Dodaj do ulubionych

Pozwolenie

28.06.04, 22:06
Cześć jestem tu nowy. Mam pytanie. Mam 18 lat. Jaka jest szansa na otrzymanie
pozwolenia na broń. Co musze zrobić, co potrzbuje i gdzie sie udac.
Obserwuj wątek
    • wielki_czarownik Re: Pozwolenie 28.06.04, 22:29
      1. Wymagane jest 21 lat
      2. Do celów ochrony osobistej nie masz szans bez znajomości
      3. Do celów sportowych masz bardzo niewielkie szanse
      4. To kosztuje około 3-4 tyś PLN + ewentualne łapówki
      Ogólnie - odpuść sobie.
      • Gość: Pzl Re: Pozwolenie IP: 193.111.166.* 29.06.04, 09:24
        Masz jeszcze szanse jak zostaniesz ochroniarzem z licencja.
    • Gość: axx Re: Pozwolenie IP: 207.191.243.* 28.06.04, 22:56
      Najpierw do psychiatry.
      • meretrix Re: Pozwolenie 28.06.04, 23:16
        no i tu byl by problem...
        • Gość: szwej co, jestes psychiatra czy nie masz nog? IP: *.westln01.mi.comcast.net 29.06.04, 04:04
          Twoje pytanie powinno byc: czy ktos zna jakies kawalki ze facet z pozowoleniem
          dostal sie za kraty i na jak dlugo? Wlasnie jutro znajomy ma sprawe zwiazana
          wlasnie wylocznie i dlatego ze mial pozwolenie. Chcial byc bardzo legalny.
          • Gość: maxikasek Re: co, jestes psychiatra czy nie masz nog? IP: 212.14.9.* 29.06.04, 15:37
            Parę lat temu na Dolnym Śląsku bodajże. GOść z pozwoleniem na broń "deko" czyli
            pozbawioną cech użytkowych, do tego biegły sądowy w sprawach o posiadanie
            broni, został oskarżony o "posiadanie". Sprawę wygrał po kilkunastu miesiącach,
            Chyba do tej pory sądzi się o dozyskanie zatryzmanehj kolekcji.
          • meretrix Re: co, jestes psychiatra czy nie masz nog? 30.06.04, 13:14
            YYyyyy sugerujecie zebym kupil guna bez zezwolenia?? Wogole to orientuje sie ktos za ile mozna kupic cos ciekawego. Np. taka berette?? I przykladowo na strzelnice musze chodzic z pozwoleniem ??
            • wielki_czarownik Re: co, jestes psychiatra czy nie masz nog? 30.06.04, 13:36
              meretrix napisał:

> YYyyyy sugerujecie zebym kupil guna bez zezwolenia??

Nie.

Wogole to orientuje sie kt
              > os za ile mozna kupic cos ciekawego. Np. taka berette??

Jaką Berettę? Używany fajny pistolet np. CZ 75 kupujesz za 1000 PLN.

I przykladowo na strzel
              > nice musze chodzic z pozwoleniem ??

Tak. Zawsze przenosząc broń musisz mieć pozwolenie.
              Ale możesz postrzelać na strzelnicy z ich broni bez większych problemów.
    • Gość: Paul Re: Pozwolenie IP: *.nwrk.east.verizon.net 30.06.04, 22:53
      meretrix napisał:

> Cześć jestem tu nowy. Mam pytanie. Mam 18 lat. Jaka jest szansa na otrzymanie
      > pozwolenia na broń. Co musze zrobić, co potrzbuje i gdzie sie udac.
      Czesc, jestem tu "stary". Po co ci bron? Nie jestes mysliwym, nie jestes
      ochroniarzem, powinienes byc w wojsku (jak na polskie warunki), piszesz ze masz
      18 lat i potrzebna ci bron krotka? Czujesz sie zagrozony? Jestes za mlody
      zeby miiec bron "z zamilowania". Daj sobie spokoj, zlap pare oddechow,
      rozejrzyj sie po swiecie, przynajmniej upij sie pare razy i przelec kilka
      panienek, skoncz studia, albo sie na nie zapisz. Zacznij uprawiac jakis sport.
      Znajdz jakies hobby. Zycze powodzenia. Uszanowanie,
      Paul
      • Gość: wezyk generalski Przeczytaj uwaznie posty powyzej jeszcze raz IP: 212.21.228.* 02.07.04, 21:39
        Szczegolnie co pisze Paul. Jak nie posluchasz to bedziesz siedzial w kryminale
        i beda cie regularnie powiekszac od tylu. Jak lubisz takie hobby to idz i kupuj
        bron. Baretta jest dla ciebie za droga.
      • Gość: gibbor Re: Pozwolenie IP: *.bialystok.cvx.ppp.tpnet.pl 04.07.04, 16:19
        A ja doskonale rozumiem pragnienie Meretrixa posiadania broni. Jest on w końcu
        pełnoletni i w tym, że chce mieć broń osobistą nie ma nic dziwnego i
        niewłaściwego. I nie musi być on do tego ani myśliwym ani policjantem czy
        żołnierzem. Każdy powinien mieć prawo do posiadania broni, choćby do obrony
        osobistej. Głupotą jest konieczność udowadniania stanu własnego zagrożenia.
        Agresja może spotkać każdego z nas, niezależnie od tego czy jest się bardziej
        czy mniej zagrożonym. Tego nie da się po prostu przewidzieć. Uważam że
        bezsensowne i bezprawne są restrykcyjne przepisy naszego panstwa, a nie to, że
        dorosły człowiek chce mieć broń, co jest zresztą całkowicie naturalnym
        pragnieniem każdego normalnego mężczyzny. I proszę nie ośmieszać się
        pseudopedagogicznymi gadkami. Jestem w stanie zrozumieć tych, którzy nabywają i
        posiadają broń nielegalnie do obrony osobistej. Lepiej jest przesiedzieć parę
        lat w więzieniu niż być martwym,bo nie było się w stanie obronić (lepiej też
        siedzieć niż pozwolić np. pozabijać swoich bliskich).
        • Gość: axx Re: Pozwolenie IP: 207.191.243.* 05.07.04, 03:50
          A przykladem niech beda (a nawet musza byc) USA nasz sojusznik i model wzorcowy. Otoz w USA bron krotka,dluga i wszelka inna maja po prostu.....wszyscy.
          Amerykanie kochaja bron. Zaczynaja juz w dziecinstwie wprowadzani przez tatusiow ,braci i innych. Ci z nizin spolecznych edukowani sa przez ulice.
          Podobala mi sie ostatnia inicjatywa policji i wladz szkolnych w Washington D.C. Otoz kazda osoba mlodociana ktora oddala dobrowolnie bron
          w nagrode dostala pluszowego misiaczka. W podobnej imprezie tym razem w Detroit dawano $ 100.00 do reki. Zabraklo pieniedzy w kasie. Za rogiem
          kazda z osob mogla dobrze zaopatrzyc sie w dobry narkotyk. Zatem w Polsce jest jeszcze duzo do zrobienia. Za czasow komuny praktycznie posiadanie
          broni bylo miemozliwe no ale mamy przeciez wzorcowy kapitalizm i pora zaczac dzialac. Aby ograniczyc jej posiadanie wprowadzono zawila
          procedure administracyjna. Bron tylko dla swoich. W tej sytuacji wielu zaopatruje sie bez posiadanego zezwolenia. Bo przeciez lepiej miec pistolet
          niz nie jako ze przestepczosc rozwinela sie wprost proporcjionalnie do super bezrobocia.
          • cipa_nazi dobre... 05.07.04, 05:14
            prowokacja albo dobralo sie dwoch pierdolcow...
        • Gość: bugim Re: Pozwolenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.04, 09:18
          Tak trudny dostęp do broni w naszym państwie jest sensowny. Wiadomo, że
          posiadamy nieudolną policję. Gdyby każdy dorosły człowiek mógł posiadać broń to
          do środowisk cywilnych niepotrzebnie trafiałyby duże ilości bron. Przestępcy z
          jej zdobyciem nie mieli by problemów. Pamiętacie "akcję w magdalence". Swoboda
          posiadania broni, ale nie u nas. A wiecie ilu ludzi zostaje postrzelonych lub
          zastrzelonych rocznie w nowym Yorku, chyba 13 000. A Polacy nie są
          odpowiedzialnymi ludźmi.
          • wielki_czarownik Mylisz się. 05.07.04, 10:40
            Gość portalu: bugim napisał(a):

> Tak trudny dostęp do broni w naszym państwie jest sensowny. Wiadomo, że
            > posiadamy nieudolną policję. Gdyby każdy dorosły człowiek mógł posiadać broń to
            >
            > do środowisk cywilnych niepotrzebnie trafiałyby duże ilości bron. Przestępcy z
            > jej zdobyciem nie mieli by problemów. Pamiętacie "akcję w magdalence".

Piszesz komunały. Okazuje się, że tam gdzie dostęp do broni palnej jest łatwy przestępczość z jej użyciem SPADA. Kiedy po masakrze w szkockim przedszkolu zaostrzono tam przepisy dotyczce posiadania broni liczba przestępstw i to nie tylko z jej użyciem WZROSŁA do takiego poziomu, że przekroczyła poziom Rosji!! Zaś liczba zabójstw z użyciem broni palnej wzrosła o 100%. I to wszystko po ZAOSTRZENIU przepisów!
            W stanie Floryda po liberalizacji przepisów dotyczących posiadania broni (około 10-15 lat wcześniej je zaostrzono) liczba przestępstw w ciągu roku spadła o 20%
            W Szwajcarii broń ma każdy obywatel. I to zarówno wojskową jak i "cywilną". I co? Powiesz mi, że tam się ludzie z karabinami maszynowymi ganiają po ulicach?

Swoboda
            > posiadania broni, ale nie u nas. A wiecie ilu ludzi zostaje postrzelonych lub
            > zastrzelonych rocznie w nowym Yorku, chyba 13 000.

Bzdura! Taka liczba dotyczyła ZABITYCH przez broń palną w USA 10 lat temu. Zabitych to znaczy zamordowanych, zabitych w wyniku wypadków, samobójców etc.
            Dzisiaj w Nowym Jorku przestępczość w przeliczeniu na 1 mieszkańca jest 5-9 razy niższa niż w Warszawie (zależy o jaki typ przestępstw chodzi).

A Polacy nie są
            > odpowiedzialnymi ludźmi.

A jakakolwiek inna nacja jest?
            W Polsce legalnie można mieć bez zezwoleń repliki broni sprzed 1850 roku. I to od 1 stycznia. O ilu napadach na bank z użyciem muszkietu słyszałeś? Czy po ulicach biegają hordy dresiarzy uzbrojonych w garłacze i grzmocących do ludzi?

Sorry ale operujesz frazesami, stereotypami i przeinaczeniami które nijak się mają do rzeczywistości.
            • footlongclitoris Re: Mylisz się. 13.07.04, 13:40
              Kennesaw, w okolicach Atlanty ma prawo ze ze kazdy dorosle domostwo mUSI miec
              bron. Zero, doslownie zero przestepstw.

Kryminalisci nie chca wlamywac sie do domow gdzie jest bron. Malo tego, policja
              zawsze trzesie portkami jak maja kogos aresztowac, przychodza do domu a wiadomo
              ze ma bron, nawet legalnie. Tak sie trzesa ze az milo patrzec. Widzialem.

A magdalenki nie moge zapomniec bo tam to bylo piekne, jak specajlisci od
              mokrej roboty wyebali sie na miny pulapki zastawione przez oficera KGB. Tu
              widac wyraznie wyzszosc szkolenia rosyjskiego nad np polskim. Koncept prosty
              ale facet umial to wyegzekwowac, kurde. Czy zmieniono programy szkolenia w
              polskichy szkolach dywersyjnych i poszerzono o wiedze z Magdalenki?
    • Gość: ¨czacza Re: Pozwolenie IP: *.177.3.213.cust.bluewin.ch 05.07.04, 23:28
      po co ci ostra bron - jeszcze kogos z niej zabijesz. na strzelnicach mozna
      strtelac z uzyczonej- ale musza cie znac bo tak to nie postrzelasz. jako
      substytut kup sobie ASG albo berette na CO2. postrzelasz do puszek i tez bedzie
      fajnie.
      w takiej szwajcarii nie mial bys problemu bo tu czesto widuje 16 latkow z fas
      90 ( sig 550)jak na rowerach jada na strzelnice. co prawda dzis jakis szaleniec
      zastrzelil swoich szefow w banku w zurichu ale tu to rzadkosc. a kazdy moze
      miec bron - nawet nieletni. to sprawa kultury spoleczenstwa tu sie nie zamyka
      samochodow na noc i nie wyjmuje radia. zlodzeieje pewnie sa ale kradna dziela
      sztuki a nie ferrari czy golfy.
      wiec wracam do meritum chcesz postrzelac to albo wiatrowka w polsce albo
      emigracja do szawajcarii ;-))

• klip-klap Po co ci... 13.07.04, 20:37
        ...bron? To jest najglupsze zdanie jakie slysze w zwiazku z zadaniem
        liberalizacji dostepu do broni. Rownie dobrze moznaby zapytac: po co ci
        samochod,jeszcze kogos przejedziesz?po co kupujesz ten noz jeszcze kogos
        dziabniesz? itd. Idz lepiej na kurs prawa jazdy - tam sobie pojezdzisz albo na
        kurs gotowania - tam sobie pokroisz.

Jest to po prostu etatystyczno komunistyczne podejscie.
    • Gość: Paul Re: Pozwolenie IP: *.nwrk.east.verizon.net 13.07.04, 00:14
      Co kurwa chcesz strzelac? Jestes taki mocny? Sorry, "jestescie tacy mocni",
      wy wszyscy, "mezczyzni"? Co wy kurwa wiecie Wy chcecie strzelac Do kogo
      Chcecie miec bron? Zapewniam was, to nic nadzwyczajnego. Kawal "rzelaza"
      napedzany przez palacy sie mateial wybuchowy opuszcza lufe i leci dalej. Nie
      ma wtym zanej "glory", "honoru", etc. Kupcie sobie noz i sprobujcie zabic
      kure, psa, albo kota. Huj wam w szystkim........ Uszanowanie,
      Paul
      • footlongclitoris cd 13.07.04, 13:45
        sprobujcie udusic kota, takiego z pazurami. A kure to radze po uduszeniu zjesc
        na surowo.
        Jak chcecie strzelac to wystarczy rurka gazowa i naboj na kaczki. Robi sie tak:
        wklada sie ciasno do rurki chwyta rurke za przciwny koniec i sru o beton. Przy
        odrobinie szczescia mozna zoszczedzic drugi naboj.
      • adrzewoj Próbowałem jednego i drugiego 13.07.04, 13:54
        Bedąc w wojsku strzelałem z różnej broni. A wcześniej musiałem pozbawić życia
        kilka kurczaków (do psów a tym bardziej kotów na szczęście nie doszedłem, ze
        ssaków tylko królik).

Jednak strzelanie jest dużo przyjemniejsze... Dla mnie przynajmniej.

Pozdrawiam
        • footlongclitoris Re: Próbowałem jednego i drugiego 14.07.04, 06:25
          Dzikiego kota udusic tylko najwieksi twrdziele potrafia. Kota opruc: 1 na 1000.
          Smrod przechodzi wszelkie wyobrazalne granice. Dodaje ze kot gotowany jest
          bardzo dobry ale trzeba podpierzyc duzo cebuli z pola.
    • Gość: kto Re: Pozwolenie IP: green.d* / *.mofnet.gov.pl 15.07.04, 15:19
      kup se młody wiatrówkę i nie stękaj. ;)
      Próbowałem - zero chance.
      Kumpel jest zawodowym porucznikiem i już rok się stara...
      Pozdr.
      • wielki_czarownik Hmm 15.07.04, 18:53
        Czy wojskowym czasami nie przyznaje się pozwoleń na innych zasadach (przez d-cę jednostki)?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka