Dodaj do ulubionych

Generale czyń swoja powinność!

03.01.07, 04:32

Sława!

www.datapolis.pl/grzes/gapdudc.htm
Forum Słowiańskie
gg 1728585
Obserwuj wątek
    • ignorant11 Pinochet Bicz Bozy na czerwona bande 03.01.07, 04:46
      Sława!

www.nczas.com/?a=show_article&id=3494
      Forum Słowiańskie
      gg 1728585
    • jopekpl Nic nie jest tak jednoznaczne jak byś to chciał . 03.01.07, 08:53
      pl.wikipedia.org/wiki/Salvador_Allende#Wybory_z_roku_1970
      Niestety jak nie wiesz o co chodzi to na pewno chodzi o kasę .Co dobitnie
      udowodnił twój generałek kradnąc na potęgę z państwowej kasy, a ze cwaniak był
      z niego to i immunitet sobie załatwił(ale jego żona i córka zostały za to
      skazane),nie mówiąc już o tym ze na pewno amerykanom nie spodobała się utrata
      wpływów i zysków w tamtym rejonie co za skutkowało natychmiastowymi
      działaniami CIA. .Nawet gdyby pucz ten był w 100% potrzebny(być może i był) to
      późniejsze jego działania były zwykłym bestialskim ludobójstwem .A to
      dyskwalifikuje każde z jego dalszych działań,nie mówiąc już o tym ze prawie
      natychmiast po udanym puczu powinny być rozpisane nowe wybory parlamentarne.Ale
      wtedy istniało wielkie niebezpieczeństwo ze ludzie znowu wybiorą komuchów(a w
      naprawde demokratycznym państwie mieli by takie prawo) i wtedy byłby dopiero
      śmiech i ogólna kompromitacja ,Dlatego najpierw trzeba było pozbyć się lub
      zastraszyć ludzi którzy popierali lewicę,ale czy w takim wypadku tam istniała
      prawdziwa demokracja czy tylko była to zwykła farsa.
      • profes79 Re: Nic nie jest tak jednoznaczne jak byś to chci 03.01.07, 08:58
        Szkoda czasu. On wyznaje filozofie Kaego. Jak mordowac komunistow to dobrze.
        Jak mordowac komunisci to zle.
    • jopekpl Tu też jest info ile warta była ta deklaracja 03.01.07, 09:31
      pl.wikipedia.org/wiki/Pucz_w_Chile_1973 Ciekawostką jest ze pinoczet
      zrealizował w praktyce wszystko to o co był oskarżany Allende.Na dodatek bez
      żadnych wyborów sam siebie mianował prezydentem na 17 lat , według ciebie
      pewnie taka możliwość zapisana jest w konstytucji Chile ,skoro wprowadzał
      tam "ład konstytucyjny".polecam tez fragment o działaniach CIA , i o poparciu
      dla partii Allende w 1973 na poziomie 43% i o planowanym plebiscycie który w
      pokojowy sposób mógł zakończyć rządy allende,jest tam też kto pokazaną przez
      ciebie deklarację wystosował,tak jak wcześniej o tym pisałem byli to politycy
      prawicy którym odcięto dostęp do "koryta"
      • cyberski Re: Tu też jest info ile warta była ta deklaracj 03.01.07, 10:12
        jopekpl napisał:

[...]
        > zrealizował w praktyce wszystko to o co był oskarżany Allende.

Do pewnego stopnia raja, ale na zdecydowanie mniejszą skalę niż Allende

> Na dodatek bez żadnych wyborów sam siebie mianował prezydentem na 17 lat

No to bardzo dobrze, ze bez wyborów...
        To powód do dumy a nie wstydu...

[...]
        > o planowanym plebiscycie który w pokojowy sposób mógł zakończyć rządy allende,
        [...]

Rządy Allende były już zakończone...
        Kongres zgodnie z prawem odwołał go z funkcji prezydenta (przejmując tym samym pełnię władzy w Chile), a Pinocheta wezwał do zrobienia porządku dopiero wówczas gdy Allende nie podporządkował się decyzji Kongresu...
        Zgodnie z prawem Pinochet nie miał prawa odmówić swojej władzy zwierzchniej (no chyba, że chciał się narazić na oskarżenie o bunt przeciw prawowitej władzy).
        • jopekpl Re: Tu też jest info ile warta była ta deklaracj 03.01.07, 11:00
          Przeczytaj jeszcze raz te linki co wstawiłem jest tam jasno napisane kto to był
          ten kongres,były to tylko dwie partie prawicowe które prawdopodobnie nie miały
          nawet większości w parlamencie,przyrównując to tak jakby PO i SLD "zgodnie z
          prawem odwołały PiS i spółkę.Jasno jest tam też napisane ze ten dekret nie miał
          żadnego znaczenia bo przygotowania do puczu i tak były podjęte dużo wcześniej.
          Według ciebie można łamać demokrację w imię demokracji??? po zatem Allende
          rządził już przez 3 lata ile w tym czasie zamordował obywateli swojego kraju????
          A ile pinoczet podczas jednego roku swoich rządów ??? raczej tu skala nie jest
          na korzyść pinoczeta.więc o jakiej ty skali piszesz?
          • cyberski Re: Tu też jest info ile warta była ta deklaracj 03.01.07, 11:17
            Odpowiem Ci jako prawnik i w związku z tym (u mnie drugie wynika z pierwszego) antydemokrata (a co, wolno mi)...
            Tak, uważam, że można łamać demokrację w imię, może nie demokracji, ale w imię przywrócenia prawa.
            W skutek "działań" Pinocheta zginęło przez 17 lat ok 1600 przeciwników Pinocheta. Za czasów Allende około 4 tys. przciwników Allende (dane z początku 2001 roku).
            Dekret nie był przygotowaniem do puczu, bo puczu nie było. Było zgodne z prawem (choć krwawe niestety) odsunięcie Allende od władzy (władzy, której zgodnie z prawem chilijskim już nie posiadał).
            Allende "strzelił samobója" (to choćby świadczy o nijakości tego człowieka) zamiast wybrać wyjazd z kraju co proponował mu zarówno Kongres jak i Pinochet.
            • jopekpl Re: Tu też jest info ile warta była ta deklaracj 03.01.07, 12:10
              A znasz jakiegoś prawnika który mówi prawdę???ja o takim nie słyszałem.Jak
              widać po twoim wpisie i ty nie jesteś wyjątkiem.W tym wątku jest post:raport o
              prześladowaniach gdzie komisja Chilijska obliczyła ilość ofiar śmiertelnych na
              ponad 3000
              (czyli o ok 100 %więcej niż ty podałeś,i jak tu wierzyć prawnikom)na dodatek
              jest tam jasna sugestia ze to jest raport niepełny.Jest to oficjalne i
              wiarygodne źródło. A teraz raczyłbyś jakoś uwiarygodnić te 4000 ofiar które
              poniosły śmierć z "ręki Allende",na dodatek w czasie rządów Allende działał
              legalnie parlament w którym zasiadali również politycy prawicy,i co nic o
              takiej skali zbrodnii nie wiedzieli i nigdzie o tym nie krzyczeli???
              Nawet w przytoczonej przez ignoranta Deklaracji nie ma słowa o ofiarach
              śmiertelnych a jedynie o aresztowaniach i biczowaniu,a przecież 4000
              zamordowanych wystarczyło by za powód do jego nie tylko usunięcia ale i
              aresztowania,i nie trzeba bybyło żadnego puczu wprowadzać.

Niestety jeżeli mamy takich prawników którzy w "imię przywrócenia prawa"(które
              de facto nie zostało zawieszone)toleruje wprowadzenie bezprawia(wątpię czy w
              kodeksie karnym Chile jest zapis o możliwości mordowania bez sądu, stosowaniu
              tortur,"czy znikaniu bez wieści"w tym nieletnich i kobiet w ciąży)to już się
              boję iść do sądu z byle jaką sprawą.
              • cyberski Re: Tu też jest info ile warta była ta deklaracj 03.01.07, 12:31
                A doczytałeś gdziekolwiek (nie w wikipedii - to mało rzeczowe źródło informacji), że te dokładnie 3992 osoby które zginęły po "puczu" to liczba ofiar OBYDWU STRON (z tego 1597 ze strony "allendowskiej" czyli zabitych przez "puczystów)?
                O zabitych przez "allendowców" przed puczem też warto byłoby wspomnieć, nie?

I tylko tyle jest UDOKUMENTOWANYCH więc o tym możemy rozmawiać...

JAk znajdziesz DOWODY na to, że ci zaginieni też zostali zamordowani "za przyzwoleniem" Pinocheta to możemy pogadać...
                Swoją drogą przeciwnikom Pinocheta jak dotąd nie udało się udowodnić, że cokolwiek ukradł z kasy Chile. Jak im się to uda to też możemy pogadać (na razie to są tylko "niepobożne życzenia")...
                A co do moich kompetencji jako prawnika...
                Moi klienci nie narzekają - jak do tej pory wszystko wygrałem :)
                • jopekpl Re: Tu też jest info ile warta była ta deklaracj 03.01.07, 13:34
                  TYPOWE pieprzenie prawnika, ile to razy broniąc jakiś drani robiłeś z ich ofiar
                  przestępców panie prawnik??? to ze komuś nie zdołano wpełni udowodnić zbrodni
                  nie oznacza to automatycznie ze tym zbrodniarzem nie jest akurat, prawnicy o
                  tym doskonale wiedzą ,a nawet robią wszystko by zbrodni swoim klientom nie
                  udowodniono,jak widać może i prawnikiem i jesteś dobrym oskarżasz innych samemu
                  nie dając nic w zamian .Gdzie to twoje wiarygodne źródło gdzie podane było te
                  twoje 4000 ofiar Allende, bo jak na razie to tu mamy słowo prawnika przeciw
                  orzeczeniu rządowej komisji Chile (podanej wprawdzie w wikipedii)ja jednak wolę
                  wierzyć w słowo pisane niz. prawnika który już z definicji swojego zawodu musi
                  oszukiwać żeby wygrać.(przynajmniej w sprawach gdzie broni się ewidentnych
                  przestępców)
                  • cyberski Re: Tu też jest info ile warta była ta deklaracj 03.01.07, 13:57
                    Przeczytaj jeszcze raz (na spokojnie) to co napisałem...
                    A najlepiej zajrzyj do samgo raportu...
                    3992 osoby to właśnie informacja z raportu na który się powołujesz i są to ofiary z OBYDWU stron...
                    Życzysz może sobie bym Ci podał odnośny nr strony tego raportu (w wersji oryginalnej i tłumaczeniu na francuski?
                    • jopekpl Re: Tu też jest info ile warta była ta deklaracj 03.01.07, 19:30
                      cyberski napisał:

> Przeczytaj jeszcze raz (na spokojnie) to co napisałem...
                      > A najlepiej zajrzyj do samgo raportu...
                      > 3992 osoby to właśnie informacja z raportu na który się powołujesz i są to
                      ofia
                      > ry z OBYDWU stron...
                      > Życzysz może sobie bym Ci podał odnośny nr strony tego raportu (w wersji
                      orygin
                      > alnej i tłumaczeniu na francuski?

Panie prawnik nie minęło parę godzin i już się mieszamy w zeznaniach???
                      To forum ma to do siebie ze jeżeli już coś napiszesz to to zostaje,a co za tym
                      idzie łatwo zobaczyć co kto napisał.
                      Zapytałem grzecznie acz wyraźnie ile osób zostało zamordowanych w Chile za
                      rządów Allende(oczywiście chodzi o morderstwa polityczne dotyczące przeciwników
                      politycznych).Na co grzecznie i WYRAŹNIE kolega "prawnik" napisał ze 4000 oto
                      link do sprawdzenia:
                      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=539&w=54820610&a=54831283
                      powołując się na jakiś(jaki???i czyj)raport z 2001r
                      wybacz ja mimo najszczerszych chęci nic o ofiarach Allende w tym raporcie który
                      przytoczyłem nic nie znalazłem.A moja prośba dotyczy tylko i wyłącznie
                      uwiarygodnienia tych 4000 ludzi których według ciebie" zamordował Allende"
                      Jak dla mnie może być w tłumaczeniu na Francuski ,Angielski,Niemiecki,
                      Hiszpański no i oczywiście po Polsku BYLE by było to jakieś najlepiej
                      Chilijskie źródło rządowe.
                      A tu masz coś o jego przekrętach finansowych,oczywiście jako prawnik możesz
                      twierdzić ze jest czysty jak łza przecież nie został skazany (choć był
                      oskarżony),ale tylko z tego powodu ze twoi koledzy po fachu stawali na jajach
                      by ich klient nie stanął przed sądem,a on sam jak to zwykle bywa tchórzliwie
                      chował się za ich plecami.

pl.wikipedia.org/wiki/Augusto_Pinochet#Oszustwa_podatkowe_i_ukryte_konta_bankowe

• cyberski Re: Tu też jest info ile warta była ta deklaracj 04.01.07, 10:39
                        Coż...
                        Przyznaję się, pomyliłem dwie rzeczy...
                        Ilość osób zamordowanych za rządów Allende wynosi ok. 7000 (dokładnie - 6760)
                        Raport komisji rządowej Chile z 1984 roku potwierdzony przez niezalżną komisję w 2001 roku.

Wolno Ci oczywiście uważać Pinocheta za przestępcę przed udowodnieniem mu winy.
                        Taki punkt widzenia prezentował między innymi pewien prokurator generalny USSR z czasów "wójka Jo" - Andriej Wyszyński. Powiedział on ni mniej, ni więcej: "Każdy jest winny dopóki nie udowodni swojej niewinności".
                        Niestety dla Ciebie... W normalnym prawie funkcjonuje (zasadniczo) zasada domnemania niewinności, a nie winy.

Twoje zdanie na temat mnie jako prawnika mam w d... przynajmniej do chwili gdy mi za to nie płacisz? Zastanawiam się jedynie na jakiej podstawie sugerujesz, że bronię przestępców? Zapewniam, że uczciwi ludzie też mają pieniądze by się bronić przed przestępcami :) I również dla tych uczciwych łamię przed sądem wszyskie zasady, żeby tylko wyszli na swoje...

A ile razy (i czy) odmówiłem obrony kogoś kogo postępowanie mi nie odpowiadało to już nie Twój biznes (na szczęscie).
                        • jopekpl Re: Tu też jest info ile warta była ta deklaracj 04.01.07, 12:07
                          Wiesz uwielbiam historie ale tą opartą na faktach,a nie na zapewnieniach i
                          plotkach.Jak widzę liczba ofiar rządu allende z 4000 urosła już o kolejne 50%
                          przy dokładnie 0% uwiarygodnieniu tej liczby.Ja nadal proszę o jakieś
                          wiarygodne materiały na ten temat twoje słowo jak często by nie było pisane nie
                          ma jednak żadnej wartości dowodowej wiec jak piszesz ze była jakaś niezależna
                          komisja to ja poproszę o jakiś odnośnik do niej np. raport końcowy.Danym z 1984
                          kiedy prezydentem był pinoczet raczej nie dam wiary to tak jakby Hitler pisał
                          raport o zbrodniach żydów na Niemcach by uzasadnić swoje zbrodnie.
                          Nie jestem żadnym fanem ani Allende ani tym bardziej pinoczeta ale wkurzają
                          mnie lidzie którzy z łobuzów na chama robią bohaterów. W przeciwieństwie do
                          pinoczeta Allende mimo ze nieudolnie rządził jednak w strukturze
                          demokratycznego państwa gdzie wszystkie ośrodki rządowe normalnie pracowały, w
                          takich warunkach zamordowanie prawie 7000 przeciwników politycznych było po
                          prostu niemożliwe,nie mówiąc już o tym ze po takiej czystce już Allende nie
                          miał by opozycji.Bez obrazy ale takiej głupoty to nawet kol ignorant nie
                          zdecydował się napisać.Dlatego jeszcze raz proszę o uwiarygodnienie swoich słów
                          jakimś raportem organizacji walczącej o prawa człowieka czy tez ONZ bo komisje
                          dyktatora to można sobie wsadzić ,wiesz gdzie.
                          ps
                          jakim jesteś prawnikiem to mnie H..j obchodzi pewnie marnym skoro musisz się
                          podbudować chwaląc się tym przed napisaniem posta, ja wyznaję starą mądrość
                          ludową :jeżeli babrzez się w gó..e nie sposób się nie ubrudzić .
                          • cyberski Re: Tu też jest info ile warta była ta deklaracj 04.01.07, 15:23
                            jopekpl...
                            W sumie od początku masz rację :) Poza jednym, acz znamiennym szczegółem którego nie zauważasz, ale...

Byłem zwyczajnie ciekaw dokąd doprowadzi ta dyskusja dlatego pozwoliłem sobie rochę pomanipulować.

Raporty na temat Pinocheta i "jego czasów" zaróno rządowe jak i niezależne znajdziesz w kżdej ambasadzie chile (odpłatnie). Na stronach palamentu Chile również...
                            • jopekpl Re: Tu też jest info ile warta była ta deklaracj 04.01.07, 20:06
                              Dzięki, ale nie o to kto ma rację mi chodzi,a raczej o rzetelność podawanych
                              informacji na tym forum sporo można się dowiedzieć ,o ile ktoś nie pisze
                              bzdur.Co do idoli to oczywiście każdy może sobie mieć takiego jakiego chce,to
                              kwestia charakteru człowieka.Czegoś nie zauważam?pewnie tak jest w końcu jestem
                              tylko człowiekiem i mam prawo czegoś nie zauważyć.
                              ps.
                              Sorki za złośliwości nieraz się człowiek nie potrafi pohamować:-(
    • jopekpl Raporty o prześladowaniach 03.01.07, 09:44
      pl.wikipedia.org/wiki/Raport_Valecha

tutaj też jasno dano do zrozumienia ze raporty te są niekompletne:

pl.wikipedia.org/wiki/Raport_Rettiga
      ale pewnie kol.ignorant będzie skakał z radości czytając te raporty szczególnie
      o aresztowaniach swoich rówieśników to jest dzieci i młodzieży do 17 roku życia
      (a dobrze tak tym komuchom)
      • axx611 Re: Raporty o prześladowaniach 03.01.07, 12:27
        No i sami panstwo widzicie ze i nasz general dzialal podobnie. Utworzyla sie
        junta na czele z generalem,chyba 36 osob,przypominam sobie niejakiego
        Hermaszewskiego ktorego sovieci przewiezli w kosmosie. Niektorzy uczestnicy
        junty rzadza do dzisiaj. Zreszta i tutaj nie byl pierwszy bo droge pokazal mu
        marszalek a szarza obowiazuje i general musial bic w dach. 1926 rok. W obu
        wypadkach troche postrzelano,trupow mniej obozy pelne bo super, morde w kubel i
        sluchac radia. Junty zawsze mowia ze dzialaja dla dobra narodu. podobno
        beniaminek USA tez gen. Cheng-Kai na Tajwanie ma rekord bo pod okiem
        amerykanow wymordowal podobno okolo 2 mln mieszkancow. Mysle ze i nasze
        blizniaki tez zapowiadaja sie dobrze. Ten styl. Nowomowa. Jeszcze tylko lud tak
        chce lub dla jego dobra. Obozy tez moga byc. Podobno dyktatury rozwijaja sie
        szybciej a spoleczenstwo trzeba dyscyplinowac przy pomocy paly i KK.
        • cyberski Re: Raporty o prześladowaniach 03.01.07, 12:36
          Dyktatury działają po prostu sprawniej...
          A rozwijają sie szybciej tylko wówczas jeśli dyktatorzy nie mieszają sie do gospodarki i pozwalają jej "iść własnym torem"...

Dla mnie to z resztą niemal ideał państwa...
          Politycznie - dyktatura (a jezcze lepiej jeśli byłaby to monarchia absolutna)...
          Ekonomicznie - skrajny liberalizm...
          • jopekpl Re: Raporty o prześladowaniach 03.01.07, 13:36
            cyberski napisał:

> Dyktatury działają po prostu sprawniej...

> Dla mnie to z resztą niemal ideał państwa...
            > Politycznie - dyktatura (a jezcze lepiej jeśli byłaby to monarchia
            absolutna)..

Oczywiście z tobą jako królem w roli głównej:-)

• cyberski Re: Raporty o prześladowaniach 03.01.07, 14:00
              Oczywiście, że nie ze mna w roli króla :)
              1. Nie mam przygotowania do pełnienia tej funkcji
              2. Mam dużo bardziej intratne zajęcia
          • ignorant11 Re: Raporty o prześladowaniach 03.01.07, 22:58
            cyberski napisał:

> Dyktatury działają po prostu sprawniej...
            > A rozwijają sie szybciej tylko wówczas jeśli dyktatorzy nie mieszają sie do
            gos
            > podarki i pozwalają jej "iść własnym torem"...
            >
            > Dla mnie to z resztą niemal ideał państwa...
            > Politycznie - dyktatura (a jezcze lepiej jeśli byłaby to monarchia
            absolutna)..
            > .
            > Ekonomicznie - skrajny liberalizm...
            >

Sława!

NO ale dyktatorzy musza jednak isc na kompromisy i obrastaja w dwory.

A w czym jest gorszy państwowy monopol od monopolu przydupasa dyktatora.

Dyktatury rzadko sa samoograniczajace.

TYm wieksza chwała Pinochetowi.

Forum Słowiańskie
            gg 1728585
            • cyberski Re: Raporty o prześladowaniach 04.01.07, 10:43
              Państwowy (czyli jak rozumiem "demokrayczny") monopol jest w tym gorszy od monopolu dyktatora, że w demokracji władza musi się liczyć z oczekiwaniami niekompetentnych wyborców.
              Z założenia demokracja jest mniej sprawna od dyktaury...
              Spróbuj wprowadzić "demokratyczne rządy" wprowadzić w wojsku lub straży pożarnej :)
              Dam głowę, że sprawnośc ich działania spadnie i to pewnie znacznie...
              • ignorant11 Re: Raporty o prześladowaniach 05.01.07, 01:40
                cyberski napisał:

> Państwowy (czyli jak rozumiem "demokrayczny") monopol jest w tym gorszy od
                mono
                > polu dyktatora, że w demokracji władza musi się liczyć z oczekiwaniami
                niekompe
                > tentnych wyborców.
                > Z założenia demokracja jest mniej sprawna od dyktaury...
                > Spróbuj wprowadzić "demokratyczne rządy" wprowadzić w wojsku lub straży
                pożarne
                > j :)
                > Dam głowę, że sprawnośc ich działania spadnie i to pewnie znacznie...

Sława!

Wiesz...

Ja jako skipper na lodce zawsze nowej zalodze proklamuje swoje okrutne rzady...
                Ale kazdy moze z mojej lodki wysiaźć w najblizszym porcie, moze nawet zlozyc na
                mnie skarge.

NO ale komende wykonac musi pod rygorem utraty srodka zaskarzenia.

Oczywiscie dopuszczam dyskusje na kei czy w mesie, oczywiscie juz po posiłku.

Zawsze jest demokratyczne głosowanie dokad chca plynac, czy wejsc do jakiegos
                portu, no i ja na ogół sie zgadzam, ale nie zawsze...

Mnie wystarcza,ze jakolwiek moja decyzja i tak bedzie słuszna.

I szpicrtuta leje po grzbietach tylko za naruszenie zasad bezpieczeństwa.

Forum Słowiańskie
                gg 1728585
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka