Dodaj do ulubionych

Rosja zajmie całą Ukrainę?

09.08.14, 09:14
Czy tylko mnie wydaje się, że Ukraińcy bez serca dławią rebelię na Wschodzie? Że mają poważne kłopoty z własną armią - nie tyle nawet z logistyką - ile morale i dowodzeniem...
Mam nieodparte wrażenie, że rząd w Kijowie nie panuje nad sytuacją...
Jak dojdzie KOMPLETNY brak jakiejkolwiek działalności parlamentu, brak reform gospodarki, jakąś katastrofę na niwie bezpieczeństwa wewnętrznego (zamachy we Lwowie, burdel na Majdanie) - powoływanie jednostek ochotniczych (?), szmugiel chełmów z Polski (?) - to mam obraz kraju na półbandyckiego a co najmniej objętego kompletnym marazmem...
Jak Ukraina chce przetrwać zimę? Skąd weźmie kasę choćby na pensje dla mundurowych? Co dalej z fabrykami żyjącymi z rosyjskiego rynku????

Moja teza - Ukraina nie chce czy nie potrafi zdobyć się na niepodległość, a poparcie Zachodu - czy też robienie Ukraińcom nadzieji na szybką inkorporację - było błędem.
Ergo - Ukraina wpadnie w ręce Rosjan. W całości. I nie za 10 lat ale za 10 miesięcy....
Pytanie - czy zrobi to dobrowolnie i właściwie bezkrwawo? Czy czeka nas humanitarna katastrofa?
Czy jesteśmy przygotowani na różne scenariusze? Czy nie powinniśmy zastanawiać się - my, nie Rosja - jak wybrnąć z sytuacji - skoro nie zasypujemy Ukrainy dziesiątkami miliardów...
Jestem pesymistą....

jeep
Obserwuj wątek
    • antyk-acap Re: Rosja zajmie całą Ukrainę? 09.08.14, 09:51
      Nie zajmie. Zajęcie siłą oznaczałoby drugą zimną wojnę. A na to Rosja jest za słaba. Zajęcie pokojowe jest możliwe tylko za zgodą Ukraińców. I na to liczy Putin. Ale Ukraińcy wybrali opcję na zachód. Póki rząd trzyma ten kurs Ukraińcy będą woleli jego od Putina.
      • jeepwdyzlu Re: Rosja zajmie całą Ukrainę? 09.08.14, 10:04
        Ale Ukraińcy wybrali opcję na zachód. Póki rząd trzyma ten kurs Ukraińcy będą woleli jego od Putina.
        --------
        Obyś miał rację...
        Ale za chwilę będą rozczarowani - Zachód nie sypnie kasą, zima może być trudna, politykom brakuje determinacji...
        Zwróć uwagę - wszystko się sypie, a nie ma ustaw wprowadzających np ułatwienia logistyczne dla armii, nie ma szkoleń rezerwistów, nie ma zakupów broni, nie ma regulacji dotyczących gospodarki, nie ma żadnych działań osłonowych dla najbiedniejszych czy wymuszających oszczędności energetyczne... Ta sama ciągle banda polityków uważa że jakoś to będzie...
        Nie będzie...

jeep
        • antyk-acap Re: Rosja zajmie całą Ukrainę? 09.08.14, 10:11
          Myślisz że Ukraińcy tego nie wiedzą? Teraz skupiają się na niepodległości. Potem najważniejsza nie będzie kasa a prawo i porządek - działające sądy, nie skorumpowana policja. I w tym właśnie możemy im pomóc. Jeśli nie będzie na Ukrainie korupcji znajdą się pieniądze - Ukraina może być europejskim teksasem...
          • gangut Zwłaszcza w sądownictwie możemy im pomóc 09.08.14, 11:09
            Taaa...
            • antyk-acap Re: Zwłaszcza w sądownictwie możemy im pomóc 09.08.14, 11:12
              Fakt - sądownictwo w Polsce kuleje. Ciągle są u nas agenci wpływu...
              • ignorant11 Re: Zwłaszcza w sądownictwie możemy im pomóc 09.08.14, 14:29
                antyk-acap napisał:

> Fakt - sądownictwo w Polsce kuleje.

Sadownictwo nigdy i nigdzie nie bylo idealne,
                Ale nasze sadownictwo jest sadownictwem kraju cywilizowanego w przeciwienstwie do takich Chin raSSiji czy bialorusi...
                Ciągle są u nas agenci wpływu...
                Agenci wplywu sa wszedzie i z roznych kierunkow, ale wcale nie znaczy ze rzadaa i rzadza niepodzielnie.
                Msci sie brak lustracji sedziow i innych prawnikow...
          • vandermerwe Re: Rosja zajmie całą Ukrainę? 10.08.14, 07:23
            " Teraz skupiają się na niepodległości."

Na na czym skupiali sie wczesniej, przez minione 20 lat?

Pozdrawiam
        • brigada_di_bandito Re: Rosja zajmie całą Ukrainę? 09.08.14, 12:20
          jeepwdyzlu napisał:

> Ale Ukraińcy wybrali opcję na zachód. Póki rząd trzyma ten kurs Ukraińcy będą
          > woleli jego od Putina.
          > --------
          > Obyś miał rację...
          > Ale za chwilę będą rozczarowani - Zachód nie sypnie kasą, zima może być trudna,
          > politykom brakuje determinacji...
          > Zwróć uwagę - wszystko się sypie, a nie ma ustaw wprowadzających np ułatwienia
          > logistyczne dla armii, nie ma szkoleń rezerwistów, nie ma zakupów broni, nie ma
          > regulacji dotyczących gospodarki, nie ma żadnych działań osłonowych dla najbie
          > dniejszych czy wymuszających oszczędności energetyczne... Ta sama ciągle banda
          > polityków uważa że jakoś to będzie...
          > Nie będzie...

Każdy chętny do założenia munduru na Ukrainie dostaje 1 tyś. euraków i dlatego nagle mają chętnych do walki z bolszewikami.I w sumie dobrze.
    • billy.the.kid Re: Rosja zajmie całą Ukrainę? 09.08.14, 10:01
      pomalutku dżipie przechodzisz na stronę,którą stanowią webbrygadziści.
      tak jakoś smiesznie popieranie awantur ukraińskich, które sami ukraińcy wywołują, jest zdecydowanie szkodliwe dla państw na zachód od tego sztucznego państwa.
      piszę SZTUCZNEGO. granice ukrainy zostały wytyczone przez lenina,stalina,chruszczowa i cholera wie jeszcze kogo.dokładnie tak samo podzielone są tereny afryki postkolonialnej.bez względu na sskład etniczny i WOLĘ ludzi zamieszkujących te tereny.nic dziwnego że chcą oni rewizji aktualnego stanu.nie zmienią tego żadne umowy sprzed 25 lat o nienaruszalności, rozbrajaniu atomowym, o blatowaniu się z eu. zwłaszcza że sami ukr jakoś nie szanują przyjętych zasad i norm. już dwa razy zmiany na szczytach przeprowadzał "demokratycznie" MAJDAN.tzn przeprowadzali o;igarchowie-jakaś lulija/ta z warkoczem/ i paru innych, sterujących moitłochem z tylnych rzędów, no i naturalnie pieniądze z tzw.zachodu.
      mali ludkowie mysleli ze ZMIENIAJĄ HISTORIĘ, a robili dokładnie to co nakazywali WIELCY TEGO SWIATA.

MAJDAN powtórzy sie już w listopadzie i bedzie jeszcze weselszy niż dwa poprzednie.
      widzi mi sę ze dla polski korzystniejsze byłoby pozostawanie ukrainy w strefi wpływów ruskich,
      jako państwo stabilne i przewidywalne.stan dzisiejszy,jeśli pozostanie,powodował będzie ciągłe wstrząsy,drgawki i awantury tuż za granicą najjaśniejszej.
    • rzewuski1 Re: Rosja zajmie całą Ukrainę? 09.08.14, 14:49
      Jak Rosja nie wkroczy zbrojnie .
      Ukraińcy zdławią rebelie rosyjskiej mniejszości.
      • ignorant11 Rossija juz wkroczyla zbrojnie 09.08.14, 16:27
        rzewuski1 napisał:

> Jak Rosja nie wkroczy zbrojnie .
        > Ukraińcy zdławią rebelie rosyjskiej mniejszości.

Nasylajac zbrojne bandy swoich zakapiorow, ktorzy nawet nie ukrywaja ze sa kacapskimi najemnikami.

A nie jest to rebelia rosyjskiej mniejszosci, lecz terroryzm zbr8jnych band naslanych z RoSSji
      • vandermerwe Pytanie.. 10.08.14, 07:29
        " Ukraińcy zdławią rebelie rosyjskiej mniejszości."

I co dalej? Nie bardzo widac jakis konkretny plan. Militarne zwyciestwo zdaje sie byc celem samym w sobie.

Pozdrawiam
        • ignorant11 Re: Pytanie.. 10.08.14, 08:26
          Jak to nie widac?
          To przeciez oczywiste.
          Zniszczyc kacapow wyzwolic Donieck, wybrac nowe wladze, przywrocic porzadek, wznowic poszukiwania gazu lupkowego.
          Przperowadzic procesy rosyjskich zbrodniarzy.
          Moim zdaniem powinny byc bardzo otwarte i obserwatpramimiedzynarodowymi...
        • rzewuski1 Re: Pytanie.. 10.08.14, 21:32

I co dalej? Nie bardzo widac jakis konkretny plan. Militarne zwyciestwo zdaje s
          > ie byc celem samym w sobie.

Dobre pytanie.
          Przywódców i tych którzy maja krew na rekach należy postawić przed sadem, resztę ułaskawić(amnestia)
          Przywrócenie normalnego życia to podstawa.Zagwarantowanie praw języka rosyjskiego na tych terenach.(anulowanie ustawy językowej było ogromnym błędem)
          Nie mowy ja jakieś masowej rozprawie z buntownikami(zwłaszcza ze większość ludzi zachowała się biernie) , nie ma sensu tez na silę ukrainizować tych terenów, ludzi w nowych władzach powinni być stamtąd i mówić po rosyjsku.
          Dziwie się że oligarchowie ukraińscy nie starają się przekupić tych separatystów, zwłaszcza milicje która przeszła na stronę separatystów.

• krzy-czy Re: Pytanie.. 11.08.14, 11:55
            napisałeś dokłądnie to o co od poczatku chodziło separatystom.
            sprawa języka,w pewnym zakresie autonomii,prawa mniejszości/w tym wypadku nawet znacznej większości/.
            oligarchowie nie po to dymali ukrainę żeby teraz oddawać ciężko ukradzione majatki.oni se poradzą w każdych okolicznosciach.
    • say69mat Re: Rosja zajmie całą Ukrainę? 10.08.14, 08:47
      @jeepwdyzlu napisał:
      /.../> Mam nieodparte wrażenie, że rząd w Kijowie nie panuje nad sytuacją...
      > Jak dojdzie KOMPLETNY brak jakiejkolwiek działalności parlamentu, brak reform g
      > ospodarki, jakąś katastrofę na niwie bezpieczeństwa wewnętrznego (zamachy we Lw
      > owie, burdel na Majdanie) - powoływanie jednostek ochotniczych (?), szmugiel ch
      > ełmów z Polski (?) - to mam obraz kraju na półbandyckiego a co najmniej objęteg
      > o kompletnym marazmem...
      /.../

say69mat:
      Powiedz mi a jak ma funkcjonować państwo, gdzie na połowie jego terytorium. Toczą się działania wojenne o zachowanie integralności terytorialnej??? Czyli o być albo nie być Ukrainy jak niezależnego bytu politycznego, zdolnego do podejmowania i realizacji wyborów w świecie polityki, ekonomii i militarnych sojuszy.
      Jak ma funkcjonować państwo i jego instytucje, skoro jego sąsiad udziela istotnego materialnego i militarnego wsparcia siłom rebeliantów. Ostrzeliwując ze swojego terytorium jednostki wojskowe/ochotnicze państwa Ukraińskiego, walczącego o zachowanie tejże integralności terytorialnej???
      Jak wreszcie ma funkcjonować państwo i społeczeństwo w sytuacji permanentnego zagrożenia interwencją wojskową, i w perspektywie utratą niepodległości. Bądź to kompletnym zwasalizowaniem do roli marionetek, realizujących polityczną, ekonomiczną i militarną wolę agresywnego sąsiada??? Z którym to łączy mieszkańców Ukrainy np. okres kolektywizacji, gdzie wskutek masowych egzekucji, aranżowanej klęski głodu a także masowych deportacji ludności. Zostało zamordowanych wyłącznie w latach 1928 - 1938, szacunkowo - 15 milionów ludzi.
      Zatem za co ma Ukraina kochać Rosjan i dążyć do integracji z państwem Rosyjskim, w ramach sojuszu politycznego, ekonomicznego i militarnego.
      Oczywiście, Rosja ma potencjał do zatrzymania Ukrainy, w sferze swoich wpływów - bagnetem - ale wtedy obok bagnetu Kaukazu, bagnetu Gruzji, mamy kolejny ... bagnet Ukrainy???

• jeepwdyzlu biedni Ukraińcy 10.08.14, 13:02
        Powiedz mi a jak ma funkcjonować państwo, gdzie na połowie jego terytorium. Toczą się działania wojenne o zachowanie integralności terytorialnej??? Czyli o być albo nie być Ukrainy jak niezależnego bytu politycznego, zdolnego do podejmowania i realizacji wyborów w świecie polityki, ekonomii i militarnych sojuszy.
        Jak ma funkcjonować państwo i jego instytucje, skoro jego sąsiad udziela istotnego materialnego i militarnego wsparcia siłom rebeliantów.
        ----------------------
        Ogłasza mobilizację. Powołuje rezerwistów. Wprowadza stan wyjątkowy, zawiesza prawa obywatelskie, rozstrzeliwuje zdrajców. Wysyła WOJSKO a nie bandy góniarzy. WALCZY.
        Ukraina walczy? Nie jestem pewien.....

Ostrzeliwując ze swojego terytorium jednostki wojskowe/ochotnicze państwa Ukraińskiego, walczącego o zachowanie tejże integralności terytorialnej???
        Jak wreszcie ma funkcjonować państwo i społeczeństwo w sytuacji permanentnego zagrożenia interwencją wojskową, i w perspektywie utratą niepodległości.
        ----------------------------
        Odwołuje ambasadora. Wywala kacapskiego z Kijowa. Zajmuje moskiewski majątek. BLOKUJE rury z gazem (może Niemcy się ockną)
        W każdym razie NIE UDAJE, że nie jest w stanie wojny.
        WYSYŁĄ ARMIĘ, reformuje natychmiast gospodarkę, wprowadza system kartkowy, jednostronnie przyjmuje Euro jako walutę...
        Nie wiem co robi ale COŚ robi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        Tymczasem Ukraińcy nie robią nic. Zupełnie nic. ZERO.

jeep
    • anton_pl Re: Rosja zajmie całą Ukrainę? 10.08.14, 09:07
      jeepwdyzlu napisał:
      > Jak Ukraina chce przetrwać zimę? Skąd weźmie kasę choćby na pensje dla mundurow
      > ych? Co dalej z fabrykami żyjącymi z rosyjskiego rynku????

Właśnie, wydaje mi się że Rosja jeśli wejdzie to tylko pod postacią misji humanitarnej w rejony obecnych walk, a i to jest nie zbyt pewne bo podobno Niemcy negocjują jakieś rozwiązanie pokojowe które może dać separatystą jakieś poł roku, gdzie ich siły w tym czasie wzrosną i władza ich się tam utrwali, a Ukraińcy już na jesieni i zimą zaczną odczuwać braki gazu, rosyjskie skutki ceł na ich towary, zakłady zaczną zwalniac ludzi, dodatkowo rynek ukrainski został otwarty na wszelkie towary z UE co też przełoży się na spadek popytu wewnętrznego tym samym bezrobocie, i na to liczy Rosja, na całą Ukraine moim zdaniem nie wejdą, nie przypadkowo Putin użył słowa: Noworosja, a rosyjska propaganda to podtrzymuje, tylko jest pytanie o granice tej Noworosji?, czy tylko Ługańska i Doniecka obłastie czy też Charków i Odessa?
      • marko125 Re: Rosja zajmie całą Ukrainę? 10.08.14, 09:11
        Co Ty bredzisz człowieku. Rosja nie wejdzie na Ukrainę nawet gdyby na Donieck zrzucili bombę atomową.
    • say69mat Re: Paradoks ... sąsiada 10.08.14, 09:28
      @jeepwdyzlu napisał:
      /.../ Mam nieodparte wrażenie, że rząd w Kijowie nie panuje nad sytuacją...
      > Jak dojdzie KOMPLETNY brak jakiejkolwiek działalności parlamentu, brak reform g
      > ospodarki, jakąś katastrofę na niwie bezpieczeństwa wewnętrznego (zamachy we Lw
      > owie, burdel na Majdanie) - powoływanie jednostek ochotniczych (?), szmugiel ch
      > ełmów z Polski (?) - to mam obraz kraju na półbandyckiego a co najmniej objęteg
      > o kompletnym marazmem...
      /.../

say69mat:
      Wyobraźmy sobie następującą sytuację, że nasz Drogi kolega - 'jeepwdyzlu'. Ma wyjątkowego sąsiada, który w ramach codziennej dobrosąsiedzkiej praktyki. Każdego poranka otwiera z buta drzwi do domostwa naszego kolegi i przystawia mu 'piąchopirynę' do twarzy. Oczywiście wszystko w ramach praktyki cementowania dobrosąsiedzkich więzi i międzysąsiedzkiej przyjaźni. Zarazem egzekwując drobne acz obowiązkowe dokapitalizowanie określoną kwotą na ... rzecz. Aby w ten sposób ucementować dozgonną dobrosąsiedzką przyjaźń.
      Ciekawe, jak długo nasz Drogi 'jeepwdyzlu' byłby w stanie w takich warunkach funkcjonować. Zachowując wymaganą od Ukrainy ... normalność???
      • marek_boa Re: Paradoks ... sąsiada 10.08.14, 11:16
        Wypisz-wymaluj - tak właśnie USA jest postrzegane w Ameryce Środkowej i Południowej!
        Ja mam inny przykład z życia a pro po Ukrainy - miałem w Polsce takiego "Dyzia" za jednego z sąsiadów w klatce bloku gdzie mieszkałem - czynszu nie płacił,kradł prąd,zalewał sąsiadce mieszkanie, nocne awantury na porządku nocnym,w piwnicy miał aparaturę do pędzenia bimbru - nie było na niego sposobu - kiedyś mnie się w końcu ulało i po kolejnej nieprzespanej nocy wszedłem do niego razem z drzwiami i wytłumaczyłem ręcznie co o tym wszystkim myślą mieszkańcy klatki - od tamtej pory w klatce był święty spokój a tydzień później jego żona przyszła z koniakiem i grzecznie spytała czy nie mógł bym tak częściej !
        • jeepwdyzlu boa Robin Hood 10.08.14, 13:06
          kiedyś mnie się w końcu ulało i po kolejnej nieprzespanej nocy wszedłem do niego razem z drzwiami i wytłumaczyłem ręcznie co o tym wszystkim myślą mieszkańcy klatki - od tamtej pory w klatce był święty spokój a tydzień później jego żona przyszła z koniakiem i grzecznie spytała czy nie mógł bym tak częściej !
          ---------
          i od tej pory ukrywasz się za granicą a w Polsce wystawiono za tobą list gończy....
          akcja którą opisałeś kwalifikuje się nie tylko do natychmiastowego zatrzymania ale obarczona jest ryzykiem kilkuletniego więzienia...

niemniej knajacki rys twojego charakteru jest widoczny od dawna
          nie musiałeś być aż tak szczery
          w sumie i tak wiedzieliśmy że jesteś idiotą i gangsterem....

jeep
          • krzy-czy Re: boa Robin Hood 10.08.14, 13:13
            jopuś-może zabierzesz głos w temacie tego ostatniego zdania naskrobanego przez dżipa.
            • jeepwdyzlu Re: boa Robin Hood 10.08.14, 19:05
              jopuś-może zabierzesz głos w temacie tego ostatniego zdania naskrobanego przez dżipa.
              ---------
              wiesz jak kończą skarżypyty?
              mają oddzielny kocioł w piekle!!!

j.
              • krzy-czy Re: boa Robin Hood 10.08.14, 19:42
                a no bo to widzisz skarżyliśta na mnie za wolaków że aż mnie ździebko odebrali pełne uprawnienia uzytkownika, na tyn przykład zakazano mi zakładania nowych wątków pod moją stałą ksywka b.t.k.
                poza tym nie podobuje miem siem ze piszesz obraźliwie do facia który posiada wi.edzy w temacia giwer,samopałów i bombolotów w jednym palcu wi.ęcej niż wszyscy razem tu piszący do kupy wzięci.
          • marek_boa Re: Mocne!:) 10.08.14, 16:09
            Kolejny raz Udowodniłeś ,że Jesteś głupszy niż ustawa przewiduje - ale niczego więcej po Tobie nikt się nie spodziewał! Aby kogoś po takiej "akcji" zatrzymać to NAJPIERW koleś musiałby złożyć skargę powołując świadków - skoro jego własna żona przyszła mi podziękować to Powinieneś wiedzieć co to był za typ!
            O prawie też nie Masz żadnego pojęcia więc zamiast pierdoły wypisywać na forum idź się Pobaw do piaskownicy!
      • anton_pl Re: Paradoks ... sąsiada 10.08.14, 12:20
        foton3.blox.pl/2014/07/Boze-Dmowski-byl-prorokiem.html
        Tutaj jest fragment książki Romana Dmowskiego odnośnie Ukrainy z 1931 roku, gdzie przewidział los niepodległej Ukrainy, wynika z tego wywodu że Ukraincom by się żyło znacznie lepiej w obrębie Polski czy Rosji niźli w "swoim" państwie, i patrząc na PKB czy średnie pensje w Polsce czy Rosji tak jest...
        • krzy-czy Re: Paradoks ... sąsiada 10.08.14, 13:11
          niby dlaczego majdan miałby budować NOWE BARYKADY gdy stare są całkiem sprawne i za 3-4 miesiące będą jak znalazł. a tu MER KIJOWA/co za debilna ukraińska nazwa MER/ KLiCZKO kazał te co są-rozbierać.
          głupi czy co?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka