Dodaj do ulubionych

Rosja nie ma kim walczyć?

18.08.24, 21:02
,,
Do obrony obwodu kurskiego wysłano siły powietrzne, z których utworzono oddział strzelców zmotoryzowanych. Żołnierzy tych ściągnięto m.in. z oddziałów ciężkich bombowców i stacji mających ostrzegać w przypadku ataku nuklearnego” - napisali rosyjscy dziennikarze śledczy."
defence24.pl/wojna-na-ukrainie-raport-specjalny-defence24/do-obrony-obwodu-kurskiego-utworzono-pieszy-oddzial-sil-powietrzno-kosmicznych
Obserwuj wątek
    • kstmrv Re: Rosja nie ma kim walczyć? 19.08.24, 00:26
      Oczywiście że nie ma. Putin niedawno podniósł stawki dla rekrutów niemal do amerykańskiego poziomu, tak duży problem ma z naborem nowego mięsa armatniego:
      Rosja desperacko potrzebuje żołnierzy. Premie dla rekrutów już niemal dorównują amerykańskim
      businessinsider.com.pl/wiadomosci/rosja-desperacko-potrzebuje-zolnierzy-premie-dla-rekrutow-juz-niemal-dorownuja/xskf5yd
    • stasi1 Re: Rosja nie ma kim walczyć? 19.08.24, 07:21
      Nawet nie ma kim gasic pożaru w składzie ropy w Rostowie. Juz całą dobę walczą z pożarem zbiorników
      • bmc3i Re: Rosja nie ma kim walczyć? 20.08.24, 03:42
        stasi1 napisał:

> Nawet nie ma kim gasic pożaru w składzie ropy w Rostowie. Juz całą dobę walczą
        > z pożarem zbiorników

Misza kazak tam na czele walczy
    • odyn06 Re: Rosja nie ma kim walczyć? 19.08.24, 07:39
      Nic w tym dziwnego, bo w dyktaturach liczy się wola dyktatora, a nie logika i zasady prowadzenia wojny.
      Hitler, poprzednik Putina, do obrony Berlina przerzucał marynarzy Kriegsmarine..
      Drogą powietrzną.
      • profes79 Re: Rosja nie ma kim walczyć? 19.08.24, 08:42
        W czasie wojny secesyjnej pod koniec Federalni tworzyli tzw. bataliony ciężkiej artylerii. Z założenia przeznaczone do obsady artylerii fortecznej i służby garnizonowej były rzucane od 1864 do walki jako zwykła piechota.

A Kriegsmarine pod koniec wojny mogła albo służyć jako piechota albo łowić ryby w Wilhelmshaven.
        • niegracz Re: Rosja nie ma kim walczyć? 19.08.24, 09:35
          profes79 napisał:

> W czasie wojny secesyjnej pod koniec Federalni tworzyli tzw. bataliony ciężkiej
          > artylerii. Z założenia przeznaczone do obsady artylerii fortecznej i służby ga
          > rnizonowej były rzucane od 1864 do walki jako zwykła piechota.
          >
          > A Kriegsmarine pod koniec wojny mogła albo służyć jako piechota albo łowić ryby
          > w Wilhelmshaven.
          >
          .. a z kolei w 1941 Stalin miał aż nadto Żołnierzy i broni do obrony kraju
          tylko że w czerwcu 1941 nie szykował się do obrony- doszedłes juz do tego ?
        • odyn06 Re: Rosja nie ma kim walczyć? 19.08.24, 14:44
          Czytałem wspomnienia takiego berlińskiego marynarza.
          W kwietniu 45 wsadzili ich w samoloty i powiedzieli, że od tej pory są 2. Dywizja piechoty Kriegsmarine. Ci marynarze nie mieli pojęcia o taktyce wojsk lądowych, a autor książki był dalmierzystą na niszczycielu.
          Dostał się do sowieckiej niewoli. Wrócił w 1952 roku z gruźlicą, jak jeden z niewielu z flotylli.
          • ignorant11 Re: Rosja nie ma kim walczyć? 19.08.24, 21:00
            Co innego piechota morska jak np Marines tez formacja marynarki ale przeznaczona do działań ladowych.
            • bmc3i Re: Rosja nie ma kim walczyć? 20.08.24, 03:44
              ignorant11 napisał:

> Co innego piechota morska jak np Marines tez formacja marynarki ale przeznaczon
              > a do działań ladowych.

Amerykańska nie. W USA piechota morska to osobny rodzaj sił zbrojnych.
              • ignorant11 Re: Rosja nie ma kim walczyć? 21.08.24, 13:08
                Marines nie należa do USNavy? Rozwiniesz?
                • speedy13 Re: Rosja nie ma kim walczyć? 21.08.24, 14:01
                  ignorant11 napisał:

> Marines nie należa do USNavy? Rozwiniesz?
                  >

Znaczy nie mam pewności, co tu chciałbyś rozwijać. USMC to odrębny rodzaj sił zbrojnych, obok US Army, US Navy, USAF itd. Tyle że na samej górze, na najwyższym szczeblu podlega w Pentagonie pod Departament Marynarki, podobnie jak US Navy.
                • speedy13 Re: Rosja nie ma kim walczyć? 21.08.24, 14:01
                  ignorant11 napisał:

> Marines nie należa do USNavy? Rozwiniesz?
                  >

Znaczy nie mam pewności, co tu chciałbyś rozwijać. USMC to odrębny rodzaj sił zbrojnych, obok US Army, US Navy, USAF itd. Tyle że na samej górze, na najwyższym szczeblu podlega w Pentagonie pod Departament Marynarki, podobnie jak US Navy.
                  • profes79 Re: Rosja nie ma kim walczyć? 21.08.24, 14:43
                    Nie ma co rozwijać. Piechota morska USA to osobna formacja zbrojna, dysponująca własnym lotnictwem i artyleria a do niedawna własnymi siłami pancernymi. Zresztą zdaje się że czołgi po Marines miały trafić do Polski. Jeżeli kiedykolwiek była częścią marynarki to na bardzo wczesnym etapie swojego istnienia.
                    • bmc3i Re: Rosja nie ma kim walczyć? 21.08.24, 15:47
                      profes79 napisał:

> Nie ma co rozwijać. Piechota morska USA to osobna formacja zbrojna, dysponująca
                      > własnym lotnictwem i artyleria a do niedawna własnymi siłami pancernymi. Zresz
                      > tą zdaje się że czołgi po Marines miały trafić do Polski. Jeżeli kiedykolwiek b
                      > yła częścią marynarki to na bardzo wczesnym etapie swojego istnienia.

Nie słyszałem aby kiedyś była nie była. Ale nie wiem, może się mylę. Stąd Marines mają generałów jako dowódców, a nie admirałów jak marynarka.
                      USMC jest ściśle związana z USN, w tym sensie, że USN zapewnia jej okręty, i odwrotnie - żołnierze Marines służą na okrętach marynarki w zakresie zadań ochrony/obrony bezpośredniej. Przynajmniej podczas 2wś tak było, nie wiem jak dzisiaj. Wszystkie działa, działka i karabiny plot na dużych jednostkach, obsługiwane były przez Marines.
                  • ignorant11 Re: Rosja nie ma kim walczyć? 21.08.24, 16:45
                    Zatem jednak głowne dowództwo jest dowództwem marynarki? To, ze maja autonomie to wiem, ze włąsne lotnictwo itp tez wiem.
                    • niegracz Re: Rosja nie ma kim walczyć? 21.08.24, 16:49
                      do Trolli- to jest wątek na temat Rosji
                      Załóżcie se wątek o marines i tam rozmawiajcie
                    • bmc3i Re: Rosja nie ma kim walczyć? 21.08.24, 16:59
                      ignorant11 napisał:

> Zatem jednak głowne dowództwo jest dowództwem marynarki? To, ze maja autonomie
                      > to wiem, ze włąsne lotnictwo itp tez wiem.

Nie, łączy je jedynie sekretarz marynarki, czyli dowództwo cywilne. Zaś szef sztabu UMCS, jest członkiem kolegium szefów połączonych sztabów, na równi z dowódcami Air Force, Army, sił kosmicznych i marynarki.
      • stasi1 Re: Rosja nie ma kim walczyć? 22.08.24, 15:45
        Akurat w większości wojsk jak przegrywają to spędzają marynarzy. Tutaj Rosja jeszcze nie przegrywa ale innych spoeszaja
    • ignorant11 Re: Rosja nie ma kim walczyć? 19.08.24, 12:50
      To bardzo cieszy:))) Niech spiesza lotników, kosmonautów i marynarzy z OPów i wyslą do okopów. A general nie bedzie dobry w okopie? Zreszta i u nas nie lepiej.., bo gdy czołgista ginie przy tłumieniu zamieszek to już taka sama groteska jak u kacapów.
      • stasi1 Re: Rosja nie ma kim walczyć? 03.09.24, 22:09
        Niestety nie jest tak dobrze, ostatnie dwa tygodnie nie były najlepsze dla Ukrainy
    • krzy-czy Re: Rosja nie ma kim walczyć? 19.08.24, 15:47
      chachły mają ten sam,
      a może większy problem
      z poborem.
    • niegracz Re: Rosja nie ma kim walczyć? 19.08.24, 21:10
      a Ławrow?
    • niegracz Re: Rosja nie ma kim walczyć? 19.08.24, 21:24
      biorą już z takich rejonów które nawet o Ukrainie nie słyszały
    • cojestdoktorku Re: Rosja nie ma kim walczyć? 19.08.24, 22:10
      nie maja kim obronic swoich granic przed ledwo dychajacą Ukrainą
      ale własnie kupujemy Apache bo lada moment zaatakują nas i całe NATO!

cyrk :D
      • bmc3i Re: Rosja nie ma kim walczyć? 20.08.24, 03:45
        cojestdoktorku napisał:

> nie maja kim obronic swoich granic przed ledwo dychajacą Ukrainą
        > ale własnie kupujemy Apache bo lada moment zaatakują nas i całe NATO!
        >
        > cyrk :D

Chiny, Rosja, Korea Płn, Iran. Każde z nich chce zmienić porządek świata.
        • odyn06 Re: Rosja nie ma kim walczyć? 20.08.24, 12:07
          Dodaj Turcję.
          • ignorant11 Re: Rosja nie ma kim walczyć? 21.08.24, 18:48
            Dodam... Polskę! Moze niecała chce... ale ja chcę. Jako konserwatysta, nacjonalista, imperialista chcę Jagiellonii +++++
    • niegracz Re: Rosja nie ma kim walczyć? 21.08.24, 05:53
      a Putin ?
      Во время встречи глава Чечни Рамзан Кадыров заявил, что все добровольцы, присутствующие на мероприятии, полностью обеспечены необходимым оборудованием и оружием. В ответ Путин одобрительно похлопал Кадырова по плечу.

Глава республики отметил, что сам он также считает себя пехотинцем, на что президент ответил: «Мы все пехотинцы. Мы все находимся в одинаковом положении»
      w rozmowie z Kadyrowem stwierdził że on też jest piechurem ( prostym żolnierzem) i ze : wszyscy jesteśmy w tej samej sytuacji..

najpierw Kadyrow pochwalił się że mają potrzebne uzbrojenie i wyposażenie i że on sam jest tez piechurem
      .Putin obdarzył go Najwyższym Wyróżnieniem Państwowym
      ..
      poklepał go po plecach
    • marcowsky Re: Rosja nie ma kim walczyć? 21.08.24, 15:14
      Wielki wódz wyladwał w Czeczeni i stamtąd chce kupić parę tysięcy soldatow
      • rambaldi Re: Rosja nie ma kim walczyć? 22.08.24, 16:22
        nie da rady, bo Kadyrow musi utrzymywac spory potencjal zeby chronic siebie i swoja rodzinke, tam tez sa wybuchy wrogow, islamistow, Kadyrow juz nie ma zapasowych ludzi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka