Dodaj do ulubionych

Sprzęt do ASG

03.02.14, 07:01
Ostatnio dosyć mocno wciągnąłem się w temat ASG. DO wiosny chciałbym skompletować cały sprzęt potrzebny do zabawy, jednak z tego co już zdążyłem się zapoznać na bron.pl to to raczej najważniejsze akcesoria da mi się pozyskać. Chciałbym Was jednak zapytać, co jest jeszcze potrzebnego lub przydatnego, a co często jest pomijane? Z góry dzięki za pomoc!
Obserwuj wątek
    • jujitsu-kid Re: Sprzęt do ASG 11.02.14, 19:54
      Podejrzewam, że masz broń, gogle lub maskę i jakiś mundur tak? Co jeszcze warto mieć? Konieczne jest dobre obuwie, najlepiej oczywiście taktyczne buty, bo są lekkie i dobrze chronią stopę. Możesz przejrzeć obuwie Bates lub Magnum, mają na tej stronie, którą podałeś. Moim zdaniem reszta jest kwestią drugorzędną, ale w budynkach przydaje się np. broń krótka, czyli jakiś pistolet, do tego warto mieć ładownice z dodatkową amunicją.
    • geminix Re: Sprzęt do ASG 13.02.14, 19:15
      Po pierwsze - nie napisałeś co już masz.
      Po drugie: bron.pl to nie jest ani najlepszy ani najtańszy sklep.
      Zajrzyj tu: forum.wmasg.pl/ - to kopalnia wiedzy o ASG. Jest też dział dla "zielonych" gdzie Ci doradzą (przeważnie :))

Generalnie - co jest niezbędne:
      replika (w światku ASG generalnie źle widziane jest używanie określenia "broń")
      dobra bateria - jeśli to elektryk
      dobra ładowarka (ładowarki dołączane do zestawów, zwłaszcza chińskich raczej zepsują Ci baterię niż ją naładują)
      dobra ochrona oczu (tu naprawdę nie należy oszczędzać - lepiej wydać 150-200 zł na ESSy czy Uvex-y niż potem tysiące na operacje oczu) - mogą być gogle, mogą być dobre okulary balistyczne i to jest jedyny element gdzie lepiej wybrać autentyczne wojskowe okulary a nie jakieś podróby.
      dobre kulki - wbrew pozorom osiągi repliki (np. zasięg i celność) w znacznym stopniu zależą od kulek a różnica w cenie między gó...anymi a wybitnymi to kilka złoty za 1000 sztuk.

Reszta zależy od rodzaju gry i twojej fantazji. Można grać nawet w cywilnych ciuchach - rzadko kiedy (wręcz incydentalnie) widziałem, żeby od kogoś wymagano ciuchów "wojskowych". Czasem konkretny kamuflaż jest wymogiem scenariusza ale naprawdę nieczęsto.

Czego nie warto kupować - replik a tym bardziej oryginałów hełmów, kamizelek i w ogóle ochrony balistycznej ciała bo nic nie daje (trafienie zawsze robi z Ciebie trupa/rannego niezależnie od tego czy dostałeś w palec, czoło czy w oryginalny kevlarowy MICH.
      Z tym, że kamizelki czasem się przydają jak masz zamiar uczestniczyć w długich rozgrywkach z rozbudowanym scenariuszem - do noszenia tego całego "badziewia" :) które trzeba ze sobą nosić - dodatkowych magazynków, amunicji, baterii, wody, jedzenia, radia, multitool-a i innych narzędzi/części zamiennych itp.
      Co się przydaje:
      dobre buty - mogą być każde i uwierz mi, że wojskowe nie znaczy najlepsze, choć są bardzo dobre wojskowe buty też.
      dobre ciuchy - i tu akurat jest w drugą stronę, bo najlepsze (i najdroższe) są oryginalne - tzw. kontrakty
      Nakolanniki, nałokietniki
      Radio - najlepiej wielozakresowe, choć ja przez 2 lata miałem badziewie "made in china" za 50 zł i też jakoś sobie radziłem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka