17.01.06, 19:55
Czy ktoś z Kolegów czytał już lub widział ten nowy kwartalnik?
Obserwuj wątek
    • michalgajzler Re: Poligon 17.01.06, 20:37
      W Łodzi dziś jeszcze nie było (przynajmniej na Fabrycznym).
    • michalgajzler Re: Poligon 24.01.06, 15:41
      Pojawił się w końcu Poligon (przynajmniej w niektórych miejscach w Łodzi). Przy
      okazji w nowej Mr. Fiszer realizuje się w nowej roli;-).
      Na ocenę wypada poczekać do przeczytania całości, acz na pierwszy rzut oka
      ciekawa rzecz.
      Pomarudził bym narazie na układ tekstu i warstwy ilustracyjnej (bardziej
      odpowiada mi coś na kształt MSiO czy Militariów i Faktów), acz to kwestia gustu.
      C.D.N.
      • dreaded88 Re: Poligon 24.01.06, 20:38
        michalgajzler napisał:

Przy
        > okazji w nowej Mr. Fiszer realizuje się w nowej roli;-).

Co, rednaczem został?
        • michalgajzler Re: Poligon 24.01.06, 20:57
          dreaded88 napisał:

> Co, rednaczem został?

Aha. Chyba w celu większego "ulądowienia" zaprezentowano jego zdjęcie na
          rozbitym irackim (jak mniemam) T-72;-)
          P.S.
          Tradycyjny duet powrócił (no, chwilami zmienia się w trójkąt)
      • jack_ryan Re: Poligon 24.01.06, 20:45
        A ile kosztuje?
        • michalgajzler Re: Poligon 24.01.06, 20:57
          14,50 zł
          • ankasiarka Re: Poligon 26.01.06, 14:19
            a kto wydaje ten Poligon?
            • michalgajzler Re: Poligon 26.01.06, 14:25
              Magnum-X.
              www.magnum-x.pl/
              Ci sami co nTW, Strzał, MSiO oraz Lotnictwo.
      • marek_boa Re: Poligon 28.01.06, 08:54
        Według mnie to bardziej spaskudzic już się czasopisma nie dało pod względem
        układu tekstu! Przedobrzyli i tyli!:)
        -Pozdrawiam!
        • michalgajzler Re: Poligon 28.01.06, 14:54
          Układ co prawda mi nie bardzo odpowiada (szczególnie w artykule o szwajcarskich
          WL) ale owszem, da się to zrobić gorzej (swego czasu Raport potrafił dać białą
          czcionkę na żółtyk tle, nie mówiąc już o manii "ramek" z tekstem).
          Aha, niektórym. co już zaobserwowałem, taki a nie inny skład się podoba. Kwestia
          gustu.
      • michalgajzler Podsumowanie... 28.01.06, 22:35
        ...a przynajmniej próba;-)
        Poligon przeczytany, można zrobić małe podsumowanie:
        - Muzea i Kolekcje - jak dla ten przewodnik powinni ciągnąć dalej (plus),
        podobnie nie mam nic przeciwko relacjom z rekonstrukcji historycznych
        - tekst o "nowych" czołgach irackiej armii - może nic odkrywczego, jeśli ktoś
        stara się śledzić informacje o transferach sprzętu do Iraku, ale zawsze jest to
        jakaś próba zebrania większej ilości informacji w jednym miejscu (może być),
        - Piedimonte, temat ciekawy, sam tekst również... ale...zamiast profili
        barwnych, które modelarzy raczej nie zadowolą (a mi potrzebne jak pięść do
        oka;-), przydałyby się jakieś mapki, których w tekście nie ma wcale, co z kolei
        utrudnia odbiór tekstu (dodatkowy plus - za ciekawe zdjęcia, minus za brak map i
        zakończenie którego właściwie brak – przydało by się jakieś podsumowanie)
        - Churchill – mi się podoba (swoją drogą to swego czasu toczyła się tu dyskusja
        o modyfikacjach owego czołgu – czyżby ktoś to przeczytał;-))...ale przypisy by
        się jednak przydały przy fragmentach cytowanych (zamiast nie do końca
        sprecyzowanych wyjaśnień w tekście), profile barwne (ich obecność) mogę tu
        zaakceptować, rysunki techniczne OK, w sumie fajny tekst (jak dla mnie, to mogą
        "odpracować" resztę brytyjskiego sprzętu pancernego;-)
        - T-72 – co tu dużo pisać... chyba wyczerpujący;-)
        - szwajcarskie WL – khm... lekki przerost formy nad treścią,
        - historia polskiej radiolokacji – ciekawy temat, sam tekst mocno techniczny,
        acz da się strawić
        - broń maszynowa i ppanc w IIRP– jak najbardziej za (swoją drogą to w tym
        drugim artykule, kolejny autor po Malaku, zaprzecza temu, iż w armii za
        Piłsudskiego nie interesowano się nowoczesnymi trendami)
        - mało reklam
        - tradycyjnie, jak to w naszych wydawnictwach, można trafić na literówki i tym
        podobne kwiatki np. "nadszedł noc" (choć porównując do strzałów jakie można
        znaleźć w książkach L&L, Kagero czy innej Bellony to jest całkiem dobrze).
        - wg mnie Poligon wypada całkiem dobrze
        • dreaded88 Re: Podsumowanie... 29.01.06, 12:05
          W końcu mamy i we Wrocławiu. Zgadzam się z szanownym przedmówcą - wrażenie pozytywne, poza faktycznie dość nieszczęsną grafiką i tekstem o Szwajcarach (albo opisuje się uzbrojenie od szczebla indywidualnego żołnierza, albo sobie darować). Ciekawe są transfery z kręgów MiF - Lalak jako funkcyjny, Basarabowicz. Czyżby schyłek tamtego tytułu?
          • michalgajzler Re: Podsumowanie... 29.01.06, 12:36
            dreaded88 napisał:

> W końcu mamy i we Wrocławiu. Zgadzam się z szanownym przedmówcą - wrażenie pozy
            > tywne, poza faktycznie dość nieszczęsną grafiką i tekstem o Szwajcarach (albo o
            > pisuje się uzbrojenie od szczebla indywidualnego żołnierza, albo sobie darować)
            > .

Wyszło coś w rodzaju "ni pies nie wydra". Albo potraktować temat zwięźle albo
            rozwinąć (tym bardziej, że wydaje mi się, iż miejsce ku temu było - całość
            wygląda na lekko sztucznie "rozciągniętą")

>Ciekawe są transfery z kręgów MiF - Lalak jako funkcyjny, Basarabowicz. Czyżb
            > y schyłek tamtego tytułu?

Lalak, przyznaję, mnie zastanowił dość mocno. Z drugiej strony, spora ilość
            autorów ostatnio udziela się w różnych tytułach (Wawrzyńskiego wszędzie pełno,
            naczelny Poligonu wpadł mi w oko na jakimś anglojęzycznym portalu...). Swoją
            drogą to (nie licząc monografii TKSa którą sobie darowałem, zaopatrując się w co
            innego) MiF ostatnio zboczyło mocno na tematy lotnicze (w czym i Lalak piszący o
            Węgrach ma swój udział). Myslę więc, że MiF może spokojnie przetrwać (ja
            przynajmniej wolę póki co wydać co jakiś czas te 29 zł na MiF niż 12 ma MXXwieku)
            • dreaded88 Re: Podsumowanie... 29.01.06, 19:23
              michalgajzler napisał:

> Lalak, przyznaję, mnie zastanowił dość mocno. Z drugiej strony, spora ilość
              > autorów ostatnio udziela się w różnych tytułach (Wawrzyńskiego wszędzie pełno,
              > naczelny Poligonu wpadł mi w oko na jakimś anglojęzycznym portalu...). Swoją
              > drogą to (nie licząc monografii TKSa którą sobie darowałem, zaopatrując się w c
              > o
              > innego) MiF ostatnio zboczyło mocno na tematy lotnicze (w czym i Lalak piszący
              > o
              > Węgrach ma swój udział). Myslę więc, że MiF może spokojnie przetrwać (ja
              > przynajmniej wolę póki co wydać co jakiś czas te 29 zł na MiF niż 12 ma MXXwiek
              > u)

Możliwe, że znajdą sobie niszę. Jednak cena jest zdecydowanie zawyżona i IMHO nie usprawiedliwia jej poziom merytoryczny.
              • michalgajzler Re: Podsumowanie... 29.01.06, 20:15
                dreaded88 napisał:

> Możliwe, że znajdą sobie niszę.

Niewiele chyba czasopism zajmujących się tematyką militarną w sumie zniknęło z
                rynku: Aero, Lotnictwo AI, Entuzjasta Lotnictwa (to akurat było niezłe
                osiągnięcie - jeden numer;-). Coś pewnie przegapiłem, ale plajty raczej tu
                częste nie są.

>Jednak cena jest zdecydowanie zawyżona i IMHO n
                > ie usprawiedliwia jej poziom merytoryczny.

Nakład malutki to i cena khm... Kupować, toto kupuję srawdziwszy uprzednio co w
                środku. Co do poziomu (ogólnie) - bezkonkurencyjne (na minus) są chyba pierwsze
                numery MXXwieku.
        • marek_boa Re: Podsumowanie... 29.01.06, 12:46
          Przyznaję bez bicia ,ze po lekturze mam pewien ...niedodyt!:) Ale mam
          nadzieję ,że historia T-72 jak i Churchilla będzie miała dalszy ciąg!:) Nie
          licząc JEDNEGO zdjęcia praktycznie ani słowa o udziale Brytyjskiego czołgu w
          walkach z Niemcami na Wschodzie!
          -Pozdrawiam!
          • simmons Re: Podsumowanie... 29.01.06, 16:09
            W pełni popieram Kolegę w kwestii kontynuacji tematu T-72 i zarazem T-80 oraz
            Churchilla, mam tez nadzieję, że bedzie też mowa o modernizacjach tetów
            opracowanych przez inne kraje ( Twardy, itp. ).
            Generalnie zgadzam się z pozytywną opinią na temat 1 numeru. Tak trzymać.
            PS. Swoją drogą, mimowolnie artykuł o T-72 zdradza powód przyczyn rozpadu
            ZSRR... wprowadzać jednocześnie 3 typy MBT ..., trzeba mieć naprawdę nierówno
            pod sufitem...
            Pozdrowienia
            • simmons Sorry... 29.01.06, 16:12
              oczywiście miało być zdradza jedną z przyczyn
    • dreaded88 Re: Poligon 28.01.06, 12:51
      A u mnie (Wrocław/Opole) do wczoraj jeszcze nie było. Dziwne.
      • michalgajzler Re: Poligon 28.01.06, 15:01
        W Opolu juz chyba jest (informacja z innego forum).
        Pojawił się też w Łodzi (na pewno na Fabrycznym), W-wie (na pewno Centralny),
        3mieście i Bydgoszczy.
    • jack_ryan Re: Poligon 30.01.06, 22:46
      Kupiłem sobie ten nowy kwartalnik - ciekawe artykuły, zdziwiła mnie przewaga
      tekstów historycznych nad wspólczesnymi. Mocna stroną są liczne zdjęcia
      archiwalne.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka