Gość: loch IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.03, 22:33 do czego sluzy ta falbanka zwisajaca z przodu? przeciw pociskom zeby nie walnely w spod kadluba? czy to cos daje? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ed Re: pytanie o twardego IP: gw:* / 192.168.115.* 16.04.03, 09:38 Gość portalu: loch napisał(a): > do czego sluzy ta falbanka zwisajaca z przodu? > przeciw pociskom zeby nie walnely w spod kadluba? > czy to cos daje? Ta "falbanka" to tzw. ekran przeciwkumulacyjny, powodujący w przypadku trafienia detonację ładunku kumulacyjnego przed właściwym pancerzem czołgu, strumień kumulacyjny ulega wtedy rozproszeniu i nie dochodzi do penetracji pancerza. Podobną rolę pełnią w izraelskiej Merkavie przyczepione do tylnej części wieży metalowe łańcuchy. Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Re: pytanie o twardego 16.04.03, 10:37 Rozwiazanie znane juz w II WS. Niemcy na kokach swoich wozow (Pz-IV i Stug) montowali takie cienkie ekranu przecikumulacyjne. W ramach modenizacji Twardego zastapiono rowniez orginalne gumowe "fartuchy" na bokach wozu stalowymi ekranami. To i "falbanka" to przyklad prostego, taniego a dajacego wymierny efekt rozwiazania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Słoju Re: pytanie o twardego IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 16.04.03, 16:29 Te fartuchy to jakaś dla mnie zagadka. Nawet jeżeli spowodują eksplozję głowicy kumulacyjnej to i tak jego wpływ jest żaden na rozproszenie strumienia kumulacyjnego (ze względu na grubość i ogległość). Bardziej to działa jak błotnik tylko po co w tym miejscu. Optycznie to dobrze wygląda praktycznie to nie ma znaczenia. W przypadku Merkavy ekrany służą do spowodowanie wcześniejszego wybuchu pocisku, aby eksplozja (w przypadku trafienia ładunkiem o małej mocy) nie nastąpiła między tylną niszą a kadłubem co mogłoby urwać wieże. Odpowiedz Link Zgłoś
maniek182 Re: pytanie o twardego 16.04.03, 17:27 Hmmm bardziej służy do tego żeby piechur nie mogł wskoczyc pod czołg poczekać aż przejedzie nad nim i wrzucić mine pod wierze z tyłu pamietam jak keidyś Polska piechota ćwiczyła takei coś widzialem w TV w latach 90-tych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Słoju Re: pytanie o twardego IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 16.04.03, 18:28 Też to pamietam, niezła paranoja. Ciekaw jestem czy nasi wojskowi naprawdę wierzyli w ten sposób zwalczania czołgów. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: and firanka itp. IP: 192.9.200.* 17.04.03, 08:10 Gość portalu: Słoju napisał(a): > Ciekaw jestem czy nasi wojskowi naprawdę > wierzyli w ten sposób zwalczania czołgów. Nie wiem, czy wierzyli. Ale nie sądzę, ze ćwiczenie kładzenia się pod czołg i rzucania w niego granatem ppanc może szkodzić żołnierzowi. Kiedy siedzisz w dziurze, a nad tobą kładzie się gąsienica T-55, to jest to w jakiś sposób ekscytujące. Natomiast "firanka" może nie pomaga, ale podnosi morale załogi;-) Odpowiedz Link Zgłoś