Dodaj do ulubionych

Podziekowanie za dobra rade

19.07.04, 16:51
Dziekuje uczestnikom, ktorzy w watku o muzeach militarnych wskazali na muzeum
broni pancernej w Munster.

Bylem, obejzalem, skorygowalem kilka wlasnych pogladow i wiele z tego
wynioslem.

Jednak ogladac Tiger 2 w ksiazce albo na ekranie, a stac kolo niego i go
dotykac to naprawde dwie rozne rzeczy :-)

Obserwuj wątek
    • windows3.1 proszę bardzo, dzięki za pamięć 19.07.04, 18:16
      ale napisać to mogłbyś więcej o tym muzeum
      • dzicz.germanska Re: proszę bardzo, dzięki za pamięć 21.07.04, 08:22
        windows3.1 napisała:

> ale napisać to mogłbyś więcej o tym muzeum

No coz, moj opis bedzie sie pokrywal z danymi, ktore mozna znalezc na stronie,
        ktora podales :-)

Pozytywnosc moich wrazen jest nieco innego rodzaju i nie musi sie pokrywac z
        odczuciami innych.

1. Wszystkie eksponaty stoja wolno, bez barierek. Mozna je obejsc, dotknac,
        wejsc pod spod etc. Tylko wlazic na pancerz nie wolno (z jednym wyjatkiem).

2. IMHO dosc wierna replika A7V.

3. Komponenty i fragmenty z Pz1 oraz wieza od (chyba) Pz3 - dopiero to dalo mi
        (przyzwyczajonemu do komfortowych przestrzeni w Leo 1) wrazenie, jak sie czuli
        wtedy ludzie w owczesnym czolgu. Ciasnota trudna do opisania. Ciagly
        bezposredni cielesny kontakt zalogi ze strzelajacym przeciez dzialem.

4. Tiger I to naprawde WIELKIE bydle :-)

5. A Tiger II to jeszcze wieksze bydle :-)
        Ludzie, ktorzy na Shermanach albo chocby i T-34/76 zabierali sie do walki z
        takim przeciwnikiem, zasluguja na najwiekszy podziw.

6. Na wystawie zewnetrznej stoi min. M-60 z mozliwoscia wejscia do srodka. Mimo
        kilkunastu pewnie lat bycia eksponatem swierdzi w srodku tak, jak w kazdym
        szanujacym sie czolgu smierdziec powinno :-)

I jeszcze kilka innych, prywatnych wrazen.
        • adrzewoj Z tego, co pamiętam 21.07.04, 09:04
          dzicz.germanska napisał:

> 3. Komponenty i fragmenty z Pz1 oraz wieza od (chyba) Pz3 - dopiero to dalo
          mi
          > (przyzwyczajonemu do komfortowych przestrzeni w Leo 1) wrazenie, jak sie
          czuli
          > wtedy ludzie w owczesnym czolgu. Ciasnota trudna do opisania. Ciagly
          > bezposredni cielesny kontakt zalogi ze strzelajacym przeciez dzialem.

W Kopenhadze mieści sie Arsenał. Tam eksponowany był (przynajmniej w 1989
          roku,kiedy go zwiedzałem) PzIII. I chyba można było wchodzić do środka czołgu.

Pozdrawiam
          • windows3.1 kontakt cielesny (z blachą) 21.07.04, 10:10
            powyższego wynika, że tylko u nas takie restrykcyjne podejście co do dotykania,
            klepania, włażenia etc. W Muzeum Wojska Polskiego, jak podsadziłem dziecko na
            pancerz tego żelastwa co tam stoi z lewej, zaraz przyleciał strażnik z wielkim
            krzykiem i przegonił mnie nawet Z TRAWNIKA dookoła pojazdu.

Na szczęście w różnych polskich miejscowościach stoi sporo czołgów-pomników.
            Pamiętam że ostatnio mój pięciolatek odgrywał załogę T34 co stoi pod
            Magnuszewem, a mamusia patrząc na te brewerie bała się chyba bardziej niż
            chłopaki z Panzerwaffe, których rozwalił tenże T34.
            • Gość: Zulu Re: kontakt cielesny (z blachą) IP: *.fornfyndet.se 21.07.04, 18:00
              Witaj dzicz.germanska ,
              Czy moglbys dac jakis link do tego muzeum,chetnie poogladalbym chociaz z domu.
              Pzdr.Zulu
              • dzicz.germanska Re: kontakt cielesny (z blachą) 21.07.04, 20:10
                Gość portalu: Zulu napisał(a):

> Czy moglbys dac jakis link do tego muzeum,chetnie poogladalbym chociaz z domu.

Chetnie

www.munster.de/pzm/index.html
                Aczkolwiek nic nie zastapi bezposredniego obcowania z niektorymi wzorami ;-)

• Gość: Zulu Re: kontakt cielesny (z blachą) IP: *.fornfyndet.se 21.07.04, 20:15
                  Wielkie dzieki.
                  Pzdr.Zulu
    • Gość: Lechu Inne Tygrysy, Pantery, Ferdki, etc IP: *.dsl.vianetworks.de 23.07.04, 14:15
      stoją w muzeum techniki w Sinsheim. Militaria nie są w inetrnecie mocno reklamowane, ale zbiór jest pokaźny.
      Oprócz militariów są i takie kwiatki jak Tu 144, czy Concorde.

www.museum-sinsheim.de/automatic-html/index.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka