no. 10 26.07.12, 23:22
      Teraz wojsko syryjskie otoczylo Aleppo i prawdopodobnie jutro będzie tam rzeź ,...
      • berek_p Re: Bliski Wschód no. 10 27.07.12, 09:52

> Teraz wojsko syryjskie otoczylo Aleppo i prawdopodobnie jutro będzie tam rzeź ,
        > ...
        >
        piszą mosze że to wstęp do rozprawy z terrorystami wysłanymi przez zachód.
        ponoć ten sam los spotkał terrorystów w Damaszku,ilu ich zginęło ?
        a jak mają się walki w Idlib ? ponoć tam ofensywa wojsk rządowych.
    • mosze_zblisko_daleka Mobilizacja w Jordanii... 27.07.12, 07:00
      Tak podaje gazeta AlSharq Alawsat (Bliski Wschód)

aawsat.com/details.asp?section=4&issueno=12295&article=688238&feature=
      Na zdjeciu jest min. MSZ Turcji i "dezerter" gen. bryg. Manaf Tlas.
    • mosze_zblisko_daleka Alawii, ciekawy artykuł 27.07.12, 07:02
      www.spacewar.com/reports/Syrias_Alawites_prepare_for_last_stand_999.html
      • vandermerwe Rownie ciekawy artykuł 29.07.12, 07:45
        1. www.independent.co.uk/opinion/commentators/fisk/robert-fisk-yes-theres-violence- but-some-syrians-think-its-time-to-return-7976723.html

2. www.independent.co.uk/opinion/commentators/fisk/robert-fisk-syrian-war-of-lies- and-hypocrisy-7985012.html

Pozdrawiam

• mosze_zblisko_daleka Manewry miedzy flota Grecka-Izraelska: 27.07.12, 09:37

www.fresh.co.il/vBulletin/showthread.php?t=566543
      jest tutaj kurioza:
      Po manewrach opublikowano ze nie będą odbywać się ćwiczenia z żywym ogniem podczas sezonu turystycznego...
      To nie tak "smakowało" Turkom i wysłali na drugi dzień fregatę TCG Gokova, która kręciła się przez cały dzień na greckich wodach i wieczorem wróciła do domu...

www.hurriyetdailynews.com/israeli-ships-conduct-live-fire-drill-in-aegean-.aspx?pageID=238&nID=25865&NewsCatID=359
      greece.greekreporter.com/2012/07/25/turkish-frigate-trespasses-greek-territorial-waters-near-myconos/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka