Gość: grogreg IP: proxy / 212.160.165.* 06.12.02, 12:15 Nie sadzicie, ze te belgijskie cacko jest punktem zwrotnym w ewolucji ergonomii broni palnej. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: zwiadowca Re: FN P90 IP: *.gl-jp.digi.pl 06.12.02, 14:39 Chyba nie za bardzo - ta bron powstala dobre 10 lat temu i nikt poki co tego nie nasladuje. A sama bron moim zdaniem niczego sobie, zastrzezenia mam wlasnie do jej pokreconego ksztaltu. Idea naboju posredniego miedzy posrednim i pistoletowym jest mi bliska. Chyba nie tylko mi skoro H&K tez zaczal cos takiego majstrowac :))) Odpowiedz Link Zgłoś
dreaded88 Nabój 06.12.02, 16:51 Ja nie za bardzo wierzę ani w FN-owski SS 190 5.7x28 mm ani tym bardziej HK 4.6x30 mm. Powód - energie. Belgijski ma z pmu 515 J wylotowej, niemiecki z MP- 7 jeszcze mniej, koło 450 J. Może to i jest w stanie drzeć kamizelki, ale śmiem wątpić w zdolność obalającą ( jak coś dobrze penetruje to kiepsko przekazuje energię celowi, czytaj ciału wroga ). Ta amunicja poza tym nie za bardzo nadaje się do pistoletów, bo muszą mieć dla zachowania prędkości wylotpwej długie lufy i sporo ponad 20 cm długości całkowitej, jak Five-SeveN, inaczej cała zabawa traci sens, a trend teraz jest raczej do robienia małych i krótkich pistoletów, vide SIG Pro. Dużo bardziej podoba mi się brytyjska amunicja .224 BOZ, która ma pocisk 3.24 g ( FN - 2 g z ogonkiem ) i Vo ok. 650 m/s, co daje porządniejszą en. około 700 J. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zwiadowca Re: Nabój IP: *.gl-jp.digi.pl 06.12.02, 22:15 >>> Masz sporo racji. FiveSeven to moim zdaniem pomylka, ale P90 to juz odpowiednia do tego bron. Tez mam pewne watpliwosci co do mocy obalajacej, ale w Limie sie toto sprawdzilo. A poza energia liczy sie to jak rozklada sie ona na predkosc i mase. Do samoobrony, czy akcji specjalnych P90 wystarczy, H&K jest chyba za slaby. >>> A pistolety - to bron ostatniej szansy i mozna tego uzywac tylko wtedy, gdy nie mozna dorwac niczego innego, dlatego nie warto kombinowac z jakimis monstrami w stylu H&K Mark 23. Niewiele ma on przewagi nad malenstwami w stylu Glock 19 czy Steyr M9. Odpowiedz Link Zgłoś
dreaded88 Re: Nabój 13.12.02, 15:57 Gość portalu: zwiadowca napisał(a): > >>> Masz sporo racji. FiveSeven to moim zdaniem pomylka, ale P90 to ju > z > odpowiednia do tego bron. Tez mam pewne watpliwosci co do mocy obalajacej, ale > w Limie sie toto sprawdzilo. A poza energia liczy sie to jak rozklada sie ona > na predkosc i mase. Do samoobrony, czy akcji specjalnych P90 wystarczy, H&K > jest chyba za slaby. Lima to jednak strasznie malutko. Trzeba zauważyć też sceptycyzm wojsk i służb wobec nowej amunicji - po staremu króluje MP-5. Są też w końcu zbliżone wymiarami do P90 subkarabinki - SIG SG 552, HK-53, Galil Micro. Najpewniej dość nieprzyjemne w strzelaniu, ale jest mniej wątpliwości co do amunicji. Mnie zaciekawił Magal - wersja Galila do starej, świetnie sprawdzonej w II wojnie amunicji 7.62x33 mm czyli .30 Carabine. Ma tylko 46 cm długości z kolbą złożoną, prędkość początkową dość cieżkiego pocisku chyba 515 m/s, można się spodziewać wystarczającej mocy obalającej i niezłej zdolności penetracji. > >>> A pistolety - to bron ostatniej szansy i mozna tego uzywac tylko w > tedy, gdy > nie mozna dorwac niczego innego, dlatego nie warto kombinowac z jakimis > monstrami w stylu H&K Mark 23. Niewiele ma on przewagi nad malenstwami w stylu > Glock 19 czy Steyr M9. Z Mark 23 można strzelać najmocniejszą, +P+ amunicją ACP, nazakładać masę sprzętu ( latarki, celowniki itp. ) i przede wszystkim efektywnie używać jako broni z tłumikiem. Chyba chodzi głównie o to ostatnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zwiadowca Re: Nabój IP: *.gl-jp.digi.pl 13.12.02, 21:16 dreaded88 napisał: > Lima to jednak strasznie malutko. Trzeba zauważyć też sceptycyzm wojsk i służb > wobec nowej amunicji - po staremu króluje MP-5. Z faktami nie bede dyskutowal. Niemniej jednak wiekszosc sil specjalnych kupila pewna ilosc P90. Ciekawe bron dla kierowcow itd., a kupuja to glownie sily specjalne. > Są też w końcu zbliżone wymiarami do P90 subkarabinki - SIG SG 552, HK-53, > Galil Micro. Najpewniej dość nieprzyjemne w strzelaniu, ale jest mniej > wątpliwości co do amunicji. Zgadzam sie w 100%. Subkarabinki to chyba nieco lepszy wybor do bardzo wielu zadan, ta bron jest po prostu bardziej uniwersalna i na dodatek strzela bardzo rozpwszechniona amunicja. Tylko, ze zupelnie nie sprawdza sie z tlumikiem. P90 strzela nawet seriami, a karabiny na naboj posredni i ch pochodne dzialaja jak karabiny powtarzalne jesli uzywa sie amucji poddzwiekowej. > Mnie zaciekawił Magal Magala oczywiscie znam - bardzo sympatyczna bron moim zdaniem. Jestem wielbicielem karabinka M1 i uwazam, ze do wielu zastosowan, szczegolnie policyjnych, jego amunicja jest doskonala. > Z Mark 23 można strzelać najmocniejszą, +P+ amunicją ACP, nazakładać masę > sprzętu ( latarki, celowniki itp. ) i przede wszystkim efektywnie używać jako > broni z tłumikiem. Chyba chodzi głównie o to ostatnie. Amunicja +P+ mozna strzelac z praktycznie kazdego wspolczesnego pistoletu. Pozostaje pytanie po co zakladac na pistolet ten caly ciezki sprzet, skoro trafienie czegokolwiek z pistoletu to nielatwa sztuka? Latwiej trafic z czegos co ma kolbe. Wiem, bo sporo strzelalem z roznej broni. Odpowiedz Link Zgłoś
dreaded88 Re: Nabój 17.12.02, 17:32 Gość portalu: zwiadowca napisał(a): > > Magala oczywiscie znam - bardzo sympatyczna bron moim zdaniem. Jestem > wielbicielem karabinka M1 i uwazam, ze do wielu zastosowan, szczegolnie > policyjnych, jego amunicja jest doskonala. A co powiesz o tym ? www.securityarms.com/20010315/galleryfiles/0200/201.htm Pm na amunicję .30 Carabine. Nie wiem, produkowany czy tylko wprawka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zwiadowca Re: Nabój IP: *.gl-jp.digi.pl 17.12.02, 23:09 > A co powiesz o tym ? > > <a href="www.securityarms.com/20010315/galleryfiles/0200/201.htm"target= > "_blank">www.securityarms.com/20010315/galleryfiles/0200/201.htm</a> > Pm na amunicję .30 Carabine. Nie wiem, produkowany czy tylko wprawka. Ladny, ale nie widac jak sa rozwiazane szczegoliki typu bezpiecznik, celownik itd. To bardzo wazne rzeczy. Magal jednak chyba bardziej mi pasuje mimo, ze jest nieco przewymiarowany jak na ten naboj. Odpowiedz Link Zgłoś