say69mat
21.08.13, 05:43
Kiedyś na jednym z portali poświęconych zjawisku zwanym ... Holocaust. Trafiłem na opis egzekucji dokonanej na żydowskiej rodzinie, w trakcie likwidacji krakowskiego getto. Mogę przyznać, że dopiero ten opis pozwolił mi zrozumieć pełnię nazistowskiego bestialstwa.
Otóż, do żydowskiego domu wkracza ekipa z einsatzkommando i na oczach Żyda, głowy rodziny po kolei zabija jego rodziców, żonę. A kiedy prosi oprawców aby oszczędzili mu widoku śmierci potomstwa. Strzałem w głowę zabijają jego dzieci, a Żyda wysyłają do Auschwitz. Zadałem sobie pytanie o celowość działania ss-manów, przecież istniały procedury eksterminacyjne. Nadające procesowi eksterminacji kompletnie automatyczną i bezosobową formułę. Praktycznie redukując udział w procesie eksterminacji do wydawania poleceń formacjom policyjnym. Bądź ss ale np. ukraińskim, łotewskim, rosyjskim. Co zatem było celem nazistowskich oprawców ... ??? Zabić Żyda, czy zamordować Żyda, pozbawiając tego człowieka tego co ludzkie i Boże w stworzeniu. Może nazistowski antysemityzm został ubogacony przez szacunek i stosunek do tradycyjnego modelu heteroseksualnej rodziny wyniesiony ze szkoły SA - Ernsta Juliusa Günthera Röhma??? W 1934 roku szacuje się liczbę członków jego formacji na 2,5 miliona 'brunatnych'. Przecież znaczny procent SA-manów z formacji Röhma został wchłonięty przez SS, stąd też ich obecność w formacjach typu einsatztruppen.
Problem polega na tym, że bezmiar nazistowskiego okrucieństwa zredukował moją świadomość do poziomu komputerowej myszy. Bezwiednie kliknąłem wyłączyłem komputer i ciutkę się ... zadumałem. Nie jestem w stanie wrócić do materiału źródłowego pomimo, że wielokrotnie przekopywałem bezmiar sieci w poszukiwaniu linku do źródła. Z drugiej strony nie znam Hebrajskiego, aby swobodnie korespondować z instytucjami zajmującymi się z natury rzeczy zagadnieniami Holokaustu. Z trzeciej strony problem nazizmu jest na tyle istotny, że wymaga bezustannego tłumaczenia na czym to zjawisko się opiera i dla czego jest to perfidnie niebezpieczne. Przecież, co jakiś czas chociażby na tym forum, pojawiają się głosy pseudo-historyków o konieczności sojuszu Polski z Hitlerem przeciwko Stalinowi. Tak jakby próbowano budować zamki w świecie intelektualnych alternatyw. W kompletnym oderwaniu od zasad projektowania architektonicznego. W tym przypadku, w oderwaniu od istoty nazizmu opisującego świat w kategoriach walki o panowanie rasowe. Determinujące poznanie i zrozumienie rzeczywistości w dychotomii albo jesteś untermensch albo ubermensch. Dla tego też jestem zmuszony prosić Cię Moshe o Twoją pomoc.