Gość: stalkon IP: 213.25.91.* 07.09.05, 14:11 Pamietacie te książeczki? Jak je oceniacie? Jak je wspominacie? pozdr Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dreaded88 Re: "Tygryski" 07.09.05, 18:11 Różnie. Była masa komuszego, propagandowego gówna, ale i pozycje zaskakująco dobre - np. kilka tomików poświęconych walkom na teatrze śródziemnomorskim (o Malcie, Krecie, działaniach w powietrzu nad pn. Afryką, przynajmniej jeden z nich napisał Szubański). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DSD Re: "Tygryski" IP: 212.33.72.* 08.09.05, 09:37 Z rozrzewnieniem. Zacząłem chyba od 'Osaczonej wyspy', to o obronie Malty. Trochę dziwne wstawki beletrystyczne, ale nie przeszkadzały w odbiorze. Odpowiedz Link Zgłoś
awprawo Re: "Tygryski" 08.09.05, 10:48 Ja cały czas je jeszce zbieram - odbieram je bardzo dobrze (pomijam zawarta w niektórych tomikach czerwona propagandę) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: icar Re: "Tygryski" IP: 81.219.231.* 08.09.05, 11:23 od tej serii zaczeła się moja zabawa z historią, a pomijając nieliczne wyjątki tej propagandy nie było tak wiele, a przynajmniej mnie tak nie raziła jak kiedyś to czytałem. W każdym razie świetna forma popularyzacji historii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greyrat Re: "Tygryski" IP: *.adsl.inetia.pl 08.09.05, 12:39 pomijając propagandę (na moje tak z 45% tomików - zwłaszcza partyzanckie)- czegoś takiego brakuje dziś. za to mamy "ęcyklopedie" Faktu - takie dwa podejścia do popularyzowania historii... Odpowiedz Link Zgłoś
michalgajzler Re: "Tygryski" 08.09.05, 12:55 Trochę się tego naczytałem, aczkolwiek traktowałem je dość wybiórczo - ograniczając się do poświęconych powietrzu i wodzie;-). Odpowiedz Link Zgłoś
jopekpl Re: "Tygryski" 08.09.05, 12:59 Mam tego jeszcze coś z 350 sztuk i wspominam jak najlepiej ,mimo "literackiego" podejścia do niektórych faktów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: axx Re: "Tygryski" IP: *.res.east.verizon.net 08.09.05, 13:10 Pamietam taki jeden bo mialem znajomego o tym nazwisku. Fix melduje centrali,taki byl tytul o ile pamietam i opisywal dzialanie sovieckiego agenta (Sorge). Ksiazeczka byla interesujaca ale jak sie okazalo w wiele lat pozniej wszystko to bylo komuszym klamstwem. Sorge ,soviecki agent w Japonii zostal zlikwidowany przez.......sovietow.Ale o tym dowiedzialem sie dopiero w latach 80 tych. Zatem te male tygryski byly po prostu dobrym materialem dezinformujacym i utrwalajacym to co bylo wygodne. Na bakier z prawda historyczna. Super ocenzurowane. Mysle ze jest tam jeszcze wiele innych przemilczen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Re axx Re: "Tygryski" IP: *.chomiczowka.waw.pl 08.09.05, 13:30 Sorge został aresztowany przez kontrwywiad japoński w 1941r i stracony w 1944r. Twoje Informacje są w tym przypadku błędne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: axx Re: "Tygryski" IP: *.res.east.verizon.net 08.09.05, 19:00 Nie wiem czy bledne. Sorge rzeczywiscie zostal aresztowany i stracony przez japonczykow ale stalo to sie na skutek ujawnienia tego przez.... sovietow. Sorge otrzymal polecenia stawienia sie w Moskwie i po prostu odmowil dlatego ze bedac podejrzanym o nieprawomyslnosc slusznie myslal ze nie warto wracac. Niestety pomylil sie i zostal zrecznie podkablowany przez sovietow (a cesarz o wszystkim wie)i stracil zycie. Byl po prostu niczym dla sovietow i jego zycie nie mialo zadnej wartosci. Zapewnie nie byl chyba obywatelem sovieckim takze. Czytalem o tym ale w innej publikacji a byc moze ze i w Internecie jest takze ale poszukaj sobie sam. Odpowiedz Link Zgłoś
u-boot_88 A nie wiecie.. 08.09.05, 15:08 .. przypadkiem, czy książeczki owe można gdzieś kupić (w Wawie)? Była może jakaś re-edycja? Kidyś miałem kilkadziesiąt, ale gdzieś wyparowały a chętnie bym sobie je przypomniał. Odpowiedz Link Zgłoś
awprawo Ja kupuję na aukcjach intern. 08.09.05, 15:15 u-boot_88 napisał: > .. przypadkiem, czy książeczki owe można gdzieś kupić (w Wawie)? Była może > jakaś re-edycja? Kidyś miałem kilkadziesiąt, ale gdzieś wyparowały a chętnie > bym sobie je przypomniał. Odpowiedz Link Zgłoś
u-boot_88 Re: Ja kupuję na aukcjach intern. 08.09.05, 15:27 A jakiś link byś podrzucił? Ja w zasadzie nie robię zakupów przez internet (na aukcjach) - pod tym względem jestem na etapie średniowiecza. Odpowiedz Link Zgłoś
jopekpl Re: Ja kupuję na aukcjach intern. do u-boot 88 08.09.05, 15:45 u-boot_88 napisał: > A jakiś link byś podrzucił? Ja w zasadzie nie robię zakupów przez internet (na > aukcjach) - pod tym względem jestem na etapie średniowiecza. jak jesteś zainteresowany to odstąpiem ci swoje Odpowiedz Link Zgłoś
u-boot_88 Re: Ja kupuję na aukcjach intern. do u-boot 88 08.09.05, 15:47 Napisz, proszę, na priva ile tego masz, no i oczywiście wiele chcesz. Z góry dziękuje za odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
jopekpl Re: Ja kupuję na aukcjach intern. do u-boot 88 08.09.05, 16:14 sprawdz czy doszła poczta bo nie mam potwierdzenia Odpowiedz Link Zgłoś
u-boot_88 Re: Ja kupuję na aukcjach intern. do u-boot 88 08.09.05, 16:16 Doszła, już Ci odpisałem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Awprawo Re: Ja kupuję na aukcjach intern. do u-boot 88 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.05, 11:33 Ja też bym kupił - jeśli mielibyście jakies tytuły do odsprzedania to napiszcie awprawo@gazeta.pl Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jopekpl Re: Ja kupuję na aukcjach intern. do u-boot 88 09.09.05, 13:15 Gość portalu: Awprawo napisał(a): > Ja też bym kupił - jeśli mielibyście jakies tytuły do odsprzedania to napiszcie > awprawo@gazeta.pl > Pozdrawiam U-boot 88 był pierwszy ,ale raczej nie kupi wszystkich 300 st dlatego napisz na poczte co cię interesuje.ale u-boot ma prawo pierwokupu. Odpowiedz Link Zgłoś
u-boot_88 Do jopekpl: 09.09.05, 15:30 Witam, Sprawdź maila, czy doszła moja wiad. Odpowiedz Link Zgłoś
wladca_pierscienii www.allegro.pl 09.09.05, 10:52 www.allegro.pl/search.php?string=%C5%BC%C3%B3%C5%82ty+tygrys&category=97 Odpowiedz Link Zgłoś
jopekpl Re: "Tygryski" 10.09.05, 19:11 Gość portalu: stalkon napisał(a): > Pamietacie te książeczki? Jak je oceniacie? Jak je wspominacie? > > > pozdr LUDZIE zwariowałem !!!Zacząłem przeglądać po 6latach od upchnięcia w piwnicy tygryski które szykowałem do sprzedazy, I WSIĄKŁEM zaczołem na nowo je czytać i cholera nie mogę się od nich oderwać!!! Odpowiedz Link Zgłoś
wladca_pierscienii "Tygrysek" " Rafinerie płoną o zmierzchu" 23.09.05, 12:49 jopekpl napisał: > LUDZIE zwariowałem !!!Zacząłem przeglądać po 6latach od upchnięcia w piwnicy > tygryski które szykowałem do sprzedazy, I WSIĄKŁEM zaczołem na nowo je czytać i > cholera nie mogę się od nich oderwać!!! To może masz "Rafinerie płoną o zmierzchu" i wypowiesz się na wątku: "Taktyczne wsparcie potrzebne - odsiecz powstania " forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=539&w=22423603 czytałem to kiedyś (ale już nie mam), tak na 98% jestem pewien, że nie było żadnych międzylądowań Amerykanów na lotniskach radzieckich przy okazji bombardowań rumuńskich pól naftowych Odpowiedz Link Zgłoś
jopekpl Re: "Tygrysek" " Rafinerie płoną o zmierzchu" 23.09.05, 17:01 PEWNIE mam ale nie bardzo wiem o co chodzi z wypowiedzeniem się na tamtym wątku??????Czerpanie wiedzy historycznej z tych ksiązeczek jest co najmniej ryzykowne. .co do międzylądowań alianckich bombowców na terytorium radzieckim to coś o tym szłyszałem ale nie wiem czy dotyczyło to rumuńskich rafinerji, musiałbym poszperać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariner Re: "Tygryski" IP: *.cust.tele2.pl 13.09.05, 15:27 Na początku były fajne. Opisywały mało znane wtedy fakty II Wojny światowej. Potem coraz bardziej były propagandowe. Opisywały mało istotne epizody z udziałem AL. Mam do dzisiaj ich kilkadziesiąt. Także ich poziom edytorski spadał. Od lakierowanych okładek do standardu gazety. M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stary mason Re: "Tygryski" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.09.05, 20:11 byly to moje pierwse ksoazki o tematyce militarnej, czytalem jako dziecko od pierwszych klas podstawowoki nie powiem w tym czasie byla to lektura wciagajaca i dobrze sie je czytalo. Niektore numery bylo fajne posiadam jeszcze kilakdziesiat moje ulubione to o partyzantach tity i walkach armii radzieckiej w polsce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stary mason Re: "Tygryski" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.09.05, 20:14 rzeczuwiscie niektore tomiki byly fajne mam jeden o kulisach przygotowania wloskiego ataku na grecje dwa rozdzialy o kochankach duze co lubil robic bardzo ciekawe mysle ze trudno by to bylo gdziekolwiek znalezc calosc dosc fajnie skonstruowana duce do swojej kochanki,,francesca znow te moje wrzody" polecam Odpowiedz Link Zgłoś
panzerviii Jestem w dobrej sytuacji 23.09.05, 17:37 wój mojej zony ma ................ wszytskie Tygryski coś kole stu kilkudziesięciu tomików, równiez rafinerie płoną o zmierzchu, jest tam o międzyladowaniach Amerykanów na trenach opanowych przez Sovietów. ale i kupa propagandowego gówna jak to Rumuni cieszyli się z wyzwolenia przez red army, no i oczywiście nic dlaczego znależli się po drugiej stronie barykady, nic o Besarabi - Mołdavi i jej okrutnej okupacji przez Sovietów - ani słowa. Moim ulubionym tomikiem są "Czołgi pod Mokrą" - duma serce rozpiera, w marcu wracając z podróży służbowej ze Skierniewic do Łodzi, zboczyłem z drogi nieco, aby zachaczyć o Wolę Cyrusową, tam też chłopaki z Wołyńskiej Brygady Kawalerii dali w dupe szkopom, stoi tam pomnik im poświęcony oraz ich wspaniałemu dowódcy Płk. dypl. Juliuszowi (Julianowi?) Filipowiczowi. A sama wieś sprawia bardzo sielskie wrażenie. Odpowiedz Link Zgłoś
jopekpl Re: Jestem w dobrej sytuacji 24.09.05, 03:24 > > Moim ulubionym tomikiem są "Czołgi pod Mokrą" - duma serce rozpiera, w marcu > wracając z podróży służbowej ze Skierniewic do Łodzi, zboczyłem z drogi nieco, > aby zachaczyć o Wolę Cyrusową, tam też chłopaki z Wołyńskiej Brygady Kawalerii > dali w dupe szkopom, stoi tam pomnik im poświęcony oraz ich wspaniałemu dowódcy > > Płk. dypl. Juliuszowi (Julianowi?) Filipowiczowi. A sama wieś sprawia bardzo > sielskie wrażenie. > > WŁAŚNIE z małym zalem sprzedałem ten tomik tez mnie ciekawił. ALE swoiej opini o Maczku lepiej nie publikój n GLIWICACH BO NIEJAKI NAZI BALLEST piany dostanie na pyszczku;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: starymason Re: "Tygryski" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.05, 17:56 tez posiadam ten tomik z bitwa pod mokra fajnie napisane. Najciekawsze sa jednak o wojnie w jugoslawii , na naszym rynku brak calkowicie publikacji o tamtejszych walkach, przynajmniej ja nie widzialem. Odpowiedz Link Zgłoś
panzerviii Re: "Tygryski" 23.09.05, 18:42 Fakt o Jugosławi, rzeczywiscie jest mało publikacji. W ogóle to chętnie bym poczytał jak poszczególne grupy brały udział w wojnie, w końcu było Państwo Chorwackie ustaszowskie z jednej strony, z drugiej to Tito w końcu był Chorwatem, a nie Serbem jak panuje powszechne przekonanie. Jak do niemców podchodzili Bosniacy i Albanczycy,? a jak Makedoncy,? w koncu ich kraj był okupowany przez bardzo bliska im kulturowo Bułgarie, Bułgarski i Macedonski to ten sam jezyk, tak jak serbo-chorwacki, a i obydwa narody sa prawoslawne etc. Aha w Łodzi na rynku Bałuckim, stoję często bezrobotrni i sprzedają stre ksiązki w tym często Tygryski i pozycje H.H Kirsta (tego od fabryki oficerów). Robią to z biedy. Za naprawdę pise pieniądze 2 zł. za pięc tygrysków. Czasami widać, zę się cięzko im z nimi rozstac. )))))))) Na Bałuckim bywam, bo jestem akwarystą )))) i pewne rzeczy najlepiej kupic u pasjonatów. No jabuszka tam są najlepsze u podłódzkich farmerów, od razu kupuje po 10 kilo dla rodzinki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stary mason Re: "Tygryski" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.09.05, 14:14 tito fakt byl chorwatem ale jak to bywa wsrod komunistow nie mialo to znaczenia. chorwaci jak wiadomo powszechnie mieli marionetkowe panstwo do ktorego przylaczyli bosnie i slawonie i wojwodine. Na tych terenach dokonywali eksterminacji ludnosci niechorwackiej.Partyzanci tity ktorzy byli komunistami i skladali sie z wszystkich narodowsci jugoslawii wcale nie byli do pewnego okresy najsilniejsza partyzantka w kraju, o wiel silniejsza pozycje mialy oddzialy partyzanckie gen. mihajlovicia byli to narodowcy serbscy monarchoiscu ktorzy walczyli zarowno z jiemcami czy wlochami jak takze z komunistami i chorwtami. W ostatnim etapie wojny kidy przewage juz mial tito wspolpracowali lokalnie z niemcami przeciw komunistom. Po wygraniu tity ich los zostal przesadzony i wszyscy zostali zabici tuz po wojnie. Nazywano ich tez czetnikami lub brodaczami bo przysiegali sie nie golic az do porotu krola. W osttanich wojnach balkanskich rozni bandyci w rodzaju arkana probowali sobie przywlaszczyc czetnicka legende i historie, ale byla to calkowita uzurpacja.Czetnicy chronili ludnosc cywilna w przeciwienstwie do komunistow ktorzy nie przejmowali sie odwetem na niej dlatego osiagneli przewage takze propagandowa.Mialem dziewczyne serbkew interesuje sie historia panstw slowianskich i wogole jestem slowianofilem , mozecie sie mie pytac o rozne takie rzeczy Odpowiedz Link Zgłoś
panzerviii Fajnie, możesz drogi Masonie liczyć na wiele pytań 26.09.05, 11:17 w przyszłości ode mnie. Bozwłaszcza ostatnie wojny bałkańskie mnie bardzo interesuja, a na naszym forum temat to trochę pomijany. Mam nadzieję, ze w tej chwili rozmawiając o ostatnim pasmie wojen w b. Yugosławi będzie można rozmawiać bez emocji. A swoją drogą twoje międzynarodowe słowiańskie podboje zaczynają byc imponujące, dziewczyna Serbka, wcześniej kiedys przyznałeś się do byłej dziewczyny Rosjanki. Hi, hi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stary mason Re: "Tygryski" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.09.05, 22:21 kolo akademika byl budynek filologii slowianskiej hehehehe Odpowiedz Link Zgłoś