Gość: m98 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.05, 21:26 czy ktoś wie, na czym polega ten system stosowany w t 90? wiem tylko, że zabezpiecza czołg od góry, ale jak dokładnie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
memor3 Aktywny system obrony; milimetrowy radar polaczony 27.10.05, 22:37 z wyrzutniami czegos w rodzaju granatow rozpryskujacych. Automatycznie reaguje na pociski lecace z predkoscia 70-700 m/s (czyli granaty p-panc i rakiety kierowane). Calosc wazy 1100 kg, broni czolg ze wszystkich stron z wyjatkiem tylu. Teoretycznie swietna rzecz usuwajaca zagrozenia czolgu ze strony piechoty i helikopterow. Nie chroni przed pociskami armatnimi. Podobno przedluza zywotnosc na polu walki 1.5-1.7 razy. Te tajemnicze liczby moga znaczyc wiele. Jezeli do czolgow strzelamy tylko ppk to przedluzenie zywotnosci o 1.5 razy oznacza, ze jednynie co drugi pocisk jest niszczony. Jezeli uwzgledniono tez pociski artyleryjskie to skutecznosc w niszczeniu ppk jest wieksza. Ale skoro nikt tego w boju nie uzywal to prawdopodobnie jest po prostu system bardzo zawodny. Na pewno jest tez wrazliwy na malokalibrowe pociski. Odpowiedz Link Zgłoś
m98 Re: Aktywny system obrony; milimetrowy radar pola 27.10.05, 23:32 Dzięki powodem tego, że arena nie została użyta w boju może też być cena ciekawe, czy to cudo "działa" też na kierowane pociski moździerzowe -czytałem niedawno ciekawy artykuł na ich temat na defence update - swoją drogą niektóre z nich też wykrywają cel za pomocą milimetrowego radaru Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aso Re: Aktywny system obrony; milimetrowy radar pola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.05, 00:22 Problem z Areną to nie jest tylko kwestia ceny czy niezawodności. Taki system będzie raził nie tylko wrogie pociski ale również własną piechotę znajdującą się w pobliżu czołgu. Odpowiedz Link Zgłoś
m98 Re: Aktywny system obrony; milimetrowy radar pola 29.10.05, 16:44 wydawało mi się, że taktyka biegnącej tuż za czołgiem piechoty to już przeszłość a z drugiej strony ciekawi mnie jaki zasięg ma ten system- chodzi mi o zasięg zarówno radaru jak i pole rażenia tymi granatami no i w jaki sposób granaty te sa wystrzeliwane-jest jakis granatnik automatyczny, czy jak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MAREK_BOA Re: Aktywny system obrony; milimetrowy radar pola IP: 80.51.118.* 11.11.05, 17:00 Na prawie całym obwodzie wieży są umieszczone odstrzeliwane panele.Według producenta i analityków czołg chroniony jest w zakresie 220-270 stopni. Panele służą do niszczenia celów poruszającycgh się z prędkością od 70 do 700-set m/s w ciągu 0.07 s od wykrycia w odległości do 50-ciu metrów od czołgu!A działa to tak,że po wykryciu celu przez radar następuje odstrzelenie panelu do góry (jakieś 45 stopni)w stronę nadlatującego celu.W granicach kilku metrów od czołgu panel jest detonowany i wysyła chmurę odłamków niszczących cel! I tyli mojej wiedzy na ten temat! Odpowiedz Link Zgłoś