atob 13.08.07, 12:00 Dzis a w zasadzie jutro:) o 2 00 (druga w nocy) Info od oficera dyzurnego garnizonu warszawa. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wiarusik Re: Próba defilady w Warszawie 13.08.07, 18:00 Przypominam o swoim poście: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=539&w=67137197 ;) Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Po upadku IV RP III znów jest potęgą:) 14.08.07, 15:39 miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34862,4387836.html Wreszcie nasz wlasny,maly przewrot wojskowy (czolgi pod Belwederem:). Swoja droga chyba juz zapomnieli jak sie skonczyl ostatni lot Iskry sprawdzajacej pogode. A i fragmenty w stylu:"- Chcemy pokazać naszą jedność. Polacy mają z czego być dumni. Tą defiladą pokażemy, jaka drzemie w nas siła - tłumaczy Jarosław Rybak, rzecznik MON.' czy tez: " - Samoloty i śmigłowce przelecą na niespotykanie niskim pułapie, żeby można było poczuć ich potęgę - zachęca rzecznik MON Jarosław Rybak." sa bardziej zabojcze od dywizjii Leopardow:) Widzowie poczuja potege sprzetu latajacego jak cos komus na glowe spadnie. Nie zebym smial sie z naszego wojska, ale PiSowski styl w jakim to jest robione po prostu mnie oslabia.Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: Po upadku IV RP III znów jest potęgą:) 15.08.07, 09:22 łojezuniu,12 śmigłowcó. 6, jakichś odzrutowych, no i to czego ruskie najbardziej się przestraszą 6 samolotów ISKRA- WOLSKA POTĘGĄ JEST I BASTA. Odpowiedz Link Zgłoś
rzewuski1 Re: Próba defilady w Warszawie 15.08.07, 10:04 i to jest tanie panstwo kto za to zaplaci zolnierze powinni sie uczyc zabijac a nie jak łdnie maszerowac Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Próba defilady w Warszawie 15.08.07, 17:59 Oj chlopaki, czepiacie sie jak zwykle:) Wybory ida,trzeba sie wyborcom pokazac,wiece i ladne imprezki organizowac zeby bylo widac jaki PiS jest potezny i dobry dla ludu. A ze za panstwowe (nasze) pieniadze? Ze sie swieta panstwowe (bo koscielnych ruszac nie wolno!!!:) do tego wykorzystuje? Coz, przywilej "wladzy":))) Odpowiedz Link Zgłoś
swantevit a te ppk "malutka" 15.08.07, 21:24 nad lufa w BWP-1, to dla jaj, czy na postrach? Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: a te ppk "malutka" 15.08.07, 21:47 Byłem na defiladzie i zauważyłem kompletny brak niewiedzy wśród obywateli,więc można im każdy kit wcisnąć,nawet Maliutki;) Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Errata 16.08.07, 00:16 Taaaa! Lektor - żenada! Mogli jakiegoś wojskowego dać może nie byo by wpadek? - "Bojowe wozy Piechotne" - "Najnowsze F-16" - ani MiGów-29 ani Su-22 biedak nie zauważył? - "Najnowsze samoloty szkolne Iskra" - "Śmigłowce Sokół i wersje morskie" - Ech szkoda było oglądać...:( -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Errata 16.08.07, 03:15 Widze ze zuwazylismy te same pierdoly:) szczegolnie te samoloty to bylo dogiecie. Choc z tymi najnowszymi samolotami Iskra to nie slyszalem(tylko ze do szkolenia zaawansowanego, bez widocznosci ziemi,bombardowania i takie tam). A te malutkie to zdaje sie w ogole mialy byc wycofane. I pytanko: z lotnictwa morskiego co tam bylo? Byly Mi 14 PŁ czy tylko Seasprite? Swoja droga przeciwlotnikow musialy palce swedziec jak im tyle tego nad glowami latalo:))) Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Errata 16.08.07, 07:37 Za mocno nie było widać bo "starych kamerzystów" - szkolonych na defiladach w Moskwie już nie ma a nowi częściej pokazywali Jego Najniższość niż sprzęt!:(Po za tym tak fatalnego miejsca dla defilady i tak fatalnie ustawionych kamer to jeszcze na żadnej defiladzie nie widziałem!:( Wydaje mnie się ,że najpierw leciały Mi- 14PŁ a dopiero za nimi Kamany! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: Errata 16.08.07, 11:42 Leciało wszystko co mamy na stanie;) Anakondy i Sokoły też były. Odpowiedz Link Zgłoś
uruk-hai Re: Errata 16.08.07, 11:52 E tam cywile, Sznuk by sobie poradził! - ... no trudno ale jakie pierdy Koziej posuwał w TVN 24! Ło matko - Osa to według generała pojazd rozpoznawczo przeciwlotniczy na co pani prezenterka: 'że co?' , chyba wyczuła dziewczyna że coś tu nie tak, ale jak pan generał dalej swoje, 'panie generale' rzecze miła pani blodynka a to co za pojazd 'yyy,... ' (chwyylaaaa zastanowienia) prezentetrka naciska ponownie, w koncu pada: 'yyy...Leopard!' - niestety podupiło się Koziejowi bo Leopard jak najbardziej Rosomakiem nie jest.... Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: Errata 16.08.07, 13:38 To jest właśnie oficer wyuczony w sowieckiej szkole bierności,niesamodzielności,mierności,rozwiedku bojem itp. Powinniśmy się uczyć w amerykańskich szkołach wojskowych. Odpowiedz Link Zgłoś
swantevit Re: Errata 16.08.07, 14:57 wiarusik napisał: > To jest właśnie oficer wyuczony w sowieckiej szkole > bierności,niesamodzielności,mierności,rozwiedku bojem itp. > Powinniśmy się uczyć w amerykańskich szkołach wojskowych. ''''''''''''''' Eee tam poziom tez nie jest powalajacy.. Wolalbym wzorce niemieckie Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Errata 17.08.07, 09:11 Znaczy się takich co to jako stolicę Polski wymieniają...Moskwę?:) -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Errata 16.08.07, 16:13 Ciekawie tez bylo na TVP3. Tam tez byl jakis komentator, ktory stwierdzil (po czesci-nizebyt duzej-slusznie) ze czesc sprzetu jest raczej muzealna. Nie rozumiem tylko dlaczego w tym momencie zrobili "najazd" kamera na Ose. Nie jest to co prawda najnowoczesniejsza konstrukcja ale byl to raczej jeden z grozniejszych i calkiem udanych zestawow p.lot. Po modernizacji dosc znacznie wzrosly jego mozliwosci, zeby tak jeszcze nowe pocski byly... Pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
p_iki no nie wiem ;-) 17.08.07, 12:16 pani redaktor wszedzie widziala 'hamery' ;-)) a jak prezio wsiadal do defendera 90 to najpierw to byl 'hamer' ale potem doszli z panem generalem do wniosku ze to jest honker.. ale az zal bylo patrzec co to za ekspert, ktory nie potrafi odroznic leoparda od rosomaka.. moze dlatego ze widok byl z tylu? Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: no nie wiem ;-) 17.08.07, 12:19 Na TVP-1 to nie był żaden Honker tylko..."Huker"!:) -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
mosze_zblisko_daleka Forsa... 17.08.07, 09:23 Czy ktos wie ile forsy taka impreza kosztuje? Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Forsa... 17.08.07, 10:30 Ponoć kosztowała okrągły milion złotych czyli około 360 000 dolarów (sorry Mosze ile to będzie w szeklach - nie mam pojęcia!)! Choć najprawdopodobnie więcej! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
mosze_zblisko_daleka Re: Forsa... 17.08.07, 10:41 Tutaj juz od dawna nie robia defilady, ktore kosztowaly kilkadziesiat milionow. Wiesz ile kosztuje godz. smiglowca lub mysliwca. Oczywiscie oni cwicza sie leciec w szyku bojowym ale tutaj to troche inaczej. Jesli doprawdy 1 mil. zlotych to doprawdy potrzeba uczyc sie jak to kalkulowane. Czy tez brano czas policjantow za extra czas? Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Forsa... 17.08.07, 10:51 Nie wiem jak to liczono i kalkulowano ale taki koszt tej imprezy podał MON! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Forsa... 17.08.07, 12:20 Znaczy się Mosze ten okrągły milionik na defiladę to tylko koszt MON- u! Kosztów MSW nie liczono! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
mosze_zblisko_daleka Re: Forsa... 17.08.07, 12:34 To jest ciekawe. Jak kalkuluja u was godz. samolotow, smiglowcow, czolgow itd. Mysle ze robili w innym miejscu jak jechac razem czolgiem na ulicy (zeby nie zabic Bron Boze jakiegos ;-) ) Moze zarobek w Polsce jest taki niski ze godz. defilady kilku tysiecy zolnierzy i ich jedzenie na cwiczenia (moze przyniesli z domu... ;-) ) i na defilade to nie liczy sie. Zolnierze nie wygladali chudzi wiec mysle ze jedza dobrze i to wszystko 1 million zlotych??? Moim zdaniem 10 milionow to tez b. niska cena! Odpowiedz Link Zgłoś
mosze_zblisko_daleka Re: Forsa... 17.08.07, 12:44 A zapomialem co do gosci z zagranicy (Wojsko francuzkie) przecie polacy nie sa skapi i mysle ze goscie bawili sie dobrze. Nie wiem ilu bylo i to wszystko 1 milion??? Odpowiedz Link Zgłoś
zarat.hustra Tez uwazam ze 1 mln to smiesznie niska cena 17.08.07, 13:22 I nie wiem czy sie tak egzaltuja wszystcy krytycy tej defilady z ounktu widzenia kosztow. Nie wiem ile u Was Mosze kosztuje godzina F16, ale w Polsce jest zapewne duzo nizsza. Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Tez uwazam ze 1 mln to smiesznie niska cena 17.08.07, 13:29 No mnie tez sie o uszy obilo ze cos kolo melona (i tez mi sie wydaje ze cos to malo). W kazdym razie mozna by z tego nakrecic niezla reklamowke dla Master Card: Rosomak(tu podac cene),F16(tu tez), defilada w Warszawie - 1 mln zlotych. Usmiech Kaczynskiego - bezcenne. Sa rzeczy ktorych kupic nie mozna,za wszystkie inne zaplacisz pieniedzmi podatnikow:)) Pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
mosze_zblisko_daleka Re: Tez uwazam ze 1 mln to smiesznie niska cena 17.08.07, 16:51 O ile ja znam się na ekonomie to godz. F-16 kosztuje US$ 10,000. Reszta to juz wasza spekulacja... Odpowiedz Link Zgłoś
mosze_zblisko_daleka Dzien Niepodleglosci... 17.08.07, 17:27 Rok 2008 Izrael obchodzić będzie 60 lat Niepodległości. Rzad myśli o defiladzie wojskowej. Według ostrożnego liczenia to będzie kosztować co miedzy 200-250 mil. USD , myślę ze potrzeba wypożyczyć tego finansjera co ocenił 1 mil. złotych za defiladę WP. Myślę tez ze juz dosyć napisane na ten temat.... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
vauban Re: Dzien Niepodleglosci... 20.08.07, 13:10 Mnie się zdaje, że ten milion to albo wielka ściema, albo niepełny koszt paliwa... Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Dzien Niepodleglosci... 20.08.07, 21:04 Bo to w pewnym sensie jest "wielka ściema"!:) Ten milion to TYLKO koszt podany przez MON - czyli ile mamony wydał TYLKO MON na tą "dżamprezkę"! Nie podano ile wydało MSW i ile wszyscy inni! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
braat1 Re: Forsa... 17.08.07, 13:32 > (sorry Mosze ile to będzie w szeklach - nie mam pojęcia!)! Google podpowiada, ze to bedzie 1 499 502,19 szekli :) Odpowiedz Link Zgłoś
axx611 Re: Forsa... 20.08.07, 23:04 Sami kapelani kosztowali chyba z milion zl a o reszcie nie wspominam. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Forsa... 20.08.07, 23:07 Teraz to Przesadzileś Axx!!! Kapelani są bezcenni a za resztę zapłacono... kartą Master Card!:) -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Forsa... 20.08.07, 23:50 Taaaaa,a calosc poblogoslawil Ojciec Dyrektor razem z ksiedzem Jankowskim pijacym piwo z Benedyktem XVI na butelce:))) Awe! Odpowiedz Link Zgłoś
mister1 Re: Próba defilady w Warszawie 05.09.07, 13:52 " Poraz pierwszy od wielu lat dzis organizujemy defilade,niech ona bedzie symbolem nie tylko tej sily" powiedzial Pan Prezydent otwierajac sierpniowa defilade.Faktycznie, byla to pierwsza defilada od...33 lat. Pan Prezydent pieknie prezentowal sie w otwartej limuzynie, jak niegdys Leonid Brezniew.Odrzutowe ISKRY, ktore rozpuscily nad Warszawa bialo-czerwone wstegi licza sobie wszystkiego 44 lata,Smiglowce Mi-8 sluza wiernie armii od 1968 roku,Mi 24 od 1978,piekne,blyszczace haubice Dana, rok budowy 1983 wystrasza kazdego wroga.F16, duma polskiej armii, chwalic Boga nie rozpadly sie w powietrzu no i czolgi Leopardy, wszystkiego 20 letnie,niedrogo nabyte od Bundeswehry.Jednym slowem defilada sie udala a te pare milionow,ktore kosztowala, to pestka... Odpowiedz Link Zgłoś