Dodaj do ulubionych

co za mecz !

18.12.22, 18:57
No Francuzi, poza jedzeniem widelcem, muszą się jeszcze uczyć strzelać karne ;)

I mam to gdzieś, że nie związane z militariami ....
Obserwuj wątek
    • menel13 Re: co za mecz ! 18.12.22, 19:12
      Żebyś się nie zdziwił. Zaraz będzie druga dogrywka na francuskich ulicach.
    • ignorant11 Re: co za mecz ! 18.12.22, 20:45
      Od początku byłem za srebrnymi, potem pomyslałem,że moze jestem Europejczykiem, to zeby jakas druzyna europejska byłą lepsza od dziczy germańskiej... Ale gdy wyrównali to juz jednak znowu kibicowalem Argentynie.
      Wszak 2 druzyny afrykańskie w finałach to tez gratulacje dla całej Afryki.

Cieszy mnie Chorwacja, bo nie dosc, ze Europejczycy, to jeszcze katolicy i Słowianiie i emigranci z Polski:)))
      • bmc3i Re: co za mecz ! 18.12.22, 22:37
        ignorant11 napisał:

> Od początku byłem za srebrnymi, potem pomyslałem,że moze jestem Europejczykiem,
        > to zeby jakas druzyna europejska byłą lepsza od dziczy germańskiej... Ale gdy
        > wyrównali to juz jednak znowu kibicowalem Argentynie.
        > Wszak 2 druzyny afrykańskie w finałach to tez gratulacje dla całej Afryki.
        >
        > Cieszy mnie Chorwacja, bo nie dosc, ze Europejczycy, to jeszcze katolicy i Sło
        > wianiie i emigranci z Polski:)))

Ignorant, zdaje sie ze nie ma żadnych słowoan - są tylko jezyki słowiańskie :-) Tak jak nie ma germanów, czy romanów
        • menel13 Re: co za mecz ! 18.12.22, 23:32
          Fakt, niektórym się zdaje.
          • ignorant11 Re: co za mecz ! 19.12.22, 00:16
            menel13 napisała:

> Fakt, niektórym się zdaje.

:)))) Zatem ja nie jestem Słowianinem?

Jasne! Ziemia jest płaska, mechanika kwantowa nie obowiązuje ani ani efekty relatywistyczne. Nie ma tez elektronu a jedynie czastki spełnaijace aksjomaty elektronu nie odróznialne od elektronu...

Owszem Polaków tez nie ma.., ani tym bardziej Ukriancow jak niektórzy twierdza....

Sa tylko Europejczycy, którzy dziela 628 płci:)))

pl.wikipedia.org/wiki/S%C5%82owianie
            • bmc3i Re: co za mecz ! 19.12.22, 20:44
              ignorant11 napisał:

> menel13 napisała:
              >
              > > Fakt, niektórym się zdaje.
              >
              >
              > :)))) Zatem ja nie jestem Słowianinem?
              >
              > Jasne! Ziemia jest płaska, mechanika kwantowa nie obowiązuje ani ani efekty rel
              > atywistyczne. Nie ma tez elektronu a jedynie czastki spełnaijace aksjomaty elek
              > tronu nie odróznialne od elektronu...
              >
              > Owszem Polaków tez nie ma.., ani tym bardziej Ukriancow jak niektórzy twierdza

Ignorant, Ty jestes turbo-słowianinem. Wierzysz w Światowida, króla Popiela co go myszy zjadły, i Wandę co rzuciła sie do Wisły bo nie chciała Niemca.
              • menel13 Re: co za mecz ! 19.12.22, 20:55
                Legendy legendami ale staropolskie słowo "kurwa" w sanskrycie jest.

PS. Zamieszczona niżej mapka świadczy o tym że Wanda naprawdę nie chciała Niemca.
                • ignorant11 Re: co za mecz ! 19.12.22, 22:18
                  menel13 napisała:

> Legendy legendami ale staropolskie słowo "kurwa" w sanskrycie jest.
                  >
                  > PS. Zamieszczona niżej mapka świadczy o tym że Wanda naprawdę nie chciała Niemc
                  > a.

A dlaczego miała by chciec dzikusa germańskiego???

A dla martka to jeszcze w Smoka wawelskiego i szefczyka dratewke.

I w poganskiego knedza siln wielmi, co sidjaw w Wislech:)))

Ale zdecydowanie nie wierze ani w ocipienie klimatu ani w367 płci, ani w to, że mężczyzna moze rodzic:)))
                  • bmc3i Re: co za mecz ! 20.12.22, 01:47
                    ignorant11 napisał:

> menel13 napisała:

> A dlaczego miała by chciec dzikusa germańskiego???
                    >
                    > A dla martka to jeszcze w Smoka wawelskiego i szefczyka dratewke.
                    >
                    > I w poganskiego knedza siln wielmi, co sidjaw w Wislech:)))
                    >
                    > Ale zdecydowanie nie wierze ani w ocipienie klimatu ani w367 płci, ani w to, że
                    > mężczyzna moze rodzic:)))

A w złotą kaczkę?
                    • ignorant11 Re: co za mecz ! 20.12.22, 12:00
                      bmc3i napisał:

> ignorant11 napisał:
                      >
                      > > menel13 napisała:
                      >
                      > > A dlaczego miała by chciec dzikusa germańskiego???
                      > >
                      > > A dla martka to jeszcze w Smoka wawelskiego i szefczyka dratewke.
                      > >
                      > > I w poganskiego knedza siln wielmi, co sidjaw w Wislech:)))
                      > >
                      > > Ale zdecydowanie nie wierze ani w ocipienie klimatu ani w367 płci, ani w
                      > to, że
                      > > mężczyzna moze rodzic:)))
                      >
                      >
                      > A w złotą kaczkę?

??? Nie znam kaczki Auuuu...
        • stary_chinczyk Re: co za mecz ! 19.12.22, 00:38
          A skąd się wzięły te języki słowiańskie ?
          • ignorant11 Re: co za mecz ! 19.12.22, 01:27
            stary_chinczyk napisał:

> A skąd się wzięły te języki słowiańskie ?

Nie wiadomo:)) A przynajmniej matrek nie wie:)))

W ogóle nawet u nas w czesci srodowiska funkcjonuje niemiecka teoria, ze Słowianie spadli z nieba w VIw i z predkoscia światła opanowali poł Europy i ninimalnymi stratami utrzymali przez 1500 lat....

Pewnie cud Trigława:))))
            • ignorant11 Re: co za mecz ! 19.12.22, 01:29
              ignorant11 napisał:

> stary_chinczyk napisał:
              >
              > > A skąd się wzięły te języki słowiańskie ?
              >
              >
              > Nie wiadomo:)) A przynajmniej matrek nie wie:)))
              >
              > W ogóle nawet u nas w czesci srodowiska funkcjonuje niemiecka teoria, ze Słowia
              > nie spadli z nieba w VIw i z predkoscia światła opanowali poł Europy i ninimaln
              > ymi stratami utrzymali przez 1500 lat....
              >
              > Pewnie cud Trigława:))))
              >

I nadal sa wieksocia Aryjczyków, przynajmniej ww Europie i jak sie okazuje najgesciej genetycznie mieszkaja w Europie i miedzy Odra i Wisła..., a gebels sie w grobie przewraca...
          • bmc3i Re: co za mecz ! 19.12.22, 03:22
            stary_chinczyk napisał:

> A skąd się wzięły te języki słowiańskie ?

A co ja prof. Miodek jestem? :-) Nie wiem, nie znam się na tym, tylko gdzieś mi się obiło o uszy, że Słowianie to nie grupa etniczna, lecz języki słowiańskie. Tak jak Francuzi, Włosi czy Hiszpanie, nie jakaś grupa etniczna, lecz ludzie posługujący się językami romańskimi.

Z Wikipedii: "Grupa etniczna – grupa ludzi, identyfikujących się ze sobą w oparciu o wspólne doświadczenia społeczne, kulturowe, narodowe oraz historyczne"

pl.wikipedia.org/wiki/Grupa_etniczna
            Trudno powiedzieć że mamy wspólne doświadczenia kulturowe, społeczne i narodowe z Rosjanami. A jesli mamy z nimi doświadczenia historyczne, to tylko wojen i walki z nimi.
            • stary_chinczyk Re: co za mecz ! 19.12.22, 04:16
              Owszem, mamy wspólne doświadczenia historyczne z Rosjanami. Problem w tym, że większej części tych doświadczeń nikt nie spisał, bo ani u nas ani u nich nikt sztuki pisania nie znał. Więc to co wiemy pochodzi z wykopalisk i genetyki. Czy to ci się podoba, czy nie, jesteś znacznie bliżej spokrewniony z Putinem niż z Macronem.
              • bmc3i Re: co za mecz ! 19.12.22, 04:43
                stary_chinczyk napisał:

> Owszem, mamy wspólne doświadczenia historyczne z Rosjanami. Problem w tym, że w
                > iększej części tych doświadczeń nikt nie spisał, bo ani u nas ani u nich nikt s
                > ztuki pisania nie znał. Więc to co wiemy pochodzi z wykopalisk i genetyki. Czy
                > to ci się podoba, czy nie, jesteś znacznie bliżej spokrewniony z Putinem niż z
                > Macronem.

Wybacz, ja nie jestem spokrewniony z Mongołami. Wspólne doświadczenia kulturowe, społeczne, religijne, i tak dalej, nie dotyczą czasów kamienia łupanego, lecz gdy powstało społeczeństwo., A to powstało gdy przynajmniej część społeczeństwa umiała już pisać i czytać, a kroniki historyczne były na porządku dziennym i do dziś z nich korzystamy. Gdypa etniczna nier ma nic wspólnego z genetyką.
                • stary_chinczyk Re: co za mecz ! 19.12.22, 07:51
                  > Wybacz, ja nie jestem spokrewniony z Mongołami.

Dobre. A skąd to wiesz ? Mongołowie zostawili sporo genów w Europie środkowej.

> Wspólne doświadczenia kulturowe
                  > , społeczne, religijne, i tak dalej, nie dotyczą czasów kamienia łupanego,

Pierwsze tysiąclecie naszej ery to nie są czasy kamienia łupanego.

> lecz
                  > gdy powstało społeczeństwo., A to powstało gdy przynajmniej część społeczeństw
                  > a umiała już pisać i czytać, a kroniki historyczne były na porządku dziennym i
                  > do dziś z nich korzystamy. Gdypa etniczna nier ma nic wspólnego z genetyką.

No w dzisiejszych czasach napewno. Skoro można wybrać sobie płeć, to pewnie i grupę etniczną też.
                  Ale ja tam pozostaję zarówno przy płci z którą się urodziłem jak i przy grupę etnicznej. A patrząc na to co wyrabia się dziś w tzw zachodnim kręgu kulturowym, z mojego całkiem prawdopodobnego pokrewieństwa z Mongołami jestem wręcz dumny.
                  • ignorant11 Re: co za mecz ! 19.12.22, 11:25
                    stary_chinczyk napisał:

> No w dzisiejszych czasach napewno. Skoro można wybrać sobie płeć, to pewnie i g
                    > rupę etniczną też.
                    > Ale ja tam pozostaję zarówno przy płci z którą się urodziłem jak i przy grupę e
                    > tnicznej. A patrząc na to co wyrabia się dziś w tzw zachodnim kręgu kulturowym,
                    > z mojego całkiem prawdopodobnego pokrewieństwa z Mongołami jestem wręcz dumny.

Dzisiejsi Mongołowie wyznaja jakas wersje lamaizmu i sa ludem pokojowym jak Tybetańczycy.
              • bmc3i Re: co za mecz ! 19.12.22, 05:15
                stary_chinczyk napisał:

> Owszem, mamy wspólne doświadczenia historyczne z Rosjanami. Problem w tym, że w
                > iększej części tych doświadczeń nikt nie spisał, bo ani u nas ani u nich nikt s
                > ztuki pisania nie znał. Więc to co wiemy pochodzi z wykopalisk i genetyki. Czy
                > to ci się podoba, czy nie, jesteś znacznie bliżej spokrewniony z Putinem niż z
                > Macronem.

Z wyżej przytoczonej definicji grupy etnicznej, wynika ze to pojęcie społeczne, a nie biologiczne, czy tym bardziej genetyczne.
                • menel13 Re: co za mecz ! 19.12.22, 10:05
                  bmc3i napisał:

> Z wyżej przytoczonej definicji grupy etnicznej, wynika ze to pojęcie społeczne,
                  > a nie biologiczne, czy tym bardziej genetyczne.

Problem z tym że zdecydowanie łatwiej się bzykać z tymi co są w naszej grupie niż z tymi co są w innej więc pojęcie społeczne szybko przekształca się w genetyczne. Zresztą obiły mi się o oczy badania że na Odrze jest bardzo wyraźna granica genetyczna.
                  • ignorant11 Re: co za mecz ! 19.12.22, 11:29
                    menel13 napisała:

> bmc3i napisał:
                    >
                    > > Z wyżej przytoczonej definicji grupy etnicznej, wynika ze to pojęcie społ
                    > eczne,
                    > > a nie biologiczne, czy tym bardziej genetyczne.
                    >
                    > Problem z tym że zdecydowanie łatwiej się bzykać z tymi co są w naszej grupie n
                    > iż z tymi co są w innej więc pojęcie społeczne szybko przekształca się w genety
                    > czne. Zresztą obiły mi się o oczy badania że na Odrze jest bardzo wyraźna grani
                    > ca genetyczna.

Materk che byc poprawny politycznie i wteirdzi, ze rasy i narody nie istnieja:)))

Kiedys ogładałem film ( powinien byc na YT) o rasach pokazywali zmiennośc ludzi, pokazywali jakie sa rasy psów kotów koni itp..., po czym na końcu stwierdzili, że rasy nie istenieja:))))

Od tamtego czasu poszli dalej i twierdza, ze płcie nie istnieja i ze mężczyzna moze rodzic, z e czego wysmiewaja sie moje zwierztea, bo cap by sie usmiał z tych teorii:)))
                  • cojestdoktorku Re: co za mecz ! 19.12.22, 15:59
                    scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.6435-9/78320753_802887770146991_2516762213100814336_n.jpg?stp=dst-jpg_s600x600&_nc_cat=111&ccb=1-7&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=z0x2Du8IzgUAX9RYVc1&_nc_ht=scontent-waw1-1.xx&oh=00_AfAlrqVowQKHpqQ1qx9qwn2wMQam8R6Clgyi4noqJ0gEPg&oe=63C7D5E9
                    • ignorant11 Re: co za mecz ! 19.12.22, 18:06
                      cojestdoktorku napisał:

> scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.6435-9/78320753_802887770146991_2516762213100814336_n.jpg?stp=dst-jpg_s600x600&_nc_cat=111&ccb=1-7&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=z0x2Du8IzgUAX9RYVc1&_nc_ht=scontent-waw1-1.xx&oh=00_AfAlrqVowQKHpqQ1qx9qwn2wMQam8R6Clgyi4noqJ0gEPg&oe=63C7D5E9

No widac jak byk, że jestesmy swiatowym centrum genu R1a1 utozsamianego z grupa aryjska. Gdy 1szy raz usłyszałem, że my mamy byc centrum ludów aryjskich pomyslałem,ze to jacys Turbosłowianie jaka wielka lechia itp. Ale jednak badania genetyczne sa scisłe...
                      • menel13 Re: co za mecz ! 19.12.22, 19:12
                        W sumie logiczne. Najpierw Hitler ze Stalinem zrobili porządek a potem żeśmy się kisili przez dwa pokolenia we własnym sosie.
                    • bmc3i Re: co za mecz ! 20.12.22, 01:49
                      cojestdoktorku napisał:

> scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.6435-9/78320753_802887770146991_2516762213100814336_n.jpg?stp=dst-jpg_s600x600&_nc_cat=111&ccb=1-7&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=z0x2Du8IzgUAX9RYVc1&_nc_ht=scontent-waw1-1.xx&oh=00_AfAlrqVowQKHpqQ1qx9qwn2wMQam8R6Clgyi4noqJ0gEPg&oe=63C7D5E9

Jakiś komentrzarz zamieścisz? To przedstawia średni wzrost temperatur?
            • ignorant11 Re: co za mecz ! 19.12.22, 11:21
              bmc3i napisał:

> stary_chinczyk napisał:
              >
              > > A skąd się wzięły te języki słowiańskie ?
              >
              >
              > A co ja prof. Miodek jestem? :-) Nie wiem, nie znam się na tym, tylko gdzieś mi
              > się obiło o uszy, że Słowianie to nie grupa etniczna, lecz języki słowiańskie.
              > Tak jak Francuzi, Włosi czy Hiszpanie, nie jakaś grupa etniczna, lecz ludzie p
              > osługujący się językami romańskimi.
              >
              >
              > Z Wikipedii: "Grupa etniczna – grupa ludzi, identyfikujących się ze sobą w opar
              > ciu o wspólne doświadczenia społeczne, kulturowe, narodowe oraz historyczne"
              >
              > pl.wikipedia.org/wiki/Grupa_etniczna
              > Trudno powiedzieć że mamy wspólne doświadczenia kulturowe, społeczne i narodowe
              > z Rosjanami. A jesli mamy z nimi doświadczenia historyczne, to tylko wojen i w
              > alki z nimi.

Rosjanie to maja byc zeslawizowani Ugrofinowie. Słowianie sa na tyle silna grupa o silnej tozsamosci, że wchloneli wiele ludów o nizszej cywilizacji.

A co Rosjan, to z Rusinami w tym z Ukraińcami mamy bardzo duzo wspolnego, w przeciwieństwie do dziczy moskiewskiej. Ale np Nowogórd Wielki miał cywilizacje znacznie odmienna od kacapskiej dziczy i był narodem cywilizowanym a nawet w składzie RP.

A historycznie trudno powiedziec, gdzie sie kończy Polska a zaczyna Ukraina, skoro przez wieki Królestwo Polskie czyli Korona byłą włąsciwie Ukropolem:)))

Zauwaz, jak silne sa zwiazki jezykowe, gdy włascwie z kazdym Słowianinem z mniejszymi czy wiekszymi łatwosciami sie dogadamy, gdy np Wegrzy z Finami, Estami, podobno za cholere...

Wreszcie słowiańskie terytorium jest zwarte i Ludy Słowiańskie bezposrednio granicza ze soba mimo eksklaw ugrofińskiej i romańskiej ale i oni sa silnie zeslawizowani...
              • bmc3i Re: co za mecz ! 19.12.22, 16:06
                ignorant11 napisał:

> Zauwaz, jak silne sa zwiazki jezykowe, gdy włascwie z kazdym Słowianinem z mnie
                > jszymi czy wiekszymi łatwosciami sie dogadamy, gdy np Wegrzy z Finami, Estami,
                > podobno za cholere...

W nie mniejszym stopniu dotyczy to ludow poslugujacych sie jezykami romanskimi. Jak znasz francuski, to nauczyc sie hiszpanskiego jest latwo, podobnie z wloskim. I na odwrót. Ibl tez maja wiele wspólnych albo podobnych wyrazów. A jednak nie ma romanów.
                • ignorant11 Re: co za mecz ! 19.12.22, 18:10
                  bmc3i napisał:

> ignorant11 napisał:
                  >
                  >
                  > > Zauwaz, jak silne sa zwiazki jezykowe, gdy włascwie z kazdym Słowianinem
                  > z mnie
                  > > jszymi czy wiekszymi łatwosciami sie dogadamy, gdy np Wegrzy z Finami, Es
                  > tami,
                  > > podobno za cholere...
                  >
                  >
                  > W nie mniejszym stopniu dotyczy to ludow poslugujacych sie jezykami romanskimi.
                  > Jak znasz francuski, to nauczyc sie hiszpanskiego jest latwo, podobnie z wlosk
                  > im. I na odwrót. Ibl tez maja wiele wspólnych albo podobnych wyrazów. A jednak
                  > nie ma romanów.
                  SPQR byłó imperium wielonarodowym i oni tez przemieszczali ludy po całym imperium, jednak trzony pozostały. Tak samo romańskiesa ludy AmerykiS a jednak rasowo różnia sie od Włochów niby najczystszych rasowo potomków Łacinników...

Podobnie mamy z Bułgarami, których uwaza sie zeslawizowany lud turkijski. To dodatkowy plus dla Słówian, którzy Imperium Romanum potrafili dokonać podobnej sztuki iw Europie na wieksza skale...
                  • menel13 Re: co za mecz ! 19.12.22, 19:17
                    Podobno w starożytnym Rzymie najłatwiej byś się dogadał po rumuńsku. Znowu bułgarski jest śmieszny bo niby słowiański a gramatyka angielska.
                    • ignorant11 Re: co za mecz ! 19.12.22, 19:46
                      menel13 napisała:

> Podobno w starożytnym Rzymie najłatwiej byś się dogadał po rumuńsku. Znowu bułg
                      > arski jest śmieszny bo niby słowiański a gramatyka angielska.

Niue znam bułgarskiego ani jego gramatyki ale wiem, ze ten jezyk był odtwarzany, przy pomocy innych słowiańskich, głównie rosyjskiego i podobno w ten sposób do bułgarskiego przeniknełó ca 20k słow polskich, jak gdzies wyczytałem...
                      • menel13 Re: co za mecz ! 19.12.22, 20:12
                        Po odzyskaniu niepodległości w 1878 był taki program narodno czitaliszte czyli biblioteka w każdej wsi. Wiele jest do dziś. Między innymi rugowano słowa tureckie.W bułgarskim nie ma przypadków za to jest coś w rodzaju present perfect.
                        • ignorant11 Re: co za mecz ! 19.12.22, 21:18
                          menel13 napisała:

> Po odzyskaniu niepodległości w 1878 był taki program narodno czitaliszte czyli
                          > biblioteka w każdej wsi. Wiele jest do dziś. Między innymi rugowano słowa turec
                          > kie.W bułgarskim nie ma przypadków za to jest coś w rodzaju present perfect.

To by potwierdzało co kiedys wyczytałem, ze to jezyk sztucznie utworzy, a przynajmniej w znacznej mierze.

Podobnie Czesi nie mieli słownictwa w wielu dzidzinach, wiec pozyczali z innych jezyków słowiańskich
    • odyn06 Re: co za mecz ! 19.12.22, 07:43
      Piłka nożna to walka.
      Walka o zwycięstwo przy pomocy nadmuchanej, skórzanej kuli.
      😁
      • stary_chinczyk Re: co za mecz ! 19.12.22, 07:57
        > Piłka nożna to walka.
        > Walka o zwycięstwo przy pomocy nadmuchanej, skórzanej kuli.
        > 😁

I oby tylko takie walki się na świecie odbywały.
        No dobra, nich tam, żeby chociaż nie było ostrzej niż w amerykańskim hokeju ;).
        • ignorant11 Re: co za mecz ! 19.12.22, 11:23
          stary_chinczyk napisał:

> > Piłka nożna to walka.
          > > Walka o zwycięstwo przy pomocy nadmuchanej, skórzanej kuli.
          > > 😁
          >
          > I oby tylko takie walki się na świecie odbywały.
          > No dobra, nich tam, żeby chociaż nie było ostrzej niż w amerykańskim hokeju ;).

:))) Niech sie leja nawet i kijami hokejowymi, byle nie brali za bagnety...
        • odyn06 Re: co za mecz ! 19.12.22, 14:45
          Nie widziałeś meczów piłkarskich pierwszej ligi w b. NRD.
          Na meczach Dynamo Berlin i Dynamo Berlin trzask łamanych kości niósł się daleko za stadionami!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka