marek1305 17.01.06, 19:55 Czy ktoś z Kolegów czytał już lub widział ten nowy kwartalnik? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
michalgajzler Re: Poligon 17.01.06, 20:37 W Łodzi dziś jeszcze nie było (przynajmniej na Fabrycznym). Odpowiedz Link Zgłoś
michalgajzler Re: Poligon 24.01.06, 15:41 Pojawił się w końcu Poligon (przynajmniej w niektórych miejscach w Łodzi). Przy okazji w nowej Mr. Fiszer realizuje się w nowej roli;-). Na ocenę wypada poczekać do przeczytania całości, acz na pierwszy rzut oka ciekawa rzecz. Pomarudził bym narazie na układ tekstu i warstwy ilustracyjnej (bardziej odpowiada mi coś na kształt MSiO czy Militariów i Faktów), acz to kwestia gustu. C.D.N. Odpowiedz Link Zgłoś
dreaded88 Re: Poligon 24.01.06, 20:38 michalgajzler napisał: Przy > okazji w nowej Mr. Fiszer realizuje się w nowej roli;-). Co, rednaczem został? Odpowiedz Link Zgłoś
michalgajzler Re: Poligon 24.01.06, 20:57 dreaded88 napisał: > Co, rednaczem został? Aha. Chyba w celu większego "ulądowienia" zaprezentowano jego zdjęcie na rozbitym irackim (jak mniemam) T-72;-) P.S. Tradycyjny duet powrócił (no, chwilami zmienia się w trójkąt) Odpowiedz Link Zgłoś
michalgajzler Re: Poligon 26.01.06, 14:25 Magnum-X. www.magnum-x.pl/ Ci sami co nTW, Strzał, MSiO oraz Lotnictwo. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Poligon 28.01.06, 08:54 Według mnie to bardziej spaskudzic już się czasopisma nie dało pod względem układu tekstu! Przedobrzyli i tyli!:) -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
michalgajzler Re: Poligon 28.01.06, 14:54 Układ co prawda mi nie bardzo odpowiada (szczególnie w artykule o szwajcarskich WL) ale owszem, da się to zrobić gorzej (swego czasu Raport potrafił dać białą czcionkę na żółtyk tle, nie mówiąc już o manii "ramek" z tekstem). Aha, niektórym. co już zaobserwowałem, taki a nie inny skład się podoba. Kwestia gustu. Odpowiedz Link Zgłoś
michalgajzler Podsumowanie... 28.01.06, 22:35 ...a przynajmniej próba;-) Poligon przeczytany, można zrobić małe podsumowanie: - Muzea i Kolekcje - jak dla ten przewodnik powinni ciągnąć dalej (plus), podobnie nie mam nic przeciwko relacjom z rekonstrukcji historycznych - tekst o "nowych" czołgach irackiej armii - może nic odkrywczego, jeśli ktoś stara się śledzić informacje o transferach sprzętu do Iraku, ale zawsze jest to jakaś próba zebrania większej ilości informacji w jednym miejscu (może być), - Piedimonte, temat ciekawy, sam tekst również... ale...zamiast profili barwnych, które modelarzy raczej nie zadowolą (a mi potrzebne jak pięść do oka;-), przydałyby się jakieś mapki, których w tekście nie ma wcale, co z kolei utrudnia odbiór tekstu (dodatkowy plus - za ciekawe zdjęcia, minus za brak map i zakończenie którego właściwie brak – przydało by się jakieś podsumowanie) - Churchill – mi się podoba (swoją drogą to swego czasu toczyła się tu dyskusja o modyfikacjach owego czołgu – czyżby ktoś to przeczytał;-))...ale przypisy by się jednak przydały przy fragmentach cytowanych (zamiast nie do końca sprecyzowanych wyjaśnień w tekście), profile barwne (ich obecność) mogę tu zaakceptować, rysunki techniczne OK, w sumie fajny tekst (jak dla mnie, to mogą "odpracować" resztę brytyjskiego sprzętu pancernego;-) - T-72 – co tu dużo pisać... chyba wyczerpujący;-) - szwajcarskie WL – khm... lekki przerost formy nad treścią, - historia polskiej radiolokacji – ciekawy temat, sam tekst mocno techniczny, acz da się strawić - broń maszynowa i ppanc w IIRP– jak najbardziej za (swoją drogą to w tym drugim artykule, kolejny autor po Malaku, zaprzecza temu, iż w armii za Piłsudskiego nie interesowano się nowoczesnymi trendami) - mało reklam - tradycyjnie, jak to w naszych wydawnictwach, można trafić na literówki i tym podobne kwiatki np. "nadszedł noc" (choć porównując do strzałów jakie można znaleźć w książkach L&L, Kagero czy innej Bellony to jest całkiem dobrze). - wg mnie Poligon wypada całkiem dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
dreaded88 Re: Podsumowanie... 29.01.06, 12:05 W końcu mamy i we Wrocławiu. Zgadzam się z szanownym przedmówcą - wrażenie pozytywne, poza faktycznie dość nieszczęsną grafiką i tekstem o Szwajcarach (albo opisuje się uzbrojenie od szczebla indywidualnego żołnierza, albo sobie darować). Ciekawe są transfery z kręgów MiF - Lalak jako funkcyjny, Basarabowicz. Czyżby schyłek tamtego tytułu? Odpowiedz Link Zgłoś
michalgajzler Re: Podsumowanie... 29.01.06, 12:36 dreaded88 napisał: > W końcu mamy i we Wrocławiu. Zgadzam się z szanownym przedmówcą - wrażenie pozy > tywne, poza faktycznie dość nieszczęsną grafiką i tekstem o Szwajcarach (albo o > pisuje się uzbrojenie od szczebla indywidualnego żołnierza, albo sobie darować) > . Wyszło coś w rodzaju "ni pies nie wydra". Albo potraktować temat zwięźle albo rozwinąć (tym bardziej, że wydaje mi się, iż miejsce ku temu było - całość wygląda na lekko sztucznie "rozciągniętą") >Ciekawe są transfery z kręgów MiF - Lalak jako funkcyjny, Basarabowicz. Czyżb > y schyłek tamtego tytułu? Lalak, przyznaję, mnie zastanowił dość mocno. Z drugiej strony, spora ilość autorów ostatnio udziela się w różnych tytułach (Wawrzyńskiego wszędzie pełno, naczelny Poligonu wpadł mi w oko na jakimś anglojęzycznym portalu...). Swoją drogą to (nie licząc monografii TKSa którą sobie darowałem, zaopatrując się w co innego) MiF ostatnio zboczyło mocno na tematy lotnicze (w czym i Lalak piszący o Węgrach ma swój udział). Myslę więc, że MiF może spokojnie przetrwać (ja przynajmniej wolę póki co wydać co jakiś czas te 29 zł na MiF niż 12 ma MXXwieku) Odpowiedz Link Zgłoś
dreaded88 Re: Podsumowanie... 29.01.06, 19:23 michalgajzler napisał: > Lalak, przyznaję, mnie zastanowił dość mocno. Z drugiej strony, spora ilość > autorów ostatnio udziela się w różnych tytułach (Wawrzyńskiego wszędzie pełno, > naczelny Poligonu wpadł mi w oko na jakimś anglojęzycznym portalu...). Swoją > drogą to (nie licząc monografii TKSa którą sobie darowałem, zaopatrując się w c > o > innego) MiF ostatnio zboczyło mocno na tematy lotnicze (w czym i Lalak piszący > o > Węgrach ma swój udział). Myslę więc, że MiF może spokojnie przetrwać (ja > przynajmniej wolę póki co wydać co jakiś czas te 29 zł na MiF niż 12 ma MXXwiek > u) Możliwe, że znajdą sobie niszę. Jednak cena jest zdecydowanie zawyżona i IMHO nie usprawiedliwia jej poziom merytoryczny. Odpowiedz Link Zgłoś
michalgajzler Re: Podsumowanie... 29.01.06, 20:15 dreaded88 napisał: > Możliwe, że znajdą sobie niszę. Niewiele chyba czasopism zajmujących się tematyką militarną w sumie zniknęło z rynku: Aero, Lotnictwo AI, Entuzjasta Lotnictwa (to akurat było niezłe osiągnięcie - jeden numer;-). Coś pewnie przegapiłem, ale plajty raczej tu częste nie są. >Jednak cena jest zdecydowanie zawyżona i IMHO n > ie usprawiedliwia jej poziom merytoryczny. Nakład malutki to i cena khm... Kupować, toto kupuję srawdziwszy uprzednio co w środku. Co do poziomu (ogólnie) - bezkonkurencyjne (na minus) są chyba pierwsze numery MXXwieku. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Podsumowanie... 29.01.06, 12:46 Przyznaję bez bicia ,ze po lekturze mam pewien ...niedodyt!:) Ale mam nadzieję ,że historia T-72 jak i Churchilla będzie miała dalszy ciąg!:) Nie licząc JEDNEGO zdjęcia praktycznie ani słowa o udziale Brytyjskiego czołgu w walkach z Niemcami na Wschodzie! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
simmons Re: Podsumowanie... 29.01.06, 16:09 W pełni popieram Kolegę w kwestii kontynuacji tematu T-72 i zarazem T-80 oraz Churchilla, mam tez nadzieję, że bedzie też mowa o modernizacjach tetów opracowanych przez inne kraje ( Twardy, itp. ). Generalnie zgadzam się z pozytywną opinią na temat 1 numeru. Tak trzymać. PS. Swoją drogą, mimowolnie artykuł o T-72 zdradza powód przyczyn rozpadu ZSRR... wprowadzać jednocześnie 3 typy MBT ..., trzeba mieć naprawdę nierówno pod sufitem... Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
dreaded88 Re: Poligon 28.01.06, 12:51 A u mnie (Wrocław/Opole) do wczoraj jeszcze nie było. Dziwne. Odpowiedz Link Zgłoś
michalgajzler Re: Poligon 28.01.06, 15:01 W Opolu juz chyba jest (informacja z innego forum). Pojawił się też w Łodzi (na pewno na Fabrycznym), W-wie (na pewno Centralny), 3mieście i Bydgoszczy. Odpowiedz Link Zgłoś
jack_ryan Re: Poligon 30.01.06, 22:46 Kupiłem sobie ten nowy kwartalnik - ciekawe artykuły, zdziwiła mnie przewaga tekstów historycznych nad wspólczesnymi. Mocna stroną są liczne zdjęcia archiwalne. Odpowiedz Link Zgłoś