stary_chinczyk 18.12.22, 18:57 No Francuzi, poza jedzeniem widelcem, muszą się jeszcze uczyć strzelać karne ;) I mam to gdzieś, że nie związane z militariami .... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
menel13 Re: co za mecz ! 18.12.22, 19:12 Żebyś się nie zdziwił. Zaraz będzie druga dogrywka na francuskich ulicach. Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: co za mecz ! 18.12.22, 20:45 Od początku byłem za srebrnymi, potem pomyslałem,że moze jestem Europejczykiem, to zeby jakas druzyna europejska byłą lepsza od dziczy germańskiej... Ale gdy wyrównali to juz jednak znowu kibicowalem Argentynie. Wszak 2 druzyny afrykańskie w finałach to tez gratulacje dla całej Afryki. Cieszy mnie Chorwacja, bo nie dosc, ze Europejczycy, to jeszcze katolicy i Słowianiie i emigranci z Polski:))) Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: co za mecz ! 18.12.22, 22:37 ignorant11 napisał: > Od początku byłem za srebrnymi, potem pomyslałem,że moze jestem Europejczykiem, > to zeby jakas druzyna europejska byłą lepsza od dziczy germańskiej... Ale gdy > wyrównali to juz jednak znowu kibicowalem Argentynie. > Wszak 2 druzyny afrykańskie w finałach to tez gratulacje dla całej Afryki. > > Cieszy mnie Chorwacja, bo nie dosc, ze Europejczycy, to jeszcze katolicy i Sło > wianiie i emigranci z Polski:))) Ignorant, zdaje sie ze nie ma żadnych słowoan - są tylko jezyki słowiańskie :-) Tak jak nie ma germanów, czy romanów Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: co za mecz ! 19.12.22, 00:16 menel13 napisała: > Fakt, niektórym się zdaje. :)))) Zatem ja nie jestem Słowianinem? Jasne! Ziemia jest płaska, mechanika kwantowa nie obowiązuje ani ani efekty relatywistyczne. Nie ma tez elektronu a jedynie czastki spełnaijace aksjomaty elektronu nie odróznialne od elektronu... Owszem Polaków tez nie ma.., ani tym bardziej Ukriancow jak niektórzy twierdza.... Sa tylko Europejczycy, którzy dziela 628 płci:))) pl.wikipedia.org/wiki/S%C5%82owianie Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: co za mecz ! 19.12.22, 20:44 ignorant11 napisał: > menel13 napisała: > > > Fakt, niektórym się zdaje. > > > :)))) Zatem ja nie jestem Słowianinem? > > Jasne! Ziemia jest płaska, mechanika kwantowa nie obowiązuje ani ani efekty rel > atywistyczne. Nie ma tez elektronu a jedynie czastki spełnaijace aksjomaty elek > tronu nie odróznialne od elektronu... > > Owszem Polaków tez nie ma.., ani tym bardziej Ukriancow jak niektórzy twierdza Ignorant, Ty jestes turbo-słowianinem. Wierzysz w Światowida, króla Popiela co go myszy zjadły, i Wandę co rzuciła sie do Wisły bo nie chciała Niemca. Odpowiedz Link Zgłoś
menel13 Re: co za mecz ! 19.12.22, 20:55 Legendy legendami ale staropolskie słowo "kurwa" w sanskrycie jest. PS. Zamieszczona niżej mapka świadczy o tym że Wanda naprawdę nie chciała Niemca. Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: co za mecz ! 19.12.22, 22:18 menel13 napisała: > Legendy legendami ale staropolskie słowo "kurwa" w sanskrycie jest. > > PS. Zamieszczona niżej mapka świadczy o tym że Wanda naprawdę nie chciała Niemc > a. A dlaczego miała by chciec dzikusa germańskiego??? A dla martka to jeszcze w Smoka wawelskiego i szefczyka dratewke. I w poganskiego knedza siln wielmi, co sidjaw w Wislech:))) Ale zdecydowanie nie wierze ani w ocipienie klimatu ani w367 płci, ani w to, że mężczyzna moze rodzic:))) Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: co za mecz ! 20.12.22, 01:47 ignorant11 napisał: > menel13 napisała: > A dlaczego miała by chciec dzikusa germańskiego??? > > A dla martka to jeszcze w Smoka wawelskiego i szefczyka dratewke. > > I w poganskiego knedza siln wielmi, co sidjaw w Wislech:))) > > Ale zdecydowanie nie wierze ani w ocipienie klimatu ani w367 płci, ani w to, że > mężczyzna moze rodzic:))) A w złotą kaczkę? Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: co za mecz ! 20.12.22, 12:00 bmc3i napisał: > ignorant11 napisał: > > > menel13 napisała: > > > A dlaczego miała by chciec dzikusa germańskiego??? > > > > A dla martka to jeszcze w Smoka wawelskiego i szefczyka dratewke. > > > > I w poganskiego knedza siln wielmi, co sidjaw w Wislech:))) > > > > Ale zdecydowanie nie wierze ani w ocipienie klimatu ani w367 płci, ani w > to, że > > mężczyzna moze rodzic:))) > > > A w złotą kaczkę? ??? Nie znam kaczki Auuuu... Odpowiedz Link Zgłoś
stary_chinczyk Re: co za mecz ! 19.12.22, 00:38 A skąd się wzięły te języki słowiańskie ? Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: co za mecz ! 19.12.22, 01:27 stary_chinczyk napisał: > A skąd się wzięły te języki słowiańskie ? Nie wiadomo:)) A przynajmniej matrek nie wie:))) W ogóle nawet u nas w czesci srodowiska funkcjonuje niemiecka teoria, ze Słowianie spadli z nieba w VIw i z predkoscia światła opanowali poł Europy i ninimalnymi stratami utrzymali przez 1500 lat.... Pewnie cud Trigława:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: co za mecz ! 19.12.22, 01:29 ignorant11 napisał: > stary_chinczyk napisał: > > > A skąd się wzięły te języki słowiańskie ? > > > Nie wiadomo:)) A przynajmniej matrek nie wie:))) > > W ogóle nawet u nas w czesci srodowiska funkcjonuje niemiecka teoria, ze Słowia > nie spadli z nieba w VIw i z predkoscia światła opanowali poł Europy i ninimaln > ymi stratami utrzymali przez 1500 lat.... > > Pewnie cud Trigława:)))) > I nadal sa wieksocia Aryjczyków, przynajmniej ww Europie i jak sie okazuje najgesciej genetycznie mieszkaja w Europie i miedzy Odra i Wisła..., a gebels sie w grobie przewraca... Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: co za mecz ! 19.12.22, 03:22 stary_chinczyk napisał: > A skąd się wzięły te języki słowiańskie ? A co ja prof. Miodek jestem? :-) Nie wiem, nie znam się na tym, tylko gdzieś mi się obiło o uszy, że Słowianie to nie grupa etniczna, lecz języki słowiańskie. Tak jak Francuzi, Włosi czy Hiszpanie, nie jakaś grupa etniczna, lecz ludzie posługujący się językami romańskimi. Z Wikipedii: "Grupa etniczna – grupa ludzi, identyfikujących się ze sobą w oparciu o wspólne doświadczenia społeczne, kulturowe, narodowe oraz historyczne" pl.wikipedia.org/wiki/Grupa_etniczna Trudno powiedzieć że mamy wspólne doświadczenia kulturowe, społeczne i narodowe z Rosjanami. A jesli mamy z nimi doświadczenia historyczne, to tylko wojen i walki z nimi. Odpowiedz Link Zgłoś
stary_chinczyk Re: co za mecz ! 19.12.22, 04:16 Owszem, mamy wspólne doświadczenia historyczne z Rosjanami. Problem w tym, że większej części tych doświadczeń nikt nie spisał, bo ani u nas ani u nich nikt sztuki pisania nie znał. Więc to co wiemy pochodzi z wykopalisk i genetyki. Czy to ci się podoba, czy nie, jesteś znacznie bliżej spokrewniony z Putinem niż z Macronem. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: co za mecz ! 19.12.22, 04:43 stary_chinczyk napisał: > Owszem, mamy wspólne doświadczenia historyczne z Rosjanami. Problem w tym, że w > iększej części tych doświadczeń nikt nie spisał, bo ani u nas ani u nich nikt s > ztuki pisania nie znał. Więc to co wiemy pochodzi z wykopalisk i genetyki. Czy > to ci się podoba, czy nie, jesteś znacznie bliżej spokrewniony z Putinem niż z > Macronem. Wybacz, ja nie jestem spokrewniony z Mongołami. Wspólne doświadczenia kulturowe, społeczne, religijne, i tak dalej, nie dotyczą czasów kamienia łupanego, lecz gdy powstało społeczeństwo., A to powstało gdy przynajmniej część społeczeństwa umiała już pisać i czytać, a kroniki historyczne były na porządku dziennym i do dziś z nich korzystamy. Gdypa etniczna nier ma nic wspólnego z genetyką. Odpowiedz Link Zgłoś
stary_chinczyk Re: co za mecz ! 19.12.22, 07:51 > Wybacz, ja nie jestem spokrewniony z Mongołami. Dobre. A skąd to wiesz ? Mongołowie zostawili sporo genów w Europie środkowej. > Wspólne doświadczenia kulturowe > , społeczne, religijne, i tak dalej, nie dotyczą czasów kamienia łupanego, Pierwsze tysiąclecie naszej ery to nie są czasy kamienia łupanego. > lecz > gdy powstało społeczeństwo., A to powstało gdy przynajmniej część społeczeństw > a umiała już pisać i czytać, a kroniki historyczne były na porządku dziennym i > do dziś z nich korzystamy. Gdypa etniczna nier ma nic wspólnego z genetyką. No w dzisiejszych czasach napewno. Skoro można wybrać sobie płeć, to pewnie i grupę etniczną też. Ale ja tam pozostaję zarówno przy płci z którą się urodziłem jak i przy grupę etnicznej. A patrząc na to co wyrabia się dziś w tzw zachodnim kręgu kulturowym, z mojego całkiem prawdopodobnego pokrewieństwa z Mongołami jestem wręcz dumny. Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: co za mecz ! 19.12.22, 11:25 stary_chinczyk napisał: > No w dzisiejszych czasach napewno. Skoro można wybrać sobie płeć, to pewnie i g > rupę etniczną też. > Ale ja tam pozostaję zarówno przy płci z którą się urodziłem jak i przy grupę e > tnicznej. A patrząc na to co wyrabia się dziś w tzw zachodnim kręgu kulturowym, > z mojego całkiem prawdopodobnego pokrewieństwa z Mongołami jestem wręcz dumny. Dzisiejsi Mongołowie wyznaja jakas wersje lamaizmu i sa ludem pokojowym jak Tybetańczycy. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: co za mecz ! 19.12.22, 05:15 stary_chinczyk napisał: > Owszem, mamy wspólne doświadczenia historyczne z Rosjanami. Problem w tym, że w > iększej części tych doświadczeń nikt nie spisał, bo ani u nas ani u nich nikt s > ztuki pisania nie znał. Więc to co wiemy pochodzi z wykopalisk i genetyki. Czy > to ci się podoba, czy nie, jesteś znacznie bliżej spokrewniony z Putinem niż z > Macronem. Z wyżej przytoczonej definicji grupy etnicznej, wynika ze to pojęcie społeczne, a nie biologiczne, czy tym bardziej genetyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
menel13 Re: co za mecz ! 19.12.22, 10:05 bmc3i napisał: > Z wyżej przytoczonej definicji grupy etnicznej, wynika ze to pojęcie społeczne, > a nie biologiczne, czy tym bardziej genetyczne. Problem z tym że zdecydowanie łatwiej się bzykać z tymi co są w naszej grupie niż z tymi co są w innej więc pojęcie społeczne szybko przekształca się w genetyczne. Zresztą obiły mi się o oczy badania że na Odrze jest bardzo wyraźna granica genetyczna. Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: co za mecz ! 19.12.22, 11:29 menel13 napisała: > bmc3i napisał: > > > Z wyżej przytoczonej definicji grupy etnicznej, wynika ze to pojęcie społ > eczne, > > a nie biologiczne, czy tym bardziej genetyczne. > > Problem z tym że zdecydowanie łatwiej się bzykać z tymi co są w naszej grupie n > iż z tymi co są w innej więc pojęcie społeczne szybko przekształca się w genety > czne. Zresztą obiły mi się o oczy badania że na Odrze jest bardzo wyraźna grani > ca genetyczna. Materk che byc poprawny politycznie i wteirdzi, ze rasy i narody nie istnieja:))) Kiedys ogładałem film ( powinien byc na YT) o rasach pokazywali zmiennośc ludzi, pokazywali jakie sa rasy psów kotów koni itp..., po czym na końcu stwierdzili, że rasy nie istenieja:)))) Od tamtego czasu poszli dalej i twierdza, ze płcie nie istnieja i ze mężczyzna moze rodzic, z e czego wysmiewaja sie moje zwierztea, bo cap by sie usmiał z tych teorii:))) Odpowiedz Link Zgłoś
cojestdoktorku Re: co za mecz ! 19.12.22, 15:59 scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.6435-9/78320753_802887770146991_2516762213100814336_n.jpg?stp=dst-jpg_s600x600&_nc_cat=111&ccb=1-7&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=z0x2Du8IzgUAX9RYVc1&_nc_ht=scontent-waw1-1.xx&oh=00_AfAlrqVowQKHpqQ1qx9qwn2wMQam8R6Clgyi4noqJ0gEPg&oe=63C7D5E9 Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: co za mecz ! 19.12.22, 18:06 cojestdoktorku napisał: > scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.6435-9/78320753_802887770146991_2516762213100814336_n.jpg?stp=dst-jpg_s600x600&_nc_cat=111&ccb=1-7&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=z0x2Du8IzgUAX9RYVc1&_nc_ht=scontent-waw1-1.xx&oh=00_AfAlrqVowQKHpqQ1qx9qwn2wMQam8R6Clgyi4noqJ0gEPg&oe=63C7D5E9 No widac jak byk, że jestesmy swiatowym centrum genu R1a1 utozsamianego z grupa aryjska. Gdy 1szy raz usłyszałem, że my mamy byc centrum ludów aryjskich pomyslałem,ze to jacys Turbosłowianie jaka wielka lechia itp. Ale jednak badania genetyczne sa scisłe... Odpowiedz Link Zgłoś
menel13 Re: co za mecz ! 19.12.22, 19:12 W sumie logiczne. Najpierw Hitler ze Stalinem zrobili porządek a potem żeśmy się kisili przez dwa pokolenia we własnym sosie. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: co za mecz ! 20.12.22, 01:49 cojestdoktorku napisał: > scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.6435-9/78320753_802887770146991_2516762213100814336_n.jpg?stp=dst-jpg_s600x600&_nc_cat=111&ccb=1-7&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=z0x2Du8IzgUAX9RYVc1&_nc_ht=scontent-waw1-1.xx&oh=00_AfAlrqVowQKHpqQ1qx9qwn2wMQam8R6Clgyi4noqJ0gEPg&oe=63C7D5E9 Jakiś komentrzarz zamieścisz? To przedstawia średni wzrost temperatur? Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: co za mecz ! 19.12.22, 11:21 bmc3i napisał: > stary_chinczyk napisał: > > > A skąd się wzięły te języki słowiańskie ? > > > A co ja prof. Miodek jestem? :-) Nie wiem, nie znam się na tym, tylko gdzieś mi > się obiło o uszy, że Słowianie to nie grupa etniczna, lecz języki słowiańskie. > Tak jak Francuzi, Włosi czy Hiszpanie, nie jakaś grupa etniczna, lecz ludzie p > osługujący się językami romańskimi. > > > Z Wikipedii: "Grupa etniczna – grupa ludzi, identyfikujących się ze sobą w opar > ciu o wspólne doświadczenia społeczne, kulturowe, narodowe oraz historyczne" > > pl.wikipedia.org/wiki/Grupa_etniczna > Trudno powiedzieć że mamy wspólne doświadczenia kulturowe, społeczne i narodowe > z Rosjanami. A jesli mamy z nimi doświadczenia historyczne, to tylko wojen i w > alki z nimi. Rosjanie to maja byc zeslawizowani Ugrofinowie. Słowianie sa na tyle silna grupa o silnej tozsamosci, że wchloneli wiele ludów o nizszej cywilizacji. A co Rosjan, to z Rusinami w tym z Ukraińcami mamy bardzo duzo wspolnego, w przeciwieństwie do dziczy moskiewskiej. Ale np Nowogórd Wielki miał cywilizacje znacznie odmienna od kacapskiej dziczy i był narodem cywilizowanym a nawet w składzie RP. A historycznie trudno powiedziec, gdzie sie kończy Polska a zaczyna Ukraina, skoro przez wieki Królestwo Polskie czyli Korona byłą włąsciwie Ukropolem:))) Zauwaz, jak silne sa zwiazki jezykowe, gdy włascwie z kazdym Słowianinem z mniejszymi czy wiekszymi łatwosciami sie dogadamy, gdy np Wegrzy z Finami, Estami, podobno za cholere... Wreszcie słowiańskie terytorium jest zwarte i Ludy Słowiańskie bezposrednio granicza ze soba mimo eksklaw ugrofińskiej i romańskiej ale i oni sa silnie zeslawizowani... Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: co za mecz ! 19.12.22, 16:06 ignorant11 napisał: > Zauwaz, jak silne sa zwiazki jezykowe, gdy włascwie z kazdym Słowianinem z mnie > jszymi czy wiekszymi łatwosciami sie dogadamy, gdy np Wegrzy z Finami, Estami, > podobno za cholere... W nie mniejszym stopniu dotyczy to ludow poslugujacych sie jezykami romanskimi. Jak znasz francuski, to nauczyc sie hiszpanskiego jest latwo, podobnie z wloskim. I na odwrót. Ibl tez maja wiele wspólnych albo podobnych wyrazów. A jednak nie ma romanów. Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: co za mecz ! 19.12.22, 18:10 bmc3i napisał: > ignorant11 napisał: > > > > Zauwaz, jak silne sa zwiazki jezykowe, gdy włascwie z kazdym Słowianinem > z mnie > > jszymi czy wiekszymi łatwosciami sie dogadamy, gdy np Wegrzy z Finami, Es > tami, > > podobno za cholere... > > > W nie mniejszym stopniu dotyczy to ludow poslugujacych sie jezykami romanskimi. > Jak znasz francuski, to nauczyc sie hiszpanskiego jest latwo, podobnie z wlosk > im. I na odwrót. Ibl tez maja wiele wspólnych albo podobnych wyrazów. A jednak > nie ma romanów. SPQR byłó imperium wielonarodowym i oni tez przemieszczali ludy po całym imperium, jednak trzony pozostały. Tak samo romańskiesa ludy AmerykiS a jednak rasowo różnia sie od Włochów niby najczystszych rasowo potomków Łacinników... Podobnie mamy z Bułgarami, których uwaza sie zeslawizowany lud turkijski. To dodatkowy plus dla Słówian, którzy Imperium Romanum potrafili dokonać podobnej sztuki iw Europie na wieksza skale... Odpowiedz Link Zgłoś
menel13 Re: co za mecz ! 19.12.22, 19:17 Podobno w starożytnym Rzymie najłatwiej byś się dogadał po rumuńsku. Znowu bułgarski jest śmieszny bo niby słowiański a gramatyka angielska. Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: co za mecz ! 19.12.22, 19:46 menel13 napisała: > Podobno w starożytnym Rzymie najłatwiej byś się dogadał po rumuńsku. Znowu bułg > arski jest śmieszny bo niby słowiański a gramatyka angielska. Niue znam bułgarskiego ani jego gramatyki ale wiem, ze ten jezyk był odtwarzany, przy pomocy innych słowiańskich, głównie rosyjskiego i podobno w ten sposób do bułgarskiego przeniknełó ca 20k słow polskich, jak gdzies wyczytałem... Odpowiedz Link Zgłoś
menel13 Re: co za mecz ! 19.12.22, 20:12 Po odzyskaniu niepodległości w 1878 był taki program narodno czitaliszte czyli biblioteka w każdej wsi. Wiele jest do dziś. Między innymi rugowano słowa tureckie.W bułgarskim nie ma przypadków za to jest coś w rodzaju present perfect. Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: co za mecz ! 19.12.22, 21:18 menel13 napisała: > Po odzyskaniu niepodległości w 1878 był taki program narodno czitaliszte czyli > biblioteka w każdej wsi. Wiele jest do dziś. Między innymi rugowano słowa turec > kie.W bułgarskim nie ma przypadków za to jest coś w rodzaju present perfect. To by potwierdzało co kiedys wyczytałem, ze to jezyk sztucznie utworzy, a przynajmniej w znacznej mierze. Podobnie Czesi nie mieli słownictwa w wielu dzidzinach, wiec pozyczali z innych jezyków słowiańskich Odpowiedz Link Zgłoś
odyn06 Re: co za mecz ! 19.12.22, 07:43 Piłka nożna to walka. Walka o zwycięstwo przy pomocy nadmuchanej, skórzanej kuli. 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
stary_chinczyk Re: co za mecz ! 19.12.22, 07:57 > Piłka nożna to walka. > Walka o zwycięstwo przy pomocy nadmuchanej, skórzanej kuli. > 😁 I oby tylko takie walki się na świecie odbywały. No dobra, nich tam, żeby chociaż nie było ostrzej niż w amerykańskim hokeju ;). Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: co za mecz ! 19.12.22, 11:23 stary_chinczyk napisał: > > Piłka nożna to walka. > > Walka o zwycięstwo przy pomocy nadmuchanej, skórzanej kuli. > > 😁 > > I oby tylko takie walki się na świecie odbywały. > No dobra, nich tam, żeby chociaż nie było ostrzej niż w amerykańskim hokeju ;). :))) Niech sie leja nawet i kijami hokejowymi, byle nie brali za bagnety... Odpowiedz Link Zgłoś
odyn06 Re: co za mecz ! 19.12.22, 14:45 Nie widziałeś meczów piłkarskich pierwszej ligi w b. NRD. Na meczach Dynamo Berlin i Dynamo Berlin trzask łamanych kości niósł się daleko za stadionami! Odpowiedz Link Zgłoś