Dodaj do ulubionych

Zrozumieć Holocaust ... prośba do Mosze

21.08.13, 05:43
Kiedyś na jednym z portali poświęconych zjawisku zwanym ... Holocaust. Trafiłem na opis egzekucji dokonanej na żydowskiej rodzinie, w trakcie likwidacji krakowskiego getto. Mogę przyznać, że dopiero ten opis pozwolił mi zrozumieć pełnię nazistowskiego bestialstwa.
Otóż, do żydowskiego domu wkracza ekipa z einsatzkommando i na oczach Żyda, głowy rodziny po kolei zabija jego rodziców, żonę. A kiedy prosi oprawców aby oszczędzili mu widoku śmierci potomstwa. Strzałem w głowę zabijają jego dzieci, a Żyda wysyłają do Auschwitz. Zadałem sobie pytanie o celowość działania ss-manów, przecież istniały procedury eksterminacyjne. Nadające procesowi eksterminacji kompletnie automatyczną i bezosobową formułę. Praktycznie redukując udział w procesie eksterminacji do wydawania poleceń formacjom policyjnym. Bądź ss ale np. ukraińskim, łotewskim, rosyjskim. Co zatem było celem nazistowskich oprawców ... ??? Zabić Żyda, czy zamordować Żyda, pozbawiając tego człowieka tego co ludzkie i Boże w stworzeniu. Może nazistowski antysemityzm został ubogacony przez szacunek i stosunek do tradycyjnego modelu heteroseksualnej rodziny wyniesiony ze szkoły SA - Ernsta Juliusa Günthera Röhma??? W 1934 roku szacuje się liczbę członków jego formacji na 2,5 miliona 'brunatnych'. Przecież znaczny procent SA-manów z formacji Röhma został wchłonięty przez SS, stąd też ich obecność w formacjach typu einsatztruppen.
Problem polega na tym, że bezmiar nazistowskiego okrucieństwa zredukował moją świadomość do poziomu komputerowej myszy. Bezwiednie kliknąłem wyłączyłem komputer i ciutkę się ... zadumałem. Nie jestem w stanie wrócić do materiału źródłowego pomimo, że wielokrotnie przekopywałem bezmiar sieci w poszukiwaniu linku do źródła. Z drugiej strony nie znam Hebrajskiego, aby swobodnie korespondować z instytucjami zajmującymi się z natury rzeczy zagadnieniami Holokaustu. Z trzeciej strony problem nazizmu jest na tyle istotny, że wymaga bezustannego tłumaczenia na czym to zjawisko się opiera i dla czego jest to perfidnie niebezpieczne. Przecież, co jakiś czas chociażby na tym forum, pojawiają się głosy pseudo-historyków o konieczności sojuszu Polski z Hitlerem przeciwko Stalinowi. Tak jakby próbowano budować zamki w świecie intelektualnych alternatyw. W kompletnym oderwaniu od zasad projektowania architektonicznego. W tym przypadku, w oderwaniu od istoty nazizmu opisującego świat w kategoriach walki o panowanie rasowe. Determinujące poznanie i zrozumienie rzeczywistości w dychotomii albo jesteś untermensch albo ubermensch. Dla tego też jestem zmuszony prosić Cię Moshe o Twoją pomoc.
Obserwuj wątek
    • mosze_zblisko_daleka Nie można Zrozumieć Holocaust ... 21.08.13, 06:04
      Tylko człowiek może wymyślić takie okrucieństwa. Zwierze zabija drugiego żeby żyć.
      Tam był sadyzm tylko dla sadyzmu.
      Napisano tysiące książek na ten temat i każda jest inna. Jad wa Szem tam zbierano dużo ale nie wszystko. Własnie u prymitywnych nie ma takiego jak to było u inteligentnego i mądrego narodu jak niemcy...(z małą literą, bo właściwie na to zasłużyli)
      • say69mat Re: Nie można??? Trzeba ... zrozumieć Holocaust!!! 21.08.13, 08:01
        @mosze_zblisko_daleka napisał:
        > Tylko człowiek może wymyślić takie okrucieństwa. Zwierze zabija drugiego żeby ż
        > yć.
        > Tam był sadyzm tylko dla sadyzmu.

say69mat:
        Zwróć uwagę na racjonalizm nazizmu i nazistów. Hitler był fascynatem kina i sztuki filmowej, z kolei proces walki o władzę w Niemczech. O rząd dusz przypominał skreślony ręką profesjonalisty - screenwrittera hollywoodzki screenplay. Zawarto w nim wszelkie elementy i efekty występujące na planie filmowym. Starannie zadbano o egzekucję napięcia, tak charakterystycznego dla ekspresjonizmu niemieckiego. Podkreślającego mistyczny charakter przywództwa kandydata wodza III rzeszy. Pytanie: jak to jest możliwe, że ludzie, 60 milionów Niemców bezrefleksyjnie 'kupiło' ten nazistowski bełkot??? Głoszący prymat koncepcji wyższości rasy nad rasą, nad wszystko co w ludzkości jest najzwyczajniej dobre i ... rozumne???
        Z kolei obóz koncentracyjny to nie tylko wymyślne narzędzie tortur. To przede wszystkim szalenie efektywna i efektywnie zarządzana fabryka, mająca przy minimalnych nakładach przynosić maksymalny profit instytucji założycielskiej. Jakim cudem to co przynosi radość i szczęście milionom ludzi na świecie, czyli codzienna praca. Stało się narzędziem ... tortur???
        Był to świat, w którym sadyzm wobec ofiar zawsze pełni rolę pomocniczą, jest narzędziem egzekwującym istotę dominacji oprawcy nad ofiarą. Pozwalającym oprawcy okrucieństwem stłamsić odruchy buntu ofiary na doświadczaną przemoc. Wyjątki od tego ... Treblinka, Getto, Auschwitz i struktury oświęcimskiego podziemia w tym z obozów zagłady.
        Widzisz Mosze, wydaje się, że tak samo jak my Polacy. Bezwzględnie powinniśmy zrozumieć mechanizm, który doprowadził nasz kraj i naród. Od efektownego zwycięstwa w wojnie Polsko - bolszewickiej, u zarania naszej niepodległości. Do druzgocącej klęski w starciu z hitlerowską rzeszą oraz sowiecką Rosją. Tak my - ludzie - mamy na nasze barki założony obowiązek zrozumienia procesu, który w imię eksperymentu intelektualnego głoszącego wyższość rasy nad rasą i klasy nad klasą doprowadził. Tylko w latach IIWS do śmierci ponad 72 milionów ludzi. W tym 5 754 400 osób narodowości żydowskiej oraz 2 440 000 osób narodowości polskiej. Bo nie mamy żadnej gwarancji, że proces się nie powtórzy. A szczwany 'nasizm' nie objawi nam kolejnego ze swych refleksów w naszych duszach, sercach i umysłach. Siejąc śmierć i zagładę w świecie, który nam zawierzono.
        • bmc3i Re: Nie można??? Trzeba ... zrozumieć Holocaust!! 21.08.13, 08:25
          say69mat napisał:

> szy. Pytanie: jak to jest możliwe, że ludzie, 60 milionów Niemców bezrefleksyjn
          > ie 'kupiło' ten nazistowski bełkot??? Głoszący prymat koncepcji wyższości rasy
          > nad rasą, nad wszystko co w ludzkości jest najzwyczajniej dobre i ... rozumne??

To sie nazywa socjotechnika. Stara sztuka, równie skutecznie używana przez nazistów, jak i przez komunistów, a i dzisiaj w Polsce i innych krajach. A jakże. Metody są w zasadzie zawsze takie same, bądź podobne - różnią sie tylko ideami do których wpojenia masom mają prowadzić. I nic tu nie ma do rzeczy poziom inteligencji, czy wykształcenia narodu. W pewnych warunkach, mniej wykształconym narodem mozna nawet łatwiej sterowac niż tępym. Łatwiej bowiem inteligentnym wytłumaczyć dlaczego obce idee powinien przyjąć za własne, niż tępym jak but którzy nic nie rozumieją z tego co się im mówi, za to kierują się tzw., mądrością życiową..
      • odyn06 Re: Nie można Zrozumieć Holocaust ... 21.08.13, 08:14
        Jestem przekonany, że sprawy Zagłady zrozumieć nie sposób. Posługując się rozumem trudno określić, jak można było w XX. wieku jeden naród skazać na unicestwienie, tylko dlatego, że jeden niemiecki szajbus siedząc w więzieniu za nieudolny zamach stanu obarczył tenże naród winą za przegraną wojnę i jej następstwa.
        Czy Holokaust jest przestrogą? Jest i nie jest. We współczesnym świecie rozbudzanie nacjonalizmów jest sposobem na przejmowanie i sprawowanie władzy. Jugosławia i Uganda dały nam dowód, że mini zagłada jest możliwa w świecie internetu i szybkiej informacji.
        Jestem przekonany, że gdyby zaistniała dzisiaj szansa na masową eksterminację Żydów z Izraela, to pieniądze na ten "cel" w Arabii Saudyjskiej by się znalazły.
        Dlatego też niech Izraelczycy leją wszystkich, którzy stanowią dla nich eksterminacyjne zagrożenie. Na razie im to dobrze wychodzi.
        Wczoraj w niemieckiej TV był program o dwóch milionach niemieckich kobiet zgwałconych przez Rosjan, oraz półgębkiem wspominano o 200 000 polskich dzieci zabranych rodzicom do zgermanizowania.
        Jakiś żołdak zrobił film, jaki jego wysoki kolega z Mauzerem w ręku odbiera jasnowłosej polskiej matce dziewczynkę, wali ją kolbę w plecy i rzuca dziecko jak kociaka za płotek. Matka wraca, dziecko biegnie, a ten znowu kolbą...
        No k..wa, nie mogłem usnąć.
        Dlatego też nie ma przebaczenia dla niemieckich zbrodniarzy.
        Rosyjskich żołnierzy bzykających Niemki po wojnie rozgrzeszam. Mieli prawo wojny do zemsty.
        Żydowskie kobiety szansy na życie nie miały....
        • teodor_jeske_choinski_1 Re: Nie można Zrozumieć Holocaust ... 21.08.13, 11:56
          a ja sie zastanawiam dlaczego mysmy Niemek nie gwalcili...?
          • mosze_zblisko_daleka Re: Nie można Zrozumieć Holocaust ... 21.08.13, 12:23
            Jeszcze nie jest za późno...
          • odyn06 Re: Nie można Zrozumieć Holocaust ... 21.08.13, 12:39
            Dawno temu rozmawiałem z dowódcą kompanii karnej 4. DP. On mi opowiadał, że było jego podwładnymi kilku żołnierzy, którzy wyrokiem sądów pułkowych zostali skazani na kompanię za gwałt na Niemkach. Z jego słów wynikało, że pułkowe i dywizyjne sądy polowe nie cackały się z żołnierzami LWP, którzy zgwałcili Niemkę. Karna kompania, to był wyrok najłagodniejszy.
      • maxikasek Re: Nie można Zrozumieć Holocaust ... 21.08.13, 09:42
        > Tylko człowiek może wymyślić takie okrucieństwa. Zwierze zabija drugiego żeby ż
        > yć.
        Niezupełnie. Kot też zabija dla przyjemności (więcej niż potrzebuje) i bawi się ofiarą, trenując swoje nawyki łowieckie.
    • patmate Re: Zrozumieć Holocaust ... prośba do Mosze 21.08.13, 08:30
      say69mat napisał:

> Może nazistowski antysemityzm został ubogacony p
      > rzez szacunek i stosunek do tradycyjnego modelu heteroseksualnej rodziny wynies
      > iony ze szkoły SA - Ernsta Juliusa Günthera Röhma???

Nie wiem co mają do tego homosexualne ciągoty kierownictwa SA?

> Problem polega na tym, że bezmiar nazistowskiego okrucieństwa zredukował moją ś
      > wiadomość do poziomu komputerowej myszy. Bezwiednie kliknąłem wyłączyłem komput
      > er i ciutkę się ... zadumałem.

Proponuję, żebyś się też zadumał nad mechanizmami mordów na Wołyniu, co robili np. siekernicy. Oczywiście można podkreślać, ze Wołyń to nie jest ludobójstwo, etc, kudy im do osiągnięć eisatztruppen...

> Przecież, co jakiś czas chociażby na tym forum, pojawiają się głosy pseudo-hist
      > oryków o konieczności sojuszu Polski z Hitlerem przeciwko Stalinowi. Tak jakby
      > próbowano budować zamki w świecie intelektualnych alternatyw.

Teraz rozumiem, tu Cię boli....
      Wydaje się, że kompletnie nie zrozumiałeś o co chodziło. Powtórzę w skrócie w odniesieniu do Holocaustu:
      - istnienie IIRP współpracującej z IIIRz mogłoby częściowo uchronić społeczność żydowską przed eksterminacją, jako że PP i WP byłoby buforem między Żydami a apetytami eisatztruppen
      - IIRP byłaby oddzielnym bytem państwowym, wiec Auschwitz zostałby wybudowany na terenie IIIRz
      - ustawy norymberskie nie obowiązywałyby na terenie IIRP
      - nie byłoby "podpuszczania" ludności wiosek typu Jedwabnego do pogromów

> W tym przypadku, w oderwaniu o
      > d istoty nazizmu opisującego świat w kategoriach walki o panowanie rasowe.

No cóż po drugiej stronie Sanu '39 opisywało sie świat w kategoriach klasowych....

> Dete
      > rminujące poznanie i zrozumienie rzeczywistości w dychotomii albo jesteś unterm
      > ensch albo ubermensch.

I dalej: albo jesteś robotnikiem albo inteligientem....

>Dla tego też jestem zmuszony prosić Cię Moshe o Twoją po
      > moc.

W tłumaczeniu na hebrajski? Wystarczyło posłać majla na priva.

Pzdr
      • maxikasek Re: Zrozumieć Holocaust ... prośba do Mosze 21.08.13, 09:51
        > - nie byłoby "podpuszczania" ludności wiosek typu Jedwabnego do pogromów
        Nie byłbym tego taki pewien. Pod koniec lat 30-tych polski rząd niebezpiecznie zbliżał się do antysemityzmu. Pomijajć już oddolne inicjatywy- jak getto ławkowe czy "kupuj u Polaka". To mamy dekret o pozbawieniu obywatelstwaw trybie administracyjnym skierowany głównie przecwi Żydom mieszkającym za granicą, uchwalony w bardzo szybkim tempie- kiedy Niemcy chcieli deportować polskich Żydów z Austrii i Niemiec do Polski.
        Pogromy żydowskie były tez w 1920 i to wcale nie na terenach zajętych wcześniej przez rkka. Oczywiście głównie bito i obcinano pejsy chasydom, a nie mordowano.
        Kto zagwarantuje, że po sojuszu Beck-Ribentrop do włądzy nie dojdzie faszystowska część sceny politycznej- tak jak w Rumunii (tam mordowanie własnych Żydów szybko się skończyło- bo zajęli się mordami na terenach ZSRR).
        • patmate Re: Zrozumieć Holocaust ... prośba do Mosze 21.08.13, 15:22
          maxikasek napisał:

> > - nie byłoby "podpuszczania" ludności wiosek typu Jedwabnego do pogromów
          > Nie byłbym tego taki pewien. Pod koniec lat 30-tych polski rząd niebezpiecznie
          > zbliżał się do antysemityzmu.

Jednak popierano w jakiś sposób żydowskie dążenie do odbudowy Izraela - sprzedawano broń do Palestyny pod nosem Anglików. Współpracowano z syjonistami . Dwójka szkoliła żydowskich dywersantów.
          GAL (firma żeglugowa) uruchomiła w 1933 linię detaszowaną z Rumunii do Hajfy (statek s/s Polonia), wożącą głównie żydowskich emigrantów z Polski do Palestyny.
          IIRP widziała przyszłość Żydów na Madagaskarze lub w Palestynie a nie w krematoriach.

> To mamy dekret o pozbawieniu obywatelstwaw trybie admi
          > nistracyjnym skierowany głównie przecwi Żydom mieszkającym za granicą, uchwalon
          > y w bardzo szybkim tempie- kiedy Niemcy chcieli deportować polskich Żydów z Aus
          > trii i Niemiec do Polski.

Mocno nieelegancko, ale nie znaczyło akceptacji eksterminacji Żydów, a raczej chęć pozbycia się tych którzy już sobie wcześniej wybrali inną ojczyznę.

> Pogromy żydowskie były tez w 1920 i to wcale nie na terenach zajętych wcześniej
          > przez rkka.

No ponoć komisja wysłana przez Wilsona w 1924 niczego sie złego nie dopatrzyła.

>Oczywiście głównie bito i obcinano pejsy chasydom, a nie mordowano

I tak bywało po wojnie w Szczecinie na Niebuszewie, gdzie Żydowi co najwyżej połamano nogi, a Niemca jak dorwano to szedł w piach.

> Kto zagwarantuje, że po sojuszu Beck-Ribentrop do włądzy nie dojdzie faszystows
          > ka część sceny politycznej- tak jak w Rumunii.

Kto? Jaka opozycja, Sikorski, endecja, Cat-Mackiewicz? Wydaje mi się, że Niemcy mieliby inne ważniejsze problemy, niż robienie porządków w IIRP.
          Oczywiśie poruszamy się w "historii alternatywnej", więc można rozpatrywać każdy scenariusz, jednak bym obstawał za moją wersją.

Pzdr
          • maxikasek Re: Zrozumieć Holocaust ... prośba do Mosze 21.08.13, 16:33

> IIRP widziała przyszłość Żydów na Madagaskarze lub w Palestynie a nie w kremato
            > riach.
            Tak jak i Niemcy w tym okresie. To że po 1945 szkolono w Polsce izraelskich żołnierzy,nie przeszkodziło póxniej wskazywac na Izrael jako zło wszelakie czy też wywołać pogrom w Kielcach.

"> Mocno nieelegancko, ale nie znaczyło akceptacji eksterminacji Żydów, a raczej c
            > hęć pozbycia się tych którzy już sobie wcześniej wybrali inną ojczyznę.

Łącznie z ich małzonkami i dziećmi, nawet jeśli te mieszkały w Polsce. POnadto o tym własnie piszę. Chciano się pozbyć Żydow z Polski, dlatego pomysly Hitlera tak się Lipskiemu spodobały. A Hitler nie eksterminował wówczas Żydów- tylko zmuszał do emigracji i przejmował majątki.

> No ponoć komisja wysłana przez Wilsona w 1924 niczego sie złego nie dopatrzyła
            W Częstochowie? Sam generał Haller stweirdził, że jego żolnierze robili to z powodów sanitarnych ;-)

> I tak bywało po wojnie w Szczecinie na Niebuszewie, gdzie Żydowi co najwyżej p
            > ołamano nogi, a Niemca jak dorwano to szedł w piach.
            Niebuszewo czy jak wówczas nazywano Żyduszewo, Lejbuszewo to były bandyckie napady. I nie łamano tylko nóg- tak jak mordowano i Polaków. Dolina Śmierci swojej nazwy znikąd nie wzięła.

"Kto? Jaka opozycja, Sikorski, endecja, Cat-Mackiewicz? Wydaje mi się, że Niemcy mieliby inne ważniejsze problemy, niż robienie porządków w IIRP."
            W Rumunii jakos "pomogli" Antonescu. Na Węgrzech w 1941 też wskazali Wehrmachtem jaki rząd powinni wybrac Węgrzy. Dziel i rządź- stara zasada.

• patmate Re: Zrozumieć Holocaust ... prośba do Mosze 21.08.13, 18:16
              maxikasek napisał:

>to że po 1945 szkolono w Polsce izraelskich żoł
              > nierzy

Maxi, II Oddział, przed 1939. Szkolono bojówkarzy Lehi .

>Chciano się pozbyć Żydow z Polski, dlatego pomysly Hitlera
              > tak się Lipskiemu spodobały. A Hitler nie eksterminował wówczas Żydów- tylko z
              > muszał do emigracji i przejmował majątki.

Zamykał w Dachau, choć jeszcze na małą skalę.

>
              > > No ponoć komisja wysłana przez Wilsona w 1924 niczego sie złego nie dopat
              > rzyła
              > W Częstochowie?

Wilno

>> "Kto? Jaka opozycja, Sikorski, endecja, Cat-Mackiewicz? Wydaje mi się, że Niemc
              >> y mieliby inne ważniejsze problemy, niż robienie porządków w IIRP."
              > W Rumunii jakos "pomogli" Antonescu. Na Węgrzech w 1941 też wskazali Wehrmachte
              > m jaki rząd powinni wybrac Węgrzy. Dziel i rządź- stara zasada.

A Rumunia jak i cała Środkowa Europa przestała się stawiać jak III Rz rozjechała II RP w 1939.

Pzdr
              • patmate Re: Zrozumieć Holocaust ... prośba do Mosze 21.08.13, 18:44
                Przepraszam nie Lehi (powstała w 1940), ale Irgunu. Współpracowano także z organizacją Bejtaru (Menehem Begin) , która to nota bene miała też układy z Mussolinim.
                Zeew Żabotyński, który propagował przesiedlenie się Żydów do Palestyny i ostrzegał przed pogromami w przyszłym konflikcie, także w 1937-8 prowadził rozmowy z naszym MSZ w sprawie szkolenia bojówek (patrz wyżej i mój poprzedni post). Mało tego uzyskał pożyczkę w kwocie 212 tys. PLN od II RP i jak wspomniałem kupowano u nas broń.
                Pytanie retoryczne: czy tak postępowała III Rzesza?
                Więc naprawdę nie szermujmy tak ochoczo przedwojennym antysemityzmem w II RP, bo sytuacja była dużo bardziej złożona niż "mały Jasio" sobie wyobraża.

Pzdr
                • teodor_jeske_choinski_1 Re: Zrozumieć Holocaust ... prośba do Mosze 21.08.13, 19:01
                  W II RP bylo wiecej zydowskich faszystow niz polskich
                  Tych pierwszych rzad zbroil, tym drugim zgotowal Bereze...
              • maxikasek Re: Zrozumieć Holocaust ... prośba do Mosze 21.08.13, 19:15
                > Maxi, II Oddział, przed 1939. Szkolono
                > bojówkarzy Lehi
                .
                Alez świetnie wiem to. Tylko, że hasło "Żydzi na Madagaskar" nie stoi w sprzeczności ze szkoleniem żydowskich partyzantów/terrorystów (jak kto woli to nazwać). Obie sprawy miały jeden cel- pozbyć się mniejszości żydowskiej.
                > Zamykał w Dachau, choć jeszcze na małą skalę.
                Zamykał bo byli Żydami? Czy dlatego że byli komunistami, gejami albo narazili się w innej formie.
                Zresztą nie żartujmy- po rozbudowie w 1938 obóz mieścił nieco ponad 7 tys. więźniów. W porównaniu do późniejszego Holokaustu.
                > Wilno
                A co ja wcześniej pisałem o terenach nie zajętych przez bolszewików? ;-)
                > A Rumunia jak i cała Środkowa Europa przestała się stawiać jak III Rz rozjecha
                > ła II RP w 1939.
                To prawda. Ale ktoś musiał być pierwszy. ;-)
                • patmate Re: Zrozumieć Holocaust ... prośba do Mosze 21.08.13, 20:01
                  maxikasek napisał:

> Alez świetnie wiem to. Tylko, że hasło "Żydzi na Madagaskar" nie stoi w sprzecz
                  > ności ze szkoleniem żydowskich partyzantów/terrorystów (jak kto woli to nazwać)
                  > . Obie sprawy miały jeden cel- pozbyć się mniejszości żydowskiej.

OK, czy to było coś w stylu ustaw norymberskich, albo kryształowej nocy?
                  Czy mielismy odpowiedniki w stylunp. zagarnięcia domów towarowych Wertheim, już w 1935?

> > Zamykał w Dachau, choć jeszcze na małą skalę.
                  > Zamykał bo byli Żydami? Czy dlatego że byli komunistami, gejami albo narazili s
                  > ię w innej formie.

Wybieram akapit " albo narazili się w innej formie" ;-).

> Zresztą nie żartujmy- po rozbudowie w 1938 obóz mieścił nieco ponad 7 tys. więź
                  > niów. W porównaniu do późniejszego Holokaustu.

OK, dorzućmy Sztuthoff.

pzdr
                  • marek_boa Re: Zrozumieć Holocaust ... prośba do Mosze 21.08.13, 20:07
                    Ino ,że KL "Stutthof" ruszył dopiero 2 września 1939 roku a pierwsi Gdańscy Żydzi zostali tam przewiezieni 17 września 1939 roku!
                    -Pozdrawiam!
                    • patmate Re: Zrozumieć Holocaust ... prośba do Mosze 21.08.13, 20:38
                      marek_boa napisał:

> Ino ,że KL "Stutthof" ruszył dopiero 2 września 1939 roku a pierwsi Gdańscy Żyd
                      > zi zostali tam przewiezieni 17 września 1939 roku!

OK Marku, nie będę się kłócił, bitte, czy też mnustfo cytrynowa siła:
                      KL Mauthausen - 1938
                      KL Sachsenchausen - 1936
                      KL Ravensbruck - listopad 1938
                      KL Estervegen
                      KL Buchenwald

Starczy żeby pomieścić 20-30 tysięcy Żydów z Kryształowej Nocy?
                      Coś wiecej w temacie porównania antysemityzmu Made in Poland oder Hergestelt im Deutsch Reich?

Pzdr
                  • patmate Re: Zrozumieć Holocaust ... prośba do Mosze 21.08.13, 20:31
                    W kwestii uzupełnienia, bo wypadło z tekstu:
                    Kryształowa noc toponad 20 tys. Żydów aresztowanych i to nie był jeszcze Holokaust. Czy IIRP się bawiła w taaakie klocki?
                    Pzdr
                • wladca_pierscienii polscy chłopi i polscy Żydzi na MADAGAskar 03.04.14, 20:57
                  maxikasek napisał:

> > Maxi, II Oddział, przed 1939. Szko
                  > lono
                  > > bojówkarzy Lehi
                  .
                  > Alez świetnie wiem to. Tylko, że hasło "Żydzi na Madagaskar" nie stoi w sprzecz
                  > ności ze szkoleniem żydowskich partyzantów/terrorystów (jak kto woli to nazwać)
                  > . Obie sprawy miały jeden cel- pozbyć się mniejszości żydowskiej.

pozbycie się bezrobotnych...

w nocy z piątku na sobotę będzie polski film dokumentalny
                  "Polska na Madagaskar" reż. Anna Kwiatkowska, Tomasz Rudomino

na Madagaskar mieli trafić polscy (etniczni) chłopi i polscy Żydzi

Francuzi z początku chcieli udostępnić im jedną prowincję
                  (nazwa zaczynała się na "A...")

z jednej strony Polacy uznali ją za nieodpowiednią do zasiedlenia

z drugiej strony Francuzi zrezygnowali
                  w filmie nie powiedzieli dlaczego
                  być może polskie "oszołomy" uważali, że ta wyspa należy się Polsce na własność
                  w polskiej Wikipedii wspomina się wyraźnie o "cesji"
                  to samo w opisie filmu
                  tv.wp.pl/#program-4093527
                  Wojciech Cejrowski w odcinku "Polacy na Madagaskar"
                  vod.tvp.pl/audycje/podroze/boso-przez-swiat/wideo/polacy-na-madagaskar/198328
                  mówi o 2 milionach Polaków, którzy mieli trafić na Madagaskar
                  (nie wyjaśnia, czy chodzi o "etnicznych Polaków", czy o "polskich obywateli",
                  tak czy siak nie chodzi tylko o polskich Żydów...)

PS.
                  Cejrowski - "Wyprawa na Madagaskar"
                  vod.tvp.pl/audycje/podroze/boso-przez-swiat/wideo/wyprawa-na-madagaskar/448441
                  odcinek "kombatancki" - pokazuje co telewizyjna ekipa musiała wycierpieć
                  w 2008 roku !
                  na przykład pokazana jest ręczna pompa paliwowa
                  forum.gazeta.pl/forum/w,539,107370195,122109600,reczna_pompa_do_paliwa.html
                  która w Europie była używana w czasie II Wojny Światowej...
                  • wladca_pierscienii Re: polscy chłopi i polscy Żydzi na MADAGAskar 03.04.14, 21:09
                    >
                    > w nocy z piątku na sobotę będzie polski film dokumentalny
                    > "Polska na Madagaskar" reż. Anna Kwiatkowska, Tomasz Rudomino
                    >

o godz. 1:00
                    • wladca_pierscienii Re: polscy chłopi i polscy Żydzi na MADAGAskar 03.04.14, 21:38
                      wladca_pierscienii napisał:

> >
                      > > w nocy z piątku na sobotę będzie polski film dokumentalny
                      > > "Polska na Madagaskar" reż. Anna Kwiatkowska, Tomasz Rudomino
                      > >
                      >
                      > o godz. 1:00

w TVP Historia
                  • wladca_pierscienii Re: polscy chłopi i polscy Żydzi na MADAGAskar 13.04.14, 11:22
                    wladca_pierscienii napisał:

>
                    > z jednej strony Polacy uznali ją za nieodpowiednią do zasiedlenia
                    >
                    > z drugiej strony Francuzi zrezygnowali
                    > w filmie nie powiedzieli dlaczego
                    > być może polskie "oszołomy" uważali, że ta wyspa należy się Polsce na własność
                    > w polskiej Wikipedii wspomina się wyraźnie o "cesji"

we wtorek w TVP Historia o 10:00 i 18:05
                    będzie film dokumentalny "Sen o morzach i koloniach"
                    tv.wp.pl/wyszukiwanie-programy.html?query=sen+morzach+koloniach
                    w filmie mówią głównie o polskim osadnictwie w Argentynie
                    ale wspominają coś o Madagaskarze

i wspominają, że istniała w Polsce "Liga Morska i Kolonialna"
                    organizacja, która wydawała pismo (ostatni numer - sierpień 1939)
                    i uważała, że Polsce należy się 10% byłych kolonii niemieckich

oczywiście Francuzi i Brytyjczycy nie chcieli o tym słyszeć

być może przerzucili się z żądaniami na Madagaskar
                    i dlatego Francuzi się rozmyślili ?
                    może Francuzi bali się, że powstanie taka
                    polska "Samoobrona Krymu" ;-)

ogólnie przed I Wojną Światową były z ziem Polski
                    wyjazdy chłopskich osadników:
                    najwięcej do USA, Brazylii, Argentyny
                    ale też do Mołdawii czy późniejszej Rumunii
                    na teren późniejszej Jugosławii, czy nawet czytałem opis programu
                    dokumentalnego o wiosce na Syberii
                    w której zamieszkali polscy chłopi - dobrowolni osadnicy

więc próba organizacji wyjazdu na Madagaskar
                    NIE BYŁA "dyskryminacją" tylko pomocą dla chętnych...

PS.
                    a tak prywatnie, to moja matka kiedyś pojechała na
                    ślub czy pogrzeb w rodzinne strony mojego ojca
                    i przy stole pogadała z "najstarszymi góralami" w wiosce
                    dowiedziała się, że mój dziadek, czy pradziadek ze strony ojca
                    miał być na Madagaskarze do oceny możliwości osadnictwa...

zaś mój dziadek ze strony matki miał dużo książek o Brazylii...
                    • wladca_pierscienii Re: polscy chłopi i polscy Żydzi na MADAGAskar 13.04.14, 16:43
                      >
                      >
                      > we wtorek w TVP Historia o 10:00 i 18:05
                      > będzie film dokumentalny "Sen o morzach i koloniach"
                      > tv.wp.pl/wyszukiwanie-programy.html?query=sen+morzach+koloniach

przepraszam pomyłka
                      we wtorek w TVP Kultura o 9:00 i 17:05
                      tv.gazeta.pl/program_tv/0,110299,8618483.html?text=sen+morzach+koloniach

• antyk-acap Re: polscy chłopi i polscy Żydzi na MADAGAskar 13.04.14, 16:47
                      Kolonializm w latach 20' i 30' był już nieopłacalny. Włosi więcej płacili za surowce sprowadzane z Abisynii niż na rynkach międzynarodowych.
      • say69mat Re: Zrozumieć Holocaust ... prośba do Mosze 21.08.13, 09:56
        @patmate napisał:
        > say69mat napisał:
        >
        > > Może nazistowski antysemityzm został ubogacony p
        > > rzez szacunek i stosunek do tradycyjnego modelu heteroseksualnej rodziny
        > wynies
        > > iony ze szkoły SA - Ernsta Juliusa Günthera Röhma???
        > Nie wiem co mają do tego homosexualne ciągoty kierownictwa SA?

say69mat:
        - Rodzina ... Judaizm jest kulturowym nośnikiem koncepcji tradycyjnego, monogamicznego, patriarchalnego modelu rodziny. Przeciwieństwem tego zjawiska kulturowego jest właśnie królikarnia SA, Ernsta Juliusa Günthera Röhma.
        Celem nazistów i bolszewików była rodzina, rozbijano i niszczono jej spoistość aby rządzić strachem.

@patmate napisał:
        Problem polega na tym, że bezmiar nazistowskiego okrucieństwa zredukował
        > moją ś
        > > wiadomość do poziomu komputerowej myszy. Bezwiednie kliknąłem wyłączyłem
        > komput
        > > er i ciutkę się ... zadumałem.
        >
        > Proponuję, żebyś się też zadumał nad mechanizmami mordów na Wołyniu, co robili
        > np. siekernicy. Oczywiście można podkreślać, ze Wołyń to nie jest ludobójstwo,
        > etc, kudy im do osiągnięć eisatztruppen...

say69mat:
        Czy ekipy zawiadujące eksterminacją ludności polskiej na Wołyniu kierowały się aż tak wyrafinowanym, okrucieństwem aby śmiercią najbliższych osób zamordować człowieka???
        Czy też była to klasyczna, okrutna eksterminacja organizowana ad hoc przez pijanych nienawiścią współmieszkańców??? Za krzywdy doznane i wydumane podkręcone presją alkoholu i politycznej inspiracji.

@patmate napisał:
        > > Przecież, co jakiś czas chociażby na tym forum, pojawiają się głosy pseud
        > o-hist
        > > oryków o konieczności sojuszu Polski z Hitlerem przeciwko Stalinowi. Tak
        > jakby
        > > próbowano budować zamki w świecie intelektualnych alternatyw.
        >
        > Teraz rozumiem, tu Cię boli....
        > Wydaje się, że kompletnie nie zrozumiałeś o co chodziło. Powtórzę w skrócie w
        > odniesieniu do Holocaustu:
        > - istnienie IIRP współpracującej z IIIRz mogłoby częściowo uchronić społecznoś
        > ć żydowską przed eksterminacją, jako że PP i WP byłoby buforem między Żydami a
        > apetytami eisatztruppen
        > - IIRP byłaby oddzielnym bytem państwowym, wiec Auschwitz zostałby wybudowany
        > na terenie IIIRz
        > - ustawy norymberskie nie obowiązywałyby na terenie IIRP
        > - nie byłoby "podpuszczania" ludności wiosek typu Jedwabnego do pogromów

say69mat:
        Tak jak miało to miejsce we Francji, na Węgrzech, Słowacji, Bułgarii, Rumunii. Czy w okupowanych przez nazistów Włoszech. Wreszcie na terytorium Litwy, Łotwy, Estonii czy Ukrainy???

@patmate napisał:
        > > W tym przypadku, w oderwaniu o
        > > d istoty nazizmu opisującego świat w kategoriach walki o panowanie rasowe
        > .
        >
        > No cóż po drugiej stronie Sanu '39 opisywało sie świat w kategoriach klasowych
        > ....

say69mat:
        Wyjaśnij mi Przyjacielu na czym polega zasadnicza różnica pomiędzy koncepcją głoszącą walkę ras jako podstawę ładu społecznego. A koncepcją głoszącą walkę klas jako podstawę ładu społecznego. Czy aby obie z koncepcji nie determinują rzeczywistości jako chaosu, w którym dokonuje się walka człowieka z człowiekiem. Chaosu wymierzonego przeciw ładowi i harmonii współdziałania ludzkiego zainicjowanego przesłaniem Dekalogu. A głoszonego przez masakrowanych bezlitośnie, pospołu przez nazistów i bolszewików ... Żydów i Chrześcijan???

@patmate napisał:
        > > Dete
        > > rminujące poznanie i zrozumienie rzeczywistości w dychotomii albo jesteś
        > unterm
        > > ensch albo ubermensch.
        >
        > I dalej: albo jesteś robotnikiem albo inteligientem....

say69mat:
        Czyżby wszystkim członkom Politbiura NKWD i GRU wmówiono, że są robotnikami??? Czy też uznawano, że są elitą klasy robotniczej??? I dalej, jak już wspomniałem ... na czym polega zasadnicza różnica pomiędzy koncepcją głoszącą walkę ras jako podstawę ładu społecznego. A koncepcją głoszącą walkę klas jako podstawę ładu społecznego??? Jestem 'ciężko kumaty gość' i tej różnicy nie mogę jakoś załapać!!!
        • jeepwdyzlu niby szlachetne pytanie, ale to manipulacja 21.08.13, 12:25
          Tak jak miało to miejsce we Francji, na Węgrzech, Słowacji, Bułgarii, Rumunii. Czy w okupowanych przez nazistów Włoszech.
          -----------
          Niestety - szanse na przeżycie Żyda mieszkającego w kraju sojuszniku Niemiec - wynosiły 50%
          A w kraju okupowanym - tylko 5
          ---------
          Może analiza brutalności powinna dotyczyć działań Stalina wobec Czeczenów, Tatarów, Polaków i Żydów?
          Może warto porozmawiać o traktowaniu jeńców przez Powstańców Warszawskich?
          Może - wbrew temu co mówi antysemita teodor - pogadamy o GWAŁTACH?

Ok, trwała wojna ale jak jest DZIŚ????
          Poczytaj wpisy forumowiczów o żonie Prezydenta, popatrz co piszę ludzi o Michniku, przeanalizuj dramaty wypędzonych w 68!

Ta krytyka "relatywistów" to czysta manipulacja z Twojej strony!
          jeep
        • patmate Re: Zrozumieć Holocaust ... prośba do Mosze 21.08.13, 15:56
          say69mat napisał:

> say69mat:
          > - Rodzina ... Judaizm jest kulturowym nośnikiem koncepcji tradycyjnego, monogam
          > icznego, patriarchalnego modelu rodziny. Przeciwieństwem tego zjawiska kulturow
          > ego jest właśnie królikarnia SA, Ernsta Juliusa Günthera Röhma.

Jaki wpływ Rohm mógł mieć na SS-mana w Krakowie'43?

> Celem nazistów i bolszewików była rodzina, rozbijano i niszczono jej spoistość
          > aby rządzić strachem.

III Rzesza? Ciekawe, właśnie do tej pry sądziłem, że promowano wielodzietność w celu "produkcji" blond-wojowników....

> say69mat:
          > Czy ekipy zawiadujące eksterminacją ludności polskiej na Wołyniu kierowały się
          > aż tak wyrafinowanym, okrucieństwem aby śmiercią najbliższych osób zamordować c
          > złowieka???

? Może masz rację, nie mieli dylematów - zabijano jak leci i nie bawiono się filozofię powyżej przytoczoną.

> Czy też była to klasyczna, okrutna eksterminacja organizowana ad hoc przez pija
          > nych nienawiścią współmieszkańców??? Za krzywdy doznane i wydumane podkręcone p
          > resją alkoholu i politycznej inspiracji.

I teraz wyjaśnij proszę czy się różnił zindoktrynowany SS-man z Krakowa?

> say69mat:
          > Wyjaśnij mi Przyjacielu na czym polega zasadnicza różnica pomiędzy koncepcją gł
          > oszącą walkę ras jako podstawę ładu społecznego. A koncepcją głoszącą walkę kla
          > s jako podstawę ładu społecznego. Czy aby obie z koncepcji nie determinują rzec
          > zywistości jako chaosu, w którym dokonuje się walka człowieka z człowiekiem.

A napisałem, że się różnią? W miejsce nazwy A wpisujesz nazwę B.

> say69mat:
          > Czyżby wszystkim członkom Politbiura NKWD i GRU wmówiono, że są robotnikami???
          > Czy też uznawano, że są elitą klasy robotniczej???

A czym się rózni elita od przeciętnego reprezntanta, awansuje do innej ligi?

> I dalej, jak już wspomniałem
          > ... na czym polega zasadnicza różnica pomiędzy koncepcją głoszącą walkę ras ja
          > ko podstawę ładu społecznego. A koncepcją głoszącą walkę klas jako podstawę ład
          > u społecznego??? Jestem 'ciężko kumaty gość' i tej różnicy nie mogę jako
          > ś załapać!!!

Czy napisałem że się różnią? Różni się tylko przedmiot obróbki ;-) Metody podobne.

Pzdr
    • wielki_czarownik Jedno słowo 21.08.13, 13:18
      say69mat napisał:

(...)
      > Przecież, co jakiś czas chociażby na tym forum, pojawiają się głosy pseudo-hist
      > oryków o konieczności sojuszu Polski z Hitlerem przeciwko Stalinowi. Tak jakby
      > próbowano budować zamki w świecie intelektualnych alternatyw.
      (...)

Słowo, którego Polacy nie rozumieją i dlatego od 400 lat dostają w dupę od każdego. REALPOLITIK. Nikt nigdy nie twierdził, że sojusz z Hitlerem by był etyczny, by był dobry czy by był właściwy. To po prostu było w ówczesnej sytuacji jedyne rozsądne wyjście. Postawiliśmy się i co? Co nam z tego przyszło? Kraj w gruzach, naród przetrzebiony a Żydzi wymordowani w zasadzie co do jednego. Niemcom udało się w Polsce wymordować (procentowo) więcej Żydów, niż u siebie! Jak teraz porównasz los Żydów polskich z losem Żydów fińskich, włoskich, węgierskich, bułgarskich etc. to zauważysz, że tamci mieli zdecydowanie lepiej! Zdecydowanie większe szanse na przeżycie. Obywatele fińscy pochodzenia żydowskiego wojnę przeżyli chyba wszyscy! Finowie wydali kilku Żydów, którzy nie mieli fińskich paszportów. Bułgarzy nie wydali ani jednego Żyda mającego bułgarskie obywatelstwo. W Danii przeżyło 95% Żydów. W Jugosławii 57%. W Polsce przeżyło ok. 5-10% Żydów.
      No więc pojawia się proste pytanie - czy mogło być gorzej? Odpowiedź jest jednoznaczna - patrząc na to, jak potoczyła się wojna dla niemieckich sojuszników, dla ich narodów, dla Żydów tam mieszkających należy stwierdzić, że Polska wybrała opcję najgorszą z możliwych.
      • odyn06 Re: Jedno słowo 21.08.13, 13:40
        Mam inne zdanie.
        Hitlerowcom można zarzucić wszystko ale nie braku konsekwencji we wdrażaniu tez zawartych w Mein Kampf - druga edycja.
        Dlatego też można przyjąć, że po wygazowaniu Żydów my Polacy, jako czołowi podludzie trafilibyśmy do ciepłych jeszcze pieców Auschwitz. Czy wszyscy? Niekoniecznie, ale na pewno ci, których istnienie zagrażałoby III Rzeszy, albo wszystkich tych, których życie byłoby dla Niemców bezproduktywne.
        A że wspólnie zdobylibyśmy Moskwę? W polityce to nic nie znaczy.
        Zdobywcy Moskwy do piachu trafiliby jako pierwsi.
        • jeepwdyzlu Re: Jedno słowo 21.08.13, 13:51
          Hitler nie uważał nas za podludzi
          Nie miał wobec Polaków żadnych negatywnych emocji - aż do końca 38

O wiele bardziej nie lubił Czechów, których znał jeszcze z czasów CK
          A i tak - nie zamierzał Czechów mordować, a okupacja w Pradze była 100 razy lżejsza niż u nas..
          Czemu? Bo Czesi - zdradzeni przez sojuszników i sąsiadów (Zaolzie) - po prostu się PODDALI.

jeep
          • anton_pl Nie jestem antysemitą 21.08.13, 13:59
            Czy przyczyn Holokaustu można szukać w dużym zaangażowaniu się Żydów w komunizm?, w kontekście tego że był to główny wróg ideologiczny Hitlera, czy też mogę zostać oskarżony o to że jestem antysemitą, którym oczywiście nie jestem.
            Pozdrawiam!
            • jeepwdyzlu Re: Nie jestem antysemitą 21.08.13, 14:06
              Hitler nie był wyjątkiem
              Antysemityzm i przekonanie o złowrogiej roli Żydów - czy w zsrs czy Ameryce - było powszechne w całej Europie. Przecież również w Polsce.
              Głównym winowajcą jest moim zdaniem kościół, który to tolerował - co więcej - sterował tym.
              Pojawienie się skrajnych ruchów - czy we Włoszech czy Niemczech czy Polsce - było dla środowisk katolickich - bardzo pożądane i przychylne..

Bądźmy też sprawiedliwi - Żydzi przez stulecie NIE INTEGRUJĄC się - doprowadzili do wyobcowania.
              Nawet w czasie okupacji - są wspomnienia np Bartoszewskiego - środowiska POMAGAJĄCYCH miały kłopoty - bo mało z których Żydów nie żydłaczył - czyli nie potrafił mówić literacką polszczyzną...

Oczywiście to nie usprawiedliwia mordów, ten bełkot o popieraniu bolszewików i słusznej zemście jest nie do obrony...
              jeep
              • teodor_jeske_choinski_1 Re: Nie jestem antysemitą 21.08.13, 14:25
                jeepwdyzlu napisał:
                Oczywiście to nie usprawiedliwia mordów, ten bełkot o popieraniu bolszewików i słusznej zemście jest nie do obrony...
                ----------------------------------------------------------------------------------------------
                bos to ty zadekretowal? Przestan rznac glupa i klamac.
                Pamietaj:
                Nie kazdy Zyd to bolszewik, ale kazdy bolszewik to zyd.
                • jeepwdyzlu Re: Nie jestem antysemitą 21.08.13, 15:04
                  Nie kazdy Zyd to bolszewik, ale kazdy bolszewik to zyd.
                  ------------------
                  sam się eliminujesz z grona dyskutantów
                  j.
                  • teodor_jeske_choinski_1 Re: Nie jestem antysemitą 21.08.13, 15:04
                    Naprawde?!
                    Ciesze sie!
                    :-)
                • maxikasek Re: Nie jestem antysemitą 21.08.13, 15:14
                  > Nie kazdy Zyd to bolszewik, ale kazdy bolszewik to zyd.
                  Bełkot. STalin był Żydem? A Świerczewski? A Wasilewska?
                  • teodor_jeske_choinski_1 Re: Nie jestem antysemitą 21.08.13, 15:16
                    maxikasek napisał:

> > Nie kazdy Zyd to bolszewik, ale kazdy bolszewik to zyd.
                    > Bełkot. STalin był Żydem? A Świerczewski? A Wasilewska?
                    --------------------------------------------------------------------------------
                    :-)))))
            • maxikasek Re: Nie jestem antysemitą 21.08.13, 15:13
              Tylko że antysemityzm na dużo starsze korzenie niż komunizm ;-)
              • teodor_jeske_choinski_1 Re: Nie jestem antysemitą 21.08.13, 15:17
                maxikasek napisał:
                Tylko że antysemityzm na dużo starsze korzenie niż komunizm ;-)
                -----------------------------------------------------------------------------------------
                Antysemityzm jest rownie stary jak judaizm rabiniczny.
                • jeepwdyzlu Re: Nie jestem antysemitą 21.08.13, 15:22
                  Antysemityzm jest rownie stary jak judaizm rabiniczny.
                  ------------
                  Nie
                  Jest starszy
                  Sama koncepcja narodu wybranego powoduje napięcia
                  Co miało sens, żeby utrzymać w kupie bandę pustynnych ćwoków - w miarę rozwoju społecznego obróciło się przeciw pomysłodawcom..

jeep
          • odyn06 Re: Jedno słowo 21.08.13, 15:16
            Nieprawda. Zajrzyj do Mein Kampf i przeczytaj ustęp o tym, co zrobić z narodami słowiańskimi, przeszkadzającymi w tworzeniu des Lebensraumes.
            • jeepwdyzlu Re: Jedno słowo 21.08.13, 15:18
              kluczowe słowo:
              przeszkadzającymi...
              Czesi nie przeszkadzali
              jeep
          • rzewuski1 Re: Jedno słowo 21.08.13, 18:45
            eepwdyzlu napisał:

> Hitler nie uważał nas za podludzi
            > ..
            > Czemu? Bo Czesi - zdradzeni przez sojuszników i sąsiadów (Zaolzie) - po prostu
            > się PODDALI.
            >
            > jeep

Gdyby mieli takie gwarancje jak Polska nie poddaliby by się .
            Polska Czechów nie zdradziła(Czesi nie byli naszym sojusznikiem) odpłaciła im się za 1919r.
            Była okazja to się skorzystało.
        • wielki_czarownik Re: Jedno słowo 21.08.13, 15:24
          A czy Ty czytałeś Mein Kampf? Tam nie ma ani słowa o wymordowaniu Polaków! Hitler aż do roku 1938 mrugał w stronę Polski i wprost opisywał nasz naród, jako wartościowy rasowo uznając nawet, że zmieszanie krwi niemieckiej i polskiej da wspaniałe efekty.
          Zresztą... Czy mordował Rumunów, Bułgarów, Słowaków albo innych sprzymierzonych z nim słowiańskich "podludzi"?
          • odyn06 Re: Jedno słowo 21.08.13, 15:52
            Czytałem Czarowniku wydanie krakowskie 1940, a po niemiecku wydanie 1942. Znalazłem to, co Tobie zapodałem. Przeczytaj wypowiedzi Hitlera o Polakach z 1938 i 1939,. Sprzeczności z Mein Kampf nie znajdziesz.
            Pozdrawiam
            • wielki_czarownik Re: Jedno słowo 21.08.13, 16:14
              A teraz porównaj to, co pisał (i mówił Hitler) w roku 1942 z tym, co mówił w 1937. Aż do 1938/9 roku on w zasadzie nie miał nic do Polaków. Był otwarty i bardzo chętny do tego, by zawrzeć z nami sojusz. Dostaliśmy w dziób nijako na własne życzenie, bo się stawialiśmy silniejszemu licząc, że Anglia i Francja nam pomogą. Tylko idiota mógł tak myśleć. Popatrz, jak na wojnie wyszli Czesi, Rumuni, Bułgarzy... Przecież to też Słowianie a jakoś Hitler ich nie mordował milionami. Tylko, że tamte narody miały więcej oleju w głowie, niż my. Dobrze wiedziały, że nie mają wyboru. Albo pójdą z Hitlerem, albo zginą. No i co? Uratowali siebie, uratowali swoich Żydów a po wojnie nikt im nawet większych wyrzutów nie robił za to, że wspólnie z Adolfem szerzyli nazizm.
              Natomiast co z Polską? Pierwsza się postawiła, dostała wpierdziel, jak nikt, straciła wszystkich Żydów, 1/5 narodu, 3/4 inteligencji, kawał terytorium, potem bez masła została wydymana w Jałcie i straciła niepodległość na niemal 50 lat.
              Ot przykład dla całego świata, jak nie prowadzić polityki. Wszystkie możliwe błędy żeśmy popełnili. Co do jednego!
              • maxikasek Re: Jedno słowo 21.08.13, 16:45
                Popatrz, jak na wojnie wyszli Czesi, Rumuni,
                > Bułgarzy... Przecież to też Słowianie a jakoś Hitler ich nie mordował milionam
                > i. Tylko, że tamte narody miały więcej oleju w głowie, niż my. Dobrze wiedziały
                > , że nie mają wyboru. Albo pójdą z Hitlerem, albo zginą. No i co? Uratowali sie
                > bie, uratowali swoich Żydów a po wojnie nikt im nawet większych wyrzutów nie ro
                > bił za to, że wspólnie z Adolfem szerzyli nazizm.
                Ilu Czesi uratowali Żydów? Czesi nie poszli na sojusz z Hitlerem (Słowacy poszli i wymordowali swoich Żydów)., walczyli po stronie aliantów więc nikt im tego nei wypominał. Mało tego byli sojusznikami Stalina- więc i inne podejście do nich (początkowo- bo później nasz stalinizm to był "lajcik" w porównaniu do czeskiego).
                Rumunia poniosła może mneijsze straty, ale jej los po wojnie był jednak gorszy (podobnie jak Węgier). Bułgarzy nie zaatakowali ZSRR, w dodatku piszą cyrylicą.
              • marek_boa Re: Się wtrącę w sprawie zasadniczej! 21.08.13, 17:06
                Drogi W_C a od kiedy to Rumuni i Bułgarzy, to Słowianie???! Chyba się troszki Zagalopowałeś?!:)
                -Pozdrawiam!
                • teodor_jeske_choinski_1 Re: Się wtrącę w sprawie zasadniczej! 21.08.13, 17:12
                  Bulgarzy to jednak nominalnie, Slowianie..
                  • marek_boa Re: Się wtrącę w sprawie zasadniczej! 21.08.13, 17:43
                    Bułgarzy to nie Słowianie tylko Hunowie!
                    • patmate Re: Się wtrącę w sprawie zasadniczej! 21.08.13, 18:48
                      marek_boa napisał:

> Bułgarzy to nie Słowianie tylko Hunowie!

Więc wiki kłamie o Bułgarach co to godoją gotykiem? ;-)

pzdr
                      • marek_boa Re: Się wtrącę w sprawie zasadniczej! 21.08.13, 19:15
                        Proponuję Poczytać o "Protobułgarach"!
                        pl.wikipedia.org/wiki/Protobu%C5%82garzy
                        Pozdrawiam!
                        • patmate Re: Się wtrącę w sprawie zasadniczej! 21.08.13, 19:43
                          marek_boa napisał:

> Proponuję Poczytać o "Protobułgarach"

Prototyp Bułgara może i był Hunem, ale wersja seryjna to już Słowianin Południowy ;-)

pzdr
                          • marek_boa Re: Się wtrącę w sprawie zasadniczej! 21.08.13, 20:00
                            No jasne! Włosi to też "Południowi Słowianie" co nie?! A co dopiero Hiszpanie?!:)
                            -Pozdrawiam!
                            • patmate Re: Się wtrącę w sprawie zasadniczej! 21.08.13, 22:01
                              marek_boa napisał:

> No jasne! Włosi to też "Południowi Słowianie" co nie?! A co dopiero Hiszpanie?
                              > !:)

Marku, czy maprawdę nie ma róznicy między Protobułgarami a póżniejszym narodem ktory zasymilował garsć Protobułgarów?

Pzdr
                              • marek_boa Re: Się wtrącę w sprawie zasadniczej! 21.08.13, 23:43
                                Masz na myśli Chazarów, Czuwaszy,Tatarów Kazańskich czy Osmańczyków?!
                                -Pozdrawiam!
                                • patmate Re: Się wtrącę w sprawie zasadniczej! 21.08.13, 23:56
                                  marek_boa napisał:

> Masz na myśli Chazarów, Czuwaszy,Tatarów Kazańskich czy Osmańczyków?!

Mam na myśli ludność Republiki Bułgarii, posługującą się językim zbliżonym do rosyjskiego i piszących cyrylicą.

pzdr
                                  • marek_boa Re: Się wtrącę w sprawie zasadniczej! 22.08.13, 00:17
                                    A co to ma wspólnego ze Słowianizmem??! Bo jeśli jest tak jak Piszesz to Kazachowie również są Słowianami!:)
                                    -Pozdrawiam!
                                    • patmate Re: Się wtrącę w sprawie zasadniczej! 22.08.13, 01:19
                                      marek_boa napisał:

> A co to ma wspólnego ze Słowianizmem??!

Mam nadzieję że sami Bułgaży to wyjaśnią w linku do bułgarskiej wiki

pzdr
                                      -
                                      patmate
                                      • patmate Re: Się wtrącę w sprawie zasadniczej! 22.08.13, 01:20
                                        Bułgarzy
                                      • marek_boa Re: Się wtrącę w sprawie zasadniczej! 22.08.13, 02:40
                                        E no skoro sami Bułgarzy w ich wersji Wikipedii tak piszą to nie ma bata!
                                        -Pozdrawiam!
                                        P.S. Mniemam ,że Zgodzisz się ze mną ,iż Osetia Południowa jest częścią Federacji Rosyjskiej?! Wszak tak piszą o tym Osetyńcy na swojej wersji Wikipedii!:)
                                        os.wikipedia.org/wiki/%D0%A5%D1%83%D1%81%D1%81%D0%B0%D1%80_%D0%98%D1%80%D1%8B%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%BD
                                        • vandermerwe Re: Się wtrącę w sprawie zasadniczej! 22.08.13, 07:14
                                          Nie wiem czy jest to istotne ale owi Bulgarzy to slowianie w 1/3. Wylozyla mi to kiedys corka, ktora ma tytuly naukowe w tych wlasnie sprawach. Za jej plecami sprawdzilem w encyklopedii. Rzeczywiscie pisza, iz narod slowianski ale stworzony przez wymieszanie sie trzech roznych grup ludnosci, w tym slowian. Moj znajomy z Argentyny, pytany o Brazylijczykow, zawsze odpowida, "they are mongrels", majac na mysli "zanieczyszczenie" krwi owej spolecznosci. Biorac pod uwage losy swiata najogolniej wszyscy jestesmy "mongrels", choc sa i tacy, ktorzy twierdza, ze istnieja prawdziwi Polacy. Niestety, chyba sie do nich nie zaliczam, gdyz ja jestem raczej "typem srodziemnomorskim" ( ciemne wlosy, ciemne oczy i odpowiednia karnacja) zas moj brat to blondyn z niebieskimi oczami.

Co do zaglady spoleczenstwa zydowskiego i zydowskiej kultury na terenie Europy. Sadze, ze wyjatkowosc zdarzenia polegala na wyjatkowej systematycznosci, organizacji i uprzemysowieniu oraz upanstwowieniu calego procesu - efektem byla sprawnosc i rozmiar owega dzialania. Samo zjawisko mordowania "innych" nie jest w historii ludzkosci czyms wyjatkowym. Elementy tego procesu, ktory zaczyna sie od dehumanizacji ( w rozny sposob, czasami niezbyt oczywisty) strony przeciwnej jest obecny rowniez w swiecie wspolczesnym - przykladow az nadmiar.

Pozdrawiam

Pozdrawiam
                • anton_pl Re: Się wtrącę w sprawie zasadniczej! 22.08.13, 08:50
                  marek_boa napisał:

> Drogi W_C a od kiedy to Rumuni i Bułgarzy, to Słowianie???! Chyba się troszki
                  > Zagalopowałeś?!:)

Rumuni to nie Słowianie ale Bułgarzy jak najbardziej czyści Słowianie.
                  Pozdrawiam!
              • odyn06 Re: Jedno słowo 22.08.13, 07:50
                Rozumiem twój sposób myślenia, ale go nie podzielam.
            • patmate Re: Jedno słowo 21.08.13, 17:40
              odyn06 napisał:

> Czytałem Czarowniku wydanie krakowskie 1940, a po niemiecku wydanie 1942. Znala
              > złem to, co Tobie zapodałem. Przeczytaj wypowiedzi Hitlera o Polakach z 1938 i
              > 1939,. Sprzeczności z Mein Kampf nie znajdziesz.

Odynie wrzuć linki.

Biorąc Mein Kampf dosłownie należałoby się zastanowić jakim cudem Hitler dogadał się z Włochami, bo w książce negował taką możliwość z powodu zgarnięcia Południowego Tyrolu....

Pzdr
              • odyn06 Re: Jedno słowo 22.08.13, 08:08
                www.radioislam.org/historia/hitler/mkampf/pdf/pol.pdf
                Masz rację. Zważ, że to "dzieło" powstało w celi więziennej. jeden perorował, a Hess notował.
                Potem z Mein Kampf do budowy ideologii nazistowskiej wzięto tylko to, co było potrzebne na użytek budowy niemiecko-teutońskiego totalitaryzmu.
                Sprawa Żydów-winowajców i Drang nach Osten została (niestety) wdrożona praktycznie.
                Pozdrawiam
          • maxikasek Re: Jedno słowo 21.08.13, 16:35
            > Zresztą... Czy mordował Rumunów, Bułgarów, Słowaków albo innych sprzymierzonych
            > z nim słowiańskich "podludzi"?
            A czy mordował "pracujących" dla niego Żydów "mischlingów"? Nie. Miano ich tylko wysteryzliować aby się dalej nie rozmnażali.
        • azyata Ale dlaczego 21.08.13, 20:27
          Zdobywcy Moskwy mieliby iść do piachu?

Chyba, że nie chcieliby iść na Paryż...
      • maxikasek Re: Jedno słowo 21.08.13, 15:11
        Obywatele fińscy pochodzenia żydowskiego wo
        > jnę przeżyli chyba wszyscy! Finowie wydali kilku Żydów, którzy nie mieli fiński
        > ch paszportów. Bułgarzy nie wydali ani jednego Żyda mającego bułgarskie obywate
        > lstwo. W Danii przeżyło 95% Żydów. W Jugosławii 57%. W Polsce przeżyło ok. 5-10
        > % Żydów.
        Lubię te procentowe porównania, tylko jeden problem. W Polsce Żyło więcej Żydów niż w całej reszcie EUropy (poza ZSRR). III Rzesza - ok. 200 tys., Dania 8tys., Bułgarzy -48 tys. (dekret o deportacji Żydów był już gotowy, ale wobec sprzeciwu kościoła i częsci polityków wycofano go). FInlandia- poniżej 2 tys.
        Co do Jugosławii nie mam danych (tylko że w 1929 żyło ok. 65 tys. Żydów), ale w chorwackich 40 tys. przeżyło 9 tys., a z serbskich 16 tys. przeżyło 1,5 tys.- widać więc że do 1941 liczba wzrosła. Na terenach okupowanych przez Węgry wymordowano 85% diaspory.

> No więc pojawia się proste pytanie - czy mogło być gorzej? Odpowiedź jest jedno
        > znaczna - patrząc na to, jak potoczyła się wojna dla niemieckich sojuszników, d
        > la ich narodów, dla Żydów tam mieszkających należy stwierdzić, że Polska wyb
        > rała opcję najgorszą z możliwych
        .
        Tylko, że to wiemy my dziś. Wtedy nawet Hitler nie zakładał chyba ostatecznie Holokaustu, w każdym razie świadcza o tym rózne koncepcje "zagospodarowania" Żydów. Przed 1939 w Niemczech (poza Kryształową Nocą) najgorszym efektem prześladowana było zmuszenie do emigracji i przejęcie majątku (dlatego tak się podobało to np. Lipskiemu).
        • patmate Re: Jedno słowo 21.08.13, 20:25
          maxikasek napisał:
          > Lubię te procentowe porównania, tylko jeden problem. W Polsce Żyło więcej Żydów
          > niż w całej reszcie EUropy (poza ZSRR).

Zgoda, coś 2,5 mln

> III Rzesza - ok. 200 tys.

Kiedy? początek lat 30-tych to jakieś 550 tys.

>, Dania 8tys.
          > , Bułgarzy -48 tys. (dekret o deportacji Żydów był już gotowy, ale wobec sprze
          > ciwu kościoła i częsci polityków wycofano go).

Więc jednak "Hunowie" Marka ;-) odpuścili.

> chorwackich 40 tys. przeżyło 9 tys., a z serbskich 16 tys. przeżyło 1,5 tys.-

więc jednak Chorwacja współpracujac z III Rz uchroniła 3/4 populacji, a wojująca Serbia 10%.

> widać więc że do 1941 liczba wzrosła. Na terenach okupowanych przez Węgry wymor
          > dowano 85% diaspory.

Gdzie większość po wejściu Wehrmachtu na Węgry w 1944.
          Podobnie Włochy, gdzie Holokaust zaczął sie w 1943.

Pzdr
        • wielki_czarownik No OK 22.08.13, 15:07
          Nie zmienia to w niczym faktu, że los Żydów w Polsce był najgorszy z możliwych.
          Ogólnie rzecz ujmując, to podczas II wojny światowej:
          Największe szanse na śmierć miało się w Polsce (ok. 23% populacji zginęło).
          Największe szanse na śmierć będąc "dużym" inteligentem miało się w Polsce (ok. 75%).
          Największe szanse na śmierć będąc Żydem miało się w Polsce (ok 80-90%).
          Największe szanse na przymusowe przesiedlenie miało się w Polsce.

Mogło być gorzej?
          • jeepwdyzlu Re: No OK 22.08.13, 15:29
            jeszcze dodaj
            że straciliśmy 40% terytorium
            a nowe ziemie zostały ograbione przez Ruskich ze wszystkiego
            Szczecin, Gdańsk i Wrocław leżały w gruzach jeszcze w latach 70-tych...
            a nasz nowy ruski pan dla wygody podciągnął sobie swoje szerokie tory aż pod górnośląskie kopalnie i krakowską nową hutę
            i planował wojnę jądrową na naszym terytorium...

jeep
            • marek_boa Re: No OK 22.08.13, 15:51
              Oj coś Ci się Popieprzyło Dyziu! To USA i NATO planowało bombić atomówkami Polskę! ZSRR NIGDY nie planował zrzucać atomówek na Polskę!
              • azyata Ale teraz 23.08.13, 08:23
                To co innego.
                Nie są w nas wymierzone głowice sowieckie, tylko rosyjskie.
                • marek_boa Re: Ale teraz 23.08.13, 12:00
                  Ani nigdy nie były , ani nie są , ani też nigdy nie będą! Jeśli kiedykolwiek Polska miała by się znaleźć na Rosyjskich celownikach to na pewno nie będą to pociski strategiczne! Strzelanie takimi pociskami na tak małą odległość jest całkowitym bezsensem!
                  -Pozdrawiam!
                  • azyata Chyba nie pisałem 23.08.13, 12:55
                    O pociskach strategicznych.
                    Natomiast wydaje mi się, że w Polsce jest trochę celów dla rosyjskiej broni nuklearnej. Nawet, jeśli byłyby to "tylko" bomby podwieszone pod Su-24, albo głowice pocisków taktycznych.

Zresztą - lepiej ode mnie wiesz, czym Rosja może "służyć" w tej dziedzinie i w tej chwili.
                    • marek_boa Re: Chyba nie pisałem 23.08.13, 13:26
                      Na dzień dzisiejszy i w tej dziedzinie - pociski manewrujące Ch-555! Dla Su-24M, "Toczek-U" i 2S3 "Akacja" w Kaliningradzkiej Obłastii nie ma bomb, głowic i pocisków atomowych!
                      -Pozdrawiam!
      • tornson Ale bredzisz!!! 21.08.13, 17:34
        Jedynym sensownym wyjściem był sojusz z ZSRR, a nie z faszystowskimi śmieciami!
        Gdyby Polska stała się qrwą Hitlera, to po IIWŚ zostałaby radziecką republiką w granicach Kongresówki.
        Polska przed wojną była jednym z najbardziej antysemickich państw na świecie, pewnie najbardziej po Niemczech. Do tego w razie sojuszu z Rzeszą do głosu doszliby degeneraci z ONR.
        Dlatego daruj sobie te faszystowskie brednie o sojuszu z III Rzeszą, tylko faszystowskie dupki albo totalni ignoranci w temacie historii mogą pieprzyć takie durnoty!
        • patmate Re: Ale bredzisz!!! 21.08.13, 18:58
          tornson napisał:

> Jedynym sensownym wyjściem był sojusz z ZSRR, a nie z faszystowskimi śmieciami!

Jedynym sensownym wyjściem był sojusz z III Rz, a nie z komunistycznymi śmieciami! ;-)

> Gdyby Polska stała się qrwą Hitlera, to po IIWŚ zostałaby radziecką republiką w
          > granicach Kongresówki.

Gdyby Polska stała się qrwą Stalinaa, to po IIWŚ zostałaby radziecką republiką w
          granicach Kongresówki. :-))))

> Polska przed wojną była jednym z najbardziej antysemickich państw na świecie, p
          > ewnie najbardziej po Niemczech.

K... poczytaj, a nie bredź. Czy zabroniono jezyka, prowadzenia szkół talmudycznych, czy wywożono do Berezy?
          Wskaż kraj w XX Europie czy świecie gdzie 10% diaspora praktycznie nie asymilowała się ze społeczeństwem. W je..anym/ukochanym ZSRS Polacy mieli mniejsze prawa, a nikt nie marudzi tak jak Ty o antysemityźmie w II RP.

> Do tego w razie sojuszu z Rzeszą do głosu doszl
          > iby degeneraci z ONR.

Jakoś tak dziwnie kwiat ONR zgnił w kacetach....

> Dlatego daruj sobie te faszystowskie brednie o sojuszu z III Rzeszą, tylko fasz
          > ystowskie dupki albo totalni ignoranci w temacie historii mogą pieprzyć takie d
          > urnoty!

Mogę podobnie o sowieckich dupkach.....

Pzdr
        • bmc3i Re: Ale bredzisz!!! 21.08.13, 19:49
          tornson napisał:

> Polska przed wojną była jednym z najbardziej antysemickich państw na świecie, p
          > ewnie najbardziej po Niemczech. Do tego w razie sojuszu z Rzeszą do głosu doszl
          > iby degeneraci z ONR.

No to napisz co wiesz na temat antysemityzmu na świecie przed druga wojną światową, pokaż że masz wiedzę na ten temat, pozwalająca Ci stawiać takie tezy. Tylko na świecie, a nie dookoła Polski - nie uciekaj od pytania. No popisz się tornson wiedzą.... W końcu masz okazję rzeczywiście błysnąć.....
    • azyata Prowokacyjne pytanie 21.08.13, 15:36
      Czy zagłada europejskich Żydów miała sens ekonomiczny?
      Czy III Rzesza nie mogła ich z pożytkiem dla siebie wykorzystać (konfiskaty mienia, praca przymusowa) zamiast tworzyć kosztowną infrastrukturę ludobójstwa?
      • odyn06 Re: Prowokacyjne pytanie 22.08.13, 15:54
        Myślę, że postrzeganie decyzji Hitlera i jego palatynów w kategoriach "sens-bezsens" jest bezsensowne.
        Pozdrawiam
        • billy.the.kid Re: Prowokacyjne pytanie 23.08.13, 13:28
          a nie uważacie chłopaki ze rozważaqnia -z ruskimi, czy7 z hitlerem nie mają sensu??
          jak by się nie odwrócił- DUPA Z TYŁU.
          • jeepwdyzlu przyjaźń z zsrs 23.08.13, 13:40
            Plan tajnej operacji "Wisła" był prosty. W razie rozpoczęcia wojny wytypowane jednostki rakietowe i lotnicze Ludowego Wojska Polskiego miały wystrzelić wszystkie ładunki w kierunku celów znajdujących się w Europie Zachodniej. Oczywiście nikt nie był na tyle naiwny, by nie zakładać, że NATO nie odpowiedziałoby kontruderzeniem. Liczono się z tym i zakładano, że w razie odpowiedzi od razu może zginąć nawet 53 proc. żołnierzy. O stratach wśród ludności cywilnej nie wspominano, choć jasne było, że atak odwetowy NATO zmieniłby nasz kraj w wielką pustynię. Na Polskę spadłyby pociski atomowe z Zachodu, by zniszczyć ewentualne obiekty jądrowe i powstrzymać marsz wojsk sowieckich. Z powierzchni ziemi zmieciona zostałaby przy okazji ludność cywilna i całe miejscowości.

Wśród materiałów operacji "Wisła", które znajdują się w IPN, znajduje się porozumienie z 25 lutego 1967 r. zawarte w Moskwie przez ministra obrony PRL Mariana Spychalskiego i ministra obrony narodowej ZSRR marszałka Andrieja Grieczkę. Dokument mówił, że do połowy 1969 r. na naszych terenach zostaną wybudowane trzy obiekty.

tu więcej jak komuś się chce:

niewiarygodne.pl/kat,1031987,opage,9,title,Najpilniej-strzezona-polska-tajemnica-zimnej-wojny,wid,15757802,wiadomosc.html?smgajticaid=6112d5
            • odyn06 Re: przyjaźń z zsrs 23.08.13, 14:49
              Temat ten był juz przerabiany na forum.
              Te "składy" to miejsca elaboracji rakiet z głowicami przywiezionymi do Polski samolotami i śmigłowcami z pułków specjalnego znaczenia. Lotniska odbioru były na terenie obwodu kalinigradzkiego, a stamtąd głowice byłyby transportowane ciężkimi śmigłowcami Mi-6
              Choćby się doktoranci z IPN zes..... li 8 razy, to składów broni jądrowej na terenie Polski nie znajdą. W tym celu musieliby udać się w góry Uralu. Nawet te w rejonie Kaiserslautern w RFN składy tymczasowe USA zostały już zaorane.
            • marek_boa Re: przyjaźń z zsrs 23.08.13, 15:30
              Nie wiem kto takich głupot na wypisywał ale po IPN-e można się tego spokojnie spodziewać!
              Były plany użycia broni atomowej przez Polskie jednostki do tego wytypowane ( w lotnictwie na a bodaj Su-7BKL a brygada rakietowa na 9K72 "Elbrus") i takie same wydzielone jednostki były w każdym kraju UW! Analogicznie było po stronie NATO!
              Nie zmienia to faktu ,że NATO/USA planowało uderzyć atomowo na wybrane cele w Polsce w razie wybuchu wojny!
              • anton_pl Re: przyjaźń z zsrs 23.08.13, 15:35
                Tornson nie przyłazi, nie wie co mi odpowiedzieć :D
              • odyn06 Re: przyjaźń z zsrs 23.08.13, 15:44
                Wg tego co wiem, to na terenie b. PRL NATO wyznaczyło ponad 80 celów w trzech kategoriach:
                cele stałe, cele po potwierdzeniu i cele na żądanie. Cele stałe to wszystkie lotniska i bazy morskie. Do potwierdzenia, to węzły kolejowe, rejony przeładunkowe, porty itp. Na żądanie to rejony koncentracji wojsk.
                • marek_boa Re: przyjaźń z zsrs 23.08.13, 15:47
                  Zapomniałeś dopisać dużych elektrowni! Wchodziły do celów stałych!
                  -Pozdrawiam!
          • patmate Re: Prowokacyjne pytanie 23.08.13, 16:02
            billy.the.kid napisał:

> a nie uważacie chłopaki ze rozważaqnia -z ruskimi, czy7 z hitlerem nie mają sen
            > su??
            > jak by się nie odwrócił- DUPA Z TYŁU.

Miałem nadzieję że "opcja wschodnia" podniesie rękawicę i zapoda scenariusz alternatywny.
            A ani z ruskimi czy niemcami przerobiliśmy w realu.

pzdr
            • billy.the.kid Re: Prowokacyjne pytanie 23.08.13, 17:07
              opcja wsch.patrzy realnie.
              • patmate Re: Prowokacyjne pytanie 25.08.13, 17:29
                billy.the.kid napisał:

> opcja wsch.patrzy realnie.

OK, możesz rozwinąć dalej?
                W 1938 II RP wpuszcza/przepuszcza wojska RKKA na pomoc CSR..............

pzdr
                • billy.the.kid Re: Prowokacyjne pytanie 25.08.13, 20:14
                  nie-wpuszcza szwabów p-ko ruskim.no i wraz z nimi robi kęsim zydom w wolsce.
                  • patmate Re: Prowokacyjne pytanie 25.08.13, 20:40
                    billy.the.kid napisał:

> nie-wpuszcza szwabów p-ko ruskim.no i wraz z nimi robi kęsim zydom w wolsce.

może jaśniej?

Pzdr
                    • billy.the.kid Re: Prowokacyjne pytanie 26.08.13, 08:09
                      pat- nie rozumiesz hasełka-dupa z tyłu?
                      • patmate Re: Prowokacyjne pytanie 26.08.13, 16:17
                        billy.the.kid napisał:

> pat- nie rozumiesz hasełka-dupa z tyłu?

nie, byłem ciekaw czy pociągniemy temat.
                        pzdr
                        • anton_pl Re: Prowokacyjne pytanie 26.08.13, 17:08
                          Moim zdaniem do Holokaustu doszło przez komunizm, Niemcy uznali że bez Żydów ideologia ta by nie zafunkcjonowała.
            • azyata Po co alternatywa? 23.08.13, 18:04
              Skoro w realu były: 17 września - Katyń - PKWN - PRL...
              • billy.the.kid Re: Po co alternatywa? 25.08.13, 20:16
                no pewnie- auschwitz i treblinka że o sobiborze nie wspomnę.
        • tornson Re: Prowokacyjne pytanie 25.08.13, 13:31
          odyn06 napisał:

> Myślę, że postrzeganie decyzji Hitlera i jego palatynów w kategoriach "sens-bez
          > sens" jest bezsensowne.
          No cóż w kraju, gdzie gro ludzi utyskuje do niezrealizowanego sojuszu IIRP z III Rzeszą, niema się co dziwić że poszukuje się jakiś racjonalizmów w działaniach faszystów.
    • anton_pl Re: Kolejny faszystowski kretyn broniący hitlerow 22.08.13, 13:40
      Tornsonie a ten ogrom zbrodni bolszewickich to jakbyś nazwał?, koniecznością dziejowa, czy jak?
    • wielki_czarownik Chwila moment! 22.08.13, 15:03
      Czyżbyś zaprzeczał zbrodniom komunistycznym? To jest przestępstwo! Zdajesz sobie z tego sprawę?
    • anton_pl Re: Kolejny faszystowski kretyn broniący hitlerow 22.08.13, 17:44
      tornson napisał:
      > > Tornsonie a ten ogrom zbrodni bolszewickich to jakbyś nazwał?, koniecz
      > nością
      > > dziejowa
      , czy jak?
      > Bajeczkami dla kretynów.

Przecież to są fakty, słyszałeś o okrucieństwach i masakrach w Odessie i setkach innych miejsc?, a potem już na skalę przemysłową czyli GUŁag, o wielkim głodzie na Ukrainie, wywołanym poprzez kolektywizację?
      Tam pod Słupskiem jest wiele popegerowskich wiosek, może byłaś, jesteś zwolennikiem kolektywizacji, napisz co tobą kieruje?, bo mnie też wiele rzeczy we współczesnej rzeczywistości męczy i złości ale faktom nie zamierzam przeczyć.
      • tornson Re: Kolejny faszystowski kretyn broniący hitlerow 25.08.13, 13:29
        anton_pl napisał:

> Przecież to są fakty, słyszałeś o okrucieństwach i masakrach w Odessie i setkac
        > h innych miejsc?
        Fakty-srakty. To że jakiś lokalny watażka zrobił coś złego złego powołując się na komunizm nic nie znaczy. Równie dobrze można powiedzieć że demokracja to zbrodniczy ustrój, bo Amerykańce mówiąc o niej dokonywali niezliczonych masakr na całym świecie po IIWŚ.

> , a potem już na skalę przemysłową czyli GUŁag, o wielkim głodz
        > ie na Ukrainie, wywołanym poprzez kolektywizację?
        Stalinizm.
        • anton_pl Re: Kolejny faszystowski kretyn broniący hitlerow 25.08.13, 15:48
          tornson napisał:
          > > , a potem już na skalę przemysłową czyli GUŁag, o wielkim głodz
          > > ie na Ukrainie, wywołanym poprzez kolektywizację?
          > Stalinizm.

No nie tylko stalinizm, taki znaczący działacz PZPR, zapomniałem kto, opowiadał że jak towarzysze radzieccy przyjeżdżali za Gomułki to naciskali na Gomułkę żeby kolektywizował rolnictwo, a Gomułka w czasie największego głodu na Ukrainie jechał tam pociągiem na Krym, i widział ten głód naocznie i zawsze odpowiadał towarzyszą radzieckim: "rozpocznę kolektywizacje jak dacie mi 10 milionów ton zboża", i nigdy nie rozpoczął.
    • wladca_pierscienii sens Holocaustu: "Mein Kampf" "przestrzeń życiowa" 26.08.13, 20:52
      jaki jest sens Holocaustu ?

trzeba przeczytać/przejrzeć "Mein Kampf"

książka została wydana w języku polskim w latach 90-ych

zrobił się krzyk "politycznie poprawnych",
      że nie powinno się tego robić

moim zdaniem krytyka ta była bardzo błędna

książka jest cenna w sensie "poznaj psychikę zbrodniarza"

Hitler w tej książce mówił o konieczności uzyskania przez Niemców
      "przestrzeni życiowej" poza Europą lub
      (co bardziej pożądane) w Europie
      (w (szeroko pojętej) Rosji)

o mordowaniu nic w książce nie wspomina,
      ale znając dzieje II W. Św. jest zrozumiałe,
      że tą "przestrzeń życiową" nie wystarczy zdobyć w wojnie
      trzeba ją jakoś "opróżnić"

dlaczego z taką starannością niemieccy naziści mordowali Żydów
      z terenów Polski, Białorusi i Ukrainy ?

odpowiedź jest prosta...

następni do wymordowania byli Słowianie
      z Polski, Białorusi i Ukrainy...
    • wladca_pierscienii serial dokum. "Oblicza ludobójstwa" 01.11.13, 11:00
      jest serial dokumentalny
      "Oblicza ludobójstwa" ("Journeys Into Genocide")
      (rezyser i scenarzysta Andrew Gallimore)

4 odcinki
      o ludobójstwie i wysiedleniach na ziemie nieurodzajne
      od starożytności do czasów współczesnych

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka