Dodaj do ulubionych

ekspres 15 barowy

14.03.07, 12:13
Jaki polecacie?

W domu kawę piję ja tylko więc nie chciałabym wydawać na niego
majątku, a jednocześnie chciałabym jakiś porządny. Teraz mam 5 barowy firmy
Delonghi.

Czy rzeczywiście kawa z takiego 15 barowego jest lepsza i czy dużo różni się
od kawy z 5 barowego?
Obserwuj wątek
    • kreatywni Re: ekspres 15 barowy 14.03.07, 12:58
      Oj różni sie i to bardzo!
      Ile możesz wydać na ekspres?

Pozdrawiam
      Ania
      • bajsarka Re: ekspres 15 barowy 14.03.07, 16:26
        A jaki ekspres lepiej kupić? Z młynkiem do kawy czy bez niego? Czy ten młynek
        przydaje się, kawa jest lepsza świeżo mielona, czy lepiej kupic bez?
        Możecie podać dobre ekspresy do kwoty 2000zl?
        • kreatywni Re: ekspres 15 barowy 14.03.07, 18:05
          Jak nie masz młynka to pewnie lepiej kupić z młynkiem. A jaki konkretnie model
          to ja ci nie pomogę.
          Może Wacek doradzi?
          • kashiashtheone Re: ekspres 15 barowy 14.03.07, 19:41
            Wywołany do tablicy jestem!
            2000 to 2 ekspresy stoją mi przed oczami:
            La Pavoni Cellini i Acasso Dream. Jak jestes z Wroclawia lub Warszawy to
            sprzdawcow La Pavoni masz na miejscu, a jak z Lodzi to Dreama.
            Serwis warto miec blisko ;). Mlynek tez warto, tylko dobry mlynek to tez kupa
            kasy (800-1200 pln). Musi byc wolnoobrotowy i żarnowy. Róznica pomiedzy kawą
            zmielona przez producenta a mieloną przed parzeniem jest niesamowita.

Z dobrych ekspresów z młynkiem to polecam La pavoni domus bar (sam mam
            takiego).
            Ekspres z mlynkiem ma tą zaletę ze zajmują mniej miejsca (zapomnij o tym ze
            bedziesz miala osobno młynek i bedziesz go chować po mieleniu - znudzi ci soe
            po 2ch dniach). Oczywiscie ma tez wady np spróbuj z takiego mlynka wysypac kawe
            bo chcesz zmielic inną ? Trzeba caly 20 kilowy ekspres do góry nogami
            odwracać ;). Odradzam automaty (bo tez sa w podobnej cenie). Dobry automat to
            np QuickMill ale cena duzo wyzsza ponad 3000.
            Odrazam tez wszelkie Krupsy, de longi, saeco itd .
            W miare tanio mozesz kupic Gaggie Classic lub La pavoni Euro bar ok 1300 , do
            tego mlynek za 800 i wyjdzie ok 2000 ;).
            • morena.p Re: ekspres 15 barowy 14.03.07, 19:55
              ciekawa jestem Twojej opinii na temat tego ekspresu
              fabrykaform.pl/KitchenAid_ekspres_cisnieniowy_do_kawy_artisan-p468.html
              kiedyś głęboko wzdychałam na jego widok jak zresztą wiekszość forumek z Wnętrz,
              prawda Aniu?
              • kreatywni Re: ekspres 15 barowy 14.03.07, 20:09
                niom :-)))

Pozdrawiam
                Ania
              • kashiashtheone Re: ekspres 15 barowy 14.03.07, 21:32
                Za mało napisali danych o tym ekspresie na tej stronie. Pomijając wygląd (mi
                sie nie podoba)... 2 zbiorniki to dobra rzecz nie trzeba czekac po robieniu
                espresso na podgrzanie pary, po spienienieu mleka nie trzeba spuszczac sprzez
                grupę przegrzanej wody. Troche PF wyglada mi na podejrzany (jakby byl z
                zaworkiem - chociaz w tej cenie nie powinni robic czegos takiego)
                • turzyca Re: ekspres 15 barowy 15.03.07, 01:38
                  kitchenaid to ogolnie dobra marka. Trwala, wygodna w uzytkowaniu. Tyle ze zabija
                  cena, co na tym przykladzie tez widac.
                • morena.p Re: ekspres 15 barowy 15.03.07, 19:15
                  Mnie też już podoba się coraz mniej....
            • bajsarka Re: ekspres 15 barowy 15.03.07, 12:43
              Hmmm.... widać, że nic nie wiem w sprawie ekspresów, bo myślałam, że Saeco jest
              dobrą firmą.
              Czyli tak: chcę ekspres od razu z młunkiem wbudowanym. Jak ma być ten młynek?
              Jak poznać czy nie jest automat i jest dobry?
              Sprawa techniczna. Czy w młynku mieli się kawę na jedną porcję, czy już od razu
              więcej (ale wtedy to wietrzeje i chyba traci sens?).
              • kashiashtheone Re: ekspres 15 barowy 15.03.07, 15:36
                Jesli sama musisz nasypac, ubic kawe, wlaczyc i wylaczyc to to nie jest
                automat. Kawe mielisz tylko na jedną porcję. W Domusie jest o tyle przyjemnie
                ze mielisz wprost do PF'a (portafiltra czyli tej lyzki z sitkiem ;)) odpada
                wiec upierdliwe nasypywanie kawy (zawsze wtedy rozsypywalem po kuchni i bylem
                opierd... ;))
                Saeco robi marne ekspresy, chociaz wykupili np Gaggie a te ekspresy juz sa
                warte uwagi.
    • flurcia Re: ekspres 15 barowy 14.03.07, 20:45
      Ja chę ekspres do 300 zł bez młynka.

Kupię za taką kwotę?

Aż taką fanką kawy znowu nie jestem, pije jak mnie najdzie i tylko ja w domu,
      więc nie chę wydawać więcej pieniędzy.
      • kashiashtheone Re: ekspres 15 barowy 14.03.07, 21:33
        poszukaj uzywanych na allegro, z nowych to tylko Bialetti do robienia mokki w
        tej cenie.
        • kreatywni Do 300,- 15.03.07, 08:01
          A ja znalazłam takie:
          tiny.pl/c4tb
          • kashiashtheone Re: Do 300,- 15.03.07, 09:17
            Tylko nazwanie tego ekspresem do kawy to pewne nadużycie. To są zużywacze kawy.
            Wsypujesz, wlączasz uzyskujesz wywar skarpetowo-onucowy i masz zuzyte
            kilkanascie gram kawy. Espresso z tego nie ma. Myslalem Aniu ze juz zalapałas a
            ty dalej przytaczasz tu takie porażki :(
            • morena.p Re: Do 300,- 15.03.07, 19:14
              Od czegoś trzeba zacząć, żeby potem sie rozwijać. Moim zdaniem pierwszy z tych
              ekspresów Ariette nie jest najgorszy na początek. Szkoda tylko, że tak trudno
              kogoś przekonać, że lepiej startować od razu z wyższej półki. Posiadanie
              ekspresu wywołuje potrzebę zaglądania tu i tam w poszukiwaniu przepisów,
              pomocy, dobrej kawy itp i wtedy dopiero zaczyna się cała przygoda ;) Okazuje
              się, że ten ekspres nie jednak szczytem marzeń, że kawa może być lepsza, że
              cała otoczka z jej parzeniem związana sprawia nagle przyjemność . Niedawno
              uważałam, że Saeco to super sprzęt już po 2 miesiącach przekonałam się, że
              bardzo się pomyliłam ;)
              • kashiashtheone Re: Do 300,- 15.03.07, 19:50
                Dokladnie tak! Mam Domus Bar'a który wydawał mi sie rewelacyjny w porównaniu z
                poprzednim (własnie saeco), teraz mi sie marzy La' marzocco za 4500 .... EUR
                • krewetka ekspres 27.03.07, 18:29
                  ja mam Ariete Chic, nie narzekam, nie jestem aż takim wielkim wielbicielem i
                  smakoszem kawy, także wystarczy :)
                  • kashiashtheone Re: ekspres 27.03.07, 22:04
                    muchy tez nie są wielbicielkami schabowego z kapustą i wystarczają im kupy ;)
                    • krewetka Re: ekspres 28.03.07, 17:10
                      nie kazdego stać na ekspres za 2000 a z taniego napewno lepsza niz sypana do
                      szklanki
                      • kashiashtheone Re: ekspres 29.03.07, 09:56
                        ale gorsza niz np z mokki lub parzona po turecku czyli w tygielku.
                        Od "zalewayki" gorsze sa tylko ropzpuszczalne i 10 w 1
    • uusiak Re: ekspres 15 barowy 16.04.07, 13:47
      co myslicie o tych...
      NIVONA 610 CAFE ROMANTICA
      Ekspres do Kawy Saeco Odea Giro z Młynkiem Ceramicznym
      Ekspres Ciśnieniowy CaFamosa CP 2500 Ciśnienie 15 BAR AEG

chcę wydac około 1500...
      • kashiashtheone Re: ekspres 15 barowy 17.04.07, 09:36
        Z tych podanych imho zadnego. To są automaty. Za skarby swiata nie zmusisz ich
        do zmiany nasaw np + 5% kawy lub 5% drobniejsze mielenie itd a takie niuanse
        bardzo czesto decydują o jakosci kawy. Jedyny automat jaki pozwala na uzyskanie
        smacznej kawy to quick mill tylko cena 3x wieksza, ale iu tak wymaga wlasciwego
        podejscia i naprawde sporego zaangaqzowania w pielęgnację.

dla mnie jak ekspres nie ma portafiltra - czyli tej łychy z sitkiem gdzie sie
        sypie kawe, ubija i wpina w ekspres to jest zdyskwalifikowany.

Cokolwiek kupisz, nawet jak olejesz to co powyzej napisalem wejdz najpierw na
        www.caffeprego.pl i na forum poczytaj o ekspresach w koncu te 1500 trzeba bylo
        zapracowac i szkoda tego wydawac na mebel do domu, nawet szpanerski ale malo
        uzyteczny bo robi szmire a nie kawe.

pozdrawiam
        • uusiak Re: ekspres 15 barowy 17.04.07, 14:00
          hmm, zatem jeśli nie automat to co?:) czytałam to forum i www.caffeprego.pl i
          nie wiem co wybrac:)
          • kashiashtheone Re: ekspres 15 barowy 17.04.07, 19:15
            za 1500 to la pavoni euro bar lub gaggie clasix, ewentualnie cos uzywanego na
            ebayu lub allegro.
            Na caffe prego jest dzial kupno/sprzedaz popatrz tez tam
    • jadwiszka Re: ekspres 15 barowy 17.04.07, 20:03
      rrrany, to tutaj ktos jeszcze zaglada czasem???:)
      • turzyca Re: ekspres 15 barowy 17.04.07, 20:04
        ja zagladam.
        Ale nie mam pomyslu na nowy temat celem rozruszania forum...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka