Dodaj do ulubionych

Opinia o Polakach

01.08.13, 08:36
"Polacy są najbardziej inteligentnym narodem ze wszystkich, z którymi spotkali się Niemcy podczas tej wojny w Europie... Polacy według mojej opinii, oraz na podstawie obserwacji i meldunków z Generalnej Gubernii, są jedynym narodem w Europie, który łączy w sobie wysoką inteligencję z niesłychanym sprytem. Jest to najzdolniejszy naród w Europie, ponieważ żyjąc ciągle w niesłychanie trudnych warunkach politycznych, wyrobił w sobie wielki rozsądek życiowy, nigdzie niespotykany."

A teraz jej autor:

Adolf Hitler
Obserwuj wątek
    • anton_pl Re: Opinia o Polakach 01.08.13, 09:22
      Miło to słyszeć ale patrząc na dzisiejsze rządy to mam wątpliwości...
    • przyjacielameryki Re: Opinia o Polakach 01.08.13, 09:22
      Tak myślał Hitler. Takie są fakty. Dlatego powtórzę - Polska popełniła gigantyczny błąd nie przystępując do sojuszu z Niemcami o co Niemcy mocno zabiegali a sam Hitler był mocno rozczarowany przyjęciem przez Polskę gwarancji brytyjskich. Beck okazał się miernotą, zupełnie nie wyczuł perfidnej gry Brytyjczyków a celem tych gwarancji było tylko nie dopuszczenie do dość realnego sojuszu Polski z Niemcami a nie udzielanie jakiejkolwiek pomocy. Ten sojusz niemiecko-polski nie tylko uchronił by Polskę od niepotrzebnych zniszczeń, niewoli i śmierci wielu Polaków ale miałby znaczący wpływ na przebieg całej II w.ś.. Nie doszłoby do paktu Ribbentrop - Mołotow, nie byłoby Katynia, wywózki w Sybir 2 mln. Polaków do niewolniczej pracy tylko dlatego że byli Polakami, . . . . . . . .etc!
      Czasami dla ratowania narodu trzeba umieć skumać się i z diabłem. Beck tego zupełnie nie rozumiał i popchnął Polaków do niepotrzebnej wojny. A Wlk. Brytanii zupełnie nie przeszkadzało pózniej skumanie się z innym bandytą - Stalinem.
    • maxikasek Re: Opinia o Polakach 01.08.13, 10:01
      ów "Tajny memoriał Hitlera do Himmlera 4 marca 1944" opublikowany przez Głos Wielkopolski w 1947 to najprawdopodobniej fałszywka. TAk samo jak np. "Rozmowy z Hitlerem" Hermanna Rauschninga.
      • billy.the.kid Re: Opinia o Polakach 01.08.13, 18:24
        nie najprawdopodobnieJ-a NA PEWNO.

któryś tu chciał do spóły z hitlerem.

no miło byłoby-wolacy, w ramach tej "współpracy" SAMI musieli by zbudować auschwitz, sobibór,
        majdanek- ze o treeblince nie wspomnę.
        na naradzioe w wansee uczestniczyłby szef wolskiej policji.
        • zlorf_flanelostopy Re: Opinia o Polakach 01.08.13, 19:51
          > któryś tu chciał do spóły z hitlerem.
          wy byliscie zblatowani z Hitlerem.

> na naradzioe w wansee uczestniczyłby szef wolskiej policji.
          wasi przedstawicele z NKWD brali udzial w konferencjach z Gestapo w Zakopanym
          w latach 1939–1941.
          • billy.the.kid Re: Opinia o Polakach 01.08.13, 20:51
            no popatrz, a wam KArTOfLOM wolakom sie nie udało.
            a tak nóżkami przebierali.
            • zlorf_flanelostopy Re: Opinia o Polakach 01.08.13, 21:25
              > no popatrz, a wam KArTOfLOM wolakom sie nie udało.
              > a tak nóżkami przebierali.
              A kiedyz to nozkami przebierali?
              Zbyt duzo gazu CS sie nawdychal?
            • bmc3i Re: Opinia o Polakach 01.08.13, 21:31
              billy.the.kid napisał:

> no popatrz, a wam KArTOfLOM wolakom sie nie udało.
              > a tak nóżkami przebierali.

Tak z ciekawości billi, Ty za kogo się uważasz?
      • bmc3i Re: Opinia o Polakach 01.08.13, 19:05
        maxikasek napisał:

> ów "Tajny memoriał Hitlera do Himmlera 4 marca 1944" opublikowany przez Głos Wi
        > elkopolski w 1947 to najprawdopodobniej fałszywka. TAk samo jak np. "Rozmowy z
        > Hitlerem" Hermanna Rauschninga.

Dlaczego?
        • maxikasek Re: Opinia o Polakach 01.08.13, 22:17
          > Dlaczego?
          Co dlaczego?
          • bmc3i Re: Opinia o Polakach 01.08.13, 22:40
            maxikasek napisał:

> > Dlaczego?
            > Co dlaczego?

Przedstaw fakty, dla których ma to być fałszywka. Bo takie stwierdzenie fałszywka, to równie dobrze mógłbyś powiedzieć że fałszywką jest ze sonda poleciała na Marsja.
            • maxikasek Re: Opinia o Polakach 02.08.13, 00:45
              > Przedstaw fakty, dla których ma to być fałszywka. Bo takie stwierdzenie fałszyw
              > ka, to równie dobrze mógłbyś powiedzieć że fałszywką jest ze sonda poleciała na
              > Marsja.
              Równie dobrze mogę poprosić - przedsatw dowody że ten "memoriał" istnieje ;-)
              Booprócz tej notatki z Głosu Wielkopolskiego nikt więcej nie powoływał się na ten "memoriał" ani nie przedstawił jego oryginału?
              • bmc3i Re: Opinia o Polakach 02.08.13, 01:18
                maxikasek napisał:

> > Przedstaw fakty, dla których ma to być fałszywka. Bo takie stwierdzenie f
                > ałszyw
                > > ka, to równie dobrze mógłbyś powiedzieć że fałszywką jest ze sonda polec
                > iała na
                > > Marsja.
                > Równie dobrze mogę poprosić - przedsatw dowody że ten "memoriał" istnieje ;-)
                > Booprócz tej notatki z Głosu Wielkopolskiego nikt więcej nie powoływał się na t
                > en "memoriał" ani nie przedstawił jego oryginału?

Nikt równiez poza NASA nie przedstawił nic co udowodnialoby lądowanie na ksiezycu. To Ty twierdzisz ze zdanei jest falszywe, spreparowane, wiec to Ty musisz meic coś na podkladke swojego twierdzenia. Bo ja moge tak samo powiedziec ze są falszywe, przestawiane przez Ciebie informacje nt powstania warszawskiego. I co mi zrobisz?
                • maxikasek Re: Opinia o Polakach 02.08.13, 09:36
                  > Nikt równiez poza NASA nie przedstawił nic co udowodnialoby lądowanie na ksiezy
                  > cu. To Ty twierdzisz ze zdanei jest falszywe, spreparowane, wiec to Ty musisz m
                  > eic coś na podkladke swojego twierdzenia.
                  Elvis wciążżyje-teraz udowodnij że tak nie jest. ;-) Wiesz co to jest krytyka źródeł? A tymczasem nie ma żadnego źródła potwierdzającego istnienie tego memorandum. Poza artykulikiem w komunistycznej prasie- który źródłem być nie może.
                  Bo ja moge tak samo powiedziec ze są
                  > falszywe, przestawiane przez Ciebie informacje nt powstania warszawskiego. I co
                  > mi zrobisz?
                  Odeślę CIę do Chodakowskiego. Tam znajdziesz w bibliografii, w którym zbiorze są te raporty. ;-) Podejrzewam, że odróżniasz wtórne źródło,które podlega krytyce innych historyków od anonimowego artykuliku w reżimowej prasie?
                  • bmc3i Re: Opinia o Polakach 02.08.13, 12:30
                    przedstawiłem Ci kwestie pochodzenia tego artykułu, w tym tłumaczenia, na dole wątku.
              • bmc3i post scriptun 02.08.13, 01:35
                Ja nie wiem czy to jest prawdziwe, ale oczekuję od Ciebie jakichś informacji ktore przemawiałyby za nieprawdziwością Twojego twierdzenia, a nie tylko "ja tak mówie, wiec tak jest".
    • rzewuski1 Re: Opinia o Polakach 01.08.13, 20:13
      Opinia człowieka która sprowadził na Niemcy największą klęskę w ich dziejach.
      • bmc3i Re: Opinia o Polakach 01.08.13, 20:34
        rzewuski1 napisał:

> Opinia człowieka która sprowadził na Niemcy największą klęskę w ich dziejach.

Od niego wyszła idea, ale nie zostawiałbym go w tym samotnie. Bo jednak Hitler miał nieudawane poparcie w społeczeństwie.
        • rzewuski1 Re: Opinia o Polakach 01.08.13, 21:46
          Ale to on podejmował ostateczne decyzje , chciał być wodzem to był.
          Kompletna porażka.
          Błazen, jego opinie nie są warte funta kłaków.To nie Polacy pokonali Niemców w tej wojnie ale Rosjanie,Anglicy i Amerykanie.
          Zresztą ta opinia tego idioty prawdopodobnie nie jest jego opinia bo jak maxi napisał cytat ten pojawił się po wojnie w polskiej prasie.
          Ja tam niewiedzę w czym niby nasz naród był lepszy od innych.
    • brmtvungernsternberg Re: Opinia o Polakach 01.08.13, 20:51
      To jest po prostu prawda . Przedwojenni Polacy byli po prostu najlepsi . Nikt przeciez nie stworzyl nic takiego jak AK i Panstwo Podziemne . To nie byl ruch oporu ! Cale panstwo !
      • billy.the.kid Re: Opinia o Polakach 01.08.13, 21:16
        najbardzioej z tego państwa cieszyli się ci ludkowie z warszawy co to ich 200tys.poszło do piachu
        w p.w.

a tego zdania pattona nie znali niedźwiadki,bory,jankowskie sosnkowskie i inne badziewie.
        no gdyby ktoś im wcześniej powiedział!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        • bmc3i Re: Opinia o Polakach 01.08.13, 21:33
          billy.the.kid napisał:

> najbardzioej z tego państwa cieszyli się ci ludkowie z warszawy co to ich 200ty
          > s.poszło do piachu
          > w p.w.
          >

Ludkowie z Warszawy sami w tym uczesniczyli. Nie było rodziny, z której przynajmniej jeden czlonek rodziny nie uczestniczyłby w dzialanosci tego panstwa podziemnego.
          • billy.the.kid Re: Opinia o Polakach 01.08.13, 22:07
            tzn.matruś że te 200tys.bardzo się cieszyło?????
            • bmc3i Re: Opinia o Polakach 01.08.13, 22:19
              billy.the.kid napisał:

> tzn.matruś że te 200tys.bardzo się cieszyło?????

Bynajmniej, ale nie przecistwaiaj 200 tys powstancom, bo w ich rodzinach takze byli postancy
          • marek_boa Re: Opinia o Polakach 01.08.13, 22:10
            Bredzisz Matrek! Uśredniając dawało by to około 200 000 osób związanych z ruchem oporu w samej tylko Warszawie! Proponuję najpierw Zastanowić się nad tym co Piszesz ...przed napisaniem!
            • bmc3i Re: Opinia o Polakach 01.08.13, 22:19
              marek_boa napisał:

> Bredzisz Matrek! Uśredniając dawało by to około 200 000 osób związanych z ruche
              > m oporu w samej tylko Warszawie! Proponuję najpierw Zastanowić się nad tym co P
              > iszesz ...przed napisaniem!

To może najpierw przedstaw swoj rachunek matematyczny, z ktorego tak Ci wyszlo.
              • marek_boa Re: Opinia o Polakach 01.08.13, 23:29
                Jest bardzo prosty! W tym okresie o ile dobrze pamiętam w Warszawie było około 1 mln mieszkańców! Twierdzisz ,że "nie było rodziny,z której przynajmniej jeden członek rodziny nie uczestniczyłby w działalności tego państwa podziemnego"! Znając ogólną liczbę Powstańców (pomiędzy 23 000 a 45 000) i ogólną liczbę członków państwa podziemnego (a bodaj około 350 000 w CAŁEJ Polsce) Twierdzę ,że jest technicznie nie możliwe!
                • bmc3i Re: Opinia o Polakach 01.08.13, 23:37
                  marek_boa napisał:

> Jest bardzo prosty! W tym okresie o ile dobrze pamiętam w Warszawie było około
                  > 1 mln mieszkańców! Twierdzisz ,że "nie było rodziny,z której przynajmniej jeden
                  > członek rodziny nie uczestniczyłby w działalności tego państwa podziemnego"! Z
                  > nając ogólną liczbę Powstańców (pomiędzy 23 000 a 45 000) i ogólną liczbę człon
                  > ków państwa podziemnego (a bodaj około 350 000 w CAŁEJ Polsce) Twierdzę ,że jes
                  > t technicznie nie możliwe!

Po pierwsze wciaż nie podajesz swojego rachunku matematycznego o ktory Cie prosiłem, po drugie nie odróżniasz "polskiego państwa podziemnego" od powstańców
                  • marek_boa Re: Opinia o Polakach 02.08.13, 00:00
                    A po co mam Ci podawać rachunki jak Ty bladego pojęcia nie Masz co to było " Polskie państwo podziemne"???!
                    Ot tak dla przypomnienia:
                    pl.wikipedia.org/wiki/Polskie_Pa%C5%84stwo_Podziemne
                    P.S. Wyliczenia są bardzo proste - typowa rodzina to 2+2 lub 2+3!
                    • bmc3i Re: Opinia o Polakach 02.08.13, 00:30
                      marek_boa napisał:

> A po co mam Ci podawać rachunki jak Ty bladego pojęcia nie Masz co to było " Po
                      > lskie państwo podziemne"???!

Bo Ty twierdzisz ze rachunek sie nie zgadza. Jesli sie wiec nie zgadza, to przeprowadziłeś ten rachunek,. Z nieznanych jednak powodów, nie potrafisz jednak go przerdstawić.

> Ot tak dla przypomnienia:
                      > pl.wikipedia.org/wiki/Polskie_Pa%C5%84stwo_Podziemne
                      > P.S. Wyliczenia są bardzo proste - typowa rodzina to 2+2 lub 2+3!

Nie, w tamtych czaasch rodzina to również dziadkowie, bacbie i wójki. Dopiero w PRLu zrobilo sie takze ze rodzina to jedynie mama, tata i nieletnie wnuki.
                      • marek_boa Re: Opinia o Polakach 02.08.13, 01:07
                        I oczywiście te wszystkie babcie,dziadkowie,ciocie,wujkowie,stryjenki,stryjowie,kuzynostwo i pociotki zstępne mieszkali w Warszawie?! A zapomniał bym o stryjecznym dziadku co to był ciotecznym wnukiem kuzynki prababci - a nie sorry on mieszkał w Mławie!
                        A niech Ci tam - rodzina liczyła 20 osób - czyli dla tej wyliczanki wychodzi ,że ludność Polski w tamtym czasie to było około 7 mln ludzi??! 350 000 x 20 = 7 mln!
                        P.S. Nie w PRL-u tylko na całym świecie Matrek - rodzina to rodzice + dzieci!
                        • bmc3i Re: Opinia o Polakach 02.08.13, 01:26
                          marek_boa napisał:

> I oczywiście te wszystkie babcie,dziadkowie,ciocie,wujkowie,stryjenki,stryjowie
                          > ,kuzynostwo i pociotki zstępne mieszkali w Warszawie?! A zapomniał bym o stryje
                          > cznym dziadku co to był ciotecznym wnukiem kuzynki prababci - a nie sorry on mi
                          > eszkał w Mławie!

Kogo to obchodzi czy jakis czlonek rodziny mieszkał poza Warszawą? Ja napisalem ze w kazdej rodzinie w Warszqwie, był ktos kto uczestniczyl w roznych postaciach w panstwie podziemnym.

> A niech Ci tam - rodzina liczyła 20 osób - czyli dla tej wyliczanki wychodzi
                          > ,że ludność Polski w tamtym czasie to było około 7 mln ludzi??! 350 000 x 20 =
                          > 7 mln!
                          > P.S. Nie w PRL-u tylko na całym świecie Matrek - rodzina to rodzice + dzieci!

Nie kolego, w tamtyczhc czasach rodziny trzymaly sie bardziej na kupie niz dzisiaj. 8-osobowa rodzina nie byla niczym niezwykłym, dodaj do tego jeszcze dziadki, wojki i ciotki. A polskei panstwo podziemne, to nie tylko konspiracja zbrojna, lecz takze tajny system oświaty, słuzba zdrowia, kultura, opieka społeczna, rolnictwo, komunikacja, wymiar sprawiedliwości, ekonimia i gospodarka i wszystko co wchdozi normalnie wchdozi w skład funkcjonowania panstwa. Lacznie uczestniczylo w tym wszystkim kilkakrotnie wiecej ludzi, niz bylo czlonkami AK
                          • marek_boa Re: Opinia o Polakach 02.08.13, 01:48
                            A ja piszę ,że jest to nadal TOTALNA bzdura i Twoje chciejstwo!
                            Zapomniałeś do tego wszystkiego dopisać innych "uczestników" Polskiego państwa podziemnego ,jak na przykład czytaczy ulotek, albo tych co to pluli Niemcom do kawy w restauracjach - może Sprawdź w słowniku co to znaczy "uczestniczyć"??! Bo jeszcze chwilę a Zaliczysz do nich potajemnych pożeraczy szmuglowanej kaszanki?!
                            Kolego BZDURZYSZ! Co prawda nie pierwszy i nie ostatni raz (do czego już mnie przyzwyczaiłeś) ale jednak - Rodziny trzymały się w kupie ale to trzymanie w okresie wojennym to Twoje pisanie na wyrost! A co z ludnością napływową?! Pościągali do 1944 roku do Warszawy wszystkich swoich krewnych?! A co z mieszkającymi w Warszawie folksdojczami i samymi Niemcami?! Też mieli jakiegoś członka rodziny w Polskim państwie podziemnym?! Ot i tak wygląda Twoje uogólnianie!
                            • bmc3i Re: Opinia o Polakach 02.08.13, 01:54
                              marek_boa napisał:

> A ja piszę ,że jest to nadal TOTALNA bzdura i Twoje chciejstwo!
                              > Zapomniałeś do tego wszystkiego dopisać innych "uczestników" Polskiego państw
                              > a podziemnego ,jak na przykład czytaczy ulotek, albo tych co to pluli Niemcom d
                              > o kawy w restauracjach - może Sprawdź w słowniku co to znaczy "uczestniczyć"??!
                              > Bo jeszcze chwilę a Zaliczysz do nich potajemnych pożeraczy szmuglowanej kasza
                              > nki?!

Nie, zalicze do tego uczniow i nauczycieli konspiracyjnych kompletów, pielegniarki i lekarzy leczacych ludzi, w tym ludzi rannych w akcjach bojowych AK, AL, NSZ i BCh, sędziów PPP, urzedników PPP, ludzi kultury i ogladajacych tajne konspiracyjne przedstawienia teatralne, itd, co juz wymeinilem w poprzednim poscie.

> Kolego BZDURZYSZ! Co prawda nie pierwszy i nie ostatni raz (do czego już mnie
                              > przyzwyczaiłeś) ale jednak - Rodziny trzymały się w kupie ale to trzymanie w ok
                              > resie wojennym to Twoje pisanie na wyrost! A co z ludnością napływową?! Pościąg
                              > ali do 1944 roku do Warszawy wszystkich swoich krewnych?! A co z mieszkającymi
                              > w Warszawie folksdojczami i samymi Niemcami?! Też mieli jakiegoś członka rodzin
                              > y w Polskim państwie podziemnym?! Ot i tak wygląda Twoje uogólnianie!

bREDNIE I MATASCTWA Z tWOJEJ STRONY, JAK ZAWSZE GDY ZABIERZESZ GLOS NA FORUM.
                              • marek_boa Re: Opinia o Polakach 02.08.13, 02:08
                                To od kiedy KONSUMENCI są "uczestnikami"?!
                                No tak Matrek zagnany w kozi róg - jak zawsze gdy pierdoły opowiada uogólniając z braku argumentów na obronę bzdury, innym zarzuca matactwo?! - Który to już raz?!
                                No to lu krynico prawdy przenajświętszej - UDOWODNIJ ,że Masz rację i UDOKUMENTUJ swoją tezę ,że "nie było ani jednej rodziny w Warszawie ,która nie miałaby jakiegoś członka uczestniczącego w Polskim państwie podziemnym"! Ja zaś ze swojej strony Ci UDOWODNIĘ ,że mnóstwo cytrynowa siła ludzi w tym NIE UCZESTNICZYŁA bo po prostu mieli dosyć wojny i chcieli ten trudny i ciężki czas, po prostu PRZEŻYĆ!
                                • bmc3i Re: Opinia o Polakach 02.08.13, 02:54
                                  marek_boa napisał:

> To od kiedy KONSUMENCI są "uczestnikami"?!

Jacy konsumenci?! Oglądanie przedstawienia teatralnego za co grozi śmieć lub obóz koncentracyjny to konsumpcja? Czy moze reżyserowanie takeigo rpzedstawienia i odgrywanie w nim ról? A moze tajne nauczanie to konsumpcja? Czy też moze konspiracyjne leczenie ludzi?

> No tak Matrek zagnany w kozi róg - jak zawsze gdy pierdoły opowiada uogólniają
                                  > c z braku argumentów na obronę bzdury, innym zarzuca matactwo?! - Który to już
                                  > raz?!
                                  > No to lu krynico prawdy przenajświętszej - UDOWODNIJ ,że Masz rację i UDOKUMEN
                                  > TUJ swoją tezę ,że "nie było ani jednej rodziny w Warszawie ,która nie miałaby
                                  > jakiegoś członka uczestniczącego w Polskim państwie podziemnym"! Ja zaś ze swoj
                                  > ej strony Ci UDOWODNIĘ ,że mnóstwo cytrynowa siła ludzi w tym NIE UCZESTNICZYŁA
                                  > bo po prostu mieli dosyć wojny i chcieli ten trudny i ciężki czas, po prostu P
                                  > RZEŻYĆ!

Tego nie musisz udowadniac. Rzeczywiście wielu ludzi nie uczestniczyło ani w ruchu oporu, ani w funkcjonowaniu panstwa podziemnego. Co nie przeczy tezie, ze w kazdej rodzinie ktoś kto w tym uczestniczył był.
                                  • marek_boa Re: Opinia o Polakach 02.08.13, 12:18
                                    No to nie Dodałeś jeszcze słuchania zakazanych piosenek - to się nazywało życie pod okupacją!
                                    Ależ oczywiście ,że to przeczy Twojej tezie bo, teza jest bzdurna,nierealna i niemożliwa do udowodnienia!
                                    • bmc3i Re: Opinia o Polakach 02.08.13, 12:32
                                      marek_boa napisał:

> No to nie Dodałeś jeszcze słuchania zakazanych piosenek - to się nazywało życie
                                      > pod okupacją!

Słuchanie zakazanych piosenek nie było czescia polskiego panstwa podziemnego - tajne nauczanie i tajne spektakle teatralne, tak. Bo były organizowane przez struktury tego panstwa.

> Ależ oczywiście ,że to przeczy Twojej tezie bo, teza jest bzdurna,nierealna i
                                      > niemożliwa do udowodnienia!

Jasne.
                                      • marek_boa Re: Opinia o Polakach 02.08.13, 12:43
                                        O i tu dochodzimy do sedna - ORGANIZATORZY takich przedstawień i nauczania to oczywiście UCZESTNICY państwa podziemnego - odbiorcy to KONSUMENCI!
                                        • bmc3i Re: Opinia o Polakach 02.08.13, 13:04
                                          marek_boa napisał:

> O i tu dochodzimy do sedna - ORGANIZATORZY takich przedstawień i nauczania to o
                                          > czywiście UCZESTNICY państwa podziemnego - odbiorcy to KONSUMENCI!

pewnie, i trafili na przedstawienie zwabieni afiszami na ulicach.
                                          • marek_boa Re: Opinia o Polakach 02.08.13, 15:07
                                            Rozprzestrzenianie się informacji nie ma tu jakiegokolwiek znaczenia Matrek! Szczególnie w czasach gdy większość kin i teatrów była "Nur Fur Deutsche" a ulica ukuła slogan "tylko świnie siedzą w kinie"!
          • brigada_di_bandito Churchil też tu pasuje 02.08.13, 06:40
            ...Pozostaje to tajemnicą i tragedią historii że naród [Polacy] gotów do wielkiego heroicznego wysiłku, uzdolniony, waleczny, ujmujący powtarza zastarzałe błędy w każdym prawie przejawie swoich rządów. Wspaniały w buncie i nieszczęściu, haniebny i bezwstydny w triumfie. Najdzielniejszy pośród dzielnych, prowadzony przez najpodlejszych wśród podłych..
    • tanebo Re: Opinia o Polakach 01.08.13, 22:26
      Polska była jedynym krajem z którym Niemcy nawet nie usiłowali szukać kolaborantów. Współpraca ograniczyła się w zasadzie do policji granatowej. Nie stworzyli polskiej wafen ss. A nawet Rosjan werbowali.
      • rzewuski1 Re: Opinia o Polakach 01.08.13, 22:30

anebo napisał:

> Polska była jedynym krajem z którym Niemcy nawet nie usiłowali szukać kolaboran
        > tów. Współpraca ograniczyła się w zasadzie do policji granatowej. Nie stworzyli
        > polskiej wafen ss. A nawet Rosjan werbowa

Ile Polaków służyło w Wermachcie?
        Niemcy nie próbowali bo nie chcieli.
        kolaborantów było całkiem sporo.
        • bmc3i Re: Opinia o Polakach 01.08.13, 22:40
          rzewuski1 napisał:

>
          >
          > anebo napisał:
          >
          > > Polska była jedynym krajem z którym Niemcy nawet nie usiłowali szukać kol
          > aboran
          > > tów. Współpraca ograniczyła się w zasadzie do policji granatowej. Nie stw
          > orzyli
          > > polskiej wafen ss. A nawet Rosjan werbowa
          >
          >
          > Ile Polaków służyło w Wermachcie?
          > Niemcy nie próbowali bo nie chcieli.
          > kolaborantów było całkiem sporo.

Kolaborowali, czy zostali wzięci pod przymusem?
          • rzewuski1 Re: Opinia o Polakach 01.08.13, 23:30
            Jednak założyli niemieckie mundury i cześć z nich na pewno była z tego dumna i tego chciała.
            wielu Polaków współpracował z niemieckim okupantem.
            Było by ich więcej ale Niemcy w swojej głupocie uznali ze kraj nadwiślański jest już ich wiec nie muszą tutaj iść na jakieś wielkie kompromisy.Gdyby chcieli powołać rzad i administracje polską na terenach które okupowali chętni by się znaleźli.
            • ale.sobie.konto.wymyslilem Re: Opinia o Polakach 01.08.13, 23:47
              > wielu Polaków współpracował z niemieckim okupantem.
              > Było by ich więcej ale Niemcy w swojej głupocie uznali ze kraj nadwiślański jes
              > t już ich wiec nie muszą tutaj iść na jakieś wielkie kompromisy.Gdyby chcieli
              > powołać rzad i administracje polską na terenach które okupowali chętni by się z
              > naleźli.

Otóż to. Cat-Mackiewicz (taki prawicowy Urban) napisał raz że kiedy Polacy po 1945 chwalili się w UK że 'u nas nie było Quislingów' w odpowiedzi słyszeli - 'to skąd się ich teraz tylu wzięło?'.
              • bmc3i Re: Opinia o Polakach 01.08.13, 23:51
                ale.sobie.konto.wymyslilem napisał:

> > wielu Polaków współpracował z niemieckim okupantem.
                > > Było by ich więcej ale Niemcy w swojej głupocie uznali ze kraj nadwiślańs
                > ki jes
                > > t już ich wiec nie muszą tutaj iść na jakieś wielkie kompromisy.Gdyby chc
                > ieli
                > > powołać rzad i administracje polską na terenach które okupowali chętni by
                > się z
                > > naleźli.
                >
                > Otóż to. Cat-Mackiewicz (taki prawicowy Urban) napisał raz że kiedy Polacy po 1
                > 945 chwalili się w UK że 'u nas nie było Quislingów' w odpowiedzi słyszeli - 't
                > o skąd się ich teraz tylu wzięło?'.

Czyli ktos tam miał racje z ojcem, czy tam dziadkiem Tuska?
                • ale.sobie.konto.wymyslilem Re: Opinia o Polakach 02.08.13, 00:02
                  > Czyli ktos tam miał racje z ojcem, czy tam dziadkiem Tuska?

Z tym że służył w armii niemieckiej? Pewnie ten 'ktoś tam' miał tutaj rację. Tylko co z tego wynika? Czy w polskiej armii podczas mobilizacji w 1939 pytano każdego rekruta czy czuje się Polakiem i czy przypadkiem nie chciałby zrezygnować ze służby wojskowej?
                  • bmc3i Re: Opinia o Polakach 02.08.13, 00:28
                    ale.sobie.konto.wymyslilem napisał:

> > Czyli ktos tam miał racje z ojcem, czy tam dziadkiem Tuska?
                    >
                    > Z tym że służył w armii niemieckiej? Pewnie ten 'ktoś tam' miał tutaj rację. Ty
                    > lko co z tego wynika? Czy w polskiej armii podczas mobilizacji w 1939 pytano ka
                    > żdego rekruta czy czuje się Polakiem i czy przypadkiem nie chciałby zrezygnować
                    > ze służby wojskowej?

Nie chodzilo o to czy służyl, lecz o sugestie że był zdrajcą, kolaborantem
                    • ale.sobie.konto.wymyslilem Re: Opinia o Polakach 02.08.13, 15:30
                      > Nie chodzilo o to czy służyl, lecz o sugestie że był zdrajcą, kolaborantem

Słyszałem też sugestie że ojciec Kaczyńskich kolaborował z komunistami po II WŚ. Ale ani to, ani sugestie że dziadek Tuska poszedł w niemieckie kamasze bo sam chciał nie wpływają na moją ocenę ich dzieci lub wnuków. Duma z 'judeochrześcijańskiej' zasady indywidualnej odpowiedzialności za swoje czyny to akurat domena prawicy. Ja jej nie łamię :-).
                • maxikasek Re: Opinia o Polakach 02.08.13, 00:47
                  I ojcem prałata Jankowskiego ;-)
          • ale.sobie.konto.wymyslilem Re: Opinia o Polakach 01.08.13, 23:44
            > Kolaborowali, czy zostali wzięci pod przymusem?

Znam osobiście człowieka który podczas II WŚ zgłosił się na ochotnika na 'przymusowe' roboty w Niemczech, tam naprawiał Niemcom broń (sic!), po 1945 ożenił się z Niemką, służył w US Army, dostał US obywatelstwo i do dzisiaj żyje w USA. Polskie losy bywały dość powikłane.

I nie tylko polskie - jeden słynny włoski pilot został rostrzelany przez Niemców za to że po 1943 zaczął walczyć przeciwko nim, inny słynny włoski nurek dokonywał mołojeckich czynów i przeciwko Royal Navy, i razem z nią (w ogóle walki w basenie śródziemnomorskim i w okolicach to był surrealizm, bywały krwawe starcia brytyjsko-francuskie, niemiecko-włoskie, amerykańsko-francuskie).
    • ramol6 Re: Opinia o Polakach 02.08.13, 00:03
      Tak z ciekawości. Jest gdzieś skan tego memorandum?
      • brigada_di_bandito Re: Opinia o Polakach 02.08.13, 06:46
        ramol6 napisał:

> Tak z ciekawości. Jest gdzieś skan tego memorandum?

www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/c1465673165f8f8d.html
        • bmc3i Re: Opinia o Polakach 02.08.13, 07:16
          brigada_di_bandito napisała:

> ramol6 napisał:
          >
          > > Tak z ciekawości. Jest gdzieś skan tego memorandum?
          >
          > www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/c1465673165f8f8d.html

:)
          • ramol6 Re: Opinia o Polakach 02.08.13, 08:46
            To nie jest skan memorandum. Widziałem to już kilka lat temu. Myślałem, że jest coś nowego.
            Matrek, nie wiedziałem,że tak bezgranicznie wierzysz powojennej, komunistycznej prasie ;-)
            • bmc3i Re: Opinia o Polakach 02.08.13, 08:59
              ramol6 napisał:

> To nie jest skan memorandum. Widziałem to już kilka lat temu. Myślałem, że jest
              > coś nowego.
              > Matrek, nie wiedziałem,że tak bezgranicznie wierzysz powojennej, komunistycznej
              > prasie ;-)

To jest Frankfurt Unipress, a nie powojenna komunistyczna prasa. W internecie możesz tez znaleźć tłumaczenia tego na angielski, dokonane przez Frankfurt Unipress właśnie

Co nie unieważnia wątpliwości co do autentyczności tego tekstu, w świetle przedwojennych sadów Adolfa.
              • maxikasek Re: Opinia o Polakach 02.08.13, 09:46
                > To jest Frankfurt Unipress, a nie powojenna komunistyczna prasa. W internecie m
                > ożesz tez znaleźć tłumaczenia tego na angielski, dokonane przez Frankfurt Unipr
                > ess właśnie
                Nie, w necie są tłumaczenia z polskiego artykułu, dokonane w dodatku przez Polaków.
                • bmc3i Re: Opinia o Polakach 02.08.13, 12:28
                  maxikasek napisał:

> > To jest Frankfurt Unipress, a nie powojenna komunistyczna prasa. W intern
                  > ecie m
                  > > ożesz tez znaleźć tłumaczenia tego na angielski, dokonane przez Frankfurt
                  > Unipr
                  > > ess właśnie
                  > Nie, w necie są tłumaczenia z polskiego artykułu, dokonane w dodatku przez Pola
                  > ków.

A ja widziałem tłumaczenia z Frankfurt Unipress, dokonane przez Polaka, owszem, ale z Frankfurt Unipress, a nie z Głosu Wielkopolskiego.
                  • maxikasek Re: Opinia o Polakach 02.08.13, 14:13
                    Więc zaprezentuj.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka