Dodaj do ulubionych

MP-7 vs Glauberyt Łucznik

07.04.13, 19:57
Chciałem się zapytac naszych expertów
Chodzi o porównianie pistoletu maszynowego z Radomia GLAUBERYT
do najlepszego okazu na świecie czyli MP-7
Wizualnie są nawet podobne.
Na czym polega przewaga niemieckiej myśli technicznej nad polską.

Nie znam się na tym ale szalenie mnie to interesuje.

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • m-kow Re: MP-7 vs Glauberyt Łucznik 08.04.13, 00:14

Nie jestem ekspertem ale porównanie wydaje się z czapy, bo najogólniej rzecz ujmując
      czy to PM-84P czy młodsi bracia to pistolety maszynowe na nabój 9 × 19 mm Parabellum
      a MP7 ( nie wiem czemu "najlepszy okaz na świecie" ) to PDW na amunicję 4,6 × 30 mm
    • anton_pl Re: MP-7 vs Glauberyt Łucznik 09.04.13, 11:07
      Niemcy po prostu są zdolniejsi, w zasadzie dotyczy to niemal każdej dziedziny, ale żeby nie popaść w takie samoumartwienie to np. GB, państwo o wielkim potencjale cywilizacyjnym, technicznym, przemysłowym, itd., oddało swoje SA 80 do modernizacji Niemcom, i po wielu latach broń jest ostatecznie dopracowana. To samo dotyczy sukcesu niemieckich HK 416/ 417, wzięli starego M 16/M4 i tak go dopracowali że jest to teraz najlepsza broń w przedziale karabinków szturmowych, nawet USMC się na nie pokusiła, a z jakim potężnym przemysłem i zapleczem naukowo badawczym w dziedzinie broni mamy do czynienia w USA to chyba każdy wie. Moim zdaniem PM 63 Rak był znacznie bardziej pomysłową, niezawodną i zwartą konstrukcją, było tylko dopracować kilka mankamentów i zmienić kaliber...
      • cie778 Re: MP-7 vs Glauberyt Łucznik 09.04.13, 13:48
        anton_pl napisał:

> Niemcy po prostu są zdolniejsi,

Anton, pogięło Cię? Od kogo niby Niemcy są zdolniejsi? Możesz podać przykłady? Najlepiej takie, gdy obie strony miały "porównania" miały do dyspozycji identyczne środki?

pozdrawiam
        jasiol
      • speedy13 Re: MP-7 vs Glauberyt Łucznik 09.04.13, 14:46
        Hej

anton_pl napisał:

> Moim zdaniem PM 63 Rak był znacznie bardziej pomysłową, niezawodną i zwartą konstrukc
        > ją, było tylko dopracować kilka mankamentów i zmienić kaliber...

Od Glauberyta? Noooo nie zgodzę się. Po pierwsze "pistoletowy" układ z zamkiem latającym na wierzchu w przypadku broni maszynowej to jest moim zdaniem bardzo zły pomysł. Po drugie pistolet jest mało "technologiczny", z dużą liczbą frezowanych części o skomplikowanym kształcie. Po trzecie brak możliwości łatwego instalowania dodatkowego wyposażenia (celowników, latarki, tłumika itp.), co dzisiaj uważa się za bardzo ważne. Po czwarte - to już zdanie użytkowników, ja tylko trzymałem ten pm w ręku więc nie wypowiadam się - słaba ergonomia: za krótka i źle ukształtowana kolba, duży podrzut, łatwość przypadkowego odciągnięcia zamka i przeładowania np. przy gwałtownym ruchu ręką, zawodny zatrzask magazynka (zdaje się poprawiony w toku produkcji).

Akurat co do kalibru to z tego co wiem był zrobiony prototyp PM-63 kal. 9x19 Para.
        • maxikasek Re: MP-7 vs Glauberyt Łucznik 09.04.13, 14:57
          łatwość przypadkowego odciągnięcia zamk
          > a i przeładowania np. przy gwałtownym ruchu ręką
          To akurat chyba było celowe. RAK tłumaczą jako "ręczny automat komandosa" i miał się przeładowywać podczas wyciągania w kabury. Wystarczyło gwałtownie ruszyć ręką góra- dół i po sprawie. "Dzięki" czemu było sporo wypadków w wojsku.
          • marek_boa Re: MP-7 vs Glauberyt Łucznik 09.04.13, 19:20
            To nie tak Maxi! Miałem to cholerstwo na stanie! Do przeładowywania służyła wypustka pod lufą! Nam tłumaczyli ,że gdyby ktoś został ranny w lewą rękę to wystarczyło uderzyć tą wypustką i następowało przeładowanie! Sęk w tym ,że zamki się szybko "wyrabiały" i RAK potrafił się właśnie przeładować nawet w kaburze!
            -Pozdrawiam!
            • maxikasek Re: MP-7 vs Glauberyt Łucznik 09.04.13, 21:01
              MOże - nigdy się tym nie interesowałem. Pamiętam tylko swoje "zabawy z bronią" z Stanie Wojennym, kiedy jako 6-7 letni chłopak bez problemu przeładowywałem Raka, tylko szarpiąc go góra-dół. A dziury po kulach w magazynie broni na pobliskiej strażnicy WOP, świadczyły że to nie było jednostkowe ;-)
              • marek_boa Re: MP-7 vs Glauberyt Łucznik 12.04.13, 18:58
                Bo i nie było! Nowe egzemplarze nie stwarzały takich problemów!
                -Pozdrawiam!
    • karakalla Re: MP-7 vs Glauberyt Łucznik 09.04.13, 11:13
      Jak napisano wyżej - obie bronie dość ciężko porównywać, jako pochodzące z różnych epok, konstruowane w myśl różnych założeń oraz wymagań i zdecydowanie odmienne technicznie. Glauberyt jest jednym z ostatnich Mohikanów kategorii klasycznego, prostego pistoletu maszynowego, działającego na zasadzie odrzutu swobodnego zamka, strzelającego normalną amunicją pistoletową, tanią, rozpowszechnioną, ale mającą wszelkie znane ograniczenia dotyczące celności na większych odległościach czy penetracji indywidualnych osłon balistycznych. MP7 (bez myślnika) z kolei działa na karabinowej, "poważnej" zasadzie odprowadzania gazów, strzela wyrafinowaną amunicją, konstruując którą starano połączyć niezbyt wysoką energię początkową, a co za tym idzie łatwość kontroli lekkiej broni, z wysoką przebijalnością oraz zdolnością rażenia celów żywych, osiągniętą dzięki trickom technicznym, przy zachowaniu obu tych cech na odległościach znacząco większych niż amunicja pistoletowa.
      • eryk_777 Re: MP-7 vs Glauberyt Łucznik 12.04.13, 18:35
        dzieki za wypowiedzi
        teraz wiem o co chodzi
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka