Dodaj do ulubionych

Ślązak odbity

04.04.18, 11:16
Tak wszystkich pochłania ocena dokonań dobrej zmiany w MON, że chyba przeoczona została informacja od "odbiciu" w drugiej połowie marca ORP Ślązak przez Instytut Uzbrojenia MON z rąk syndyka Stoczni Marynarki Wojennej. Ciekawe czy odbyło się to przez abordaż, czy też wyodrębnieniu Ślązaka z masy upadłościowej towarzyszyły efekty jak w czasie eksperymentu filadelfijskiego? ;)

Od lutego nie toczyły się żadne prace na okręcie, a za chwilę Ślązak osiągnie pełnoletność.
Obserwuj wątek
    • rabbi.rozencwajg Re: Ślązak odbity 04.04.18, 11:32
      Polnische wirtschaft w pełnej krasie, a kat dalej bezczynnie czeka...
    • bmc3i Re: Ślązak odbity 05.04.18, 13:29
      Juz lepiej niech go potną na zyletki. Bo decyzją ministra siemoniaka, jego wartośc bojowa po wprowadzeniu do słuzby będzie mnijesza niż zero, a da politykom wymówkę do nic nierobienia w sprawie MW
      • adam_al Re: Ślązak odbity 05.04.18, 13:56
        > Bo decyzją ministra siemoniaka, jego wart
        > ośc bojowa po wprowadzeniu do słuzby będzie mnijesza niż zero, a da politykom w
        > ymówkę do nic nierobienia w sprawie MW

Tak?, a może ktoś poszedł do głowy i stwierdził, że trzeba przerwać ten cyrk ze Ślązakiem i wartość militarna endemicznej jednostki na Bałtyku będzie znikoma, a wartość geopolityczna takiej pojedynczej jednostki o zmienionej roli (uzbrojeniu, wyposażeniu) uczestniczącej np. w operacjach wsparcia flanki śródziemnomorskiej przed napływem emigrantów będzie dla wizerunku kraju o wiele cenniejsza?
        Militarnie zero, ale może dobrze pijarowsko będzie wypadać taki wielki "antyciapaty" okręt (może do kompletu przezwać go jeszcze z ORP Ślązak na ORP Krzyżowiec) ? ;)
        • bmc3i Re: Ślązak odbity 05.04.18, 14:29
          adam_al napisał:

> > Bo decyzją ministra siemoniaka, jego wart
          > > ośc bojowa po wprowadzeniu do słuzby będzie mnijesza niż zero, a da polit
          > ykom w
          > > ymówkę do nic nierobienia w sprawie MW
          >
          > Tak?, a może ktoś poszedł do głowy i stwierdził, że trzeba przerwać ten cyrk ze
          > Ślązakiem i wartość militarna endemicznej jednostki na Bałtyku będzie znikoma,
          > a wartość geopolityczna takiej pojedynczej jednostki o zmienionej roli (uzbroj
          > eniu, wyposażeniu) uczestniczącej np. w operacjach wsparcia flanki śródziemnomo
          > rskiej przed napływem emigrantów będzie dla wizerunku kraju o wiele cenniejsza?
          >
          > Militarnie zero, ale może dobrze pijarowsko będzie wypadać taki wielki "antycia
          > paty" okręt (może do kompletu przezwać go jeszcze z ORP Ślązak na ORP Krzyżowie
          > c) ? ;)

Zapewne wartosc miliatarna patrolowca uzbrojonego w jeden ckm bedzie wieksza niz korwety. W sam raz do wykonywania zadan MW na Baltyku.
          • stary_chinczyk Re: Ślązak odbity 05.04.18, 18:08
            Akurat na takie bajorko jak Baltyk patrolowce czy niszczyciele min sa w sam raz. Ja widze tu inny problem. Czemu patrolowiec buduje sie prawie dwadziescia lat ?
            • bmc3i Re: Ślązak odbity 05.04.18, 19:14
              stary_chinczyk napisał:

> Akurat na takie bajorko jak Baltyk patrolowce czy niszczyciele min sa w sam raz

Tak, i obronia sie przed atakiem na nie za pomoca tego ckmu.

> . Ja widze tu inny problem. Czemu patrolowiec buduje sie prawie dwadziescia lat
              > ?

Po co pytasz skoro odpowiedz od dawna znasz?
    • adam_al Nadal nic się nie dzieje 19.06.18, 09:26
      twitter.com/goltarr/status/1007903267064635392
      • rzewuski1 Re: Nadal nic się nie dzieje 19.06.18, 10:10
        Być może wszystkie siły rzucono na budowę promu.
        • maxikasek Re: Nadal nic się nie dzieje 26.06.18, 14:01
          Jakiego promu? ;-)
          • stasi1 Re: Nadal nic się nie dzieje 28.06.18, 08:35
            To Ty nie dzisiejszy? W ubiegłym roku premier M (wtedy jeszcze nie) połóżył stępkę pod nasz nowy prom(akurat cywilny). W tym roku chcieli ją pomalować aby nie zardzewiała ale nikt nie potrafił wskazać miejsca gdzie niby się znajduje
            • maxikasek Re: Nadal nic się nie dzieje 28.06.18, 15:34
              "To Ty nie dzisiejszy? W ubiegłym roku premier M (wtedy jeszcze nie) połóżył stępkę pod nasz nowy prom(akurat cywilny). W tym roku chcieli ją pomalować aby nie zardzewiała ale nikt nie potrafił wskazać miejsca gdzie niby się znajduje"
              Nie dodałem buźki ;-). To akurat wiem, patrzę codziennie z okna biura na stocznię.
              • stasi1 Re: Nadal nic się nie dzieje 01.07.18, 11:03
                To nawet z buzią pewnie bym nie zajarzył
          • rabbi.rozencwajg Re: Nadal nic się nie dzieje 28.06.18, 12:52
            maxikasek napisał:
            Jakiego promu? ;-)
            ---------------------------
            Kosmicznego - oczywiście! W tym kraju wszystko jest ko(s)miczne...
    • adam_al Myślałem, że australijskie fregaty pozamiatane, a 29.06.18, 10:11
      tymczasem nadal w grze jako koło ratunkowe dla naszej marynarki. Ba nawet mowa o 3 szt.
      Kto wie - 2 Adelaidy, 2 leasingowane U212, dokończony Ślązak/patrolówka i nasza MW odrodzona jak feniks z płomieni ;) (przynajmniej pomost opóźniający zarżniecie Marynarki lub na co mam nadzieję dający czas na jej prawdziwe unowocześnienie i wzrost potencjału)

Za rp.pl

"Z informacji, które otrzymaliśmy z ośrodka prezydenckiego, wynika, że próbą tymczasowego zażegnania kryzysu są negocjacje z Australijczykami, których celem mógłby być zakup dwóch lub trzech używanych fregat typu Adelaide. Rozmowy na ten temat są „bardzo zaawansowane" – usłyszeliśmy. Być może zostaną skonkretyzowane w trakcie sierpniowej wizyty prezydenta Andrzeja Dudy na antypodach.

Postulat zakupu fregat, które mogą operować na wszystkich akwenach, pojawił się w „Koncepcji bezpieczeństwa morskiego", przygotowanej rok temu przez Biuro Bezpieczeństwa Narodowego, i wzbudził krytykę niektórych ekspertów. Zwracali uwagę, że Marynarka Wojenna potrzebuje mniejszych jednostek, a także okrętów podwodnych. Jednak rozmówca „Rz" znający kulisy negocjacji przypomina, że okręty te są wyposażone w wyrzutnie pocisków SM-2MR, co znacznie zwiększa możliwości rażenia celów. Mogą one zwalczać pociski balistyczne."
      • marek_boa Re: Myślałem, że australijskie fregaty pozamiatan 29.06.18, 19:17
        Mogą też bardzo destruktywnie wpłynąć na samą jednostkę ,która je odpala! Bardzo boleśnie przekonali się ostatnio o tym Niemcy (na szczęście bez ofiar!) podczas prób fregaty "Sachsen":
        andrei-bt.livejournal.com/880830.html
        Pozdrawiam!
        • maxikasek Re: Myślałem, że australijskie fregaty pozamiatan 29.06.18, 23:27
          "Mogą też bardzo destruktywnie wpłynąć na samą jednostkę ,która je odpala!"
          Jak każda awaria rakiety. W tym wypadku silnik startowy odpalił, ale rakieta została w wyrzutni.
    • maxikasek Re: Ślązak odbity 01.07.18, 23:25
      29 czerwca podpisano umowe między IU MON a Stocznia Wojenna w Radomiu (;-) )na dokończenie Gawrona. Próby zdawczo-odbiorcze mają zacząc się w lupcu 2018 i zakończyć w marcu 2019. Wartości umowy nie ujawniono jeszcze.
    • adam_al Re: Ślązak odbity 22.07.18, 11:33
      Ale mi się dostało :) Bez szeregu emotikonek większość smartfoniarzy nie potrafi już odczytywać np. ironii. Poważnie to miałem na myśli możliwość uczestnictwa w operacjach typu Sophia na morzu Śródziemnym. Ślązak jeżeli zostanie dokończony pozwoli wystawić w miarę godną polską reprezentację.
      • marek_boa Re: Ślązak odbity 22.07.18, 17:17
        Kiedyś robił to ORP Czernicki i było okej teraz trzeba wydać jeszcze kupę forsy aby to "coś" co miało być kiedyś fregatą (a teraz nie za bardzo wiadomo czym) zaczęło pływać - i dodatkowo nie wiadomo po co! Już lepiej trzeba było pomyśleć i może sprzedać - oczywiście gdyby ktoś chciał kupić - No ale skoro Sri Lanka kupiła wersję patrolową "Geparda 5.0" (typ Projekt 11662)
        militaryrussia.ru/i/284/438/9JJ5W.jpg
        za pół dużej bańki zielonych to może by i tą dużą motorówkę patrolową udało się sprzedać?!
        • maxikasek Re: Ślązak odbity 22.07.18, 18:30
          " aby to "coś" co miało być kiedyś fregatą"
          Nigdy nie miało być fregatą. Miało być korwetą.
          "
          za pół dużej bańki zielonych to może by i tą dużą motorówkę patrolową udało się sprzedać?!"
          Ile? ROsja uruchomiła niewykorzystaną resztę z kredytu 300 mln $ z 2015, do tego zakupu. Całośc miała być finansowana z tego kredytu (Sri lanki nie stać na zakupy za gotówkę). Ale zrezygnowali- w zamian chcą za te pieniądze kupić 10 Mi-171.
          • maxikasek Re: Ślązak odbity 22.07.18, 18:35
            "Sri Lanka is likely to use the renewed line of credit from Russia to buy 10 Mi 171 multirole helicopters for its Air Force ..."
            A całościowy koszt tego zakupu miał wynieć niecałe 160 mln $
            "The total funding requirement, he has said, is US$ 135 million “exclusive of 15 percent of Sri Lanka Government’s contribution to the state credit together with which the total ship value including on-board spares and ammunition is US$ 158.5 million."
            Niestety linki odrzuca mi jako spam
          • marek_boa Re: Ślązak odbity 23.07.18, 01:07
            Nie wiem skąd te rewelacje ale wiem ,że w bilansie Zielienodolskiej stoczni za 2017 rok stoi jak byk ,że podpisano kontrakt na budowę okrętu patrolowego typ Projekt 11662 (""Giepard 5.1") dla "inozakazczika 144 (Sri Lanka) - kontrakt podpisano 21 grudnia 2017 roku! Co do ceny to mea culpa - nie całe 200 mln zielonych!
            • maxikasek Re: Ślązak odbity 23.07.18, 18:44
              "Nie wiem skąd te rewelacje ale wiem ,że w bilansie Zielienodolskiej stoczni za 2017 rok stoi jak byk ,że podpisano kontrakt na budowę okrętu patrolowego typ Projekt 11662 (""Giepard 5.1") dla "inozakazczika 144 (Sri Lanka) - kontrakt podpisano 21 grudnia 2017 roku! "
              Wrzuć cytaty w google i ci wyskoczy prasa Sri lanki. Jeszcze w styczniu 2018 prezydent Sri Lanki zastopował kontrakt. Ale skoro w lutym uruchomili stary kredyt więc pewnie na miesiąc.
    • rzewuski1 Re: Ślązak odbity 23.07.18, 16:40
      Zlikwidować Marynarkę Wojenną i na jej miejsce utworzyć Straż Morską.(coś w rodzaju SG)
      Zniknąłby problem z okrętami podwodnymi czy fregatami. Trochę motorówek , kilkanaście samolotów patrolowych i śmigłowców ratowniczych powinno wystarczyć.
      • bmc3i Re: Ślązak odbity 24.07.18, 17:10
        rzewuski1 napisał:

> Zlikwidować Marynarkę Wojenną i na jej miejsce utworzyć Straż Morską.(coś w r
        > odzaju SG)
        > Zniknąłby problem z okrętami podwodnymi czy fregatami. Trochę motorówek , ki
        > lkanaście samolotów patrolowych i śmigłowców ratowniczych powinno wystarczyć.
        >
        >

Symptomatyczne ze nie napisales do czego powinno wystarczyc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka