cardemon 10.08.02, 00:41 Ktokolwiek to robi, ten nie mowi o tym. Ktokolwiek to bierze, ten nie wie o tym. Ktokolwiek wie o tym, ten nie chce tego. Co to jest? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Skalar Re: Co to jest TO? IP: *.acn.pl / 10.128.133.* 10.08.02, 08:02 musisz jednak sprecyzować zagadkę - z gatunku na wyobraźnię, czy też może logiczna, a może wystarczy spojrzeć przed siebię... Odpowiedz Link Zgłoś
cardemon Re: Co to jest TO? 10.08.02, 13:51 Gość portalu: Skalar napisał(a): > musisz jednak sprecyzować zagadkę - z gatunku na wyobraźnię, czy też może > logiczna, a może wystarczy spojrzeć przed siebię... W zagadce nie ma zadnych metafor, rozwiazaniem jest konkretna rzecz. Powodzenia! CdM Odpowiedz Link Zgłoś
musztarda_po_obiedzie Re: Co to jest TO? 10.08.02, 14:58 Opis prawie pasuje do... wirusa komputerowego :-) Pozdrawiam, m<p>o Odpowiedz Link Zgłoś
telewangelista Re: Co to jest TO? 10.08.02, 15:31 cardemon napisał: > Ktokolwiek to robi, ten nie mowi o tym. Ktokolwiek to bierze, ten nie wie o > tym. Ktokolwiek wie o tym, ten nie chce tego. Co to jest? Na razie doszedłem do takiego uproszczenia: Pierwsza osoba to robi, ale nie rozmawia o tym z nikim. Druga osoba biorąc to nie wie o tym, ale jak już się dowie, to tego nie chce. pzdr.twgl. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: camel Re: Co to jest TO? IP: *.dip.t-dialin.net 10.08.02, 21:26 he he, jak dla mnie to choroba zakazna:))) camel telewangelista napisał(a): > cardemon napisał: > > > Ktokolwiek to robi, ten nie mowi o tym. Ktokolwiek to bierze, ten nie wie > o > > tym. Ktokolwiek wie o tym, ten nie chce tego. Co to jest? > > Na razie doszedłem do takiego uproszczenia: > Pierwsza osoba to robi, ale nie rozmawia o tym z nikim. Druga osoba biorąc to > nie wie o tym, ale jak już się dowie, to tego nie chce. > > pzdr.twgl. > Odpowiedz Link Zgłoś
mesquaki Re: Co to jest TO? 10.08.02, 17:13 cardemon napisał: > Ktokolwiek to robi, ten nie mowi o tym. Ktokolwiek to bierze, ten nie wie o > tym. Ktokolwiek wie o tym, ten nie chce tego. Co to jest? A ja tam bym chciala, nawet wiedzac.. :) Odpowiedz Link Zgłoś
musztarda_po_obiedzie Re: Co to jest TO? 10.08.02, 18:50 mesquaki napisała: > A ja tam bym chciala, nawet wiedzac.. :) Podsumujmy więc: Nikt tego nie chce, tylko Mesquaki ;) Co to może być??!?! A poważnie: dziwi mnie to, że kto to bierze, ten tego nie chce... Skoro nie vhce, to poo co bierze?? Może nie bierze tylko raczej dostaje (wbrew swej woli)?? pozdrawiam, m<p>o Odpowiedz Link Zgłoś
musztarda_po_obiedzie Re: Co to jest TO? 10.08.02, 18:53 musztarda_po_obiedzie napisał: > A poważnie: dziwi mnie to, że kto to bierze, ten tego nie chce... Oj, nie tak miało być... dziwi mnie to,,że kto bierze, ten nie wie... Ale wniosek ten sam: może raczej dostaje, a nie bierze?? Odpowiedz Link Zgłoś
quentin11 Re: Co to jest TO? 10.08.02, 19:43 cardemon napisał: > Ktokolwiek to robi, ten nie mowi o tym. Ktokolwiek to bierze, ten nie wie o > tym. Ktokolwiek wie o tym, ten nie chce tego. Co to jest? Czy TO jest łapówka?? Odpowiedz Link Zgłoś
telewangelista Re: Co to jest TO? 10.08.02, 20:09 quentin11 napisał: > cardemon napisał: > > > Ktokolwiek to robi, ten nie mowi o tym. Ktokolwiek to bierze, ten nie wie > o > > tym. Ktokolwiek wie o tym, ten nie chce tego. Co to jest? > > > Czy TO jest łapówka?? Nic się nie zgadza. pzdr. twgl. Odpowiedz Link Zgłoś
quentin11 Re: Co to jest TO? 10.08.02, 21:18 Wiem, to była szybka decyzja :) teraz pomyśle Odpowiedz Link Zgłoś
cardemon Re: Co to jest TO? 11.08.02, 15:05 Wiem, ze zagadka nie jest prosta. Dla ulatwienia dodam, ze rownie dobrze mozna by bylo te zagadke zadac tysiac lat temu, jak i dzis. O jaka rzecz chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
musztarda_po_obiedzie Re: Co to jest TO? 11.08.02, 20:11 A czy to jest coś namacalnego, czy coś abstrakcyjnego?? pozdrawiam, m<p>o Odpowiedz Link Zgłoś
cardemon Re: Co to jest TO? 11.08.02, 21:59 musztarda_po_obiedzie napisał: > A czy to jest coś namacalnego, czy coś abstrakcyjnego?? Rozwiazaniem zagadki jest jak najbardziej namacalna rzecz. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Baton Re: Co to jest TO? IP: 213.17.216.* 12.08.02, 12:36 Cholera....... (to tylko przeklenstwo) ;-))) Czy przez "namacalna" rozumiesz rzecz, ktora naprawde mozna dotknac i zobaczyc, etc. (czyli tak jak to sie wydaje)??? I czy w kazdym wypadku jest to TA SAMA rzecz, czy moze w gre wchodzi jakas wieloznacznosc? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Re: Co to jest TO? IP: *.t-systems.com.pl 12.08.02, 13:12 Ludzie robia mnostwo trucizn i mowia o tym, nawet reklamuja sie w telewizji. Np. producenci trutki na insekty albo producenci coca-coli :) Odpowiedz Link Zgłoś
musztarda_po_obiedzie Re: Co to jest TO? 12.08.02, 14:20 Mam odpowiedź: może to być, za przeproszeniem, kupa w trawie. Nikt nie ogłasza wszem i wobec, że właśnie robi. Brać takąż można np. na podeszwie buta, nie wiedząc o tym. Ale nikt nie wdepuje specjalnie, jeśli wie, że tam jest. No i rzeczywiście rzecz jest stara jak wiat - TO się nie zmienia od tysięcy lat, ha-ha :) No i jest "NAMACALNA" :-)))) Choć raczej niekoniecznie z własnej woli :) Pewnie nie o to chodziło, ale jak ładnie wszystko pasuje :-)) pozdrawiam, m<p>o Odpowiedz Link Zgłoś
cardemon PODPOWIEDZ Re: Co to jest TO? 12.08.02, 16:15 Zdanie "ktokolwiek to robi, ten nie mowi o tym" wskazuje, ze rzecz o jakiej mowa jest wytwarzana w skrytosci. Dodam, ze trzeba miec pewne umiejetnosci, zeby TO zrobic. Odpowiedz Link Zgłoś
cardemon PODPOWIEDZ 2 - Re: Co to jest TO? 13.08.02, 15:49 Ta rzecz dotyczy czegos bardzo powszechnego, czegos co kazdy ma codziennie w reku. Odpowiedz Link Zgłoś
telewangelista PODPOWIEDZ 2 - Re: Co to jest TO? 13.08.02, 19:22 kupa Wszystko się zgadza! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Co to jest TO? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 13.08.02, 19:23 Fałszywe pieniądze......... Odpowiedz Link Zgłoś
cardemon Re: Co to jest TO? 13.08.02, 19:43 Gość portalu: tomek napisał(a): > Fałszywe pieniądze......... BRAWO!!! Oto jest poprawna odpowiedz. Moje gratulacje, CdM Odpowiedz Link Zgłoś
piszebzdury Nie zgadzam sie!! 14.08.02, 17:51 Ktokolwiek to robi, ten nie mowi o tym. Ktokolwiek to bierze, ten nie wie o tym. Ktokolwiek wie o tym, ten nie chce tego. Co to jest? Falszywe pieniadze nie pasuja. Ten co robi falszywe pieniadze wie o tym i tego chce! A wiec trzeci warunek (Ktokolwiek wie o tym, ten nie chce tego) jest nieprawda! Odpowiedz Link Zgłoś
musztarda_po_obiedzie Re: Nie zgadzam sie!! 14.08.02, 18:01 piszebzdury napisał: > Falszywe pieniadze nie pasuja. > Ten co robi falszywe pieniadze wie o tym i tego chce! > A wiec trzeci warunek (Ktokolwiek wie o tym, ten nie chce tego) jest nieprawda! Oj, pasują, pasują. Ten kto je robi, wcale ich nie chce - pozbywa się ich szybciutko, żeby zamienić na prawdziwe. Bo chce prawdziwych!! a nie tych, które wyprodukował :) Pozdrawiam, m<p>o Odpowiedz Link Zgłoś
piszebzdury Re: Nie zgadzam sie nadal 14.08.02, 18:25 musztarda_po_obiedzie napisał: > Oj, pasują, pasują. Ten kto je robi, wcale ich nie chce - pozbywa się ich > szybciutko, żeby zamienić na prawdziwe. Bo chce prawdziwych!! a nie tych, > które wyprodukował :) Prawdziwych chce bardziej niz falszywych, ale tych falszywych tez chce, tylko mniej. Gdyby nie mial najpierw falszywych, nie mialby potem prawdziwych, wiec chce falszywych, bo oznaczaja dla niego srodek, ktory wiedzie do celu, daja mu mozliwosci etc. No to jak moze ich nie chciec???? A jak mu falszywy pieniadz wypadnie na ulicy, to go nie podniesie???? Albo wyobraz sobie, ze nie masz srodkow do zycia (jestes degeneratem spod mostu) i ktos ci proponuje, ze da ci falszywe pieniadze. Masz do wyboru: chciec ich i sprobowac wymienic na wódke albo narkotyki, bo zawsze to jakas szansa jest, ze sie uda, przynajmniej w ocenie lumpa, albo mozesz ich nie chciec, tylko co wtedy? Ktokolwiek to kwantyfikator bardzo mocny, obejmujacy rowniez takich ludzi jak: A) falszerz pieniedzy w trakcie ich robienia B) lump spod mostu C) prokurator potrzebujacy falszywego pieniadza jako prawdziwego dowodu moze cos jeszcze wymysle. Odpowiedz Link Zgłoś
musztarda_po_obiedzie Re: Nie zgadzam sie nadal 14.08.02, 18:41 piszebzdury napisał: > Albo wyobraz sobie, ze nie masz srodkow do zycia (jestes degeneratem spod > mostu) i ktos ci proponuje,(ciach) Ha-ha, sorry, ale tego sobie akurat nie potrafię wyobrazić. A może pomyśl o tym, że w zagadce chodzi o taką normalną, życiową sytuację - kiedy po prostu dostajesz należne Ci pieniądze. Jeśli będą fałszywe - zechcesz je? > moze cos jeszcze wymysle. Wymyśl fajną zagadkę. Będzie pożytek ;) Pozdrawiam, m<p>o Odpowiedz Link Zgłoś
piszebzdury Re: Nie zgadzam sie nadal nadal 14.08.02, 18:53 musztarda_po_obiedzie napisał: > A może pomyśl o tym, że w zagadce chodzi o taką normalną, życiową sytuację - > kiedy po prostu dostajesz należne Ci pieniądze. Jeśli będą fałszywe - zechcesz je? W zadaniu jest slowo 'ktokolwiek', odpowiadajace w logice kwantyfikatorowi 'kazdy', zatem *kazdy* - rowniez bezdomny narkoman z przestepczymi ciagotami - powinien pasowac, niezaleznie od tego, czy jego sytuacja jest normalna czy popaprana. Rowniez falszerz i prokurator. Kazdy to kazdy. Mozemy domyslnie wylaczyc z rozwazan sytuacje nierealne (typu kosmici z planety, na ktorej falszywe pieniadze sa jedynym legalnym srodkiem platniczym), ale wszystkie sytuacje wystepujace realnie musimy uwzglednic. Poza tym - skoro juz dywagujemy - falszywe pieniadze to juz jest nienormalna sytuacja. Normalnie dostaje prawdziwe. Odpowiedz Link Zgłoś
piszebzdury A poza tym... 14.08.02, 19:02 A poza tym to ja sie tak czepiam tylko dla jaj ;) Odpowiedz Link Zgłoś
cardemon Re: Nie zgadzam sie!! 14.08.02, 18:08 piszebzdury napisał: > Ktokolwiek to robi, ten nie mowi o tym. Ktokolwiek to bierze, ten nie wie o > tym. Ktokolwiek wie o tym, ten nie chce tego. Co to jest? > > > Falszywe pieniadze nie pasuja. > Ten co robi falszywe pieniadze wie o tym i tego chce! > A wiec trzeci warunek (Ktokolwiek wie o tym, ten nie chce tego) jest > nieprawda! Ktokolwiek wie, ze mu sie wrecza falszywy pieniadz, na pewno go nie wezmie. Czy moze jednak tak? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kopperek Re: Nie zgadzam sie!! 14.08.02, 18:12 cardemon napisał: > Ktokolwiek wie, ze mu sie wrecza falszywy pieniadz, na pewno go nie wezmie. Czy > > moze jednak tak? ;) Czytaliście może "Mister McAreck i jego biznes"? Tam był taki motyw, że ktoś wiedział (a właściwie wydawało mu się że wie), że dostaje fałszywe, i wziął z chęcią... chociaż koniec końców nie wyszedł na tym najlepiej:) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
piszebzdury PODPOWIEDZ 2 - Re: Co to jest TO? 14.08.02, 18:59 cardemon napisał: > Ta rzecz dotyczy czegos bardzo powszechnego, czegos co kazdy ma codziennie w > reku. No, jesli to maja byc falszywe pieniadze, tos troche przywalil z ta podpowiedzia :) Odpowiedz Link Zgłoś
cardemon PODPOWIEDZ 2 - Re: Co to jest TO? 14.08.02, 19:21 piszebzdury napisał: > cardemon napisał: > > > Ta rzecz dotyczy czegos bardzo powszechnego, czegos co kazdy ma codziennie > w > > reku. > > > No, > jesli to maja byc falszywe pieniadze, tos troche przywalil z ta > podpowiedzia :) Niech przetlumacze moje zdanie "ta rzecz dotyczy czegos bardzo powszechnego, czegos co kazdy ma codziennie w reku". Otoz to "cos, co kazdy ma codziennie w reku" to oczywiscie pieniadze, powyzsze zdanie mozna wiec przetlumaczyc na "ta rzecz DOTYCZY pieniedzy". Czy cos sie nie zgadza? Gdzie jest te "przywalenie"? Odpowiedz Link Zgłoś
piszebzdury PODPOWIEDZ 2 - Re: Co to jest TO? 14.08.02, 20:07 cardemon napisał: > Niech przetlumacze moje zdanie "ta rzecz dotyczy czegos bardzo powszechnego, > czegos co kazdy ma codziennie w reku". Otoz to "cos, co kazdy ma codziennie > w reku" to oczywiscie pieniadze, powyzsze zdanie mozna wiec przetlumaczyc > na "ta rzecz DOTYCZY pieniedzy". Czy cos sie nie zgadza? Gdzie jest te "przywalenie"? Hm, sam nie wiem, czy się upierac dalej, czy ustapic. Troche mnie przekonales, ale nie do konca. Umowmy sie tak, ze ja zglosze niniejszym swoje zastrzezenia, a Szanowne Forum pozbawi mnie moich watpliwosci lub przeciwnie - wesprze w watpieniu. Trzeba przeanalizowac, czy stwierdzenie 'rzecz dotyczy rzeczy' w ogole ma sens, tzn. czy czasownik 'dotyczyc' nie jest zastrzezony dla takich podmiotow jak [zagadka], [sprawa], [to, co ktos powiedzial], [obowiazek sluzby wojskowej], [podejrzenie], [rehabilitacja], [komentarz], [formalnosc] etc. Czy zatem falszywe pieniadze (bedace rzecza) moga *dotyczyc* innej rzeczy - pieniedzy? Moga sie z nia kojarzyc, byc jej wariantem czy wersja, ale czy moga *dotyczyc*? Jesli idac tym tokiem negacji przyjmiemy, ze *rzecz* z natury rzeczy *dotyczyc* niczegokolwiek nie moze, bedziemy musieli uznac, ze podpowiedz byla niedorzeczna. To oczywiscie tylko jedna z hipotez. Sa inne. Mozna probowac bronic prawa *rzeczy* do *dotyczenia*, twierdzac, ze slowo 'rzecz' ma rowniez inne znaczenie - [sprawy wchodzace w zakres czyichs zainteresowan, czyjegos działania] (np. w zdaniu "Mylic sie jest rzecza ludzka"). Wtedy Twoje zdanie tlumaczyloby sie tak: "ta *zagadka/sprawa* dotyczy czegos bardzo powszechnego, czegos co kazdy ma codziennie w reku". Poniewaz nie mam codziennie w reku falszywych pieniedzy (i nie jestem w tym szczegolnie oryginalny), zagadka/sprawa dotyczy jednak czegos innego. No ale oczywiscie zawsze mozna by sie pospierac, czy zagadka dotyczy pieniedzy (bo ze dotyczy falszywych pieniedzy, to kazdy sie zgodzi, ale czy dotyczy pieniedzy?), chyba jednak ten punkt analizy sobie podarujemy, gdyz istnieje inna, silniejsza przeslanka, mowiaca o tym, ze w podpowiedzi pod pojeciem *ta rzecz* rozumiemy nie sprawe czy zagadke, lecz *rzecz, ktora jest rozwiazaniem zagadki* (sugestia jest wystarczajaco silna). A zatem albo byla to niezrecznosc stylistyczna, albo nie podpowiedz, lecz swiadomie zastawiona pulapka. Otwieram dyskusje ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nes_pe Re: Co to jest TO? IP: *.chello.pl 21.08.02, 13:26 cardemon napisał: > Ktokolwiek to robi, ten nie mowi o tym. Ktokolwiek to bierze, ten nie wie o > tym. Ktokolwiek wie o tym, ten nie chce tego. Co to jest? ...kłamstwo, oszukaństwo, blaga; tylko jak to się ma do "codziennego trzymania w ręku"? pozdrawiam all :) neSSi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marchewa4 Re: Co to jest TO? IP: *.opendata.de / 192.168.18.* 21.08.02, 13:34 Gość portalu: nes_pe napisał(a): > ...kłamstwo, oszukaństwo, blaga; > > tylko jak to się ma do "codziennego trzymania w ręku"? Cytuje dokladnie, co napisal Car de Mon: "Ta rzecz dotyczy czegos bardzo powszechnego, czegos co kazdy ma codziennie w reku." Nie, "to jest rzecz, ktora kazdy ma codziennie w reku", ale "ta rzecz dotyczy czegos ...". M. Odpowiedz Link Zgłoś
cardemon Re: Co to jest TO? 21.08.02, 17:47 Gość portalu: nes_pe napisał(a): > ...kłamstwo, oszukaństwo, blaga; > tylko jak to się ma do "codziennego trzymania w ręku"? Widze, ze musze ciagle udawadniac, ze wielblad to nie krowa. Wycofuje sie z okreslenia "ta rzecz DOTYCZY ...(pieniedzy)", w zamian wprowadzam "ta rzecz JEST ZWIAZANA z ... (pieniedzmi)". CdM Odpowiedz Link Zgłoś
mindo Re: Co to jest TO? 22.08.02, 07:40 Mam poważne wątpliwości co do tych fałszywych pieniędzy. Jakoś nie pasują mi, ale prześledźmy tok rozumowania: 1. "Ktokolwiek to robi, ten nie mówi o tym" - tu sie zgadzam, bo fałszerz nie rozpowiada tego (za wyjątkiem ścisłego grona swych ludzi do wprowadzania w obieg fałszywek) 2. "Ktokolwiek to bierze, ten nie wie o tym" - tu się zgadzam częściowo, można z powodzeniem brać fałszywki i być tego świadomy, aby je dalej puścić w obieg 3. "Ktokolwiek wie o tym, ten nie chce tego" - tu też się nie zgadzam, bo jak ktoś juz wspomniał są ludzie którzy jednak chcą fałszywek a nawet je szukają i pożądają (np. prokurator) Już bardziej i najlepiej pasuje mi tutaj TRUCIZNA. Chociaż trzeci warunek założenia również odpada, bo przecież zawsze znajdą się osoby dla których ta trucizna jest po prostu potrzebna i ją chcą (aby kogoś wykończyć). Ale przynajmniej drugi warunek jest z powodzeniem spełniony. Według mnie prawie idealnie pasuje tutaj właśnie trucizna, albo jeszcze lepiej grypa. Odpowiedz Link Zgłoś
cardemon Re: Co to jest TO? 22.08.02, 08:33 mindo napisał: > Mam poważne wątpliwości co do tych fałszywych pieniędzy. Jakoś nie pasują mi, > ale prześledźmy tok rozumowania: Ludzie, litosci!!! To miala byc zwykla zagadka, a zrobily sie z tego przerozne dywagacje semantyczne... Wiadomo, ze w kazdym spoleczenstwie sa ludzie, ktorzy chca krasc, mordowac, grabic. Piszac "ktokolwiek" mialem na mysli zwyklego, przecietnego Kowalskiego. Ciezko mi tez wyobrazic sobie, ze ktos robi (czyli swiadomie wytwarza) wirusy grypy (szczegolnie tysiac lat temu). CdM Odpowiedz Link Zgłoś
piszebzdury Re: Co to jest TO? 22.08.02, 10:52 Zadnej litosci, Car de Mon! Za falszywe pieniadze zadnej litosci!!! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
cardemon Re: Co to jest TO? 23.08.02, 00:05 piszebzdury napisał: > Zadnej litosci, Car de Mon! > Za falszywe pieniadze zadnej litosci!!! :) :) :) och, cur de mon! :) Odpowiedz Link Zgłoś
cardemon Re: Co to jest TO? 27.08.02, 07:33 Gość portalu: eve napisał(a): > a może to jest łapówka? Nie, to fałszywe pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś