Dodaj do ulubionych

"Tygryski"

IP: 213.25.91.* 07.09.05, 14:11
Pamietacie te książeczki? Jak je oceniacie? Jak je wspominacie?

pozdr
Obserwuj wątek
    • dreaded88 Re: "Tygryski" 07.09.05, 18:11
      Różnie. Była masa komuszego, propagandowego gówna, ale i pozycje zaskakująco dobre - np. kilka tomików poświęconych walkom na teatrze śródziemnomorskim (o Malcie, Krecie, działaniach w powietrzu nad pn. Afryką, przynajmniej jeden z nich napisał Szubański).
    • Gość: DSD Re: "Tygryski" IP: 212.33.72.* 08.09.05, 09:37
      Z rozrzewnieniem. Zacząłem chyba od 'Osaczonej wyspy', to o obronie Malty.
      Trochę dziwne wstawki beletrystyczne, ale nie przeszkadzały w odbiorze.
    • awprawo Re: "Tygryski" 08.09.05, 10:48
      Ja cały czas je jeszce zbieram - odbieram je bardzo dobrze (pomijam zawarta w
      niektórych tomikach czerwona propagandę)
      • Gość: icar Re: "Tygryski" IP: 81.219.231.* 08.09.05, 11:23
        od tej serii zaczeła się moja zabawa z historią, a pomijając nieliczne wyjątki
        tej propagandy nie było tak wiele, a przynajmniej mnie tak nie raziła jak
        kiedyś to czytałem. W każdym razie świetna forma popularyzacji historii.
        • Gość: greyrat Re: "Tygryski" IP: *.adsl.inetia.pl 08.09.05, 12:39
          pomijając propagandę (na moje tak z 45% tomików - zwłaszcza partyzanckie)-
          czegoś takiego brakuje dziś. za to mamy "ęcyklopedie" Faktu - takie dwa
          podejścia do popularyzowania historii...
    • michalgajzler Re: "Tygryski" 08.09.05, 12:55
      Trochę się tego naczytałem, aczkolwiek traktowałem je dość wybiórczo -
      ograniczając się do poświęconych powietrzu i wodzie;-).
      • jopekpl Re: "Tygryski" 08.09.05, 12:59
        Mam tego jeszcze coś z 350 sztuk i wspominam jak najlepiej ,mimo "literackiego"
        podejścia do niektórych faktów.
        • Gość: axx Re: "Tygryski" IP: *.res.east.verizon.net 08.09.05, 13:10
          Pamietam taki jeden bo mialem znajomego o tym nazwisku. Fix melduje
          centrali,taki byl tytul o ile pamietam i opisywal dzialanie sovieckiego agenta
          (Sorge). Ksiazeczka byla interesujaca ale jak sie okazalo w wiele lat pozniej
          wszystko to bylo komuszym klamstwem. Sorge ,soviecki agent w Japonii zostal
          zlikwidowany przez.......sovietow.Ale o tym dowiedzialem sie dopiero w latach
          80 tych. Zatem te male tygryski byly po prostu dobrym materialem dezinformujacym
          i utrwalajacym to co bylo wygodne. Na bakier z prawda historyczna. Super
          ocenzurowane. Mysle ze jest tam jeszcze wiele innych przemilczen.
          • Gość: Re axx Re: "Tygryski" IP: *.chomiczowka.waw.pl 08.09.05, 13:30
            Sorge został aresztowany przez kontrwywiad japoński w 1941r i stracony w 1944r.
            Twoje Informacje są w tym przypadku błędne.
            • Gość: axx Re: "Tygryski" IP: *.res.east.verizon.net 08.09.05, 19:00
              Nie wiem czy bledne. Sorge rzeczywiscie zostal aresztowany i stracony przez
              japonczykow ale stalo to sie na skutek ujawnienia tego przez.... sovietow.
              Sorge otrzymal polecenia stawienia sie w Moskwie i po prostu odmowil dlatego ze
              bedac podejrzanym o nieprawomyslnosc slusznie myslal ze nie warto wracac.
              Niestety pomylil sie i zostal zrecznie podkablowany przez sovietow (a cesarz o
              wszystkim wie)i stracil zycie. Byl po prostu niczym dla sovietow i jego zycie
              nie mialo zadnej wartosci. Zapewnie nie byl chyba obywatelem sovieckim takze.
              Czytalem o tym ale w innej publikacji a byc moze ze i w Internecie jest takze
              ale poszukaj sobie sam.
    • u-boot_88 A nie wiecie.. 08.09.05, 15:08
      .. przypadkiem, czy książeczki owe można gdzieś kupić (w Wawie)? Była może
      jakaś re-edycja? Kidyś miałem kilkadziesiąt, ale gdzieś wyparowały a chętnie
      bym sobie je przypomniał.
      • awprawo Ja kupuję na aukcjach intern. 08.09.05, 15:15
        u-boot_88 napisał:

> .. przypadkiem, czy książeczki owe można gdzieś kupić (w Wawie)? Była może
        > jakaś re-edycja? Kidyś miałem kilkadziesiąt, ale gdzieś wyparowały a chętnie
        > bym sobie je przypomniał.
        • u-boot_88 Re: Ja kupuję na aukcjach intern. 08.09.05, 15:27
          A jakiś link byś podrzucił? Ja w zasadzie nie robię zakupów przez internet (na
          aukcjach) - pod tym względem jestem na etapie średniowiecza.
          • jopekpl Re: Ja kupuję na aukcjach intern. do u-boot 88 08.09.05, 15:45
            u-boot_88 napisał:

> A jakiś link byś podrzucił? Ja w zasadzie nie robię zakupów przez internet
            (na
            > aukcjach) - pod tym względem jestem na etapie średniowiecza.
            jak jesteś zainteresowany to odstąpiem ci swoje
            • u-boot_88 Re: Ja kupuję na aukcjach intern. do u-boot 88 08.09.05, 15:47
              Napisz, proszę, na priva ile tego masz, no i oczywiście wiele chcesz. Z góry
              dziękuje za odpowiedź.
              • jopekpl Re: Ja kupuję na aukcjach intern. do u-boot 88 08.09.05, 16:14
                sprawdz czy doszła poczta bo nie mam potwierdzenia
                • u-boot_88 Re: Ja kupuję na aukcjach intern. do u-boot 88 08.09.05, 16:16
                  Doszła, już Ci odpisałem.
                  • Gość: Awprawo Re: Ja kupuję na aukcjach intern. do u-boot 88 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.05, 11:33
                    Ja też bym kupił - jeśli mielibyście jakies tytuły do odsprzedania to napiszcie
                    awprawo@gazeta.pl
                    Pozdrawiam
                    • jopekpl Re: Ja kupuję na aukcjach intern. do u-boot 88 09.09.05, 13:15
                      Gość portalu: Awprawo napisał(a):

> Ja też bym kupił - jeśli mielibyście jakies tytuły do odsprzedania to
                      napiszcie
                      > awprawo@gazeta.pl
                      > Pozdrawiam
                      U-boot 88 był pierwszy ,ale raczej nie kupi wszystkich 300 st dlatego napisz na
                      poczte co cię interesuje.ale u-boot ma prawo pierwokupu.
                      • u-boot_88 Do jopekpl: 09.09.05, 15:30
                        Witam,
                        Sprawdź maila, czy doszła moja wiad.
          • wladca_pierscienii www.allegro.pl 09.09.05, 10:52

www.allegro.pl/search.php?string=%C5%BC%C3%B3%C5%82ty+tygrys&category=97
    • jopekpl Re: "Tygryski" 10.09.05, 19:11
      Gość portalu: stalkon napisał(a):

> Pamietacie te książeczki? Jak je oceniacie? Jak je wspominacie?
      >
      >
      > pozdr
      LUDZIE zwariowałem !!!Zacząłem przeglądać po 6latach od upchnięcia w piwnicy
      tygryski które szykowałem do sprzedazy, I WSIĄKŁEM zaczołem na nowo je czytać i
      cholera nie mogę się od nich oderwać!!!
      • wladca_pierscienii "Tygrysek" " Rafinerie płoną o zmierzchu" 23.09.05, 12:49
        jopekpl napisał:
        > LUDZIE zwariowałem !!!Zacząłem przeglądać po 6latach od upchnięcia w piwnicy
        > tygryski które szykowałem do sprzedazy, I WSIĄKŁEM zaczołem na nowo je czytać
        i
        > cholera nie mogę się od nich oderwać!!!

To może masz "Rafinerie płoną o zmierzchu" i wypowiesz się na wątku:

"Taktyczne wsparcie potrzebne - odsiecz powstania "
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=539&w=22423603
        czytałem to kiedyś (ale już nie mam), tak na 98% jestem pewien, że nie było
        żadnych międzylądowań Amerykanów na lotniskach radzieckich przy okazji
        bombardowań rumuńskich pól naftowych
        • jopekpl Re: "Tygrysek" " Rafinerie płoną o zmierzchu" 23.09.05, 17:01
          PEWNIE mam ale nie bardzo wiem o co chodzi z wypowiedzeniem się na tamtym
          wątku??????Czerpanie wiedzy historycznej z tych ksiązeczek jest co najmniej
          ryzykowne.
          .co do międzylądowań alianckich bombowców na terytorium radzieckim to coś o tym
          szłyszałem ale nie wiem czy dotyczyło to rumuńskich rafinerji, musiałbym
          poszperać.
    • Gość: Mariner Re: "Tygryski" IP: *.cust.tele2.pl 13.09.05, 15:27
      Na początku były fajne. Opisywały mało znane wtedy fakty II Wojny światowej.
      Potem coraz bardziej były propagandowe. Opisywały mało istotne epizody z
      udziałem AL. Mam do dzisiaj ich kilkadziesiąt. Także ich poziom edytorski
      spadał. Od lakierowanych okładek do standardu gazety.
      M.
    • Gość: stary mason Re: "Tygryski" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.09.05, 20:11
      byly to moje pierwse ksoazki o tematyce militarnej, czytalem jako dziecko od
      pierwszych klas podstawowoki nie powiem w tym czasie byla to lektura wciagajaca
      i dobrze sie je czytalo. Niektore numery bylo fajne posiadam jeszcze
      kilakdziesiat moje ulubione to o partyzantach tity i walkach armii radzieckiej
      w polsce
    • Gość: stary mason Re: "Tygryski" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.09.05, 20:14
      rzeczuwiscie niektore tomiki byly fajne mam jeden o kulisach przygotowania
      wloskiego ataku na grecje dwa rozdzialy o kochankach duze co lubil robic bardzo
      ciekawe mysle ze trudno by to bylo gdziekolwiek znalezc calosc dosc fajnie
      skonstruowana duce do swojej kochanki,,francesca znow te moje wrzody" polecam
      • panzerviii Jestem w dobrej sytuacji 23.09.05, 17:37
        wój mojej zony ma ................ wszytskie Tygryski coś kole stu
        kilkudziesięciu tomików, równiez rafinerie płoną o zmierzchu, jest tam o
        międzyladowaniach Amerykanów na trenach opanowych przez Sovietów. ale i kupa
        propagandowego gówna jak to Rumuni cieszyli się z wyzwolenia przez red army, no
        i oczywiście nic dlaczego znależli się po drugiej stronie barykady, nic o
        Besarabi - Mołdavi i jej okrutnej okupacji przez Sovietów - ani słowa.

Moim ulubionym tomikiem są "Czołgi pod Mokrą" - duma serce rozpiera, w marcu
        wracając z podróży służbowej ze Skierniewic do Łodzi, zboczyłem z drogi nieco,
        aby zachaczyć o Wolę Cyrusową, tam też chłopaki z Wołyńskiej Brygady Kawalerii
        dali w dupe szkopom, stoi tam pomnik im poświęcony oraz ich wspaniałemu dowódcy
        Płk. dypl. Juliuszowi (Julianowi?) Filipowiczowi. A sama wieś sprawia bardzo
        sielskie wrażenie.

• jopekpl Re: Jestem w dobrej sytuacji 24.09.05, 03:24

>
          > Moim ulubionym tomikiem są "Czołgi pod Mokrą" - duma serce rozpiera, w marcu
          > wracając z podróży służbowej ze Skierniewic do Łodzi, zboczyłem z drogi
          nieco,
          > aby zachaczyć o Wolę Cyrusową, tam też chłopaki z Wołyńskiej Brygady
          Kawalerii
          > dali w dupe szkopom, stoi tam pomnik im poświęcony oraz ich wspaniałemu
          dowódcy
          >
          > Płk. dypl. Juliuszowi (Julianowi?) Filipowiczowi. A sama wieś sprawia bardzo
          > sielskie wrażenie.
          >
          > WŁAŚNIE z małym zalem sprzedałem ten tomik tez mnie ciekawił.
          ALE swoiej opini o Maczku lepiej nie publikój n GLIWICACH BO NIEJAKI NAZI
          BALLEST piany dostanie na pyszczku;-)))
    • Gość: starymason Re: "Tygryski" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.05, 17:56
      tez posiadam ten tomik z bitwa pod mokra fajnie napisane. Najciekawsze sa
      jednak o wojnie w jugoslawii , na naszym rynku brak calkowicie publikacji o
      tamtejszych walkach, przynajmniej ja nie widzialem.
      • panzerviii Re: "Tygryski" 23.09.05, 18:42
        Fakt o Jugosławi, rzeczywiscie jest mało publikacji. W ogóle to chętnie bym
        poczytał jak poszczególne grupy brały udział w wojnie, w końcu było Państwo
        Chorwackie ustaszowskie z jednej strony, z drugiej to Tito w końcu był
        Chorwatem, a nie Serbem jak panuje powszechne przekonanie. Jak do niemców
        podchodzili Bosniacy i Albanczycy,? a jak Makedoncy,? w koncu ich kraj był
        okupowany przez bardzo bliska im kulturowo Bułgarie, Bułgarski i Macedonski to
        ten sam jezyk, tak jak serbo-chorwacki, a i obydwa narody sa prawoslawne etc.

Aha w Łodzi na rynku Bałuckim, stoję często bezrobotrni i sprzedają stre
        ksiązki w tym często Tygryski i pozycje H.H Kirsta (tego od fabryki oficerów).
        Robią to z biedy. Za naprawdę pise pieniądze 2 zł. za pięc tygrysków. Czasami
        widać, zę się cięzko im z nimi rozstac. ))))))))

Na Bałuckim bywam, bo jestem akwarystą )))) i pewne rzeczy najlepiej kupic u
        pasjonatów. No jabuszka tam są najlepsze u podłódzkich farmerów, od razu
        kupuje po 10 kilo dla rodzinki.
    • Gość: stary mason Re: "Tygryski" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.09.05, 14:14
      tito fakt byl chorwatem ale jak to bywa wsrod komunistow nie mialo to
      znaczenia. chorwaci jak wiadomo powszechnie mieli marionetkowe panstwo do
      ktorego przylaczyli bosnie i slawonie i wojwodine. Na tych terenach dokonywali
      eksterminacji ludnosci niechorwackiej.Partyzanci tity ktorzy byli komunistami i
      skladali sie z wszystkich narodowsci jugoslawii wcale nie byli do pewnego
      okresy najsilniejsza partyzantka w kraju, o wiel silniejsza pozycje mialy
      oddzialy partyzanckie gen. mihajlovicia byli to narodowcy serbscy monarchoiscu
      ktorzy walczyli zarowno z jiemcami czy wlochami jak takze z komunistami i
      chorwtami. W ostatnim etapie wojny kidy przewage juz mial tito wspolpracowali
      lokalnie z niemcami przeciw komunistom. Po wygraniu tity ich los zostal
      przesadzony i wszyscy zostali zabici tuz po wojnie. Nazywano ich tez czetnikami
      lub brodaczami bo przysiegali sie nie golic az do porotu krola. W osttanich
      wojnach balkanskich rozni bandyci w rodzaju arkana probowali sobie
      przywlaszczyc czetnicka legende i historie, ale byla to calkowita
      uzurpacja.Czetnicy chronili ludnosc cywilna w przeciwienstwie do komunistow
      ktorzy nie przejmowali sie odwetem na niej dlatego osiagneli przewage takze
      propagandowa.Mialem dziewczyne serbkew interesuje sie historia panstw
      slowianskich i wogole jestem slowianofilem , mozecie sie mie pytac o rozne
      takie rzeczy
      • panzerviii Fajnie, możesz drogi Masonie liczyć na wiele pytań 26.09.05, 11:17
        w przyszłości ode mnie. Bozwłaszcza ostatnie wojny bałkańskie mnie bardzo
        interesuja, a na naszym forum temat to trochę pomijany. Mam nadzieję, ze w tej
        chwili rozmawiając o ostatnim pasmie wojen w b. Yugosławi będzie można
        rozmawiać bez emocji.

A swoją drogą twoje międzynarodowe słowiańskie podboje zaczynają byc
        imponujące, dziewczyna Serbka, wcześniej kiedys przyznałeś się do byłej
        dziewczyny Rosjanki. Hi, hi.

• Gość: stary mason Re: "Tygryski" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.09.05, 22:21
      kolo akademika byl budynek filologii slowianskiej hehehehe
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka