meretrix 28.06.04, 22:06 Cześć jestem tu nowy. Mam pytanie. Mam 18 lat. Jaka jest szansa na otrzymanie pozwolenia na broń. Co musze zrobić, co potrzbuje i gdzie sie udac. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wielki_czarownik Re: Pozwolenie 28.06.04, 22:29 1. Wymagane jest 21 lat 2. Do celów ochrony osobistej nie masz szans bez znajomości 3. Do celów sportowych masz bardzo niewielkie szanse 4. To kosztuje około 3-4 tyś PLN + ewentualne łapówki Ogólnie - odpuść sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pzl Re: Pozwolenie IP: 193.111.166.* 29.06.04, 09:24 Masz jeszcze szanse jak zostaniesz ochroniarzem z licencja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: axx Re: Pozwolenie IP: 207.191.243.* 28.06.04, 22:56 Najpierw do psychiatry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szwej co, jestes psychiatra czy nie masz nog? IP: *.westln01.mi.comcast.net 29.06.04, 04:04 Twoje pytanie powinno byc: czy ktos zna jakies kawalki ze facet z pozowoleniem dostal sie za kraty i na jak dlugo? Wlasnie jutro znajomy ma sprawe zwiazana wlasnie wylocznie i dlatego ze mial pozwolenie. Chcial byc bardzo legalny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maxikasek Re: co, jestes psychiatra czy nie masz nog? IP: 212.14.9.* 29.06.04, 15:37 Parę lat temu na Dolnym Śląsku bodajże. GOść z pozwoleniem na broń "deko" czyli pozbawioną cech użytkowych, do tego biegły sądowy w sprawach o posiadanie broni, został oskarżony o "posiadanie". Sprawę wygrał po kilkunastu miesiącach, Chyba do tej pory sądzi się o dozyskanie zatryzmanehj kolekcji. Odpowiedz Link Zgłoś
meretrix Re: co, jestes psychiatra czy nie masz nog? 30.06.04, 13:14 YYyyyy sugerujecie zebym kupil guna bez zezwolenia?? Wogole to orientuje sie ktos za ile mozna kupic cos ciekawego. Np. taka berette?? I przykladowo na strzelnice musze chodzic z pozwoleniem ?? Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Re: co, jestes psychiatra czy nie masz nog? 30.06.04, 13:36 meretrix napisał: > YYyyyy sugerujecie zebym kupil guna bez zezwolenia?? Nie. Wogole to orientuje sie kt > os za ile mozna kupic cos ciekawego. Np. taka berette?? Jaką Berettę? Używany fajny pistolet np. CZ 75 kupujesz za 1000 PLN. I przykladowo na strzel > nice musze chodzic z pozwoleniem ?? Tak. Zawsze przenosząc broń musisz mieć pozwolenie. Ale możesz postrzelać na strzelnicy z ich broni bez większych problemów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paul Re: Pozwolenie IP: *.nwrk.east.verizon.net 30.06.04, 22:53 meretrix napisał: > Cześć jestem tu nowy. Mam pytanie. Mam 18 lat. Jaka jest szansa na otrzymanie > pozwolenia na broń. Co musze zrobić, co potrzbuje i gdzie sie udac. Czesc, jestem tu "stary". Po co ci bron? Nie jestes mysliwym, nie jestes ochroniarzem, powinienes byc w wojsku (jak na polskie warunki), piszesz ze masz 18 lat i potrzebna ci bron krotka? Czujesz sie zagrozony? Jestes za mlody zeby miiec bron "z zamilowania". Daj sobie spokoj, zlap pare oddechow, rozejrzyj sie po swiecie, przynajmniej upij sie pare razy i przelec kilka panienek, skoncz studia, albo sie na nie zapisz. Zacznij uprawiac jakis sport. Znajdz jakies hobby. Zycze powodzenia. Uszanowanie, Paul Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wezyk generalski Przeczytaj uwaznie posty powyzej jeszcze raz IP: 212.21.228.* 02.07.04, 21:39 Szczegolnie co pisze Paul. Jak nie posluchasz to bedziesz siedzial w kryminale i beda cie regularnie powiekszac od tylu. Jak lubisz takie hobby to idz i kupuj bron. Baretta jest dla ciebie za droga. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gibbor Re: Pozwolenie IP: *.bialystok.cvx.ppp.tpnet.pl 04.07.04, 16:19 A ja doskonale rozumiem pragnienie Meretrixa posiadania broni. Jest on w końcu pełnoletni i w tym, że chce mieć broń osobistą nie ma nic dziwnego i niewłaściwego. I nie musi być on do tego ani myśliwym ani policjantem czy żołnierzem. Każdy powinien mieć prawo do posiadania broni, choćby do obrony osobistej. Głupotą jest konieczność udowadniania stanu własnego zagrożenia. Agresja może spotkać każdego z nas, niezależnie od tego czy jest się bardziej czy mniej zagrożonym. Tego nie da się po prostu przewidzieć. Uważam że bezsensowne i bezprawne są restrykcyjne przepisy naszego panstwa, a nie to, że dorosły człowiek chce mieć broń, co jest zresztą całkowicie naturalnym pragnieniem każdego normalnego mężczyzny. I proszę nie ośmieszać się pseudopedagogicznymi gadkami. Jestem w stanie zrozumieć tych, którzy nabywają i posiadają broń nielegalnie do obrony osobistej. Lepiej jest przesiedzieć parę lat w więzieniu niż być martwym,bo nie było się w stanie obronić (lepiej też siedzieć niż pozwolić np. pozabijać swoich bliskich). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: axx Re: Pozwolenie IP: 207.191.243.* 05.07.04, 03:50 A przykladem niech beda (a nawet musza byc) USA nasz sojusznik i model wzorcowy. Otoz w USA bron krotka,dluga i wszelka inna maja po prostu.....wszyscy. Amerykanie kochaja bron. Zaczynaja juz w dziecinstwie wprowadzani przez tatusiow ,braci i innych. Ci z nizin spolecznych edukowani sa przez ulice. Podobala mi sie ostatnia inicjatywa policji i wladz szkolnych w Washington D.C. Otoz kazda osoba mlodociana ktora oddala dobrowolnie bron w nagrode dostala pluszowego misiaczka. W podobnej imprezie tym razem w Detroit dawano $ 100.00 do reki. Zabraklo pieniedzy w kasie. Za rogiem kazda z osob mogla dobrze zaopatrzyc sie w dobry narkotyk. Zatem w Polsce jest jeszcze duzo do zrobienia. Za czasow komuny praktycznie posiadanie broni bylo miemozliwe no ale mamy przeciez wzorcowy kapitalizm i pora zaczac dzialac. Aby ograniczyc jej posiadanie wprowadzono zawila procedure administracyjna. Bron tylko dla swoich. W tej sytuacji wielu zaopatruje sie bez posiadanego zezwolenia. Bo przeciez lepiej miec pistolet niz nie jako ze przestepczosc rozwinela sie wprost proporcjionalnie do super bezrobocia. Odpowiedz Link Zgłoś
cipa_nazi dobre... 05.07.04, 05:14 prowokacja albo dobralo sie dwoch pierdolcow... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bugim Re: Pozwolenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.04, 09:18 Tak trudny dostęp do broni w naszym państwie jest sensowny. Wiadomo, że posiadamy nieudolną policję. Gdyby każdy dorosły człowiek mógł posiadać broń to do środowisk cywilnych niepotrzebnie trafiałyby duże ilości bron. Przestępcy z jej zdobyciem nie mieli by problemów. Pamiętacie "akcję w magdalence". Swoboda posiadania broni, ale nie u nas. A wiecie ilu ludzi zostaje postrzelonych lub zastrzelonych rocznie w nowym Yorku, chyba 13 000. A Polacy nie są odpowiedzialnymi ludźmi. Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Mylisz się. 05.07.04, 10:40 Gość portalu: bugim napisał(a): > Tak trudny dostęp do broni w naszym państwie jest sensowny. Wiadomo, że > posiadamy nieudolną policję. Gdyby każdy dorosły człowiek mógł posiadać broń to > > do środowisk cywilnych niepotrzebnie trafiałyby duże ilości bron. Przestępcy z > jej zdobyciem nie mieli by problemów. Pamiętacie "akcję w magdalence". Piszesz komunały. Okazuje się, że tam gdzie dostęp do broni palnej jest łatwy przestępczość z jej użyciem SPADA. Kiedy po masakrze w szkockim przedszkolu zaostrzono tam przepisy dotyczce posiadania broni liczba przestępstw i to nie tylko z jej użyciem WZROSŁA do takiego poziomu, że przekroczyła poziom Rosji!! Zaś liczba zabójstw z użyciem broni palnej wzrosła o 100%. I to wszystko po ZAOSTRZENIU przepisów! W stanie Floryda po liberalizacji przepisów dotyczących posiadania broni (około 10-15 lat wcześniej je zaostrzono) liczba przestępstw w ciągu roku spadła o 20% W Szwajcarii broń ma każdy obywatel. I to zarówno wojskową jak i "cywilną". I co? Powiesz mi, że tam się ludzie z karabinami maszynowymi ganiają po ulicach? Swoboda > posiadania broni, ale nie u nas. A wiecie ilu ludzi zostaje postrzelonych lub > zastrzelonych rocznie w nowym Yorku, chyba 13 000. Bzdura! Taka liczba dotyczyła ZABITYCH przez broń palną w USA 10 lat temu. Zabitych to znaczy zamordowanych, zabitych w wyniku wypadków, samobójców etc. Dzisiaj w Nowym Jorku przestępczość w przeliczeniu na 1 mieszkańca jest 5-9 razy niższa niż w Warszawie (zależy o jaki typ przestępstw chodzi). A Polacy nie są > odpowiedzialnymi ludźmi. A jakakolwiek inna nacja jest? W Polsce legalnie można mieć bez zezwoleń repliki broni sprzed 1850 roku. I to od 1 stycznia. O ilu napadach na bank z użyciem muszkietu słyszałeś? Czy po ulicach biegają hordy dresiarzy uzbrojonych w garłacze i grzmocących do ludzi? Sorry ale operujesz frazesami, stereotypami i przeinaczeniami które nijak się mają do rzeczywistości. Odpowiedz Link Zgłoś
footlongclitoris Re: Mylisz się. 13.07.04, 13:40 Kennesaw, w okolicach Atlanty ma prawo ze ze kazdy dorosle domostwo mUSI miec bron. Zero, doslownie zero przestepstw. Kryminalisci nie chca wlamywac sie do domow gdzie jest bron. Malo tego, policja zawsze trzesie portkami jak maja kogos aresztowac, przychodza do domu a wiadomo ze ma bron, nawet legalnie. Tak sie trzesa ze az milo patrzec. Widzialem. A magdalenki nie moge zapomniec bo tam to bylo piekne, jak specajlisci od mokrej roboty wyebali sie na miny pulapki zastawione przez oficera KGB. Tu widac wyraznie wyzszosc szkolenia rosyjskiego nad np polskim. Koncept prosty ale facet umial to wyegzekwowac, kurde. Czy zmieniono programy szkolenia w polskichy szkolach dywersyjnych i poszerzono o wiedze z Magdalenki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ¨czacza Re: Pozwolenie IP: *.177.3.213.cust.bluewin.ch 05.07.04, 23:28 po co ci ostra bron - jeszcze kogos z niej zabijesz. na strzelnicach mozna strtelac z uzyczonej- ale musza cie znac bo tak to nie postrzelasz. jako substytut kup sobie ASG albo berette na CO2. postrzelasz do puszek i tez bedzie fajnie. w takiej szwajcarii nie mial bys problemu bo tu czesto widuje 16 latkow z fas 90 ( sig 550)jak na rowerach jada na strzelnice. co prawda dzis jakis szaleniec zastrzelil swoich szefow w banku w zurichu ale tu to rzadkosc. a kazdy moze miec bron - nawet nieletni. to sprawa kultury spoleczenstwa tu sie nie zamyka samochodow na noc i nie wyjmuje radia. zlodzeieje pewnie sa ale kradna dziela sztuki a nie ferrari czy golfy. wiec wracam do meritum chcesz postrzelac to albo wiatrowka w polsce albo emigracja do szawajcarii ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
klip-klap Po co ci... 13.07.04, 20:37 ...bron? To jest najglupsze zdanie jakie slysze w zwiazku z zadaniem liberalizacji dostepu do broni. Rownie dobrze moznaby zapytac: po co ci samochod,jeszcze kogos przejedziesz?po co kupujesz ten noz jeszcze kogos dziabniesz? itd. Idz lepiej na kurs prawa jazdy - tam sobie pojezdzisz albo na kurs gotowania - tam sobie pokroisz. Jest to po prostu etatystyczno komunistyczne podejscie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paul Re: Pozwolenie IP: *.nwrk.east.verizon.net 13.07.04, 00:14 Co kurwa chcesz strzelac? Jestes taki mocny? Sorry, "jestescie tacy mocni", wy wszyscy, "mezczyzni"? Co wy kurwa wiecie Wy chcecie strzelac Do kogo Chcecie miec bron? Zapewniam was, to nic nadzwyczajnego. Kawal "rzelaza" napedzany przez palacy sie mateial wybuchowy opuszcza lufe i leci dalej. Nie ma wtym zanej "glory", "honoru", etc. Kupcie sobie noz i sprobujcie zabic kure, psa, albo kota. Huj wam w szystkim........ Uszanowanie, Paul Odpowiedz Link Zgłoś
footlongclitoris cd 13.07.04, 13:45 sprobujcie udusic kota, takiego z pazurami. A kure to radze po uduszeniu zjesc na surowo. Jak chcecie strzelac to wystarczy rurka gazowa i naboj na kaczki. Robi sie tak: wklada sie ciasno do rurki chwyta rurke za przciwny koniec i sru o beton. Przy odrobinie szczescia mozna zoszczedzic drugi naboj. Odpowiedz Link Zgłoś
adrzewoj Próbowałem jednego i drugiego 13.07.04, 13:54 Bedąc w wojsku strzelałem z różnej broni. A wcześniej musiałem pozbawić życia kilka kurczaków (do psów a tym bardziej kotów na szczęście nie doszedłem, ze ssaków tylko królik). Jednak strzelanie jest dużo przyjemniejsze... Dla mnie przynajmniej. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
footlongclitoris Re: Próbowałem jednego i drugiego 14.07.04, 06:25 Dzikiego kota udusic tylko najwieksi twrdziele potrafia. Kota opruc: 1 na 1000. Smrod przechodzi wszelkie wyobrazalne granice. Dodaje ze kot gotowany jest bardzo dobry ale trzeba podpierzyc duzo cebuli z pola. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kto Re: Pozwolenie IP: green.d* / *.mofnet.gov.pl 15.07.04, 15:19 kup se młody wiatrówkę i nie stękaj. ;) Próbowałem - zero chance. Kumpel jest zawodowym porucznikiem i już rok się stara... Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Hmm 15.07.04, 18:53 Czy wojskowym czasami nie przyznaje się pozwoleń na innych zasadach (przez d-cę jednostki)? Odpowiedz Link Zgłoś