Dodaj do ulubionych

Co kupujecie na Święta?

13.11.15, 22:44
Temat trochę już pojawił się w wątku o tym, co planujemy w najbliższym czasie, ale może tu będzie czytelniej?
Ja myślę o Takenoko dla córki lat 10 i np. o Gierkach małżeńskich dla nas. Albo chociaż o Wsiąść do pociągu. Europa dla mnie i dla męża, choć to byłby prezent także trochę pod córkę, a mam ochotę na coś nieco bardziej prywatnego smile
Obserwuj wątek
    • quistista Re: Co kupujecie na Święta? 14.11.15, 11:09
      Mam pochowana na strychu mase gier, ktore czekaja na jakas okazje:
      Bystre oczko
      5 sekund junior
      Budowa zamku
      Getriko
      Podroz do wnetrza ziemi
      Hobbit
      Wladca pierscieni
      Osadnicy z Catanu (kosci)
      Fasolki
      Karaluszek klamczuszek
      Brain box swiat.
      Dzieci mamy troje i dylemat mam co komu i kiedy dawacsad jak dam im za duzo to nawet nie zdaza sie pobawic pomiedzy Mikolajem, swietami i urodzinami (maja z styczniu i lutym). Pewnie czesc bedzie nadal schowana i bede wyciagac bez okazji. A marzy mi sie jeszcze takenokosmile
      Chomik straszny jestem i nie umiem przejsc kolo okazji obojetnie i wiekszosci kupowalam po fajnych cenach (Wladce, Hobbita i podroz do wnetrza ziemi kupilam po 6 euro za gre a wiem, ze syn sie ucieszy bo uwielbia grac).
    • agus1976 Re: Co kupujecie na Święta? 14.11.15, 16:10
      Dla naszego ośmiolatka zamówiłam już Przebiegłe Wielbłądy z dodatkiem. Wiem, że się bardzo ucieszy bo graliśmy już w nią kilka razy. Pogłowie chodzi mi jeszcze Speed Cups, bo on lubi gry na refleks lub dodatek do Takenoko - Chibis.
      Dla dorosłych marzy mi się Wsiąść do Pociągu i Carcassonne.
      • gosjana Re: Co kupujecie na Święta? 14.11.15, 20:36
        Mam w planie najpierw obejrzeć/przetestować gry które chodzą mi po głowie (Five Tribes, Terra, Dixit, 7 cudów świata Pojedynek, Abbys-tu podobają mi się grafiki i myślę, że synowi też by się spodobały) bo ciężko zdecydować. Za tydzień będziemy na targach gier Gramy i pewnie wszystko się wyklaruje.
        Mam zachomikowaną Cytadelę, 5 sekund i Patchwork, tę ostatnią córka 10l dostanie na Mikołajki, dla syna 12l myślałam o dodatku Mr Jack Expansion lub 7 cudów Swiata Pojedynek.
        Pod choinką jeszcze nie wiem co będzie, zdecyduję za tydzień smile
        • gosjana Re: Co kupujecie na Święta? 14.11.15, 22:13
          miało być Abyss nie Abbys
    • mruu1 Re: Co kupujecie na Święta? 15.11.15, 00:29
      Dla dziewięciolatki i siedmiolatka mam schowane Przebiegłe Wielbłądy, Potwory w Tokio i Metropolię. Miałam w planach jeszcze Kakao, ale w listach do św. Mikołaja pojawiły się Szalona misja i Hej, to moja ryba, więc kupię te dwie. Chciałam dorzucić jeszcze po małej taniej grze karcianej np. List miłosny i Cluedo podejrzenia.
    • agni71 Re: Co kupujecie na Święta? 15.11.15, 15:23
      Dla siebie i męża kupiłam Gierki małżeńskie
      Dla dzieci karciankę Zombiaki, Scotland Yard i Story Cubes (kilka wersji)

korci mnie nowa wersja Carcassonne, New World.
      • mamachlopca1 Re: Co kupujecie na Święta? 15.11.15, 21:06
        oj ja to plano mam duzowink dla chlopcow 7 i 10 lat i dla M-maskarade(mamy cytadele wiec moze i to sie nam spodoba), Terre, 7 cudow, wsiaśc do pociagu, patchwork, kotobirynt. Widzialam zapowiedz cardline dinozaury-wiec moze to?
        a te gierki małżeńskie gdzie kupiłyscie?jest gdzies cena niższa niz te 140zl?
        • areola82 Re: Co kupujecie na Święta? 15.11.15, 23:58
          też rozważam gierki małżeńskie, obecnie na smyk.com za 105zł
        • agni71 Re: Co kupujecie na Święta? 16.11.15, 12:04
          Jeszcze niedawno gierki były w empik.com za 108,99.
          • gosjana Re: Co kupujecie na Święta? 16.11.15, 12:36
            Jest gdzieś wideoprezentacja tej gry?
            • agni71 Re: Co kupujecie na Święta? 16.11.15, 14:37
              nie widziałam, spodobał mi sie rysunek na okładce wink
              • per-vers Re: Co kupujecie na Święta? 16.11.15, 19:51
                Niby jest na YouTube coś o tym, co prawda beznadziejne i ciężko to wytrzymać, ale można się jednak mniej więcej zorientować "jak to się je".
                • gosjana Re: Co kupujecie na Święta? 18.11.15, 10:13
                  Rzeczywiście beznadzieja, nie wytrwalam nawet 5 minut, poczekam na opinię tu na forum smile
                  • agni71 Re: Co kupujecie na Święta? 18.11.15, 10:23
                    Mam te grę u siebie, ale oczywiście nierozpakowaną, i tak się waham, czy dac ją mężowi, czy szwagrowi wink
              • gosjana Re: Co kupujecie na Święta? 25.11.15, 16:14
                smile
                Na festiwalu Gramy można było przetestować grę, osobiscie nie gralam bo byłam z dziećmi i mieliśmy sporo innych gier na liście. Znajomi grali i stwierdzili, że gra nie warta tak wysokiej ceny. Tak samo Korporacja.
    • sylwina76 Re: Co kupujecie na Święta? 16.11.15, 16:51
      Dla syna, 12 - latka kupięTerrę i nowe Timeline - Nauka i odkrycia. Mam jeszcze Budowniczowie: Średniowiecze, które chowam już od roku.
      Dla córki, 9 - latki kupiłam Kotobirynt, Plusk i Prawdę czy fałsz ( choć to niezupełnie gra planszowa). Chętnie kupiłabym (gdyby była promocja) Katamino de Lux
      Dla siostrzenicy mam na razie Budowę zamku i chciałabym jeszcze kupić Trzy małe świnki.

I jako, ze uwielbiam małe gry w metalowych puszkach, myślę jeszcze o Boost! (ale chyba zbyt podobne do lubianego u nas bardzo Dobble) i Fruit Salad ( ale to z kolei chyba zbyt podobne do Halli Galli).
    • laemmchen79 Re: Co kupujecie na Święta? 17.11.15, 18:47
      Dzięki za super kopa inspiracyjnego tym wątkiem, tak się u nas ostatnio porobiło, że od wakacji ani razu nie wyjęliśmy żadnej gry, aż do dzisiaj. Ale z dwójką dzieci 2,5-latkiem i niespełna 5-latkiem znalezienie czegoś wspólnego nie jest proste. Szukam cały czas czegoś, w co mogłabym zagrać z obojgiem.

Napatoczyłam się ostatnio na nowości wydawnicze Egmontu Zagraj ze mną i chyba z tej serii coś włożymy dzieciom pod choinkę. Dzielne myszki (od 4 lat) to np. gra roku 2003 w Niemczech i faktycznie na niemieckim amazonie ma świetne recenzje. Dość zachęcająco wygląda Zwierzaki na tratwie (od 5 lat), no ale właśnie wygląda, natomiast z opisu gry nie do końca rozumiem, o co w niej chodzi, nie znalazłam też innych wydań tej gry w innych krajach - może ktoś już widział?
      • czaplinda Re: Co kupujecie na Święta? 17.11.15, 20:29
        Dla dwulatki mam na razie Bim Bom i Bystre oczko (szukam jeszcze inspiracji bo bardzo lubimy sobie pograć smile, może wybiorę coś z tej serii zalinkowanej przez laemmchen79, wyglądają ciekawie)
        Dla sześciolatka mam prawda czy fałsz i Uno, myślę o Wielbłądach i szukam jeszcze czegoś "szybkiego" .
        Dla siostrzenic też Prawda czy Fałsz, 5 sekund i zgadnij kto to.
        Najbardziej jednak to grać lubię ja myślę, że poproszę mikołaja o jakiś dodatek do Wsiąść do pociągu no i też szukam jeszcze inspiracji. oczywiście TU szukam!
        • laemmchen79 Re: Co kupujecie na Święta? 18.11.15, 05:34
          Wiesz co, czaplinda, dla mnie najlepszą grą dla 2-latka jest nadal W ogrodzie - cholerna cena, niestety, ale sama gra jest świetna i dla dziecka i dla rodzica, a poza tym np. u nas już od 3 lat w użyciu u jednego i drugiego syna.
          • czaplinda Re: Co kupujecie na Święta? 18.11.15, 13:06
            właśnie ciągle o niej myślę... trochę nie ogarniam tych wersji. Mnie się podoba taka że ma 4 rodzaje owoców a w tych co widziałam zazwyczaj są jabłka, ale tak. Dzięki za przypomnienie bo faktycznie miałam ją kupić!
          • danaide Re: Co kupujecie na Święta? 25.11.15, 20:02
            W ogrodzie Haby istnieje/istniało też w wersji karcianej - tylko kruk był drewniany - w bardzo przyjemnej cenie (ok. 6 EUR). A zasady te same tylko zamiast pakować drewniane owoce do drewnianych koszyczków składało się karty na kupkę. Naprawdę doceniam Habę za wyjście na przeciw osobom gorzej sytuowanymwink
      • mar.pil Re: Co kupujecie na Święta? 28.11.15, 09:56
        laemmchen79 graliśmy w 3 z tej serii - Dzielne myszki mamy, a Ratuj króliczki i Zwierzaki na tratwie ograiśmy na festiwalu. Uważam, że kwalifikacja wiekowa na pudełkach jest OK - na pewno nie możesz kupić Króliczków - 2,5 latek będzie się bawił świetnie, ale 5 latek umrze z nudów! Dzielne myszki z kolei trochę za trudne dla 2,5 latka. Tzn. może poruszać się myszką do przodu, ale nie ogarnie raczej przewidywania i elementu ryzyka w tej grze. 5 latek jak najbardziej. Z kolei Tratwa NA PEWNO nie dla 2,5 latka. Polega na tym, że masz szablony tratwy (mają różnej wielkości otwory) i kilka różnych wielkościowo zwierzaków (drewnianych pionków). Musisz oszacować, czy pionki zmieszczą się na powierzchni w szablonie. Wszyscy gracze głosują czy to wykonalne czy nie. Raczej nie do wykonania przez 2,5 latka. Nie graliśmy w biedronki, więc nie wiem jak z nimi. Ale jeśli wybór miałby dotyczyć tych trzech tytułów, to Myszki najlepsze.
        • laemmchen79 Re: Co kupujecie na Święta? 30.11.15, 23:22
          Dzięki za bardzo wyczerpującą podpowiedź, mar.pil
          • laemmchen79 Dla 2,5-latka 13.12.15, 00:06
            A jednak ciągle się wahamsmile Obejrzałam sobie dokładnie "Ratuj króliczki" i ostatecznie stwierdziłam, że gra wprawdzie fajnie wygląda, dostała mnóstwo pozytywnych recenzji, ale dla nas chyba jednak będzie za nudna - u Młodego na topie są gry, w których sporo się dzieje (np. Lotti Karotti, W ogrodzie, Uciekajcie rybki, Zwierzaki w pociągu, Banda małpek) - we wszystkich grach jest niezła dynamika, zabawna losowość, są ruchome elementy, a w króliczkach tylko rzucanie kostki i przekładanie królików z jednej dziury do drugiej - czy może się mylę?

Przejrzałam jeszcze listę gier na rebel.com dla 3-latków i wpadła mi w oczy jedna ze SmartGame Trzy małe świnki

To wprawdzie nie jest planszówka w klasycznym znaczeniu, ale wizualnie bardzo zachęcająca, nadaje się do samodzielnej zabawy i takiej w towarzystwie brata czy rodziców, wreszcie bajka o trzech świnkach i w wydaniu książkowym i tym bajkowo-grajkowym jest nam znana i przez nas lubiana - a i dyskretnie przemycany aspekt edukacji logicznego myślenia dodatkowo przemawia mi na tak - czy ktoś z Was miał w łapkach i może podzielić się wrażeniami?

Ewentualnie Jak mysz pod miotłą?

A starszy (od poniedziałku 5-latek) dostanie Dzielne myszki. Natomiast na fali zachwytu filmem Było sobie życie na liście pojawiła mi się tematyczna planszówka, ale tu mam wątpliwości, czy te z przedziału 3+ nie okażą się zbyt nudne, a te z powyżej 7 jednak za trudne (głównie mechanika gier, z pytaniami jakoś sobie poradzimy, tzn. będziemy dostosowywać je do jego wiedzy - tu wykaz wszystkich wydawnictw, tzn. myślę albo o Wielki pościg lub Było sobie życie - czy ktoś z Was zna te gry? Jak zwykle wielkie dzięki z góry za pomoc przy podjęciu decyzji
    • danaide Re: Co kupujecie na Święta? 25.11.15, 19:59
      Znalazłam ostatnio fajne miejsce z bardzo dobrymi cenami na Djeco (powinno Wam w ceneo wyskoczyć) i pozamawiałam różne karcianki na 5/6+ dla 6latki - bo jednak sporo w karty rżniemy...wink - i 2 inne, nieco większe gry. Kupiłam też - a niech tam - Monopoly 80 w Carrefour - w promocji, a jednak sporo przepłaciłam:/, z tym że schowam na rok przyszły. Bo w tym dorzucę zagubione bierki i kostkę Rubika - pierwsze mają branie, druga jeszcze w sferze marzeń.
      • gosjana Re: Co kupujecie na Święta? 26.11.15, 13:52
        Szukam gry Terra w atrakcyjnej cenie, dajcie znać jak będziecie coś wiedzieć.
        • agni71 Re: Co kupujecie na Święta? 26.11.15, 15:16
          A jaka to jest atrakcyjna cena?
          • gosjana Re: Co kupujecie na Święta? 27.11.15, 13:39
            tak to stówki wink
            • mruu1 Re: Co kupujecie na Święta? 27.11.15, 23:07
              Nie znam tego sklepu, ale dobrą cenę masz w Esynor.pl + tania wysyłka do kiosku Ruchu.
            • mruu1 Re: Co kupujecie na Święta? 27.11.15, 23:12
              Warto też sprawdzić, które sklepy z dobrą ceną na tę grę, biorą udział w akcji: dzień darmowej dostawy. W tym roku 1 grudnia.
        • agni71 Re: Co kupujecie na Święta? 27.11.15, 13:54
          W sklepie OnProject jest za 99 zł, kod BLACKFRIDAY obniża dzisiaj cenę o 4%. Opłaca się najbardziej, jeśli możesz odebrac osobiście (sklep jest warszawski), bo przesyłka aż 15 zł, czyli z kodem i przesyłką gra wychodzi za 110 zł.

www.onproject.pl/index.php?id_product=97108&controller=product
          W ogóle dzisiaj, przy Black Friday, może gdzies znajdziesz tę grę jeszcze taniej.
          • agni71 Re: Co kupujecie na Święta? 27.11.15, 13:58
            Na czytam.pl jest za 105 zł, odbiór osobisty darmowy w Poznaniu.
          • 67asia Re: Co kupujecie na Święta? 27.11.15, 18:28
            Ja też planuje zakupy światecne połączyć z wyprzedażami z okazji czarnego piątku, zawsze to parę groszy w kieszeni albo większy prezent big_grin Ale nie lubie zakupów przez internet, wolę pójść i obejrzeć. Szkoda, że w wielu sklepach promocja jest tylko dziś... nie będzie za wiele czasu na zakupy. Ale na stonie Factory Wrocław widziałam, że zniżki mają być cały weekend, super okazja, nie? Chyba wybiorę się na zakupy jutro, bo dziś to dzikie tłumy pewnie big_grin
    • gopio1 Re: Co kupujecie na Święta? 26.11.15, 21:36
      Już kupiłam! smile
      Karty Dixit 5 Marzenia - mężowi (choć to bardziej ja się cieszę)
      5 sekund - dla chrześnicy i jej siostry (11 i 9 lat)
      I na pewno kupię Qwirkle dla córki (11 lat) - ale jeszcze nie nabyłam, poluję na dobrą cenę wink
    • agus1976 Re: Co kupujecie na Święta? 27.11.15, 08:12
      Po Festiwalu Gramy postanowiłam dokupić synowi Łowców skarbów nowość od Rebela. Graliśmy w nią dwa razy i było nam mało. Świetna gra dla dzieci (8+) i dla dorosłych.
      Dla mnie i męża zamówiłam Red7 (mała karcianka) i Catan (dopiero niedawno odkryliśmy tą grę).
      Kiedy my to wszystko ogramy?
      • agulek.3 Re: Co kupujecie na Święta? 01.12.15, 09:39
        U nas pojawią się: Magia i mysz, plusk,wazabi,ucieczka ze świątyni zagłady, a jeszcze zastanawiam się między Celestią, Łowcami skarbów i Realm of Wonder.
        • abepe Re: Co kupujecie na Święta? 01.12.15, 09:46
          Muszę kupić "Wsiąść do pociągu". Chcę dokupić jakieś "Story cubes" i zastawiam się nad "Tebami". Czy ktoś już zna "Teby"?
          wydawnictwo.rebel.pl/x.php/6,632/Teby.html
        • agus1976 Re: Co kupujecie na Święta? 01.12.15, 09:54
          Łowców skarbów bardzo polecam. Graliśmy w nią na Festiwalu Gramy i jesteśmy nią zachwyceni. Sama ją już zamówiłam.
    • bassino73 Re: Co kupujecie na Święta? 04.12.15, 15:18
      A ja się nie mogę zdecydować... Ma być oszczędnościowo, bo od nas nasz prawie 9 - latek ma dostać wymarzony aparat do robienia zdjęć podwodnych i już nie starczy na wypasione gry. Myślę o Metropolii (lubimy Catany, Wsiąść do pociągu, Carcassone, to chyba dobry wybór?) i Prawo dżungli (syn lubi Doble). Nie wiem, czy pójść w bardziej imprezowe, czy rodzinne - strategiczne. Na pewno karty Uno. Myślę też o tradycyjnej kostce Rubika. Syn marzy o dodatku do Osadników z Catanu- Żeglarze i Dixit, ale wtedy tylko jedna gra. Wkładam i wyjmuję z koszyka...
    • gopio1 Re: Co kupujecie na Święta? 04.12.15, 19:23
      Dokupiłam jeszcze Geniusz travel dla 10-latki.
      I jak zobaczyłam Dixit 6 marzenia - nie mogłam się oprzeć (tylko 45 zł!)!!!

Z tego miejsca chciałabym jeszcze raz podziękować za kod do znaku na 35% zniżki big_grin
      • gopio1 Re: Co kupujecie na Święta? 04.12.15, 19:25
        > I jak zobaczyłam Dixit 6 marzenia

Tfu! Dixit 6 to wspomnienia. Ale marzenia też kupiłam wink
    • m.waligora Re: Co kupujecie na Święta? 21.12.15, 20:13
      kupione i zapakowane TTR europa, dodatek do carcasonne ksiezniczka i mosk, takenoko i K2.chialabym jeszcze keltis i kameleona/colorreto, teby ale musza poczekac na inna okazje.
    • agnzimka Re: Co kupujecie na Święta? 26.12.15, 19:44
      Dostaliśmy Agentów i Geniusza, oraz z drobiazgów Latający Spodek Djeco i Piotruś-homonimy smile Bratu kupiliśmy Sabotażystę i czuję, że będziemy też dla siebie kupować smile
      • per-vers Re: Co kupujecie na Święta? 26.12.15, 23:06
        My z gier kupiliśmy córce Patchwork, a dla wszystkich Koncept, ale ponieważ w ostatniej chwili pewna ciocia zdecydowała się na zakup Wsiąść do pociągu Europa dla nas, to odłożyliśmy nasze gry na później, na jakąś inną okazję - np. na Nowy Rok, żeby nie przedobrzyć wink
        Wrażenia w wątku właściwym dla gry smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka