wiarusik 05.08.07, 19:34 Ot ciekawostka: www.iirp.prv.pl/piechota/helmy/r_f_17/Dep_piech_helmy_r_f_17.htm Całe życie myślałem,że Rosjanie w 1 w.św. ganiali tylko w czapkach i bermycach;) Człowiek uczy się całe życie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gangut No, w I w. św. Rosjanie używali hełmów jak 05.08.07, 20:01 najbardziej i to nie tylko tych o których piszesz, ale przede wszystkim normalnych hełmów Adriana. Swoją drogą, ciekawe, czy te wszystkie hełmy starych wzorów poszły na złom/na rynek czy też gdzieś czekają w magazynach wojskowych na swój czas? Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: No, w I w. św. Rosjanie używali hełmów jak 05.08.07, 20:11 Spotkałem się z opinią,że Adrianów to używali zdobycznych na zachodnich interwentach i Polakach.Ale to bolszewicy. Nie wiedziałem,że carska Rosja wprowadziła tego typu wyposażenie,tym bardziej że sałdatów wszyscy traktowali jak mięso armatnie. Pytanie gdzie działali żołnierze carscy posiadający te hełmy? A hełmy starych wzorów najpewniej wykruszyła wojna i przetop. Przecież nikt nie będzie składował czegoś,co nie odpowiada wymaganiom,a stal przydałaby się do innych celów. Odpowiedz Link Zgłoś
gangut Co do jednostek to ci dokładnie nie odpowiem 05.08.07, 20:27 ale z informacji na stronie helmets.ru wynika, że w połowie 1916 r. Rosja zamówiła we Francji 2 miliony hełmów Adriana, z czego do końca 1916 r. otrzymali 340 tysięcy. Deficyt hełmów sprawiał, że korzystano rownież ze zdobycznych hełmów niemieckich. No a dalej to już piszą o hełmie wz. 1917, czyli jak rozumiem tym o którym napisałeś. Niestety cały tekst jest lekko chaotyczny, nie ma jakichś tabelek ilościowych. W ogóle cała strona dotyczy hełmów z I i II w.w. w ogóle. Niestety jest po rosyjsku, ale kto nie zna może sobie pooglądać zdjęcia. Cała strona: www.helmets.ru Hełmy rosyjskie/radzieckie: www.helmets.ru/cat_rus.htm Hełmy polskie (nie za wiele informacji): www.helmets.ru/cat_pl.htm Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: Co do jednostek to ci dokładnie nie odpowiem 05.08.07, 20:38 Ok,dzięki:) Liczę na naszych forumowych Rosjan-oni powinni wiedzieć najlepiej;D Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: Co do jednostek to ci dokładnie nie odpowiem 05.08.07, 20:42 Hm...cesarski orzełek-no faktycznie;) Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan.kirk Nie wiedziałem o nim 05.08.07, 20:53 Aczkolwiek A.B. Żuk ("Sprawocznik po striełkowomu orużju") pokazuje na tablicy "nowoczesnego piechura" z 1916 r., z karabinem automatycznym Fiodorowa, w wysokich butach i takim właśnie hełmie (wydawało mi się wcześniej, że to po prostu hełm francuski). Bardzo ciekawe; a zwłaszcza to, w jaki sposób hełmy trafiły do Polski i dlaczego tak szybko zapomiano o ich rosyjskiej proweniencji. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: Nie wiedziałem o nim 05.08.07, 21:00 Właściwie w ogóle można by zrobić wątek o rosyjskich zakładach zbrojeniowych przed 1 w.św.Temat jak najbardziej ciekawy i wymagający uporządkowania i podania w przyswajalnej pigułce;) Odpowiedz Link Zgłoś