23.05.08, 13:36
Dodajecie do kawy? Składnik przypraw piernikowych. Kiedys droższy
niż złoto.
Spróbowałem i wpadłem w jego objecia. Aromatyczny, smak palący,
ostry. Sproszkowany do kawy na szybko, korzeń najpierw kroję w
cienkie plasterki przesypuję cukrem.
Obserwuj wątek
      • jadwiszka Re: Imbir 04.06.08, 16:10
        wolę kawę z kardamonem- mam przywieziony ze wschodu w ziarnach -
        kruszę i gniotę ziarna i dodaję do ekspresu do parzenia- rewelacja
    • mademoiselle-corbeau Re: Imbir 21.05.09, 23:49
      OOO tak! Imbir (świeży) w kawie to jest TO!
      Polecam kawę po indyjsku:
      ucieramy trochę imbiru na tarce, mieszamy z utłuczonym kardamonem (1 strączek,
      albo duża szczypta mielonego), wmielamy cynamon (1-2cm). Można przygotować trojako:
      - gotować z kawą po turecku
      - gotować parę minut z mlekiem i dolać do kawy (ew. potrzymać dłużej spieniacz)
      - zalać gorącą kawą (albo dodać do zaparzanej) i poczekać 2-3 min
    • cold-case-love Re: Imbir 04.12.09, 13:10
      Ojej nie słyszałam jeszcze o dodawaniu imbiru do kawy i w sumie sama nie wpadłam
      jeszcze na taki pomysł, a musi smakować to całkiem nieźle pewnie! Ja dodaję
      imbiru do herbaty i wiem, że to uzależnia bo czasem po prostu czuję nieodpartą
      ochotę wypicia herbaty z imbirem. I chodzi mi wtedy głównie o ten imbir właśnie :)
      • 17stopni Re: Imbir 20.12.09, 15:49
        Składniki:
        # 2 łyżeczki miałko zmielonej Etiopii Djimah
        # pół łyżeczki świeżo tartego imbiru
        # 100 ml wody

        # potrzebny będzie tygielek, można też eksperymentować z małym garnuszkiem

        Do tygielka (lub garnuszka) wsypujemy 2 łyżki miałko zmielonej kawy oraz
        dodajemy imbir. Wlewamy świeżą wodę. Następnie naczynie stawiamy na mały gaz.
        Gdy u góry wytworzy się kożuch i kawa będzie próbowała kipieć należy ściągnąć ją
        z ognia, delikatnie zamieszać i znów postawić na gazie. Powyższe czynności
        powtarzamy dopóki napar nie zacznie się gotować - oznaką tego będą bąbelki
        pojawiające się na powierzchni kawy. Przed podaniem kawę należy odcedzić.
        • deser_z_owocami Re: Imbir 08.01.10, 09:25
          Co więcej: imbir to też świetny do datek do herbaty. Świetnie się komponuje z
          cytryną i miodem. A w kawie owszem, ale w towarzystwie laski wanilii jak dla
          mnie. A zamiast cukru jakiś słodki syrop. Niebo w gębie;)
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka