07.05.07, 10:35
Oczywiscie, jutro w ramach swietowania dnia pabiedy zaczna sie na
forum "burzliwe" dyskuje, dotyczace dnia wyzwolenia. Oczywiscie nie wezme tym
razem w nich udziału, bo do niczego nie prowadza takie rozmowy. Moje zdanie
zreszta znasz, i sie ze mna niezgadzasz, co jest zrozumiałe.

chce jednak zebys wiedział jedno, twój dziadek dla mnie w zadnym wypadku nie
był bandytą. A to co napisałem rok temu w złości, coz i mnie puszczaja
czasami głupio nerwy i pisze nieprzemyslane rzeczy.
Pisze otwartym tekstem bo rok temu tez publicznie pisałem.
POKA
Obserwuj wątek
    • misza_kazak Re: Misza 08.05.07, 08:55
      > Oczywiscie, jutro w ramach swietowania dnia pabiedy zaczna sie na
      > forum "burzliwe" dyskuje, dotyczace dnia wyzwolenia. Oczywiscie nie wezme tym
      > razem w nich udziału, bo do niczego nie prowadza takie rozmowy. Moje zdanie
      > zreszta znasz, i sie ze mna niezgadzasz, co jest zrozumiałe.

Zgadza sie

> chce jednak zebys wiedział jedno, twój dziadek dla mnie w zadnym wypadku nie
      > był bandytą. A to co napisałem rok temu w złości, coz i mnie puszczaja
      > czasami głupio nerwy i pisze nieprzemyslane rzeczy.
      > Pisze otwartym tekstem bo rok temu tez publicznie pisałem.
      > POKA

Dzieki pancerze!
      Prawde mowiacc, juz zapomniale ze to ty powiedzial. Mam nazdzeje ze moj dziadek nie jest wyjatkiem i jego pobratymcy-desantniki i zwykli pechury tez nie sa uwazane za bandytow.
      Pozdro
      Misza
      • matrek Re: Misza 08.05.07, 09:17
        Nikt nie uwaza ogolnie, w calosci, zolnierzy Armii Czerwonej za bandytow.
        Niektorzy co prawda zastanawiaja sie, jak normalni ludzie mogli zgwalcic tysiace
        Niemek w Landsbergu (dzisiejszy Gorzow Wielkopolski) 31 stycznia i na poczatku
        lutego 1945 roku, ale przecietny Wania z Pietropawlowska to dla Polakow mily i
        sympatyczny rusek.

Natomiast, to co zrobil z naszym krajem Wasz Rzad ktorego z takim poswieceniem
        bronisz, o tym co zrobili Wasi przywodcy ktorzy wciaz sa dla Ciebie i innych
        Rosjan switoscia i ich podwaldni z NKWD a pozniej GRU i KGB skad wywodzi sie
        Wasz nowy Wódz Sloneczko Putin, to nie zostanie Wam zapomniane jescze dlugo.
        przynajmniej dopoki bedziecie tego broni i wmawiac nam jakie to szczescie nam
        przyniesliscie.
        • odyn06 Matrek 08.05.07, 10:21
          Kto sieje wiatr, ten zbiera burzę. Hitleryzm, jako forma sprawowania władzy na
          światem został przez naród niemiecki wybrany w demokratycznych wyborach w
          styczniu 1933 roku.
          Warto byłoby pamiętać, co Niemcy wyprawiali w Polsce i Rosji Sowieckiej w latach
          1939-1945. Ich nieopisane zbrodnie rodziły naturalną chęć odwetu, a zasada
          "chłopa zabić, a babę zgwałcić" jest znana od czasów prehistorycznych . Bałkany
          w ostatnim piętnastoleciu tylko ją potwierdzają.
          Wracając do tezy głównej: Jeżeli położyć na wadze 3 miliony zagazowanych Żydówek
          i kilkaset tysięcy zgwałconych Niemek, to bilans wydaje się być nierówny.
          Isn't it?
          • misza_kazak Re: Matrek 08.05.07, 10:58
            > Wracając do tezy głównej: Jeżeli położyć na wadze 3 miliony zagazowanych Żydówe
            > k
            > i kilkaset tysięcy zgwałconych Niemek, to bilans wydaje się być nierówny.
            > Isn't it?

Z tymi setkami tysiecy to troche przeginasz - co najmniej o kilka razy
            • jopekpl Re: Matrek 08.05.07, 11:16
              misza_kazak napisał:

>
              > Z tymi setkami tysiecy to troche przeginasz - co najmniej o kilka razy

Fakt trochę zaniżył tą liczbę,przecież w nie jednym Gorzowie to się działo,ale
              ogólnie zgadzam się z tym co napisał odyn.
              Zresztą czytałem kiedyś wspomnienia Polaka byłego więźnia obozu
              koncentracyjnego który w wspomnieniach przyznał się ze po wyzwoleniu
              więźniowie wielonarodowi też sobie pofolgowali z zemsty z niemkami szczególnie
              z tymi które pracowały w administracji obozu .
              • misza_kazak Re: Matrek 08.05.07, 11:50
                jopekpl napisał:

> Fakt trochę zaniżył tą liczbę,przecież w nie jednym Gorzowie to się działo,ale
                > ogólnie zgadzam się z tym co napisał odyn.

Jak powiedzialem prosze o fakty. A nie rusofobskie wymyslenia

> Zresztą czytałem kiedyś wspomnienia Polaka byłego więźnia obozu
                > koncentracyjnego który w wspomnieniach przyznał się ze po wyzwoleniu
                > więźniowie wielonarodowi też sobie pofolgowali z zemsty z niemkami szczególnie
                >
                > z tymi które pracowały w administracji obozu .

Wspomnienia POlaka to ok, ale to nie fakty a zdanie.
            • odyn06 Re: Matrek 08.05.07, 12:00
              Misza. Nie będę Tobie psuł świątecznego nastroju, ale do tematu wrócę na pewno.
              • misza_kazak Re: Matrek 08.05.07, 13:12
                odyn06 napisał:

> Misza. Nie będę Tobie psuł świątecznego nastroju, ale do tematu wrócę na pewno.

Dobra, ale tak czy siak humoru mnie zepsujesz :)
        • misza_kazak Re: Misza 08.05.07, 10:54
          > Nikt nie uwaza ogolnie, w calosci, zolnierzy Armii Czerwonej za bandytow.

Nie mow nikt, bo nie wiesz jak mowia wielu POlakow.

> Niektorzy co prawda zastanawiaja sie, jak normalni ludzie mogli zgwalcic tysiac
          > e
          > Niemek w Landsbergu (dzisiejszy Gorzow Wielkopolski) 31 stycznia i na poczatku
          > lutego 1945 roku,

Prosil by wiecej faktow na ten temat.
          Gwalcenia sie zdarzali, ale glownie w koncu 44 i w 45, bo w tym okresie ze wzgledu na duze straty zaczeli brac do wojska "niewinnie osadzonych" (jak niektorzy uwazaja) wiezniow GULAGa - a ich moralna pozycja i zachowanie byli jak u wiekszosci wieznow. Rowniez do wosjka wzieli wowczas chlopakow z okupowanych przez faszystow tereny ROsji, Bialorusi i Ukrainy oraz partyzantow - ich nienawisc do faszystow byla znacznie wyzsza niz u zolnierzy ktorzy nie przezyli okupacje.

Wg. wspomnien zolnierzy ktorzy przeszli cala wojne, oni potepiali to co robia "nowobrancy" i czesto tacy przestepcy trafiali po wojnie z powrotem do GULAGU (co nie przeszkadza wielu "dermokratom" nazywac ich "niewinnymi ofiarami NKWD")

> Natomiast, to co zrobil z naszym krajem Wasz Rzad ktorego z takim poswieceniem
          > bronisz, o tym co zrobili Wasi przywodcy ktorzy wciaz sa dla Ciebie i innych
          > Rosjan switoscia i ich podwaldni z NKWD a pozniej GRU i KGB skad wywodzi sie
          > Wasz nowy Wódz Sloneczko Putin, to nie zostanie Wam zapomniane jescze dlugo.

No i dobrze. Ten kto zywi sie z przeszlej nienawisci tylko sobie krzywde robi - to dla was rusofobow jest gorzej :))

My szanujemy i pamietamy naszych wielkich przewodcow - ZUkowa, KOniewa, ROkossowskiego, Watutina, Katukowa i pamietamy ze zebral ich i kierowal nimi niejaki Iosiff Wissarionowicz Dzugaszwili (Stalin) i wlasnie od niego zalezalo wygramy czy nie w tej strasznej wojnie.
          WIele jego decyzji bylo kontrowersyjnych i bezwzglednych, ale warunki yli takie ze albo wygramy albo przestaniemy istniec biologicznie.
          A wiec my dziekujemy STalinowi ze doproewadzil ZSRR do zwyczestwa.
          A was to boli moj mili rusofoby :))

• kkkaczory_biss_brothers Re: Misza 08.05.07, 11:57
            sowiecki folklor w twoim wykonaniu nie jest zły. Dobrze działa na otrzeźwienie.
          • matrek Re: Misza 08.05.07, 15:13
            Jak napisal ktos wyzej - niemcy robili jeszcze gorsze rzeczy i na wieksza skale.
            Tyle tylko ze jakby troche wstyd byc porownywanym do tego co robili Niemcy,
            nieprawdaz? Caly czas mowimy o barbazynstwie hitlerowcow, a skoro robimy to
            samo, to kim MY jestesmy?

Pytasz o zrodlo - Jest styczen roku 1989, tuz przed odzyskaniem przez Polske
            wolnosci, przestaje istniec cenzura prasowa, jest akurat 44 rocznica wyzwolenia
            Gorzowa Wlkp., sa uroczystosci, przemowienia, kwiaty i wience, ale jedyna z
            gorzowska codzienna gazeta "Ziemia Gorzowska", oprocz relacji z uroczystych
            akademii, korzystajac ze zniesionej wlasnie cenzury publikuje kilkustronicowy
            artykul z ewakuacji uciekajacych przed Armia Czerwona Niemcow mieszkajacych w
            Gorzowie. Wiele tysiecy cywilmej ludnosci nie zdarzylo uciec. Gazeta drukuje
            archiwalne zdjecia, wywiady i wspomnienia ludzi ktorzy to przezyli wejscie Armi
            Czerwonej do Landsbergu. Wspomnienia 70, 80-cioletnich dzis kobiet,
            mieszkajacych dzis w Gorzowie i Niemczech.

Ja wiem, a raczej chce wierzyc ze nie robila tego cala armiia, niemniej to jest
            wlasnie sposob w jaki od zarfania dziejow dzialaja armie na podbitych przez
            siebie ziemiach. Na wyzwalanych ziemiach, zadna armia tak sie nie zachowuje.

Co do nienawisci - nie wiem czy wiesz jaki poziom nienawisci byl kiedys miedzy
            Niemcami i Francuzami. Wiele wojen i krzywd. Dzis pelne pojednanie obu narodow
            stawiane za wzor pojednania innnym narodom europejskim. Tyle tylko, ze tam to
            pojednanie nie polegalo na "grubej kresce", lecz na wzajemnym przyznaniu sie do
            win, a nie na zaprzeczaniu lub zwalalniu winn na innych. To przyznanie sie do
            winy jest zawsze podstawa wybaczenia. Dobrze wiesz, ze nie mozna wybaczyc komus,
            kto sam uwaza ze nie zrobil niczego zlego. Sam wybaczybys komus takiemu?
        • wiarusik Re: Misza 08.05.07, 20:49
          Polki też gwałcili,"oswoboditiele".
          Na Śląsku,może w Katowicach czy Bytomiu,zgwałcili siostry z zakonu.
          Tfu!Psia mać ich pobiedę.
          Mam nadzieję,że dosięgła ich hitlerowska kula w tym Berlinie.
      • odyn06 Re: Misza z Dniem Zwycięstwa 08.05.07, 10:08
        Już stary Clausewitz pisał, że wojna, to polityka tylko realizowana innymi
        środkami. W dniu takim jak dzisiejszy zostawmy politykę i zostańmy przy wojnie.
        Dzisiaj i jutro narody Europy świętować będą Dzień Zwycięstwa. Dla Was to dzień
        triumfu, dla innych, a w tym Polaków - święto gorzkie nieco, ale ja nie o tym.
        Wszystkim tym żołnierzom którzy zginęli w walce z hitleryzmem niezależnie od
        znaczka na czapce, berecie czy furażce - wieczna chwała pamięć i szacunek. Ich
        dzieciom i wnukom - powód do dumy za dzieło ojców i dziadków. Weteranom - sto
        gram i zagrycha. A nam, pokoleniom powojennym- memento, że wojna jest najgorszą
        formą kształtowania stosunków międzynarodowych.
        PS. Dzisiaj pójdę na "wasz cmentarz", a wieczorem walnę szklankę, za Ich spokój
        w żołnierskim niebie....
        • misza_kazak Re: Misza z Dniem Zwycięstwa 08.05.07, 10:57
          odyn06 napisał:

> Już stary Clausewitz pisał, że wojna, to polityka tylko realizowana innymi
          > środkami. W dniu takim jak dzisiejszy zostawmy politykę i zostańmy przy wojnie.
          >
          > Dzisiaj i jutro narody Europy świętować będą Dzień Zwycięstwa. Dla Was to dzień
          > triumfu, dla innych, a w tym Polaków - święto gorzkie nieco, ale ja nie o tym.
          > Wszystkim tym żołnierzom którzy zginęli w walce z hitleryzmem niezależnie od
          > znaczka na czapce, berecie czy furażce - wieczna chwała pamięć i szacunek. Ich
          > dzieciom i wnukom - powód do dumy za dzieło ojców i dziadków. Weteranom - sto
          > gram i zagrycha. A nam, pokoleniom powojennym- memento, że wojna jest najgorszą
          > formą kształtowania stosunków międzynarodowych.

Dobrze powiedziales Odynie!
          Dokladnie tak i ja uwazam!

> PS. Dzisiaj pójdę na "wasz cmentarz", a wieczorem walnę szklankę, za Ich spokój

Dziekuje od calego serdca!
          Ja jutro pojde na Plac Czerwony zobaczyc Parade PObedy na wlasne oczy po pierwszy raz w zyciu !

Pozdro
          Misza
          • marek_boa Re: Misza z Dniem Zwycięstwa 08.05.07, 11:52
            Miszka daragoj wsiewo charosziewo z prazdnikom akańczianija Wielikoj
            Otieczestwiennoj Wajny!Szto by nie pisał,szto by nie dumał eta prazdnik!
            -Pa ka!
            • panzerviii Ej uspokoic sie wszyscy i nie kłócic!!!!!!!! 08.05.07, 12:14
              To moj połprywatny post do Miszy. Pomimo roznic mozna sie szanowac i tyle. A
              kłótnie o sens wyzwolenia kontynujcie na innych watkaxch.
              • odyn06 Re: Ej uspokoic sie wszyscy i nie kłócic!!!!!!!! 08.05.07, 17:03
                No Panzer! Ty to masz mir w narodzie! Uspokoili się i tworzą nowe linki na
                okoliczność. Pzdr.
            • misza_kazak Re: Misza z Dniem Zwycięstwa 08.05.07, 17:03
              > Miszka daragoj wsiewo charosziewo z prazdnikom akańczianija Wielikoj
              > Otieczestwiennoj Wajny!Szto by nie pisał,szto by nie dumał eta prazdnik!
              > -Pa ka!

Dzieki Marku!
              To jest niewatpliwie prazdnik! Jak u nas mowia "so slezami na glazach"!
              Priwet iz Moskwy
              Misza
              • odyn06 Re: Misza z Dniem Zwycięstwa 08.05.07, 17:06
                Ci z cmentarza poprzez szum drzew powiedzieli mi że "etot dzien my pribliżali
                kak magli" no nie uspieli... Cześć ich pamięci.
                Zaraz walnę szklankę!
                • odyn06 Re: Misza z Dniem Zwycięstwa 08.05.07, 19:48
                  Walnąłem 4 z weteranami z Iraku. Idu
                  spać........................................................
                  • misza_kazak Re: Misza z Dniem Zwycięstwa 10.05.07, 10:13
                    odyn06 napisał:

> Walnąłem 4 z weteranami z Iraku. Idu
                    > spać........................................................

Dziekuje!
                    Ja tez troche wypilew wczoraj, ale nie za duzo - dzis mam wazny dzien w pracy.
                    Do tego nasi hokeisci wczoraj zrobili prazdnik jeszcze bardziej przyjemnym - wygrali 4:0 z wiecznym wrogiem-przyjacielem Czechami!!!
                    Takiego nie bylo juz od dawna!
                    Chlopaki mowia ze nie mogli inaczej w Den PObedy!!!

Trocje z innej beczki - wyraznie widac jak w ostatnie 2-3 lata wzrasta patrzyotyzm w narodzie rosyjskim, bo pojawia sie znow ideologia. Ideologia zwyczescow - rzad bazuje ja na zwyczestwach naszych dziadkow i pradziadkow. W przeciwenstwie do upadniczeskoj ideologii jelcynowskiej pod haslem "Rosja jest i byla imprium zla"...
                    Narescie Rosja sie odradza!

Pozdro!
                    Misza
                    • depommidore Re: Misza z Dniem Zwycięstwa 10.05.07, 11:38
                      Misza mam nadzieję że Rosja odradzając się nie zechce wprowadzać własnych
                      porządków u sąsiadów . W czasie ostatniego odradzania moja rodzina utraciła cały
                      majątek na Kresach Wschodnich. Nie bardzo mam ochotę zostać ofiarą ideologii
                      zwycięzców !
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka