rzewuski1 16.10.13, 18:38 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,14785342,Ambasador_Rosji_o_pomniku_radzieckiego_zolnierza_.html?v=1&obxx=14785342#opinions Niektórzy to mają pomysły. To ja już wolałbym pomnik Lecha Kaczyńskiego i jego brata. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anton_pl Re: Pomnik w Gdansku 16.10.13, 18:59 A czy to ta sama niemiecka kobieta która pluła na naszych pocztowców? Odpowiedz Link Zgłoś
sjs2011 Re: Pomnik w Gdansku 17.10.13, 00:05 nie odpuszczali ani niemieckim, ani polskim, ani kaszubskim ani nawet swoim.. Odpowiedz Link Zgłoś
kazik.k Re: Pomnik w Gdansku 18.10.13, 10:19 moze nastepnym pomnikiem tego "artysty" bedzie niemiecki zolnierz-SS-man gwalcacy kobiety??to przeciez ci "kulturen-tragerzy" pokazali jak to sie robilo na ukrainie czy bialorusi!!!!zalosny pokaz i zalosny wyrok "sadu"!!!to wyraz polskiej kultury?to zwykle nienawistne koltunstwo!!! Odpowiedz Link Zgłoś
zlorf_flanelostopy Re: Pomnik w Gdansku 18.10.13, 11:31 > moze nastepnym pomnikiem tego "artysty" bedzie niemiecki zolnierz-SS-man gwalca > cy kobiety??to przeciez ci "kulturen-tragerzy" pokazali jak to sie robilo na uk > rainie czy bialorusi!!!!zalosny pokaz i zalosny wyrok "sadu"!!!to wyraz polskie > j kultury?to zwykle nienawistne koltunstwo!!! Boli? I dobrze, to ma boleć! Odpowiedz Link Zgłoś
jopekpl Nie tylko niemki gwałcili.... 18.10.13, 11:31 anton_pl napisał: > A czy to ta sama niemiecka kobieta która pluła na naszych pocztowców? > Przypominam ze nie tylko Niemki padły ofiarom gwałtów AC, żaden gieroj kobiecie dowodu nie sprawdzał i gwałcił co popadnie, ofiarami padło tez wiele tys polskich kobiet, co ty i inni obrońcy "gwałcicieli" niech wezmą pod rozwagę. Odpowiedz Link Zgłoś
maxikasek Re: Nie tylko niemki gwałcili.... 18.10.13, 12:21 > Przypominam ze nie tylko Niemki padły ofiarom gwałtów AC, żaden gieroj kobiecie > dowodu nie sprawdzał i gwałcił co popadnie, ofiarami padło tez wiele tys polsk > ich kobiet, co ty i inni obrońcy "gwałcicieli" niech wezmą pod rozwagę. Podobnie było na froncie zachodnim. Armia amerykańska we Francji oprócz wyzwolenia, niosła rabunki i gwałty (choć nie na skalę forntu wschodniego) np. w Hawrze czy Cherbourgu, dopiero po skargach francuskich władz władze zaczęły ścigać za gwałty i rabunki w mieście. Jeden z pierwszych skazanych za gwałt żołnierzy we Francji, zgwałcił polską robotnicę. Wg pracy prof. Roberts w Wisconsin, ofiarą amerykańskich żołnierzy w Europie Zach(bez Niemiec) padło 14 tys.kobiet. To co wyczyniali Francuzi i ich wojska kolonialne we Włoszech czy Niemczech (np. we Freudenstadt, przez kilka dni zgwałcili 600 kobiet) to już znana historia. Również wyczyny Niemców nie były mniejsze niż RKKA. Nie przeszkadzało im nawet że były to Żydówki. I też mieli zapewnioną bezkarność. Choć co roku sądy polowe skazywały po kilka tysięcy za gwałty, ale raczej z powodu dyscypliny wojskowej niż samego gwałtu. Odpowiedz Link Zgłoś
jopekpl Re: Nie tylko niemki gwałcili.... 18.10.13, 12:55 Maxi bez jaj. wiadomo że tam gdzie wojsko na wojnie tam będą gwałty, ale żadna armia oprócz AC (NAWET SZWABY) tego nie akceptowała, w AC było na to wręcz przyzwolenie , po przekroczeniu granic Niemiec. i gdzie tu porównywać 600 kobiet do wielu tyś,pal licho gdy były to niemki i to dorosłe, problem w tym ze gwałcono i dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
maxikasek Re: Nie tylko niemki gwałcili.... 18.10.13, 13:38 > Maxi bez jaj. wiadomo że tam gdzie wojsko na wojnie tam będą gwałty, ale żadna > armia oprócz AC (NAWET SZWABY) tego nie akceptowała, To poczytaj jak alianci, mimo nalegań marsz. Alexandra, nie naciskali na Francuzów- kiedy ci wytłumaczyli że Marokańczycy mają to zagwarantowane w "kontrakcie" bojąc się ich zrazić. A żołnierze na linii odwracali wzrok. Norman Lewis, brytysjki oficer wywiadu przydzielony do Francuskiego Korpus zanotował "dla Marokańczyków było normalne, iż dwóch z nich gwałci jednocześnie jedna kobietę – jeden odbywa zwykły stosunek, a drugi popełnia sodomię”" Czy z raportu do naczelnego d-twa: "„Francuskie wojska kolonialne znowu pustoszą wszystko. Ilekroć zajmą jakąś wioskę czy miasteczko, dochodzi do masowych gwałtów. Nie oszczędzają nawet dzieci i staruszek”" Jak Dirlewanger opisuje jak dostarczył innym oddziałom SS "zamówione" kobiety na początku 1944 w cenie dwóch butelek za głowę. Na terenie ZSRR urodziło się ok. miliona dzieci "niemieckich". Pewnie spora część pochodziła z "legalnych"związków- seks za chleb. Ale skala też o czymś świadczy. Ze wspomnień jednego z żołnierzy Alberta Schneidera, który był świadkiem gwałtów,dokonywanych przez jego kolegów w jednej z wiosek na terenie ZSRR "Spytałem kiedyś sierżanta, dlaczego nic sie z tym nie robi. A on powiedział ,,Ponieważ połowa armii musiałaby stanąc przed sądem!"" i gdzie tu porównywać 600 kobiet do > wielu tyś,pal licho gdy były to niemki i to dorosłe, problem w tym ze gwałcono > i dzieci. W Stuttgarcie niemiecka policja odnotowała 1200 gwałtów. Marokańczycy gwałcili i dzieci i staruszki, nawet mężczyzn ( w tym księży). Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: Pomnik w Gdansku 17.10.13, 21:52 polska dla polaków, won z bolszewickim ambasadorem. a pomniczek całkiem śmieszny ale i prawdziwy. to nie gloryfikacja, apoteoza, ani ładni chłopcy stojący na baczność z determinacją w oczach, a szara codzienność frontu wschodniego. Odpowiedz Link Zgłoś
anton_pl Re: Pomnik w Gdansku 18.10.13, 07:11 "Rozmowa z pewnym Iwanem: Nie lubię Stalina, on mojego dziadka zabił! -A kim był twój dziadek? - Komunistą" Ciekawe co na to Misza powie :D Odpowiedz Link Zgłoś
odyn06 Re: Pomnik w Gdansku 18.10.13, 08:05 [i] > polska dla polaków, Pytam z niedowierzaniem. Czy to żarty, czy też cię poje.ło? Odpowiedz Link Zgłoś
maxikasek Re: Pomnik w Gdansku 18.10.13, 10:25 Odynie spokojnie - informacja niepełna,. Nie wiadomo czym lub kim są ci "polacy" oraz czyja /jaka "polska" ;-) Nigdy nie wiem czy mnie bardziej śmieszy czy smuci jak analfabeci wtórni próbują określać się patriotami, ale miłości do Ojczyzny nie starcza nawet by nauczyć się j. polskiego ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: Pomnik w Gdansku 18.10.13, 11:16 cóś ta gwałcona ma minkę jakby jej to frajdę sprawiało. masochistka jaka ,albo co?? Odpowiedz Link Zgłoś
jopekpl Re: Pomnik w Gdansku 18.10.13, 11:26 billy.the.kid napisał: > cóś ta gwałcona ma minkę jakby jej to frajdę sprawiało. > masochistka jaka ,albo co?? O!!! proszę i" kundelek" dał głos;-) Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: Pomnik w Gdansku 18.10.13, 17:18 co natychmiast zauważył przygłup-pie...c. Odpowiedz Link Zgłoś
jopekpl Re: Pomnik w Gdansku 18.10.13, 23:48 billy.the.kid napisał: > co natychmiast zauważył przygłup-pie...c. aport, siad ,waruj ,a teraz daj głos!!;-) Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: Pomnik w Gdansku 19.10.13, 08:52 już rozchylam posladki cobyś mógł mnie w dupcie pocałować. Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: Pomnik w Gdansku 21.10.13, 22:36 maxikasek napisał: > Odynie spokojnie - informacja niepełna,. Nie wiadomo czym lub kim są ci "polacy > " oraz czyja /jaka "polska" ;-) > Nigdy nie wiem czy mnie bardziej śmieszy czy smuci jak analfabeci wtórni próbuj > ą określać się patriotami, ale miłości do Ojczyzny nie starcza nawet by nauczyć > się j. polskiego ;-) żebyś ty czasem przemyślał co pierdzielisz. no dalej, oceń mój stopień patriotyzmu-złodzieje mają miarkę w oczach :P Odpowiedz Link Zgłoś
wladca_pierscienii Re: Pomnik w Gdansku 18.10.13, 11:29 rzewuski1 napisał: > To ja już wolałbym pomnik Lecha Kaczyńskiego i jego brata. nie rozumiem... a co według ciebie ci bracia Kaczyńscy mieliby na pomniku robić?... -- Władza demoralizuje, władza absolutna demoralizuje absolutnie. Odpowiedz Link Zgłoś
jopekpl Re: Pomnik w Gdansku 18.10.13, 11:33 wladca_pierscienii napisał: > nie rozumiem... > > a co według ciebie > ci bracia Kaczyńscy mieliby na pomniku robić?... Niech pomyśle??? może sadzić brzozę? :-) > -- > Władza demoralizuje, > władza absolutna demoralizuje absolutnie. Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: Pomnik w Gdansku 18.10.13, 17:19 wow,łał,uau-co zxa błysk intelektu u przygłupa. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Jopek z Bilim!!! 18.10.13, 17:32 Czy Moglibyście z całym szacunkiem do ku...y nędzy Obaj się uspokoić???! Toż tego się nie daje czytać!:( - Jopek - Zje..łeś mnie jak burą sukę za moje odpowiedzi Ignorantowi - przyznałem Ci rację -0 czekam na to samo z Twojej strony! - Billi - Może Byś tak troszki wyluzował?! Dziadek wnukom a teksty...ech... - Pozdrawiam OBU!!! Odpowiedz Link Zgłoś
jopekpl Re: Jopek z Bilim!!! 18.10.13, 23:51 marek_boa napisał: > Czy Moglibyście z całym szacunkiem do ku...y nędzy Obaj się uspokoić???! > Toż tego się nie daje czytać!:( > - Jopek - Zje..łeś mnie jak burą sukę za moje odpowiedzi Ignorantowi - przyzna > łem Ci rację -0 czekam na to samo z Twojej strony! > - Billi - Może Byś tak troszki wyluzował?! Dziadek wnukom a teksty...ech... > - Pozdrawiam OBU!!! Marku tylko na wzgląd twoich siwych włosów , i to ze jednak nawzajem się szanujemy przychylam się do twojej słusznej uwagi. Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: Jopek z Bilim!!! 19.10.13, 08:53 napisałem gamoniowi żeby się czepił tramwaja-ale to nie działa. Odpowiedz Link Zgłoś
jopekpl Re: Jopek z Bilim!!! 19.10.13, 11:12 billy.the.kid napisał: > napisałem gamoniowi żeby się czepił tramwaja-ale to nie działa. zacznij pisać coś z sensem to może podziała, obiecałem markowi więc powstrzymam się od inwektyw ów. Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: Jopek z Bilim!!! 19.10.13, 15:19 no widzisz marku-nadal nie działa. Odpowiedz Link Zgłoś
jopekpl Re: Nie tylko niemki gwałcili.... 18.10.13, 23:47 o333 napisał: > jopekpl napisał: > ale żadna > > armia oprócz AC (NAWET SZWABY) tego nie akceptowała, w AC było na to wręc > z przy > > zwolenie , po przekroczeniu granic Niemiec. > > Zabawny tępy polaczek bez pojęcia. Nie odnosząc się od twojego prowokacyjnego obrazliwego stwierdzenia, tak niby z ciekawości spytam, niby o czym nie mam pojęcia??? O zbydleceniu jakie reprezentowała AC? wiemy dostatecznie dużo, to tacy jak ty muszą to ukrywać, bo nawet odwagi nie macie żeby się przyznać do swoich czynów. Odpowiedz Link Zgłoś
o333 [...] 18.10.13, 23:54 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
aardwolf_ge złamanie regulaminu 19.10.13, 22:41 "Niedopuszczalne jest umieszczanie przez Użytkowników na stronach Forum.gazeta.pl oraz w komentarzach pod artykułami treści sprzecznych z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej, czy też propagujących przemoc." Odpowiedz Link Zgłoś
jopekpl Re: złamanie regulaminu 19.10.13, 23:51 aardwolf_ge napisał: > "Niedopuszczalne jest umieszczanie przez Użytkowników na stronach Forum.gazeta. > pl oraz w komentarzach pod artykułami treści sprzecznych z prawem, wzywających > do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej, czy też propagujących przemoc." Racja a teraz wskaz te posty które pod to podlegają. Odpowiedz Link Zgłoś
aardwolf_ge Re: złamanie regulaminu 19.10.13, 23:57 Post na który odpowiadam. Dla ułatwienia odnośnik. forum.gazeta.pl/forum/w,539,147472748,147516393,Re_Nie_tylko_niemki_gwalcili_.html Odpowiedz Link Zgłoś
o333 Re: Nie tylko niemki gwałcili.... 20.10.13, 00:19 Następny który podpiera się prawem bez jego znajomości. Otóż to czas przeszły niedokonany. Zapytaj się naszego forumowego policjanta marka boa. A potem przeproś za swoją głupotę. Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: Nie tylko niemki gwałcili.... 20.10.13, 05:31 to jeszcze tylko napiszcie chłopaki jaki interes mieli ruskie żeby serdecznie pomagać p.w.????? chyba zeby po tej pomocy ujrzeć gest taki gdzie jedną ręke się zgina, drugą kładzie na przedramieniu tej pierwszej, a tą drugą sie kiwa. wskażcie jekiś wezględy taktyczne czy strategiczne, które nakazywałyby ruskim lecieć na pomoc, no może nie wrogom, ale na pewno nie przyjaciołom. Odpowiedz Link Zgłoś
sjs2011 Re: Nie tylko niemki gwałcili.... 20.10.13, 08:56 > to jeszcze tylko napiszcie chłopaki jaki interes mieli ruskie żeby serdecznie p > omagać p.w.????? A takie, że dziś Unia Europejska zaczynała by się w okolicach Alaski a kończyła przy Gibraltarze a tak możecie sobie zaśpiewać: "Miałeś chamie złoty róg, miałeś chamie czapkę z piór.." i przez wszystkie pokolenia będziecie tymi co ustrój dla idiotów wprowadzali bagnetami aż popędzili was praktycznie wszędzie Odpowiedz Link Zgłoś
jopekpl Odwracanie proporcji . 19.10.13, 11:31 o333 napisał: > Powiedzenie połowy prawdy albo przejaskrawianie jednego , niedopowiedzenia drug > iego robi z historii kawałek gówna którym pierze się mózgi gó...arzy. Czyli nie > ma żadnej wartości. 99% społeczeństwa łyknie to gó... bo nigdy nie poczuje chę > ci dowiedzenia się czegokolwiek na ten temat. To się nazywa debilizm dziedziczn > y. Rodzice przekazują swoją ignorancję swoim dzieciom w spadku. > > Jeden z bardziej znanych przykładów > ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B0%D1%81%D0%B0%D0%BB%D0%BE%D0%B2,_%D0%9D%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D0%B9_%D0%98%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%87 Od paru lat obserwujemy ciekawe zjawisko, polega to na tym że odpowiedzialni za draństwa w przeszłości próbują wybielać swoje czyny pokazując jednostkowe przykłady pozytywnych zachowań w swoim środowisku, do niedawna dotyczyło to Niemców i ich zachowań z okresu Nazizmu, teraz dołączają Rosjanie z okresu stalinizmu. Myślisz kolego że pokazanie właśnie jednostkowych przykładów pozytywnych zachowań twoich rodaków(do końca nie jestem pewien czy aby prawdziwych) przykryje fakt ze AC dokonała gwałtów na ok (tak podają co niektórzy historycy)2 milionach kobiet w większości grupowych powtarzanych wielokrotnie? i niestety nie dotyczy to tylko Niemek. A co do moich rodziców to przekazali mi wiedzę tą co sami posiadali, często nabytą w wyniku doświadczeń swoich i swoich rodzin a więc praktyczną, więc daruj sobie swoje moralizatorskie wywody żyją jeszcze świadkowie wyczynów twoich rodaków którzy waszą "dobroć "poczuli na własnej skórze. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
o333 Re: Odwracanie proporcji . 19.10.13, 12:01 Dlatego ci powiedziałem. Doucz się, zanim coś powiesz gdyż nie były to przypadki jednostkowe. Ciągle wyciągasz pseudo fakty ze swojej dupy. Odpowiedz Link Zgłoś
zlorf_flanelostopy Re: Odwracanie proporcji . 19.10.13, 13:27 Eugenia Meirowska: To były bestie, nie ludzie. Wielu z nich było skośnookimi Mongołami. Grabili mieszkania, rozpruwali kołdry, rozbijali garnki albo załatwiali się do nich. Wojna nie skończyła się w Gdańsku w marcu 1945 r. Dalej padały pociski i wybuchały granaty, grabież i gwałt były codziennością. 5 maja zmarła moja siostra. W trakcie gwałtu zarażono ją chorobami zakaźnymi, w tym tyfusem. Po ciężkiej chorobie zmarła w Akademii Medycznej, opieka niemieckiego lekarza nie pomogła. Wiedziałam, czułam, że umiera. Mimo ostrzeżeń o zagrożeniach udałam się do niej. Niewiele starsza, dwudziestojednoletnia siostra była już w agonii. Umierając, nic nie mówiła. Mimo to do dzisiaj jestem przekonana, że byłam z nią w kontakcie i ją słyszałam. Czułam, że moje słowa żalu, pocieszenia i pożegnania dotarły też do niej. Chodząc, a później przejeżdżając przez Gdańsk, widziałam nie raz leżące na poboczach dzisiejszej Alei Zwycięstwa odarte z odzieży, zgwałcone i martwe już kobiety. Takie przerażające obrazy można było spotkać jeszcze w kwietniu, a nawet w maju. Zapamiętałam też płaczące i rozpaczające dzieci, stały koło studni niedaleko basenu Politechniki. Mówiono, że rzuciły się do niej ich matki, które nie mogły znieść dokonanych na nich gwałtów. Magdalena Meller: Gdy nadeszli Rosjanie, wraz z koleżankami byłyśmy ukryte w zakamarkach parteru Dworca Głównego w Gdańsku. [...] Szybko znaleźli jedną z moich koleżanek, młodą i śliczną dziewczynę. Rzucili ją na duży stół w jednej z sal. Odarto ją z odzieży i przytrzymując rozciągniętą, wielokrotnie brutalnie zgwałcono. Z ukrycia wyszłyśmy dopiero, gdy żołnierze odeszli. Poszłyśmy pomóc nieszczęsnej. Była półprzytomna i zakrwawiona, ostatkiem sił schodziła, a właściwie zsuwała się ze stołu. Krew lała jej się po nogach. Przerażone, kryjąc się przed żołnierzami, byle jak najdalej, uciekłyśmy z dworca. Udało mi się dotrzeć do kamienicy przy ulicy Powstańców Warszawskich 12. Mieszkałam tam razem z matką, siostrą i swoją czteroletnią córką. Gdy nadszedł wieczór, wszyscy mieszkańcy, którzy nie zdążyli uciec, skupili się na parterze. Było nas pełno. Część dzieci siedziała na stole lub pod stołem w pokoju jadalnym, inne tuliły się do matek. Dorośli stali i siedzieli dookoła pokoju. W takiej też chwili do budynku weszła krzykliwa grupa żołnierzy sowieckich. Swoim zwyczajem rozpoczęli od grabieży zegarków i innych kosztowności. Jeden z nich zerwał mi z ręki mój nienakręcony zegarek. Przyłożył go do ucha, ten nie tykał, uznając, że jest zepsuty, z siłą cisnął nim o podłogę. Czas plądrowania i grabieży nie trwał długo. Rozpoczęły się krzyki: „rabotać”, czyli że chcą mieć stosunki z kobietami. Wywlekli do innych pomieszczeń i mieszkań w kamienicy wszystkie kobiety, które uznali za nadające się do zgwałcenia. Kładli je na stołach albo na łóżkach i ustawiali się do nich w kolejce. Los zgwałconych nie ominął mnie i mojej siostry. Takie zdarzenia powtarzały się niemal każdego dnia. Robili to, gdy tylko mieli na to ochotę. Gdy któraś próbowała oporu, dostawała ostrzegawcze uderzenie lufą pepeszy w piersi. Miało to znaczyć, żeby uważała, bo w każdej chwili może zostać zastrzelona. Więc albo szła do „roboty”, albo dostawała serię przez pierś. Cud, że żyję, w tym czasie zabierali, trach i po wszystkim. W następnych dniach uciekłyśmy z kamienicy i schroniłyśmy się w jakiejś starej chałupie. Nic nam to nie pomogło. Przyszło ich z siedmiu i chcieli też brać moją ponad sześćdziesięcioletnią i schorowaną matkę. Wtedy ja ją zasłoniłam, mówiąc: „bierzcie mnie”. Błagałam, żeby jej nie ruszali. Ostatecznie, „z łaski”, zgodzili się. [...] Ci żołnierze to było chamstwo. Jednego z nich pamiętam do dzisiaj. Na obu rękach, jak wielu z nich, od nadgarstka po łokcie, obwieszony był zegarkami. To było takie jego prymitywne wyobrażenie bogactwa. Pianina „znosili” z pięter w ten sposób, że spuszczali je ze schodów. Koszmar i makabra trwały przez kilka tygodni. Czego nie ukradli, to zniszczyli. Nie zapomnę grup Rosjan na ulicy Kartuskiej. Już po wyzwoleniu szli od domu do domu i wrzucali w nie wiązki granatów. – mówić o tych okropieństwach. [...] Rozpoczęła się niesamowita orgia grabieży, morderstw, brutalnych gwałtów, rabunków, podpaleń, aresztowań. Mordy, gwałty i grabieże dokonywane były także w świątyniach, w których chroniła się cywilna ludność, np. katedrze oliwskiej lub w kościele Św. Józefa w Gdańsku, gdzie spalono żywcem kilkadziesiąt osób. Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: Odwracanie proporcji . 19.10.13, 15:30 chcieli wojny totalnej-to ją mieli. no wiązki granatów wrzucane do domów, najpiekniej zapamietali warszawiacy z czasów p.w. na ten przykład na ul.senatorskiej.że o bombardowaniu bezbronnej starówki nie wspomnę. Odpowiedz Link Zgłoś
sjs2011 Re: Odwracanie proporcji . 19.10.13, 20:46 A o 200 metrów od Starówki, po drugiej stronie Wisły stały sowieckie działa które ani razu nie wystrzeliły do bombardujących samolotów Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: Odwracanie proporcji . 19.10.13, 21:22 tak jakoś smiesznie gdy gdy niemcy wykańczali starówke ruskie byli jeszcze daleczko-ale co ty mozesz o tym wiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
hatroha Re: Odwracanie proporcji . 19.10.13, 21:31 Jestem pewien, że większość z Was zachowywałaby się na tamtej wojnie tak samo. Ja też bym gwałcił, palił. Człowiek na wojnie się zmienia i każdego kto moralizuje spuszczam za nim wodę w klozecie. Odpowiedz Link Zgłoś
sjs2011 Re: Odwracanie proporcji . 19.10.13, 21:39 A mylisz się - w książce "Kobiety w Berlinie" sa opisane przypadki gdy polscy żołnierze bronili Niemek przed gwałtami i chyba jeden przypadek gdy gwałcił Polak Odpowiedz Link Zgłoś
sjs2011 Re: Odwracanie proporcji . 19.10.13, 21:37 Ile byli od Starówki? 15-20 km? Ich samoloty miały pełna przewagę w powietrzu - odpędzali niemieckie samoloty? Nie - strzelali do alianckich lecących na pomoc Warszawie A jak byli już na prawym brzegu znasz chociaż jeden wystrzał artylerii sowieckiej do samolotów niemieckich? Odpowiedz Link Zgłoś
maxikasek Re: Odwracanie proporcji . 19.10.13, 22:36 > Ile byli od Starówki? > 15-20 km? Coś jak Niemcy od Moskwy w 1941 ;-) > A jak byli już na prawym brzegu znasz chociaż jeden wystrzał artylerii sowiecki > ej do samolotów niemieckich? Od 13 września nawet wsparcie lotnictwa myśliwskiego. > Nie - strzelali do alianckich lecących na pomoc Warszawie Typowy friendly fire. Odpowiedz Link Zgłoś
jopekpl Re: Odwracanie proporcji . 19.10.13, 23:56 maxikasek napisał: > > Ile byli od Starówki? > > 15-20 km? > Coś jak Niemcy od Moskwy w 1941 ;-) > > > A jak byli już na prawym brzegu znasz chociaż jeden wystrzał artylerii so > wiecki > > ej do samolotów niemieckich? > Od 13 września nawet wsparcie lotnictwa myśliwskiego. > > > Nie - strzelali do alianckich lecących na pomoc Warszawie > Typowy friendly fire. Odpowiedz Link Zgłoś
maxikasek Re: Odwracanie proporcji . 20.10.13, 00:29 'Maxi przy takiej przewadze jaka mieli Rosjanie w lotnictwie nad Niemcami żaden samolot niemiecki nie powinien mieć prawa latać nad warszawą , a jak wiemy latały swobodnie bez żadnego zagrożenia ze strony lotnictwa radzieckiego," Zalezy od okresu. W czasie bitwy pancernej pod W-wą to Luftwaffe miał przewagę lokalną(ostatnio przeglądałem opis działań 16.AL w sierpniu i chyba żaden lot nie odbył się na wsparcie własnych pancerniaków). Akurat trafiło na przerzut jednostek. Potem (pomijając już czynniki polityczne) mieli wazniejsze sprawy na głowie- ratowanie przyczółka w MAgnuszewie i walki pod Siedlcami. Kiedy już rzucili po 10 września smoloty nad W-wę to też nie było tak kolorowo (choć wstrzymali bezkarne działania Luftwaffe). Np 13.09 Jaki przechwytują 4 Ju-87 (z Okęcia) nad W-wą. Po walce zestrzeliwują...jednego z nich. Tak przy okazji - nawet w 1945 LW uzyskiwała lokalną przewagę na froncie wschodnim. Coś co na zachodnim nie miało szans- bo nad lotniskami niemieckimi utrzymywano stałe patrole alianckie. "Wymiatanie" w WWS było znikomych działaniem (rzędu kilkunastu % lotów). Reszta to było bezposrednie wsparcie wojsk i utrzymywanie stałych patroli nad własnymi wojskami. Ju-87 wycofano z frontu zachodniego w 1941. Na wschodnim utrzymał się do końca wojny. "to samo się dotyczy ciężkiej artylerii wytropienie jej nie powinno być wielce kłopotliwe, i choć ponoć szukano , niestety nie znaleziono" grubej berty"." Gdyby ogień kontrabateryjny był taki prosty - wojny kończyłyby sie po tygodniu ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Odwracanie proporcji . 22.10.13, 05:36 billy.the.kid napisał: > chcieli wojny totalnej-to ją mieli. > > no wiązki granatów wrzucane do domów, najpiekniej zapamietali warszawiacy z cz > asów p.w. na ten przykład na ul.senatorskiej.że o bombardowaniu bezbronnej star > ówki nie wspomnę. > > Więc nasi bracia ze wschodu, za wojnę totalną odpłacali Polkom? Odpowiedz Link Zgłoś
jopekpl Re: Odwracanie proporcji . 19.10.13, 23:49 o333 napisał: > Dlatego ci powiedziałem. Doucz się, zanim coś powiesz gdyż nie były to przypadk > i jednostkowe. Ciągle wyciągasz pseudo fakty ze swojej dupy. Jeżeli dla ciebie ok 2 milionów zgwałconych kobiet w praktycznie każdym miejscu gdzie stanęła stopa żołnierza AC jest jednostkowym przypadkiem ,jest jednostkowym przypadkiem , to ciekawe macie pojecie o jednostce:-) . Ale skąd ty chłopie możesz o tym wiedzieć w Rosji tym się nie chwalą . Odpowiedz Link Zgłoś
niegracz To prawda : wyzwoliciele gwałcili zabijali 20.10.13, 10:34 a Polskę zaczęli wyzwalać w 1939 roku Szczątki nawet 300 osób, prawdopodobnie polskich policjantów i wojskowych zamordowanych przez NKWD w 1940 lub 1941 r. zostały odnalezione przez polskich badaczy podczas prac ekshumacyjnych trwających we Włodzimierzu Wołyńskim na Ukrainie. To szczątki najprawdopodobniej ofiar NKWD, o czym świadczy śmierć od strzału w tył głowy Maciej Dancewicz - Mogiła została odnaleziona pomiędzy mogiłą znalezioną w 1997 r. a jedną z odkrytych podczas tegorocznych badań. Może tam spoczywać nawet do 300 osób. To szczątki najprawdopodobniej ofiar NKWD, o czym świadczy śmierć od strzału w tył głowy. W odkrytej obecnie pierwszej warstwie znaleźliśmy ofiary ubrane w policyjne mundury. Odnaleźliśmy także fragment identyfikatora policyjnego oraz mundurowe guziki z orzełkiem, co oznacza, że w mogile mogą spoczywać również wojskowi. To prawdopodobnie ofiary zamordowane w 1940 lub 1941 r. - mówi Maciej Dancewicz, naczelnik wydziału zagranicznego Rady Ochrony Pamięci Walk i Męczeństwa, która finansuje ekshumacje. Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: To prawda : wyzwoliciele gwałcili zabijali 21.10.13, 19:11 no,jeśli pomnik w gdańsku to chiba jakiej niemrze zreżnał dupsko ten krasnoarmijejec. na pewno miał w pamieci działania enisatzgruppen na swoim terenie gdzie ss moze i nie gwałcikli ale z radoscia uzywali pm-ów i innego sprzetu ku radosco a.hitlera. i w tem momencie tyn ruski jest usprawiedliwiony, a nawet ma u mnie pochwalę/ w jadłospisie/. Odpowiedz Link Zgłoś
sjs2011 Re: To prawda : wyzwoliciele gwałcili zabijali 21.10.13, 19:27 > na pewno miał w pamieci działania enisatzgruppen na swoim terenie gdzie ss moze > i nie gwałcikli Większość bojców nie miała żadnej styczności z bezpośrednimi działaniami przeciw ludności cywilnej Niemców Poborowi i ci wcieleni przed 1941 nie byli na terenach okupowanych i nie mogli obserwować okupacji - to dotyczy większości bojców A jak opisane jest w książce "Kobiety w Berlinie" co co zdobywali Berlin byli nowymi poborowymi i to z Azji Odpowiedz Link Zgłoś
maxikasek Re: To prawda : wyzwoliciele gwałcili zabijali 21.10.13, 19:57 > Większość bojców nie miała żadnej styczności z bezpośrednimi działaniami przeci > w ludności cywilnej Niemców Nie. Oni przecież przez tereny okupowane przeszli w opaskach na oczy. > Poborowi i ci wcieleni przed 1941 nie byli na terenach okupowanych i nie mogli > obserwować okupacji - to dotyczy większości bojców Dane? Jaki był poziom poboru z terenów okupowanych w 1943 i 1944 i jaki % tych poborowych w czynnej armii? Łącznie od 1943 do 1945 Sowieci zmobiliowali 13 mln ludzi (z tej liczby 3,5 mln młodych poborowych)- sami Azjaci ? ;-) W ciągu wojny z 32 mln zmobilizowanych żołnierzy- 2,2 mln zmobilizowano dwukrotnie (czyli jeńcy i dezerterzy). Amerykanie też nie doswiadczyli okupacji Niemców- po wejściu do Dachau jednak rozwalili rannych i obsługę obozu. > A jak opisane jest w książce "Kobiety w Berlinie" co co zdobywali Berlin byli n > owymi poborowymi i to z Azji Mało wiarygodne. Autorka opisuje gwałcicieli, a nie danych statystycznych całej rkka. To że Amerykanie skazywali za gwałty na froncie głównie Murzynów, nie oznacza że tylko Murzyni gwałcili ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: To prawda : wyzwoliciele gwałcili zabijali 21.10.13, 20:22 SJAS tak jakoś smiueswsnzie usprawiedliwiaszz tych swaqbów z einsatz. nie chcesz zauwazyc że twoi kolesie zabvijali co im pod nóz popadło? Odpowiedz Link Zgłoś