Dodaj do ulubionych

Polska oczami CIA

01.10.12, 12:42
;)

www.cia.gov/library/publications/cia-maps-publications/Portugal.html
Obserwuj wątek
    • tanebo Re: Polska oczami CIA 01.10.12, 13:41
      To przypomina sytuację podczas kryzysu w Gruzji. Chyba Brzeźiński opowiadał że wszedł na jakieś posiedzenie generałów a tam siedzi przy stole z mapami kilku 50-latków i szuka po mapie Gruzji. W pewnym momencie jeden z nich krzyczy "mam!" i wyciąga lupę.
    • misza_kazak Re: Polska oczami CIA 01.10.12, 13:46
      o333 napisał:

> ;)
      >
      > www.cia.gov/library/publications/cia-maps-publications/Portugal.html

NIe, no przynajmniej wiedza ze Polska znajduje sie w Europie.
      Polska, Portugalia. Jaka to roznica - dla nich to jak Iran czy Irak
    • wiarusik Re: Polska oczami CIA 01.10.12, 13:54
      kgb mogłoby mieć takie pojęcie o europie.
    • rzewuski1 Re: Polska oczami CIA 01.10.12, 14:53
      Zupełnie jak Rosjanie którzy o Polsce nie maja zielonego pojęcia
      • misza_kazak Re: Polska oczami CIA 01.10.12, 15:37
        rzewuski1 napisał:

> Zupełnie jak Rosjanie którzy o Polsce nie maja zielonego pojęcia

Nie porownaj zwyklych ludzi i wywiad.

FSB jednak co nieco o POlsce wie :))

A Rosjanom POlska jest zupelnie nieciekawa - taki bufor miedzy Rosja a Europa.
        Zwykle gdy pytasz czlowieka po powrocie z wyciecki po Europie gdzie byl, to mowi - Niemcy, Francja, Hollandia, Belgia, CZechy.. A gdy uscislasz: "A Polska?". Odpowiadaja: "No tak, przez nia przejezdzalismy tez, po drodze do Europy".
        • odyn06 Re: Polska oczami CIA 01.10.12, 15:45
          Misza. zamiast pier...ić złośliwości - przyjedź do Polski. Zobaczysz, jak się zmieniła.
          Zobaczysz, jak wygląda Europa.
          • o333 Re: Polska oczami CIA 01.10.12, 15:57
            odyn06 napisał:

> Misza. zamiast pier...ić złośliwości - przyjedź do Polski. Zobaczysz, jak się z
            > mieniła.
            > Zobaczysz, jak wygląda Europa.
            Zmieniła się ale to piszemy tu o percepcji a jest taka że Polska to trochę zadupie
            • wiarusik Re: Polska oczami CIA 01.10.12, 16:02
              to co powiedzieć o rosji? dla mieszkańca europy to świat poza zachodnią cywilizacją, dostarczyciel surowców i raczej azjatycki. jedzie się tam jak na safari.
              • o333 Re: Polska oczami CIA 01.10.12, 16:27
                wiarusik napisała:

> to co powiedzieć o rosji? dla mieszkańca europy to świat poza zachodnią cywiliz
                > acją, dostarczyciel surowców i raczej azjatycki. jedzie się tam jak na safari.
                Dla mieszkańca Europy Rosja jest ciekawa , tajemnicza fascynująca a dla ludzi którzy się nie interesują jest to zupełnie nie ważne. Natomiast Polska jak była zadupiem tak i pozostanie.
                • wiarusik Re: Polska oczami CIA 01.10.12, 16:37
                  może sobie pozostać takim bogatym zadupiem, czemu nie? niech się biedny bolszewik w kufajce podnieca, że biednie ale "tajemniczo";)
                • rzewuski1 Re: Polska oczami CIA 01.10.12, 16:45
                  la mieszkańca Europy Rosja jest ciekawa , tajemnicza fascynująca a dla ludzi którzy się nie interesują jest to zupełnie nie ważne. Natomiast Polska jak była zadupiem tak i pozostanie.

Jak wielu tutejszych forumowych Rosjan stara się ocieplić wizerunek Rosji i Rosjan w naszym kraju.
                  Naprawdę jestem pod wrażeniem.
                  • o333 Re: Polska oczami CIA 01.10.12, 16:51
                    rzewuski1 napisał:

> Jak wielu tutejszych forumowych Rosjan stara się ocieplić wizerunek Rosji i Ros
                    > jan w naszym kraju.
                    > Naprawdę jestem pod wrażeniem.
                    >

Niby po co go ocieplać? Prawda jest prawda , mam kłamać? Było by ci lepiej?
                    • rzewuski1 Re: Polska oczami CIA 01.10.12, 16:55
                      Niby po co go ocieplać? Prawda jest prawda , mam kłamać? Było by ci lepiej?

Chodzi mi o całokształt działalności forumowych Rosjan
                      Prawda to nie jest do końca prawda tylko twoja prawda
                      czyli gó... prawda
                      • o333 Re: Polska oczami CIA 01.10.12, 17:02
                        rzewuski1 napisał:

> Chodzi mi o całokształt działalności forumowych Rosjan
                        > Prawda to nie jest do końca prawda tylko twoja prawda
                        > czyli gó... prawda

Ja tu nie jestem by ocieplać jakiekolwiek wizerunek. Jak ktoś jest debilem to jest i nic na to nie pomoże. Prawda jest taka że gdybym nie mieszkał tak długo w Polsce to czytając to forum myślałbym że większość Polaków to zakompleksione jednostki bez zdolności racjonalnego myślenia i postrzegania, zadufani w sobie ignoranci. Co prawda około 80% ludzkości to i tak kretyni ale stwierdziłbym że z jakiegoś powodu Bozia was pokarała bardziej.
                        • rzewuski1 Re: Polska oczami CIA 01.10.12, 17:09
                          Nie ma sensu dalej brnąc w tej dyskusji , bo skończy się na wyzywaniu i obrażaniu, zresztą już się zaczyna.To forum nie jest od tego.
                          Wiec na tym zakończmy
                          .

• bmc3i Re: Polska oczami CIA 01.10.12, 18:35
                            rzewuski1 napisał:

> Nie ma sensu dalej brnąc w tej dyskusji , bo skończy się na wyzywaniu i obraża
                            > niu, zresztą już się zaczyna.To forum nie jest od tego.
                            > Wiec na tym zakończmy

No nie żartuj, chcesz już skończyć ocieplanie przez forumowych Rosjan wizerunku Rosjan i Rosji w Polsce?
                        • wiarusik Re: Polska oczami CIA 01.10.12, 17:10
                          to śmiesznie że piszesz o kompleksach, bo po was to dopiero widać. syndrom oblężonej twierdzy i żal po zdechłym cccp. się produkują biedaki na "zadupiu", a jak przejrzeć inne polskie fora, to jest was więcej. co robić, rozkaz łubianka dała trza wykonać.
                  • bmc3i Re: Polska oczami CIA 01.10.12, 18:32
                    rzewuski1 napisał:

> la mieszkańca Europy Rosja jest ciekawa , tajemnicza fascynująca a dla ludzi kt
                    > órzy się nie interesują jest to zupełnie nie ważne. Natomiast Polska jak była z
                    > adupiem tak i pozostanie.

A to ciekawe? Bardzo bym chciał abys podał źródło tych informacji.

>
                    > Jak wielu tutejszych forumowych Rosjan stara się ocieplić wizerunek Rosji i Ros
                    > jan w naszym kraju.
                    >
                  • bmc3i Re: Polska oczami CIA 01.10.12, 18:33
                    rzewuski1 napisał:

> jan w naszym kraju.
                    >

Tak, zwłaszcza skutecznie czynią to kazak i o333...
            • odyn06 Re: Polska oczami CIA 02.10.12, 07:45
              A wiesz Otriku, że ja na tym polskim "zadupiu" jestem szczęśliwy.
              • o333 Re: Polska oczami CIA 02.10.12, 10:13
                odyn06 napisał:

> A wiesz Otriku, że ja na tym polskim "zadupiu" jestem szczęśliwy.
                Ja też , nienawidzę Europy Zachodniej. Mdli mnie od tych ludzi
          • misza_kazak Re: Polska oczami CIA 02.10.12, 09:02
            odyn06 napisał:

> Misza. zamiast pier...ić złośliwości - przyjedź do Polski.

Jakie zlosliwosci? Mowie jak jest. Za czasow ZSRR, PRL to byla dla sowieckich ludzi Europa, a teraz to jest panstwo, ktore trzeba jak najszybciej przejechac po drodze do Europy.
            Za czasow ZSRR w ROsji sama POlska i wasza kultura (kino, ksiazki, muzyka) byla bardzo popularna, a dzis zupelnie marginalna. Nie pamietam juz od kilkunastu lat (a sprawdzam to, bo Polska kultura nie jest mi obca) zadnego kina lub koncertu zespolu polskiego w ROsji, albo filmu w TW (oprocz jednego wyjatku - w panstgwoewej TW ORT pare lat temu pokazywali "Katyn" ).

Dlatego zainteresowanie i wiedza o Polsce jest znikoma, a ci kto cos wie o POlsce ma do POlski i POlakow stosunek raczej negatywny, bo zwykle jesli jakies informacje o POlsce "wyplywaja" w rosyjskich mediach, to to sa wiadomosci o polskiej rusofobii: poparcie saki w agresji na Osetie, poparcie terrorystow czeczenskich, przeprowadzenie konferencji czeczenskich z udzialem terrorystow, rondo dudajewa, chec budowy ABM w POlsce, rusofobska reakcja na katastrofe pod Smolenskiem, pobicie rosyjskich fanow w Polsce na EURO itd.

> Zobaczysz, jak się zmieniła.

Jak wyglada Europa to ja znakomicie wiem, bo co rocznie tam wyjezdzam :)
            Jak wyglada POlska tez dobrze wiem.
            • odyn06 Re: Polska oczami CIA 02.10.12, 12:49
              Misza. Zapomniałeś, że owo 'zadupie" jest od ponad 20-tu lat demokratycznym państwem. Demokracja ma swoje zalety i wady. Jedna z nich są cymbalstwa wyprawiane przez chwilowo rządzących. Potem są wybory i kończą się cembalstwa, bo cymbały przechodzą do wiecznej opozycji.
              Tym się różnimy od Rosji, gdzie na najwyższych stanowiskach Zupiak zamienia się z Dupiakiem, a naród ma g...do gadania, bo opozycja jest do bani.
              Ale z tym koniec, bo to przecież forum militarne.
              :-))
              • misza_kazak Re: Polska oczami CIA 02.10.12, 13:14
                odyn06 napisał:

> Misza. Zapomniałeś, że owo 'zadupie" jest od ponad 20-tu lat demokratycznym pań
                > stwem. Demokracja ma swoje zalety i wady. Jedna z nich są cymbalstwa wyprawiane
                > przez chwilowo rządzących. Potem są wybory i kończą się cembalstwa, bo cymbały
                > przechodzą do wiecznej opozycji.

Ja nic nie zapominam, ja po prostu stwierdzam fakty.
                A przyczyny ani mnie ani innych Rosjan nie interesuja.
                • odyn06 Re: Polska oczami CIA 02.10.12, 14:24
                  I tu ci zazdroszczę.
                  Jak fajnie bowiem interpretować skutek nie siląc główki na analizę przyczyny.
                  • misza_kazak Re: Polska oczami CIA 02.10.12, 15:13
                    odyn06 napisał:

> I tu ci zazdroszczę.
                    > Jak fajnie bowiem interpretować skutek nie siląc główki na analizę przyczyny.

A jaka dla ROsjanina jest roznica dlaczego w Polsce rusfobska idea dominuje?
                    Nas interesuje skutek, a nie przyczyna.

Tak samo jak np. mnie nie interesuje dlaczego babka z sasiedniego mieszkania mnie nie lubi. Moze jej facet ja juz nie rucha, a moze zaby bola. Wazne ze po prostu ja z nia nie obcuje sie i staram sie ignorowac.
                    • bmc3i Re: Polska oczami CIA 02.10.12, 19:53
                      misza_kazak napisał:

> Tak samo jak np. mnie nie interesuje dlaczego babka z sasiedniego mieszkania mn
                      > ie nie lubi. Moze jej facet ja juz nie rucha, a moze zaby bola. Wazne ze po pro
                      > stu ja z nia nie obcuje sie i staram sie ignorowac.
                      >

A powinienes się tym interesowac, bo jesli ukradłes jej rentę, a jej syna pobiłeś tak że znalazł sie w szpitalu, to nic dziwnego że Cie nie lubie. Ale żeczyiscie, bandyte to nie interesuje.
                    • bmc3i Re: Polska oczami CIA 02.10.12, 19:53
                      misza_kazak napisał:

> Tak samo jak np. mnie nie interesuje dlaczego babka z sasiedniego mieszkania mn
                      > ie nie lubi. Moze jej facet ja juz nie rucha, a moze zaby bola. Wazne ze po pro
                      > stu ja z nia nie obcuje sie i staram sie ignorowac.
                      >

A powinienes się tym interesowac, bo jesli ukradłes jej rentę, a jej syna pobiłeś tak że znalazł sie w szpitalu, to nic dziwnego że Cie nie lubi. Ale rzeczywiście, bandytę to nie interesuje.
                      • o333 Re: Polska oczami CIA 02.10.12, 20:02
                        bmc3i napisał:

> A powinienes się tym interesowac, bo jesli ukradłes jej rentę, a jej syna pobił
                        > eś tak że znalazł sie w szpitalu, to nic dziwnego że Cie nie lubi. Ale rzeczywi
                        > ście, bandytę to nie interesuje.
                        >

To inaczej może. Danym przykładem doskonale pokazałeś wiejską mentalność niektórych Polaków bo oskarżasz o coś ( idźmy za twoim przykładem) wnuczka o coś co zrobił ewentualnie dziadek. I kto to jest głupi? Odpowiem ty z takim myśleniem. Kto na tym traci? Polska .
                        • bmc3i Re: Polska oczami CIA 02.10.12, 22:38
                          Odpowiedzialem obrazowo, aby pokazac że powinien sie przynajmniej przez chwile zastanwoic, dlaczego sasiadka go nie lubi.
                          • o333 Re: Polska oczami CIA 02.10.12, 22:55
                            bmc3i napisał:

> Odpowiedzialem obrazowo, aby pokazac że powinien sie przynajmniej przez chwile
                            > zastanwoic, dlaczego sasiadka go nie lubi.
                            >
                            Po raz kolejny matrek pokazujesz że jesteś niezbyt inteligentny . Masz spore problemy z czytaniem ze zrozumieniem .
                • odyn06 Re: Polska oczami CIA 03.10.12, 07:57
                  Żeby zamknąć ta dyskusję:
                  Misza. Corocznie w styczniu jeżdżę w wnuczką w góry dla jej zdrowotności. Corocznie w tych górach spotykam Rosjan. Mieszkamy w jednym pensjonacie, jadamy przy sąsiednich stolikach, pijemy napoje inne od kompotu. Ich dziewczynki bawią się z naszymi i gadamy, bo bariery językowej nie ma. To są fajni ludzie i już się cieszą, że w styczniu się znowu spotkamy.
                  Napisałem, że ci z pensjonatu są fajni?
                  Wbrew kretyńskim opiniom ignora tak jest i tym się różnią od ciebie.
                  • misza_kazak Re: Polska oczami CIA 03.10.12, 13:00
                    odyn06 napisał:

> Misza. Corocznie w styczniu jeżdżę w wnuczką w góry dla jej zdrowotności. Coroc
                    > znie w tych górach spotykam Rosjan. Mieszkamy w jednym pensjonacie, jadamy przy
                    > sąsiednich stolikach, pijemy napoje inne od kompotu. Ich dziewczynki bawią się
                    > z naszymi i gadamy, bo bariery językowej nie ma. To są fajni ludzie i już się
                    > cieszą, że w styczniu się znowu spotkamy.
                    > Napisałem, że ci z pensjonatu są fajni?
                    > Wbrew kretyńskim opiniom ignora tak jest i tym się różnią od ciebie.

Ty co powiedziec to chcial ?
                    Ze spotkales sobie kolegow z ROsji i z nimi dobrze bawisz? No gratulacje dla ciebie.
                    Tylko to wcale nie zaprzecza faktom, ze ogromna wiekszosc Rosjan nic o Polsce nie wie i nie chce wiedziec z przyczyn o ktorych juz wyzej napisalem ?

• wiarusik Re: Polska oczami CIA 02.10.12, 16:00
              parę sprostowań:
              -poparcie saki w doprowadzeniu do konstytucyjnego porządku,
              -poparcie powstańców czeczeńskich,
              -i konferencje z udziałem powstańców,
              -rondo wielkiego czeczena,
              -realizacja budowy systemu defensywnego, jako ochrona przeciw państwom nieobliczalnym,
              -normalna reakcja na rosyjskie zaniedbania i mataczenie,
              -pobicie bolszewickich nacjonalistów.

no, teraz to ma ręce i nogi.
            • bmc3i Re: Polska oczami CIA 02.10.12, 19:50
              misza_kazak napisał:

> odyn06 napisał:
              >
              > > Misza. zamiast pier...ić złośliwości - przyjedź do Polski.
              >
              > Jakie zlosliwosci? Mowie jak jest. Za czasow ZSRR, PRL to byla dla sowieckich l
              > udzi Europa, a teraz to jest panstwo, ktore trzeba jak najszybciej przejechac p
              > o drodze do Europy.
              > Za czasow ZSRR w ROsji sama POlska i wasza kultura (kino, ksiazki, muzyka) byla
              > bardzo popularna, a dzis zupelnie marginalna.

Bo wowczas w ogole nie mieliście dostepu do kultury z zachodu, to Polska wydawała sie Wam całym światem.
          • tornson Re: Polska oczami CIA 03.10.12, 10:51
            odyn06 napisał:

> Misza. zamiast pier...ić złośliwości - przyjedź do Polski. Zobaczysz, jak się z
            > mieniła.
            Właśnie, dawaj Miszka, może jak raz obejrzysz sobie jakąś eksmisję na bruk, ostatnio niepełnosprawną wywalali z mieszkania bo przeszkadzała w biznesach bandzie która przejęła kamicę w której mieszkała.
            wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Dramatyczna-eksmisja-inwalidki-z-synem,wid,14899226,wiadomosc.html?ticaid=1f472
            • odyn06 Re: Polska oczami CIA 03.10.12, 12:45
              A co ma piernik do wiatraka?
              Wskaż miejsce na świecie, gdzie nie płaci się za mieszkanie.
              Chyba tylko w Korei Północnej.
              • tornson Re: Polska oczami CIA 03.10.12, 16:53
                odyn06 napisał:

> A co ma piernik do wiatraka?
                > Wskaż miejsce na świecie, gdzie nie płaci się za mieszkanie.
                Tu nie chodzi o niepłacenie, tu chodzi o bandyckie oddawanie kamienic z mieszkańcami w łapska szemranych biznesmenów, którzy potem robią co chcą. Polska to dzicz w centrum Europy i takie są niestety fakty.
            • misza_kazak Re: Polska oczami CIA 03.10.12, 15:56
              tornson napisał:

> Właśnie, dawaj Miszka, może jak raz obejrzysz sobie jakąś eksmisję na bruk, ost
              > atnio niepełnosprawną wywalali z mieszkania bo przeszkadzała w biznesach bandzi
              > e która przejęła kamicę w której mieszkała.

Dzireki! Ale ja juz takie rzeczy widzialem w Estonii. MI ciekawiej poczytac o pieknym zyciu w pindostanie. Np. o tym

www.dailymail.co.uk/news/article-2204144/Cristian-Fernandez-The-sad-past-boy-13-tried-adult-killing-2-year-old-brother.html
        • wiarusik Re: Polska oczami CIA 01.10.12, 15:57
          a to ciekawe, bo sporo rosjan przyjeżdża w nasze góry. no ale gros stanowią chyba ci z kaliningradu, czyli nie ci typowi rosjanie.
          rosjanie ze wschodu są polonofobami to raz, a dwa że jak kogoś stać to jedzie w oklepane miejsca.
          no i spytaj europejczyka gdzie ta dupa rostów jest. powiedzą że gdzieś pod kołem podbiegunowym czy na kamczatce.
        • rzewuski1 Re: Polska oczami CIA 01.10.12, 16:02
          Nie porownaj zwyklych ludzi i wywiad.
          >
          > FSB jednak co nieco o POlsce wie :))

CIA pewnie więcej

Rosjanom Polska jest zupełnie nieciekawa - taki bufor miedzy Rosja a Europa.

Wątpię żeby wiedzieli gdzie Polska leży
          tacy amerykanie Eurazji

• o333 Re: Polska oczami CIA 01.10.12, 16:18
            rzewuski1 napisał:

>
            > Wątpię żeby wiedzieli gdzie Polska leży
            > tacy amerykanie Eurazji
            >
            >
            >
            No to jesteś głupszy niż myślałem. Równie dobrze mógłbym powiedzieć że Polacy nie wiedzą gdzie są Niemcy. Takimi tekstami własnie potarzasz stereotyp głupiego polaka który sądzi że coś wie. Tu sądzisz że wiesz coś o Rosji i Rosjanach co jest dość zabawne .
            • wiarusik Re: Polska oczami CIA 01.10.12, 16:22
              gdyby tak wziąć za ogół tych co tu piszą, to wychodzi że rosjanie to debile bez szkół ale za to pełni czczej gadaniny.
            • rzewuski1 Re: Polska oczami CIA 01.10.12, 16:27
              Ci się tak denerwujesz.
              Sadze zen 80 % Rosjan miałoby problemy ze wskazaniem stolicy Polski lub pokazaniem jej na mapie, musieliby by naprawdę szukać.
              • o333 Re: Polska oczami CIA 01.10.12, 16:33
                rzewuski1 napisał:

> Ci się tak denerwujesz.
                > Sadze zen 80 % Rosjan miałoby problemy ze wskazaniem stolicy Polski lub pokazan
                > iem jej na mapie, musieliby by naprawdę szukać.
                Bardzo w to wątpię . Nigdy nie spotkałem Rosjanina który by nie wiedział takich rzeczy. Z grubsza wiedza geograficzna Rosjan jest bardzo duża . Choćby ze względu na samą wielkość kraju czy też byłego ZSRR. Natomiast , co jest dziwne Polacy nic nie wiedzą o Syberii bo wszystko czego się uczyli to zima i zsyłki. Wiedza Polaków o Rosji , wiedza faktyczna jest zerowa , choć wszyscy są przekonani że wiedzą wiele albo bardzo wiele.
                • rzewuski1 Re: Polska oczami CIA 01.10.12, 16:41
                  ardzo w to wątpię . Nigdy nie spotkałem Rosjanina który by nie wiedział takich
                  > rzeczy. Z grubsza wiedza geograficzna Rosjan jest bardzo duża . Choćby ze wzgl
                  > ędu na samą wielkość kraju czy też byłego ZSRR. Natomiast , co jest dziwne Pola
                  > cy nic nie wiedzą o Syberii bo wszystko czego się uczyli to zima i zsyłki. Wied
                  > za Polaków o Rosji , wiedza faktyczna jest zerowa , choć wszyscy są przekonani
                  > że wiedzą wiele albo bardzo wiele.

Wątpię w to
                  Polacy niewiedzą zbyt dużo o Rosji ale jeśli coś wiedza to głownie same złe rzeczy o Twoim kraju.Mało kto tam jeździ , miliony wyjechało na zachód ale na wschód mało kto się pchał i pcha. Sam Misza pisał kiedy ze Rosjanie nic nie wiedza o Polsce. Nie umieją rozróżnić języka polskiego od czeskiego i w ogóle nędza.Taki kraj gdzie na zachód o Rosji i na wschód od Niemiec.
                  • o333 Re: Polska oczami CIA 01.10.12, 16:50
                    rzewuski1 napisał:

> Wątpię w to
                    > Polacy niewiedzą zbyt dużo o Rosji ale jeśli coś wiedza to głownie same złe rze
                    > czy o Twoim kraju.Mało kto tam jeździ , miliony wyjechało na zachód ale na wsc
                    > hód mało kto się pchał i pcha. Sam Misza pisał kiedy ze Rosjanie nic nie wiedza
                    > o Polsce. Nie umieją rozróżnić języka polskiego od czeskiego i w ogóle nędza.T
                    > aki kraj gdzie na zachód o Rosji i na wschód od Niemiec.

Wątpisz na jakiej podstawie? Bo tobie się tak zadaje? Do tego nie chodzi o to że " Polacy niewiedzą zbyt dużo o Rosji ale jeśli coś wiedza to głownie same złe rze
                    > czy o Twoim kraju."
                    tylko o to by wiedzieli prawdę czego polskie media nie zapewniają pisząc wyssane z dupy artykuły i robią zmanipulowane reportaże . DO tego do Rosji jeździ bardzo dużo Polaków codzienne kolejka po rosyjskie wizy przed konsulatem ma ze sto metrów . CO do wiedzy o Polsce to oczywiście że wiedzą mało bo o Polsce w Rosji się nie pisze i nie mówi . Jednak wiedza ze szkoły jest a mówienie że Rosjanie nie wiedzą gdzie jest Polska albo co jest stolicą , jest zwyczajną ignorancją . Edukacja niestety nie stoi już na tym samym poziomie co za czasów ZSRR ale ciągle jest wyższa niż w Europie. Mówię tu głównie o edukacji podstawowej i średniej. Uczyłem się w Polsce i Belgii i coś na ten temat wiem. Natomiast ty wypowiadasz się na temat o którym nie masz pojęcia ale ci się tak wydaje .
                    • wiarusik Re: Polska oczami CIA 01.10.12, 16:54
                      gdzie ta kolejka? w kaliningradzie?;)
                    • rzewuski1 Re: Polska oczami CIA 01.10.12, 17:02
                      mało Polaków jeździ do Rosji , mało się tam osiedla.
                      Ile jest Polaków w Anglii, Niemczech , Irlandii, Francji, to SA miliony a w Rosji tysiące nawet nie dziesiątki tysięcy

tego do Rosji jeździ bardzo dużo Polaków codzienne kolejka po rosyjskie w
                      > izy przed konsulatem ma ze sto metrów

i co z tego?
                      taka działają wasze urzędy, prosta sprawa wymaga czasu i posmarowania

edzą mało bo o Polsce w Rosji się nie pisze i nie mówi . Jednak wiedza ze szk
                      > oły jest a mówienie że Rosjanie nie wiedzą gdzie jest Polska albo co jest stoli
                      > cą , jest zwyczajną ignorancją

przeciętny Rosjanin nie ma pojęcia o Polsce
                      to co w szkole zapomni, w końcu w telewizji o Polsce nic nie ma, nie jeździ tez tam, w gazetach tez nic wiec do cholery skąd ma wiedzieć?

Natomiast ty wypowiadasz się na temat o którym nie masz pojęcia ale
                      > ci się tak wydaje .

w końcu kozak tak pisał ze przeciętny ruski nic o Polsce nie wie
                      ja mu wierze

• o333 Re: Polska oczami CIA 01.10.12, 17:17
                        Nie chce mi się odpowiadać na twój post, bo znowu piszesz z punktu widzenia "bo mi się tak wydaje" Nigdzie nie napisałem ze do UK czy Francji jeździ mnie niż do Rosji. Ja tu widzę tylko że chcesz gadać o sprawie o której nie masz pojęcia choć masz wyrobione zdanie. I jak z tobą dyskutować? To jest właśnie to o czym mówię .
                        • rzewuski1 Re: Polska oczami CIA 01.10.12, 17:24
                          Chcesz powiedzieć ze kozak kłamie?
                          Nie uwierzę w to ze przeciętny Ruski wie o Polsce cokolwiek
                          dziwne by to było

• chateaux Re: Polska oczami CIA 02.10.12, 20:02
                      o333 napisał:

> . DO tego do Rosji jeździ bardzo dużo Polaków codzienne kolejka po rosyjskie w
                      > izy przed konsulatem ma ze sto metrów .

Mógłbyś coś więcej na ten temat? Masz może jakieś zdjecia do zaprezentowania tych "codziennych kolejek na 100 osób" przed Waszą ambasada w Wwie?
                      • patmate Re: Polska oczami CIA 02.10.12, 22:26
                        chateaux napisał:

> o333 napisał:
                        >
                        > > . DO tego do Rosji jeździ bardzo dużo Polaków codzienne kolejka po rosyj
                        > skie w
                        > > izy przed konsulatem ma ze sto metrów .
                        >
                        >
                        > Mógłbyś coś więcej na ten temat? Masz może jakieś zdjecia do zaprezentowania ty
                        > ch "codziennych kolejek na 100 osób" przed Waszą ambasada w Wwie?

Bież pod uwagę że Moskwa to enklawa bogactwa tam zarobki są naprawdę wysokie (sami Rosjanie mówią że Moskwa to nie Rosja), sam znam rosyjskiego 2 mechanika (zarabia w USD na szwedzkim statku), mieszkającego w Moskwie, córkę wydał za jakiegoś szejka z Kuweju, a sam na urlopie w Moskwie rozwozi pizzę :) . A ze 2 lata temu na Teglu/Berlin spotkałem naszych budowlańców - lecieli do roboty (chyba wykończeniówka) w Moskwie).

Pzdr
                        • bmc3i Re: Polska oczami CIA 02.10.12, 22:42
                          patmate napisał:

> chateaux napisał:
                          >
                          > > o333 napisał:
                          > >
                          > > > . DO tego do Rosji jeździ bardzo dużo Polaków codzienne kolejka po
                          > rosyj
                          > > skie w
                          > > > izy przed konsulatem ma ze sto metrów .
                          > >
                          > >
                          > > Mógłbyś coś więcej na ten temat? Masz może jakieś zdjecia do zaprezentowa
                          > nia ty
                          > > ch "codziennych kolejek na 100 osób" przed Waszą ambasada w Wwie?
                          >
                          > Bież pod uwagę że Moskwa to enklawa bogactwa tam zarobki są naprawdę wysokie (
                          > sami Rosjanie mówią że Moskwa to nie Rosja), sam znam rosyjskiego 2 mechanika (
                          > zarabia w USD na szwedzkim statku), mieszkającego w Moskwie, córkę wydał za jak
                          > iegoś szejka z Kuweju, a sam na urlopie w Moskwie rozwozi pizzę :) . A ze 2 lat
                          > a temu na Teglu/Berlin spotkałem naszych budowlańców - lecieli do roboty (chyba
                          > wykończeniówka) w Moskwie).

Co tu brac pod uwagę? Firmy maja kontraktu po całej Europie - raz buduje biurowiec w Paryzu, raz w Warszawie, raz we Frankfurcie, raz w Moskwie. To i pracowniecy przenosza sie na kontrakcie raz tu, raz, tu, raz, zalwznie gdzie ich firma rzuci. Natomiast znikoma ilosc Polaków wyjezdza do Rosji, czy Moskwy, na Saksy. Rosja dla Poalków nie jest w najmnijeszyms topniu atrakcyjna finansowo. A ze Mamy troche grobów na terenie Rosji, przeto i rodziny pomordowanych jezdza tam co jakis czas.
                          • o333 Re: Polska oczami CIA 02.10.12, 23:02
                            bmc3i napisał:

> Co tu brac pod uwagę? Firmy maja kontraktu po całej Europie - raz buduje biurow
                            > iec w Paryzu, raz w Warszawie, raz we Frankfurcie, raz w Moskwie. To i pracowni
                            > ecy przenosza sie na kontrakcie raz tu, raz, tu, raz, zalwznie gdzie ich firma
                            > rzuci. Natomiast znikoma ilosc Polaków wyjezdza do Rosji, czy Moskwy, na Saksy.
                            > Rosja dla Poalków nie jest w najmnijeszyms topniu atrakcyjna finansowo. A ze M
                            > amy troche grobów na terenie Rosji, przeto i rodziny pomordowanych jezdza tam c
                            > o jakis czas.
                            >
                            >
                            I gadaj tu z ludźmi bez pojęcia. A wy mi zarzucacie że obrzucam inwektywami. Powiedzcie mi jak tego nie robić? Skora c h ja wiecie ale sądzicie że tak jest. Skąd wiem? Bo musiałem być cztery razy w ciągu ostatniego miesiąca w ambasadzie . Dobrze że jest oddzielna kolejka dla obywateli RF. Nawet nie mogę ogarnąć jak wy macie czelność kłócić się o rzeczy o których nie macie pojęcia!
        • bmc3i Re: Polska oczami CIA 01.10.12, 18:30
          misza_kazak napisał:

> rzewuski1 napisał:
          >
          > > Zupełnie jak Rosjanie którzy o Polsce nie maja zielonego pojęcia
          >
          > Nie porownaj zwyklych ludzi i wywiad.
          >
          > FSB jednak co nieco o POlsce wie :))
          >
          > A Rosjanom POlska jest zupelnie nieciekawa - taki bufor miedzy Rosja a Europa.
          > Zwykle gdy pytasz czlowieka po powrocie z wyciecki po Europie gdzie byl, to mow
          > i - Niemcy, Francja, Hollandia, Belgia, CZechy.. A gdy uscislasz: "A Polska?".
          > Odpowiadaja: "No tak, przez nia przejezdzalismy tez, po drodze do Europy".
          >
          >

Ja gdybym jechał z Poslki do Japonii, i miałbym przesiadke w Moskwie, tez nie wspominałbym o Rosji, zapytany gdzie byłem na wakacjach.
        • przyjacielameryki Re: Polska oczami CIA 03.10.12, 14:31
          misza_kazak napisał:

> A Rosjanom POlska jest zupelnie nieciekawa - taki bufor miedzy Rosja a Europa.
          > Zwykle gdy pytasz czlowieka po powrocie z wyciecki po Europie gdzie byl, to mow
          > i - Niemcy, Francja, Hollandia, Belgia, CZechy.. A gdy uscislasz: "A Polska?".
          > Odpowiadaja: "No tak, przez nia przejezdzalismy tez, po drodze do Europy".
          >

Misza, przez wiele lat staraliście się żeby Polski nie było w Europie ale po 1989 r. i wywaleniu z Polski rosyjskich wojsk okupacyjnych jesteśmy nie tylko w Europie ale i w UE i w NATO a czym dla Rosjan jest Europa to nas zupełnie nie interesuje.
          Natomiast ten Wasz brak zainteresowania Polską to jest właśnie to o co nam zawsze chodziło i mam nadzieję że tak to pozostanie.

Wyjątkiem jest Zakopane które każdego roku przezywa najazd Rosjan w okresie ichniego, prawosławnego Bożego Narodzenia. Restauratorzy i hotelarze się cieszą ale ja już nie bo często zakłócają mi oni spokojne spędzanie czasu w górach. Za dużo ich, znowu jak za okupacji.
    • speedy13 Re: Polska oczami CIA 01.10.12, 15:46
      W zasadzie to Portugalczycy powinni być oburzeni :) W rozwijanym okienku wyboru kraju, pod linkiem "Polska" otwiera się mapa Polski, tak jak być powinno. Natomiast faktycznie pod linkiem "Portugalia" otwiera się mapa... Polski :)

www.cia.gov/library/publications/cia-maps-publications/Poland.html
      www.cia.gov/library/publications/cia-maps-publications/Portugal.html
      • o333 Re: Polska oczami CIA 01.10.12, 15:59
        speedy13 napisał:

> W zasadzie to Portugalczycy powinni być oburzeni :) W rozwijanym okienku wyboru
        > kraju, pod linkiem "Polska" otwiera się mapa Polski, tak jak być powinno. Nato
        > miast faktycznie pod linkiem "Portugalia" otwiera się mapa... Polski :)
        >
        No to oczywiste że to pomyłka kontentu bo jest w jednym comboboxie i pewnie ktoś wklepał ten sam kod pod Polskę i Portugalię
        • patmate Re: Polska oczami CIA 01.10.12, 20:21
          No i skoczyliście sobie forumowi koledzy do gardeł o duperele. Nie lepiej robić to w ciekawszych tematach ;)
          PZdr
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka