Dodaj do ulubionych

bagnet do AKM

31.10.04, 23:18
Czesc

Mam pytanie co do bagnetów do AKM, a dokładniej o 6H4.

Czy wymagane jest w Polsce pozwolenie na taki nóż?

Czy taki nóż można przewozić przez granicę (dokładniej interesuje mnie
Francja- mam mieć tam wyjazd i nie wiem czy będę mógł go przewieźć przez granicę)?

oraz czy jest możliwość sprawdzenia pochodzenia takiego bagnetu po numerach, a
jeśli tak to w jaki sposób (np. czy ktoś mógłby mi wsakazać takie miejsce,
gdzie mógłbym sprawdzić pochodzenie takiego bagnetu, czy przypadkiem nie był
kradziony z jakiejś jednostki)?

Z góry dziękuję za pomoc!
Obserwuj wątek
    • _misza Re: bagnet do AKM 01.11.04, 13:44
      taki bagnet to niekoniecznie musi byl kradziony z jw bo czesto chlopi klepia
      sobie kawalek piora resora na poniemieckiej pozostalosci i wyglada to tez
      podobnie tak ze nie pekaj. Podrozujac z kawalkiem wojskowego zelaza zawsze
      mozesz powiedziec ze jedziesz na manewry z sojusznikami.
    • wielki_czarownik Odpowiadam 01.11.04, 14:20
      1. Na nóż nie musisz mieć zezwolenia. Czasy w których zakazane były noże ponad określoną długość minęły tak więc bagnet możesz nosić.
      2. Co do Francji to nie wiem jak tam jest. ALe raczej nikt nie kontroluje na granicach więc możesz spróbować. Najwyżej zadzwoń do ambasady/konsulatu francuskiego i się spytaj.
      3. Legalny bagnet kupisz w AMW.
      4. Co do sprawdzania numerów - możesz się zgłosić do jednostki Żandarmerii Wojskowej oni powinni pomóc.
      • szymusss Re: Odpowiadam 01.11.04, 15:35
        Re: Misza
        Sądząc z tego, że ganet ma wygląd oryginalnego sprzętu, wątpię aby był robiony
        domowymi sposobami, a jeśli ktoś już robi nóż takiej jakości, to mógłby z
        powodzeniem założyć własną firmę

Re: Wielki Czarownik
        Dzięki!
        Uspokoiłeś mnie ;-)
        Skontaktuje się z Żandarmerią i konsulatem francuskim tudzież Urzędem Celnym i
        jak już się czegoś dowiem, to opowiem co i jak!
        • _misza Re: Odpowiadam 02.11.04, 17:19
          zrobisz lepszy i to duzo. Zaczynasz od kawalka piora od resora i powoli
          grzejesz, klepiesz, szlifujesz, znowu grzejesz i znowu chlodzisz. To nie jest
          trudne a zyspk mozesz miesc jak wiesz bardzo duzy. Wojskowe bagnety nie sa
          dobrze utwrdzone termiczne i jak ktos mysli o powaznych zastosowaniach powinien
          poczytac o austenicie.
          • Gość: Krzysiek Re: Odpowiadam IP: *.inetia.pl 05.11.04, 12:22
            Koniecznie zadzwoń do ambasady, w niektórych krajach są surowe zakazy noszenia
            noży o długim ostrzu. Napewno tak jest w niektórych krajach skandynawskich ale
            też o ile się nie mylę w Austrii. Zakaz może dotyczyć ostrza o długości
            przekraczającej 7,5cm.
            • clickkey Re: Odpowiadam 05.11.04, 20:37
              Na pewno nie wolno wwozic do Szwajcarii takich noży, żadnych powyżej 5 czy 7 cm
              długości ostrza.
        • szymusss Re: Odpowiadam 09.11.04, 11:15
          Informacje jakie uzyskałem od Ministerstwa Obrony Narodowej Rzeczypospolitej
          Polski, sytuję:
          "
          Szanowny Panie.
          W Polsce na taki bagnet nie jest wymagane pozwolenie, ponieważ w rozumieniu
          ustawy z dnia 21 maja 1999 r. o broni i amunicji nie jest on bronią. Jeżeli
          chodzi o przewiezienie bagnetu przez granicę to o ile ze strony polskich służb
          celnych spotkałby się pan raczej tylko ze zdziwieniem (wyjątkiem jest wnoszenie
          jakichkolwiek ostrzy na pokład samolotu w bagażu podręcznym - jest to
          zabronione) to nie mogę zagwarantować, że francuzi wpuszczą Pana do swojego
          kraju z takim bagnetem. Ze swej strony odradzam Panu zabieranie w podróż bagnetu
          - lepiej uniknąć kłopotliwych sytuacji podczas ew. kontroli.
          Sprawdzenia numerów wyposażenia wojskowego pod kątem legalności jego pochodzenia
          dokonujemy jedynie dla potrzeb prowadzonych postępowań, ale proszę przesłać te
          numery wraz z informacją w jaki sposób wszedł Pan w posiadanie tego bagnetu -
          zainteresujemy się tą sprawą.
          Pozdrawiam
          (xxxx - oczywiście danych osobowych tej osoby nie podam na forum ogólnym)
          "
    • Gość: AdamSki Re: bagnet do AKM IP: *.dip0.t-ipconnect.de 05.11.04, 20:56
      woze taki bagnet od lat w samochodzie,przez wszystkie eu. granice i zadnych
      problemow
      • clickkey Re: bagnet do AKM 06.11.04, 18:46
        Akurat miałeś szczęście i nikt tego bagnetu nie widział.

Przecież narkotyki i broń też są przewożone przez wiele granic.

Chodzi o legalne posiadanie i przewożenie.

Można i skrzynkę granatów wozić, dopóki ktoś tam nie zajrzy.
        • Gość: jan dreptak Re: bagnet do AKM IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.11.04, 14:15
          bagnet od AKM miałem w samochodowej skrzynce z narzędziami, został
          zakonfiskowany przez angielskich celników w Dover, zrobiła się zresztą z tego
          niezła awantura ale bagnetu nie oddali

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka